ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βουλή: Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων το νομοσχέδιο για τους ακτινολόγους

Πολιτική Υγείας
Βουλή: Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων το νομοσχέδιο για τους ακτινολόγους
Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων το νομοσχέδιο για τους ακτινολόγους. «Είμαστε σε συνεννόηση και με τις ιδιωτικές κλινικές να πάρουμε αναισθησιολόγους», τόνισε ο Θάνος Πλεύρης.
Τρίτη, 27/09/2022 - 09:34
— Photo: Eurokinissi
News4Health Team News4Health Team

Η κατάσταση στο ΕΣΥ απασχόλησε το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, με το οποίο συστήνεται η «Ένωση Τεχνολόγων Ακτινολογίας - Ακτινοθεραπείας Ελλάδας» και δίνεται παράταση σε σειρά ρυθμίσεων που είχαν ψηφιστεί στην πανδημία, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Οι λίστες χειρουργείων έχουν επιδεινωθεί, όπως συνέβη σε όλες τις χώρες στον κόσμο, λόγω της πανδημίας», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σχολιάζοντας νέες αιχμές από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ιδίως για τις λίστες αναμονής χειρουργείων στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

Ο κ. Πλεύρης, που απέδωσε τις αναμονές χειρουργείων στην πανδημία αλλά και την έλλειψη αναισθησιολόγων. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και επισήμανε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα των αναμονών είναι διαχρονικό. Επισήμανε εξάλλου ότι για την βελτίωση της κατάστασης, η κυβέρνηση έφερε τη διάταξη για τη συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές. Παράλληλα, ανέφερε, θα βγει νέα προκήρυξη για να καλυφθούν θέσεις αναισθησιολόγων. «Πιστεύουμε ότι θα ανοίξουμε τώρα μία ακόμα κλίνη, η οποία υπάρχει, χειρουργική, για να μπορούν να «τρέξουν» περισσότερο τα τακτικά χειρουργεία. Θα εκδοθεί και η προκήρυξη για τις θέσεις που ευελπιστούμε να καλυφθούν», είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι «είμαστε σε συνεννόηση και με τις ιδιωτικές κλινικές να πάρουμε αναισθησιολόγους. Στα Παίδων είναι ακόμα πιο δύσκολο, γιατί δεν αρκεί να βρεις έναν αναισθησιολόγο, πρέπει να βρεις και αναισθησιολόγο που να γνωρίζει να χειρίζεται περιστατικά παιδιών».

Νωρίτερα, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός είχε δηλώσει ότι «μετά από 3.5 χρόνια διακυβέρνησης, δεν μπορεί ο υπουργός Υγείας να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση αλλά οφείλει να δώσει απαντήσεις για τη δραματική επιδείνωση των προβλημάτων στον χώρο της υγείας». Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι υπάρχει λειτουργικό black out στο ΕΣΥ, ακόμα και σε μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας. Προειδοποίησε ότι το προσωπικό βρίσκεται σε burnout, καθώς πέρασαν μια πολύ δύσκολη περίοδο, χωρίς στήριξη, και βλέπουν ότι η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη. Κατήγγειλε επίσης αυταρχισμό και εκφοβισμό στα νοσοκομεία, όπου οι εργαζόμενοι φοβούνται να μιλήσουν και αντιμετωπίζουν απειλές και διώξεις.

Ο Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε σε όσα έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη «διαφανή προτεραιοποίηση των περιστατικών που θα υποβάλλονται σε χειρουργεία» και κατήγγειλε ότι στη σημερινή κατάσταση δεν είχαν φτάσει ποτέ οι αναμονές χειρουργείων. Επισήμανε, εξάλλου, ότι το 2018 οι αναισθησιολόγοι που υπηρετούσαν στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», ήταν διπλάσιοι σε αριθμό από αυτούς που υπηρετούν σήμερα και άρα δεν μπορεί οι αναμονές χειρουργείων, τότε και σήμερα, να είναι ίδιες σε αριθμό, όπως υποστηρίζει η σημερινή κυβέρνηση.

Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο «Σύσταση και οργάνωση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ - ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» (Ε.Τ.Α.Α.Ε.), ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και λοιπές διατάξεις». Υπέρ του νομοσχεδίου δήλωσε η ΝΔ. Επιφύλαξη, ενόψει της συζήτησης στην ολομέλεια, δήλωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση το ΚΚΕ που δήλωσε «κατά».

Οι φορείς που είχαν κληθεί επισήμαναν ότι η δημιουργία του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου θα συμβάλλει τα μέγιστα στην αναβάθμιση του ρόλου των τεχνολόγων ακτινολογίας /ακτινοθεραπείας, θα βοηθήσει στην κατανομή του δυναμικού του προσωπικού των τεχνολόγων ακτινολόγων μεταξύ των νομών και των νοσοκομείων, με ορθολογικά κριτήρια, θα συμβάλει στην ανάσχεση του brain drain και στην καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του απεικονιστικού ακτινοθεραπευτικού εξοπλισμού των νοσοκομείων.

Σε σχέση όμως με τις παρατάσεις ρυθμίσεων που είχαν ψηφιστεί στην περίοδο της πανδημίας, ο Αθανάσιος Εξαδάχτυλος, πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), είπε ότι «πολλές είναι μη αναγκαίες και θα μπορούσαν να απαλειφθούν». Ανέφερε, επίσης, ότι «θα πρέπει τα τεστ να ξανάρθουν εκεί όπου φυσιολογικά εκτελούνται, στα εργαστήρια. Δηλαδή, θα πρέπει να ξαναδούμε την υποχρεωτικότητα με βάση τα νέα δεδομένα».

Ο Μιχαήλ Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), είπε ότι η ΠΟΕΔΗΝ διαφωνεί με τις παρατάσεις των συμβάσεων του προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που υπηρετεί με ελαστικές μορφές απασχόλησης. «Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και θεωρούμε, ότι έπρεπε να αναληφθεί μια σοβαρή πρωτοβουλία, από όλο το πολιτικό σύστημα, να ξεπεραστούν τα εμπόδια και οι συνάδελφοι αυτοί να μονιμοποιηθούν», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Αναφερόμενος στις λίστες αναμονής χειρουργείων, ο κ. Γιαννάκος είπε ότι είναι διαχρονικές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Και πριν από 4 - 5 χρόνια υπήρχαν λίστες αναμονής, που ξεπερνούσαν σε πολλές περιπτώσεις τα 2 χρόνια, και τώρα υπάρχουν λόγω της μονοθεματικής λειτουργίας των νοσοκομείων, αλλά επίσης επειδή ανεστάλησαν τα χειρουργεία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Το 50% των χειρουργικών αιθουσών δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης γιατρών, αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού και θα πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί, να δοθούν κίνητρα, προκειμένου να προσελκύσουμε γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό στο σύστημα», είπε επίσης ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Η Ευανθία Ορφανού, γ΄αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας είπε ότι «η νόσος covid-19 έχει δείξει εγγενείς αδυναμίες του συστήματος Υγείας, οι οποίες καλύπτονται με επείγουσες ρυθμίσεις και επαναλαμβανόμενες παρατάσεις. Τα ανωτέρω μέτρα, αν και αντιμετωπίζουν μερικώς το πρόβλημα, δεν αποτελούν και τη ριζική λύση του. Απαιτείται μακρόχρονος και ολοκληρωμένος σχεδιασμός και ήρθε πλέον η ώρα να δούμε, ποιες από τις επείγουσες ρυθμίσεις αυτές έχουν συνδράμει και διευκολύνουν τους ασθενείς, ώστε να τις εντάξουμε μόνιμα την βάση του συστήματος Υγείας».

Ο Βασίλειος Κούτσιανος, γενικός γραμματέας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), είπε ότι η τρίμηνη παράταση που δίνεται για την οικονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, καθώς και για τη δυνατότητα ένταξης των απόρων και ανασφάλιστων ασθενών με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, σε συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ μονάδες αιμοκάθαρσης του ιδιωτικού τομέα, για την διενέργεια τακτικών αιμοκαθάρσεων, δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών τους. Συνεπώς πρέπει να δοθεί, αν όχι μόνιμη παράταση, τουλάχιστον ετήσια.

Τελευταία τροποποίηση στις 27/09/2022 - 09:46
  • ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΣ
  • ΒΟΥΛΗ
  • ΠΛΕΥΡΗΣ
  • ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
  • ΕΣΥ
  • ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ευρωπαϊκή Ένωση: Εξασφάλισε πάνω από 10.000 θεραπείες κατά του ιού της ευλογιάς των πιθήκων
Ευρωπαϊκή Ένωση: Εξασφάλισε πάνω από 10.000 θεραπείες κατά του ιού της ευλογιάς των πιθήκων 26 Σεπτεμβρίου 2022
Στην Ελλάδα τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Όμικρον 4 και 5 - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα 27 Σεπτεμβρίου 2022
Στην Ελλάδα τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Όμικρον 4 και 5 - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργιάδης για φακελάκι στο Ιπποκράτειο: Καμία τέτοια περίπτωση δεν είναι ανεκτή
Πολιτική Υγείας
10/09/2025 - 13:12

Γεωργιάδης για φακελάκι στο Ιπποκράτειο: Καμία τέτοια περίπτωση δεν είναι ανεκτή

Σύλληψη διευθυντή μεγάλου νοσοκομείου - Ζητούσε «φακελάκι» μέχρι και 5.000 ευρώ
Επικαιρότητα
09/09/2025 - 10:49

Σύλληψη διευθυντή μεγάλου νοσοκομείου - Ζητούσε «φακελάκι» μέχρι και 5.000 ευρώ

Γεωργιάδης: Ενέργειες για να ενταχθούν οι νοσηλευτές στα βαρέα και ανθυγιεινά μέσα στο 2026
Πολιτική Υγείας
08/09/2025 - 15:02

Γεωργιάδης: Ενέργειες για να ενταχθούν οι νοσηλευτές στα βαρέα και ανθυγιεινά μέσα στο 2026

Τι είχε το «το καλάθι της ΔΕΘ» για την υγεία
Πολιτική Υγείας
07/09/2025 - 09:26

Τι είχε το «το καλάθι της ΔΕΘ» για την υγεία

Γεωργιάδης: Το ελληνικό σύστημα υγείας είναι το πιο ψηφιοποιημένο σύστημα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση
Πολιτική Υγείας
05/09/2025 - 18:53

Γεωργιάδης: Το ελληνικό σύστημα υγείας είναι το πιο ψηφιοποιημένο σύστημα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα - "Το ΕΣΥ άλλαξε"
Πολιτική Υγείας
03/09/2025 - 15:38

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα - "Το ΕΣΥ άλλαξε"

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πάνω από 7 στους 10 με καρδιακή ανεπάρκεια εμφανίζουν αγχώδεις διαταραχές
Υγεία
14/09/2025 - 08:32
Επίσκεψη Μητσοτάκη σε δικαιούχο το προγράμματος κατ' οίκον παράδοσης ΦΥΚ: Για εμένα ήταν θέμα αρχής
Πολιτική Υγείας
13/09/2025 - 11:01
Αυτισμός: Τα πρώτα σημάδια, η διάγνωση και οι δομές υποστήριξης
Health Talk
13/09/2025 - 10:00
Πρώτο πιλοτικό Δίκτυο Ολοκληρωμένης Αντιμετώπισης Γυναικολογικού Καρκίνου στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»
Υπηρεσίες Υγείας
12/09/2025 - 21:00
COVID-19: Οι μάσκες πιο αποτελεσματικές για τη δημόσια υγεία από το κλείσιμο των σχολείων
Πολιτική Υγείας
12/09/2025 - 20:00
Μούδιασμα, πόνος ή μυρμήγκιασμα στο χέρι; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα
Health Talk
12/09/2025 - 19:00
Αχρωματοψία: Εσείς πόσο σίγουροι είστε ότι βλέπετε τα χρώματα;
Υγεία
12/09/2025 - 18:00
Axios:Δυσοίωνη η εικόνα για το κόστος της ασφάλισης το 2026 για τους εργαζομένους στις ΗΠΑ
Υπηρεσίες Υγείας
12/09/2025 - 17:00
EFPIA: Στηρίζει το νέο Σχέδιο της ΕΕ για την Καρδιαγγειακή Υγεία - Οι προτάσεις της
Pharma Policy
12/09/2025 - 16:00
Η χρήση κάνναβης συνδέεται με ανωμαλίες στα ωάρια και μείωση της επιτυχίας των εξωσωματικών
Υγεία
12/09/2025 - 15:04
Χασάμπης (DeepMind): Η τεχνητή νοημοσύνη θα ανακαλύπτει νέα φάρμακα μέσα σε λίγους μήνες
Digital Health
12/09/2025 - 13:43
Ντέμης Χασάμπης (DeepMind): Η Ελλάδα έχει μια τεράστια ευκαιρία να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης
Digital Health
12/09/2025 - 13:10
Η τρυφερή και συνεπής ανατροφή των παιδιών επιφέρει αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου και στον τρόπο μάθησης.
Ψυχική Υγεία
12/09/2025 - 13:00
Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Merck παγώνει επένδυση 1 δισ. λιρών στο Λονδίνο, καταργεί 125 θέσεις εργασίας
Pharma Policy
12/09/2025 - 11:37
Οι ιώσεις και οι ουρολοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή
Υγεία
12/09/2025 - 11:00
Πώς η τοποθέτηση "παγίδας" στο έντερο μπορεί να αποτρέψει θανατηφόρα ηπατοπάθεια
Υγεία
12/09/2025 - 10:06
Σύλληψη άνδρα για απειλές κατά της ζωής του Άδωνι Γεωργιάδη και της οικογένειάς του
Επικαιρότητα
12/09/2025 - 09:28
Η αιμοδοσία μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο - Το πρόβλημα της υπερμετάγγισης στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
12/09/2025 - 08:39
ΔΕΘ: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για την αποτροπή της χρήσης νικοτίνης από τους ανηλίκους
Επικαιρότητα
12/09/2025 - 08:32
Swixx: Η συνεργασία με την Lundbeck αναβαθμίζει τη θέσης της στη θεραπεία νοσημάτων του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος
Pharma News
11/09/2025 - 22:00
Η Πατρική Μορφή σε κρίση ή σε εξέλιξη;
Ψυχική Υγεία
11/09/2025 - 21:00
Διατροφικός περιορισμός στη μάχη κατά της νόσου Alzheimer: Τα οφέλη και οι δυσκολίες
Health Talk
11/09/2025 - 20:00
Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία-Κεφαλαλγία: Ώρα για ουσιαστικές παρεμβάσεις στην θεραπεία και την υποστήριξη των ασθενών
Patient Talk
11/09/2025 - 19:00
Νοσοκομειακό clawback: Επανάληψη του «δράματος» για τις φαρμακευτικές εταιρείες
Pharma Policy
11/09/2025 - 18:02
Προβλήματα με το στομάχι; Τα εύπεπτα τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν
Διατροφή
11/09/2025 - 18:00
Κονδυλώματα και HPV: Έγκαιρη διάγνωση - Ασφαλής αντιμετώπιση
Health Talk
11/09/2025 - 17:00
Η τεχνητή νοημοσύνη παίζει κυριολεκτικά στα δάκτυλα την έγκαιρη διάγνωση του Πάρκινσον
Digital Health
11/09/2025 - 16:00
Τα κουνούπια προτιμούν όσους έχουν πιει μπύρα και έχουν κάνει σεξ
Υγεία
11/09/2025 - 14:50
Οι πέντε αλλαγές στον τρόπο ζωής που μειώνουν τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας κατά 40%
Υγεία
11/09/2025 - 14:00
ECDC: Ραγδαία εξάπλωση ανθεκτικού στα φάρμακα μύκητα στα νοσοκομεία - Η Ελλάδα στις χώρες με τα περισσότερα κρούσματα
Πολιτική Υγείας
11/09/2025 - 13:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

COVID-19: Οι μάσκες πιο αποτελεσματικές για τη δημόσια υγεία από το κλείσιμο των σχολείων
Πολιτική Υγείας
12/09/2025 - 20:00
Ντέμης Χασάμπης (DeepMind): Η Ελλάδα έχει μια τεράστια ευκαιρία να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης
Digital Health
12/09/2025 - 13:10
Η αιμοδοσία μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο - Το πρόβλημα της υπερμετάγγισης στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
12/09/2025 - 08:39
Χασάμπης (DeepMind): Η τεχνητή νοημοσύνη θα ανακαλύπτει νέα φάρμακα μέσα σε λίγους μήνες
Digital Health
12/09/2025 - 13:43
Η χρήση κάνναβης συνδέεται με ανωμαλίες στα ωάρια και μείωση της επιτυχίας των εξωσωματικών
Υγεία
12/09/2025 - 15:04
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo