ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε οριακό σημείο οι σχέσεις ΕΟΠΥΥ-εργαστηριακών γιατρών - Απάντηση από τον ΠΙΣ στις απειλές για διακοπή συμβάσεων

Πολιτική Υγείας
EUROKINISSI
Σε τεντωμένο σκοινί βαδίζουν οι σχέσεις των εργαστηριακών γιατρών οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε κινητοποιήσεις για το θέμα του clawback, με τον ΕΟΠΥΥ.
Παρασκευή, 10/05/2024 - 18:24
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Τη σκυτάλη στη διαμάχη πήρε σήμερα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ως το θεσμικό όργανο εκπροσώπησης των εργαστηριακών γιατρών. Συγκεκριμένα, ο ΠΙΣ με ανακοίνωσή του στρέφεται κατά του ΕΟΠΥΥ μετά και τις απειλές που εκτόξευσε ο οργανισμός για διακοπή συμβάσεων με εργαστήρια που παραβαίνουν τον κανονισμό.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ αναφέρει τα εξής: «Ο ΠΙΣ, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, στηρίζει και καλύπτει απόλυτα τους εργαστηριακούς γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην δίκαιη κινητοποίησή τους αρχής γενομένης από την Τετάρτη 8 Μαΐου, διεκδικώντας για 12 ολόκληρα χρόνια το αυτονόητο: να αμείβονται, όπως όλοι οι εργαζόμενοι, για το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχουν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Επί 12 χρόνια ο ΕΟΠΥΥ καταλογίζει στα εργαστήρια τις υπερβάσεις του κλειστού κι ελλειμματικού προϋπολογισμού του, φορτώνοντας στους εργαστηριακούς υπέρογκα χρέη, τα οποία οδηγούν σε κλείσιμο των ιατρείων τους κι αδυναμία συνταξιοδότησης.
Ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός Οργανισμός της χώρας δεν έχει εφαρμόσει ακόμη τις Διεθνείς Κατευθυντήριες Οδηγίες ορθής κλινικής συνταγογράφησης και τα διαγνωστικά πρωτόκολλα, τροφοδοτώντας προκλητή ζήτηση, την οποία καλούνται να υποστούν τα εργαστήρια με ληστρικά μέτρα υφαρπαγής των χρημάτων που δικαιούνται.

Τα εργαστήρια, με τα υπέρογκα ποσά που τους καταλογίστηκαν, καταστράφηκαν οικονομικά χωρίς να έχουν ευθύνη, και όταν αποφάσισαν να αντιδράσουν απειλούνται με διακοπή της σύμβασή τους!

Η πιο ηχηρή απάντηση απέναντι στις απειλές που εκτοξεύει ο ΕΟΠΥΥ περί διακοπής των συμβάσεων των γιατρών που κινητοποιούνται είναι η μαζικότητα της κινητοποίησης των εργαστηριακών γιατρών. Οι επιπτώσεις, στην περίπτωση που ο ΕΟΠΥΥ επιχειρήσει να προχωρήσει στην απονενοημένη διακοπή χιλιάδων συμβάσεων, θα είναι τραγικές για τους ασθενείς της χώρας. Ελπίζουμε ότι θα αναλογιστεί τις συνέπειες και δεν θα το επιχειρήσει.

Απεναντίας, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει να καθίσει άμεσα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για κατάρτιση Συλλογικής Σύμβασης με τον ΠΙΣ, όπως έχει υποχρέωση από το νόμο, αλλά αρνείται πεισματικά να το πράξει παρά τις επανειλημμένες προτροπές μας τόσο προς τη Διοίκησή του, όσο και προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας».

Το Clawback, οι κινητοποιήσεις και η «απάντηση» του ΕΟΠΥΥ

Ο ΕΟΠΥΥ με χθεσινή ανακοίνωσή του υπενθυμίζει πως πλέον έχει το δικαίωμα να διακόπτει τις συμβάσεις που έχει συνάψει με αυτά, ένα δεν παρέχουν τις προβλεπόμενες υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους απαντώντας κατ' αυτόν τον τρόπο στις κινητοποιήσεις των διαγνωστικών εργαστηρίων.

Τα διαγνωστικά διαμαρτύρονται για τις υψηλές επιβαρύνσεις και ειδικά για το clawback το οποίο μόνο για το 2023 ξεπέρασε τα 250 εκατ. ευρώ δηλαδή αφορούσε στο 34% της συνολικής αποζημίωσης που θα έπρεπε να καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ. Επίσης και το 2024 ξεκίνησε αντίστοιχα άσχημα καθώς τον Ιανουάριο το ποσοστό του clawback διαμορφώνεται στο 32% και μάλιστα είναι μεγαλύτερο από τον Ιανουάριο του 2023 που ήταν περίπου 28%.

Για το λόγο αυτό οι εργαστηριακοί γιατροί διαμαρτύρονται, αλλά από την άλλη μεριά δεν είναι και λίγες οι φορές που δεν εκτελούν συνταγές ασφαλισμένων, καθώς το κόστος αυτών θα το επωμισθούν τα εργαστήριά τους. Από την πλευρά του το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να μην επιτρέπει την άρνηση των διαγνωστικών στην εκτέλεση των συνταγών ή στην μεταφορά τους σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα κατά το οποίο η συνταγή έχει λήξει, προχώρησε σε θεσμοθέτηση της καταστολής της πρακτικής αυτής.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του ο ΕΟΠΥΥ ανέφερε τα εξής:

«Ενημερώνουμε τους συμβεβλημένους παρόχους του ΕΟΠΥΥ ότι πλέον, με το άρθρο 69 του ν. 5102/2024 (Α’ 55) προβλέπεται η αυτοδίκαιη λύση των συμβάσεων παρόχων σε περίπτωση εκ μέρους τους άρνησης παροχής υπηρεσιών ή εκτέλεσης των παραπεμπτικών σε δικαιούχους περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ. Συγκεκριμένα, οι συμβάσεις παρόχων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., οι οποίοι αρνούνται την παροχή υπηρεσιών ή την εκτέλεση των παραπεμπτικών σε δικαιούχους περίθαλψης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κατά παράβαση των όρων των συναφθεισών συμβάσεων και της υπό στοιχεία ΓΠ 80157/31.10.2018 κοινής απόφασης των αναπληρωτών Υπουργών Οικονομικών και Υγείας με θέμα «Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.» (Β΄4898) λύονται αυτοδικαίως και αζημίως για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και οι πάροχοι αποκλείονται της δυνατότητας σύναψης νέας σύμβασης για διάστημα δεκαοκτώ (18) μηνών από την ημερομηνία διαπίστωσης της παράβασης.

Η λύση της σύμβασης διαπιστώνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μετά από εισήγηση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Συμβάσεων. Κατόπιν των ανωτέρω, καλούμε τους συμβεβλημένους παρόχους ΕΟΠΥΥ, να τηρούν απαρέγκλιτα τους όρους των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ και την κείμενη νομοθεσία, ακολουθώντας τις οδηγίες και τις συστάσεις που γίνονται από τα αρμόδια όργανα του Οργανισμού με σκοπό την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των δικαιούχων του.

Τέλος ενημερώνονται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ ότι σε περίπτωση άρνησης παροχής υπηρεσιών ή μη εκτέλεσης παραπεμπτικών, μπορούν να ενημερώνουν ηλεκτρονικά τη Δ/νση Συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. προκειμένου να προβεί στις περαιτέρω κατά νόμο ενέργειες».

Διάθεση καταστολής από ΕΟΠΥΥ και υπουργείο Υγείας

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κινητοποίηση των εργαστηριακών γιατρών στην περιφέρεια η οποία ξεκίνησε προχθές και ολοκληρώνεται σήμερα 10/5, μπορεί να εμπίπτει στη διάταξη του νόμου και γι’ αυτό και αυτή χαρακτηρίστηκε ως «περιορισμός της λειτουργίας» των διαγνωστικών και όχι σαν απεργία. Είχε δε προϋπάρξει και σχετική προειδοποίηση από τη νομική υπηρεσία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Σύμφωνα λοιπόν με την εκπρόσωπο της νομικής υπηρεσίας του ΙΣΑ: «Είναι σαφές ότι για οποιαδήποτε αιτία, του νόμου μη διακρίνοντος, άρνηση παροχής υπηρεσιών ή εκτέλεση παραπεμπτικών μπορεί να οδηγήσει, χωρίς άλλο όρο ή προϋπόθεση, αυτοδίκαια, στη λύση της σύμβασης αζημίως για τον ΕΟΠΠΥ και τον αποκλεισμό του παρόχου για 18 μήνες. Συνακόλουθα, έχω τη γνώμη ότι οποιαδήποτε άρνηση, άρα και εκ του λόγου ότι κάποιος πάροχος συμμετέχει σε αποχή – επίσχεση – απεργία ή όπως αλλιώς μπορεί να ονομαστεί, ενέχει κίνδυνο διακοπής της σύμβασης του από τον ΕΟΠΥΥ. Και τούτο ανεξάρτητα από το αν αυτή η όποια κινητοποίηση προκλήθηκε από περιφερειακή ένωση εργαστηριακών γιατρών ή ιατρικό σύλλογο».

Διαπιστώνεται λοιπόν η έντονη διάθεση από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ να κατασταλεί η οποιαδήποτε αντίδραση, αν και όλοι γνωρίζουν ότι βασική αιτία για τον πιθανό υπερβάλλοντα αριθμό εξετάσεων ευθύνεται η συνταγογράφησή τους και όχι η εκτέλεση από τα εργαστήρια. Ο ΕΟΠΥΥ έχει δικαίωμα για την ενεργοποίηση νέων παραμέτρων ώστε να λειτουργούν ως «κόφτες» στη συνταγογράφηση, όμως αυτό ακόμη δεν έχει λειτουργήσει.

  • ΕΟΠΥΥ
  • ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χρηματοδότηση άνω των 4 εκατ. ευρώ για έργα ισότιμης πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Πάτρας
Χρηματοδότηση άνω των 4 εκατ. ευρώ για έργα ισότιμης πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Πάτρας 10 Μαϊος 2024
Γεωργιάδης: «Δεν θα αποφασίσω μόνος για τον υγειονομικό χάρτη στη Δυτική Μακεδονία» 10 Μαϊος 2024
Γεωργιάδης: «Δεν θα αποφασίσω μόνος για τον υγειονομικό χάρτη στη Δυτική Μακεδονία»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μέτωπο Ιατρών κατά Γεωργιάδη: «Ο ΠΙΣ δεν μπορεί να υπόκειται σε κυβερνητικό διορισμό»
Πολιτική Υγείας
18/07/2026 - 08:18

Μέτωπο Ιατρών κατά Γεωργιάδη: «Ο ΠΙΣ δεν μπορεί να υπόκειται σε κυβερνητικό διορισμό»

Η ΠΟΕΡΓΙ ζητάει από τον ΕΟΠΥΥ αυστηρότερο έλεγχο της συνταγογράφησης και μηνιαία δημοσιοποίηση του rebate
Πολιτική Υγείας
17/07/2026 - 17:58

Η ΠΟΕΡΓΙ ζητάει από τον ΕΟΠΥΥ αυστηρότερο έλεγχο της συνταγογράφησης και μηνιαία δημοσιοποίηση του rebate

Σημαντικές οι καθυστερήσεις στην αποζημίωση νέων ιατροτεχνολογικών προϊόντων καταγγέλλουν ασθενείς και αγορά
Digital Health
14/07/2026 - 18:36

Σημαντικές οι καθυστερήσεις στην αποζημίωση νέων ιατροτεχνολογικών προϊόντων καταγγέλλουν ασθενείς και αγορά

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε σε βάρος του ΕΟΠΥΥ απάτες με εικονικές συνταγές
Επικαιρότητα
03/07/2026 - 19:03

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε σε βάρος του ΕΟΠΥΥ απάτες με εικονικές συνταγές

ΕΟΠΕ: «Καθυστέρηση στην εφαρμογή του νέου πλαισίου για τους βιοδείκτες»
Υγεία
03/07/2026 - 16:48

ΕΟΠΕ: «Καθυστέρηση στην εφαρμογή του νέου πλαισίου για τους βιοδείκτες»

Την άρση της επιβάρυνσης στα φάρμακα για τους νεφροπαθείς τελικού σταδίου ζητάει η Ομοσπονδία
Pharma Policy
30/06/2026 - 17:32

Την άρση της επιβάρυνσης στα φάρμακα για τους νεφροπαθείς τελικού σταδίου ζητάει η Ομοσπονδία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μέτωπο Ιατρών κατά Γεωργιάδη: «Ο ΠΙΣ δεν μπορεί να υπόκειται σε κυβερνητικό διορισμό»
Πολιτική Υγείας
18/07/2026 - 08:18
ΕΕΣ και ΕΠΕ διοργανώνουν μεγάλη περιβαλλοντική δράση με καθαρισμό της παραλίας Εδέμ
Επικαιρότητα
18/07/2026 - 03:54
ΠΑΝΣΥΝΟΨΥ: Σεβασμός, θεσμική διερεύνηση και λογοδοσία για τον θάνατο του 20χρονου με αυτισμό στο Άργος
Επικαιρότητα
18/07/2026 - 00:04
Νέα μελέτη-καμπανάκι για τους κινδύνους από την έκθεση βρεφών στις οθόνες
Υγεία
17/07/2026 - 22:57
Βαρύ πένθος για 43χρονη νοσηλεύτρια που πέθανε στον ύπνο της έπειτα από τέσσερα συνεχόμενα νυχτερινά
Επικαιρότητα
17/07/2026 - 22:14
Ένα παράσιτο που εντοπίστηκε στο μαρούλι αλυσίδας φαστ φουντ ευθύνεται για την επιδημία διάρροιας στις ΗΠΑ
Επικαιρότητα
17/07/2026 - 21:27
Καλοκαίρι και παιδί: Πώς να προστατεύσετε το δέρμα τους από τις συχνότερες παθήσεις
Health Talk
17/07/2026 - 20:23
Οι ζεστές νύχτες της κλιματικής αλλαγής «κλέβουν» 56 ώρες ύπνου από τον μέσο άνθρωπο
Υγεία
17/07/2026 - 19:57
Τι είναι το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών, ποια τα συμπτώματά του και πως αντιμετωπίζεται
Υγεία
17/07/2026 - 19:12
Προ των πυλών ο καύσωνας με τα πρώτα 40άρια - Ομάδες υψηλού κινδύνου και οδηγίες προστασίας
Επικαιρότητα
17/07/2026 - 18:24
Η ΠΟΕΡΓΙ ζητάει από τον ΕΟΠΥΥ αυστηρότερο έλεγχο της συνταγογράφησης και μηνιαία δημοσιοποίηση του rebate
Πολιτική Υγείας
17/07/2026 - 17:58
Μπορεί η πολυγλωσσία να μειώσει πραγματικά τον κίνδυνο άνοιας; Δεν είναι τόσο απλό...
Υγεία
17/07/2026 - 17:34
Οκτώ χρήσιμες οδηγίες από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για ασφαλή κολύμβηση
Fitness
17/07/2026 - 16:53
Εμμηνόπαυση: Είναι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης το «μυστικό» της υγιούς γήρανσης;
Health Talk
17/07/2026 - 16:29
Γεωργιάδης: «Πρακτικά σε λίγο καιρό θα έχουμε το νέο "Σισμανόγλειο"»
Πολιτική Υγείας
17/07/2026 - 16:13
Δυσιδρωσικό έκζεμα: Η καλοκαιρινή δερματική πάθηση με τις φουσκάλες και την έντονη φαγούρα
Υγεία
17/07/2026 - 16:00
Κόκκινα μαλλιά: Νέα μελέτη αποκαλύπτει έναν απρόσμενο προστατευτικό ρόλο του γονιδίου τους
Υγεία
17/07/2026 - 15:00
ΠΙΣ: Καταγγέλλει κυβερνητική παρέμβαση στη διοίκησή του
Πολιτική Υγείας
17/07/2026 - 14:08
Ινδία: Πράσινο φως στη σεμαγλουτίδη για το λιπώδες ήπαρ
Pharma News
17/07/2026 - 14:00
Καρκίνος του πνεύμονα σε μη καπνιστές κάτω των 50: Ο ρόλος των φυτοφαρμάκων σε φρούτα-λαχανικα
Υγεία
17/07/2026 - 13:00
Η τσίχλα με ζάχαρη μετά από κατανάλωση παντζαριού μπορεί να μειώσει προσωρινά την αρτηριακή πίεση
Διατροφή
17/07/2026 - 12:00
Όταν ο διαλογισμός αυξάνει το άγχος
Ψυχική Υγεία
17/07/2026 - 11:00
Αγγλία: Απαγόρευση της πρόσβασης σε ενεργειακά ποτά στους κάτω των 16 ετών
Πολιτική Υγείας
17/07/2026 - 10:00
Το success story της Ουγκάντα στη μάχη κατά του Έμπολα: Πήρε εξιτήριο ο τελευταίος ασθενής
Υγεία
17/07/2026 - 09:00
Η ΕΟΠΕ ζητεί ουσιαστική συμμετοχή στην εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο
Πολιτική Υγείας
17/07/2026 - 07:28
Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΣΘ
Πολιτική Υγείας
17/07/2026 - 03:43
Πουλής στο 12th MedTech Conference: «Σε τέσσερις πυλώνες ο μετασχηματισμός του ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
17/07/2026 - 00:03
ΟΦΕΤ: Βραβείο «Ανάπτυξης & Επενδύσεων» στους «Πρωταγωνιστές της Ελληνικής Οικονομίας 2026»
Pharma News
16/07/2026 - 23:18
Θεσσαλονίκη: Στις 19 Ιουλίου τα εγκαίνια του κοινωνικού οδοντιατρείου των Γιατρών του Κόσμου
Επικαιρότητα
16/07/2026 - 22:02
Επανεκλογή Πατούλη και νέα τετραετής θητεία στην προεδρία του ΙΣΑ
Πολιτική Υγείας
16/07/2026 - 21:36

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιατροί χωρίς Σύνορα: Η επιδημία Έμπολα εξαπλώνεται ταχύτερα από τις προσπάθειες περιορισμού της
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 15:00
Γεωργιάδης: Παράταση έως τις 31 Ιουλίου για τις αιτήσεις επικουρικού προσωπικού στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 16:15
ΠΟΥ: Έως και το 45% των περιστατικών άνοιας συνδέεται με τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 17:01
Έλεγχοι σε διαιτολογικά γραφεία και ινστιτούτα αισθητικής - Τι προβλέπει νέα ΚΥΑ
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 16:47
ΠΟΥ και UNICEF: Λιγότερα τα παιδιά χωρίς κανένα εμβόλιο, αλλά η παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη παραμένει στάσιμη
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 20:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo