ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θεμιστοκλέους: Τα «βραχιολάκια» ιχνηλάτησης στη μάχη κατά των αναμονών στα νοσοκομεία

Πολιτική Υγείας
Eurokinissi
Τι είπε ο υφυπουργός Υγείας για το βραχιολάκι ιχνηλάτησης στα νοσοκομεία και πώς μέσω ενός application o πολίτης θα μπορεί να βλέπει τους χρόνους αναμονής.
Πέμπτη, 03/04/2025 - 10:00
— Photo: Eurokinissi
News4Health Team News4Health Team

Για την προσπάθεια επίλυσης των διαδικαστικών και διοικητικών θεμάτων στα νοσοκομεία αλλά και τη μείωση των αναμονών των ασθενών, μίλησε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος ανήγγειλε την έναρξη ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης στα επείγοντα για να καταγραφούν οι αδυναμίες και τα κενά αλλά και η συμμετοχή των κέντρων υγείας στις εφημερίες.

Μιλώντας στην Εκπομπή Συνδέσεις στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός αρχικά αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που ξεκίνησε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» με εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού που θα βοηθάνε σε διαδικαστικά και διοικητικά θέματα καθώς και στη διαδικασία περιπλάνησης εντός του νοσοκομείου.

Όπως είπε «είναι κάτι το οποίο εφαρμόζεται στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Ευρώπης. Όταν κάποιος φτάσει στα επείγοντα, είναι κάτι το οποίο δεν είχε προγραμματίσει και ο ασθενής και οι συνοδοί του βρίσκονται κάτω από μια πολύ στρεσογόνα κατάσταση και μπαίνουν σε έναν χώρο νοσοκομείου, ο οποίος είναι αρκετά δύσκολος και περίπλοκος. Εκεί θα υπάρχουν στα τρία νοσοκομεία που είναι και τα μεγαλύτερα στην εφημερία, οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού που δεν θα κάνουν το ιατρικό ή το νοσηλευτικό κομμάτι, αλλά κάποιες διοικητικές διαδικασίες που υπάρχουν. Δηλαδή ο γιατρός μπορεί να ζητήσει να γίνει μια ακτινογραφία, μπορεί να ζητήσει κάποια έγγραφα από το γραφείο κινήσεως. Οι εθελοντές αυτοί θα καθοδηγούν έτσι ώστε να κάνουν το χρόνο της παραμονής στα επείγοντα λίγο καλύτερο από ό, τι είναι αυτή τη στιγμή[…] Θα είναι στα τρία μεγάλα νοσοκομεία που θα το ξεκινήσουμε, στο «Αττικό», στο «Γεννηματάς» και στον «Ευαγγελισμό» και ανάλογα θα κατευθύνουμε και τις δυνάμεις γιατί μπορεί να χρειαστούν διαφορετικές δυνάμεις στην απογευματινή βάρδια, λιγότεροι στην πρωινή ή στην βραδινή».

Αρχίζει τις επόμενες μέρες το «βραχιολάκι» ιχνηλάτησης στα νοσοκομεία

Αυτό το σύστημα στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης, όπως εκτιμά ο υφυπουργός θα δώσει πολύ χρήσιμες πληροφορίες. "Καταρχήν πόσο περιμένουν οι πολίτες γιατί ακούμε πολύ μεγάλες αναμονές. Θα μπορούμε να έχουμε και κεντρικά ως Υπουργείο Υγείας τους χρόνους αναμονής, αλλά και ο διοικητής του νοσοκομείου, έτσι ώστε αν υπάρχουν καθυστερήσεις οι οποίες προκλήθηκαν από την τοπική καθημερινή λειτουργία, να μπορεί να παρεμβαίνει ad hoc και να λύνονται ή και σε εμάς την πληροφορία ότι θα πρέπει να αλλάξουμε κάποια πράγματα.

Για παράδειγμα αν έχουμε μια πολύ μεγάλη καθυστέρηση στον αξονικό στο νοσοκομείο «Γεννηματάς», να το ενισχύσουμε με προσωπικό ή με κάποιον άλλο τρόπο για να υπάρχουν πιο γρήγορα διαγνώσεις. Αυτό θα ξεκινήσει πάλι από τα μεγάλα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Κωνσταντοπούλειο», «Αγία Όλγα» και στη συνέχεια θα επεκταθεί θα επεκταθεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Το σύστημα της ιχνηλάτησης στην ολοκλήρωση του έργου που θα είναι το τέλος του 2025 αρχές του 2026, θα δίνει και στον πολίτη την πληροφορία. Δηλαδή ο πολίτης θα μπορεί είτε με χρήση application το οποίο θα έχει στο κινητό του, είτε στο internet θα μπαίνει και θα δει ότι στο παθολογικό του «Ευαγγελισμού» έχει τόσο χρόνο αναμονής, στο καρδιολογικό στο «Κωνσταντοπούλειο» νοσοκομείο έχει 2 ώρες αναμονής έτσι ώστε να γνωρίζει από πριν και να μπορεί να κατευθυνθεί.."

Στη μάχη των εφημεριών και τα Κέντρα Υγείας

Όπως επισήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους, "τα Κέντρα Υγείας που έχουν ξεκινήσει να εφημερεύουν μαζί με τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας που έχουν μπει δίνουν μια πολύ μεγάλη βοήθεια στα νοσοκομεία. Έχουμε το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρας, Καλλιθέας, στο Λαύριο, τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει και εφημερεύουν. Οι πολίτες μπορούν να μπαίνουν στο site του Υπουργείου Υγείας όπου εκεί γράφει και τα νοσοκομεία κάθε μέρα που εφημερεύουν και τα Κέντρα Υγείας και το ωράριό τους."

Για τις εφημερίες των νοσοκομείων ανέφερε: Έχουμε ήδη συζητήσει δύο μέτρα τα οποία έχουμε αρχίσει να εφαρμόζουμε και το σύστημα με τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού και το ψηφιακό σύστημα ιχνηλάτησης. Η τρίτη κατεύθυνση είναι ότι έχουν ενισχυθεί και συνεχίζουν να ενισχύονται τον τελευταίο μήνα με 150 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, τα οποία είναι τοποθετημένα μόνο για τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, άρα αυτή είναι μια πολύ μεγάλη ενίσχυση.

Τοποθετούνται οι γιατροί, τελειώνουμε τις κρίσεις έχουμε προκηρύξει 17 θέσεις με πολύ μεγάλο αριθμό υποψηφίων και αυτοί θα τοποθετηθούν μέσα στον επόμενο μήνα στα νοσοκομεία. Η τέταρτη κατεύθυνση είναι η κατεύθυνση των οργανωτικών αλλαγών. Κάναμε αλλαγές στα νοσοκομεία και τα πρώτα αποτελέσματα είναι αρκετά θετικά. Έχουμε μια καλύτερη διασπορά των πολιτών, οι οποίοι πηγαίνουν στα επείγοντα και έχει βελτιωθεί η εικόνα στην πλειοψηφία των νοσοκομείων.

Ξεκινάει η αξιολόγηση των νοσοκομείων από τους πολίτες

Εξαιρετικά σημαντική η έρευνα (του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου), την έχω δει και είμαστε σε επικοινωνία και σε συνεργασία με τον ΠΙΣ και να το συνδέσουμε και με το επόμενο θέμα το οποίο είναι η αξιολόγηση. Αυτό που έχουμε δει στο Υπουργείο Υγείας γιατί έχουμε και τις δικές μας έρευνες, έχουμε τους πολίτες οι οποίοι καταγράφουν και λένε τις αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Έχουμε δει να υπάρχει διαφορετικός βαθμός ικανοποίησης ή δυσαρέσκειας από το Εθνικό Σύστημα Υγείας με το αν κάποιος το έχει χρησιμοποιήσει ή όχι. Οι πολίτες οι οποίοι έχουν κάνει χρήση δηλαδή έχουν νοσηλευτεί, έχουν χειρουργηθεί, έχουν εξεταστεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, έχουν καλύτερη εικόνα από το εθνικό σύστημα από τη γενική εικόνα όταν ρωτήσουμε τον πληθυσμό[…]

Ξεκινάμε ένα σύστημα αξιολόγησης, το οποίο όποιος πολίτης νοσηλευτεί στο νοσοκομείο με την έξοδό του από το νοσοκομείο θα λαμβάνει ένα sms, το οποίο θα έχει ένα σύνδεσμο, πατώντας σε αυτόν ή μέσα από τους κωδικούς του Taxisnet, θα μπορεί να μπαίνει μέσα και με ένα ερωτηματολόγιο με πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις, θα αξιολογεί την εμπειρία του στο νοσοκομείο. Θα αξιολογεί την υγειονομική φροντίδα όχι το ιατρικό κομμάτι. Αν ο γιατρός του εξήγησε τι έχει να κάνει το νοσοκομείο, αν φεύγοντας από το νοσοκομείο πήρε οδηγίες, αν το προσωπικό ήταν συνεργάσιμο, ευγενικό, αν η ξενοδοχειακή υποδομή ήταν ικανοποιητική. Είχαν σεντόνια στο νοσοκομείο; το φαγητό ήταν καλό; Από αυτό θα μπορούμε εμείς να λαμβάνουμε πληροφορία, να αξιολογούμε την διοίκηση του νοσοκομείου, έτσι ώστε να φτάσουμε να μπορούμε να μετρήσουμε την ποιότητα και αφού την μετρήσουμε την ποιότητα να μπορέσουμε να τη βελτιώσουμε.

Tι θα γίνει με το σύστημα Υγείας στις τουριστικές περιοχές

Η χώρα διαχρονικά είχε πρόβλημα στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές. Έχουν δοθεί κίνητρα από την περσινή χρονιά. Τα κίνητρα αυτά είναι οικονομικά και έχουν σχέση με την περιοχή που βρίσκεται και τις ειδικότητες. Μπορεί να φτάσουν μέχρι και αύξηση 600 ευρώ το μήνα. Οι θέσεις που προκηρύξαμε και που διαχρονικά έβγαιναν άγονες, δηλαδή δεν υπήρχε κανείς υποψήφιος από τις 300 θέσεις καλύψαμε τα 2/3. Αυτό είναι μια πολύ σημαντική πρόοδος. Στην Κω, στη Δράμα, στη Φλώρινα συνεχίζουμε να έχουμε πρόβλημα με τις θέσεις. Αλλά έχουμε καλύψει τα 2/3 των περιοχών που είχαμε δυσκολία τις προηγούμενες χρονιές. Το ίδιο είχε γίνει και όπως έχετε δει και πέρυσι ήταν μια πολύ καλύτερη χρονιά όσον αφορά στο ΕΚΑΒ.

Πηγή: Ertnews

Τελευταία τροποποίηση στις 03/04/2025 - 11:49
  • ΜΑΡΙΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ
  • ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
  • ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνάντηση Αγαπηδάκη Ιερώνυμου για το πρόγραμμα «Προλαμβάνω»
Συνάντηση Αγαπηδάκη Ιερώνυμου για το πρόγραμμα «Προλαμβάνω» 02 Απριλίου 2025
Αποχή των γιατρών του ΕΟΠΥΥ από την πλατφόρμα των ηλεκτρονικών ραντεβού 03 Απριλίου 2025
Αποχή των γιατρών του ΕΟΠΥΥ από την πλατφόρμα των ηλεκτρονικών ραντεβού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεμιστοκλέους στο 7ο Fortune Greece CEO Initiative Forum: Ο ρόλος του συστήματος υγείας στο δημογραφικό
Επικαιρότητα
24/11/2025 - 16:53

Θεμιστοκλέους στο 7ο Fortune Greece CEO Initiative Forum: Ο ρόλος του συστήματος υγείας στο δημογραφικό

Σεμινάρια του ΙΣΑ για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών στα νοσοκομεία
Υγεία
24/11/2025 - 22:48

Σεμινάρια του ΙΣΑ για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών στα νοσοκομεία

Θεμιστοκλέους: «Η επιτυχία των μεταρρυθμίσεων είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι το ΕΣΥ δεν καταρρέει»
Πολιτική Υγείας
19/11/2025 - 16:57

Θεμιστοκλέους: «Η επιτυχία των μεταρρυθμίσεων είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι το ΕΣΥ δεν καταρρέει»

Με πόρους από το ΕΣΠΑ η ενεργειακή αναβάθμιση των Νοσοκομείων «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» και Ρεθύμνου
Πολιτική Υγείας
13/11/2025 - 16:18

Με πόρους από το ΕΣΠΑ η ενεργειακή αναβάθμιση των Νοσοκομείων «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» και Ρεθύμνου

Γιατί είναι σημαντικό να δηλώνεται η δύσπνοια από τους ασθενείς
Υγεία
10/11/2025 - 14:00

Γιατί είναι σημαντικό να δηλώνεται η δύσπνοια από τους ασθενείς

Θεμιστοκλέους: Διπλός ο στόχος της νέας ογκολογικής μονάδας του Νοσοκομείου «Σωτηρία»
Πολιτική Υγείας
05/11/2025 - 16:19

Θεμιστοκλέους: Διπλός ο στόχος της νέας ογκολογικής μονάδας του Νοσοκομείου «Σωτηρία»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Όμιλος ΗΜΙΤΗΕΑ: Η μεγάλη συνάντηση των νοσηλευτών στη Θεσσαλονίκη
Επικαιρότητα
27/11/2025 - 03:26
Στην Αρεόπολη το ΕΛΙΚΑΡ για δωρεάν καρδιολογικούς ελέγχους
Health Talk
27/11/2025 - 00:02
«Όχι» Τραμπ στην παράταση των δημόσιων επιδοτήσεων προγραμμάτων ασφάλισης υγείας
Πολιτική Υγείας
26/11/2025 - 23:19
Πανελλαδική έρευνα για την ποιότητα ζωής και τις ανάγκες των ασθενών με πνευμονική υπέρταση
Patient Talk
26/11/2025 - 22:02
Ιός Δυτικού Νείλου: Στα 96 τα εγχώρια κρούσματα το 2025 – Κανένας νέος θάνατος την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
26/11/2025 - 21:24
H Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αλλάξει ριζικά την εμπειρία του ασθενούς
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 20:57
Νοσοκομείο Παπανικολάου: Στις 28 και 29 Νοεμβρίου το 4ο Συνέδριο «Σύγχρονα θέματα στα νοσήματα της Πνευμονικής Κυκλοφορίας»
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 20:16
Οστεοαρθρίτιδα γόνατος και ισχίου: Μπορεί να γίνει ταυτόχρονα χειρουργείο σε δύο αρθρώσεις;
Health Talk
26/11/2025 - 19:49
Ψηφίστηκε από τη Βουλή η σύμβαση για τη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» στην Πάτρα
Πολιτική Υγείας
26/11/2025 - 19:14
Η κατάλληλη διατροφή υποστηρίζει σωστά τη θεραπεία της παχυσαρκίας με GLP-1
Διατροφή
26/11/2025 - 18:41
Τι είναι η φωσφίνη, η χημική ουσία που ξεκλήρισε τετραμελή οικογένεια στην Κωνσταντινούπολη
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 18:17
Ιστορική συμφωνία για τα κατοικίδια στην ΕΕ: Υποχρεωτικά μικροτσίπ, αυστηροί κανόνες εκτροφής και έλεγχος εισαγωγών
Pet
26/11/2025 - 17:51
Ενημερωτικές συναντήσεις στα νοσοκομείο «Αττικόν» και «Λαϊκό» για την πιλοτική εφαρμογή του Health-IQ
Πολιτική Υγείας
26/11/2025 - 17:27
Κρήτη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ηράκλειο το απόγευμα της Πέμπτης για τη δημόσια υγεία
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 17:08
Healthcare Business Awards 2025: Βραβεύθηκε η Θεραπευτική Κλινική του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 16:43
Πιτζάμες: Το ρούχο της θαλπωρής που κρύβει κινδύνους - Γιατί πρέπει να τις αλλάζετε καθημερινά
Υγεία
26/11/2025 - 16:00
Πειραματική mRNA θεραπεία καταπολεμά λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά
Υγεία
26/11/2025 - 15:28
Το υποκατάστατο ζάχαρης, η σορβιτόλη, συνδέεται με προβλήματα στο ήπαρ
Διατροφή
26/11/2025 - 15:00
Αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ το κόστος της παχυσαρκίας στη χώρα μας
Πολιτική Υγείας
26/11/2025 - 14:38
Η Κομισιόν ενέκρινε ενέσιμο φάρμακο ανοσοθεραπείας για ογκολογικούς ασθενείς
Pharma Policy
26/11/2025 - 14:23
Τα γκόλντεν ριτρίβερ και οι άνθρωποι μοιράζονται κοινά γονίδια που ευθύνονται για το στρες
Pet
26/11/2025 - 14:00
Η ιδιωτική ασφάλιση ως πυλώνας προστασίας και βιωσιμότητας στον τομέα της υγείας
Υπηρεσίες Υγείας
26/11/2025 - 13:29
Νέα συνάντηση Υπουργείου Υγείας - ΣΦΕΕ για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης
Pharma Policy
26/11/2025 - 12:42
Πόσους κοιλιακούς θα πρέπει να κάνετε ανάλογα με την ηλικία σας και γιατί έχει σημασία
Fitness
26/11/2025 - 12:00
Ο τρόπος με τον οποίο ο καφές μπορεί να επιβραδύνει τη βιολογική γήρανση
Υγεία
26/11/2025 - 11:00
Πώς το σπάσιμο ενός σπυριού στην περιοχή της μύτης μπορεί να σάς στείλει στο νοσοκομείο
Υγεία
26/11/2025 - 10:00
Αρεταίειο Νοσοκομείο: Τρία ρομποτικά χειρουργεία την ίδια ημέρα
Πολιτική Υγείας
26/11/2025 - 09:28
Το τίμημα της δόξας: H διασημότητα...μικραίνει τη ζωή!
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 09:00
Μηνυτήρια αναφορά από τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Νίκαιας για τις εργασίες ανακαίνισης
Πολιτική Υγείας
26/11/2025 - 08:07
Συμπόσιο-φόρος τιμής στους Έλληνες ιατρούς στο Πολεμικό Μουσείο
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 07:13

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στένωση καρωτίδων: Ο συνδυασμός στεντ - φαρμακευτικής αγωγής αποτρέπει τον κίνδυνο εγκεφαλικού
Υγεία
24/11/2025 - 14:00
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο ΕΣΥ – Συμφωνία με τις ΗΠΑ για τον Ψηφιακό Βοηθό Πολίτη
Πολιτική Υγείας
24/11/2025 - 12:53
Τα μικρόβια του εντέρου μπορεί να ενεργοποιούν την αλλεργική ρινίτιδα
Υγεία
24/11/2025 - 15:00
Το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα ξεκινάει κλινικές δοκιμές μέσα στο 2026
Υγεία
25/11/2025 - 08:42
Σύνδρομο Hunter: Γονιδιακή θεραπεία φρενάρει την άνοια σ' ένα τρίχρονο αγόρι
Υγεία
25/11/2025 - 10:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo