ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θεμιστοκλέους: Τα «βραχιολάκια» ιχνηλάτησης στη μάχη κατά των αναμονών στα νοσοκομεία

Πολιτική Υγείας
Eurokinissi
Τι είπε ο υφυπουργός Υγείας για το βραχιολάκι ιχνηλάτησης στα νοσοκομεία και πώς μέσω ενός application o πολίτης θα μπορεί να βλέπει τους χρόνους αναμονής.
Πέμπτη, 03/04/2025 - 10:00
— Photo: Eurokinissi
News4Health Team News4Health Team

Για την προσπάθεια επίλυσης των διαδικαστικών και διοικητικών θεμάτων στα νοσοκομεία αλλά και τη μείωση των αναμονών των ασθενών, μίλησε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος ανήγγειλε την έναρξη ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης στα επείγοντα για να καταγραφούν οι αδυναμίες και τα κενά αλλά και η συμμετοχή των κέντρων υγείας στις εφημερίες.

Μιλώντας στην Εκπομπή Συνδέσεις στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός αρχικά αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που ξεκίνησε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» με εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού που θα βοηθάνε σε διαδικαστικά και διοικητικά θέματα καθώς και στη διαδικασία περιπλάνησης εντός του νοσοκομείου.

Όπως είπε «είναι κάτι το οποίο εφαρμόζεται στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Ευρώπης. Όταν κάποιος φτάσει στα επείγοντα, είναι κάτι το οποίο δεν είχε προγραμματίσει και ο ασθενής και οι συνοδοί του βρίσκονται κάτω από μια πολύ στρεσογόνα κατάσταση και μπαίνουν σε έναν χώρο νοσοκομείου, ο οποίος είναι αρκετά δύσκολος και περίπλοκος. Εκεί θα υπάρχουν στα τρία νοσοκομεία που είναι και τα μεγαλύτερα στην εφημερία, οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού που δεν θα κάνουν το ιατρικό ή το νοσηλευτικό κομμάτι, αλλά κάποιες διοικητικές διαδικασίες που υπάρχουν. Δηλαδή ο γιατρός μπορεί να ζητήσει να γίνει μια ακτινογραφία, μπορεί να ζητήσει κάποια έγγραφα από το γραφείο κινήσεως. Οι εθελοντές αυτοί θα καθοδηγούν έτσι ώστε να κάνουν το χρόνο της παραμονής στα επείγοντα λίγο καλύτερο από ό, τι είναι αυτή τη στιγμή[…] Θα είναι στα τρία μεγάλα νοσοκομεία που θα το ξεκινήσουμε, στο «Αττικό», στο «Γεννηματάς» και στον «Ευαγγελισμό» και ανάλογα θα κατευθύνουμε και τις δυνάμεις γιατί μπορεί να χρειαστούν διαφορετικές δυνάμεις στην απογευματινή βάρδια, λιγότεροι στην πρωινή ή στην βραδινή».

Αρχίζει τις επόμενες μέρες το «βραχιολάκι» ιχνηλάτησης στα νοσοκομεία

Αυτό το σύστημα στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης, όπως εκτιμά ο υφυπουργός θα δώσει πολύ χρήσιμες πληροφορίες. "Καταρχήν πόσο περιμένουν οι πολίτες γιατί ακούμε πολύ μεγάλες αναμονές. Θα μπορούμε να έχουμε και κεντρικά ως Υπουργείο Υγείας τους χρόνους αναμονής, αλλά και ο διοικητής του νοσοκομείου, έτσι ώστε αν υπάρχουν καθυστερήσεις οι οποίες προκλήθηκαν από την τοπική καθημερινή λειτουργία, να μπορεί να παρεμβαίνει ad hoc και να λύνονται ή και σε εμάς την πληροφορία ότι θα πρέπει να αλλάξουμε κάποια πράγματα.

Για παράδειγμα αν έχουμε μια πολύ μεγάλη καθυστέρηση στον αξονικό στο νοσοκομείο «Γεννηματάς», να το ενισχύσουμε με προσωπικό ή με κάποιον άλλο τρόπο για να υπάρχουν πιο γρήγορα διαγνώσεις. Αυτό θα ξεκινήσει πάλι από τα μεγάλα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Κωνσταντοπούλειο», «Αγία Όλγα» και στη συνέχεια θα επεκταθεί θα επεκταθεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Το σύστημα της ιχνηλάτησης στην ολοκλήρωση του έργου που θα είναι το τέλος του 2025 αρχές του 2026, θα δίνει και στον πολίτη την πληροφορία. Δηλαδή ο πολίτης θα μπορεί είτε με χρήση application το οποίο θα έχει στο κινητό του, είτε στο internet θα μπαίνει και θα δει ότι στο παθολογικό του «Ευαγγελισμού» έχει τόσο χρόνο αναμονής, στο καρδιολογικό στο «Κωνσταντοπούλειο» νοσοκομείο έχει 2 ώρες αναμονής έτσι ώστε να γνωρίζει από πριν και να μπορεί να κατευθυνθεί.."

Στη μάχη των εφημεριών και τα Κέντρα Υγείας

Όπως επισήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους, "τα Κέντρα Υγείας που έχουν ξεκινήσει να εφημερεύουν μαζί με τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας που έχουν μπει δίνουν μια πολύ μεγάλη βοήθεια στα νοσοκομεία. Έχουμε το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρας, Καλλιθέας, στο Λαύριο, τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει και εφημερεύουν. Οι πολίτες μπορούν να μπαίνουν στο site του Υπουργείου Υγείας όπου εκεί γράφει και τα νοσοκομεία κάθε μέρα που εφημερεύουν και τα Κέντρα Υγείας και το ωράριό τους."

Για τις εφημερίες των νοσοκομείων ανέφερε: Έχουμε ήδη συζητήσει δύο μέτρα τα οποία έχουμε αρχίσει να εφαρμόζουμε και το σύστημα με τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού και το ψηφιακό σύστημα ιχνηλάτησης. Η τρίτη κατεύθυνση είναι ότι έχουν ενισχυθεί και συνεχίζουν να ενισχύονται τον τελευταίο μήνα με 150 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, τα οποία είναι τοποθετημένα μόνο για τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, άρα αυτή είναι μια πολύ μεγάλη ενίσχυση.

Τοποθετούνται οι γιατροί, τελειώνουμε τις κρίσεις έχουμε προκηρύξει 17 θέσεις με πολύ μεγάλο αριθμό υποψηφίων και αυτοί θα τοποθετηθούν μέσα στον επόμενο μήνα στα νοσοκομεία. Η τέταρτη κατεύθυνση είναι η κατεύθυνση των οργανωτικών αλλαγών. Κάναμε αλλαγές στα νοσοκομεία και τα πρώτα αποτελέσματα είναι αρκετά θετικά. Έχουμε μια καλύτερη διασπορά των πολιτών, οι οποίοι πηγαίνουν στα επείγοντα και έχει βελτιωθεί η εικόνα στην πλειοψηφία των νοσοκομείων.

Ξεκινάει η αξιολόγηση των νοσοκομείων από τους πολίτες

Εξαιρετικά σημαντική η έρευνα (του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου), την έχω δει και είμαστε σε επικοινωνία και σε συνεργασία με τον ΠΙΣ και να το συνδέσουμε και με το επόμενο θέμα το οποίο είναι η αξιολόγηση. Αυτό που έχουμε δει στο Υπουργείο Υγείας γιατί έχουμε και τις δικές μας έρευνες, έχουμε τους πολίτες οι οποίοι καταγράφουν και λένε τις αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Έχουμε δει να υπάρχει διαφορετικός βαθμός ικανοποίησης ή δυσαρέσκειας από το Εθνικό Σύστημα Υγείας με το αν κάποιος το έχει χρησιμοποιήσει ή όχι. Οι πολίτες οι οποίοι έχουν κάνει χρήση δηλαδή έχουν νοσηλευτεί, έχουν χειρουργηθεί, έχουν εξεταστεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, έχουν καλύτερη εικόνα από το εθνικό σύστημα από τη γενική εικόνα όταν ρωτήσουμε τον πληθυσμό[…]

Ξεκινάμε ένα σύστημα αξιολόγησης, το οποίο όποιος πολίτης νοσηλευτεί στο νοσοκομείο με την έξοδό του από το νοσοκομείο θα λαμβάνει ένα sms, το οποίο θα έχει ένα σύνδεσμο, πατώντας σε αυτόν ή μέσα από τους κωδικούς του Taxisnet, θα μπορεί να μπαίνει μέσα και με ένα ερωτηματολόγιο με πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις, θα αξιολογεί την εμπειρία του στο νοσοκομείο. Θα αξιολογεί την υγειονομική φροντίδα όχι το ιατρικό κομμάτι. Αν ο γιατρός του εξήγησε τι έχει να κάνει το νοσοκομείο, αν φεύγοντας από το νοσοκομείο πήρε οδηγίες, αν το προσωπικό ήταν συνεργάσιμο, ευγενικό, αν η ξενοδοχειακή υποδομή ήταν ικανοποιητική. Είχαν σεντόνια στο νοσοκομείο; το φαγητό ήταν καλό; Από αυτό θα μπορούμε εμείς να λαμβάνουμε πληροφορία, να αξιολογούμε την διοίκηση του νοσοκομείου, έτσι ώστε να φτάσουμε να μπορούμε να μετρήσουμε την ποιότητα και αφού την μετρήσουμε την ποιότητα να μπορέσουμε να τη βελτιώσουμε.

Tι θα γίνει με το σύστημα Υγείας στις τουριστικές περιοχές

Η χώρα διαχρονικά είχε πρόβλημα στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές. Έχουν δοθεί κίνητρα από την περσινή χρονιά. Τα κίνητρα αυτά είναι οικονομικά και έχουν σχέση με την περιοχή που βρίσκεται και τις ειδικότητες. Μπορεί να φτάσουν μέχρι και αύξηση 600 ευρώ το μήνα. Οι θέσεις που προκηρύξαμε και που διαχρονικά έβγαιναν άγονες, δηλαδή δεν υπήρχε κανείς υποψήφιος από τις 300 θέσεις καλύψαμε τα 2/3. Αυτό είναι μια πολύ σημαντική πρόοδος. Στην Κω, στη Δράμα, στη Φλώρινα συνεχίζουμε να έχουμε πρόβλημα με τις θέσεις. Αλλά έχουμε καλύψει τα 2/3 των περιοχών που είχαμε δυσκολία τις προηγούμενες χρονιές. Το ίδιο είχε γίνει και όπως έχετε δει και πέρυσι ήταν μια πολύ καλύτερη χρονιά όσον αφορά στο ΕΚΑΒ.

Πηγή: Ertnews

Τελευταία τροποποίηση στις 03/04/2025 - 11:49
  • ΜΑΡΙΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ
  • ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
  • ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνάντηση Αγαπηδάκη Ιερώνυμου για το πρόγραμμα «Προλαμβάνω»
Συνάντηση Αγαπηδάκη Ιερώνυμου για το πρόγραμμα «Προλαμβάνω» 02 Απριλίου 2025
Αποχή των γιατρών του ΕΟΠΥΥ από την πλατφόρμα των ηλεκτρονικών ραντεβού 03 Απριλίου 2025
Αποχή των γιατρών του ΕΟΠΥΥ από την πλατφόρμα των ηλεκτρονικών ραντεβού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ικανοποίηση Γεωργιάδη για την υψηλή αξιολόγηση των νοσοκομείων από τους πολίτες
Πολιτική Υγείας
01/12/2025 - 17:28

Ικανοποίηση Γεωργιάδη για την υψηλή αξιολόγηση των νοσοκομείων από τους πολίτες

Θεμιστοκλέους στο 7ο Fortune Greece CEO Initiative Forum: Ο ρόλος του συστήματος υγείας στο δημογραφικό
Επικαιρότητα
24/11/2025 - 16:53

Θεμιστοκλέους στο 7ο Fortune Greece CEO Initiative Forum: Ο ρόλος του συστήματος υγείας στο δημογραφικό

Σεμινάρια του ΙΣΑ για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών στα νοσοκομεία
Υγεία
24/11/2025 - 22:48

Σεμινάρια του ΙΣΑ για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών στα νοσοκομεία

Θεμιστοκλέους: «Η επιτυχία των μεταρρυθμίσεων είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι το ΕΣΥ δεν καταρρέει»
Πολιτική Υγείας
19/11/2025 - 16:57

Θεμιστοκλέους: «Η επιτυχία των μεταρρυθμίσεων είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι το ΕΣΥ δεν καταρρέει»

Με πόρους από το ΕΣΠΑ η ενεργειακή αναβάθμιση των Νοσοκομείων «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» και Ρεθύμνου
Πολιτική Υγείας
13/11/2025 - 16:18

Με πόρους από το ΕΣΠΑ η ενεργειακή αναβάθμιση των Νοσοκομείων «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» και Ρεθύμνου

Γιατί είναι σημαντικό να δηλώνεται η δύσπνοια από τους ασθενείς
Υγεία
10/11/2025 - 14:00

Γιατί είναι σημαντικό να δηλώνεται η δύσπνοια από τους ασθενείς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι διατροφικές διαταραχές απειλούν μακροπρόθεσμα τη σωματική και ψυχική υγεία
Διατροφή
02/12/2025 - 12:32
Ασημένιο βραβείο για τη Novartis Hellas στα Healthcare Business Awards 2025
Pharma News
02/12/2025 - 12:14
Πρωτοβουλίες και δράσεις του δήμου Αθηναίων στη μάχη κατά του AIDS
Πολιτική Υγείας
02/12/2025 - 11:52
Η ψυχική ανθεκτικότητα των εφήβων στο επίκεντρο ημερίδας στο ΑΠΘ
Ψυχική Υγεία
02/12/2025 - 11:34
Θεραπείες για αλαβάστρινη επιδερμίδα μέχρι τα Χριστούγεννα
Ομορφιά
02/12/2025 - 11:16
Έκθεση της ΕΤΕπ: Κλειδί για την πράσινη μετάβαση και την επισιτιστική ασφάλεια η βιοοικονομία
Επικαιρότητα
02/12/2025 - 11:07
Κάλεσμα της ΕΣΚ Τυφλών στην παναναπηρική κινητοποίηση της Τετάρτης, στο Σύνταγμα
Patient Talk
02/12/2025 - 10:49
Όλες οι τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στο συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις
Υπηρεσίες Υγείας
02/12/2025 - 10:31
Στις 9 Δεκεμβρίου το Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας με κορυφαίους ειδικούς
Επικαιρότητα
02/12/2025 - 10:14
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Τα αποτελέσματα του 1ου Τακτικού Βαρόμετρου Δικαιωμάτων Ατόμων με Αναπηρία
Patient Talk
02/12/2025 - 09:47
«Πράσινο» φως από τον ΠΟΥ στα φάρμακα GLP-1 κατά της παχυσαρκίας ενηλίκων
Πολιτική Υγείας
02/12/2025 - 09:12
Εξατομικευμένη φροντίδα για τις αλλεργίες των παιδιών: Από τη διάγνωση μέχρι τη θεραπεία
Health Talk
01/12/2025 - 19:02
Σε δύο πυλώνες το πρώτο πρόγραμμα στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του αυτοτραυματισμού στους νέους
Ψυχική Υγεία
01/12/2025 - 18:38
Ικανοποίηση Γεωργιάδη για την υψηλή αξιολόγηση των νοσοκομείων από τους πολίτες
Πολιτική Υγείας
01/12/2025 - 17:28
Το Μεταξά γίνεται Ολοκληρωμένο Κέντρο Καρκίνου με χρηματοδότηση 2,5 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Υγείας
Πολιτική Υγείας
01/12/2025 - 16:54
H ΕΣΕΕ στηρίζει τους Εθελοντές Αιμοδότες και την κουλτούρα της κοινωνικής προσφοράς
Επικαιρότητα
01/12/2025 - 16:21
Η καινοτομία κινητήριος μοχλός στην αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Pharma News
01/12/2025 - 15:14
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Καρδιοπάθειες συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τα ΑμεΑ
Patient Talk
01/12/2025 - 14:51
Μήνυμα Πατούλη για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: «Αντιμετώπιση του στίγματος, βελτίωση της πρόσβασης»
Επικαιρότητα
01/12/2025 - 14:16
Πρωτοβουλία Νίκου Παπανδρέου για δωρεάν προληπτικό ηπατικό έλεγχο στον Πειραιά!
Επικαιρότητα
01/12/2025 - 13:38
Πότε το στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου μπορεί να… μας στείλει στο νοσοκομείο
Υγεία
01/12/2025 - 12:44
Το στίγμα γύρω από τον HIV δεν είναι ατυχές φαινόμενο – είναι εμπόδιο στη δημόσια υγεία
Pharma News
01/12/2025 - 12:27
ΕΣΑμεΑ: Η 3η Δεκέμβρη δεν είναι γιορτή αλλά ημέρα δικαιωμάτων και λογοδοσίας
Patient Talk
01/12/2025 - 11:58
Οι ομάδες streetwork του ΕΟΠΑΕ σε ενημερωτικές δράσεις ανά την Ελλάδα για τον HIV - Ο «χάρτης» με τα σημεία
Ψυχική Υγεία
01/12/2025 - 11:32
HIV: Πόσο κοντά είμαστε πραγματικά στο τέλος της επιδημίας;
Επικαιρότητα
01/12/2025 - 11:14
Αθρόα συμμετοχή στις εκλογές του ΦΣΘ και νίκη της παράταξης Ευγενίδη με 45,46%
Επικαιρότητα
01/12/2025 - 11:02
Ανάρτηση Μητσοτάκη για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: «Να στηρίξουμε όσους ζουν με HIV»
Επικαιρότητα
01/12/2025 - 10:37
Επτά πολύ καλοί λόγοι για να εντάξετε τα μανταρίνια στη διατροφή σας
Διατροφή
01/12/2025 - 09:43
Το Υπουργείο Υγείας ολοκλήρωσε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV
Πολιτική Υγείας
01/12/2025 - 09:27
Ζώντας με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
Pharma News
01/12/2025 - 09:11

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ζώντας με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
Pharma News
01/12/2025 - 09:11
HIV: Πόσο κοντά είμαστε πραγματικά στο τέλος της επιδημίας;
Επικαιρότητα
01/12/2025 - 11:14
Τσάι, μούρα, μήλα και κακάο προστατεύουν την ανδρική καρδιά από τις αρνητικές συνέπειες του καναπέ
Διατροφή
30/11/2025 - 10:24
Το στίγμα γύρω από τον HIV δεν είναι ατυχές φαινόμενο – είναι εμπόδιο στη δημόσια υγεία
Pharma News
01/12/2025 - 12:27
Επτά πολύ καλοί λόγοι για να εντάξετε τα μανταρίνια στη διατροφή σας
Διατροφή
01/12/2025 - 09:43
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo