ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ΠΟΥ επικαιροποίησε των κατάλογο των ανθεκτικών στα φάρμακα παθογόνων - Οι τρεις κατηγορίες

Πολιτική Υγείας
PEXELS
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε επικαιροποιημένο κατάλογο βακτηριακών παθογόνων προτεραιότητας (BPPL) 2024, ο οποίος περιλαμβάνει 15 οικογένειες βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.
Κυριακή, 19/05/2024 - 19:49
— Photo: PEXELS
News4Health Team News4Health Team

Τα παθογόνα αυτά ομαδοποιήθηκαν σε κρίσιμες, υψηλές και μεσαίες κατηγορίες για την ιεράρχησή τους και επιπλέον ο κατάλογος παρέχει οδηγίες για την ανάπτυξη νέων και απαραίτητων θεραπειών για να σταματήσει η εξάπλωση της μικροβιακής αντοχής (AMR).

Η μικροβιακή αντοχή εμφανίζεται όταν βακτήρια, ιοί, μύκητες και παράσιτα δεν ανταποκρίνονται πλέον στα φάρμακα, καθιστώντας τους ανθρώπους πιο άρρωστους και αυξάνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών, ασθενειών και θανάτων. Η ΑΜΡ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κατάχρηση και την υπερβολική χρήση αντιμικροβιακών φαρμάκων. Το επικαιροποιημένο BPPL ενσωματώνει νέα στοιχεία και γνώσεις εμπειρογνωμόνων για να καθοδηγήσει την έρευνα και ανάπτυξη για νέα αντιβιοτικά και να προωθήσει τον διεθνή συντονισμό για την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων.

«Κατάλογος-κλειδί»

«Χαρτογραφώντας την παγκόσμια επιβάρυνση από τα ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια και αξιολογώντας τον αντίκτυπό τους στη δημόσια υγεία, ο κατάλογος αυτός αποτελεί κλειδί για την καθοδήγηση των επενδύσεων και την αντιμετώπιση της κρίσης στον αγωγό των αντιβιοτικών και στην πρόσβαση», δήλωσε η Δρ Yukiko Nakatani, προσωρινή Βοηθός Γενική Διευθύντρια του ΠΟΥ για την Αντιμικροβιακή Αντίσταση. «Από την έκδοση του πρώτου καταλόγου βακτηριακών παθογόνων προτεραιότητας το 2017, η απειλή της μικροβιακής αντοχής έχει ενταθεί, διαβρώνοντας την αποτελεσματικότητα πολλών αντιβιοτικών και θέτοντας σε κίνδυνο πολλά από τα κέρδη της σύγχρονης ιατρικής».

Τα παθογόνα κρίσιμης προτεραιότητας, όπως τα αρνητικά κατά Gram βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά τελευταίας καταφυγής και το Mycobacterium tuberculosis που είναι ανθεκτικό στο αντιβιοτικό ριφαμπικίνη, αποτελούν μείζονες παγκόσμιες απειλές λόγω του υψηλού φορτίου τους και της ικανότητάς τους να αντιστέκονται στη θεραπεία και να μεταδίδουν την ανθεκτικότητα σε άλλα βακτήρια. Τα αρνητικά κατά Gram βακτήρια έχουν ενσωματωμένες ικανότητες να βρίσκουν νέους τρόπους να αντιστέκονται στη θεραπεία και μπορούν να μεταδίδουν γενετικό υλικό που επιτρέπει σε άλλα βακτήρια να γίνουν επίσης ανθεκτικά στα φάρμακα.

Παθογόνα υψηλής προτεραιότητας, όπως η Salmonella και η Shigella, έχουν ιδιαίτερα υψηλό φορτίο σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, μαζί με την Pseudomonas aeruginosa και τον Staphylococcus aureus, τα οποία δημιουργούν σημαντικές προκλήσεις σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης.

Άλλα παθογόνα υψηλής προτεραιότητας, όπως η ανθεκτική στα αντιβιοτικά Neisseria gonorrhoeae και ο Enterococcus faecium, παρουσιάζουν μοναδικές προκλήσεις για τη δημόσια υγεία, συμπεριλαμβανομένων των επίμονων λοιμώξεων και της πολυαντοχής στα φάρμακα, που απαιτούν στοχευμένη έρευνα και παρεμβάσεις δημόσιας υγείας.

Οι στρεπτόκοκκοι

Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί μέσης προτεραιότητας περιλαμβάνουν τους στρεπτόκοκκους της ομάδας Α και Β (και οι δύο νέοι στον κατάλογο του 2024), τον Streptococcus pneumoniae και τον Haemophilus influenzae, οι οποίοι παρουσιάζουν υψηλό φορτίο νόσου. Αυτά τα παθογόνα απαιτούν αυξημένη προσοχή, ιδίως σε ευάλωτους πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων των παιδιατρικών και των ηλικιωμένων, ιδίως σε περιβάλλοντα περιορισμένων πόρων.

«Η μικροβιακή αντοχή θέτει σε κίνδυνο την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά λοιμώξεις υψηλού φορτίου, όπως η φυματίωση, οδηγώντας σε σοβαρές ασθένειες και αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας», δήλωσε ο Δρ Jérôme Salomon, Βοηθός Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Καθολική Κάλυψη Υγείας, τις Μεταδοτικές και Μη Μεταδοτικές Ασθένειες.

Το BPPL 2024 τονίζει επίσης την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση της ΑΜΡ, συμπεριλαμβανομένης της καθολικής πρόσβασης σε ποιοτικά και οικονομικά προσιτά μέτρα για την πρόληψη, τη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία των λοιμώξεων, όπως περιγράφεται στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της ΑΜΡ και στη βασική δέσμη παρεμβάσεων για την ΑΜΡ. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τον μετριασμό των επιπτώσεων της ΑΜΡ στη δημόσια υγεία και την οικονομία.

Αλλαγές μεταξύ των καταλόγων του 2017 και του 2024

Από τον κατάλογο BPPL 2024 αφαιρέθηκαν πέντε συνδυασμοί παθογόνου-αντιβιοτικού που περιλαμβάνονταν στον κατάλογο BPPL 2017 και προστέθηκαν τέσσερις νέοι συνδυασμοί. Το γεγονός ότι τα ανθεκτικά στις κεφαλοσπορίνες τρίτης γενιάς Enterobacterales απαριθμούνται ως αυτόνομο στοιχείο στην κατηγορία κρίσιμης προτεραιότητας υπογραμμίζει το βάρος τους και την ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις, ιδίως στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Η μετακίνηση της ανθεκτικής στις καρβαπενέμες λοίμωξης Pseudomonas aeruginosa (CRPA) από κρίσιμη σε υψηλή προτεραιότητα στο BPPL 2024 αντικατοπτρίζει πρόσφατες αναφορές για μείωση της παγκόσμιας αντοχής. Παρά τη μετάβαση αυτή, οι επενδύσεις σε Ε&Α και άλλες στρατηγικές πρόληψης και ελέγχου για την CRPA παραμένουν σημαντικές, δεδομένου του σημαντικού βάρους της σε ορισμένες περιοχές.

Το BPPL 2024 του ΠΟΥ περιλαμβάνει τα ακόλουθα βακτήρια:

Κρίσιμη προτεραιότητα

  • Acinetobacter baumannii, ανθεκτικό στις καρβαπενέμες,
  • Enterobacterales, ανθεκτικά στις κεφαλοσπορίνες τρίτης γενιάς
  • Enterobacterales, ανθεκτικά στις καρβαπενέμες και
  • Mycobacterium tuberculosis, ανθεκτικό στη ριφαμπικίνη (περιλαμβάνονται μετά από ανεξάρτητη ανάλυση με παράλληλα προσαρμοσμένα κριτήρια και μετέπειτα εφαρμογή προσαρμοσμένου πίνακα ανάλυσης αποφάσεων με πολλαπλά κριτήρια).

Υψηλή προτεραιότητα

  • Salmonella Typhi, ανθεκτική στην φθοριοκινολόνη
  • Shigella spp., ανθεκτική στη φθοριοκινολόνη
  • Enterococcus faecium, ανθεκτικός στη βανκομυκίνη
  • Pseudomonas aeruginosa, ανθεκτική στις καρβαπενέμες
  • Μη τυφοειδής Salmonella, ανθεκτική στη φθοριοκινολόνη
  • Neisseria gonorrhoeae, ανθεκτική στις κεφαλοσπορίνες τρίτης γενιάς ή/και στις φθοριοκινολόνες
  • Staphylococcus aureus, ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη

Μέτρια προτεραιότητα

  • Στρεπτόκοκκοι ομάδας Α, ανθεκτικοί στη μακρολίδη
  • Streptococcus pneumoniae, ανθεκτικός στη μακρολίδη
  • Haemophilus influenzae, ανθεκτικός στην αμπικιλλίνη
  • Στρεπτόκοκκοι ομάδας Β, ανθεκτικοί στην πενικιλλίνη

Οι αλλαγές από το 2017 αντικατοπτρίζουν τη δυναμική φύση της AMR, που απαιτεί προσαρμοσμένες παρεμβάσεις. Βασιζόμενοι στην αξία του BPPL ως παγκόσμιου εργαλείου, η προσαρμογή του καταλόγου στα πλαίσια των χωρών και των περιφερειών μπορεί να λάβει υπόψη τις περιφερειακές διαφορές στην κατανομή των παθογόνων και την επιβάρυνση από την ΑΜR. Για παράδειγμα, το ανθεκτικό στα αντιβιοτικά Mycoplasma genitalium, το οποίο δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο, αποτελεί αυξανόμενη ανησυχία σε ορισμένα μέρη του κόσμου.

  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΑΝΤΟΧΗ
  • ΦΑΡΜΑΚΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην κλινική χεριού και μικροχειρουργικής άνω άκρου του ΚΑΤ
Επίσκεψη Μητσοτάκη στην κλινική χεριού και μικροχειρουργικής άνω άκρου του ΚΑΤ 18 Μαϊος 2024
ΕΟΔΥ: Δωρεάν και εμπιστευτικά εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα 20 Μαϊος 2024
ΕΟΔΥ: Δωρεάν και εμπιστευτικά εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τοκατλίδη: «Το ΙΦΕΤ εγγυάται ότι κανείς ασθενής δεν θα μείνει ακάλυπτος επειδή το φάρμακό του είναι σε έλλειψη»
Pharma Policy
21/02/2026 - 12:39

Τοκατλίδη: «Το ΙΦΕΤ εγγυάται ότι κανείς ασθενής δεν θα μείνει ακάλυπτος επειδή το φάρμακό του είναι σε έλλειψη»

Νέο επιχειρηματικό σχήμα στο χονδρεμπόριο φαρμάκων στην Ελλάδα
Pharma News
20/02/2026 - 00:14

Νέο επιχειρηματικό σχήμα στο χονδρεμπόριο φαρμάκων στην Ελλάδα

Η αντοχή σαλμονέλας και καμπυλοβακτηρίου στα αντιμικροβιακά συνιστούν πρόβλημα δημόσιας υγείας στην Ευρώπη
Πολιτική Υγείας
18/02/2026 - 17:59

Η αντοχή σαλμονέλας και καμπυλοβακτηρίου στα αντιμικροβιακά συνιστούν πρόβλημα δημόσιας υγείας στην Ευρώπη

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το γλαύκωμα χωρίς φάρμακα
Health Talk
18/02/2026 - 13:33

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το γλαύκωμα χωρίς φάρμακα

Ανθεκτικό σε σύγχρονα αντιβιοτικά βακτήριο βρέθηκε σε αρχαία σπηλιά πάγου στη Ρουμανία
Υγεία
17/02/2026 - 10:00

Ανθεκτικό σε σύγχρονα αντιβιοτικά βακτήριο βρέθηκε σε αρχαία σπηλιά πάγου στη Ρουμανία

ΠΟΥ: Χαμηλός ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού Νίπα σε παγκόσμιο επίπεδο
Πολιτική Υγείας
13/02/2026 - 00:02

ΠΟΥ: Χαμηλός ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού Νίπα σε παγκόσμιο επίπεδο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επιστολή ΙΣΑ σε Γεωργιάδη για τον αποκλεισμό γιατρών από την άσκηση ιδιωτικού έργου
Πολιτική Υγείας
23/02/2026 - 15:46
Πρεσβυωπία: Τι αλλάζει στην όραση μετά τα 40 και πώς αντιμετωπίζεται;
Health Talk
23/02/2026 - 15:24
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Το σώμα μπορεί να προειδοποιεί και 15 χρόνια πριν από τη διάγνωση
Υγεία
23/02/2026 - 12:04
Σαρακοστή: Μέρες χωρίς κρέας αλλά με πάμπολλες υγιεινές διατροφικές επιλογές
Διατροφή
23/02/2026 - 11:26
Καθαρά Δευτέρα 2026: «Αμόλα καλούμπα» με οδηγίες από τον ΑΔΜΗΕ για ένα ασφαλές πέταγμα χαρταετού
Επικαιρότητα
23/02/2026 - 09:41
Σε πειραματικό στάδιο super εμβόλιο που θα προστατεύει από ιούς, βακτήρια και αλλεργίες
Υγεία
22/02/2026 - 14:24
Γεωργιάδης: Μειωμένη κατά 60% η αναμονή στα ΤΕΠ στην Ελλάδα - Η σύγκριση με τον Καναδά
Πολιτική Υγείας
22/02/2026 - 14:04
Κινητοποιήσεις ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ για την αναβολή στη θητεία των ειδικευόμενων γιατρών
Επικαιρότητα
22/02/2026 - 13:43
Έντονη διαμαρτυρία της ΕΣΑμεΑ για τα εμπόδια στην προσβασιμότητα - «Θύματα στο βωμό του κέρδους»
Patient Talk
21/02/2026 - 13:27
Ξεψύχησε το δίχρονο αγοράκι στο οποίο είχε μεταμοσχευθεί «καμένη» καρδιά στην Ιταλία
Επικαιρότητα
21/02/2026 - 13:12
Σαρακοστή προ των πυλών: Τα οφέλη της νηστείας στην υγεία και... τι συμβαίνει μόλις μία εβδομάδα μετά τη διακοπή της!
Διατροφή
21/02/2026 - 12:58
Τοκατλίδη: «Το ΙΦΕΤ εγγυάται ότι κανείς ασθενής δεν θα μείνει ακάλυπτος επειδή το φάρμακό του είναι σε έλλειψη»
Pharma Policy
21/02/2026 - 12:39
Γεωργιάδης: «Στην Α΄ κατηγορία άγονων περιοχών η Μυτιλήνη και προσλήψεις γιατρών με αυξημένα κίνητρα»
Πολιτική Υγείας
21/02/2026 - 12:23
To αίμα παιδιάτρων "κλειδί" για νέες θεραπείες για τον ιό του απλού κρυολογήματος και τον RSV
Υγεία
20/02/2026 - 18:00
Σπάνια νοσήματα: Νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης φέρνει επανάσταση στη διάγνωση
Digital Health
20/02/2026 - 16:30
Πατρικό φίλτρο: Ερευνητές εντόπισαν γονίδιο που καθορίζει το στυλ πατρικής συμπεριφοράς
Ψυχική Υγεία
20/02/2026 - 15:30
Μέντα, ευκάλυπτος και τσίλι μπορούν συνεργατικά να κάνουν θαύματα κατά της φλεγμονής στα κύτταρα
Διατροφή
20/02/2026 - 14:30
Χρόνια έλκη: Νέα θεραπευτική ελπίδα με τζελ που εξασφαλίζει οξυγόνωση του ιστού
Υγεία
20/02/2026 - 13:28
ECDC: Μειωμένος ο κίνδυνος έκθεσης σε σερεουλίδη μετά τις ανακλήσεις βρεφικού γάλακτος στην ΕΕ
Πολιτική Υγείας
20/02/2026 - 12:19
Γεωργιάδης: Η νέα Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας για Ογκολογικούς Ασθενείς του Λαϊκού έτοιμη σ' ένα χρόνο
Πολιτική Υγείας
20/02/2026 - 11:22
Πιο κοντά σε ρινικό εμβόλιο που υπόσχεται προστασία από Covid, γρίπη και αλλεργίες
Υγεία
20/02/2026 - 10:30
Αγαπηδάκη για επεισόδια στο Κρατικό Νίκαιας: Δεν επιτέθηκαν στον Γεωργιάδη, αλλά στον Υπουργό Υγείας
Πολιτική Υγείας
20/02/2026 - 10:13
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Συμπτώματα και αντιμετώπιση μια συχνής διαταραχής του γαστρεντερικού
Health Talk
20/02/2026 - 09:34
Έφυγε σε ηλικία 53 ετών εξαιτίας αμυοτροφικής πλευρικής σκλήρυνσης ο “McSteamy” του Grey's Anatomy
Επικαιρότητα
20/02/2026 - 08:22
Ημέρα εθελοντικής αιμοδοσίας για τους εργαζόμενους της DEMO
Pharma News
20/02/2026 - 07:17
ΟΕΝΓΕ: «Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση της Αστυνομίας σε βάρος εργαζομένων του Νοσοκομείου Νίκαιας»
Επικαιρότητα
20/02/2026 - 03:38
Νέο επιχειρηματικό σχήμα στο χονδρεμπόριο φαρμάκων στην Ελλάδα
Pharma News
20/02/2026 - 00:14
Λαϊκό Νοσοκομείο: Αγιασμός για την υπό κατασκευή ογκολογική κλινική με δωρεά της Δήμητρας Κατσαφάδου
Επικαιρότητα
19/02/2026 - 23:51
Οι γάτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη θεραπείας για τύπους καρκίνου του μαστού
Υγεία
19/02/2026 - 23:24
Η BioNTech κατέθεσε αγωγή κατά της Moderna για παραβίαση πατέντας σε εμβόλιο κατά της Covid-19
Pharma News
19/02/2026 - 22:59

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: «Στην Α΄ κατηγορία άγονων περιοχών η Μυτιλήνη και προσλήψεις γιατρών με αυξημένα κίνητρα»
Πολιτική Υγείας
21/02/2026 - 12:23
Σαρακοστή προ των πυλών: Τα οφέλη της νηστείας στην υγεία και... τι συμβαίνει μόλις μία εβδομάδα μετά τη διακοπή της!
Διατροφή
21/02/2026 - 12:58
Γεωργιάδης: Μειωμένη κατά 60% η αναμονή στα ΤΕΠ στην Ελλάδα - Η σύγκριση με τον Καναδά
Πολιτική Υγείας
22/02/2026 - 14:04
Σαρακοστή: Μέρες χωρίς κρέας αλλά με πάμπολλες υγιεινές διατροφικές επιλογές
Διατροφή
23/02/2026 - 11:26
Τοκατλίδη: «Το ΙΦΕΤ εγγυάται ότι κανείς ασθενής δεν θα μείνει ακάλυπτος επειδή το φάρμακό του είναι σε έλλειψη»
Pharma Policy
21/02/2026 - 12:39
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo