ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θεμιστοκλέους: «Ο μοναδικός τρόπος να καταπολεμηθεί το φακελάκι είναι να μειώσουμε τον χρόνο αναμονής στα χειρουργεία»

Πολιτική Υγείας
EUROKINISSI
Στην άμεση λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους σε συνέντευξη που παραχώρησε.
Δευτέρα, 11/03/2024 - 07:07
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Συγκεκριμένα ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους μιλώντας στην εφημερίδα «Βραδυνή» και τη δημοσιογράφο Γεωργία Σκιτζή επισήμανε: «Τα απογευματινά χειρουργεία θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα. Την Τρίτη θα γίνει το πρώτο απογευματινό χειρουργείο στο ΓΝ Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη και σταδιακά θα εντάσσονται και άλλα νοσοκομεία που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις σε όλη τη χώρα.
Οι επεμβάσεις χωρίζονται σε 6 κατηγορίες - πολύ μικρή, μικρή, μεσαία, μεγάλη, βαριά αλλά και εξαιρετικά βαριά - και το κόστος τους κυμαίνεται από 300 μέχρι και 2.000€ ανάλογα με την πολυπλοκότητα της επέμβασης. Για παράδειγμα μια επέμβαση για καταρράκτη χαρακτηρίζεται ως πολύ μικρή ή μικρή, ενώ για αρθροπλαστική γόνατου ή ισχίου ως μεγάλη ή βαριά.
Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι τα απογευματινά χειρουργεία είναι μία επιπλέον επιλογή για τους πολίτες. Κάθε πολίτης μπορεί να επιλέξει εάν θέλει να χειρουργηθεί στα τακτικά χειρουργεία του ΕΣΥ ή σε μία ιδιωτική κλινική ή σε απογευματινό χειρουργείο σε ένα δημόσιο νοσοκομείο. Οι παροχές θα είναι πλήρεις και εάν ένα χειρουργείο απαιτεί νοσηλεία θα νοσηλεύεται κανονικά. Είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση για το ΕΣΥ».

Ερωτηθείς σχετικά με τις λίστες αναμονής και τα πλεονεκτήμα του θεσμού για τους ασθενείς έναντι των ιδιωτικών νοσοκομείων, ο υφυπουργός Υγείας τόνισε πως «στόχος μας είναι να μειώσουμε την αναμονή και να ολοκληρωθούν τα χειρουργεία που είναι εδώ και μήνες στις λίστες. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε αναπτύξει παράλληλα επιχειρησιακά σχέδια, όπως η εφαρμογή της απογευματινής λειτουργίας των χειρουργείων που θα αυξήσει σημαντικά τη δυναμική του συστήματος, η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης των χειρουργείων με μεγαλύτερη των τεσσάρων μηνών αναμονή, η δημιουργία χειρουργικών ομάδων από άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ που θα μπορούν να αναλάβουν περιστατικά σε νοσοκομεία της περιφέρειας. Βασικό εργαλείο για να ελέγξουμε τις αναμονές είναι η Ενιαία Ψηφιακή Λίστα των χειρουργείων, που δημιουργήσαμε μετά από συστηματική δουλειά και πιστέψτε με μεγάλη επιμονή. Η Ενιαία Λίστα χειρουργείου μας δίνει τα δεδομένα, την πληροφορία, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Γνωρίζοντας πού έχουμε πρόβλημα, θα εφαρμόζουμε σε κάθε περίπτωση την κατάλληλη λύση. Τα απογευματινά χειρουργεία θα έχουν πολύ μικρότερο κόστος σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα ένα απογευματινό χειρουργείο για βουβωνοκήλη θα κοστίζει 500€ ενώ σε ιδιωτικό ξεπερνά τα 1.800€. Μία χολοκυστεκτομή που σε ιδιωτικό κοστίζει πάνω από 2.500€ στο απογευματινό χειρουργείο θα στοιχίζει από 500 - 1.200€.

Όσον αφορά τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το φακελάκι και τη νομιμοποίησή του με τον θεσμό των απογευματινών χειρουργείων ο κ. Θεμιστοκλέους ήταν ξεκάθαρος: «Ο μοναδικός τρόπος να καταπολεμηθεί το φακελάκι είναι να μειώσουμε τον χρόνο αναμονής. Εάν δεν υπάρχει αναμονή, δεν υπάρχει λόγος να δώσεις φακελάκι. Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι και τα απογευματινά χειρουργεία, που όπως έχουμε ξαναπεί, δεν είναι ελληνική πατέντα, αλλά εφαρμόζονται σε όλα τα ευρωπαϊκά δημόσια συστήματα υγείας. Στην Ελλάδα αν και ψηφίστηκε το 2001 επί ΠΑΣΟΚ, δεν εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα. Στην ίδια ακριβώς φιλοσοφία λειτουργούν και τα απογευματινά ιατρεία πάνω από 20 χρόνια με μεγάλη επιτυχία σε όλη τη χώρα».

Στη συνέχεια ο υφυπουργός αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα για την ανανέωση του ΕΣΥ: «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας όχι μόνο άντεξε στην πανδημία, αλλά και πρωτοστάτησε, την ώρα που αντίστοιχα συστήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών κατέρρευσαν. Οι προκλήσεις φυσικά συνεχίζονται και προτεραιότητα μας είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ μέσα από τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης προχωράμε στην ανακαίνιση πάνω από 80 νοσοκομείων, στην αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού καθώς και στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΣΥ. Επίσης βασική μας προτεραιότητα είναι η ενίσχυση του προσωπικού. Όπως έχει δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός θα γίνουν 10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ εκ των οποίων οι 6.500 θα γίνουν εντός του 2024. Την προηγούμενη εβδομάδα υπογράψαμε προκήρυξη για 2.145 θέσεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού σε νοσοκομεία του ΕΣΥ καθώς και 704 θέσεις ειδικευομένων ιατρών όλων των ειδικοτήτων και βαθμών. Οι θέσεις αυτές θα καλύψουν ανάγκες και θα δώσουν νέα δυναμική στα νοσοκομεία μας».

Τέλος ο κ. Θεμιστοκλέους ρωτήθηκε για τον κυβερνητικό σχεδιασμό στα αιτήματα των υγειονομικών, θεσμικά και οικονομικά για να απαντήσει ως εξής: «Όπως ανέφερα η στήριξη του προσωπικού του ΕΣΥ αποτελεί προτεραιότητα μας και για αυτό καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια με νέες προσλήψεις και θέσπιση κινήτρων. Αρχές του έτους έγινε αύξηση 20% στις εφημερίες, όπως και αύξηση των μισθών όλων των δημόσιων υπαλλήλων της χώρας. Επίσης τα απογευματινά χειρουργεία είναι ένας νέος τρόπος αύξησης των αποδοχών τους συνδέοντας την αμοιβή με την εργασία. Παράλληλα επεξεργαζόμαστε νέα κίνητρα για το προσωπικό προκειμένου να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την ελκυστικότητα και την ανθεκτικότητα του ΕΣΥ».

  • ΜΑΡΙΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ
  • ΦΑΚΕΛΑΚΙ
  • ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επιστολή ΙΣΑ σε Γεωργιάδη με αίτημα να παρέχουν υπηρεσίες στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και ιδιώτες γιατροί
Επιστολή ΙΣΑ σε Γεωργιάδη με αίτημα να παρέχουν υπηρεσίες στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και ιδιώτες γιατροί 11 Μαρτίου 2024
Εκτός ελέγχου τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου στην Υγεία - Στα 1,64 δισ. ευρώ το χρέος για τις προμήθειες του ΕΣΥ 11 Μαρτίου 2024
Εκτός ελέγχου τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου στην Υγεία - Στα 1,64 δισ. ευρώ το χρέος για τις προμήθειες του ΕΣΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργιάδης: «Με εξόργισε η καταγγελία για τον γιατρό και το φακελάκι»
Πολιτική Υγείας
28/07/2025 - 14:29

Γεωργιάδης: «Με εξόργισε η καταγγελία για τον γιατρό και το φακελάκι»

Θεμιστοκλέους: Αύξηση των πτητικών δυνατοτήτων του ΕΚΑΒ κατά 20%
Πολιτική Υγείας
24/07/2025 - 12:05

Θεμιστοκλέους: Αύξηση των πτητικών δυνατοτήτων του ΕΚΑΒ κατά 20%

Θεμιστοκλέους: «Δεν παρατηρείται αύξηση περιστατικών λόγω καύσωνα - Το ΕΣΥ είναι έτοιμο»
Πολιτική Υγείας
22/07/2025 - 17:26

Θεμιστοκλέους: «Δεν παρατηρείται αύξηση περιστατικών λόγω καύσωνα - Το ΕΣΥ είναι έτοιμο»

Θεμιστοκλέους: «Σε πλήρη επιφυλακή το ΕΣΥ για τον επικείμενο καύσωνα - Οι πολίτες να εφαρμόζουν τις οδηγίες προστασίας»
Πολιτική Υγείας
21/07/2025 - 18:01

Θεμιστοκλέους: «Σε πλήρη επιφυλακή το ΕΣΥ για τον επικείμενο καύσωνα - Οι πολίτες να εφαρμόζουν τις οδηγίες προστασίας»

Γεωργιάδης: 35.000 ασθενείς έλαβαν φάρμακα κατ’οίκον
Πολιτική Υγείας
21/07/2025 - 14:07

Γεωργιάδης: 35.000 ασθενείς έλαβαν φάρμακα κατ’οίκον

Θεμιστοκλέους: «Η αξιολόγηση των νοσοκομείων από τους πολίτες είναι εργαλείο διοίκησης»
Πολιτική Υγείας
16/07/2025 - 14:48

Θεμιστοκλέους: «Η αξιολόγηση των νοσοκομείων από τους πολίτες είναι εργαλείο διοίκησης»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΟΔΥ: Δέκα νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Υγεία
30/07/2025 - 19:42
Ποια συμπτώματα προειδοποιούν για τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
Health Talk
30/07/2025 - 19:21
Πειραματικό φάρμακο αναστρέφει τα συμπτώματα του μετατραυματικού στρες σε ποντίκια
Ψυχική Υγεία
30/07/2025 - 18:53
Ολοκληρώθηκε η πολύωρη επέμβαση μεταμόσχευσης ήπατος στον 15χρονο Δημήτρη στο Τορίνο
Επικαιρότητα
30/07/2025 - 18:13
Γιατί «κρεμάνε» οι όρχεις όταν έχει ζέστες - Μια απολύτως φυσική λειτουργία του σώματος
Υγεία
30/07/2025 - 17:46
Κεραυνοί: Τι πρέπει να προσέχουμε και πως θα προστατευθούμε
Υγεία
30/07/2025 - 17:19
Προσωπικότητες της ισραηλινής διασποράς κατηγορούν την κυβέρνηση για επιβολή λιμού μέχρι θανάτου στη Γάζα
Επικαιρότητα
30/07/2025 - 14:23
Γεωργιάδης: «Βραχιολάκι» και παρεμβάσεις στα Τμήματα Επειγόντων έριξαν την αναμονή
Πολιτική Υγείας
30/07/2025 - 13:28
Τι πρέπει να κάνετε για να μην χαλάσει τις διακοπές σας ο πόνος στη μέση
Health Talk
30/07/2025 - 13:16
Το Ινστιτούτο Prolepsis σπάει τον κύκλο της παιδικής φτώχειας
Διατροφή
30/07/2025 - 12:48
Παραδόθηκε στο ΓΝΑ «Λαϊκό» κτήριο του ΕΟΠΥΥ για Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας ογκολογικών ασθενών
Πολιτική Υγείας
30/07/2025 - 12:11
Μπήκε στο χειρουργείο ο 15χρονος Δημήτρης – Βρέθηκε το πολυπόθητο μόσχευμα
Επικαιρότητα
30/07/2025 - 11:42
EFPIA: «Οι δασμοί στα φάρμακα είναι ένα εργαλείο που θα διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού»
Pharma News
30/07/2025 - 10:44
Βιβλικός σεισμός 8,8 Ρίχτερ στις ακτές της Ρωσίας και προειδοποιήσεις για τσουνάμι σε όλο τον Ειρηνικό
Επικαιρότητα
30/07/2025 - 08:32
Ώρες αγωνίας στο Τορίνο - Έκκληση για μόσχευμα από τον πατέρα του 15χρονου που έπαθε θερμοπληξία
Επικαιρότητα
30/07/2025 - 08:12
Το βακτήριο-προβιοτικό που περιέχει το μητρικό γάλα και μπορεί να δώσει λύσεις για την παχυσαρκία
Διατροφή
30/07/2025 - 07:46
Πόσο επικίνδυνες μπορούν να γίνουν οι σαγιονάρες για τα πόδια μας!
Health Talk
30/07/2025 - 07:27
Η συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ για τους δασμούς φέρνει σημαντικά πρόσθετα κόστη για τη φαρμακοβιομηχανία
Pharma Policy
30/07/2025 - 07:09
Νέα θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με ασυμπτωματικό πολλαπλό μυέλωμα υψηλού κινδύνου
Υγεία
30/07/2025 - 06:44
ΕΣΑμεΑ.: Οι διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος στον Πρωθυπουργό
Patient Talk
29/07/2025 - 19:19
Από ποια ηλικία επιταχύνεται η γήρανση του ανθρώπου
Υγεία
29/07/2025 - 18:54
Σηκώνουν το γάντι οι επισκέπτες Υγείας: «Εκτός πραγματικότητας οι κατηγορίες του ΙΣΑ»
Πολιτική Υγείας
29/07/2025 - 18:16
Θεσσαλονίκη: Ο ρόλος του ΙΝΕΒ ΕΚΕΤΑ στο ψηφιακό έργο CANDLE για τη μάχη κατά του καρκίνου
Digital Health
29/07/2025 - 17:52
Παρών ο HIV στην Ελλάδα: Προκλήσεις στην επιτήρηση και την έγκαιρη διάγνωση αναδεικνύει η έκθεση του ΕΟΔΥ
Υγεία
29/07/2025 - 17:44
Σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για τη διασύνδεση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου με την Ιατρική Κρήτης
Πολιτική Υγείας
29/07/2025 - 17:39
Τρεις παγκόσμιοι οργανισμοί επικαιροποιούν τα στοιχεία για τη γρίπη Α(Η5)
Υγεία
29/07/2025 - 14:58
Δέκα υγιεινές τροφές που πρέπει να έχετε στα σακίδιά σας όταν κάνετε κάμπινγκ
Διατροφή
29/07/2025 - 14:24
Το 33,6% των εφήβων της Κρήτης συνδέεται στο διαδίκτυο λόγω... πλήξης και μοναξιάς
Ψυχική Υγεία
29/07/2025 - 14:03
Το «ΚΑΛΥΨΩ» στην OnHOME Alliance για πιο ανθρώπινη πρόσβαση στη φαρμακευτική αγωγή
Patient Talk
29/07/2025 - 13:39
Ίδρυμα «Παύλος Γιαννακόπουλος»: Δίπλα στις οικογένειες ακριτικών περιοχών για τη γέννηση τρίτου και πλέον παιδιού
Pharma News
29/07/2025 - 13:04

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι σύγχρονες μονάδες υγείας MEDIFIRST συμμετέχουν στο Εθνικό Πρόγραμμα «Προλαμβάνω»
Υπηρεσίες Υγείας
28/07/2025 - 16:46
Μπορεί η κετογονική δίαιτα να ωφελήσει τον εγκέφαλο; Τι έδειξε πρόσφατη ανασκόπηση
Διατροφή
28/07/2025 - 11:14
H συμφωνία ΗΠΑ - ΕΕ για 15% δασμούς θα αγγίξει και τα φαρμακευτικά προϊόντα
Πολιτική Υγείας
28/07/2025 - 10:48
Νέα μελέτη «αθωώνει» τα αυγά για την «κακή» χοληστερόλη και τις καρδιοπάθειες
Διατροφή
28/07/2025 - 16:23
Με φοιτητές ιατρικής του ΑΠΘ ενισχύονται τα Κέντρα Υγείας τουριστικών περιοχών
Πολιτική Υγείας
28/07/2025 - 11:39
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo