ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΥ: Πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού εν μέσω πανδημικού κύματος COVID-19 και γρίπης

Πολιτική Υγείας
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα ιδαίτερα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά των τελευταίων παραλλαγών της Covid-19 και της γρίπης ασκούν σοβαρές πιέσεις στα συστήματα υγείας ανά τον κόσμο τον χειμώνα που διανύουμε, δήλωσαν στο Reuters κορυφαίοι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας.
Παρασκευή, 12/01/2024 - 13:04
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
News4Health Team News4Health Team

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και σε άλλα μέρη του κόσμου, υπάρχουν πληροφορίες τις τελευταίες εβδομάδες για αυξανόμενες νοσηλείες που συνδέονται με λοιμώξεις του αναπνευστικού. Τα ποσοστά των θανάτων έχουν επίσης αυξηθεί μεταξύ των πιο ηλικιωμένων ενηλίκων σε μερικές περιφέρειες, όμως βρίσκονται πολύ κάτω απ' ό,τι κατά την κορύφωση της πανδημίας της Covid.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας επανέφερε την απαίτηση για μάσκα σε υγειονομικές εγκαταστάσεις, όπως έκαναν και μερικά δίκτυα νοσοκομείων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Υπερβολικά πολλοί άνθρωποι έχουν ανάγκη σοβαρής ιατρικής περίθαλψης για γρίπη, για Covid, παρόλο που μπορούμε αυτό να το εμποδίσουμε», δήλωσε η Μαρία Βαν Κερκόβε, προσωρινή διευθύντρια επιδημικής και πανδημικής προετοιμασίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η ίδια επικαλέσθηκε «απίστευτα χαμηλά» ποσοστά εμβολιασμού κατά της γρίπης και της Covid σε πολλές χώρες αυτή την περίοδο, καθώς ο κόσμος προσπαθεί να αφήσει πίσω του την πανδημία και τους περιορισμούς της.

Κυβερνήσεις πασχίζουν να ενημερώσουν για τους κινδύνους που εξακολουθεί να δημιουργεί η Covid και τα οφέλη του εμβολιασμού, μετά το Μάιο του 2023 που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η Covid-19 δεν αποτελεί πλέον κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας, δηλώνουν ειδικοί στις λοιμώδεις νόσους και υγειονομικοί αξιωματούχοι.

Μόνο 19,4% των ενήλικων Αμερικανών έχουν κάνει αυτή τη περίοδο το εμβόλιο κατά της Covid, σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου Ασθενειών (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών, παρά τη σύσταση να κάνουν όλοι οι ενήλικες το επικαιροποιημένο εμβόλιο που εμποδίζει τη σοβαρή νόσηση.

«Δεν πιστεύουμε πως έχουν κάνει αρκετοί άνθρωποι το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά της Covid», λέει σε συνέντευξή της η διευθύντρια των CDC Μάντι Κοέν. «Οι άνθρωποι εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν πως η Covid εξακολουθεί να είναι μια πιο σοβαρή ασθένεια από τη γρίπη».

Η γρίπη αντιπροσώπευε το 5,2% των επισκέψεων στα τμήματα επειγόντων περιστατικών στις ΗΠΑ, σε σύγκριση με 3% για την Covid την εβδομάδα που έληξε στις 30 Δεκεμβρίου. Εντούτοις η Covid ευθυνόταν για 10,5 στις 100.000 νοσηλείες την περίοδο αυτή, σε σύγκριση με 6,1 ανά 100.000 νοσηλείες για τη γρίπη.

Τα περισσότερα από τα επικαιροποιημένα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση παρασκευάζονται από την Pfizer με την εταίρο της, τη γερμανική BioNTech, ή από τη Moderna.

Στην Ευρώπη, η γρίπη κυκλοφορεί σε υψηλότερα ποσοστά από την Covid, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC). Συνολικά το 24% ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος τεστ βρέθηκε θετικό την τελευταία εβδομάδα του 2023, καταγράφοντας αύξηση από το 19% που ήταν δεκαπέντε ημέρες νωρίτερα.

Τα ποσοστά είναι παρόμοια με προηγούμενες περιόδους εποχικής γρίπης, λέει ο ειδικός του ECDC για τους ιούς του αναπνευστικού Εντοάρντο Κολζάνι. Όμως «τώρα έχουμε την Covid-19 ως νέο, ανεπιθύμητο επισκέπτη», προσθέτει.

Το ECDC δεν έχει ποσοστά εμβολιασμού για την ευρωπαϊκή ήπειρο τόσο για τη γρίπη όσο και για την Covid, όμως ο Κολζάνι δήλωσε πως προηγούμενα δεδομένα έδειξαν ότι τα επίπεδα του εμβολιασμού κατά της Covid είναι πολύ κάτω απ' αυτά που απαιτούνται σε μια πανδημία.

Στην Ευρώπη, τα νέα εμβόλια κατά της Covid συνιστώνται μόνο για ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι σε ανοσοκαταστολή. Μεταξύ των ομάδων αυτών, ο ΠΟΥ λέει πως η εμβολιαστική κάλυψη θα πρέπει να είναι 100%.

Τα ποσοστά της Covid αυξάνονται επίσης στο νότιο ημισφαίριο στη διάρκεια του καλοκαιριού, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, επειδή δεν πρόκειται ακόμη για έναν εποχικό ιό.

Τον περασμένο μήνα αναφέρθηκαν διεθνώς 850.000 νέα κρούσματα της Covid και 118.000 νέες νοσηλείες - αύξηση από το Νοέμβριο κατά 52% και 23% αντιστοίχως, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο οποίος πρόσθεσε πως οι πραγματικοί αριθμοί είναι πιθανόν υψηλότεροι.

Τα εμβόλια εξακολουθούν να είναι πολύ αποτελεσματικά για την πρόληψη της σοβαρής νόσου, ακόμη κι αν δεν εμποδίζουν τη μόλυνση, λένε εμπειρογνώμονες.

Πρόσφατη μελέτη στην επιθεώρηση Lancet Infectious Diseases από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα και το Νοσοκομείο Ντάντεριντ στη Σουηδία έδειξε ότι το επικαιροποιημένο εμβόλιο, το οποίο στοχεύει την παραλαγή XBB.1.5 του κορονοϊού, μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας για Covid κατά 76,1% σε πρόσωπα που έχουν μολυνθεί από τις πιο πρόσφατες παραλλαγές, με βάση τα μητρώα δημόσιας υγείας για τους ενηλίκους άνω των 65 ετών.

Τα φετινά εμβόλια γρίπης, τα οποία παράγονται από διάφορες φαρμακοβιομηχανίες, εκτιμάται ότι μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας κατά 52%.

Όμως η «κόπωση με τον εμβολιασμό κατά της Covid» αποτελεί εμπόδιο στην εκστρατεία εμβολιασμού, δήλωσε ο Κολζάνι.

Στην Ιταλία, για παράδειγμα, 8,6% του πληθυσμού που καλείται να εμβολιασθεί, έχει κάνει την τρίτη ενισχυτική δόση κατά της Covid μετά την αρχική σειρά των εμβολιασμών, έδειξαν στις 7 Ιανουαρίου τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Τα στοιχεία για τη γρίπη δεν είναι ακόμα διαθέσιμα, όμως σε μελέτη της Federfarma, της ένωσης των ιταλικών φαρμακείων, αναφέρεται πως 15% των Ιταλών εμβολιάσθηκαν κατά της γρίπης το περασμένο φθινόπωρο, σε σύγκριση με λίγο πάνω από 20% κατά την προηγούμενη περίοδο εποχικής γρίπης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
  • COVID 19
  • ΓΡΙΠΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επίκαιρη ερώτηση Λινού σε Γεωργιάδη για το πανδημικό κύμα: «Ανεπαρκής η αντίδραση της κυβέρνησης»
Επίκαιρη ερώτηση Λινού σε Γεωργιάδη για το πανδημικό κύμα: «Ανεπαρκής η αντίδραση της κυβέρνησης» 11 Ιανουαρίου 2024
ΟΕΝΓΕ: «Έκνομη αυθαιρεσία με εντολή υπερεφημέρευσης από τον διοικητή του νοσοκομείου Νίκαιας» 12 Ιανουαρίου 2024
ΟΕΝΓΕ: «Έκνομη αυθαιρεσία με εντολή υπερεφημέρευσης από τον διοικητή του νοσοκομείου Νίκαιας»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΥ: Η επιδημία Έμπολα στο Κονγκό εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς
Υγεία
16/07/2026 - 18:28

ΠΟΥ: Η επιδημία Έμπολα στο Κονγκό εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς

Νέα προειδοποίηση ΠΟΥ για το μέγεθος της επιδημίας Έμπολα στο Κονγκό: «Ξεπερνά κατά πολύ τις επίσημες εκτιμήσεις
Υγεία
14/07/2026 - 16:14

Νέα προειδοποίηση ΠΟΥ για το μέγεθος της επιδημίας Έμπολα στο Κονγκό: «Ξεπερνά κατά πολύ τις επίσημες εκτιμήσεις

Έμπολα: Στους 600 οι νεκροί στο Κονγκό σε 1.759 επιβεβαιωμένα κρούσματα
Υγεία
09/07/2026 - 14:36

Έμπολα: Στους 600 οι νεκροί στο Κονγκό σε 1.759 επιβεβαιωμένα κρούσματα

Κατάλογος με ιούς που αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για μια νέα πανδημία
Υγεία
08/07/2026 - 14:00

Κατάλογος με ιούς που αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για μια νέα πανδημία

Προειδοποίηση από τον ΠΟΥ για νέο, πολυήμερο φονικό καύσωνα στην Ευρώπη
Πολιτική Υγείας
07/07/2026 - 14:48

Προειδοποίηση από τον ΠΟΥ για νέο, πολυήμερο φονικό καύσωνα στην Ευρώπη

Έμπολα: Στους 506 οι θάνατοι στο Κονγκό σε σύνολο 1.561 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων
Επικαιρότητα
06/07/2026 - 22:29

Έμπολα: Στους 506 οι θάνατοι στο Κονγκό σε σύνολο 1.561 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οκτώ χρήσιμες οδηγίες από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για ασφαλή κολύμβηση
Fitness
17/07/2026 - 16:53
Εμμηνόπαυση: Είναι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης το «μυστικό» της υγιούς γήρανσης;
Health Talk
17/07/2026 - 16:29
Γεωργιάδης: «Πρακτικά σε λίγο καιρό θα έχουμε το νέο "Σισμανόγλειο"»
Πολιτική Υγείας
17/07/2026 - 16:13
Δυσιδρωσικό έκζεμα: Η καλοκαιρινή δερματική πάθηση με τις φουσκάλες και την έντονη φαγούρα
Υγεία
17/07/2026 - 16:00
Κόκκινα μαλλιά: Νέα μελέτη αποκαλύπτει έναν απρόσμενο προστατευτικό ρόλο του γονιδίου τους
Υγεία
17/07/2026 - 15:00
ΠΙΣ: Καταγγέλλει κυβερνητική παρέμβαση στη διοίκησή του
Πολιτική Υγείας
17/07/2026 - 14:08
Ινδία: Πράσινο φως στη σεμαγλουτίδη για το λιπώδες ήπαρ
Pharma News
17/07/2026 - 14:00
Καρκίνος του πνεύμονα σε μη καπνιστές κάτω των 50: Ο ρόλος των φυτοφαρμάκων σε φρούτα-λαχανικα
Υγεία
17/07/2026 - 13:00
Η τσίχλα με ζάχαρη μετά από κατανάλωση παντζαριού μπορεί να μειώσει προσωρινά την αρτηριακή πίεση
Διατροφή
17/07/2026 - 12:00
Όταν ο διαλογισμός αυξάνει το άγχος
Ψυχική Υγεία
17/07/2026 - 11:00
Αγγλία: Απαγόρευση της πρόσβασης σε ενεργειακά ποτά στους κάτω των 16 ετών
Πολιτική Υγείας
17/07/2026 - 10:00
Το success story της Ουγκάντα στη μάχη κατά του Έμπολα: Πήρε εξιτήριο ο τελευταίος ασθενής
Υγεία
17/07/2026 - 09:00
Η ΕΟΠΕ ζητεί ουσιαστική συμμετοχή στην εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο
Πολιτική Υγείας
17/07/2026 - 07:28
Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΣΘ
Πολιτική Υγείας
17/07/2026 - 03:43
Πουλής στο 12th MedTech Conference: «Σε τέσσερις πυλώνες ο μετασχηματισμός του ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
17/07/2026 - 00:03
ΟΦΕΤ: Βραβείο «Ανάπτυξης & Επενδύσεων» στους «Πρωταγωνιστές της Ελληνικής Οικονομίας 2026»
Pharma News
16/07/2026 - 23:18
Θεσσαλονίκη: Στις 19 Ιουλίου τα εγκαίνια του κοινωνικού οδοντιατρείου των Γιατρών του Κόσμου
Επικαιρότητα
16/07/2026 - 22:02
Επανεκλογή Πατούλη και νέα τετραετής θητεία στην προεδρία του ΙΣΑ
Πολιτική Υγείας
16/07/2026 - 21:36
Επτά απλές αλλά πολύ σημαντικές συμβουλές για απολαυστικές ερωτικές και σεξουαλικές εμπειρίες το καλοκαίρι
Ψυχική Υγεία
16/07/2026 - 20:44
Ποδόσφαιρο... αλλιώς για τη σωματική και ψυχική υγεία ατόμων από 50 έως και 70 ετών
Fitness
16/07/2026 - 20:17
Οι ethnic διατροφές ίσως κρύβουν πολύτιμα μυστικά κατά των χρόνιων παθήσεων
Διατροφή
16/07/2026 - 19:49
Θεμιστοκλέους: «Ζήτημα δημόσιας υγείας η προστασία των ανηλίκων από τα social media»
Πολιτική Υγείας
16/07/2026 - 19:04
ΠΟΥ: Η επιδημία Έμπολα στο Κονγκό εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς
Υγεία
16/07/2026 - 18:28
Η ΕΙΝΑΠ ζητεί παρεμβάσεις στο Νοσοκομείο Νίκαιας για τις οδοντιατρικά χειρουργεία σε άτομα με αυτισμό
Πολιτική Υγείας
16/07/2026 - 18:11
Πώς θα καταλάβετε αν σας έχει τσιμπήσει τσιμπούρι και πότε πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια
Υγεία
16/07/2026 - 17:47
Περισσότερες κοινές δράσεις αναλαμβάνουν EMA EISMEA για την επιτάχυνση της καινοτομίας στην υγεία
Pharma Policy
16/07/2026 - 17:01
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε τη Χάρτα της ΕΠΕ για τα αναπνευστικά νοσήματα
Υγεία
16/07/2026 - 16:44
Η ΕΣΑμεΑ καταδικάζει τις δηλώσεις του δημάρχου Άργους-Μυκηνών για τον θάνατο του 20χρονου Θοδωρή
Patient Talk
16/07/2026 - 16:22
Νοσηλευτές του ΕΕΣ εν δράσει στις σεισμόπληκτες περιοχές της Βενεζουέλας
Επικαιρότητα
16/07/2026 - 15:54
Ο Κυανούς Σταυρός δημιουργεί πρότυπο κέντρο ρομποτικής χειρουργικής στη Βόρεια Ελλάδα
Υπηρεσίες Υγείας
16/07/2026 - 15:18

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει τη μετατροπή εφημερίας χειρουργού στο Νοσοκομείο Ρόδου
Πολιτική Υγείας
14/07/2026 - 21:01
Η AstraZeneca Ελλάδας πιστοποιήθηκε ως Great Place to Work
Pharma News
15/07/2026 - 07:22
Ζάχαρη: Ο φαύλος κύκλος του εθισμού και πως επιτυγχάνεται η απεξάρτηση
Διατροφή
15/07/2026 - 08:44
ΠΑΝ.ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ.: «Καμία νομοθέτηση για το ΝΠΔΔ Ψυχολόγων χωρίς τη συμμετοχή των θεσμικών φορέων»
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 10:41
Μητσοτάκης από Ιστιαία: «Η μονάδα αιμοκάθαρσης μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες στη Βόρεια Εύβοια»
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 12:19
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo