Ανεπαρκής για την ασφάλεια των ασθενών χαρακτηρίζεται η νέα ρύθμιση του ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση ταινιών μέτρησης γλυκόζης, παρά το γεγονός ότι παρουσιάζεται ως βήμα προόδου.
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, εκπροσωπώντας τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, χαιρετίζει μεν τη δημοσίευση του ΦΕΚ Β΄2027/07-04-2026 ως αποτέλεσμα έντονων διεκδικήσεων, ωστόσο προειδοποιεί ότι η πρόβλεψη για μόλις τέσσερα κουτιά ταινιών ετησίως απέχει επικίνδυνα από τις πραγματικές ανάγκες των χρηστών συστημάτων συνεχούς καταγραφής γλυκόζης (CGM).
Η Ομοσπονδία τονίζει ότι η απόφαση προέκυψε έπειτα από έντονες πιέσεις και τεκμηριωμένες παρεμβάσεις της κοινότητας των ασθενών. Παρ’ όλα αυτά, εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για την επάρκεια της πρόβλεψης που αφορά την αποζημίωση ταινιών μέτρησης γλυκόζης για χρήστες συστημάτων συνεχούς καταγραφής γλυκόζης (CGM).
Συγκεκριμένα, η νέα ρύθμιση προβλέπει την κάλυψη ενός κουτιού ταινιών ανά τρίμηνο, δηλαδή συνολικά τεσσάρων κουτιών ετησίως. Όπως επισημαίνει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, η ποσότητα αυτή δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών, ούτε διασφαλίζει την ασφαλή διαχείριση της νόσου.
Γιατί οι ταινίες παραμένουν απαραίτητες
Παρά την ευρεία χρήση των συστημάτων CGM, οι μετρήσεις αίματος δεν παύουν να αποτελούν κρίσιμο εργαλείο στην καθημερινότητα των ατόμων με διαβήτη. Οι ταινίες χρησιμοποιούνται:
- Για τη βαθμονόμηση πολλών συστημάτων, τα οποία απαιτούν επιβεβαίωση των ενδείξεων μέσω αιματολογικής μέτρησης.
- Για την ασφάλεια του ασθενούς, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα δεν συμβαδίζουν με τις ενδείξεις του αισθητήρα ή όταν παρατηρούνται ταχείες μεταβολές της γλυκόζης.
- Σε περιπτώσεις τεχνικών προβλημάτων ή κατά την αντικατάσταση αισθητήρων, όπου οι ταινίες αποτελούν τη μοναδική αξιόπιστη εναλλακτική.
Με βάση τα παραπάνω, η Ομοσπονδία ζητά την αναθεώρηση του ορίου και την αύξηση της αποζημίωσης σε τουλάχιστον 12 κουτιά ετησίως — ένα ανά μήνα — ώστε να καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες των χρηστών.
Καθυστερήσεις στην εφαρμογή
Ένα επιπλέον ζήτημα που αναδεικνύεται είναι η καθυστέρηση στην εφαρμογή της απόφασης. Παρότι το ΦΕΚ έχει ήδη δημοσιευτεί από τις 7 Απριλίου, η σχετική τροποποίηση δεν έχει ακόμη ενσωματωθεί στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (e-Dapy).
Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι οι ασθενείς εξακολουθούν να στερούνται απαραίτητα αναλώσιμα εδώ και έξι μήνες, παρά το γεγονός ότι αυτά έχουν εγκριθεί θεσμικά.
Έκκληση για άμεσες ενέργειες
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να προχωρήσουν άμεσα:
- Στην ενεργοποίηση της συνταγογράφησης στο ηλεκτρονικό σύστημα.
- Στην επανεξέταση της ποσότητας των αποζημιούμενων ταινιών, με στόχο την ευθυγράμμιση με τις πραγματικές θεραπευτικές ανάγκες.
Όπως τονίζει η Ομοσπονδία, η αποτελεσματική διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη δεν μπορεί να περιορίζεται από δημοσιονομικά κριτήρια, καθώς σχετίζεται άμεσα με την υγεία, την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Καταλήγοντας, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ δηλώνει έτοιμη να συμβάλει με τεκμηριωμένες προτάσεις για την εξεύρεση μιας βιώσιμης και ασφαλούς λύσης.





