ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε οριακό σημείο οι σχέσεις ΕΟΠΥΥ-εργαστηριακών γιατρών - Απάντηση από τον ΠΙΣ στις απειλές για διακοπή συμβάσεων

Πολιτική Υγείας
EUROKINISSI
Σε τεντωμένο σκοινί βαδίζουν οι σχέσεις των εργαστηριακών γιατρών οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε κινητοποιήσεις για το θέμα του clawback, με τον ΕΟΠΥΥ.
Παρασκευή, 10/05/2024 - 18:24
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Τη σκυτάλη στη διαμάχη πήρε σήμερα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ως το θεσμικό όργανο εκπροσώπησης των εργαστηριακών γιατρών. Συγκεκριμένα, ο ΠΙΣ με ανακοίνωσή του στρέφεται κατά του ΕΟΠΥΥ μετά και τις απειλές που εκτόξευσε ο οργανισμός για διακοπή συμβάσεων με εργαστήρια που παραβαίνουν τον κανονισμό.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ αναφέρει τα εξής: «Ο ΠΙΣ, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, στηρίζει και καλύπτει απόλυτα τους εργαστηριακούς γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην δίκαιη κινητοποίησή τους αρχής γενομένης από την Τετάρτη 8 Μαΐου, διεκδικώντας για 12 ολόκληρα χρόνια το αυτονόητο: να αμείβονται, όπως όλοι οι εργαζόμενοι, για το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχουν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Επί 12 χρόνια ο ΕΟΠΥΥ καταλογίζει στα εργαστήρια τις υπερβάσεις του κλειστού κι ελλειμματικού προϋπολογισμού του, φορτώνοντας στους εργαστηριακούς υπέρογκα χρέη, τα οποία οδηγούν σε κλείσιμο των ιατρείων τους κι αδυναμία συνταξιοδότησης.
Ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός Οργανισμός της χώρας δεν έχει εφαρμόσει ακόμη τις Διεθνείς Κατευθυντήριες Οδηγίες ορθής κλινικής συνταγογράφησης και τα διαγνωστικά πρωτόκολλα, τροφοδοτώντας προκλητή ζήτηση, την οποία καλούνται να υποστούν τα εργαστήρια με ληστρικά μέτρα υφαρπαγής των χρημάτων που δικαιούνται.

Τα εργαστήρια, με τα υπέρογκα ποσά που τους καταλογίστηκαν, καταστράφηκαν οικονομικά χωρίς να έχουν ευθύνη, και όταν αποφάσισαν να αντιδράσουν απειλούνται με διακοπή της σύμβασή τους!

Η πιο ηχηρή απάντηση απέναντι στις απειλές που εκτοξεύει ο ΕΟΠΥΥ περί διακοπής των συμβάσεων των γιατρών που κινητοποιούνται είναι η μαζικότητα της κινητοποίησης των εργαστηριακών γιατρών. Οι επιπτώσεις, στην περίπτωση που ο ΕΟΠΥΥ επιχειρήσει να προχωρήσει στην απονενοημένη διακοπή χιλιάδων συμβάσεων, θα είναι τραγικές για τους ασθενείς της χώρας. Ελπίζουμε ότι θα αναλογιστεί τις συνέπειες και δεν θα το επιχειρήσει.

Απεναντίας, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει να καθίσει άμεσα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για κατάρτιση Συλλογικής Σύμβασης με τον ΠΙΣ, όπως έχει υποχρέωση από το νόμο, αλλά αρνείται πεισματικά να το πράξει παρά τις επανειλημμένες προτροπές μας τόσο προς τη Διοίκησή του, όσο και προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας».

Το Clawback, οι κινητοποιήσεις και η «απάντηση» του ΕΟΠΥΥ

Ο ΕΟΠΥΥ με χθεσινή ανακοίνωσή του υπενθυμίζει πως πλέον έχει το δικαίωμα να διακόπτει τις συμβάσεις που έχει συνάψει με αυτά, ένα δεν παρέχουν τις προβλεπόμενες υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους απαντώντας κατ' αυτόν τον τρόπο στις κινητοποιήσεις των διαγνωστικών εργαστηρίων.

Τα διαγνωστικά διαμαρτύρονται για τις υψηλές επιβαρύνσεις και ειδικά για το clawback το οποίο μόνο για το 2023 ξεπέρασε τα 250 εκατ. ευρώ δηλαδή αφορούσε στο 34% της συνολικής αποζημίωσης που θα έπρεπε να καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ. Επίσης και το 2024 ξεκίνησε αντίστοιχα άσχημα καθώς τον Ιανουάριο το ποσοστό του clawback διαμορφώνεται στο 32% και μάλιστα είναι μεγαλύτερο από τον Ιανουάριο του 2023 που ήταν περίπου 28%.

Για το λόγο αυτό οι εργαστηριακοί γιατροί διαμαρτύρονται, αλλά από την άλλη μεριά δεν είναι και λίγες οι φορές που δεν εκτελούν συνταγές ασφαλισμένων, καθώς το κόστος αυτών θα το επωμισθούν τα εργαστήριά τους. Από την πλευρά του το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να μην επιτρέπει την άρνηση των διαγνωστικών στην εκτέλεση των συνταγών ή στην μεταφορά τους σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα κατά το οποίο η συνταγή έχει λήξει, προχώρησε σε θεσμοθέτηση της καταστολής της πρακτικής αυτής.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του ο ΕΟΠΥΥ ανέφερε τα εξής:

«Ενημερώνουμε τους συμβεβλημένους παρόχους του ΕΟΠΥΥ ότι πλέον, με το άρθρο 69 του ν. 5102/2024 (Α’ 55) προβλέπεται η αυτοδίκαιη λύση των συμβάσεων παρόχων σε περίπτωση εκ μέρους τους άρνησης παροχής υπηρεσιών ή εκτέλεσης των παραπεμπτικών σε δικαιούχους περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ. Συγκεκριμένα, οι συμβάσεις παρόχων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., οι οποίοι αρνούνται την παροχή υπηρεσιών ή την εκτέλεση των παραπεμπτικών σε δικαιούχους περίθαλψης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κατά παράβαση των όρων των συναφθεισών συμβάσεων και της υπό στοιχεία ΓΠ 80157/31.10.2018 κοινής απόφασης των αναπληρωτών Υπουργών Οικονομικών και Υγείας με θέμα «Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.» (Β΄4898) λύονται αυτοδικαίως και αζημίως για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και οι πάροχοι αποκλείονται της δυνατότητας σύναψης νέας σύμβασης για διάστημα δεκαοκτώ (18) μηνών από την ημερομηνία διαπίστωσης της παράβασης.

Η λύση της σύμβασης διαπιστώνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μετά από εισήγηση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Συμβάσεων. Κατόπιν των ανωτέρω, καλούμε τους συμβεβλημένους παρόχους ΕΟΠΥΥ, να τηρούν απαρέγκλιτα τους όρους των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ και την κείμενη νομοθεσία, ακολουθώντας τις οδηγίες και τις συστάσεις που γίνονται από τα αρμόδια όργανα του Οργανισμού με σκοπό την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των δικαιούχων του.

Τέλος ενημερώνονται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ ότι σε περίπτωση άρνησης παροχής υπηρεσιών ή μη εκτέλεσης παραπεμπτικών, μπορούν να ενημερώνουν ηλεκτρονικά τη Δ/νση Συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. προκειμένου να προβεί στις περαιτέρω κατά νόμο ενέργειες».

Διάθεση καταστολής από ΕΟΠΥΥ και υπουργείο Υγείας

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κινητοποίηση των εργαστηριακών γιατρών στην περιφέρεια η οποία ξεκίνησε προχθές και ολοκληρώνεται σήμερα 10/5, μπορεί να εμπίπτει στη διάταξη του νόμου και γι’ αυτό και αυτή χαρακτηρίστηκε ως «περιορισμός της λειτουργίας» των διαγνωστικών και όχι σαν απεργία. Είχε δε προϋπάρξει και σχετική προειδοποίηση από τη νομική υπηρεσία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Σύμφωνα λοιπόν με την εκπρόσωπο της νομικής υπηρεσίας του ΙΣΑ: «Είναι σαφές ότι για οποιαδήποτε αιτία, του νόμου μη διακρίνοντος, άρνηση παροχής υπηρεσιών ή εκτέλεση παραπεμπτικών μπορεί να οδηγήσει, χωρίς άλλο όρο ή προϋπόθεση, αυτοδίκαια, στη λύση της σύμβασης αζημίως για τον ΕΟΠΠΥ και τον αποκλεισμό του παρόχου για 18 μήνες. Συνακόλουθα, έχω τη γνώμη ότι οποιαδήποτε άρνηση, άρα και εκ του λόγου ότι κάποιος πάροχος συμμετέχει σε αποχή – επίσχεση – απεργία ή όπως αλλιώς μπορεί να ονομαστεί, ενέχει κίνδυνο διακοπής της σύμβασης του από τον ΕΟΠΥΥ. Και τούτο ανεξάρτητα από το αν αυτή η όποια κινητοποίηση προκλήθηκε από περιφερειακή ένωση εργαστηριακών γιατρών ή ιατρικό σύλλογο».

Διαπιστώνεται λοιπόν η έντονη διάθεση από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ να κατασταλεί η οποιαδήποτε αντίδραση, αν και όλοι γνωρίζουν ότι βασική αιτία για τον πιθανό υπερβάλλοντα αριθμό εξετάσεων ευθύνεται η συνταγογράφησή τους και όχι η εκτέλεση από τα εργαστήρια. Ο ΕΟΠΥΥ έχει δικαίωμα για την ενεργοποίηση νέων παραμέτρων ώστε να λειτουργούν ως «κόφτες» στη συνταγογράφηση, όμως αυτό ακόμη δεν έχει λειτουργήσει.

  • ΕΟΠΥΥ
  • ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χρηματοδότηση άνω των 4 εκατ. ευρώ για έργα ισότιμης πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Πάτρας
Χρηματοδότηση άνω των 4 εκατ. ευρώ για έργα ισότιμης πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Πάτρας 10 Μαϊος 2024
Γεωργιάδης: «Δεν θα αποφασίσω μόνος για τον υγειονομικό χάρτη στη Δυτική Μακεδονία» 10 Μαϊος 2024
Γεωργιάδης: «Δεν θα αποφασίσω μόνος για τον υγειονομικό χάρτη στη Δυτική Μακεδονία»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζητούμενο η ίση πρόσβαση και η ολοκληρωμένη φροντίδα για τα άτομα με σπάνιες παθήσεις
Patient Talk
27/02/2026 - 03:39

Ζητούμενο η ίση πρόσβαση και η ολοκληρωμένη φροντίδα για τα άτομα με σπάνιες παθήσεις

Γεωργιάδης: «Εχουν αποσταλεί 1.758.000 sms για την πρόληψη της νεφρικής δυσλειτουργίας»
Πολιτική Υγείας
24/02/2026 - 18:52

Γεωργιάδης: «Εχουν αποσταλεί 1.758.000 sms για την πρόληψη της νεφρικής δυσλειτουργίας»

Κατεπείγουσα συνάντηση με Μητσοτάκη ζητεί η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ - «Καρφιά» κατά Υπουργείου Υγείας και ΕΟΠΥΥ
Patient Talk
18/02/2026 - 13:58

Κατεπείγουσα συνάντηση με Μητσοτάκη ζητεί η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ - «Καρφιά» κατά Υπουργείου Υγείας και ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: Πλήρης κάλυψη δαπανών υγείας εκτός συνταγογράφησης για τους τραυματίες του δυστυχήματος των Τεμπών
Επικαιρότητα
18/02/2026 - 13:17

ΕΟΠΥΥ: Πλήρης κάλυψη δαπανών υγείας εκτός συνταγογράφησης για τους τραυματίες του δυστυχήματος των Τεμπών

Ημερίδα του ΙΣΘ για την αντιμετώπιση της βίας κατά γιατρών και υγειονομικών
Επικαιρότητα
12/02/2026 - 23:19

Ημερίδα του ΙΣΘ για την αντιμετώπιση της βίας κατά γιατρών και υγειονομικών

ΦΣΘ: Προετοιμασίες για τη διάθεση των ΦΥΚ από τα φαρμακεία από τις 16 Φεβρουαρίου - Ποιους ασθενείς αφορά
Pharma Policy
12/02/2026 - 18:23

ΦΣΘ: Προετοιμασίες για τη διάθεση των ΦΥΚ από τα φαρμακεία από τις 16 Φεβρουαρίου - Ποιους ασθενείς αφορά

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Εξίσου εθιστικά με τον καπνό
Διατροφή
05/03/2026 - 19:00
Η πιο αραιή χορήγηση GLP1 βοηθά στην απώλεια βάρους αλλά και την απώλεια λίπους
Υγεία
05/03/2026 - 18:00
Παχυσαρκία: Απαραίτητες η ιατρική αξιολόγηση, η εξατομικευμένη θεραπεία και η μακροχρόνια παρακολούθηση
Υγεία
05/03/2026 - 17:00
Το ΑΙ μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού τα επόμενα τέσσερα χρόνια
Digital Health
05/03/2026 - 16:00
Αρώματα: Οι αλλεργικές αντιδράσεις και τα "συνήθη" θύματα
Ομορφιά
05/03/2026 - 15:00
Μετά τα 65 μπορεί κανείς να ξανανιώσει! - Τι δείχνει έρευνα του Yale
Υγεία
05/03/2026 - 14:00
Εμφύτευμα υδρογέλης μπορεί να φέρει επανάσταση στην αποκατάσταση των οστών
Υγεία
05/03/2026 - 13:00
Νέο φάρμακο μειώνει κατά 91% τις επιληπτικές κρίσεις σε παιδιά με σύνδρομο Dravet
Υγεία
05/03/2026 - 12:00
Θεραπεία με CAR-T κύτταρα στοχεύει δύσκολα θεραπεύσιμους συμπαγείς όγκους
Υγεία
05/03/2026 - 10:59
Γιατί ο οργανισμός μπορεί να επιβαρυνθεί περισσότερο μετά την παύση των ενέσεων απώλειας βάρους
Υγεία
05/03/2026 - 10:00
Η απώλεια φαιάς ουσίας στην εγκυμοσύνη θολώνει το μυαλό αλλά βοηθάει το δεσμό μαμάς- παιδιού
Υγεία
05/03/2026 - 09:00
Θεσσαλονίκη: Το έλκος που ξηραίνει τα πλατάνια εμφανίστηκε στον ποταμό Λουδία
Επικαιρότητα
05/03/2026 - 07:23
ΙΣΠ: Ωρολογιακή «βόμβα» η παχυσαρκία για τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
05/03/2026 - 03:38
Οι κατευθύνσεις πολιτικής που προέκυψαν από το 9ο συνέδριο του ΠΣΕΥ - «Η Δημόσια Υγεία κρίνεται στην κοινότητα...»
Επικαιρότητα
05/03/2026 - 00:04
Ποιες ανασφάλειες οδηγούν σε κατάθλιψη και πώς αντιμετωπίζονται
Ψυχική Υγεία
04/03/2026 - 22:49
FairLife LCC: Πρωταγωνιστής ο Γιώργος Καραμίχος στο νέο τηλεοπτικό της μήνυμα για τον καρκίνο του πνεύμονα
Patient Talk
04/03/2026 - 22:04
Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Αττικόν» για την υποστελέχωση των (ανακαινισμένων) ΤΕΠ
Επικαιρότητα
04/03/2026 - 21:37
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας: Φάρμακα ή χειρουργείο για την αντιμετώπισή της;
Health Talk
04/03/2026 - 21:03
Τα κατάφερε το βρέφος με μηνιγγίτιδα στην Πάτρα: «Μια ακόμα μικρή νίκη του ΕΣΥ»
Επικαιρότητα
04/03/2026 - 20:24
Προσφυγή στο ΣτΕ από την ΕΑΕ κατά της απόφασης για την ειδικότητα της «Νευροεπεμβατικής Ιατρικής»
Πολιτική Υγείας
04/03/2026 - 19:19
Johnson & Johnson MedTech: Νέα εποχή στην αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής με την πλατφόρμα VARIPULSE
Digital Health
04/03/2026 - 18:32
Ελληνικό Κέντρο Συναισθημάτων: Οδηγός διαχείρισης της αβεβαιότητας που δημιουργεί ο πόλεμος
Ψυχική Υγεία
04/03/2026 - 18:09
Είναι τα συμπληρώματα NAD «η πηγή της νεότητας»; Έρευνες και επιφυλάξεις των επιστημόνων
Υγεία
04/03/2026 - 17:24
Ικανοποίηση στην Ένωση Ασθενών Ελλάδας για την παρουσίαση της πλατφόρμας Quality-for-All
Patient Talk
04/03/2026 - 16:51
Servier Hellas: Νέα, ανανεωμένη εκπαιδευτική πλατφόρμα για ασθενείς με χρόνια νοσήματα
Pharma News
04/03/2026 - 16:24
Η GE HealthCare στο ECR 2026 με επτά καινοτομίες που διαμορφώνουν το μέλλον της απεικόνισης
Digital Health
04/03/2026 - 15:56
Ο ΠΣΦ υπέγραψε ανοιχτή επιστολή καταδίκης της βίας κατά των υγειονομικών στα πεδία των συγκρούσεων
Επικαιρότητα
04/03/2026 - 15:32
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας: Όταν το λίπος "ταΐζει" τον καρκίνο
Υγεία
04/03/2026 - 15:14
Φεστιβάλ True Blue: Και η Χάρις Αλεξίου στις εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων για τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών
Επικαιρότητα
04/03/2026 - 14:49
Ποιά είναι η βέλτιστη διάρκεια ύπνου για την αποφυγή του διαβήτη τύπου 2
Υγεία
04/03/2026 - 14:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τιμητική διάκριση για την UCB Ελλάδας: Παράσημο από το Βελγικό Στέμμα στον Λεωνίδα Ισσόπουλο
Pharma News
03/03/2026 - 07:16
Οι προσδοκίες μας αλλάζουν τη γεύση: Πώς ο εγκέφαλος κάνει διακρίσεις μεταξύ ζάχαρης και γλυκαντικών
Διατροφή
03/03/2026 - 10:00
Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας: Το πρώτο Weight Talk Media Summit στο Λονδίνο από τη Novo Nordisk
Pharma News
03/03/2026 - 10:29
Θεμιστοκλέους: «Άνοιξε η πλατφόρμα για 1.696 διορισμούς στο ΕΣΥ από προκήρυξη του 2025»
Πολιτική Υγείας
03/03/2026 - 15:36
Nevron: Η νευροχειρουργική ομάδα που φέρνει την καινοτομία στο χειρουργείο
Υπηρεσίες Υγείας
03/03/2026 - 15:58
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo