ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική πανυγειονομική απεργιακή κινητοποίηση στις 19 Μαρτίου

Πολιτική Υγείας
Eurokinissi
Παρασκευή, 14/03/2025 - 12:40
— Photo: Eurokinissi
News4Health Team News4Health Team

Απεργιακή Πανυγειονομική Κινητοποίηση ανακοίνωσε η ΠΟΕΔΗΝ για τις 19 Μαρτίου καταγγέλλοντας τις συνθήκες εργασίας του εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού. Συγκεκριμένα έχει προγραμματίσει στάση Εργασίας στην Αττική 8.00 – 15.00 και 24ωρη απεργία στην Περιφέρεια. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 8.30 στην Πλατεία Μαβίλη και πορεία στο Υπουργείο Οικονομικών και Υπουργείο Υγείας.

Όπως αναφέρει αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση, " το Δημόσιο Σύστημα Υγείας βρίσκεται στα όρια των αντοχών του εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού. Στα επείγοντα των εφημερευόντων Νοσοκομείων επικρατεί το αδιαχώρητο.

Από το τέλος της πανδημίας έως σήμερα έχουμε 4.000 λιγότερο προσωπικό στο Ε.Σ.Υ. παρότι ολοκληρώθηκε η προκήρυξη 7Κ. Πάνω από 2.000 επικουρικοί συμβασιούχοι συμμετείχαν και προσελήφθησαν ως μόνιμοι στον διαγωνισμό 7Κ. Έχουμε λοιπόν με κάθε νέα προκήρυξη μόνιμου προσωπικού ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού με σαφή μείωση των συμβασιούχων εργαζομένων.

Επιτακτική η ανάγκη απευθείας μονιμοποίησης των συμβασιούχων, καθώς επίσης και συνεχείς προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επίσπευση των διαδικασιών από τον ΑΣΕΠ.

Το κύμα μαζικών αποχωρήσεων σχετίζεται με τις δυσμενείς συνθήκες εργασίας, την εργασιακή εξάντληση, τις συνεχείς μετακινήσεις, τις χαμηλές αμοιβές. Oι μισθοί μας βρίσκονται στην περιοχή των μισθών του ανειδίκευτου εργάτη και μάλιστα οι 2.500 συνάδελφοι του προγράμματος. 4.000 της ΔΥΠΑ λαμβάνουν εξευτελιστικούς μισθούς αφού δεν έχουν μισθολογική προαγωγή και επιδόματα. Αγωνιζόμαστε να χορηγηθούν όσα δικαιούνται με συνεχείς παρεμβάσεις σε συνεργασία με τους εκπροσώπους τους.

Τα επείγοντα ενός μεγάλου Νοσοκομείου τα επισκέπτονται σε ημέρες εφημερίας περί τα 1.000 άτομα προς εξέταση. Η αναμονή ξεπερνάει τις 8 ώρες. Το αδιαχώρητο επικρατεί στα παθολογικά και πνευμονολογικά ιατρεία των επειγόντων. Οι εισαγωγές ασθενών είναι λιγότερες του 20% των προσερχομένων στα επείγοντα.

Αναδεικνύονται για άλλη μια φορά οι ελλείψεις την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Οι πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας (κέντρα υγείας αγροτικού και αστικού τύπου) εμφανίζουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται ως δεξαμενή μετακινήσεων προσωπικού προς τα Νοσοκομεία για την κάλυψη κενών. Έτσι τα περισσότερα εξ αυτών δεν είναι σε θέση να εφημερεύουν και να συνεπικουρούν τα Νοσοκομεία αφού αδυνατούν να πραγματοποιήσουν ακόμη και απλές διαγνωστικές εξετάσεις, οι διακομιδές από τα Κέντρα Υγείας λόγω έλλειψης διασωστών πραγματοποιούνται από ένστολους που είναι άσχετοι καθώς επίσης και από το πάσης φύσεως υγειονομικό προσωπικό, με κίνδυνο έκθεσης σε ποινικά αδικήματα. Κατά κύριο λόγο η μεγάλη επισκεψιμότητα στα Νοσοκομεία σχετίζεται με την αποτυχία του θεσμού του οικογενειακού – προσωπικού γιατρού.

Οι δευτερογενείς διακομιδές σταδιακά εκχωρούνται από τα Νοσοκομεία σε ιδιωτικά ασθενοφόρα. Μεγάλες οι αναμονές ασθενών στις διακομιδές λόγω έλλειψης διασωστών στο ΕΚΑΒ.

Σήμερα δεν δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να επισκέπτονται γιατρό στη γειτονιά δωρεάν συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ. Οι πολίτες πληρώνουν ακόμη και την συνταγογράφηση. Εάν δεν συνδεθεί η δυνατότητα συνταγογράφησης των ιδιωτών γιατρών με τη συμμετοχή τους ως προσωπικοί ιατροί στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, δεν υπάρχει περίπτωση να συμμετάσχουν. Σήμερα πολλοί προσωπικοί γιατροί πολιτών βρίσκονται σε άλλη πόλη.

Γολγοθάς είναι η διαχείριση αυτή την περίοδο των εισαγόμενων ασθενών με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα. Οι διαθέσιμες νοσοκομειακές κλίνες είναι λιγότερες των εισαγόμενων ασθενών. Έτσι τα Νοσοκομεία αναγκάζονται να αναπτύσσουν ράντζα, να νοσηλεύονται ασθενείς σε φορεία στα επείγοντα και σε χειρουργικές κλινικές με υψηλό δείκτη ενδονοσκομειακών λοιμώξεων. Είμαστε οι πρώτοι στην Ευρώπη σε ποσοστά προσβολών και θανάτων από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Ένας ακόμη σοβαρός λόγος υπερφόρτωσης των μεγάλων Νοσοκομείων του κέντρου και της περιφέρειας είναι η υπολειτουργία των μικρών και μεσαίων Νοσοκομείων της περιφέρειας. Πάνω από το 50% των προσερχόμενων ασθενών και των εισαγωγών στα Νοσοκομεία Αττικής και Θεσσαλονίκης είναι από την περιφέρεια. Αυτό αναδεικνύει τις σοβαρές ελλείψεις των περιφερειακών Νοσοκομείων που δεν είναι σε θέση να συγκρατήσουν τους ασθενείς της περιοχής που είναι ανεπτυγμένα. Η σημερινή κατάσταση της δημόσιας υγείας αναδεικνύει τη μεγάλη σημασία της ασφαλούς λειτουργίας των περιφερειακών Νοσοκομείων. Οι αλλαγές του τρόπου εφημέρευσης των Νοσοκομείων της Αττικής δεν πρόκειται να βοηθήσει.

Στη χώρα μας λειτουργούν 3,5 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους τη στιγμή που ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 5,3 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους. Αιτία πολέμου λοιπόν είναι οι καταργήσεις – συγχωνεύσεις Νοσοκομειακών μονάδων.

Τα περιφερειακά Νοσοκομεία θα πρέπει να ενισχυθούν για να μπορούν να είναι σε θέση να συγκρατούν τους ασθενείς στις περιοχές ευθύνης.

Από 1 Φεβρουαρίου εφαρμόζεται ο νόμος που μεταφέρει τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας στις υγειονομικές περιφέρειες και συγκροτείται Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου στο οποίο εντάσσονται όλες οι υπηρεσίες απεξάρτησης.

Διαφωνήσαμε με το νόμο όχι όμως γιατί υπάρχει κίνδυνος απολύσεων, ούτε για τον κίνδυνο των μετακινήσεων που ούτως ή άλλως υπάρχει τέτοια δυνατότητα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, αλλά επειδή εκτιμούμε ότι η συγκέντρωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στις υγειονομικές περιφέρειες θα δημιουργήσει σοβαρές δυσλειτουργίες στην παροχή υπηρεσιών.

Με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού οι δημόσιες δαπάνες υγείας παραμένουν καθηλωμένες στο 5,5% του ΑΕΠ δύο μονάδες κάτω από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ισοζύγιο προσλήψεων, αποχωρήσεων είναι αρνητικό. Με τέτοιες δημόσιες δαπάνες συνεχώς θα υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και θα ιδιωτικοποιείται περεταίρω το σύστημα παρ’ ότι οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας στη χώρα μας αγγίζουν το 40% των συνολικών δαπανών (υψηλότερο στην Ευρώπη).

Τα απογευματινά χειρουργεία πρώτα επί πληρωμή και τώρα δωρεάν από το ταμείο ανάκαμψης, όπως και η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, προς τα εκεί κατατείνουν. Τα απογευματινά χειρουργεία δεν μείωσαν τις λίστες αναμονής ακόμη και τώρα που γίνονται δωρεάν. Παρότι υπάρχει ενδιαφέρον από ασθενείς που βρίσκονται στις λίστες αναμονής, δεν υπάρχει προσωπικό να τα υποστηρίξει. Εάν υπήρχε επαρκές νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και άνοιγαν οι αρκετές κλειστές χειρουργικές αίθουσες, σε λιγότερο του ενός χρόνου θα είχαμε ξεμπερδέψει με τις λίστες αναμονής στα χειρουργεία.

Να φύγουν οι εργολάβοι από τα Νοσοκομεία που προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και στοιχίζουν τα διπλά χρήματα για το Δημόσιο από την πρόσληψη συμβασιούχων εργαζομένων. Με νομοθετική ρύθμιση να δοθεί εκ νέου η δυνατότητα στα Νοσοκομεία να συνάπτουν νέες ΣΟΧ. Συνεχώς ο αριθμός των ΣΟΧ μειώνεται, έχουν απομείνει 5.000 και καταφέραμε να παραμείνουν χάριν των αντιστάσεων των πρωτοβάθμιων σωματείων που δεν επιτρέπουν στα Νοσοκομεία την διενέργεια διαγωνισμών ανάθεσης των υπηρεσιών καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης σε εργολάβους.

Τα νοσοκομεία οφείλουν σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 1,36 δις ευρώ και αδυνατούν να συντηρήσουν τον εξοπλισμό και τις υποδομές πέραν των έργων κτηριακής αναβάθμισης που είναι σε εξέλιξη από το ταμείο ανάκαμψης.

Δεν μας εντάσσουν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα παρότι υπάρχει η θετική εισήγηση της επιτροπής Μπεχράκη.

Στην Πρόνοια προκηρύχθηκε προσωπικό με την 8Κ προκήρυξη χωρίς να περιλαμβάνει την αυξημένη μοριοδότηση με βάση σχετικές δεσμεύσεις και εξαγγελίες.

Διεκδικούμε δυναμικά προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με αυξημένη μοριοδότηση των υπηρετούντων επικουρικών. Διεκδικούμε την αναθεώρηση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας.

  • ΠΟΕΔΗΝ
  • ΑΠΕΡΓΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παράταση υποβολής αιτήσεων για τις θέσεις Προσωπικών Ιατρών στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου
Παράταση υποβολής αιτήσεων για τις θέσεις Προσωπικών Ιατρών στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου 14 Μαρτίου 2025
Γονιδιακή επεξεργασία των καλλιεργειών: Η «καυτή πατάτα» για την ασφάλεια των τροφίμων στα χέρια της ΕΕ 17 Μαρτίου 2025
Γονιδιακή επεξεργασία των καλλιεργειών: Η «καυτή πατάτα» για την ασφάλεια των τροφίμων στα χέρια της ΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εξαγγελίες ΔΕΘ: "Άνθρακες ο θησαυρός" καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί
Πολιτική Υγείας
09/09/2026 - 10:13

Εξαγγελίες ΔΕΘ: "Άνθρακες ο θησαυρός" καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί

ΠΟΕΔΗΝ: Άδειο το καλάθι της ΔΕΘ για τους υγειονομικούς - Τι απάντησε ο πρωθυπουργός για την κριτική στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
07/09/2026 - 08:27

ΠΟΕΔΗΝ: Άδειο το καλάθι της ΔΕΘ για τους υγειονομικούς - Τι απάντησε ο πρωθυπουργός για την κριτική στο ΕΣΥ

Προσλήψεις, αυξήσεις και μέτρα για τη δημόσια υγεία ζητά η ΠΟΕΔΗΝ
Πολιτική Υγείας
03/09/2026 - 10:30

Προσλήψεις, αυξήσεις και μέτρα για τη δημόσια υγεία ζητά η ΠΟΕΔΗΝ

Ρόδος: Κίνητρα 500 ευρώ τον μήνα για νέους εργαζόμενους στο νοσοκομείο – «Μπράβο» από τον Γιαννάκο
Πολιτική Υγείας
02/09/2026 - 16:15

Ρόδος: Κίνητρα 500 ευρώ τον μήνα για νέους εργαζόμενους στο νοσοκομείο – «Μπράβο» από τον Γιαννάκο

ΠΟΕΔΗΝ: «Ώρα μηδέν» για το ΕΣΥ - Πανελλαδική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη ενόψει ΔΕΘ
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 17:38

ΠΟΕΔΗΝ: «Ώρα μηδέν» για το ΕΣΥ - Πανελλαδική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη ενόψει ΔΕΘ

ΠΟΕΔΗΝ: Η βία κατά των υγειονομικών δεν μπορεί να γίνει ανεκτή
Πολιτική Υγείας
20/08/2026 - 19:11

ΠΟΕΔΗΝ: Η βία κατά των υγειονομικών δεν μπορεί να γίνει ανεκτή

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ποιες οι επιπτώσεις από τις βαφές μαλλιών στην τρίχα και το δέρμα
Health Talk
30/09/2026 - 12:51
Έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ - Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες
Επικαιρότητα
30/09/2026 - 12:34
Απονομή διπλωμάτων στο Φαρμακευτικό Market Access στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Pharma Policy
30/09/2026 - 12:27
Η ομοσπονδία ΡευΜΑζήν στην Καλαμάτα - Εκδήλωση με τέσσερις ομιλίες για τα ρευματικά νοσήματα
Patient Talk
30/09/2026 - 12:11
Συμβολική δράση της Bayer Ελλάς με μήνυμα πρόληψης για την καρδιαγγειακή υγεία
Pharma News
30/09/2026 - 11:52
ΦΣΑ: «Δεν έχουμε ελεγκτική αρμοδιότητα στα φαρμακεία-μέλη μας»
Pharma Policy
30/09/2026 - 11:27
Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer: Μήνυμα πρόληψης και κοινωνικής αλληλεγγύης από τη Θεσσαλονίκη
Patient Talk
30/09/2026 - 11:03
Στην Κέρκυρα αύριο η «Φλόγα της Αγάπης» για την εθελοντική αιμοδοσία
Επικαιρότητα
30/09/2026 - 10:46
H κατάθλιψη κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με νευροαναπτυξιακές διαταραχές των παιδιών
Υγεία
30/09/2026 - 10:28
Βιταμίνη D και ηλικιωμένοι: Η υψηλότερη δόση συσχετίζεται με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία και ποιότητα ύπνου
Υγεία
30/09/2026 - 10:06
Σοβαρές καταγγελίες για την ιδιωτική κλινική που σφραγίστηκε στη Θεσσαλονίκη
Επικαιρότητα
30/09/2026 - 09:33
Ποια είναι η ιδανική ποσότητα πρωτεΐνης για το πρωινό σας
Διατροφή
30/09/2026 - 09:11
Η μεγάλη παγίδα της επιστροφής από τις διακοπές είναι το έντερό μας
Health Talk
30/09/2026 - 08:27
«Οργανούληδες»: Συνεχίζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την υγεία και τη δωρεά οργάνων στα δημοτικά σχολεία
Υγεία
30/09/2026 - 07:11
Νέα επίθεση ΠΑΣΟΚ κατά Γεωργιάδη για την υπόθεση του Γιώργου Πατούλη
Πολιτική Υγείας
30/09/2026 - 03:47
Επίσκεψη ευρωβουλευτών της επιτροπής SANT στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
30/09/2026 - 00:12
Πουλής: «Αποτελεσματικά τα νέα ψηφιακά εργαλεία για τους ελέγχους στον χώρο της Υγείας»
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 23:34
ΕΚΕ: Μεγάλη πανελλήνια έρευνα για τη γνώση των πολιτών σχετικά με τα καρδιαγγειακά νοσήματα
Υγεία
29/09/2026 - 22:48
Μέτωπο ΠΙΣ-ΟΕΝΓΕ: Σφοδρή επίθεση σε Γεωργιάδη, Παγώνη και Πατούλη
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 22:24
Γιατί είναι απαραίτητος ο ετήσιος έλεγχος της όρασης μετά την ηλικία των 60
Health Talk
29/09/2026 - 22:02
Novartis Hellas: Άνω των 4,3 δισ. ευρώ ετησίως το αποτύπωμα των καρδιαγγειακών νοσημάτων στην Ελλάδα
Pharma News
29/09/2026 - 21:41
Δέκα μέρες «Medwatch»: Υπό έλεγχο 12.137 δομές και 37.216 καταχωρήσεις - Τα «κόκκινα» που εντοπίστηκαν
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 20:57
Ο ΙΣΑ ζητεί από τον ΕΟΠΥΥ την άμεση αναστολή είσπραξης του clawback για το 2024 και το 2025
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 20:34
Η φορολόγηση της νοσηλείας στις ιδιωτικές κλινικές - Πως φτάσαμε από την απαλλαγή στο 24%
Υπηρεσίες Υγείας
29/09/2026 - 20:17
Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Το πρόγραμμα των κοινών δράσεων ΕΝΑΣΕΛ και ΠΕΦ για την πρόληψη
Patient Talk
29/09/2026 - 19:44
ΠΟΥ: Αύξηση κατά 30% των θανάτων από χολέρα το 2025 - Ανησυχία για το πραγματικό φορτίο της νόσου
Υγεία
29/09/2026 - 19:19
Κέντρο πρόληψης ζωονόσων δημιουργείται στην Ορεστιάδα με χρηματοδότηση 300.000 ευρώ
Επικαιρότητα
29/09/2026 - 19:02
Παραδόθηκαν προς χρήση 24 νέες βιβλιοθήκες στους χώρους αναμονής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία»
Επικαιρότητα
29/09/2026 - 18:37
Οκτώ προτάσεις της ΠΟΜΕΠ για ενίσχυση των ελέγχων σε ιδιωτικούς παρόχους υγείας που απευθύνονται σε παιδιά
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 18:21
Πατούλης: «Ορθή θεσμικά η παραπομπή των εις βάρος μου καταγγελιών στην ΕΑΔ»
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 18:04

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Chiesi λαμβάνει Ευρωπαϊκή Άδεια Κυκλοφορίας για θεραπεία συντήρησης του άσθματος
Pharma News
28/09/2026 - 10:00
Αγαπηδάκη από Πετρούπολη: «Η ποιοτική υγειονομική φροντίδα έρχεται δίπλα στον πολίτη»
Πολιτική Υγείας
28/09/2026 - 16:11
Πάροχοι ΠΦΥ: Να μην ξεκινήσει η είσπραξη του clawback για το 2024 και το 2025
Πολιτική Υγείας
28/09/2026 - 16:59
Γιαννάκος: «Σφραγίζεται κλινική στη Θεσσαλονίκη που διαφήμιζε ανύπαρκτες ογκολογικές υπηρεσίες»
Πολιτική Υγείας
28/09/2026 - 20:18
Η φαρμακευτική BioNTech κλείνει τρία εργοστάσιά της στη Γερμανία - Στον αέρα 1.800 εργαζόμενοι
Pharma News
28/09/2026 - 19:17
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo