ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Μάρτιο ξεκινά η διάθεση ΦΥΚ από τα φαρμακεία - Όλη η διαδικασία

Πολιτική Υγείας
Το Μάρτιο ξεκινά η διάθεση ΦΥΚ από τα φαρμακεία - Όλη η διαδικασία
Κλείνουν μια προς μια οι εκκρεμότητες ώστε να ξεκινήσει το Μάρτιο η διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους και από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Εκδόθηκε η Απόφαση που ορίζει τη διαδικασία.
Τρίτη, 18/02/2020 - 16:20
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τη διαδικασία αλλά και τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) που θα διατίθενται από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Η απόφαση σε συνδυασμό με την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ΠΦΣ για τη διακίνηση των εν λόγω σκευασμάτων εισάγουν τη διαδικασία στην τελική της φάση. Σύντομα καρκινοπαθείς αλλά και ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση θα μπορούν να επιλέγουν να λαμβάνουν τα φάρμακα τους από φαρμακείο της επιλογής τους.

Η απόφαση λοιπόν περιλαμβάνει 36 φάρμακα που αντιστοιχούν σε 85 κωδικούς του ΕΟΦ.

Η διαδικασία αναλυτικά

Ο Βασίλης Κικίλιας, λοιπόν, υπογράφει την ΥΑ η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων, πως στο σύστημα διάθεσης και στα ιδιωτικά φαρμακεία εντάσσονται αποκλειστικά τα φάρμακα του πίνακα της απόφασης και τα οποία είναι α) από του στόματος χορηγούμενα, β) συντηρούμενα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (25 οC), και για τα οποία γ) δεν απαιτείται προέγκριση από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ).

Σύμφωνα, λοιπόν, με την προβλεπόμενη διαδικασία με την έκδοση της συνταγής, που περιέχει κάποιο από τα εν λόγω φάρμακα «ο δικαιούχος περίθαλψης θα ενημερώνεται για τη δυνατότητα διάθεσής τους από το ιδιωτικό φαρμακείο κατόπιν σχετικού μηνύματος της ΗΔΙΚΑ στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, το οποίο και θα εκτυπώνεται επί της συνταγής του ιατρού. Οι συνταγές θα πρέπει να αναγράφουν μόνο φάρμακα που μπορούν να διατεθούν με τον συγκεκριμένο τρόπο και έναν κωδικό ΕΟΦ κάθε φορά».

Έτσι, σε περίπτωση που ο δικαιούχος περίθαλψης επιλέξει την λήψη φαρμάκων μέσω ιδιωτικών φαρμακείων θα πρέπει να ενεργοποιήσει, με χρήση των κωδικών ταυτοποίησης taxisnet και τον αριθμό ΑΜΚΑ, την «Εφαρμογή διάθεσης φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ). Η συνταγή θα μπορεί να εκτελεστεί μόνο στο φαρμακείο επιλογής του. Η επιλογή του ιδιωτικού φαρμακείου, δε, θα αφορά κάθε συνταγή χωριστά.

«Για βοήθεια του ασφαλισμένου θα υπάρχει δυνατότητα συνδυαστικής αναζήτησης του φαρμακείου με στοιχεία όπως όνομα φαρμακείου, περιοχή, πόλη, τηλέφωνο, κ.λπ.. Στην εφαρμογή θα υπάρχει λίστα με όλα τα φαρμακεία μέλη του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου», διευκρινίζεται. Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί του ΕΟΠΥΥ που υπηρετούν στις αρμόδιες Υπηρεσίες των Φαρμακαποθηκών που συστήνονται με απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, θα διενεργούν προέλεγχο της συνταγής μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος.

«Ο προέλεγχος, με τη χρήση ηλεκτρονικής υπογραφής, θα περιλαμβάνει έλεγχο κανονικότητας της συνταγής ως προς τα στοιχεία του ασφαλιστικού φορέα, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα υψηλού κόστους σε συνάρτηση με την πάθηση του ασφαλισμένου με αναφορά στο ιστορικό λήψης και τη συχνότητα χορήγησης προηγούμενης συνταγής. Σε κάθε περίπτωση, θα ενημερώνεται ο ασθενής για την αποδοχή ή απόρριψη του αιτήματος, και σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος θα γίνεται ενημέρωση μέσω του συστήματος στον δικαιούχο περίθαλψης με συνοπτική αιτιολογία. Σε περίπτωση έγκρισης του αιτήματος, θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά η φαρμακευτική εταιρεία για την αποστολή των φαρμάκων στο επιλεγμένο από τον δικαιούχο περίθαλψης, ιδιωτικό φαρμακείο για την εκτέλεση της συνταγής», υπογραμμίζει η ΥΑ.

Σε ό,τι αφορά την εκάστοτε φαρμακευτική εταιρεία, αυτή θα επικυρώνει άμεσα την παραγγελία μέσω του συστήματος. «Σε περίπτωση ακύρωσης παραγγελίας λόγω ελλείψεως, θα ενημερώνει μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος του συστήματος, τον ΕΟΠΥΥ». Ακόμη, το ιδιωτικό φαρμακείο θα ενημερώνεται μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος τόσο για την έγκριση χορήγησης του φαρμάκου όσο και για το χρόνο παράδοσης αυτού στο φαρμακείο. Τα φάρμακα θα αποστέλλονται στα ιδιωτικά φαρμακεία είτε απευθείας είτε μέσω φαρμακαποθηκών που χρησιμοποιούν οι φαρμακευτικές εταιρείες. «Σε κάθε περίπτωση, θα εκδίδεται τιμολόγιο και τουλάχιστον ένα δελτίο αποστολής που θα αποστέλλεται, στο τέλος της διαδικασίας, στον ΕΟΠΥΥ υπογεγραμμένο από τον φαρμακοποιό, και μαζί με το τιμολόγιο θα συνοδεύει το οικείο ένταλμα πληρωμής της εταιρείας», ειδικότερα. Ο φαρμακοποιός του ιδιωτικού φαρμακείου κατά την παραλαβή του φαρμάκου θα σαρώνει στο σύστημα του ΕΟΠΥΥ τον γραμμικό κώδικα που αφορά την παραλαβή του φαρμάκου ως εμπόρευμα τρίτου, ώστε να γίνει λογιστική τακτοποίηση της Φαρμακαποθήκης του ΕΟΠΥΥ. Ο δικαιούχος περίθαλψης θα ενημερώνεται από το πρόγραμμα του ΕΟΠΥΥ για την παραλαβή του φαρμάκου από το ιδιωτικό φαρμακείο.

«Ο ιδιώτης φαρμακοποιός διαθέτει το φάρμακο αφού ελέγξει τα αναγκαία στοιχεία της συνταγής, την ταυτοπροσωπία του δικαιούχου ή την ύπαρξη νόμιμης εξουσιοδότησης για την παραλαβή του φαρμάκου, τη διάθεση του ορθού σκευάσματος, παραλαμβάνει τη συνοδευτική βεβαίωση όπου αυτή απαιτείται και κατόπιν επικολλά τις ταινίες γνησιότητας του παραδοτέου φαρμάκου στο σώμα της συνταγής, ελέγχει την ύπαρξη υπογραφής ιατρού, θέτει εν συνεχεία πρωτότυπη υπογραφή και σφραγίδα για την εκτέλεση της συνταγής και ελέγχει την ύπαρξη της υπογραφής του παραλαβόντος, δίνει δε οδηγίες για τη λήψη του φαρμάκου στον ασθενή. Η παραλαβή του φαρμάκου από τον δικαιούχο περίθαλψης πραγματοποιείται με μηδενικό ποσοστό συμμετοχής - ατελώς κατά παρέκκλιση των διατάξεων τιμολόγησης. Δεν απαιτείται από τον ιδιώτη φαρμακοποιό έκδοση παραστατικών διακίνησης κατά τη διακίνηση των εν λόγω φαρμάκων υψηλού κόστους», σημειώνεται.

Τέλος, ο φαρμακοποιός του ιδιωτικού φαρμακείου θα αποστέλλει στο Τμήμα Επεξεργασίας και Ελέγχου Συνταγών της Διεύθυνσης Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ, σε μηνιαία βάση, τις εκτελεσμένες συνταγές σε ξεχωριστό φάκελο και με συγκεντρωτική κατάσταση, όπου θα ψηφιοποιούνται από τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ στο σύνολό τους. Οι ηλεκτρονικές εικόνες των συνταγών θα είναι διαθέσιμες για έλεγχο στην αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ που διαθέτει φάρμακα στη συγκεκριμένη περιοχή, όπως ορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ. Σε περίπτωση μη εκτέλεσης της συνταγής, τα φάρμακα θα επιστρέφονται στη φαρμακαποθήκη ΕΟΠΥΥ διακίνησης, μετά την παρέλευση του 5νθημέρου μέσω εταιρείας ταχυμεταφοράς συμβεβλημένης με τον ΕΟΠΥΥ, με δαπάνη του τελευταίου.

Σύμβαση ΕΟΠΥΥ - ΠΦΣ

Σήμερα μάλιστα υπογράφηκε και η Συλλογική Σύμβαση για τη διάθεση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες Στη σύμβαση, ΕΟΠΥΥ και ΠΦΣ συμφώνησαν για την διακίνηση ΦΥΚ από τον ΕΟΠΥΥ, με τελικό σημείο παράδοσης τα ιδιωτικά φαρμακεία, ενώ προβλέπεται και η διαδικασία παράδοσής τους. Όπως αναφέρει και ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, στο πρόγραμμα εντάσσονται ογκολογικά φάρμακα και φάρμακα για τους πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, για τα οποία δεν απαιτείται προέγκριση από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (Σ.Η.Π.). Συνολικά πρόκειται για 36 σκευάσματα που αντιστοιχούν σε 85 κωδικούς ΕΟΦ. Η σύμβαση προβλέπει και την ύπαρξη επιστημονικής αμοιβής για τους Φαρμακοποιούς που διαθέτουν ΦΥΚ μέσω του φαρμακείου τους. Ωστόσο, το ύψος της αμοιβής, η οποία να θυμίσουμε θα αρχίσει να ισχύει από το επόμενο έτος, θα καθοριστεί με σχετική μελέτη.

Από σήμερα, λοιπόν, οι φαρμακοποιοί έχουν στη διάθεση τους 15 ημέρες για να δηλώσουν την εξαίρεση τους από τη διαδικασία. Μετά από το πέρας αυτής της περιόδου η διάθεση των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία αναμένεται να ενεργοποιηθεί.

Τελευταία τροποποίηση στις 18/02/2020 - 20:55
  • ΦΥΚ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
  • ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
  • ΠΦΣ
  • ΕΟΠΥΥ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΟΠΥΥ: Δωρεάν όλα τα αναγκαία είδη για τη θεραπεία των εγκαυματιών στο Μάτι
ΕΟΠΥΥ: Δωρεάν όλα τα αναγκαία είδη για τη θεραπεία των εγκαυματιών στο Μάτι 18 Φεβρουαρίου 2020
Χωρίς νέα φάρμακα παραμένουν οι πολίτες 18 Φεβρουαρίου 2020
Χωρίς νέα φάρμακα παραμένουν οι πολίτες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΟΠΥΥ: Πώς φτάσαμε στην εξάρθρωση κυκλώματος εικονικών συνταγογραφήσεων
Επικαιρότητα
06/12/2025 - 08:28

ΕΟΠΥΥ: Πώς φτάσαμε στην εξάρθρωση κυκλώματος εικονικών συνταγογραφήσεων

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Πώς το φαρμακείο μπορεί να γίνει καταφύγιο
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 12:00

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Πώς το φαρμακείο μπορεί να γίνει καταφύγιο

Επιστολή ΙΣΑ σε Αγαπηδάκη για την αποζημίωση των κατ' οίκων επισκέψεων από τους προσωπικούς ιατρούς
Πολιτική Υγείας
21/11/2025 - 17:21

Επιστολή ΙΣΑ σε Αγαπηδάκη για την αποζημίωση των κατ' οίκων επισκέψεων από τους προσωπικούς ιατρούς

Ο ΙΣΑ ζητάει ενημέρωση από τον ΕΟΠΥΥ για πιθανή συμμετοχή μελών του σε κύκλωμα συνταγογράφησης
Επικαιρότητα
19/11/2025 - 17:43

Ο ΙΣΑ ζητάει ενημέρωση από τον ΕΟΠΥΥ για πιθανή συμμετοχή μελών του σε κύκλωμα συνταγογράφησης

Φυσικοθεραπευτές: Νέο αίτημα συνάντησης με τον Πιερρακάκη για το clawback
Πολιτική Υγείας
19/11/2025 - 16:32

Φυσικοθεραπευτές: Νέο αίτημα συνάντησης με τον Πιερρακάκη για το clawback

ΕΟΠΥΥ για την «απάτη των 12 εκατ. ευρώ»: Πρόκειται για συγκεντρωτικά στοιχεία και όχι νέα περιστατικά
Πολιτική Υγείας
19/11/2025 - 14:35

ΕΟΠΥΥ για την «απάτη των 12 εκατ. ευρώ»: Πρόκειται για συγκεντρωτικά στοιχεία και όχι νέα περιστατικά

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Επιλογή υψηλότερου IQ και μικρότερου κινδύνου ασθένειας με 50.000 δολάρια;
Επικαιρότητα
07/12/2025 - 10:17
Πνευμονία: Πότε μπορεί να απειλήσει τη ζωή - Ο πυρετός που πρέπει να σάς κινητοποιήσει
Υγεία
07/12/2025 - 09:36
Μητσοτάκης: Υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης των κτιρίων του ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
07/12/2025 - 09:24
Η άσκηση στη φύση προσφέρει οφέλη στην ψυχική υγεία
Fitness
06/12/2025 - 14:42
Τρεις θεραπείες για ανανεωμένο πρόσωπο πριν την Πρωτοχρονιά
Ομορφιά
06/12/2025 - 11:00
Παγκόσμια Ημέρα νόσου Wilson: Όταν η περίσσεια χαλκού προκαλεί ηπατική νόσο ακόμα και ψυχιατρική ασθένεια
Επικαιρότητα
06/12/2025 - 10:00
Τέλος στον εμβολιασμό όλων των νεογέννητων κατά της ηπατίτιδας Β στις ΗΠΑ
Επικαιρότητα
06/12/2025 - 09:30
ΕΟΠΥΥ: Πώς φτάσαμε στην εξάρθρωση κυκλώματος εικονικών συνταγογραφήσεων
Επικαιρότητα
06/12/2025 - 08:28
Εμμηνόπαυση και ρευματικό νόσημα: Ένας δύσκολος συνδυασμός που μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί
Υγεία
05/12/2025 - 19:00
Σπιτικά γιατροσόφια για τον βασανιστικό βήχα
Υγεία
05/12/2025 - 18:00
Σαρκοπενία: Ο ρόλος των ενέσεων απώλειας βάρους
Health Talk
05/12/2025 - 17:00
Μνημόνιο συνεργασίας Ιδρύματος «Η Θεοτόκος» και ΙΝΣΕΤΕ για την ένταξη νέων στο φάσμα του αυτισμού στον τουρισμό
Επικαιρότητα
05/12/2025 - 16:00
Πού οφείλονται τα διαγνωστικά «ρεκόρ» της ΔΕΠΥ
Ψυχική Υγεία
05/12/2025 - 15:00
Κοινό φάρμακο για τη δυσκοιλιότητα προστατεύει τα νεφρά
Υγεία
05/12/2025 - 14:00
Χριστουγεννιάτικη κόπωση: Πότε κρύβει ελλείψεις συστατικών από τον οργανισμό μας - Τα συμπτώματα
Υγεία
05/12/2025 - 13:00
Πρακτικές οδηγίες προστασίας τους εντέρου κατά τη λήψη αντιβίωσης
Υγεία
05/12/2025 - 12:00
Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας: Προκήρυξη για 53 μόνιμους ψυχίατρους και παιδοψυχίατρους
Πολιτική Υγείας
05/12/2025 - 10:47
Ο καλός γάμος δεν παχαίνει! - Ο ρόλος της ωκυτοκίνης
Υγεία
05/12/2025 - 10:00
Την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού επιβεβαιώνει γαλλική έρευνα
Υγεία
05/12/2025 - 09:00
Νέα θεραπευτική επιλογή για μορφή καρκίνου της ουροδόχου κύστης
Υγεία
05/12/2025 - 07:39
M·A·C Cosmetics: 1,3 εκατ. δολάρια σε οργανισμούς HIV και AIDS για το πρόγραμμα VIVA GLAM
Επικαιρότητα
05/12/2025 - 05:12
Χριστουγεννιάτικο bazaar και εθελοντική αιμοδοσία στις 13 και 14 Δεκεμβρίου από την «Πηγή Ζωής»
Επικαιρότητα
05/12/2025 - 03:26
Ευλογιά των προβάτων: Θανατώθηκαν 430.000 ζώα - 80 νέα κρούσματα την περασμένη εβδομάδα
Επικαιρότητα
05/12/2025 - 00:07
Impact Report 2024: Οι δράσεις της Bayer Ελλάς για τη βιώσιμη ανάπτυξη
Pharma News
04/12/2025 - 23:32
Νέα διάκριση της ταινίας «Rare Land» της Chiesi στα Bravo Awards 2025
Pharma News
04/12/2025 - 22:11
Κλινικές μελέτες: Τα μετέωρα βήματα και οι προκλήσεις
Επικαιρότητα
04/12/2025 - 21:23
Κύφωση και οστεοπόρωση: Απλές παρεμβάσεις για την αποτροπή μετά τα 40
Health Talk
04/12/2025 - 20:57
Roche Diagnostics Hellas: «Τα διαγνωστικά είναι οι αφανείς ήρωες στην υγειονομική περίθαλψη»
Pharma News
04/12/2025 - 20:39
Γιατί η μυρωδιά της βροχής στο χώμα μας ανακουφίζει ψυχικά
Ψυχική Υγεία
04/12/2025 - 18:06
ΠΟΥ: Αυξήθηκαν σημαντικά οι θάνατοι από ελονοσία το 2024 - Παιδιά τα περισσότερα θύματα
Υγεία
04/12/2025 - 17:18

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο καλός γάμος δεν παχαίνει! - Ο ρόλος της ωκυτοκίνης
Υγεία
05/12/2025 - 10:00
Σαρκοπενία: Ο ρόλος των ενέσεων απώλειας βάρους
Health Talk
05/12/2025 - 17:00
Χριστουγεννιάτικη κόπωση: Πότε κρύβει ελλείψεις συστατικών από τον οργανισμό μας - Τα συμπτώματα
Υγεία
05/12/2025 - 13:00
Εμμηνόπαυση και ρευματικό νόσημα: Ένας δύσκολος συνδυασμός που μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί
Υγεία
05/12/2025 - 19:00
Νέα θεραπευτική επιλογή για μορφή καρκίνου της ουροδόχου κύστης
Υγεία
05/12/2025 - 07:39
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo