ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θεμιστοκλέους: «Ο μοναδικός τρόπος να καταπολεμηθεί το φακελάκι είναι να μειώσουμε τον χρόνο αναμονής στα χειρουργεία»

Πολιτική Υγείας
EUROKINISSI
Στην άμεση λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους σε συνέντευξη που παραχώρησε.
Δευτέρα, 11/03/2024 - 07:07
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Συγκεκριμένα ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους μιλώντας στην εφημερίδα «Βραδυνή» και τη δημοσιογράφο Γεωργία Σκιτζή επισήμανε: «Τα απογευματινά χειρουργεία θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα. Την Τρίτη θα γίνει το πρώτο απογευματινό χειρουργείο στο ΓΝ Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη και σταδιακά θα εντάσσονται και άλλα νοσοκομεία που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις σε όλη τη χώρα.
Οι επεμβάσεις χωρίζονται σε 6 κατηγορίες - πολύ μικρή, μικρή, μεσαία, μεγάλη, βαριά αλλά και εξαιρετικά βαριά - και το κόστος τους κυμαίνεται από 300 μέχρι και 2.000€ ανάλογα με την πολυπλοκότητα της επέμβασης. Για παράδειγμα μια επέμβαση για καταρράκτη χαρακτηρίζεται ως πολύ μικρή ή μικρή, ενώ για αρθροπλαστική γόνατου ή ισχίου ως μεγάλη ή βαριά.
Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι τα απογευματινά χειρουργεία είναι μία επιπλέον επιλογή για τους πολίτες. Κάθε πολίτης μπορεί να επιλέξει εάν θέλει να χειρουργηθεί στα τακτικά χειρουργεία του ΕΣΥ ή σε μία ιδιωτική κλινική ή σε απογευματινό χειρουργείο σε ένα δημόσιο νοσοκομείο. Οι παροχές θα είναι πλήρεις και εάν ένα χειρουργείο απαιτεί νοσηλεία θα νοσηλεύεται κανονικά. Είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση για το ΕΣΥ».

Ερωτηθείς σχετικά με τις λίστες αναμονής και τα πλεονεκτήμα του θεσμού για τους ασθενείς έναντι των ιδιωτικών νοσοκομείων, ο υφυπουργός Υγείας τόνισε πως «στόχος μας είναι να μειώσουμε την αναμονή και να ολοκληρωθούν τα χειρουργεία που είναι εδώ και μήνες στις λίστες. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε αναπτύξει παράλληλα επιχειρησιακά σχέδια, όπως η εφαρμογή της απογευματινής λειτουργίας των χειρουργείων που θα αυξήσει σημαντικά τη δυναμική του συστήματος, η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης των χειρουργείων με μεγαλύτερη των τεσσάρων μηνών αναμονή, η δημιουργία χειρουργικών ομάδων από άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ που θα μπορούν να αναλάβουν περιστατικά σε νοσοκομεία της περιφέρειας. Βασικό εργαλείο για να ελέγξουμε τις αναμονές είναι η Ενιαία Ψηφιακή Λίστα των χειρουργείων, που δημιουργήσαμε μετά από συστηματική δουλειά και πιστέψτε με μεγάλη επιμονή. Η Ενιαία Λίστα χειρουργείου μας δίνει τα δεδομένα, την πληροφορία, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Γνωρίζοντας πού έχουμε πρόβλημα, θα εφαρμόζουμε σε κάθε περίπτωση την κατάλληλη λύση. Τα απογευματινά χειρουργεία θα έχουν πολύ μικρότερο κόστος σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα ένα απογευματινό χειρουργείο για βουβωνοκήλη θα κοστίζει 500€ ενώ σε ιδιωτικό ξεπερνά τα 1.800€. Μία χολοκυστεκτομή που σε ιδιωτικό κοστίζει πάνω από 2.500€ στο απογευματινό χειρουργείο θα στοιχίζει από 500 - 1.200€.

Όσον αφορά τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το φακελάκι και τη νομιμοποίησή του με τον θεσμό των απογευματινών χειρουργείων ο κ. Θεμιστοκλέους ήταν ξεκάθαρος: «Ο μοναδικός τρόπος να καταπολεμηθεί το φακελάκι είναι να μειώσουμε τον χρόνο αναμονής. Εάν δεν υπάρχει αναμονή, δεν υπάρχει λόγος να δώσεις φακελάκι. Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι και τα απογευματινά χειρουργεία, που όπως έχουμε ξαναπεί, δεν είναι ελληνική πατέντα, αλλά εφαρμόζονται σε όλα τα ευρωπαϊκά δημόσια συστήματα υγείας. Στην Ελλάδα αν και ψηφίστηκε το 2001 επί ΠΑΣΟΚ, δεν εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα. Στην ίδια ακριβώς φιλοσοφία λειτουργούν και τα απογευματινά ιατρεία πάνω από 20 χρόνια με μεγάλη επιτυχία σε όλη τη χώρα».

Στη συνέχεια ο υφυπουργός αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα για την ανανέωση του ΕΣΥ: «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας όχι μόνο άντεξε στην πανδημία, αλλά και πρωτοστάτησε, την ώρα που αντίστοιχα συστήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών κατέρρευσαν. Οι προκλήσεις φυσικά συνεχίζονται και προτεραιότητα μας είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ μέσα από τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης προχωράμε στην ανακαίνιση πάνω από 80 νοσοκομείων, στην αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού καθώς και στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΣΥ. Επίσης βασική μας προτεραιότητα είναι η ενίσχυση του προσωπικού. Όπως έχει δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός θα γίνουν 10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ εκ των οποίων οι 6.500 θα γίνουν εντός του 2024. Την προηγούμενη εβδομάδα υπογράψαμε προκήρυξη για 2.145 θέσεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού σε νοσοκομεία του ΕΣΥ καθώς και 704 θέσεις ειδικευομένων ιατρών όλων των ειδικοτήτων και βαθμών. Οι θέσεις αυτές θα καλύψουν ανάγκες και θα δώσουν νέα δυναμική στα νοσοκομεία μας».

Τέλος ο κ. Θεμιστοκλέους ρωτήθηκε για τον κυβερνητικό σχεδιασμό στα αιτήματα των υγειονομικών, θεσμικά και οικονομικά για να απαντήσει ως εξής: «Όπως ανέφερα η στήριξη του προσωπικού του ΕΣΥ αποτελεί προτεραιότητα μας και για αυτό καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια με νέες προσλήψεις και θέσπιση κινήτρων. Αρχές του έτους έγινε αύξηση 20% στις εφημερίες, όπως και αύξηση των μισθών όλων των δημόσιων υπαλλήλων της χώρας. Επίσης τα απογευματινά χειρουργεία είναι ένας νέος τρόπος αύξησης των αποδοχών τους συνδέοντας την αμοιβή με την εργασία. Παράλληλα επεξεργαζόμαστε νέα κίνητρα για το προσωπικό προκειμένου να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την ελκυστικότητα και την ανθεκτικότητα του ΕΣΥ».

  • ΜΑΡΙΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ
  • ΦΑΚΕΛΑΚΙ
  • ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επιστολή ΙΣΑ σε Γεωργιάδη με αίτημα να παρέχουν υπηρεσίες στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και ιδιώτες γιατροί
Επιστολή ΙΣΑ σε Γεωργιάδη με αίτημα να παρέχουν υπηρεσίες στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και ιδιώτες γιατροί 11 Μαρτίου 2024
Εκτός ελέγχου τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου στην Υγεία - Στα 1,64 δισ. ευρώ το χρέος για τις προμήθειες του ΕΣΥ 11 Μαρτίου 2024
Εκτός ελέγχου τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου στην Υγεία - Στα 1,64 δισ. ευρώ το χρέος για τις προμήθειες του ΕΣΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεμιστοκλέους: «Η αναμονή στα νοσοκομεία έχει πέσει στις 3,5 ώρες κατά μέσο όρο»
Πολιτική Υγείας
29/10/2025 - 16:19

Θεμιστοκλέους: «Η αναμονή στα νοσοκομεία έχει πέσει στις 3,5 ώρες κατά μέσο όρο»

Καταγγελία της ΟΕΝΓΕ για το Νοσοκομείο της Ρόδου: Τι συμβαίνει με τα απογευματινά χειρουργεία
Πολιτική Υγείας
23/10/2025 - 00:04

Καταγγελία της ΟΕΝΓΕ για το Νοσοκομείο της Ρόδου: Τι συμβαίνει με τα απογευματινά χειρουργεία

Θεσσαλονίκη: Καταδίκη ογκολόγου σε φυλάκιση 12 μηνών για «φακελάκι»
Επικαιρότητα
14/10/2025 - 17:32

Θεσσαλονίκη: Καταδίκη ογκολόγου σε φυλάκιση 12 μηνών για «φακελάκι»

Η καρδιά της Ευρώπης χτύπησε στην Καλαμάτα στον ρυθμό της δωρεάς οργάνων, ιστών και κυττάρων
Επικαιρότητα
14/10/2025 - 07:02

Η καρδιά της Ευρώπης χτύπησε στην Καλαμάτα στον ρυθμό της δωρεάς οργάνων, ιστών και κυττάρων

Θεμιστοκλέους: «Σε 10 μέρες τα ραντεβού στα νοσοκομεία και στις πιο δύσκολες ειδικότητες»
Πολιτική Υγείας
09/10/2025 - 14:28

Θεμιστοκλέους: «Σε 10 μέρες τα ραντεβού στα νοσοκομεία και στις πιο δύσκολες ειδικότητες»

Θεμιστοκλέους: «Από σήμερα τριπλασιάζουμε τα διαθέσιμα δωρεάν ραντεβού για τους πολίτες»
Πολιτική Υγείας
01/10/2025 - 20:56

Θεμιστοκλέους: «Από σήμερα τριπλασιάζουμε τα διαθέσιμα δωρεάν ραντεβού για τους πολίτες»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ερανιστικό νομοσχέδιο: Θα ακολουθήσει κι άλλο λέει ο υπουργός Υγείας
Πολιτική Υγείας
30/10/2025 - 08:09
Πώς αντιμετωπίζονται οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες μετά τον καρκίνο του μαστού
Health Talk
30/10/2025 - 07:28
«Περιβάλλον και Παιδί»: Η υγεία των ανήλικων στο επίκεντρο συνεδρίου
Επικαιρότητα
30/10/2025 - 03:36
Πανελλήνιο Αιματολογικό συνέδριο: Από τις θεραπευτικές προσεγγίσεις στις πολιτικές πρόσβασης
Υγεία
30/10/2025 - 00:09
IC-GROWTH: Στόχος η βελτίωση της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ασθενών με καρκίνο
Ψυχική Υγεία
29/10/2025 - 23:23
Metropolitan General: Ρομποτική χειρουργική για αντιμετώπιση κηλών του κοιλιακού τοιχώματος
Υπηρεσίες Υγείας
29/10/2025 - 20:26
Τρία θέματα συζήτησε η Επιστημονική Επιτροπή για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 19:57
Αποκαλυπτικά στοιχεία από την MSD στην πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για την ενιαία υγεία
Pharma News
29/10/2025 - 18:51
Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο η εμμηνόπαυση
Υγεία
29/10/2025 - 18:09
Η CAPA συμμετέχει στον μήνα πρόληψης του καρκίνου του μαστού
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 17:43
Πως το εσωτερικό μας ρολόι επιδρά στην υγεία της καρδιάς και όχι μόνο
Υγεία
29/10/2025 - 16:48
Θεμιστοκλέους: «Η αναμονή στα νοσοκομεία έχει πέσει στις 3,5 ώρες κατά μέσο όρο»
Πολιτική Υγείας
29/10/2025 - 16:19
Ψηφιακή Ακαδημία Ασθενών με δωρεάν απογευματινά μαθήματα
Patient Talk
29/10/2025 - 15:43
Μειώθηκαν κατά 60% τα θανατηφόρα τροχαία στην έξοδο της 28ης Οκτωβρίου
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 15:28
Τεστ αναπνοής υπόσχεται ανίχνευση του καρκίνου στο πάγκρεας
Υγεία
29/10/2025 - 15:14
Νέο έντυπο εταιρικής υπευθυνότητας για το 2024 παρουσίασε η MSD Ελλάδος
Pharma News
29/10/2025 - 14:49
Πυρετός, πόνος και φθινόπωρο: Μύθοι και αλήθειες για ιβουπροφαίνη, παρακεταμόλη
Health Talk
29/10/2025 - 14:31
ΠΙΣ: Οι γιατροί είναι πάντα η υπεύθυνη πηγή πληροφόρησης σε θέματα υγείας
Υγεία
29/10/2025 - 14:16
Lancet: Η αδράνεια για την κλιματική αλλαγή έχει ως συνέπεια εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο
Υγεία
29/10/2025 - 14:00
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Μήνυμα θάρρους και ελπίδας για τον καρκίνο του μαστού
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 13:43
Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το Ερανιστικό Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας - Γεωργιάδης: «Εργαστήκαμε σκληρά...»
Πολιτική Υγείας
29/10/2025 - 13:29
ELENI: Ένα project για γυναίκες που νόσησαν και θέλουν να επανασυνδεθούν...
Ψυχική Υγεία
29/10/2025 - 13:18
H επίσκεψη σε γκαλερί τέχνης μπορεί να βελτιώσει τη σωματική υγεία
Υγεία
29/10/2025 - 13:00
Οι καύσωνες συνδέονται με αύξηση των κρουσμάτων αποφρακτικής υπνικής άπνοιας στην Ευρώπη
Υγεία
29/10/2025 - 12:00
Οι άνδρες χρειάζονται διπλάσια άσκηση από τις γυναίκες για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Υγεία
29/10/2025 - 11:00
Με κορονοϊό διαγνώστηκε ο Πρωθυπουργός - Οι προσαρμογές στο σημερινό του πρόγραμμα
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 10:28
Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης: Μια νόσος που δεν πλήττει μόνο το δέρμα
Υγεία
29/10/2025 - 10:02
ΗΠΑ: Πίθηκος που πιθανά είναι φορέας μολυσματικής ασθένειας αναζητείται μετά από τροχαίο
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 09:00
Οι απεικονιστικές εξετάσεις στα μάτια μπορούν να αποκαλύψουν ενδείξεις για καρδιολογικά προβλήματα
Υγεία
27/10/2025 - 19:00
Χειμώνας και ανοσοποιητικό σύστημα: Πώς θωρακίζουμε το σώμα μας έναντι των ιών της εποχής
Υγεία
27/10/2025 - 18:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Φωτοθεραπεία: Μπορεί να προσφέρει καλύτερο δέρμα και πιο δυνατές αρθρώσεις;
Υγεία
27/10/2025 - 10:00
Έξοδος στη Φύση με συνταγή γιατρού - Τι δείχνει η αμερικανική εμπειρία
Ψυχική Υγεία
27/10/2025 - 12:00
Οι ασθένειες των ούλων μπορεί να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και βλάβης
Υγεία
27/10/2025 - 14:00
Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το Ερανιστικό Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας - Γεωργιάδης: «Εργαστήκαμε σκληρά...»
Πολιτική Υγείας
29/10/2025 - 13:29
Χειμώνας και ανοσοποιητικό σύστημα: Πώς θωρακίζουμε το σώμα μας έναντι των ιών της εποχής
Υγεία
27/10/2025 - 18:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo