ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πλεύρης vs Ξανθός: Δυσθεώρητο το clawback που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ - Γνωστή η «δυσανεξία» της κυβέρνησης στην κριτική

Πολιτική Υγείας
Πλεύρης vs Ξανθός: Δυσθεώρητο το clawback που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ - Γνωστή η «δυσανεξία» της κυβέρνησης στην κριτική
«Το πρόβλημα του clawback είναι υπαρκτό και με συγκεκριμένες ενέργειες όπως τη γενναία αύξηση του προϋπολογισμού και για το 2021 και για το 2022 προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε είχε αναφέρει σε προηγούμενη δήλωσή του» ο υπουργός Υγείας ενώ με νεότερη δήλωση απαντά στην κριτική ΣΥΡΙΖΑ ενώ εργαστηριακοί γιατροί της χώρας προχωρούν σε 3μερη κινητοποίηση.
Τετάρτη, 25/05/2022 - 13:04
— Photo: eurokinissi
Αγγελική Μαξούρη Αγγελική Μαξούρη

«Ο κ. Ξανθός να ασχοληθεί με το δυσθεώρητο clawback των διαγνωστικών που άφησε φορτώνοντας τα με σωρεία εξετάσεων χωρίς να μεταφέρει κανένα επιπλέον πόρο. Ήδη για το 2020 διασφαλίσαμε 15 εκ επιπλέον, για το 2021 57 εκ επιπλέον για τα διαγνωστικά και αναμένεται ανάλογη ενίσχυση για το 2022. Παράλληλα προχωράμε στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μέτρων όπως ο real time έλεγχος, η εφαρμογή των πρωτοκόλλων και τα ποιοτικά κριτήρια. Όσον αφορά τα περί έλλειψης διαλόγου μέσα σε 9 μήνες έχουμε δει τους εκπροσώπους των διαγνωστικών εργαστηρίων περισσότερες φορές από όσες τους είδαν οι υπουργοί Υγειας του ΣΥΡΙΖΑ επί 4,5 έτη και οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι επί της θητείας μας για πρώτη φορά είδαν αύξηση των προϋπολογισμών τους» αναφέρει ο Υπουργός Υγείας.

Ο Θάνος Πλεύρης είχε επίσης τονίσει ότι: «Ο ΕΟΠΥΥ λειτουργεί με έναν και μοναδικό σκοπό: να σέβεται τα χρήματα του ασφαλισμένου του και να του διασφαλίζει τις καλύτερες παροχές. Οι αλλαγές που ψηφίστηκαν για εφαρμογή real time ελέγχου και ποιοτικών κριτηρίων θα εφαρμοστούν και όσοι επιθυμούν να συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ θα παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες. Ιδιωτικές δομές, που είναι αποκλειστικά και μόνο συμβαλλόμενες με τον ΕΟΠΥΥ, δεν είναι δυνατόν να εξαγγέλλουν μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, του μεγαλύτερου τους, εάν όχι του μοναδικού τους, πελάτη».

Και υπογράμμισε: «Μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από τους συμβεβλημένους παρόχους σημαίνει παραβίαση των όρων της σύμβασης και θα εφαρμοστούν όλες οι κυρώσεις που προβλέπονται σε αυτήν. Είναι προφανές ότι για όσες ημέρες διαρκεί η μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ θα αφαιρεθεί το ποσό του κλειστού προϋπολογισμού που αναλογεί στις συγκεκριμένες ημέρες. Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει σχεδόν 1,5 εκ ευρώ την ημέρα και άνω των 450 εκ. το χρόνο για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες και δεν μπορεί να ανεχθεί μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του» καταλήγει.

Στην δήλωσή του ο τομεράρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός αναφέρει πάντως ότι «ο αυταρχισμός είναι το τελευταίο «καταφύγιο» μιας κυβέρνησης που δεν μπορεί πια να λύσει κανένα πρόβλημα» ενώ κάνει λόγο για «δυναξία» της κυβέρνησης στην κριτική.

Όπως ανέφερε ο ίδιος: «Από αύριο οι εργαστηριακοί γιατροί της χώρας προχωρούν σε 3μερη κινητοποίηση διαμαρτυρόμενοι για τη δυσβάστακτη και μη διαχειρίσιμη πλέον μορφή που έχει πάρει το πρόβλημα των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), λόγω της υπέρβασης του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις. Η κινητοποίηση αυτή, που κανείς δεν αμφισβητεί ότι εδράζεται στην αγωνία των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών για την επιβίωση ενός κλάδου που καλύπτει σημαντικές υγειονομικές ανάγκες της κοινωνίας, αντιμετωπίζεται από τον Υπουργό Υγείας κ.Πλεύρη με απειλές και εκβιασμούς και όχι με διάθεση διαλόγου για την αναζήτηση βιώσιμης λύσης.

Είναι γνωστή η «δυσανεξία» της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των υπουργών της απέναντι στην κριτική, στην απόδοση πολιτικών ευθυνών και στην αγωνιστική διεκδίκηση «από όπου κι αν προέρχεται». Ο αυταρχισμός είναι το τελευταίο «καταφύγιο» μιας κυβέρνησης που δεν μπορεί πια να λύσει κανένα πρόβλημα και ο πολιτικός της χρόνος τελειώνει.

Ας αφήσει λοιπόν ο κ. Πλεύρης την πολιτική «πυγμής» και «μηδενικής ανοχής» και ας προχωρήσει στις αναγκαίες κινήσεις εκτόνωσης της κρίσης»

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ όπως αναφέρεται δια στόματος Ξανθού πρέπει να γίνουν τα εξής βήματα:

1. Να αναγνωριστεί η σοβαρότητα του προβλήματος και η ανάγκη πολυεπίπεδων διαρθρωτικών παρεμβάσεων ώστε να περιοριστεί το claw back σε βιώσιμα επίπεδα για τους παρόχους υγείας.

2. Να ελεγχθεί αξιόπιστα η ζήτηση εργαστηριακών εξετάσεων μέσω επιστημονικά έγκυρων διαγνωστικών πρωτοκόλλων.

3. Να υπάρξει σταδιακή αύξηση των κλειστών προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις και η σύγκλισή τους με τους αντίστοιχους μέσους όρους της Ευρώπης.

4. Να αυξηθεί η δυναμικότητα (capacity) των δημόσιων εργαστηρίων ώστε να μειωθεί η ζήτηση υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα. Η κατά προτεραιότητα στήριξη του ΕΣΥ σε τομείς που υπολείπεται όπως η διάγνωση, είναι το πρόταγμα της μετα-covid εποχής.

5. Να διασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή του claw back, με βάση τη συμβολή κάθε είδους εξετάσεων ή παρόχων στη συνολική ετήσια υπέρβαση του προϋπολογισμού.

6. Να καταργηθεί η προείσπραξη του 70% του claw back κάθε μήνα, που είναι εκτός λογικής και έχει επιβαρύνει δραματικά το πρόβλημα.

7. Στη λογική της ελάφρυνσης της κοινωνίας και της οικονομίας από ιδιωτικά χρέη που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, να υπάρξει ειδική μέριμνα για διαγραφή μέρους των επιπλέον χρεών που έχουν επιφορτιστεί τα διαγνωστικά εργαστήρια και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί, λόγω της αυξημένης ζήτησης υπηρεσιών από ιδιώτες παρόχους αυτή την περίοδο και άρα του αυξημένου claw back.

8. Να θεσμοθετηθεί και για τα εργαστήρια η ιδέα του «αναπτυξιακού clawback», δηλαδή η δυνατότητα συμψηφισμού χρεών με επενδύσεις σε σύγχρονο εξοπλισμό και ανάπτυξη νέων καινοτόμων διαγνωστικών υπηρεσιών.

9. Να επανεξεταστεί πλήρως η ιδέα των ποιοτικών κριτηρίων για τη σύναψη συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες παρόχους και να υπάρξουν θεσμικές εγγυήσεις ότι δεν θα παγιωθεί η ολιγοπωλιακή αναδιάρθρωση της αγοράς εις βάρος των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων που ανήκουν σε ελευθεροπαγγελματίες γιατρούς.

10. Να μην υλοποιηθεί η πρόσφατη ρύθμιση για κατάργηση της ΥΠΕΔΥΦΚΑ (εξειδικευμένου ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΟΠΥΥ) και η εκχώρηση της αρμοδιότητας του ελέγχου σε πραγματικό χρόνο (real time) σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες.

Τελευταία τροποποίηση στις 25/05/2022 - 13:10
  • CLAWBACK
  • ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
  • ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ
  • ΠΛΕΥΡΗΣ
  • ΞΑΝΘΟΣ
  • ΣΥΡΙΖΑ
  • ΕΟΠΥΥ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μάσκες: Νέες οδηγίες από CDC λόγω αύξησης κρουσμάτων
Μάσκες: Νέες οδηγίες από CDC λόγω αύξησης κρουσμάτων 25 Μαϊος 2022
Ένα κρούσμα λέπρας στην Ελλάδα - Καθησυχαστικός ο ΕΟΔΥ 25 Μαϊος 2022
Ένα κρούσμα λέπρας στην Ελλάδα - Καθησυχαστικός ο ΕΟΔΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντιδράσεις των εργαστηριακών ιατρών στις δηλώσεις Γεωργιάδη για τους βιοπαθολόγους
Πολιτική Υγείας
27/07/2026 - 15:26

Αντιδράσεις των εργαστηριακών ιατρών στις δηλώσεις Γεωργιάδη για τους βιοπαθολόγους

ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κατά Γεωργιάδη για τις παρεμβάσεις στον ΠΙΣ
Πολιτική Υγείας
27/07/2026 - 14:36

ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κατά Γεωργιάδη για τις παρεμβάσεις στον ΠΙΣ

ΙΣΘ: Έντονες αντιδράσεις για το clawback στις επισκέψεις των συμβεβλημένων γιατρών
Πολιτική Υγείας
23/07/2026 - 03:41

ΙΣΘ: Έντονες αντιδράσεις για το clawback στις επισκέψεις των συμβεβλημένων γιατρών

ΙΣΑ: Να αποκατασταθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ για τις ιατρικές γνωματεύσεις
Πολιτική Υγείας
22/07/2026 - 17:49

ΙΣΑ: Να αποκατασταθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ για τις ιατρικές γνωματεύσεις

Πακέτο οκτώ προτάσεων από τους φυσικοθεραπευτές προς τον ΕΟΠΥΥ για τον περιορισμό του clawback
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 16:18

Πακέτο οκτώ προτάσεων από τους φυσικοθεραπευτές προς τον ΕΟΠΥΥ για τον περιορισμό του clawback

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: «Παγκόσμια πρωτοτυπία η απαίτηση για clawback χωρίς υπέρβαση του πλαφόν»
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 03:48

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: «Παγκόσμια πρωτοτυπία η απαίτηση για clawback χωρίς υπέρβαση του πλαφόν»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέα παρέμβαση της ΟΕΝΓΕ για παραμονή των αναπληρωτών διοικητών στα νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 23:04
Η κυκλοσπορίαση μπορεί να κάνει τη διάρροια πολύ πιο «εκρηκτική»
Υγεία
28/07/2026 - 21:57
Βουλγαρία: 1.397 μωρά γεννήθηκαν το 2025 με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και κρατική χρηματοδότηση
Επικαιρότητα
28/07/2026 - 21:31
Κολύμβηση: Το «μαγικό ελιξίριο» για τα οστά των ηλικιωμένων
Health Talk
28/07/2026 - 21:09
Μητσοτάκης: «Με το Ταμείο Ανάκαμψης, έγιναν οι μεγαλύτερες παρεμβάσεις στο ΕΣΥ από συστάσεώς του»
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 20:06
Vegan, vegetarian και διατροφικές διαταραχές: Ανάμεικτα ευρήματα από νέα μελέτη για τη συσχέτισή τους
Διατροφή
28/07/2026 - 19:38
Καρκίνος κεφαλής και τράχηλου: Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και ποσοστά πενταετούς επιβίωσης
Υγεία
28/07/2026 - 18:46
ΠΟΜΕΠ: «Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε, λείπουν τα εργαλεία εφαρμογής»
Digital Health
28/07/2026 - 17:51
Ο ΕΕΣ εκπαίδευσε 117 στελέχη των ΕΤΑΚ του Στρατού Ξηράς για «διασώστες γενικών καθηκόντων»
Επικαιρότητα
28/07/2026 - 17:29
Ο υγιής ύπνος προσθέτει χρόνια ζωής - Οι κρίσιμοι δείκτες για άνδρες και γυναίκες
Υγεία
28/07/2026 - 17:03
Συνήθεις ουρολογικές παθήσεις το καλοκαίρι: Συμπτώματα και αντιμετώπιση
Health Talk
28/07/2026 - 16:39
InterMed: Δύο διεθνείς διακρίσεις για τις ψηφιακές καμπάνιες της στα FOOH Awards 2026
Pharma News
28/07/2026 - 16:22
Χολαγγειοκαρκίνωμα: Μονοκλωνικό αντίσωμα κατορθώνει συρρίκνωση όγκου στο 50% των ασθενών
Υγεία
28/07/2026 - 16:04
Η Ουγκάντα κήρυξε το τέλος της πιο πρόσφατης επιδημίας Έμπολα
Υγεία
28/07/2026 - 15:46
Αγαπηδάκη: «Το πρόγραμμα ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ συνεχίζεται έως το 2030»
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 15:22
ΕΟΠΑΕ: Πανελλαδικό πρόγραμμα φέρνει πιο κοντά τον στόχο εξάλειψης της ηπατίτιδας C
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 15:00
Σπάνια μεταδοτική μορφή καρκίνου εντοπίστηκε σε ψάρια
Pet
28/07/2026 - 14:00
«Προλαμβάνω»:Τροπολογία εντός της εβδομάδας για τις εκκρεμότητες
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 13:34
Ένα απλό υγρό μπορεί να σταματήσει την τερηδόνα στα παιδιά χωρίς τροχό και αναισθησία
Υγεία
28/07/2026 - 13:00
Υπ. Υγείας: Επεκτείνεται η αξιολόγηση από τους ασθενείς και σε ογκολογικά- παιδιατρικά νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 12:51
Δωρεάν διαμονή για γιατρούς και νοσηλευτές σε πέντε νησιά του Αιγαίου
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 12:15
Έμπολα: Ελπίδες για προστασία από το υπερμεταδοτικό στέλεχος Bundibugyo με ήδη εγκεκριμένα εμβόλια
Υγεία
28/07/2026 - 12:00
Σαλμονέλα: Κρούσματα και στην Αττική - Μεταξύ τους οικογένεια με δύο μικρά παιδιά
Υγεία
28/07/2026 - 11:19
Η Ευρώπη χάνει τον στόχο για την εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας έως το 2030
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 11:00
"Μπλόκο" σε 6,2 τόνους ακατάλληλων κρεάτων στην Αττική – Εντοπίστηκαν σε 20 επιχειρήσεις τροφίμων
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 10:35
Η εντατική εκτροφή πουλερικών επιταχύνει τη διάδοση βακτηρίων που προκαλούν διάρροια
Υγεία
28/07/2026 - 10:00
UNAIDS: Κίνδυνος αναζωπύρωσης της επιδημίας HIV μετά το "ψαλίδι" στη χρηματοδότηση
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 09:00
Βίντεο και εικόνες από τη δράση του ΕΕΣ στο Φάληρο για την ασφάλεια στο νερό
Υγεία
28/07/2026 - 07:26
Οξεία ανακοίνωση συνδικαλιστών κατά Γεωργιάδη για τις επεμβάσεις στον ΠΙΣ
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 03:46
ΓτΚ: Πρόγραμμα για την ενεργό και υγιή γήρανση μετά τα 60 - Ανθεκτικότητα, συμπερίληψη και κοινωνικής ένταξης
Υγεία
28/07/2026 - 00:11

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σήμερα η ανακοίνωση Γεωργιάδη για τη νέα Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του ΠΙΣ – Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση
Πολιτική Υγείας
27/07/2026 - 08:10
Γεωργιάδης: Η Ματίνα Παγώνη προσωρινή πρόεδρος στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο
Πολιτική Υγείας
27/07/2026 - 11:51
Η κατανάλωση φαγητού μέσα σε 9 ώρες την ημέρα ίσως προστατεύει τη μνήμη και τον εγκέφαλο
Διατροφή
27/07/2026 - 12:00
ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κατά Γεωργιάδη για τις παρεμβάσεις στον ΠΙΣ
Πολιτική Υγείας
27/07/2026 - 14:36
Αντιδράσεις των εργαστηριακών ιατρών στις δηλώσεις Γεωργιάδη για τους βιοπαθολόγους
Πολιτική Υγείας
27/07/2026 - 15:26
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo