ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική πανυγειονομική απεργιακή κινητοποίηση στις 19 Μαρτίου

Πολιτική Υγείας
Eurokinissi
Παρασκευή, 14/03/2025 - 12:40
— Photo: Eurokinissi
News4Health Team News4Health Team

Απεργιακή Πανυγειονομική Κινητοποίηση ανακοίνωσε η ΠΟΕΔΗΝ για τις 19 Μαρτίου καταγγέλλοντας τις συνθήκες εργασίας του εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού. Συγκεκριμένα έχει προγραμματίσει στάση Εργασίας στην Αττική 8.00 – 15.00 και 24ωρη απεργία στην Περιφέρεια. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 8.30 στην Πλατεία Μαβίλη και πορεία στο Υπουργείο Οικονομικών και Υπουργείο Υγείας.

Όπως αναφέρει αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση, " το Δημόσιο Σύστημα Υγείας βρίσκεται στα όρια των αντοχών του εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού. Στα επείγοντα των εφημερευόντων Νοσοκομείων επικρατεί το αδιαχώρητο.

Από το τέλος της πανδημίας έως σήμερα έχουμε 4.000 λιγότερο προσωπικό στο Ε.Σ.Υ. παρότι ολοκληρώθηκε η προκήρυξη 7Κ. Πάνω από 2.000 επικουρικοί συμβασιούχοι συμμετείχαν και προσελήφθησαν ως μόνιμοι στον διαγωνισμό 7Κ. Έχουμε λοιπόν με κάθε νέα προκήρυξη μόνιμου προσωπικού ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού με σαφή μείωση των συμβασιούχων εργαζομένων.

Επιτακτική η ανάγκη απευθείας μονιμοποίησης των συμβασιούχων, καθώς επίσης και συνεχείς προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επίσπευση των διαδικασιών από τον ΑΣΕΠ.

Το κύμα μαζικών αποχωρήσεων σχετίζεται με τις δυσμενείς συνθήκες εργασίας, την εργασιακή εξάντληση, τις συνεχείς μετακινήσεις, τις χαμηλές αμοιβές. Oι μισθοί μας βρίσκονται στην περιοχή των μισθών του ανειδίκευτου εργάτη και μάλιστα οι 2.500 συνάδελφοι του προγράμματος. 4.000 της ΔΥΠΑ λαμβάνουν εξευτελιστικούς μισθούς αφού δεν έχουν μισθολογική προαγωγή και επιδόματα. Αγωνιζόμαστε να χορηγηθούν όσα δικαιούνται με συνεχείς παρεμβάσεις σε συνεργασία με τους εκπροσώπους τους.

Τα επείγοντα ενός μεγάλου Νοσοκομείου τα επισκέπτονται σε ημέρες εφημερίας περί τα 1.000 άτομα προς εξέταση. Η αναμονή ξεπερνάει τις 8 ώρες. Το αδιαχώρητο επικρατεί στα παθολογικά και πνευμονολογικά ιατρεία των επειγόντων. Οι εισαγωγές ασθενών είναι λιγότερες του 20% των προσερχομένων στα επείγοντα.

Αναδεικνύονται για άλλη μια φορά οι ελλείψεις την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Οι πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας (κέντρα υγείας αγροτικού και αστικού τύπου) εμφανίζουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται ως δεξαμενή μετακινήσεων προσωπικού προς τα Νοσοκομεία για την κάλυψη κενών. Έτσι τα περισσότερα εξ αυτών δεν είναι σε θέση να εφημερεύουν και να συνεπικουρούν τα Νοσοκομεία αφού αδυνατούν να πραγματοποιήσουν ακόμη και απλές διαγνωστικές εξετάσεις, οι διακομιδές από τα Κέντρα Υγείας λόγω έλλειψης διασωστών πραγματοποιούνται από ένστολους που είναι άσχετοι καθώς επίσης και από το πάσης φύσεως υγειονομικό προσωπικό, με κίνδυνο έκθεσης σε ποινικά αδικήματα. Κατά κύριο λόγο η μεγάλη επισκεψιμότητα στα Νοσοκομεία σχετίζεται με την αποτυχία του θεσμού του οικογενειακού – προσωπικού γιατρού.

Οι δευτερογενείς διακομιδές σταδιακά εκχωρούνται από τα Νοσοκομεία σε ιδιωτικά ασθενοφόρα. Μεγάλες οι αναμονές ασθενών στις διακομιδές λόγω έλλειψης διασωστών στο ΕΚΑΒ.

Σήμερα δεν δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να επισκέπτονται γιατρό στη γειτονιά δωρεάν συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ. Οι πολίτες πληρώνουν ακόμη και την συνταγογράφηση. Εάν δεν συνδεθεί η δυνατότητα συνταγογράφησης των ιδιωτών γιατρών με τη συμμετοχή τους ως προσωπικοί ιατροί στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, δεν υπάρχει περίπτωση να συμμετάσχουν. Σήμερα πολλοί προσωπικοί γιατροί πολιτών βρίσκονται σε άλλη πόλη.

Γολγοθάς είναι η διαχείριση αυτή την περίοδο των εισαγόμενων ασθενών με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα. Οι διαθέσιμες νοσοκομειακές κλίνες είναι λιγότερες των εισαγόμενων ασθενών. Έτσι τα Νοσοκομεία αναγκάζονται να αναπτύσσουν ράντζα, να νοσηλεύονται ασθενείς σε φορεία στα επείγοντα και σε χειρουργικές κλινικές με υψηλό δείκτη ενδονοσκομειακών λοιμώξεων. Είμαστε οι πρώτοι στην Ευρώπη σε ποσοστά προσβολών και θανάτων από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Ένας ακόμη σοβαρός λόγος υπερφόρτωσης των μεγάλων Νοσοκομείων του κέντρου και της περιφέρειας είναι η υπολειτουργία των μικρών και μεσαίων Νοσοκομείων της περιφέρειας. Πάνω από το 50% των προσερχόμενων ασθενών και των εισαγωγών στα Νοσοκομεία Αττικής και Θεσσαλονίκης είναι από την περιφέρεια. Αυτό αναδεικνύει τις σοβαρές ελλείψεις των περιφερειακών Νοσοκομείων που δεν είναι σε θέση να συγκρατήσουν τους ασθενείς της περιοχής που είναι ανεπτυγμένα. Η σημερινή κατάσταση της δημόσιας υγείας αναδεικνύει τη μεγάλη σημασία της ασφαλούς λειτουργίας των περιφερειακών Νοσοκομείων. Οι αλλαγές του τρόπου εφημέρευσης των Νοσοκομείων της Αττικής δεν πρόκειται να βοηθήσει.

Στη χώρα μας λειτουργούν 3,5 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους τη στιγμή που ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 5,3 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους. Αιτία πολέμου λοιπόν είναι οι καταργήσεις – συγχωνεύσεις Νοσοκομειακών μονάδων.

Τα περιφερειακά Νοσοκομεία θα πρέπει να ενισχυθούν για να μπορούν να είναι σε θέση να συγκρατούν τους ασθενείς στις περιοχές ευθύνης.

Από 1 Φεβρουαρίου εφαρμόζεται ο νόμος που μεταφέρει τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας στις υγειονομικές περιφέρειες και συγκροτείται Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου στο οποίο εντάσσονται όλες οι υπηρεσίες απεξάρτησης.

Διαφωνήσαμε με το νόμο όχι όμως γιατί υπάρχει κίνδυνος απολύσεων, ούτε για τον κίνδυνο των μετακινήσεων που ούτως ή άλλως υπάρχει τέτοια δυνατότητα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, αλλά επειδή εκτιμούμε ότι η συγκέντρωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στις υγειονομικές περιφέρειες θα δημιουργήσει σοβαρές δυσλειτουργίες στην παροχή υπηρεσιών.

Με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού οι δημόσιες δαπάνες υγείας παραμένουν καθηλωμένες στο 5,5% του ΑΕΠ δύο μονάδες κάτω από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ισοζύγιο προσλήψεων, αποχωρήσεων είναι αρνητικό. Με τέτοιες δημόσιες δαπάνες συνεχώς θα υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και θα ιδιωτικοποιείται περεταίρω το σύστημα παρ’ ότι οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας στη χώρα μας αγγίζουν το 40% των συνολικών δαπανών (υψηλότερο στην Ευρώπη).

Τα απογευματινά χειρουργεία πρώτα επί πληρωμή και τώρα δωρεάν από το ταμείο ανάκαμψης, όπως και η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, προς τα εκεί κατατείνουν. Τα απογευματινά χειρουργεία δεν μείωσαν τις λίστες αναμονής ακόμη και τώρα που γίνονται δωρεάν. Παρότι υπάρχει ενδιαφέρον από ασθενείς που βρίσκονται στις λίστες αναμονής, δεν υπάρχει προσωπικό να τα υποστηρίξει. Εάν υπήρχε επαρκές νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και άνοιγαν οι αρκετές κλειστές χειρουργικές αίθουσες, σε λιγότερο του ενός χρόνου θα είχαμε ξεμπερδέψει με τις λίστες αναμονής στα χειρουργεία.

Να φύγουν οι εργολάβοι από τα Νοσοκομεία που προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και στοιχίζουν τα διπλά χρήματα για το Δημόσιο από την πρόσληψη συμβασιούχων εργαζομένων. Με νομοθετική ρύθμιση να δοθεί εκ νέου η δυνατότητα στα Νοσοκομεία να συνάπτουν νέες ΣΟΧ. Συνεχώς ο αριθμός των ΣΟΧ μειώνεται, έχουν απομείνει 5.000 και καταφέραμε να παραμείνουν χάριν των αντιστάσεων των πρωτοβάθμιων σωματείων που δεν επιτρέπουν στα Νοσοκομεία την διενέργεια διαγωνισμών ανάθεσης των υπηρεσιών καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης σε εργολάβους.

Τα νοσοκομεία οφείλουν σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 1,36 δις ευρώ και αδυνατούν να συντηρήσουν τον εξοπλισμό και τις υποδομές πέραν των έργων κτηριακής αναβάθμισης που είναι σε εξέλιξη από το ταμείο ανάκαμψης.

Δεν μας εντάσσουν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα παρότι υπάρχει η θετική εισήγηση της επιτροπής Μπεχράκη.

Στην Πρόνοια προκηρύχθηκε προσωπικό με την 8Κ προκήρυξη χωρίς να περιλαμβάνει την αυξημένη μοριοδότηση με βάση σχετικές δεσμεύσεις και εξαγγελίες.

Διεκδικούμε δυναμικά προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με αυξημένη μοριοδότηση των υπηρετούντων επικουρικών. Διεκδικούμε την αναθεώρηση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας.

  • ΠΟΕΔΗΝ
  • ΑΠΕΡΓΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παράταση υποβολής αιτήσεων για τις θέσεις Προσωπικών Ιατρών στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου
Παράταση υποβολής αιτήσεων για τις θέσεις Προσωπικών Ιατρών στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου 14 Μαρτίου 2025
Γονιδιακή επεξεργασία των καλλιεργειών: Η «καυτή πατάτα» για την ασφάλεια των τροφίμων στα χέρια της ΕΕ 17 Μαρτίου 2025
Γονιδιακή επεξεργασία των καλλιεργειών: Η «καυτή πατάτα» για την ασφάλεια των τροφίμων στα χέρια της ΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Παναττική στάση εργασίας για εργαζόμενους στα προγράμματα της ΔΥΠΑ, τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου
Επικαιρότητα
15/01/2026 - 07:48

ΠΟΕΔΗΝ: Παναττική στάση εργασίας για εργαζόμενους στα προγράμματα της ΔΥΠΑ, τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου

ΕΙΝΑΠ – ΠΟΕΔΗΝ: Μπορεί τα νοσοκομεία ανακαινίζονται αλλά λείπουν οι εργαζόμενοι
Επικαιρότητα
14/01/2026 - 16:39

ΕΙΝΑΠ – ΠΟΕΔΗΝ: Μπορεί τα νοσοκομεία ανακαινίζονται αλλά λείπουν οι εργαζόμενοι

Γρίπη, RSV και ιώσεις έφεραν στα όρια τους τα παιδιατρικά νοσοκομεία μέσα στα Χριστούγεννα
Υγεία
29/12/2025 - 13:17

Γρίπη, RSV και ιώσεις έφεραν στα όρια τους τα παιδιατρικά νοσοκομεία μέσα στα Χριστούγεννα

24ωρη απεργία ΑΔΕΔΥ: Συμμετέχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 10:54

24ωρη απεργία ΑΔΕΔΥ: Συμμετέχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί

Βρετανία: Ο υπουργός Υγείας ζήτησε από τους γιατρούς να αναβάλουν την απεργία λόγω «σούπερ γρίπης»
Επικαιρότητα
15/12/2025 - 18:48

Βρετανία: Ο υπουργός Υγείας ζήτησε από τους γιατρούς να αναβάλουν την απεργία λόγω «σούπερ γρίπης»

ΚΚΕ: «Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των νοσηλευτών - Να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους»
Επικαιρότητα
28/11/2025 - 17:42

ΚΚΕ: «Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των νοσηλευτών - Να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέρα από τον πόνο: Τι δείχνουν οι έρευνες για την ιβουπροφαίνη και τον ρόλο της στην πρόληψη του καρκίνου
Υγεία
21/01/2026 - 15:00
Γιατί η ζυγαριά θα σάς ευγνωμονεί αν βάζετε ψωμί, ρύζι και ζυμαρικά στο ψυγείο
Διατροφή
21/01/2026 - 14:00
Το εμβόλιο κατά του καρκίνου του δέρματος παρουσιάζει διαρκή οφέλη σε βάθος πενταετίας
Pharma News
21/01/2026 - 13:00
ΦΣΘ: Καθυστέρηση 7 μηνών για τη διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους στα φαρμακεία της γειτονιάς
Πολιτική Υγείας
21/01/2026 - 12:00
Γιατί δεν χρειάζεστε «αποτοξίνωση» τον Ιανουάριο – Πότε μπορεί να κάνει κακό
Διατροφή
21/01/2026 - 11:00
ΕΚΠΑ: Οδηγίες προστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα
Επικαιρότητα
21/01/2026 - 10:11
Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς - Πώς αυτή η χειρονομία απομακρύνει το στρες και φέρνει κοντά τους ανθρώπους
Ψυχική Υγεία
21/01/2026 - 10:00
Η έγκαιρη θεραπεία καθυστερεί την εμφάνιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας σε άτομα υψηλού κινδύνου
Υγεία
21/01/2026 - 09:00
ΠΣΦ: Τα οκτώ ζητήματα των φυσικοθεραπευτών που τέθηκαν στον Γεωργιάδη και οι δεσμεύσεις
Επικαιρότητα
21/01/2026 - 07:27
Μαζί για το Παιδί: Στοχευμένες δράσεις πανελλαδικής εμβέλειας και το 2025
Επικαιρότητα
21/01/2026 - 03:34
Κλειστά τα σχολεία της Αττικής σήμερα, Τετάρτη, λόγω κακοκαιρίας - Με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα
Επικαιρότητα
21/01/2026 - 00:08
Το ΙΑΣΩ Γενική Κλινική εγκαινιάζει το Τμήμα Δομικών Καρδιοπαθειών - Ορόσημο η πρώτης επιτυχής επέμβαση TAVI
Υπηρεσίες Υγείας
20/01/2026 - 23:23
Κόκκινος συναγερμός για την επερχόμενη σφοδρή κακοκαιρία - Ποιες περιοχές αναμένεται να χτυπηθούν
Επικαιρότητα
20/01/2026 - 22:47
GIVMED: Τα πακέτα έκτακτης ανάγκης για τις πυρκαγιές του 2025
Επικαιρότητα
20/01/2026 - 22:32
Ερευνητές εντόπισαν άγνωστο κυτταρικό μηχανισμό τριχοφυΐας στο κεφάλι
Υγεία
20/01/2026 - 22:06
Στην τελική ευθεία το σχέδιο νόμου για το «Ταμείο Καινοτομίας»: Τα «αγκάθια» για τις εταιρείες
Pharma Policy
20/01/2026 - 22:00
Δωρεάν εξέταση για καρκίνο του στόματος στους εργαζόμενους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Πολιτική Υγείας
20/01/2026 - 21:26
Your A Game: Εκπαίδευση ψυχικής ανθεκτικότητας μέσα από 1:1 coaching και πυγμαχία
Ψυχική Υγεία
20/01/2026 - 20:58
Ο ΕΜΑ πρότεινε για έγκριση 30 νέα κτηνιατρικά φάρμακα, τα 13 με νέα δραστική ουσία
Pharma Policy
20/01/2026 - 20:32
Παχυσαρκία: Χειρουργική αντιμετώπιση ή φαρμακευτική αγωγή;
Health Talk
20/01/2026 - 19:54
Η Chiesi Hellas συνεχίζει να ξεχωρίζει ως εργοδότης επιλογής στην Ελλάδα
Pharma News
20/01/2026 - 19:27
ΠΕΦ-Τρύφων: «Ζήτημα εθνικής και κοινωνικής ασφάλειας η παραγωγή και η επάρκεια φαρμάκου»
Pharma Policy
20/01/2026 - 18:48
Health-IQ: Καινοτομία και μετασχηματισμός των υγειονομικών δομών σε Θεσσαλονίκη και Έδεσσα
Πολιτική Υγείας
20/01/2026 - 17:57
Γεωργιάδης: «Θεμέλιος λίθος της ΠΦΥ τα Κέντρα Υγείας»
Πολιτική Υγείας
20/01/2026 - 17:32
Ιώσεις του χειμώνα: Κι όμως δεν φταίει το κρύο
Υγεία
20/01/2026 - 17:09
Παρέμβαση ΙΣΑ για τον νέο νόμο περί αναβολής στράτευσης των γιατρών
Επικαιρότητα
20/01/2026 - 16:49
ΕΟΦ: Απάντηση σε λοιμωξιολόγους για την απόσυρση νοσοκομειακού αντιβιοτικού από την ελληνική αγορά
Pharma Policy
20/01/2026 - 16:34
GSK: Eξαγορά έναντι 2,2 δισ. δολαρίων εταιρείας που παρασκευάζει φάρμακο για τις τροφικές αλλεργίες
Pharma News
20/01/2026 - 16:17
ΕΚ για κρίσιμα φάρμακα: Επενδύσεις στην παραγωγική ικανότητα της ΕΕ για την αύξηση της αυτονομίας
Pharma Policy
20/01/2026 - 15:40
Το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα φρενάρει τη βιολογική γήρανση στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας
Υγεία
20/01/2026 - 15:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ημέρα των Αποτυχημένων»: Γιατί η απώλεια βάρους δεν είναι μόνο θέμα θέλησης
Pharma News
19/01/2026 - 12:44
Αffidea: Νέα εποχή στη νευρολογική και ογκολογική απεικόνιση με το πιο σύγχρονο PET/CT στην Ελλάδα
Υπηρεσίες Υγείας
19/01/2026 - 15:51
Περίπου 2.000 πολίτες εξυπηρετήθηκαν με το δωρεάν Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ενηλίκων
Πολιτική Υγείας
19/01/2026 - 20:38
Πράσινο φως από τον FDA στο πρώτο φάρμακο για την καθυστέρηση της καρδιακής ανεπάρκειας σε σκύλους
Pharma News
20/01/2026 - 11:00
GSK: Eξαγορά έναντι 2,2 δισ. δολαρίων εταιρείας που παρασκευάζει φάρμακο για τις τροφικές αλλεργίες
Pharma News
20/01/2026 - 16:17
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo