ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θεμιστοκλέους για ψηφιακό φάκελο υγείας: «Σήμερα 4,7 εκατομμύρια πολίτες είναι ήδη εγγεγραμμένοι στο σύστημα»

Πολιτική Υγείας
Θεμιστοκλέους για ψηφιακό φάκελο υγείας: «Σήμερα 4,7 εκατομμύρια πολίτες είναι ήδη εγγεγραμμένοι στο σύστημα»
Τις εργασίες της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου άνοιξε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Υπουργείο Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος κατά την ομιλία του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στον ψηφιακό φάκελο υγείας λέγοντας πως «σήμερα 4,7 εκατομμύρια πολίτες είναι ήδη εγγεγραμμένοι στο σύστημα» και στόχος αυτού είναι «μέσα στα επόμενα 4-5 χρόνια ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας να είναι συμπληρωμένος για το 70-80% των πολιτών»
Παρασκευή, 16/12/2022 - 11:54
News4Health Team News4Health Team

Ο ίδιος στην ομιλία που απηύθυνε στους συνέδρους, υπό την προεδρία των καθηγητών κ. Σωτήριου Σούλη και κ. Χρήστου Λιονή, αναφέρθηκε επίσης και στον θεσμό του προσωπικού γιατρού που ξεκίνησε με στόχο να βελτιώσει ουσιαστικά τους δείκτες υγείας του πληθυσμού και να αντιμετωπίσει τις υπάρχουσες ανισότητες στην πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας.

Όπως τόνισε στην ομιλία του, οι δυσκολίες στην εφαρμογή του νέου αυτού θεσμού είναι φυσικά αναμενόμενες, καθώς οι αλλαγές δεν γίνονται αποδεκτές από την μία μέρα στην άλλη.

Συνέχισε αναφέροντας ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας έχουν συμφωνήσει στην αναγκαιότητα της εν λόγω μεταρρύθμισης.

Είτε τον ονομάζουμε οικογενειακό είτε προσωπικό ιατρό, εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους, η φιλοσοφία παραμένει ίδια, δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο, αλλά για κάτι που, ενώ είχε προταθεί πολλάκις στο παρελθόν, δεν είχε εφαρμοσθεί στην πράξη. Η διαφορά είναι ότι σήμερα επιχειρείται να αντιμετωπισθούν τα αίτια που εμπόδισαν την εφαρμογή του στο παρελθόν, δηλαδή η έλλειψη ιατρών, η δυσκαμψία του συστήματος υγείας, αλλά και η αντίδραση των πολιτών στην αλλαγή.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη σημαντική αύξηση των αμοιβών των γιατρών ως κινήτρου για να συμμετάσχουν στο θεσμό του προσωπικού γιατρού καθώς και στη χρήση των φαρμακείων, ως πύλη εισόδου, και το κύριο σημείο επαφής της Πολιτείας με τον πολίτη, το οποίο οδήγησε σε περίπου 130.000 εγγραφές στη νέα υπηρεσία.

Ο προσωπικός ιατρός και η αναβάθμιση του ρόλου της ΠΦΥ μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά, τόσο στην πρόληψη και την αγωγή υγείας, τομείς στους οποίους η χώρα μας υστερεί σημαντικά, όσο και στην καθοδήγηση του ασθενούς μέσα στο σύστημα υγείας, ώστε να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή ακριβώς πού πρέπει να κατευθυνθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματός του, πρόσθεσε ο ομιλητής.

Αναφερόμενος στον ψηφιακό φάκελο υγείας, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι σήμερα 4,7 εκατομμύρια πολίτες είναι ήδη εγγεγραμμένοι στο σύστημα. Στόχος, παρατήρησε, είναι μέσα στα επόμενα 4-5 χρόνια ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας να είναι συμπληρωμένος για το 70-80% των πολιτών.

Σήμερα, 2,5 περίπου μήνες μετά την έναρξη εφαρμογής του θεσμού του προσωπικού ιατρού, τα ψηφιακά ραντεβού έχουν ξεκινήσει, ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, και ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πολίτες έχουν αρχίσει να κάνουν χρήση της νέας υπηρεσίας.

Αυτή τη στιγμή, κατέληξε, γίνεται χρήση του 25% περίπου των περίπου 750.000 ελεύθερων ραντεβού/μήνα που προσφέρονται, αλλά αισιοδοξούμε ότι η χρήση σύντομα θα αυξηθεί, καθώς η αναμονή για ραντεβού με παθολόγο ή γενικό ιατρό με το προηγούμενο σύστημα ήταν μεγάλη.

Στη συζήτηση που ακολούθησε ο κ. Σούλης συμφώνησε ότι η ΠΦΥ αποτελεί την καρδιά του συστήματος υγείας, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα και χρησιμότητα της επιδημιολογικής παρατήρησης μέσω του προσωπικού ιατρού και του φακέλου υγείας στην καθοδήγηση των πολιτικών υγείας.

Ο κ. Λιονής επισήμανε ότι η σύνδεση του προσωπικού ιατρού με τις ανάγκες υγείας των πολιτών μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστική βελτίωση του προσδόκιμου επιβίωσης στη χώρα μας.

Στην άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία του με τίτλο «Quality of Care and Digital Innovation», η οποία διεξήχθη υπό την προεδρία του κ. Ηλία Κυριόπουλου, ο Σύμβουλος Ψηφιακής Υγείας και Καινοτομίας του ΠΟΥ κ. Henrique Martins υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο της καινοτομίας στη βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας υγείας και παρουσίασε την πρωτοβουλία OpenQuality του ΠΟΥ, εστιάζοντας στις καινοτομίες που επιφέρουν δυνητικά ανατρεπτικές αλλαγές στην ποιότητα της ιατρικής περίθαλψης.

Ο κ. Martins στην αρχή της ομιλίας του ανέφερε ότι οι τεχνολογικές καινοτομίες που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια έχουν φέρει επανάσταση στον τομέα της υγείας, η καινοτομία ωστόσο έχει πολλές διαφορετικές διαστάσεις. Όταν συζητάμε για την ποιότητα της φροντίδας υγείας, διευκρίνισε, αναφερόμαστε κυρίως στην ψηφιακή και μεθοδολογική καινοτομία, όπου η τελευταία αφορά στον τρόπο οργάνωσης της φροντίδας υγείας.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι η τεχνολογία προσφέρει τη δυνατότητα βελτίωσης της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, μέσω της συνεχούς ροής δεδομένων ανατροφοδότησης και αξιοποίησής τους για την υιοθέτηση βελτιωτικών αλλαγών. Αυτή τη στιγμή, η υπηρεσία Quality of Care Office του ΠΟΥ ασχολείται με τρία projects που σχετίζονται με την ποιότητα της φροντίδας υγείας και την ψηφιακή καινοτομία: την τηλεϊατρική, την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και την πρωτοβουλία OpenQuality που προσφέρει ένα περιβάλλον όπου όλοι μπορούν να συμμετέχουν στην καινοτομία.

Ο κύριος Martins ανέφερε ότι το OpenQuality του ΠΟΥ αποτελεί μία ιδιαίτερα καινοτόμα πρωτοβουλία, καθώς δημιουργεί ένα οικοσύστημα εντός του οποίου καλούνται να συμμετάσχουν όλοι στην καινοτομία και να προσπαθήσουν να δώσουν λύσεις στις διάφορες προκλήσεις που αντιμετωπίζονται στις χώρες όσον αφορά στην ποιότητα της φροντίδας υγείας.

Στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε ο κύριος Ηλίας Κυριόπουλος συνομίλησε με τον κύριο Martins αναφορικά με τον τρόπο που θα μπορούσε να μας μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις και τις εμπειρίες του από την χώρα του ως προς την υιοθέτηση της ψηφιακής υγείας σε όλους τους τομείς του συστήματος.

Οι συμβουλές του ομιλητή ήταν εξαιρετικά χρήσιμες. Εξάλλου όπως ανέφερε ολοκληρώνοντας, το κλειδί για την επιτυχία είναι η κατανόηση· αν κατανοούμε κάτι σωστά, δεν έχουμε λόγο να το φοβόμαστε, όπως και όταν κατανοούμε τα οφέλη μίας αλλαγής δεν έχουμε λόγο να αντιστεκόμαστε σε αυτήν.

Δείτε επίσης: Προσωπικός Γιατρός: Το 50% των δικαιούχων έχει γραφτεί - Τα ποσοστά εγγραφής ανά Περιφέρεια

  • ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ
  • ΠΟΥ
  • ΠΦΥ
  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παγώνη για νόσο της καμήλας: «Ένας στους τρεις μπορεί να καταλήξει»
Παγώνη για νόσο της καμήλας: «Ένας στους τρεις μπορεί να καταλήξει» 16 Δεκεμβρίου 2022
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο: «Έρχεται» ηλεκτρονικός Φάκελος Ογκολογικού Ασθενούς και Μητρώο Καρκίνου 16 Δεκεμβρίου 2022
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο: «Έρχεται» ηλεκτρονικός Φάκελος Ογκολογικού Ασθενούς και Μητρώο Καρκίνου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απονομή μεταπτυχιακών τίτλων στον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας σε διεθνές συνέδριο του ΑΠΘ
Digital Health
30/10/2026 - 15:52

Απονομή μεταπτυχιακών τίτλων στον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας σε διεθνές συνέδριο του ΑΠΘ

Διεθνές συνέδριο στα Χανιά για τη σχέση ανάμεσα στην ανάπτυξη των κυττάρων και την εμφάνιση καρκίνου
Υγεία
26/10/2026 - 20:36

Διεθνές συνέδριο στα Χανιά για τη σχέση ανάμεσα στην ανάπτυξη των κυττάρων και την εμφάνιση καρκίνου

Ο ΠΟΥ τονίζει την ανάγκη να μπει τέλος στη μακροχρόνια νοσηλεία σε ψυχιατρικά ιδρύματα
Ψυχική Υγεία
10/10/2026 - 09:09

Ο ΠΟΥ τονίζει την ανάγκη να μπει τέλος στη μακροχρόνια νοσηλεία σε ψυχιατρικά ιδρύματα

Τεχνητή νοημοσύνη και ψηφιακή υγεία στο επίκεντρο του 21ου πανελλήνιου συνεδρίου της ΠΕΦ
Pharma Policy
09/10/2026 - 12:23

Τεχνητή νοημοσύνη και ψηφιακή υγεία στο επίκεντρο του 21ου πανελλήνιου συνεδρίου της ΠΕΦ

«Συναντήσεις Πνευμονολογίας» στη Θεσσαλονίκη με ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας
Υγεία
08/10/2026 - 23:33

«Συναντήσεις Πνευμονολογίας» στη Θεσσαλονίκη με ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας

ΠΟΥ: Νέες οδηγίες για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους
Πολιτική Υγείας
07/10/2026 - 10:01

ΠΟΥ: Νέες οδηγίες για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πρ. Εργαζομένων Βενιζέλειου: «Τα νοσοκομεία δεν στελεχώνονται με επιδόματα-μπαλώματα και τοπικές χορηγίες»
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 16:24
Η μόλυνση από τις πυρκαγιές σκότωσε 3.560 ανθρώπους στην Ινδονησία τον Σεπτέμβριο
Επικαιρότητα
30/10/2026 - 16:17
Στις άγονες και προβληματικές περιοχές Α’ κατηγορίας εντάσσονται το νοσοκομείο Χανίων και τα Κέντρα Υγείας
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 16:00
Απονομή μεταπτυχιακών τίτλων στον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας σε διεθνές συνέδριο του ΑΠΘ
Digital Health
30/10/2026 - 15:52
Νεκρή από πυροβολισμό νεαρή καφέ αρκούδα στις Πρέσπες
Pet
30/10/2026 - 14:57
Αποικία εκατομμυρίων μικροβίων η οδοντόβουρτσα - Ο ρόλος του περιβάλλοντος που δημιουργείται στο μπάνιο
Υγεία
30/10/2026 - 14:19
Έλληνες ερευνητές ανακάλυψαν ότι η πρόωρη γέννηση διακόπτει την ωρίμανση του εγκεφάλου
Υγεία
30/10/2026 - 13:33
ΕΕΣ: Βίντεο από εντυπωσιακή άσκηση διάσωσης σε ορμητικά νερά και πλημμύρες στην Κομοτηνή
Επικαιρότητα
30/10/2026 - 13:11
Η ΕΛΨΕ χαρακτηρίζει ιστορική κατάκτηση την ίδρυση του Πανελλήνιου Συλλόγου Ψυχολόγων ως ΝΠΔΔ
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 12:47
Θεσσαλονίκη: Σύγχρονος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός στην Πολυδύναμη Νοσηλευτική Μονάδα Ψυχικής Υγείας
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 11:54
Το βραδινό που δεν θα χαλάσει τον ύπνο μας - Ελληνική έρευνα αναδεικνύει τον ιδανικό συνδυασμό τροφών
Διατροφή
30/10/2026 - 11:22
ΠΑΣΟΝΟΠ: Παράνομα ωράρια στα νοσοκομεία και ένοχη σιωπή του Υπουργείου Υγείας
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 10:54
Έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΝ, Χρήστος Σβάρνας - Στη Ριτσώνα η αποτέφρωση
Patient Talk
30/10/2026 - 10:26
Το κελάηδισμα των πουλιών μοιάζει πολύ με την ανθρώπινη ομιλία και μουσική
Επικαιρότητα
30/10/2026 - 10:04
Το 37% των παιδιών ηλικίας 7-9 ετών στην Ελλάδα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα
Υγεία
30/10/2026 - 09:04
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ψυχολόγων
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 08:47
Ενημερωτική ημερίδα στον Πειραιά για τον καρκίνο του προστάτη και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης
Patient Talk
30/10/2026 - 08:13
Βραδιά γεμάτη τραγούδι στο θέατρο Περοκέ για τον αγώνα των παιδιών με καρκίνο, στις 9 Νοεμβρίου
Patient Talk
30/10/2026 - 07:29
Συνάντηση Δούρου με τις ομοσπονδίες των νοσηλευτών ΠΑΣΟΝΟΠ και ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 03:52
«Η πρόληψη είναι γνώση»: Ενημερωτική δράση του ΕΕΣ στη Θεσσαλονίκη για τον καρκίνο του μαστού
Υγεία
30/10/2026 - 00:07
Όταν ο πόνος στο στήθος κατά την άσκηση δεν είναι... έμφραγμα - Η «άγνωστη» πάθηση που τον προκαλεί
Υγεία
29/10/2026 - 20:57
Καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρώτων βοηθειών για τα ζώα συντροφιάς από τον ΕΕΣ
Pet
29/10/2026 - 20:12
Γιατί πολλές γυναίκες έχουν καλύτερο σώμα στην εμμηνόπαυση απ’ ό,τι όταν ήταν νεότερες
Health Talk
29/10/2026 - 19:19
Υποτροφίες ύψους 70.000 ευρώ για 14 πρωτοετείς φοιτητές Ιατρικής από τον ΙΣΑ
Επικαιρότητα
29/10/2026 - 18:52
ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από Covid-19 και 182 νέες εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
29/10/2026 - 18:34
Το σχήμα των γλουτών δεν αποκαλύπτει το παραμικρό για τις ορμόνες μας
Υγεία
29/10/2026 - 18:12
Η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ ενέκρινε νέες γνωμοδοτήσεις για τα νοσήματα από κουνούπια
Πολιτική Υγείας
29/10/2026 - 17:54
Μονομαχία Γεωργιάδη-Πολάκη στη Βουλή για την Ιατρική της Ευεξίας
Πολιτική Υγείας
29/10/2026 - 17:21
Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε επιδόρπια με βάση το γάλα - Καταναλωτής εντόπισε κομμάτια γυαλιού
Επικαιρότητα
29/10/2026 - 17:03
Η ζωή κοντά σε μολυσμένα νερά ίσως συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο νευροεκφυλιστικής νόσου
Υγεία
29/10/2026 - 16:48

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής ζητεί την θεσμική κατοχύρωση των Συμβούλων Ψυχικής Υγείας
Πολιτική Υγείας
28/10/2026 - 03:48
Στρατηγική συνεργασία Boehringer Ingelheim και Microsoft στην κλινική έρευνα μέσω ΑΙ
Pharma News
29/10/2026 - 13:36
Η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ ενέκρινε νέες γνωμοδοτήσεις για τα νοσήματα από κουνούπια
Πολιτική Υγείας
29/10/2026 - 17:54
28η Οκτωβρίου: Οι νοσηλεύτριες που έγραψαν ιστορία – Η πρώτη Ελληνίδα αλεξιπτωτίστρια
Επικαιρότητα
28/10/2026 - 08:11
Το βραδινό που δεν θα χαλάσει τον ύπνο μας - Ελληνική έρευνα αναδεικνύει τον ιδανικό συνδυασμό τροφών
Διατροφή
30/10/2026 - 11:22
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo