ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πλεύρης για Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Αγία Σοφία»: «Αισχρό ψεύδος ότι θα πληρώνουν οι γονείς για τη νοσηλεία των παιδιών»

Πολιτική Υγείας
Πλεύρης για Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Αγία Σοφία»: «Αισχρό ψεύδος ότι θα πληρώνουν οι γονείς για τη νοσηλεία των παιδιών»
Για το νομοσχέδιο «Σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», μίλησε ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης σε τηλεοπτικπή εκπομπή του Star.
Δευτέρα, 13/03/2023 - 15:08
Μαριαλένα Τσόγκα Μαριαλένα Τσόγκα

Σύμφωνα με το Νομοσχέδιο, πλέον, στο συνιστώμενο Κέντρο θα μεταφερθούν το Τμήμα Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας και η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών από το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία», καθώς και το Ογκολογικό Τμήμα από το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Π. & Α. Κυριακού».

Για τη μετατροπή της Μονάδας σε Κέντρο υπήρξαν αντιδράσεις, με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) να εκφράζει ανοικτά την αντίθεσή της και να ισχυρίζεται πως η αυτοτέλεια της Ογκολογικής Μονάδας αφενός θα ανοίξει το δρόμο για παραπομπή των περιστατικών, που εξυπηρετούν αυτά τα τμήματα, στον ιδιωτικό τομέα και αφετέρου θα πραγματοποιηθεί εις βάρος των εργαζομένων.

Μάλιστα, υπήρξαν και δημοσιεύματα ότι οι γονείς θα πρέπει πλέον να πληρώνουν για τη νοσηλεία των παιδιών τους.

«Είναι η μεγαλύτερη παραπληροφόρηση που υπάρχει, το πιο αισχρό ψεύδος», ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας, σχολιάζοντας ανυπόστατους ισχυρισμούς ότι οι γονείς θα πληρώνουν για τη νοσηλεία και τις θεραπείες των παιδιών τους.

Όπως εξήγησε, αυτό που συμβαίνει είναι πως μια μονάδα που υπάρχει τώρα, η Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Βαρδινογιάννη, θα γίνει ογκολογικό κέντρο.

«Ουσιαστικά το αναβαθμίζουμε, δίνοντάς του μια αυτονομία: να είναι ογκολογικό κέντρο. Δεν ιδιωτικοποιείται. Το Δημόσιο έχει την εποπτεία και βάζει το Διοικητικό Συμβούλιο. Ρητώς χρηματοδοτείται από το Δημόσιο, όπως χρηματοδοτούταν, και όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται παραμένουν δωρεάν, όπως ήταν, ακόμη και για όσους είναι ανασφάλιστοι. Επιπλέον, οι εργασιακές σχέσεις παραμένουν ίδιες, δηλαδή οι γιατροί και οι νοσηλευτές θα παραμείνουν με συμβάσεις δημοσίου δικαίου», υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης.

«Προς όφελος των παιδιών αυτό που κάνουμε»

«Αυτό που κάνουμε, και είναι προς όφελος των ασθενών, είναι ότι του δίνουμε μια ευελιξία ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, που υπάγεται στο Δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από τις θεραπείες που κάνει τώρα, με τους πόρους που θα λαμβάνει είτε από δωρεές είτε από την επιπλέον χρηματοδότηση, θα μπορεί αυτόνομα να είναι σε συνεργασίες με το εξωτερικό, να παίρνει γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα - που δεν είναι στο δημόσιο σύστημα - και να τους πληρώνει, να κάνει περισσότερες κλινικές δοκιμές φαρμάκων, να βάζει περισσότερες θεραπείες. Στην πραγματικότητα θα λειτουργεί στο πρότυπο του νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, που είναι στο ΕΣΥ και δεν έχει καμία απολύτως επιβάρυνση, και θα έχει περισσότερες υπηρεσίες για τα παιδιά μας», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

«Οι γονείς όχι απλά δε θα πληρώνουν, αλλά θα έχουν περισσότερες δυνατότητες για τα παιδιά τους», σημείωσε.

Ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε σε κάθε τόνο πως παραμένει ο δημόσιος χαρακτήρας της Ογκολογικής Μονάδας: «Αναβαθμίζεται και από απλή Μονάδα, που υπάγεται σε νοσοκομεία, γίνεται αυτοτελές Κέντρο Παιδικού Καρκίνου, μόνο του. Όλες οι υπηρεσίες είναι δωρεάν, όπως σε όλα μας τα νοσοκομεία, ωστόσο δεν έχει τον σκληρό πυρήνα στη λειτουργία του, τον οποίο μπορεί να έχει μια δημόσια δομή».

«Θέλουμε να πετύχουμε το όραμα της κυρίας Βαρδινογιάννη για το “4 στα 4 παιδιά”»

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως ο παιδικός καρκίνος «χτυπά» 300 παιδιά τον χρόνο χτυπά στην Ελλάδα και αυτή τη στιγμή είναι ιάσιμος στο 80%.

Όπως είπε, για να πετύχουμε να πάει το ποσοστό 100%, το «4 στα 4 παιδιά», όπως έχει περιγράψει η κυρία Βαρδινογιάννη ότι είναι το όραμά της, «θέλουμε να δώσουμε περισσότερες δυνατότητες συνεργασίας και να έρθουν εδώ περισσότερες υπηρεσίες».

«Άμα είμαστε στον σκληρό πυρήνα του Δημοσίου, έχουμε τους γιατρούς που συνεργάζονται και τις υπηρεσίες που παρέχονται εδώ. Σήμερα, για να φύγει ένα παιδάκι να πάει στο εξωτερικό ή να έρθει ενδεχομένως ένας γιατρός από το εξωτερικό, ακολουθείται μια διαδικασία από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο. Έχοντας την αυτονομία, μπορεί το Ογκολογικό Κέντρο να φέρνει τον γιατρό, ο οποίος δεν είναι γιατρός του ΕΣΥ, και μπορεί να έχει σύμβαση ο γιατρός με το ίδιο το Κέντρο», εξήγησε.

Όπως είπε ο ίδιος, πρόκειται για το επόμενο βήμα στο σπουδαίο έργο, που ξεκίνησε η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη: «Είχαμε διάσπαρτες μονάδες. Με το όραμά της Μαριάννας Βαρδινογιάννη έγινε μια Ογκολογική Μονάδα. Ήρθε η ώρα αυτή η Μονάδα να γίνει Ογκολογικό Κέντρο, με δική του αυτοτέλεια, να έχει περισσότερες δυνατότητες, να μπορεί να κάνει τις συνεργασίες του και να «γυρνάει» επιστήμη και θεραπείες στα παιδιά χωρίς να υπάρχει επιβάρυνση πουθενά. Η βασική τομή που κάνουμε είναι πως δίνουμε στο Κέντρο τη δυνατότητα να προσελκύει και άλλους επιστήμονες, εκτός του ΕΣΥ».

Ο κ. Πλεύρης τόνισε πως η αντιπαράθεση μπορεί να υπάρχει, αλλά «αυτό δεν μπορεί να γίνεται με ψέματα».

Ο ίδιος στάθηκε σε δύο σημεία:

Πρώτον, όσον αφορά την πλευρά των εργαζομένων, που ισχυρίζονται ότι αλλάζουν οι εργασιακές σχέσεις. «Ξεκαθαρίζουμε στο νομοσχέδιο ότι δεν αλλάζει η εργασιακή σχέση γιατρών και νοσηλευτών», υπογράμμισε.

Δεύτερον, αυτό που περιέγραψε ως «χυδαιότητα», το ότι «λένε κάποιοι στους γονείς ότι θα πληρώνουν για τα παιδιά τους. Δε θα υπάρχει καμία απολύτως επιβάρυνση, καμία διαφορά με αυτό που γίνεται σήμερα».

«Κρατάμε απόλυτα το δημόσιο χαρακτήρα του αλλά για να έχει μια ευελιξία το ίδιο, απευθείας να έρχεται σε επαφή με τα καλύτερα κέντρα που μπορεί να υπάρχουν παγκοσμίως, να φέρνει τεχνογνωσία, να φέρνει γιατρούς εδώ πέρα, του δίνουμε τη δυνατότητα να αξιοποιεί πολύ περισσότερους πόρους. Άρα γυρνάνε όλα αυτά πίσω στα παιδιά», κατέληξε ο κ. Πλεύρης.

Διαβάστε ακόμη=> Ψηφίζεται εν μέσω κινητοποιήσεων το Νομοσχέδιο για το Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Αγία Σοφία»

  • ΠΛΕΥΡΗΣ
  • ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
  • ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ
  • ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
  • ΠΑΙΔΙΑ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ
  • ΒΟΥΛΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Άσυλο Ανιάτων: «Ανοίγουν» 18 νέες θέσεις εργασίας - Ποιους αφορά
Άσυλο Ανιάτων: «Ανοίγουν» 18 νέες θέσεις εργασίας - Ποιους αφορά 13 Μαρτίου 2023
«Ενισχύεται» ο προϋπολογισμός για το φάρμακο: Στη Βουλή τροπολογία που αξιοποιεί νωρίτερα κονδύλια που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης 14 Μαρτίου 2023
«Ενισχύεται» ο προϋπολογισμός για το φάρμακο: Στη Βουλή τροπολογία που αξιοποιεί νωρίτερα κονδύλια που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργιάδης για προϋπολογισμό 2026 : Η μεγαλύτερη χρηματοδότηση του ΕΣΥ από καταβολής ελληνικού έθνους
Πολιτική Υγείας
14/12/2025 - 09:19

Γεωργιάδης για προϋπολογισμό 2026 : Η μεγαλύτερη χρηματοδότηση του ΕΣΥ από καταβολής ελληνικού έθνους

Βασιλιάς Κάρολος: Καλά νέα για τη μάχη του με τον καρκίνο - Έκκληση στους πολίτες για προληπτικές εξετάσεις
Επικαιρότητα
13/12/2025 - 08:56

Βασιλιάς Κάρολος: Καλά νέα για τη μάχη του με τον καρκίνο - Έκκληση στους πολίτες για προληπτικές εξετάσεις

Τι είναι το σύνδρομο Li-Fraumeni που αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες νόσησης από καρκίνο
Υγεία
12/12/2025 - 18:22

Τι είναι το σύνδρομο Li-Fraumeni που αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες νόσησης από καρκίνο

Ηχογραφημένο μήνυμα από τον βασιλιά Κάρολο για τον καρκίνο που τον ταλαιπωρεί
Επικαιρότητα
12/12/2025 - 11:12

Ηχογραφημένο μήνυμα από τον βασιλιά Κάρολο για τον καρκίνο που τον ταλαιπωρεί

Μεταστατικός καρκίνος: Όταν δεν εντοπίζεται η αρχική εστία της κακοήθειας
Health Talk
10/12/2025 - 15:11

Μεταστατικός καρκίνος: Όταν δεν εντοπίζεται η αρχική εστία της κακοήθειας

ΗΠΑ: Πανεπιστημιακή έρευνα συνδέει τη βία κατά γυναικών και παιδιών με σημαντικά προβλήματα υγείας
Ψυχική Υγεία
10/12/2025 - 13:44

ΗΠΑ: Πανεπιστημιακή έρευνα συνδέει τη βία κατά γυναικών και παιδιών με σημαντικά προβλήματα υγείας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γεωργιάδης για προϋπολογισμό 2026 : Η μεγαλύτερη χρηματοδότηση του ΕΣΥ από καταβολής ελληνικού έθνους
Πολιτική Υγείας
14/12/2025 - 09:19
Ginger: Η πικάντικη έξυπνη κίνηση για τη διατροφή σας μέσα στις γιορτές
Διατροφή
14/12/2025 - 08:32
Γιατί τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια μας φτιάχνουν τη διάθεση;
Ψυχική Υγεία
13/12/2025 - 09:14
Βασιλιάς Κάρολος: Καλά νέα για τη μάχη του με τον καρκίνο - Έκκληση στους πολίτες για προληπτικές εξετάσεις
Επικαιρότητα
13/12/2025 - 08:56
Τα ινομυώματα συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας
Υγεία
13/12/2025 - 08:40
Υπόθεση "καρκινογόνου" σπέρματος: Γενετικοί έλεγχοι και πλαφόν αριθμού ανά δότη οι στρατηγικές ασφαλείας
Επικαιρότητα
13/12/2025 - 08:21
Οι πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννα: Το σώμα σε νέα ισορροπία
Health Talk
12/12/2025 - 18:49
Τι είναι το σύνδρομο Li-Fraumeni που αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες νόσησης από καρκίνο
Υγεία
12/12/2025 - 18:22
Πράσινο υπό όρους από τον EMA σε νέο φάρμακο για τη θεραπεία τύπου καρκίνου της ουροδόχου κύστης
Pharma Policy
12/12/2025 - 17:57
Η L'Oréal Dermatological Beauty υποστηρίζει και φέτος τη βραβευμένη ομάδα φοιτητών iGEM Patras
Ομορφιά
12/12/2025 - 17:33
Παχυσαρκία: Η ανάγκη μιας πολυδιάστατης προσέγγισης και το όραμα της θεραπείας μιας ετήσιας δόσης
Υγεία
12/12/2025 - 17:08
O ΕΦΕΤ ανακαλεί άμεσα κατεψυγμένο προϊόν «Oreo Cheesecakes»
Επικαιρότητα
12/12/2025 - 16:43
Θεσσαλονίκη: Ανάβει το «Δέντρο της Ελπίδας», με στολίδια-αστέρια αφιερωμένα σε δότες οργάνων και ιστών
Επικαιρότητα
12/12/2025 - 16:27
ΣΦΕΕ: «Θετικές πρωτοβουλίες στην Ευρωπαϊκή φαρμακευτική μεταρρύθμιση αλλά δεν ενισχύεται η καινοτομία»
Pharma Policy
12/12/2025 - 16:09
Πολλαπλό μυέλωμα: Κλινικές μελέτες και δραστικές ουσίες που φέρνουν καινοτόμες θεραπείες
Υγεία
12/12/2025 - 15:41
Κέντρο Διοτίμα και Πειραιώς συνεχίζουν το πρόγραμμα EQUAL κατά της έμφυλης βίας
Ψυχική Υγεία
12/12/2025 - 15:14
Αγαπηδάκη: «Η Ελλάδα πλέον συνδιαμορφώνει κρίσιμες πολιτικές υγείας στην ΕΕ»
Πολιτική Υγείας
12/12/2025 - 14:52
«Καμπανάκι» από την ΕΟΟ για εμφυτεύματα και οδοντιατρικές εργασίες που κρύβουν σοβαρούς κινδύνους
Υγεία
12/12/2025 - 14:27
Η ΣΑΕΚ-ΕΚΑΒ εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus+ 2025
Επικαιρότητα
12/12/2025 - 14:09
Έρευνα του GLCC: Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα
Patient Talk
12/12/2025 - 13:47
Αρχική συμφωνία για την απόκτηση της Innovis Pharma από την PharmaPath
Pharma News
12/12/2025 - 13:21
Θεμιστοκλέους: «Το ΕΣΥ βρίσκεται σήμερα στο καλύτερο επίπεδο των 42 χρόνων λειτουργίας του!»
Πολιτική Υγείας
12/12/2025 - 12:53
Πώς διορθώνονται οι μικρές αλλά σημαντικές ατέλειες στο πρόσωπο
Ομορφιά
12/12/2025 - 12:31
Έρχονται νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας: Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε
Υγεία
12/12/2025 - 12:13
Οι παθολόγοι καταγγέλλουν αποκλεισμό και περιορισμένη πρόσβαση στη θεραπεία κατά της παχυσαρκίας
Υγεία
12/12/2025 - 11:26
Ηχογραφημένο μήνυμα από τον βασιλιά Κάρολο για τον καρκίνο που τον ταλαιπωρεί
Επικαιρότητα
12/12/2025 - 11:12
Οι παθήσεις του μαστού και η σημασία της πρόληψης
Health Talk
12/12/2025 - 10:57
ΗΠΑ: Το ChatGPT κατηγορείται ότι ενθάρρυνε ψυχιατρικό ασθενή να σκοτώσει την 83χρονη μητέρα του
Ψυχική Υγεία
11/12/2025 - 18:57
Ελληνική μελέτη για τη σήψη ανάμεσα στις οκτώ πιο επιδραστικές κλινικές δοκιμές στον κόσμο
Υγεία
11/12/2025 - 19:37
ΣτΕ: Στα νοσοκομεία η ευθύνη για την ασφάλεια των ασθενών ακόμα και με security
Πολιτική Υγείας
11/12/2025 - 18:48

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έρχονται νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας: Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε
Υγεία
12/12/2025 - 12:13
Πώς διορθώνονται οι μικρές αλλά σημαντικές ατέλειες στο πρόσωπο
Ομορφιά
12/12/2025 - 12:31
Κέντρο Διοτίμα και Πειραιώς συνεχίζουν το πρόγραμμα EQUAL κατά της έμφυλης βίας
Ψυχική Υγεία
12/12/2025 - 15:14
Οι παθολόγοι καταγγέλλουν αποκλεισμό και περιορισμένη πρόσβαση στη θεραπεία κατά της παχυσαρκίας
Υγεία
12/12/2025 - 11:26
Έρευνα του GLCC: Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα
Patient Talk
12/12/2025 - 13:47
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo