ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρουσιάστηκε το εγχειρίδιο για τα stress test των συστημάτων υγείας

Πολιτική Υγείας
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Συστημάτων και Πολιτικών Υγείας (European Observatory on Health System and Policies) και ο ΟΟΣΑ παρουσίασαν στις Βρυξέλλες το Εγχειρίδιο για την Ενίσχυση της Ανθεκτικότητας των Συστημάτων Υγείας.
Πέμπτη, 21/03/2024 - 13:44
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
News4Health Team News4Health Team

Είναι το πρώτο πρακτικό εγχειρίδιο για δοκιμές ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας με τυποποιημένη μεθοδολογία, το οποίο αναπτύχθηκε από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο και τον ΟΟΣΑ, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Sante) και βασίζεται στην εμπειρία των προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων, λαμβάνοντας υπόψη το σύστημα αξιολόγησης επιδόσεων των συστημάτων υγείας (Health System Performance Assessment - HSPA). Σκοπός, η παροχή αξιοποιήσιμων πληροφοριών και στρατηγικών προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικών υγείας για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας έναντι μελλοντικών προκλήσεων. Τονίζεται ότι καθώς τα συστήματα υγείας δοκιμάζονται διεθνώς, είναι σημαντική η διασφάλιση της ανθεκτικότητας και της προσαρμογής τους σε κάθε κατάσταση κρίσης ώστε να είναι σε θέση να παρέχουν, απρόσκοπτα, υψηλής ποιότητας και ασφάλειας υπηρεσίες υγείας.

VILDI MESA 3

Στην εκδήλωση παρέστη η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη, η οποία παρουσίασε την εμπειρία της πιλοτικής εφαρμογής του εργαλείου στην Ελλάδα, τη χρησιμότητα του, τις πολιτικές προκλήσεις κατά τη διεξαγωγή της εφαρμογής, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης των αδυναμιών που εντοπίστηκαν. Παρέστησαν επίσης η γενική διευθύντρια του DG Sante της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Sandra Gallina, ο περιφερειακός διευθυντής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης Hans Kluge, η επικεφαλής του τμήματος Υγείας στον ΟΟΣΑ Francesca Colombo και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Παρατηρητήριου Συστημάτων και Πολιτικών Υγείας Josep Figueras. Από την ελληνική πλευρά, παρούσα ήταν και η καθηγήτρια Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας του ΕΚΠΑ Δάφνη Καϊτελίδου.

VILDI MESA 2

Η συμβολή της Ελλάδας

Η συμβολή της Ελλάδας και του Υπουργείου Υγείας ήταν καθοριστική για την διαμόρφωση του εγχειριδίου, καθώς ήταν μια από τις τρεις χώρες που εφάρμοσαν πιλοτικά τη μεθοδολογία σε ημερίδα που διοργανώθηκε τον Μάιο του 2023 από το Υπουργείο Υγείας και το EΚΠΑ (Τμήμα Νοσηλευτικής, Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας), στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι πολλών φορέων. Στόχος ήταν να εργαστούν από κοινού σε ένα υποθετικό σενάριο για τον έλεγχο της ανθεκτικότητας του συστήματος υγείας σε περιπτώσεις κρίσεων ("shock scenario"), με το σενάριο που εξετάσθηκε να αφορά στο Ανθρώπινο Δυναμικό του τομέα Υγείας.

«Στον πυρήνα του, το εγχειρίδιο περιγράφει μια συνεκτική μεθοδολογία δοκιμών ανθεκτικότητας -μια δομημένη, συνεργατική προσέγγιση εμπνευσμένη από τις ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που χρησιμοποιούνται σε άλλους τομείς, τον σχεδιασμό σεναρίων και τις αξιολογήσεις επιδόσεων του συστήματος υγείας» ανέφερε η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας.

Επεσήμανε ότι, στο πλαίσιο εξέτασης του σεναρίου στην Ελλάδα, διερευνήθηκε η δυνατότητα του συστήματος να διατηρεί τη λειτουργικότητά του σε μεταβαλλόμενες ακραίες συνθήκες, η ανθεκτικότητά του, η δυνατότητα ανάπτυξης «γρήγορων αντανακλαστικών» για τη διατήρηση τόσο ποιοτικών υπηρεσιών υγείας όσο και της ασφάλειας των ασθενών και η ικανότητα ανάκαμψης μετά από μια τέτοια κρίση. Τα αποτελέσματα, πρόσθεσε, ανέδειξαν έναν οδικό χάρτη για τις στρατηγικές που θα πρέπει να αναπτυχθούν ώστε το ανθρώπινο δυναμικό και το σύστημα υγείας να θωρακιστούν καλύτερα στο μέλλον για καταστάσεις κρίσης.

«Η πιλοτική μελέτη αποτέλεσε μια σπουδαία άσκηση για τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών στην Ελλάδα. Όλοι οι βασικοί εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να συμμετέχουν στις προπαρασκευαστικές εργασίες οποιασδήποτε αλλαγής και ανάπτυξης στρατηγικής, για την οποία θα πρέπει να αισθάνονται συμμέτοχοι ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχούς εφαρμογής» ανέφερε η κυρία Βιλδιρίδη.

VILDI MESA 1

Η διαδικασία αυτή, συμπλήρωσε, βοήθησε στον εντοπισμό κενών και προκλήσεων όσον αφορά την ποιότητα και την ποσότητα των δεδομένων, τον συντονισμό μεταξύ των οργανισμών, μεταξύ άλλων, αλλά χρησίμευσε επίσης ως σημείο εκκίνησης για την ανάληψη δράσης βάσει των ευρημάτων, με την κατάρτιση συγκεκριμένου σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των ανωτέρω.

Τόνισε ότι «σκοπός μιας επιτυχημένης διαδικασίας δοκιμών ανθεκτικότητας δεν είναι μόνο ο εντοπισμός των πλεονεκτημάτων και των αδυναμιών του συστήματος υγείας, αλλά και ο εντοπισμός και η ενθάρρυνση συγκεκριμένων διορθωτικών μέτρων πολιτικής για βελτίωση καθώς και η αντιμετώπιση των κύριων σημείων συμφόρησης στις επιδόσεις του συστήματος υγείας».

Η κυρία Βιλδιρίδη, υπογράμμισε ότι η πιλοτική μελέτη «πυροδότησε πραγματικά μια συστηματική διαδικασία για τη βελτίωση της διακυβέρνησης του ανθρωπίνου δυναμικού (Human Resources Governance) καθώς προχωρήσαμε σε πρόσθετη έρευνα και μια πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση. Το Υπουργείο Υγείας, με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έχει ήδη ξεκινήσει ένα πρόγραμμα με γενικό στόχο τη διασφάλιση αποτελεσματικής διακυβέρνησης, σχεδιασμού, λήψης αποφάσεων και χάραξης πολιτικής, με ισχυρή συμμετοχή των βασικών εμπλεκόμενων μερών εντός της κυβέρνησης, των επαγγελματικών ενώσεων και των μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας».

Για τον σκοπό αυτό, προγραμματίζεται ημερίδα τον Απρίλιο, σε συνεργασία με τον ΠΟΥ και το Γραφείο Ποιότητας Φροντίδας και Ασφάλειας Ασθενών του ΠΟΥ στην Αθήνα, με κύριο στόχο τη συμμετοχή ενός ευρέος φάσματος βασικών ενδιαφερόμενων μερών για το Ανθρώπινο Δυναμικό στον τομέα της Υγείας (ΑΔΥ) στην ανάπτυξη ενός νέου Πληροφοριακού Συστήματος Ανθρώπινου Δυναμικού για το ελληνικό σύστημα υγείας, στο πλαίσιο μιας πιο ολοκληρωμένης συνεργασίας για τη βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας.

Τελευταία τροποποίηση στις 21/03/2024 - 14:45
  • ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
  • STRESS TEST
  • ΛΙΛΙΑΝ ΒΙΛΔΙΡΙΔΗ
  • ΟΟΣΑ
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέο σήμα κινδύνου για τη χολέρα - Απειλούνται εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο
Νέο σήμα κινδύνου για τη χολέρα - Απειλούνται εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο 21 Μαρτίου 2024
Αγαπηδάκη: «Αναγνώριση, κατανόηση και αγάπη για τα άτομα με σύνδρομο Down» 21 Μαρτίου 2024
Αγαπηδάκη: «Αναγνώριση, κατανόηση και αγάπη για τα άτομα με σύνδρομο Down»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έρευνα για την επίδραση της ακτινοβολίας των κινητών στην υγεία ξεκινά το αμερικανικό Υπουργείο Υγείας
Πολιτική Υγείας
16/01/2026 - 12:00

Έρευνα για την επίδραση της ακτινοβολίας των κινητών στην υγεία ξεκινά το αμερικανικό Υπουργείο Υγείας

Θεμιστοκλέους: «Στόχος μας η ένταξη των νοσηλευτών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά μέσα στους επόμενους μήνες»
Πολιτική Υγείας
09/01/2026 - 14:00

Θεμιστοκλέους: «Στόχος μας η ένταξη των νοσηλευτών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά μέσα στους επόμενους μήνες»

Δωρεάν πρόγραμμα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας: Ξεκίνησε η αποστολή SMS
Πολιτική Υγείας
23/12/2025 - 10:09

Δωρεάν πρόγραμμα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας: Ξεκίνησε η αποστολή SMS

Ενημερωτική δράση του Υπουργείου Υγείας για τη δωρεά μυελού των οστών με ισχυρό μήνυμα!
Πολιτική Υγείας
22/12/2025 - 15:52

Ενημερωτική δράση του Υπουργείου Υγείας για τη δωρεά μυελού των οστών με ισχυρό μήνυμα!

Δωρεά μυελού των οστών: Τα πιο πολύτιμα δώρα είναι τα πιο απλά!
Υγεία
19/12/2025 - 20:00

Δωρεά μυελού των οστών: Τα πιο πολύτιμα δώρα είναι τα πιο απλά!

ΟΟΣΑ: Ένας στους τρεις θανάτους στην ΕΕ οφείλεται σε καρδιαγγειακές παθήσεις
Πολιτική Υγείας
15/12/2025 - 16:12

ΟΟΣΑ: Ένας στους τρεις θανάτους στην ΕΕ οφείλεται σε καρδιαγγειακές παθήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σε ποιες παθήσεις του δέρματος ωφελεί η κατανάλωση προβιοτικών!
Διατροφή
16/01/2026 - 20:36
Θερμαινόμενους χώρους διαθέτει σε ευάλωτους πολίτες ο Δήμος Θεσσαλονίκης λόγω της επερχόμενης κακοκαιρίας
Επικαιρότητα
16/01/2026 - 20:13
Γιατί ο θάνατος του κατοικίδιού μας πονάει όσο και η απώλεια ενός ανθρώπου
Pet
16/01/2026 - 19:38
Καρκίνος προστάτη: Το κρίσιμο ερώτημα για τον ανδρογονικό αποκλεισμό σε συνδυασμό με την οριστική ακτινοθεραπεία
Υγεία
16/01/2026 - 19:13
Ενδοφακοί: Πώς η επέμβαση για καταρράκτη διορθώνει τη μυωπία και άλλα διαθλαστικά προβλήματα
Health Talk
16/01/2026 - 18:34
Θεσσαλονίκη: Εθελοντική αιμοδοσία από 15 δημοτικά σχολεία - Το μήνυμα που στέλνουν οι μαθητές
Επικαιρότητα
16/01/2026 - 18:03
Επίσκεψη Μητσοτάκη στα ανακαινισμένα ΤΕΠ του Νοσοκομείου «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο ΕΕΣ»
Πολιτική Υγείας
16/01/2026 - 17:28
Περπάτημα και δουλειές του σπιτιού βοηθούν στη μείωση του κινδύνου θανάτου από το σύνδρομο CKM
Υγεία
16/01/2026 - 17:11
ΙΣΑ: Αυξήθηκαν τα περιστατικά βίας κατά γιατρών και υγειονονομικών στις δημόσιες δομές υγείας
Επικαιρότητα
16/01/2026 - 16:34
Η γονεϊκότητα «θωρακίζει» τους ενήλικες κατά της αηδίας
Υγεία
16/01/2026 - 16:02
Μέχρι τέλη Μάρτη θα μάς απασχολεί η γρίπη – Τι λέει η Ματίνα Παγώνη για εμβολιασμό και ομάδες κινδύνου
Επικαιρότητα
16/01/2026 - 15:00
Επιστροφή στα κουμπιά; Οι οθόνες αφής των αυτοκινήτων είναι πιο επικίνδυνες από τη χρήση κινητού στην οδήγηση
Υγεία
16/01/2026 - 14:00
Ο φόβος των ανθρώπων μπορεί να επηρεάσει την αντίδραση ενός αλόγου
Pet
16/01/2026 - 13:00
Έρευνα για την επίδραση της ακτινοβολίας των κινητών στην υγεία ξεκινά το αμερικανικό Υπουργείο Υγείας
Πολιτική Υγείας
16/01/2026 - 12:00
Αναρωτιέστε γιατί είστε ακόμα single; Έρευνα έχει τις απαντήσεις
Ψυχική Υγεία
16/01/2026 - 11:00
Η NASA πραγματοποίησε την πρώτη εκκένωση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού για λόγους υγείας
Επικαιρότητα
16/01/2026 - 10:00
ChatGPT Health: Οι ειδικοί ανησυχούν για την έναρξη του χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο
Ψυχική Υγεία
16/01/2026 - 09:00
Το σχέδιο Τραμπ για την υγειονομική περίθαλψη - Θολές ελπίδες για μείωση του κόστους φαρμάκων και ασφαλίστρων
Πολιτική Υγείας
15/01/2026 - 21:46
Χειμερινά σπορ: Πώς επιδρά ο κρύος καιρός στους τραυματισμούς;
Health Talk
15/01/2026 - 21:27
Κρήτη: «Στο Βενιζέλειο» η νέα φάση της πιλοτικής εφαρμογής του καινοτόμου προγράμματος Health-IQ
Πολιτική Υγείας
15/01/2026 - 20:59
ΣΦΕΕ: «Μόλις ένα στα πέντε καινοτόμα φάρμακα φτάνει σήμερα στους Έλληνες ασθενείς»
Pharma Policy
15/01/2026 - 20:26
Τρεις μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα που μπορούν να παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής έως και ένα χρόνο
Υγεία
15/01/2026 - 19:43
Οι στόχοι για τη διατροφή τη νέα χρονιά και πως μπορούν να γίνουν βιώσιμοι
Διατροφή
15/01/2026 - 19:12
Πιέσεις στα νοσοκομεία από τη γρίπη και οκτώ θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
15/01/2026 - 19:04
Θρήνος στη Χαλκίδα για τον θάνατο 13χρονης μαθήτριας Ειδικού Σχολείου - Ο ΕΟΔΥ δεν επιβεβαιώνει τα περί γρίπης
Επικαιρότητα
15/01/2026 - 18:23
Γεωργιάδης: Άμεση εφαρμογή δύο νέων μέτρων για τον έλεγχο της συνταγογράφησης σε πραγματικό χρόνο
Pharma Policy
15/01/2026 - 17:39
Κομισιόν: Τι κερδίζει ο Ευρωπαίος πολίτης από την απλοποίηση των κανονισμών για τις ιατρικές συσκευές
Pharma Policy
15/01/2026 - 17:08
Νέες δομές για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και ενίσχυση της επανένταξης στην Αττική
Ψυχική Υγεία
15/01/2026 - 16:41
Κοζάνη: Δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων, δεσποζόμενων ζώων ευπαθών κοινωνικών ομάδων και ποιμενικών σκύλων
Pet
15/01/2026 - 16:26
Τραμπ: Το πλήρες γάλα επιστρέφει στα σχολικά γεύματα
Επικαιρότητα
15/01/2026 - 16:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: Επίκειται συνεργασία ασφαλιστικών εταιρειών με το ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
14/01/2026 - 11:28
Κόντρες στη Βουλή για τη δωρεά προς τον ΠΟΥ σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση παιδιών και εφήβων με παχυσαρκία
Πολιτική Υγείας
14/01/2026 - 22:06
Γεωργιάδης: «Ξεκινάει η παραλαβή του νέου στόλου του ΕΚΑΒ με ασθενοφόρα και ελικόπτερα»
Πολιτική Υγείας
14/01/2026 - 17:42
Η Lavipharm ανάμεσα στους κορυφαίους εργοδότες με την πιστοποίηση Great Place To Work
Pharma News
15/01/2026 - 03:21
Παράταση έως και τις 31 Μαρτίου στο πρόγραμμα στήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων από τον Όμιλο Affidea
Υπηρεσίες Υγείας
14/01/2026 - 18:04
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo