ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην τελική ευθεία το έργο RIS/PACS για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Υγείας

Πολιτική Υγείας
EUROKINISSI
Τα σημαντικά πλεονεκτήματα για τους πολίτες και τους επαγγελματίες Υγείας από την εφαρμογή του συστήματος RIS/PACS στα νοσοκομεία της χώρας παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης στο περίπτερο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην 88η ΔΕΘ.
Σάββατο, 14/09/2024 - 09:51
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

«Αν θέλεις την επιτυχία ενός έργου, η ΗΔΙΚΑ είναι ο συνεργάτης που πρέπει να έχεις» τόνισε ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση. «Η εφαρμογή των RIS/PACS αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού στον τομέα της υγείας με πολλαπλά οφέλη, τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τους ιατρούς. Θα επιφέρει ριζικές αλλαγές στα ακτινολογικά εργαστήρια, στη διάγνωση και τον τρόπο διακίνησης των εξετάσεων αλλά κυρίως στις υπηρεσίες που λαμβάνει ο πολίτης», υπογράμμισε ο Υφυπουργός. «Το έργο των RIS/PACS αποτελεί ένα κομβικό βήμα για το νέο ΕΣΥ, το ΕΣΥ που μετασχηματίζεται. Το μεγάλο αυτό έργο ψηφιακής ενοποίησης των νοσοκομείων θα φέρει μια νέα πραγματικότητα, διαμορφώνοντας ένα σύγχρονο και αποδοτικό σύστημα υγείας προς τον πολίτη», κατέληξε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη χαρακτήρισε την ΗΔΙΚΑ ως τον πιο πολύτιμο συνεργάτη στην προσπάθεια αναβάθμισης των υπηρεσιών Υγείας. «Με την ολοκλήρωσή του το 1ο τρίμηνο του 2025 το έργο θα προσφέρει ανεκτίμητα οφέλη διευκολύνοντας την καθημερινότητα των πολιτών και το έργο των γιατρών, ενώ θα απελευθερώσει πολύτιμους πόρους στα νοσοκομεία. Το έργο θα αφήσει έντονο ψηφιακό αποτύπωμα συμβάλλοντας στη μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο που θέτει στο επίκεντρο τις ανάγκες των πολιτών και την παροχή ολοένα και πιο ποιοτικών, εξατομικευμένων και αποτελεσματικών υπηρεσιών Υγείας», πρόσθεσε.

Την πολύ καλή συνεργασία με τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και με τον ανάδοχο του έργου, υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ Γιάννης Καραγιάννης, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «η ΗΔΙΚΑ σχεδιάζει και υλοποιεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ που αναμορφώνουν τον χάρτη των υπηρεσιών Υγείας».

Την άψογη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων εξήρε και η διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Νίκη Τσούμα. «Είμαστε ευτυχείς καθώς σε αυτό το έργο έχουμε αποτελέσματα με τήρηση του χρονοδιαγράμματος και του προϋπολογισμού», τόνισε υπογραμμίζοντας τη σημαντική υποστήριξη που προσέφερε το Υπουργείο Υγείας. «Κάθε φορά που χρειάστηκε απόφαση του υπουργείου ήταν εκεί, ήταν δίπλα στο έργο» σημείωσε, υπογραμμίζοντας επίσης τη στενή και αποτελεσματική συνεργασία με τις διοικήσεις των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών.

«Βρισκόμαστε στο 70%-80% του έργου», ανέφερε από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Μιχαλίτσης, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Συστημάτων Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τονίζοντας ότι οι εφαρμογές και το αποθετήριο λειτουργούν στο περιβάλλον «νέφους» του H-Cloud.

Αναφερόμενος σε χαρακτηριστικά του έργου, ο διευθύνων σύμβουλος της Iknowhealth Μιχάλης Ζερβός, η οποία ως υπεργολάβος της COSMOTE υλοποιεί τα τμήματα 1 και 2 του έργου, τόνισε τα χαρακτηριστικά του αποθετηρίου εικόνων, που εξασφαλίζει την εύκολη πρόσβαση των ασθενών και των επαγγελματιών Υγείας στις ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις. «Το αποθετήριο έχει τρία χαρακτηριστικά που το καθιστούν μοναδικό στον κόσμο, καθώς είναι το πρώτο στον κόσμο όπου η εικόνα πηγαίνει στον πολίτη, βασίζεται σε διεθνή πρότυπα και επιτρέπει τον διαμοιρασμό της εικόνας θέτοντας τις βάσεις της συνεργατικής ιατρικής», σημείωσε για να προσθέσει ότι το έργο RIS/PACS πετυχαίνει σημαντικές οικονομίες κλίμακας και απελευθερώνει σημαντικούς πόρους για τα νοσοκομεία.

Τι είναι το RIS/PACS

Το RIS/PACS (Radiology Information System/Picture Archive and Communication System) εξασφαλίζει την ασφαλή λήψη, αποθήκευση και ανάκτηση των ακτινοδιαγνωστικών εξετάσεων και γνωματεύσεων και καλύπτει το σύνολο των 112 νοσοκομείων της χώρας. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 29 εκατ. ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθεί στο 1ο τρίμηνο του 2025 και στην πλήρη του λειτουργία θα δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα πρόσβασης στις εξετάσεις τους μέσω του gov.gr. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στη δυνατότητα διαμοιρασμού των εξετάσεων διευκολύνοντας τη συνεργασία των επαγγελματιών Υγείας, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς. Η παραγωγική λειτουργία του συστήματος ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2023 από το Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας και έκτοτε έχει επεκταθεί για να καλύψει σήμερα το 60% των νοσοκομείων της χώρας. Κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη και λειτουργία του RIS/PACS παίζει το Κυβερνητικό Νέφος Τομέα Υγείας (H-Cloud) στο οποίο έχουν αναπτυχθεί όλες οι απαιτούμενες εφαρμογές και στο οποίο αποθηκεύονται οι εξετάσεις και οι διαγνώσεις.

  • ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΡΓΟ
  • ΗΔΙΚΑ
  • ΜΑΡΙΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ
  • ΔΕΘ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τέσσερις θεματικές ενότητες στο 9ο Συνέδριο για τις Πολιτικές Υγείας κατά του Καρκίνου στις 24 Σεπτεμβρίου
Τέσσερις θεματικές ενότητες στο 9ο Συνέδριο για τις Πολιτικές Υγείας κατά του Καρκίνου στις 24 Σεπτεμβρίου 14 Σεπτεμβρίου 2024
Στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας και στο ΚΥ Καμένων Βούρλων ο Γεωργιάδης 16 Σεπτεμβρίου 2024
Στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας και στο ΚΥ Καμένων Βούρλων ο Γεωργιάδης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεμιστοκλέους: «Η επιτυχία των μεταρρυθμίσεων είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι το ΕΣΥ δεν καταρρέει»
Πολιτική Υγείας
19/11/2025 - 16:57

Θεμιστοκλέους: «Η επιτυχία των μεταρρυθμίσεων είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι το ΕΣΥ δεν καταρρέει»

Θεμιστοκλέους: H Τεχνητή Νοημοσύνη καθιστά το ΕΣΥ πιο ανθρώπινο -Έρχεται και ο Ψηφιακός Βοηθός Πολίτη.
Digital Health
13/11/2025 - 11:00

Θεμιστοκλέους: H Τεχνητή Νοημοσύνη καθιστά το ΕΣΥ πιο ανθρώπινο -Έρχεται και ο Ψηφιακός Βοηθός Πολίτη.

Θεμιστοκλέους: Διπλός ο στόχος της νέας ογκολογικής μονάδας του Νοσοκομείου «Σωτηρία»
Πολιτική Υγείας
05/11/2025 - 16:19

Θεμιστοκλέους: Διπλός ο στόχος της νέας ογκολογικής μονάδας του Νοσοκομείου «Σωτηρία»

Θεμιστοκλέους: «Ο Ψηφιακός Βοηθός του Πολίτη θα διευκολύνει περισσότερο το κλείσιμο ιατρικών ραντεβού»
Πολιτική Υγείας
31/10/2025 - 15:47

Θεμιστοκλέους: «Ο Ψηφιακός Βοηθός του Πολίτη θα διευκολύνει περισσότερο το κλείσιμο ιατρικών ραντεβού»

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στα πληροφοριακά συστήματα του ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
30/10/2025 - 16:44

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στα πληροφοριακά συστήματα του ΕΟΠΥΥ

Σε λειτουργία ο Ψηφιακός Βοηθός Ιατρού στον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας
Digital Health
30/10/2025 - 15:34

Σε λειτουργία ο Ψηφιακός Βοηθός Ιατρού στον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έκθεση-κόλαφος: «Χαοτική και τοξική η αντιμετώπιση της Covid-19 στη Βρετανία με ευθύνη και του Τζόνσον
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 00:18
Κορυφαίο νοσοκομείο για το 2025 το Αντικαρκινικό του Πειραιά «Μεταξά»
Υγεία
20/11/2025 - 23:04
Θεσσαλονίκη: «Η έμφυλη βία αλλάζει μορφές και διαστάσεις με περιεχόμενο ψυχολογικού ελέγχου»
Ψυχική Υγεία
20/11/2025 - 22:17
Health Care & Business Awards: Βράβευση της Ιουλία Τσέτη για την προσφορά της στην επιστήμη και το φάρμακο
Pharma News
20/11/2025 - 21:42
Η PPTA χαιρετίζει τη θέση του ΣΦΕΕ για τα φάρμακα από πλάσμα
Pharma Policy
20/11/2025 - 20:54
Επείγουσες οδηγίες από το ECDC για άμεσο εμβολιασμό λόγω πρώιμης κυκλοφορίας της γρίπης
Πολιτική Υγείας
20/11/2025 - 20:26
ΕΟΔΥ: Τέσσερις νέοι θάνατοι από COVID-19 - Μικρή αύξηση των κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής
Υγεία
20/11/2025 - 20:03
Μελέτες αποδεικνύουν ότι οι ρινικές πλύσεις καταπολεμούν αποτελεσματικά το κοινό κρυολόγημα
Υγεία
20/11/2025 - 19:42
Στις 23 Νοεμβρίου ο συμβολικός περίπατος «Περπατάμε για την Πολλαπλή Σκλήρυνση»
Patient Talk
20/11/2025 - 19:23
Μήνυση κατέθεσε η ΕΙΝΑΠ στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τα ράντζα στο Αττικόν
Επικαιρότητα
20/11/2025 - 19:11
Γεωργιάδης: «Σε τροχιά οριστικής υλοποίησης το Νοσοκομείο της Κω»
Πολιτική Υγείας
20/11/2025 - 18:57
2ο Roche Partner’s Day: Δύο μέρες αφιερωμένες στις νέες εξελίξεις στον διαγνωστικό τομέα
Pharma News
20/11/2025 - 18:46
Το ΜΗΤΕΡΑ ως κέντρο αναφοράς για τον καρκίνο του παγκρέατος
Υπηρεσίες Υγείας
20/11/2025 - 18:41
Η Μέμη Τσεκούρα νέα πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας
Patient Talk
20/11/2025 - 17:54
Νέες μη ορμονικές θεραπείες για τις εξάψεις γυναικών με πρόωρη κλιμακτήριο μετά από αντικαρκινικές θεραπείες
Υγεία
20/11/2025 - 16:58
Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου Παγκρέατος: Γάλλοι επιστήμονες διερευνούν τις δυνατότητες του mRNA
Υγεία
20/11/2025 - 16:00
ΔΕΠΥ: Ακόμα και μια συνεδρία σωματικής δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσει στις σχολικές επιδόσεις
Fitness
20/11/2025 - 15:00
Νέο χάπι μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης κατά σχεδόν 60%
Υγεία
20/11/2025 - 14:00
Τσιρότο υπόσχεται επούλωση της καρδιάς μετά από έμφραγμα
Υγεία
20/11/2025 - 13:00
Πέθανε ο 22χρονος που προσπάθησε να καταπιεί ολόκληρο μπέργκερ για ένα... challenge
Επικαιρότητα
20/11/2025 - 12:38
Γιατί οι επιστήμονες θέλουν να φτιάξουν στοματικό διάλυμα από σκόρδο
Υγεία
20/11/2025 - 12:00
Σήμα κινδύνου από νέα έρευνα για σοβαρές παρενέργειες του ηλεκτροσόκ σε ψυχικά πάσχοντες
Ψυχική Υγεία
20/11/2025 - 11:00
CDC: Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό
Πολιτική Υγείας
20/11/2025 - 10:38
Καρκίνος μαστού: Η σύγχρονη προσέγγιση σε μια παλιά νόσο
Health Talk
20/11/2025 - 10:00
Ένα τρύπημα στο δάκτυλο μπορεί να ανιχνεύσει ασθένειες 10 χρόνια πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων
Υγεία
20/11/2025 - 09:00
Πέντε συμβουλές για τη σωστή αποκατάσταση έπειτα από μαραθώνιο δρόμο
Health Talk
20/11/2025 - 07:16
Κέντρο Αποκατάστασης ΑΝΑΠΛΑΣΗ: «Αντιστεκόμαστε στην άνοια, δυναμώνουμε τη σκέψη, ενισχύουμε τον άνθρωπο!»
Υπηρεσίες Υγείας
20/11/2025 - 03:37
Φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ επισκέφθηκαν το Ωνάσειο Νοσοκομείο
Υπηρεσίες Υγείας
20/11/2025 - 00:06
Δήμος Αθηναίων: «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε καθημερινά τα αδέσποτα ζώα της πόλης»
Pet
19/11/2025 - 23:24
Τα κέντρα της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ συμμετέχουν στο πρόγραμμα με τα vouchers για τον αυτισμό
Ψυχική Υγεία
19/11/2025 - 22:42

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέλι: Όταν είναι πολύ γλυκό για να είναι... αληθινό - Οι κίνδυνοι που ενέχουν οι μέθοδοι νόθευσης
Διατροφή
19/11/2025 - 14:00
Το σεξ μπορεί να επιταχύνει την επούλωση των πληγών μειώνοντας το στρες
Υγεία
19/11/2025 - 15:00
Σύγκρουση Λονδίνου–Βρυξελλών για την απαγόρευση καπνίσματος βάσει χρονολογίας γέννησης
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 12:16
Worth Constructions: «Αυξημένων απαιτήσεων το έργο αναβάθμισης του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας»
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 23:22
Movember: Ο μήνας που υπενθυμίζει στους άνδρες ότι η πρόληψη σώζει ζωές
Health Talk
19/11/2025 - 09:30
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo