ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΕΔΗΝ ΟΕΝΓΕ κατά Βαρτζόπολου για την εγκύκλιο σχετικά με την παραλαβή ασθενών από τα ψυχιατρεία

Πολιτική Υγείας
EUROKINISSI
Την άμεση απόσυρση/ανάκληση της εγκυκλίου του υφυπουργού Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλου που αφορά την ασφάλεια του προσωπικού αλλά και των ασθενών που προσέρχονται με εισαγγελική εντολή για νοσηλεία στις μονάδες Ψυχικής Υγείας ζητούν η ΠΟΕΔΗΝ και η ΟΕΝΓΕ
Δευτέρα, 05/02/2024 - 15:04
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Σύμφωνα με την εγκύκλιο Βαρτζόπουλου στο πλαίσιο του νόμου 2071/1992 για την διαφύλαξη των δικαιωμάτων των προσαγομένων αλλά και την ορθότερη αξιοποίηση του αστυνομικού προσωπικού ζητάται ο εφημερεύων ψυχίατρος να παραλαμβάνει το περιστατικό το ταχύτερο δυνατόν, μετά την άφιξη στην νοσηλευτική μονάδα, αποφεύγοντας οποιαδήποτε καθυστέρηση και ο αστυνομικός υπάλληλος να αποδεσμεύεται αμέσως μετά την έναρξη της διαγνωστικής διαδικασίας. Στη συνέχεια η μετακίνηση του περιστατικού εντός ή εκτός της νοσηλευτικής μονάδας υποδοχής, γίνεται με μέσα και ευθύνη του προσωπικού του νοσοκομείου.

Η ΠΟΕΔΗΝ στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για τον κίνδυνο να υπάρξουν θύματα και συνολικά αναφέρει τα εξής:

«Εντελώς αιφνιδιαστικά και χωρίς κανένα διάλογο, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι ιδιαιτερότητες νοσηλείας ψυχικά ασθενών, εκδόθηκε εγκύκλιος από το Υπουργείο Υγείας η οποία ορίζει ότι οι αστυνομικοί που μεταφέρουν με περιπολικά και χειροπέδες ψυχικά ασθενείς σε διέγερση των οποίων ο Εισαγγελέας διέταξε την εισαγωγή τους σε ψυχιατρική κλινική Νοσοκομείου ή Ψυχιατρικά Νοσοκομεία θα αποχωρούν από τα επείγοντα μόλις αρχίζει η διαγνωστική εκτίμηση και πριν ολοκληρωθεί η μετάβαση του ασθενούς στη κλινική για νοσηλεία όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα με την εφαρμογή αυτής της εγκυκλίου. Ένας ψυχικά ασθενής που μεταφέρεται με χειροπέδες σε περιπολικό και με συνοδεία πολλών αστυνομικών αφήνεται ελεύθερος όταν πατάει το πόδι του στα επείγοντα χωρίς να παραμένουν οι αστυνομικοί στην εξέταση και χωρίς να τον συνοδεύσουν στην κλινική που εισάγεται.

Με την εφαρμογή αυτής της εγκυκλίου θα έχουμε αποδράσεις ψυχικά ασθενών, επιθέσεις βίας σε βάρος του λιγοστού προσωπικού των επειγόντων και κατά των άλλων ασθενών που περιμένουν για εξέταση στα επείγοντα.

Ποιος ο λόγος να εκδοθεί μια τέτοια εγκύκλιος χωρίς διάλογο;

Δεν κατανοούμε τον θεραπευτικό λόγο που επικαλούνται όταν οι αστυνομικοί είναι υποχρεωμένοι για να εκτελέσουν την εισαγγελική εντολή να μεταβούν στα σπίτια των ασθενών και τους διακομίζουν μέσα σε περιπολικά με χειροπέδες παρά τη θέλησή τους;
Την θεραπευτική προσέγγιση την σκέφτονται μόνο εντός των Μονάδων Ψυχικής Υγείας;

Η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ

Από την πλευρά της η ΟΕΝΓΕ αναφέρει τα εξής:

«Έχουμε επανειλημμένως καταγγείλει την απάνθρωπη και ταπεινωτική πρακτική ασθενείς να μεταφέρονται για ψυχιατρική εκτίμηση σε περιπολικό, με χειροπέδες, συνοδεία ένστολων.

Διαχρονικό αίτημα των εργαζόμενων στις δημόσιες μονάδες ψυχικής υγείας είναι η πλήρης απεμπλοκή της αστυνομίας από τη μεταφορά των φερόμενων ως ασθενών με ψυχικές διαταραχές, για ακούσια ψυχιατρική εξέταση και νοσηλεία. Η επιβεβλημένη απεμπλοκή της αστυνομίας προϋποθέτει την ανάπτυξη πανελλαδικά του αναγκαίου αριθμού κρατικών κοινοτικών κινητών μονάδων ψυχικής υγείας, πλήρως στελεχωμένων με εξειδικευμένο προσωπικό (ψυχίατρο ή παιδοψυχίατρο, νοσηλευτή κ.λπ.), ώστε να εξασφαλίζεται ότι η μεταφορά θα γίνεται με ασφάλεια και με απόλυτο σεβασμό στην αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα των ασθενών.

Οι διατάξεις για τη διαδικασία της ακούσιας ψυχιατρικής εξέτασης και νοσηλείας προβλέπουν ότι: 1. αμέσως μετά την έκδοση της εισαγγελικής παραγγελίας πραγματοποιείται επίσκεψη στον τόπο κατοικίας ή διαμονής του ασθενούς από μικτό κλιμάκιο της κινητής μονάδας ψυχικής υγείας, 2. ακολουθεί η μεταφορά του ασθενούς με όχημα της κινητής μονάδας ψυχικής υγείας με τη συνοδεία του ψυχίατρου και του νοσηλευτή, και 3. μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με τη συνοδεία αστυνομικής δύναμης κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας και εφόσον ο ψυχίατρος με γραπτή βεβαίωση πιθανολογεί ότι θα απαιτηθεί, για την ασφάλεια του ασθενή ή τρίτων, η λήψη περιοριστικών μέτρων του ασθενή, προκειμένου για την αποφυγή επικείμενης αυτοκαταστροφικής ή ετεροκαταστροφικής συμπεριφοράς του, η οποία δεν μπορεί να αποφευχθεί με κατάλληλες τεχνικές αποκλιμάκωσης.

Ωστόσο τα προβλεπόμενα στάδια ποτέ δεν εφαρμόζονται. Η γύμνια σε όλα τα επίπεδα, κυρίως στο επίπεδο της πρόληψης, εξαιτίας της διαχρονικής πολιτικής της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας, ευθύνεται για την παραμέληση των ασθενών οι οποίοι αφήνονται στην τύχη τους. Τα μεγαλόσχημα λόγια για τον σεβασμό στην αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα των ασθενών αποτελούν το βολικό άλλοθι όλων των κυβερνήσεων για να δοθεί πακτωλός χρημάτων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης σε ΜΚΟ, ΝΠΙΔ και ιδιώτες. Οι αναγκαίες κινητές μονάδες ψυχικής υγείας δεν αναπτύχθηκαν ποτέ με αποτέλεσμα η μεταφορά των ασθενών με τη συνοδεία της αστυνομίας να αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση. Λόγω των τραγικών ελλείψεων σε νοσηλευτές και τραυματιοφορείς η αστυνομία αναγκαστικά παραμένει στο τμήμα επειγόντων περιστατικών μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση και εφόσον κριθεί αναγκαία η νοσηλεία συνοδεύει τον ασθενή στο τμήμα εισαγωγής του.

Ο Υφυπουργός Υγείας Δ. Βαρτζόπουλος, λες και δε γνωρίζει τίποτα από όλα αυτά, αδιαφορώντας προκλητικά για την υγεία και την ασφάλεια τόσο των ασθενών όσο και του προσωπικού, με την υπ΄ αρ. πρωτ.: Γ3α/Γ.Π.οικ.6388 εγκύκλιο με θέμα: «Διαδικασία εισαγωγής ατόμων κατόπιν εισαγγελικών εντολών στο πλαίσιο του Ν. 2071/1992», αποδεσμεύει την αστυνομία αμέσως μετά την παραλαβή του περιστατικού και μετακυλύει στους εφημερεύοντες ψυχίατρους και τους νοσηλευτές της βάρδιας, την ευθύνη για τη μετακίνηση του ασθενούς εντός ή εκτός της νοσηλευτικής μονάδας υποδοχής, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίες προϋποθέσεις και τα μέσα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας με ασφάλεια. Η αστυνομία θα «ξεφορτώνεται» τον πάσχοντα, ενώ το αποδεκατισμένο προσωπικό τμημάτων ΤΕΠ και Ψυχιατρικών Κλινικών, ο ίδιος ο πάσχων αλλά και οι συνοδοί θα μένουν έκθετοι σε μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση.

Ο Υφυπουργός Υγείας προκαλεί τους εφημερεύοντες ψυχίατρους με τις συστάσεις του για «την παραλαβή το ταχύτερο δυνατόν, μετά την άφιξη στην νοσηλευτική μονάδα, αποφεύγοντας οιεσδήποτε τυχόν καθυστερήσεις» λες και ευθύνονται οι γιατροί για τις αναμονές, λες και δε γνωρίζει ότι η αξιολόγηση ενός ψυχιατρικού περιστατικού, ειδικά όταν πρόκειται για δυνητικά βίαιους εξαιτίας της ψυχοπαθολογίας τους ασθενείς, είναι ιδιαίτερα απαιτητική και χρονοβόρα διαδικασία.

Πάντα διεκδικούσαμε και συνεχίζουμε να διεκδικούμε την εκτέλεση των ακούσιων νοσηλειών σε όλα τα στάδια από κατάλληλες υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Αυτό απαιτεί τη ριζική αλλαγή του σημερινού συστήματος υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Απαιτεί την ανάπτυξη και στελέχωση ενός ολοκληρωμένου ενιαίου, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν δικτύου δομών ψυχικής υγείας σε όλα τα επίπεδα - πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο, τριτοβάθμιο - με άμεση διασύνδεση και συντονισμό του παρεχόμενου έργου.

Μόνο έτσι εξασφαλίζεται η προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές και όχι με φιρμάνια που εκθέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών και των εργαζόμενων στις δημόσιες ψυχιατρικές κλινικές.

Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της εγκυκλίου Βαρτζόπουλου».

  • ΠΟΕΔΗΝ
  • ΟΕΝΓΕ
  • ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
  • ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γεωργιάδης: «Τα απογευματινά χειρουργεία δεν θα λειτουργήσουν σε όλες τις κλινικές της χώρας»
Γεωργιάδης: «Τα απογευματινά χειρουργεία δεν θα λειτουργήσουν σε όλες τις κλινικές της χώρας» 05 Φεβρουαρίου 2024
Ιλαρά: Ομάδα εργασίας για την ενίσχυση του εμβολιασμού και την αντιμετώπιση από τον ΕΟΔΥ 05 Φεβρουαρίου 2024
Ιλαρά: Ομάδα εργασίας για την ενίσχυση του εμβολιασμού και την αντιμετώπιση από τον ΕΟΔΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιαννάκος: «Περί τα 45 ανήλικα φιλοξενούνται με εισαγγελική εντολή στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας»
Υγεία
08/06/2026 - 15:33

Γιαννάκος: «Περί τα 45 ανήλικα φιλοξενούνται με εισαγγελική εντολή στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας»

ΠΟΕΔΗΝ: Νέες κινητοποιήσεις υγειονομικών την Τετάρτη 10 Ιουνίου για τον αποκλεισμό από τα ΒΑΕ
Πολιτική Υγείας
08/06/2026 - 13:52

ΠΟΕΔΗΝ: Νέες κινητοποιήσεις υγειονομικών την Τετάρτη 10 Ιουνίου για τον αποκλεισμό από τα ΒΑΕ

ΟΕΝΓΕ: Να καταργηθεί άμεσα η άμισθη ειδικότητα για τους νέους γιατρούς
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 16:18

ΟΕΝΓΕ: Να καταργηθεί άμεσα η άμισθη ειδικότητα για τους νέους γιατρούς

Αττικόν: Δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε προσωπικό και ασθενείς - Τι απαντά το νοσοκομείο
Πολιτική Υγείας
28/05/2026 - 10:50

Αττικόν: Δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε προσωπικό και ασθενείς - Τι απαντά το νοσοκομείο

ΠΟΕΔΗΝ: Σοβαρές οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές στα νοσοκομεία (και όχι μόνο) των νησιών
Πολιτική Υγείας
25/05/2026 - 19:49

ΠΟΕΔΗΝ: Σοβαρές οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές στα νοσοκομεία (και όχι μόνο) των νησιών

ΠΟΕΔΗΝ: Θετική αλλά ανεπαρκής η ένταξη νοσηλευτών και διασωστών στα βαρέα και ανθυγιεινά
Πολιτική Υγείας
21/05/2026 - 13:57

ΠΟΕΔΗΝ: Θετική αλλά ανεπαρκής η ένταξη νοσηλευτών και διασωστών στα βαρέα και ανθυγιεινά

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πρεμιέρα για τα από στόματος GLP-1 στην Ευρώπη - Πράσινο φως για το χάπι της Novo Nordisk στη Μ. Βρετανία
Pharma News
12/06/2026 - 10:00
Λύκος: 5 ασθενείς με σοβαρές επιπλοκές σε ύφεση μετά από θεραπεία με γενετικά τροποποιημένα κύτταρα
Υγεία
12/06/2026 - 09:00
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Sports Excellence Hub στο SNF Nostos 2026
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 07:21
Η ΕΙΝΑΠ ζητεί την άμεση ενίσχυση της αιμοδοσίας του Νοσοκομείου «Μεταξά»
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 03:38
Θεσσαλονίκη: Εκατοντάδες πολίτες θα χορέψουν ζεϊμπέκικο σε δράση για το Αλτσχάιμερ
Patient Talk
12/06/2026 - 00:04
3ο ΣΦΕΕ Summit: Η δύσκολη ισορροπία μεταξύ καινοτομίας και δημοσιονομικής σταθερότητας
Pharma Policy
11/06/2026 - 23:39
Πολυκυστικές ωοθήκες και γονιμότητα: Λύσεις για μια αθέατη διαταραχή που επηρεάζει χιλιάδες γυναίκες
Pharma News
11/06/2026 - 22:34
Λίβανος: Δέκα εργαζόμενοι νοσοκομείου της Τύρου τραυματίστηκαν από ισραηλινές βόμβες
Επικαιρότητα
11/06/2026 - 22:09
Σουηδία: Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών δεν πρέπει να έχουν smartphone
Πολιτική Υγείας
11/06/2026 - 21:54
Πρωτεΐνες, διατροφή και αυτοάνοσα: Πόσο επηρεάζουν τη φλεγμονή και την ποιότητα ζωής;
Health Talk
11/06/2026 - 21:36
ΠΕΦ: Η Ελλάδα κατέχει ξεχωριστή θέση στο οικοσύστημα της Ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας
Pharma Policy
11/06/2026 - 21:13
Θεμέλιο της σύγχρονης καρδιαγγειακής ιατρικής η ιατρική ακριβείας
Υγεία
11/06/2026 - 20:52
Καταγγελίες υγειονομικών για πολύωρες αναμονές και διήμερη παραμονή ασθενών στα ΤΕΠ Νίκαιας
Πολιτική Υγείας
11/06/2026 - 20:28
Ο ΕΕΣ στις «Ημέρες Θάλασσας 2026» με μεγάλη δράση ενημέρωσης για τις Πρώτες Βοήθειες
Επικαιρότητα
11/06/2026 - 20:04
Η άσκηση ως φυσικός σύμμαχος απέναντι στον καρκίνο
Fitness
11/06/2026 - 19:42
ΕΟΦ και Αστυνομία ξήλωσαν κύκλωμα παράνομων φαρμάκων και ουσιών ντόπινγκ με έσοδα άνω του 1 εκατ. ευρώ
Επικαιρότητα
11/06/2026 - 19:19
ΗΠΑ: Από τον Μάιο ξεκίνησε το φαινόμενο Ελ Νίνιο σύμφωνα με τη NOAA
Επικαιρότητα
11/06/2026 - 18:54
3o SFEE Summit: Στοίχημα για την Ευρώπη η στρατηγική αυτονομία και στον κλάδο της Υγείας
Pharma Policy
11/06/2026 - 18:27
Bristol Myers Squibb: Ορόσημο η έγκριση συνδυαστικού σχήματος για το προχωρημένο λέμφωμα Hodgkin
Pharma News
11/06/2026 - 18:02
Θεραπεία πυρηνικής ογκολογίας στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης σε ασθενή με προχωρημένο καρκίνο προστάτη
Υγεία
11/06/2026 - 17:26
Με τη χρυσή διαπίστευση του JCI και την επόμενη τριετία το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν»
Υπηρεσίες Υγείας
11/06/2026 - 17:02
Θεμιστοκλέους: Προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού για τις νέες μονάδες ανακουφιστικής φροντίδας
Πολιτική Υγείας
11/06/2026 - 16:38
Δωρεά 120 απινιδωτών και ισάριθμων κιτ πρώτων βοηθειών στο ΕΚΠΑ από τη UNI-PHARMA
Pharma News
11/06/2026 - 16:21
Ο ρόλος της βιταμίνης C στην υγεία του εγκεφάλου των ηλικιωμένων - Τι έδειξε έρευνα
Υγεία
11/06/2026 - 16:00
Εγκυμοσύνη: Το κλειδί για την αποτροπή των επιπλοκών είναι η κίνηση
Υγεία
11/06/2026 - 15:00
Νέα ανακάλυψη για τη νόσο Crohn και την ελκώδη κολίτιδα – Εντοπίστηκε μηχανισμός που πυροδοτεί τη φλεγμονή
Υγεία
11/06/2026 - 14:00
Γεωργιάδης: Αρχές Ιουλίου σε εφαρμογή το νέο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία
Pharma Policy
11/06/2026 - 13:25
Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος
Διατροφή
11/06/2026 - 13:00
Έκκληση του ΠΟΥ για καλύτερη προστασία των Ευρωπαίων πολιτών από τη ζέστη
Πολιτική Υγείας
11/06/2026 - 12:29
Φάρμακο μειώνει κατά 60% τον κίνδυνο εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας
Υγεία
11/06/2026 - 12:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΙΟΒΕ: Το εισόδημα εξακολουθεί να καθορίζει την πρόσβαση στην υγεία και τη φροντίδα στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
09/06/2026 - 14:00
Νέο ιατρείο διαταραχών μνήμης στο ΙΑΣΩ Γενική Κλινική
Υπηρεσίες Υγείας
09/06/2026 - 14:16
Ο FDA ενέκρινε φάρμακο της Pfizer για την αιμορροφιλία σε παιδιά
Pharma News
09/06/2026 - 15:57
Θεμιστοκλέους: «Συνολικά 8.000 μόνιμες και επικουρικές θέσεις στο ΕΣΥ για το 2026»
Πολιτική Υγείας
09/06/2026 - 15:32
Θετική γνωμοδότηση από τον ΕΜΑ σε νέο φάρμακο για τον μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου
Pharma News
09/06/2026 - 19:21
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo