ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πλεύρης από 86η ΔΕΘ: Επεκτείνεται το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων μέσω SMS

Πολιτική Υγείας
Πλεύρης από 86η ΔΕΘ: Επεκτείνεται το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων μέσω SMS
Δευτέρα, 12/09/2022 - 13:14
— Photo: Eurokinissi αρχείο
News4Health Team News4Health Team

Την επέκταση του προγράμματος προληπτικών εξετάσεων, που ξεκινήσει με την αποστολή SMS για τον καρκίνο του καρκίνου του μαστού, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατά τα εγκαίνια του περιπτέρου του υπουργείου στην 86η ΔΕΘ.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός, τα επόμενα στάδια του προγράμματος προληπτικών εξετάσεων θα αφορούν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τα καρδιαγγειακά και την παιδική παχυσαρκία. «Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα είμαστε έτοιμοι προκειμένου να πάμε και στα επόμενα στάδια προληπτικών εξετάσεων» σημείωσε.

Αναφερόμενος σε όσα έγιναν στην διάρκεια τους ενός έτους της παρουσίας του στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας σημείωσε ότι ενώ πέρσι το ποσοστό εμβολιασμένων κατά της Covid ήταν 50% φέτος έχει ξεπεράσει το 80% και ότι το ΕΣΥ παρά τις πιέσεις και τις δυσκολίες άντεξε.

«Χωρίς αχρείαστα μέτρα τον χειμώνα»

«Έχουμε άλλες μεταλλάξεις, έχουμε αντιικά φάρμακα που καθημερινά στέλνουμε, έχουμε θεραπευτικά πρωτόκολλα, έχουμε και διαφορετικές μεταλλάξεις λιγότερες θανατηφόρες και είμαστε πιο κοντά στην κανονικότητα. Και για αυτό το λόγο, όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, θα πάμε και το φθινόπωρο και το χειμώνα χωρίς αχρείαστα μέτρα παρά μόνο με τα απολύτως απαραίτητα που έχουμε αυτή τη στιγμή και πάντοτε με γνώμονα να μην πιέζεται το εθνικό σύστημα υγείας» σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

«Ολοκληρώθηκε η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας»

Παράλληλα υπογράμμισε ότι ολοκληρώθηκε η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. «Η πανδημία μας δίδαξε ότι υπάρχει ένα τρομακτικό κενό, ότι ο κόσμος δεν ενημερώνεται νωρίς, με αποτέλεσμα να υπάρχει μία πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όλα τα στοιχεία μας έδειξαν ότι το 40% με 45% του κόσμου που πηγαίνει στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων εάν είχε κάποιο γιατρό να τον συμβουλέψει δεν θα πήγαινε. Πλέον έχουμε μία πλήρη αναδιοργάνωση των Κέντρων Υγείας μαζί με διασφαλισμένα κονδύλια 250 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα 157 Κέντρα Υγείας και παράλληλα θεσμοθετήθηκε ο προσωπικός γιατρός» ανέφερε ο κ. Πλεύρης τονίζοντας ότι έχουν ήδη εγγραφεί στον προσωπικό γιατρό περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια πολίτες και 3.200 γιατροί.

«Και όλο αυτό το τετράμηνο θα γίνει μία προσπάθεια πλήρους ενημέρωσης των πολιτών και των γιατρών ώστε από 1/1 να έχουμε την πλήρη εφαρμογή του θεσμού, ένας γιατρός δωρεάν για όλους τους πολίτες, για αυτούς που μέχρι σήμερα έπρεπε να πηγαίνουν να πληρώσουν» σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Ο υπουργός επισήμανε ακόμη ότι αναδιαρθρώθηκε ο ΕΟΠΥΥ ο οποίος πλέον θα λειτουργεί ως ασφαλιστικός οργανισμός με γνώμονα τον πολίτη και τις ανάγκες του, ότι δόθηκε το δικαίωμα στα ομόφυλα ζευγάρια να μπορούν να δίνουν αίμα αλλά και το δικαίωμα της πρόσβασης όλων των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας. Ανέφερε ακόμη ότι με το νέο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δόθηκε η δυνατότητα στις γυναίκες να κάνουν κρυοσυντήρηση ωαρίων όχι μόνο για λόγους υγείας αλλά και για κοινωνικούς λόγους .Έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στον ΕΟΔΥ που σήκωσε όλο το βάρος της πανδημίας καθώς και στο ΕΚΑΒ για την καθημερινή μάχη που δίνει.

Ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι στο πλαίσιο του επόμενου σταδίου των μεταρρυθμίσεων που αφορά τη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας, έχουν διασφαλιστεί για το 2022, 6.000 θέσεις για το ΕΣΥ και ότι αντίστοιχος αριθμός θέσεων θα διασφαλιστεί και για το 2023. Σημείωσε επίσης ότι οι περίπου 12.000 επικουρικοί που εργάζονται στο ΕΣΥ θα παραμείνουν στις θέσεις τους καθώς μέσω προκηρύξεων θα ανανεώνονται συνεχώς οι συμβάσεις τους.

Τόνισε δε πως έχουν διασφαλιστεί 350 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας καθώς και για τη λειτουργία νέων Μονάδων Ψυχικής Υγείας.

«Είχαμε μια αντιπολίτευση η οποία προσπάθησε να κάνει δυστυχώς ότι είναι δυνατόν για δυναμιτίσει μία προσπάθεια. Εμείς παράλληλα με τη διαχείριση της πανδημίας έχουμε να επιδείξουμε ένα έργο που κλείνει τον πρώτο του χρόνο λειτουργίας με πυλώνα την πρωτοβάθμια, την πρόληψη και την υποβοηθούμενη και ξεκινάει το επόμενο στάδιο το οποίο έχει να κάνει με τη δευτεροβάθμια, τη στελέχωση, τις προσλήψεις ώστε να έχουμε μια υγεία που θα ξεκινάει από τη πρόληψη, θα καταλήγει στο νοσοκομείο και θα έχει ως στόχο όχι μόνο τη θεραπεία της ασθένειας αλλά να διατηρεί τους πολίτες υγιείς» κατέληξε ο κ. Πλεύρης.

Γκάγκα: Στόχος ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας
Στον χαιρετισμό της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ανέφερε πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας στην πρώτη φάση της πανδημίας αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση για όλο τον κόσμο.

«Ο στόχος μας είναι ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα. Και γίνεται μία αναβάθμιση όλου του συστήματος ξεκινώντας από τις δομές όπου έχουμε ήδη ένα ΕΣΠΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση. Έχουμε το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναβάθμιση των δομών και στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας και στις δομές Ψυχικής Υγείας» σημείωσε η κ. Γκάγκα.

Παράλληλα τόνισε ότι πέρα από την αναβάθμιση γίνεται και αναδιοργάνωση τους συστήματος υγείας ώστε να υπάρχει μια προτυποποιημένη πορεία στη διαχείριση του ασθενούς από το σημείο πρώτης φροντίδας μέχρι τη διακομιδή τους στο νοσοκομείο όπου στο ΤΕΠ θα αντιμετωπίζεται από πολλές ειδικότητες .

«Τα ΤΕΠ γίνονται ενιαία, όπου ο άρρωστος μπαίνει στο κρεβάτι ελέγχεται εκεί ανεξάρτητα για ποιο λόγο πήγε , αν πχ πήγε για ένα ατύχημα να μπορεί να γίνει περίδεση τραύματος και παράλληλα αν έχει μια ταχυκαρδία να τον δει ο καρδιολόγος χωρίς να μεταφέρεται από ιατρείο σε ιατρείο και να περιμένει» πρόσθεσε η κ. Γκάγκα.

«Ενισχύθηκε κατά 62% ο προϋπολογισμός για τη ψυχική υγεία»

Η υφυπουργός Υγείας ( αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας) Ζωή Ράπτη στον χαιρετισμό της ανάφερε ότι τα προηγούμενα χρόνια ο τομέας της ψυχικής υγείας ήταν υποχρηματοδοτούμενος, ότι πλέον ο πρωθυπουργός δημιούργησε χαρτοφυλάκιο για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση. Και ότι έγιναν προσλήψεις 100 ψυχιάτρων και ψυχολόγων ενώ ενισχύθηκε κατά 62% ο προϋπολογισμός για τη ψυχική υγεία.

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας καταλάβαμε όλοι ότι η ψυχική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σωματική και είναι εξίσου σημαντική. Αυτό το υπογράμμισε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και για το λόγο αυτό στο υπουργείο δημιουργήσαμε αφενός νέες κλίνες στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, στο Καραμανδάνειο όπως επίσης το Ασκληπιείο της Βούλας αλλά και με δωρεές, όπως ήταν η δωρεά Αγγελικούση στο νοσοκομείο της Νίκαιας. Παράλληλα εκείνο στο οποίο ζητήσαμε και σήμερα υλοποιείται ήταν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης με πράξεις ένταξης για δημιουργία νέων δομών και υπηρεσιών.

»Θα έχουμε μετά από διαγωνιστικές διαδικασίες, οι οποίες είναι τώρα σε εξέλιξη, μέσα στο 2022 και το 2023 νέες δομές ψυχικής υγείας οι οποίες θα αφορούν Κέντρα Υγείας για παιδιά και εφήβους, για την υποστήριξη της οικογένειας, για την υποστήριξη ανθρώπων που έχουν άνοια και Αλτσχάιμερ και παράλληλα και άλλες δομές οι οποίες αφορούν κινητές μονάδες για να πηγαίνουν στα πιο απομακρυσμένα χωριά της χώρας. Και βεβαίως τηλεψυχιατρική, είναι κάτι το οποίο μας το έδωσε η πανδημία , είναι ένα δώρο της πανδημίας όπου εκεί καταλάβαμε πόσο μεγάλη σημασία έχει η εξ αποστάσεως παροχή βοήθειας και έχουμε ξεκινήσει ήδη δομές ψυχικής υγείας εμβληματικά από το Καστελόριζο και συνεχίζουμε σε απομακρυσμένες περιοχές του τόπου και ακριτικά νησιά» σημείωσε η κ. Ράπτη

  • ΠΛΕΥΡΗΣ
  • ΔΕΘ
  • ΠΡΟΛΗΠΤΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΙΣΑ: Προσφυγή στο ΣτΕ για την κατάργηση του clawback
ΙΣΑ: Προσφυγή στο ΣτΕ για την κατάργηση του clawback 12 Σεπτεμβρίου 2022
Ελλείψεις δεκάδων φαρμάκων δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΦ 12 Σεπτεμβρίου 2022
Ελλείψεις δεκάδων φαρμάκων δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΦ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλύτερη ποιότητα ζωής με 150 λεπτά αερόβιας άσκησης την εβδομάδα - Οι εναλλακτικές λύσεις
Fitness
16/09/2025 - 15:41

Καλύτερη ποιότητα ζωής με 150 λεπτά αερόβιας άσκησης την εβδομάδα - Οι εναλλακτικές λύσεις

Η αιμοδοσία μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο - Το πρόβλημα της υπερμετάγγισης στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
12/09/2025 - 08:39

Η αιμοδοσία μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο - Το πρόβλημα της υπερμετάγγισης στην Ελλάδα

Συναγερμός για τις επιπτώσεις της ρύπανσης του περιβάλλοντος στην υγεία: Όταν ο αέρας αρρωσταίνει
Υγεία
10/09/2025 - 16:00

Συναγερμός για τις επιπτώσεις της ρύπανσης του περιβάλλοντος στην υγεία: Όταν ο αέρας αρρωσταίνει

ΠOEΔHΝ: Πανελλαδική κινητοποίηση των Υγειονομικών στις 6 Νοεμβρίου
Επικαιρότητα
09/09/2025 - 13:36

ΠOEΔHΝ: Πανελλαδική κινητοποίηση των Υγειονομικών στις 6 Νοεμβρίου

Επίσημη παρουσίαση στη ΔΕΘ της εφαρμογής ΑΙ για την επαλήθευση της ηλικίας αγοραστών καπνικών ειδών
Επικαιρότητα
09/09/2025 - 21:07

Επίσημη παρουσίαση στη ΔΕΘ της εφαρμογής ΑΙ για την επαλήθευση της ηλικίας αγοραστών καπνικών ειδών

Παχυσαρκία: Ο νέος, πιο αξιόπιστος δείκτης για τη διάγνωσή της καρδιαγγειακής επιβάρυνσης
Υγεία
09/09/2025 - 10:00

Παχυσαρκία: Ο νέος, πιο αξιόπιστος δείκτης για τη διάγνωσή της καρδιαγγειακής επιβάρυνσης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννα: Το σώμα σε νέα ισορροπία
Health Talk
12/12/2025 - 18:49
Τι είναι το σύνδρομο Li-Fraumeni που αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες νόσησης από καρκίνο
Υγεία
12/12/2025 - 18:22
Πράσινο υπό όρους από τον EMA σε νέο φάρμακο για τη θεραπεία τύπου καρκίνου της ουροδόχου κύστης
Pharma Policy
12/12/2025 - 17:57
Η L'Oréal Dermatological Beauty υποστηρίζει και φέτος τη βραβευμένη ομάδα φοιτητών iGEM Patras
Ομορφιά
12/12/2025 - 17:33
Παχυσαρκία: Η ανάγκη μιας πολυδιάστατης προσέγγισης και το όραμα της θεραπείας μιας ετήσιας δόσης
Υγεία
12/12/2025 - 17:08
O ΕΦΕΤ ανακαλεί άμεσα κατεψυγμένο προϊόν «Oreo Cheesecakes»
Επικαιρότητα
12/12/2025 - 16:43
Θεσσαλονίκη: Ανάβει το «Δέντρο της Ελπίδας», με στολίδια-αστέρια αφιερωμένα σε δότες οργάνων και ιστών
Επικαιρότητα
12/12/2025 - 16:27
ΣΦΕΕ: «Θετικές πρωτοβουλίες στην Ευρωπαϊκή φαρμακευτική μεταρρύθμιση αλλά δεν ενισχύεται η καινοτομία»
Pharma Policy
12/12/2025 - 16:09
Πολλαπλό μυέλωμα: Κλινικές μελέτες και δραστικές ουσίες που φέρνουν καινοτόμες θεραπείες
Υγεία
12/12/2025 - 15:41
Κέντρο Διοτίμα και Πειραιώς συνεχίζουν το πρόγραμμα EQUAL κατά της έμφυλης βίας
Ψυχική Υγεία
12/12/2025 - 15:14
Αγαπηδάκη: «Η Ελλάδα πλέον συνδιαμορφώνει κρίσιμες πολιτικές υγείας στην ΕΕ»
Πολιτική Υγείας
12/12/2025 - 14:52
«Καμπανάκι» από την ΕΟΟ για εμφυτεύματα και οδοντιατρικές εργασίες που κρύβουν σοβαρούς κινδύνους
Υγεία
12/12/2025 - 14:27
Η ΣΑΕΚ-ΕΚΑΒ εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus+ 2025
Επικαιρότητα
12/12/2025 - 14:09
Έρευνα του GLCC: Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα
Patient Talk
12/12/2025 - 13:47
Αρχική συμφωνία για την απόκτηση της Innovis Pharma από την PharmaPath
Pharma News
12/12/2025 - 13:21
Θεμιστοκλέους: «Το ΕΣΥ βρίσκεται σήμερα στο καλύτερο επίπεδο των 42 χρόνων λειτουργίας του!»
Πολιτική Υγείας
12/12/2025 - 12:53
Πώς διορθώνονται οι μικρές αλλά σημαντικές ατέλειες στο πρόσωπο
Ομορφιά
12/12/2025 - 12:31
Έρχονται νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας: Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε
Υγεία
12/12/2025 - 12:13
Οι παθολόγοι καταγγέλλουν αποκλεισμό και περιορισμένη πρόσβαση στη θεραπεία κατά της παχυσαρκίας
Υγεία
12/12/2025 - 11:26
Ηχογραφημένο μήνυμα από τον βασιλιά Κάρολο για τον καρκίνο που τον ταλαιπωρεί
Επικαιρότητα
12/12/2025 - 11:12
Οι παθήσεις του μαστού και η σημασία της πρόληψης
Health Talk
12/12/2025 - 10:57
ΗΠΑ: Το ChatGPT κατηγορείται ότι ενθάρρυνε ψυχιατρικό ασθενή να σκοτώσει την 83χρονη μητέρα του
Ψυχική Υγεία
11/12/2025 - 18:57
Ελληνική μελέτη για τη σήψη ανάμεσα στις οκτώ πιο επιδραστικές κλινικές δοκιμές στον κόσμο
Υγεία
11/12/2025 - 19:37
ΣτΕ: Στα νοσοκομεία η ευθύνη για την ασφάλεια των ασθενών ακόμα και με security
Πολιτική Υγείας
11/12/2025 - 18:48
ΙΣΑ: Ο Γεωργιάδης ανακοίνωσε αύξηση της ιατρικής αμοιβής κατά 30%
Πολιτική Υγείας
11/12/2025 - 18:21
ΕΟΔΥ: Αύξηση της θετικότητας στη γρίπη με δύο νέα σοβαρά κρούσματα - Επτά θάνατοι από Covid 19
Υγεία
11/12/2025 - 17:57
Μπαρμπετάκη: «Η αξία πρέπει να καθορίζει την πολιτική φαρμάκου και όχι το οριζόντιο clawback»
Pharma Policy
11/12/2025 - 17:32
Ολοκληρώθηκαν οι ενημερωτικές δράσεις για το Health-IQ στα Κέντρα Υγείας της Αττικής
Πολιτική Υγείας
11/12/2025 - 17:06
Ghosting: Ο σύγχρονος όρος που περιγράφει μια «παλιά» συμπεριφορά και οι επιπτώσεις του
Ψυχική Υγεία
11/12/2025 - 16:44
Υπέρ του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον HIV η «Θετική Φωνή»
Patient Talk
11/12/2025 - 16:23

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Δεν υπάρχουν εγκαταλελειμμένα μωρά στο Γ.Ν.Μ. "Έλενα Ελ. Βενιζέλου" - "Αλεξάνδρα"»
Επικαιρότητα
10/12/2025 - 15:27
ΕΕ: Συμφωνία για τη μεγαλύτερη φαρμακευτική μεταρρύθμιση των τελευταίων 20 ετών
Pharma Policy
11/12/2025 - 11:27
Παχυσαρκία, νεφρική δυσλειτουργία: Εκδόθηκε η ΚΥΑ για τα δωρεάν φάρμακα και τις προληπτικές εξετάσεις
Πολιτική Υγείας
10/12/2025 - 11:18
Η μεγάλη κατανάλωση ενεργειακών ποτών αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων
Διατροφή
10/12/2025 - 09:00
Συναγερμός και στην Ελλάδα για δωρητή σπέρματος με γονιδιακή μετάλλαξη που αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες καρκίνου
Επικαιρότητα
10/12/2025 - 12:39
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo