ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρουσιάστηκε το εγχειρίδιο για τα stress test των συστημάτων υγείας

Πολιτική Υγείας
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Συστημάτων και Πολιτικών Υγείας (European Observatory on Health System and Policies) και ο ΟΟΣΑ παρουσίασαν στις Βρυξέλλες το Εγχειρίδιο για την Ενίσχυση της Ανθεκτικότητας των Συστημάτων Υγείας.
Πέμπτη, 21/03/2024 - 13:44
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
News4Health Team News4Health Team

Είναι το πρώτο πρακτικό εγχειρίδιο για δοκιμές ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας με τυποποιημένη μεθοδολογία, το οποίο αναπτύχθηκε από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο και τον ΟΟΣΑ, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Sante) και βασίζεται στην εμπειρία των προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων, λαμβάνοντας υπόψη το σύστημα αξιολόγησης επιδόσεων των συστημάτων υγείας (Health System Performance Assessment - HSPA). Σκοπός, η παροχή αξιοποιήσιμων πληροφοριών και στρατηγικών προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικών υγείας για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας έναντι μελλοντικών προκλήσεων. Τονίζεται ότι καθώς τα συστήματα υγείας δοκιμάζονται διεθνώς, είναι σημαντική η διασφάλιση της ανθεκτικότητας και της προσαρμογής τους σε κάθε κατάσταση κρίσης ώστε να είναι σε θέση να παρέχουν, απρόσκοπτα, υψηλής ποιότητας και ασφάλειας υπηρεσίες υγείας.

VILDI MESA 3

Στην εκδήλωση παρέστη η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη, η οποία παρουσίασε την εμπειρία της πιλοτικής εφαρμογής του εργαλείου στην Ελλάδα, τη χρησιμότητα του, τις πολιτικές προκλήσεις κατά τη διεξαγωγή της εφαρμογής, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης των αδυναμιών που εντοπίστηκαν. Παρέστησαν επίσης η γενική διευθύντρια του DG Sante της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Sandra Gallina, ο περιφερειακός διευθυντής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης Hans Kluge, η επικεφαλής του τμήματος Υγείας στον ΟΟΣΑ Francesca Colombo και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Παρατηρητήριου Συστημάτων και Πολιτικών Υγείας Josep Figueras. Από την ελληνική πλευρά, παρούσα ήταν και η καθηγήτρια Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας του ΕΚΠΑ Δάφνη Καϊτελίδου.

VILDI MESA 2

Η συμβολή της Ελλάδας

Η συμβολή της Ελλάδας και του Υπουργείου Υγείας ήταν καθοριστική για την διαμόρφωση του εγχειριδίου, καθώς ήταν μια από τις τρεις χώρες που εφάρμοσαν πιλοτικά τη μεθοδολογία σε ημερίδα που διοργανώθηκε τον Μάιο του 2023 από το Υπουργείο Υγείας και το EΚΠΑ (Τμήμα Νοσηλευτικής, Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας), στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι πολλών φορέων. Στόχος ήταν να εργαστούν από κοινού σε ένα υποθετικό σενάριο για τον έλεγχο της ανθεκτικότητας του συστήματος υγείας σε περιπτώσεις κρίσεων ("shock scenario"), με το σενάριο που εξετάσθηκε να αφορά στο Ανθρώπινο Δυναμικό του τομέα Υγείας.

«Στον πυρήνα του, το εγχειρίδιο περιγράφει μια συνεκτική μεθοδολογία δοκιμών ανθεκτικότητας -μια δομημένη, συνεργατική προσέγγιση εμπνευσμένη από τις ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που χρησιμοποιούνται σε άλλους τομείς, τον σχεδιασμό σεναρίων και τις αξιολογήσεις επιδόσεων του συστήματος υγείας» ανέφερε η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας.

Επεσήμανε ότι, στο πλαίσιο εξέτασης του σεναρίου στην Ελλάδα, διερευνήθηκε η δυνατότητα του συστήματος να διατηρεί τη λειτουργικότητά του σε μεταβαλλόμενες ακραίες συνθήκες, η ανθεκτικότητά του, η δυνατότητα ανάπτυξης «γρήγορων αντανακλαστικών» για τη διατήρηση τόσο ποιοτικών υπηρεσιών υγείας όσο και της ασφάλειας των ασθενών και η ικανότητα ανάκαμψης μετά από μια τέτοια κρίση. Τα αποτελέσματα, πρόσθεσε, ανέδειξαν έναν οδικό χάρτη για τις στρατηγικές που θα πρέπει να αναπτυχθούν ώστε το ανθρώπινο δυναμικό και το σύστημα υγείας να θωρακιστούν καλύτερα στο μέλλον για καταστάσεις κρίσης.

«Η πιλοτική μελέτη αποτέλεσε μια σπουδαία άσκηση για τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών στην Ελλάδα. Όλοι οι βασικοί εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να συμμετέχουν στις προπαρασκευαστικές εργασίες οποιασδήποτε αλλαγής και ανάπτυξης στρατηγικής, για την οποία θα πρέπει να αισθάνονται συμμέτοχοι ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχούς εφαρμογής» ανέφερε η κυρία Βιλδιρίδη.

VILDI MESA 1

Η διαδικασία αυτή, συμπλήρωσε, βοήθησε στον εντοπισμό κενών και προκλήσεων όσον αφορά την ποιότητα και την ποσότητα των δεδομένων, τον συντονισμό μεταξύ των οργανισμών, μεταξύ άλλων, αλλά χρησίμευσε επίσης ως σημείο εκκίνησης για την ανάληψη δράσης βάσει των ευρημάτων, με την κατάρτιση συγκεκριμένου σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των ανωτέρω.

Τόνισε ότι «σκοπός μιας επιτυχημένης διαδικασίας δοκιμών ανθεκτικότητας δεν είναι μόνο ο εντοπισμός των πλεονεκτημάτων και των αδυναμιών του συστήματος υγείας, αλλά και ο εντοπισμός και η ενθάρρυνση συγκεκριμένων διορθωτικών μέτρων πολιτικής για βελτίωση καθώς και η αντιμετώπιση των κύριων σημείων συμφόρησης στις επιδόσεις του συστήματος υγείας».

Η κυρία Βιλδιρίδη, υπογράμμισε ότι η πιλοτική μελέτη «πυροδότησε πραγματικά μια συστηματική διαδικασία για τη βελτίωση της διακυβέρνησης του ανθρωπίνου δυναμικού (Human Resources Governance) καθώς προχωρήσαμε σε πρόσθετη έρευνα και μια πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση. Το Υπουργείο Υγείας, με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έχει ήδη ξεκινήσει ένα πρόγραμμα με γενικό στόχο τη διασφάλιση αποτελεσματικής διακυβέρνησης, σχεδιασμού, λήψης αποφάσεων και χάραξης πολιτικής, με ισχυρή συμμετοχή των βασικών εμπλεκόμενων μερών εντός της κυβέρνησης, των επαγγελματικών ενώσεων και των μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας».

Για τον σκοπό αυτό, προγραμματίζεται ημερίδα τον Απρίλιο, σε συνεργασία με τον ΠΟΥ και το Γραφείο Ποιότητας Φροντίδας και Ασφάλειας Ασθενών του ΠΟΥ στην Αθήνα, με κύριο στόχο τη συμμετοχή ενός ευρέος φάσματος βασικών ενδιαφερόμενων μερών για το Ανθρώπινο Δυναμικό στον τομέα της Υγείας (ΑΔΥ) στην ανάπτυξη ενός νέου Πληροφοριακού Συστήματος Ανθρώπινου Δυναμικού για το ελληνικό σύστημα υγείας, στο πλαίσιο μιας πιο ολοκληρωμένης συνεργασίας για τη βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας.

Τελευταία τροποποίηση στις 21/03/2024 - 14:45
  • ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
  • STRESS TEST
  • ΛΙΛΙΑΝ ΒΙΛΔΙΡΙΔΗ
  • ΟΟΣΑ
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέο σήμα κινδύνου για τη χολέρα - Απειλούνται εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο
Νέο σήμα κινδύνου για τη χολέρα - Απειλούνται εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο 21 Μαρτίου 2024
Αγαπηδάκη: «Αναγνώριση, κατανόηση και αγάπη για τα άτομα με σύνδρομο Down» 21 Μαρτίου 2024
Αγαπηδάκη: «Αναγνώριση, κατανόηση και αγάπη για τα άτομα με σύνδρομο Down»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας με μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τις πυρκαγιές
Πολιτική Υγείας
14/08/2025 - 16:44

Εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας με μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τις πυρκαγιές

Υπουργείο Υγείας: Πως έγινε η διαχείριση περιστατικού ανηλίκου με οδοντιατρικό τραυματισμό
Πολιτική Υγείας
13/08/2025 - 03:27

Υπουργείο Υγείας: Πως έγινε η διαχείριση περιστατικού ανηλίκου με οδοντιατρικό τραυματισμό

Και επίσημα ιδιώτες γιατροί σε νοσοκομεία και φορείς του ΕΣΥ - Τι προβλέπει η ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε
Πολιτική Υγείας
12/08/2025 - 18:41

Και επίσημα ιδιώτες γιατροί σε νοσοκομεία και φορείς του ΕΣΥ - Τι προβλέπει η ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε

Υπουργείο Υγείας: Οι 13 περιοχές της Αττικής που απαγορεύεται το κολύμπι
Πολιτική Υγείας
07/08/2025 - 16:47

Υπουργείο Υγείας: Οι 13 περιοχές της Αττικής που απαγορεύεται το κολύμπι

Στοχευμένα σχέδια για τη στέγαση ιατρικού προσωπικού σε τουριστικές περιοχές - Το παράδειγμα της Μυκόνου
Πολιτική Υγείας
06/08/2025 - 12:41

Στοχευμένα σχέδια για τη στέγαση ιατρικού προσωπικού σε τουριστικές περιοχές - Το παράδειγμα της Μυκόνου

Σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για τη διασύνδεση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου με την Ιατρική Κρήτης
Πολιτική Υγείας
29/07/2025 - 17:39

Σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για τη διασύνδεση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου με την Ιατρική Κρήτης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βάλτε στη διατροφή σας τα κόκκινα φασόλια και ανακουφιστείτε από τη δυσκοιλιότητα
Διατροφή
19/08/2025 - 19:38
Σπάνια γενετική μετάλλαξη προσφέρει πολυήμερη και σχεδόν απόλυτη ανοσία στους ιούς
Υγεία
19/08/2025 - 18:52
Οι 11 συνήθειες που μπορεί να συμβάλλουν στην πρόωρη γήρανση του δέρματος
Ομορφιά
19/08/2025 - 18:17
Νέα μελέτη για το Αλτσχάιμερ: Η σύνδεσή του με τα χαμηλά επίπεδα λιθίου στον εγκέφαλο
Υγεία
19/08/2025 - 17:14
Λαγουβάρδος: Στάχτη 454.000 στρέμματα στην Ελλάδα, από την αρχή του 2025
Επικαιρότητα
19/08/2025 - 16:51
Οι φυσικοθεραπευτές ζητούν έκτακτη ενίσχυση 6% του ορίου δαπάνης του ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
19/08/2025 - 16:33
Σιδέρης: «Η ΚΥΑ για τους ιδιώτες γιατρούς βγάζει στο "σφυρί" υποδομές και εξοπλισμό του ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
19/08/2025 - 16:19
Με αυξήσεις στις τιμές σκευασμάτων στην Ευρώπη απαντά η φαρμακοβιομηχανία στην πίεση Τραμπ για μειώσεις στις ΗΠΑ
Pharma News
19/08/2025 - 15:57
Εστίες βακτηρίων τα μπουκάλια νερού πολλαπλών χρήσεων - Το σωστό πλύσιμο σώζει...
Υγεία
19/08/2025 - 15:32
Γιατρός αποκαλύπτει στο TikTok τι θα αλλάξει το πρόσωπο σας αν κόψετε τη ζάχαρη για δύο εβδομάδες!
Διατροφή
19/08/2025 - 15:08
Γιατί το σπανάκι αποκαλείται από τους ειδικούς «αστέρι της μακροζωίας»
Διατροφή
19/08/2025 - 14:44
ΠΕΕΛΕΧ: «Η ΚΥΑ αγνοεί επιδεικτικά τους ασθενείς και εμπαίζει τους ιδιώτες γιατρούς»
Πολιτική Υγείας
19/08/2025 - 14:19
Νέα, πολλά υποσχόμενη συνδυαστική θεραπεία για το φαρμακοανθεκτικό μελάνωμα
Υγεία
19/08/2025 - 14:00
Μόνο μία ώρα την ημέρα σκρολαρίσματος στα social media προκαλεί ψηφιακή κόπωση στα μάτια
Υγεία
19/08/2025 - 13:00
Στα σκαριά εναλλακτική μέθοδος για το λέιζερ στα μάτια χωρίς επεμβατικές τομές
Υγεία
19/08/2025 - 12:00
Άμεση λήψη μέτρων για τα πλαστικά πρόσθετα που συνδέονται με τη μείωση του σπέρματος
Υγεία
19/08/2025 - 11:00
Προειδοποιήσεις για προϊόν για τις βλεφαρίδες που αλλάζει ακόμα και χρώμα στα μάτια!
Ομορφιά
19/08/2025 - 10:00
Έρευνα: Η πηγή νεότητας του ανοσοποιητικού και τα αυτοάνοσα
Υγεία
19/08/2025 - 09:00
Γεωργιάδης: Ξεκινάει η ανακαίνιση και της δεύτερης παθολογικής κλινικής στο Νοσοκομείο της Ρόδου
Πολιτική Υγείας
19/08/2025 - 08:10
Φάμελλος και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατά Μητσοτάκη για την εικόνα «ωραιοποίησης» του ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
18/08/2025 - 20:22
Το καλό σεξ στην τρίτη ηλικία προσφέρει προστασία από τη γνωστική έκπτωση
Υγεία
18/08/2025 - 19:46
Δύσκολες ώρες για τον ηθοποιό Τάκη Βαμβακίδη - Νοσηλεύεται με πνευμονική εμβολή
Επικαιρότητα
18/08/2025 - 18:47
Χανιά: Δωρεά δέκα αμαξιδίων στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου Χανίων από σπουδαίο Έλληνα γιατρό του εξωτερικού
Επικαιρότητα
18/08/2025 - 18:34
Κατάθλιψη: Τα συμπτώματα και ο φαύλος κύκλος που προκαλεί τις κρίσεις
Ψυχική Υγεία
18/08/2025 - 18:09
Υποτιμημένος κατά 93% ο κίνδυνος θνησιμότητας από τον καπνό των δασικών πυρκαγιών
Υγεία
18/08/2025 - 17:24
Le Monde: «Σε άθλια κατάσταση η δημόσια υγεία στην Ελλάδα»
Πολιτική Υγείας
18/08/2025 - 17:02
ΚΚΕ: Προκλητική η προσπάθεια Μητσοτάκη να παρουσιάσει μια ωραιοποιημένη εικόνα για ένα «ανθρώπινο ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
18/08/2025 - 16:38
Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα: Οι «καλές» επιλογές που υπάρχουν και πως θα εντοπίσουμε τις διαφορές
Διατροφή
18/08/2025 - 16:21
ΕΚΕΑ: Εθελοντική αιμοδοσία 20 - 23 Αυγούστου στο Μετρό Συντάγματος
Επικαιρότητα
18/08/2025 - 16:03
Σκληρή απάντηση Παπανικολάου σε Γεωργιάδη για τη διασπορά ασπέργιλλου στον «Άγιο Σάββα»
Πολιτική Υγείας
18/08/2025 - 15:27

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σκληρή απάντηση Παπανικολάου σε Γεωργιάδη για τη διασπορά ασπέργιλλου στον «Άγιο Σάββα»
Πολιτική Υγείας
18/08/2025 - 15:27
Τραγωδία με την ανατροπή ασθενοφόρου στου Γουδή - Νεκρός ο ασθενής
Επικαιρότητα
18/08/2025 - 12:46
Το καλό σεξ στην τρίτη ηλικία προσφέρει προστασία από τη γνωστική έκπτωση
Υγεία
18/08/2025 - 19:46
Στα σκαριά εναλλακτική μέθοδος για το λέιζερ στα μάτια χωρίς επεμβατικές τομές
Υγεία
19/08/2025 - 12:00
Ενέσιμα φάρμακα απώλειας βάρους σύντομα και για κατοικίδια!
Pet
17/08/2025 - 09:36
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo