ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νοσοκομειακοί Γιατροί: Υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση «πληγώνουν» τα δημόσια νοσοκομεία, το προσωπικό και τους ασθενείς

Πολιτική Υγείας
Photo by Vas.Ang
Ελλείψεις, προβλήματα και αναμονές στα δημόσια νοσοκομεία κάνει λόγο η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), καταγγέλλοντας την κυβέρνηση πως στηρίζει τον ιδιωτικό τομέα, αφήνοντας το δημόσιο να καταρρέει.
Τρίτη, 21/02/2023 - 07:29
— Photo: Photo by Vas.Ang
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Τα προβλήματα που ταλανίζουν τα δημόσια νοσοκομεία εξέθεσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ, παρουσιάζοντας τις ελλείψεις σε 14 νοσοκομεία και Κέντρα Υγεία της Αττικής.

Στο σύνολό τους οι γιατροί ζητούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίησή των επικουρικών γιατρών, αλλά και άμεσες προκηρύξεις θέσεων. Παράλληλα, θεωρούν απαραίτητη την λειτουργία του νοσοκομείου Αγία Βαρβάρα, εκφράζοντας την άποψη ότι θα μπορέσει να συμβάλλει στην αντιμετώπιση αναμονών και ράντζων στα νοσοκομεία και παράλληλα ζητούν να μη μεταφερθεί το Παιδοψυχιατρικό τμήμα του τζαμιού στο νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα. Μάλιστα, καταγγέλλουν πως τα ράντζα «κρύβονται» με τη μεταφορά ασθενών σε όποια κλινική έχει διαθέσιμες κλίνες.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Μ. Παγώνη, πάγια θέση των νοσοκομειακών γιατρών είναι η αύξηση της χρηματοδότησης για όλα τα δημόσια νοσοκομεία. Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη επανεξέτασης του μισθολογίου των νοσοκομειακών γιατρών από την αρχή, ειδικά μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και τις αναπροσαρμογές των μισθών.

Η κα Παγώνη τόνισε πως είναι απαραίτητη η μονιμοποίησή του επικουρικού προσωπικού, αλλά κι η πρόσληψη μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών εργαζομένων, επιταχύνοντας τις διαδικασίες προκηρύξεων και προσλήψεων.

Όπως δήλωσε ο Ταμίας, Κ. Λιβαδάς χρειάζονται τουλάχιστον 5 χιλιάδες γιατροί και συνολικά 30 χιλιάδες εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. «Αυτή δεν είναι περίθαλψη είναι πολεμική ιατρική», ανέφερε με νόημα.

Παράλληλα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης της εκπαίδευσης των νέων γιατρών, καθώς τα δυόμιση χρόνια της πανδημίας περιορίστηκαν στην αντιμετώπιση περιστατικών Covid, ενώ μειώθηκαν δραστικά και τα τακτικά χειρουργεία.

Για την κυρία Παγώνη, ζητούμενο αποτελεί και οι πληρωμές των γιατρών, καθώς υπάρχουν χρήματα που θα έπρεπε να είχαν λάβει και δεν τους έχουν καταβληθεί, με βασικότερο το ποσό των 250 ευρώ για την κάλυψη έκτακτων αναγκών. «Τα 250 ευρώ δεν τα έλαβαν οι επικουρικοί γιατροί παρότι δούλεψαν κανονικά», συμπλήρωσε η Όλγα Κοσμοπούλου, μέλος του ΔΣ.

Οι ελλείψεις που αναδεικνύουν οι ιατροί των νοσοκομείων (5μελείς)

  1. Παίδων Αγ. Σοφία: ζητούν προσλήψεις προσωπικού σε Νευροχειρουργικό (όπου λόγω υποστελέχωσης συνεφημερεύει με το Αγλαΐα Κυριακού), Τμήμα Ανοσολογίας, Τμήμα Μεσογειακής Αναιμίας, Αναισθησιολογικό, Μικροβιολογικό, Παιδιατρίκό, Νευρολογικό, Ακτινολογικό, Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής και Βιοπαθολόγους. Επίσης ζητάνε νοσηλευτικό προσωπικό, βιολόγους και τεχνολόγος (τελευταία ενημέρωση 9.2.2023).
  2. Παμμακάριστος: Ζητούν 3 Παθολόγους, Ακτινολόγους. Επίσης, στελέχωση του Αναισθησιολογικού και Χειρουργικού (τελευταία ενημέρωση 24.1.2023).
  3. Σισμανόγλειο: Άμεση πρόσληψη 2 Θωρακοχειρουργών (έχει μείνει μόνο ένας), 6 Παθολόγων, 5 Χειρουργών και Πνευμονολόγων (τελευταία ενημέρωση 18.1.2023).
  4. Γεννηματάς: Ζητούν Παθολόγους και άμεσες προσλήψεις από λίστες άλλων νοσοκομείων (τελευταία ενημέρωση 20.1.2023)
  5. Μεταξά: Ζητούν την πρόσληψη 8 Ακτινολόγων (ώστε να είναι πάλι 14 όπως παλαιότερα) και φαρμακοποιών (τελευταία ενημέρωση 10.1.2023).
  6. ΨΝΑ: Ζητούν προσλήψεις προσωπικού και 24ωρη κάλυψη των ειδικοτήτων πρώτης γραμμής (τελευταία ενημέρωση 9.1.2023).
  7. Αττικόν: Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Σοβαρό πρόβλημα με τα ράντζα (τελευταία ενημέρωση 10.2.2023).
  8. ΓΟΝΚ: Ζητούν πρόσληψη πνευμονολόγων (τελευταία ενημέρωση 7.2.2023).
  9. Άγιος Σάββας: Ζητούν προσλήψεις τεχνολόγων ακτινολόγων (τελευταία ενημέρωση 5.1.2023).
  10. Κ.Υ. Μαρκοπούλου: Ζητούν προσλήψεις 2 Γενικών Ιατρών, Παιδιάτρων και 3 Εργαστηριακών (τελευταία ενημέρωση 3.2.2023).
  11. Κ.Υ. Λαυρίου: Ζητούν προσλήψεις 6 μόνιμων γιατρών (τελευταία ενημέρωση 3.2.2023).
  12. Κ.Υ. Καπανδριτίου: Ζητούν προσλήψεις 4 Γενικών Γιατρών, 1 Καρδιολόγου, 1 Πνευμονολόγου και Οφθαλμίατρους (τελευταία ενημέρωση 3.2.2023).
  13. Κ.Υ. Σπάτων: Ζητούν προσλήψεις 6 μόνιμων γιατρών (τελευταία ενημέρωση 3.2.2023).
  14. Κ.Υ. Νέας Μάκρης: Ζητούν προσλήψεις 3 μόνιμων γιατρών (τελευταία ενημέρωση 3.2.2023).

Υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση, υποβάθμιση

Καθημερινές είναι οι καταγγελίες για υποστελεχωμένα νοσοκομεία και τα προβλήματα που συνεπάγονται οι ελλείψεις προσωπικού, σύμφωνα με την Γενική Γραμματέα της ΕΙΝΑΠ, Μαρία Αγρογιάννη, η οποία ανέδειξε και τις αναμονές για χειρουργεία.

Η κα Αγρογιάννη υποστήριξε πως νόμος για το νέο ΕΣΥ οδηγεί ουσιαστικά σε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση, με αύξηση των πληρωμών από ασθενείς.

«Στο νοσοκομείο της Νίκαιας όπου εργάζομαι έχουμε τραυματίες από τροχαία που αναγκάζονται να στέκονται όρθιοι στην αναμονή, ενώ πρέπει να είναι ξαπλωμένοι και ακίνητοι», ανέφερε.

Η Γ.Γ. της ΕΙΝΑΠ αναφέρθηκε στο τρίπτυχο «υποχρηματοδότηση- υποστελέχωση- υποβάθμιση», ενώ σε ό,τι αφορά τα ράντζα υποστήριξε ότι επιλέγεται να χρηματοδοτούνται ιδιωτικά νοσοκομεία για λίγα κρεβάτια, «αντί να χρηματοδοτούνται γενναία τα δημόσια νοσοκομεία».

Η κα Κοσμοπούλου αναφέρθηκε στο θέμα των κενών σε ιατρικό προσωπικό, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως στην κλινική που εργάζεται στο Νοσοκομείο της Νίκαιας, εργάζονται 5 ειδικοί γιατροί, ενώ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 10 και αυτοί οι 5 είναι άνω των 55 ετών.

Σε ό,τι αφορά τα ράντζα, τόνισε πως θα έπρεπε να ανοίξουν οι κλειστές κλίνες στην Αττική. «Θα μπορούσε να λυθεί το θέμα των ράντζων αν άνοιγαν το Αγ. Βαρβάρα στη Δ. Αττική, η Παμμακάριστος και στο Αμ. Φλέμινγκ», ανέφερε.

«Από τις 20 χειρουργικές θέσεις που μπορούμε να αναπτύξουμε, λειτουργούν περίπου οι μισές», τόνισε ο Φ. Καλοκάθης, μέλος της ΕΙΝΑΠ, γιατρός στο Αττικόν.

«Μας έχουν κλέψει περίπου το 50% του μισθού από το 2009 και μας δίνουν πίσω ένα 10%, που έχει ήδη εξαλειφθεί από τον πληθωρισμό», ανέφερε ο κ. Λιβαδάς, ενώ οι αυξήσεις δεν έχουν καν εφαρμοστεί ακόμα.

Κατά τον κ. Λιβαδά δεν έχει προκηρυχθεί θέση εδώ και 3,5 χρόνια. Όπως υποστήριξε δε, όποτε προκηρύχθηκαν θέσεις οι γιατροί ανταποκρίνονταν, ακόμη και «με αυτούς τους μισθούς, τους χαμηλότερους στην Ευρώπη, που μόνο η Βουλγαρία και η Ρουμανία ήταν χαμηλότερα, αλλά και η Ρουμανία τους αύξησε σημαντικά».

«Δεν πάει άλλο η κατάσταση στα νοσοκομεία», ξεκαθάρισε η Γ. Φίλιππα από το Γεννηματάς και προειδοποίησε πως «κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς».

«Δεν είναι όλα καλά στα νοσοκομεία, παρότι λέει η κυβέρνηση», τόνισε.

Διαβάστε ακόμη=> Παρελθόν οι εικόνες με διαδρόμους γεμάτους ράντζα στα νοσοκομεία της Αττικής; Τι αλλαγές έχουν επιφέρει τα μέτρα σε Αττικόν και Ευαγγελισμό

Τελευταία τροποποίηση στις 21/02/2023 - 11:12
  • ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
  • ΕΣΥ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
  • ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ
  • ΡΑΝΤΖΑ
  • ΑΤΤΙΚΟΝ
  • ΝΙΚΑΙΑ
  • ΠΑΓΩΝΗ
  • ΓΙΑΤΡΟΙ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΟΠΥΥ: Επετειακή εκδήλωση 10 ετών με απουσίες και κινητοποιήσεις
ΕΟΠΥΥ: Επετειακή εκδήλωση 10 ετών με απουσίες και κινητοποιήσεις 20 Φεβρουαρίου 2023
Φάρμακα: Που «έκλεισε» η φαρμακευτική δαπάνη από το κανάλι των ιδιωτικών φαρμακείων το 2022 21 Φεβρουαρίου 2023
Φάρμακα: Που «έκλεισε» η φαρμακευτική δαπάνη από το κανάλι των ιδιωτικών φαρμακείων το 2022

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΥ: Το 30% γιατρών και νοσηλευτών στην Ευρώπη πάσχει από κατάθλιψη
Ψυχική Υγεία
10/10/2025 - 11:21

ΠΟΥ: Το 30% γιατρών και νοσηλευτών στην Ευρώπη πάσχει από κατάθλιψη

Ριζική αναθεώρηση του ΕΣΥ ζητούν οι ειδικοί – Στο επίκεντρο η έλλειψη προσωπικού και η τηλεϊατρική
Επικαιρότητα
09/10/2025 - 22:07

Ριζική αναθεώρηση του ΕΣΥ ζητούν οι ειδικοί – Στο επίκεντρο η έλλειψη προσωπικού και η τηλεϊατρική

Θεμιστοκλέους: «Σε 10 μέρες τα ραντεβού στα νοσοκομεία και στις πιο δύσκολες ειδικότητες»
Πολιτική Υγείας
09/10/2025 - 14:28

Θεμιστοκλέους: «Σε 10 μέρες τα ραντεβού στα νοσοκομεία και στις πιο δύσκολες ειδικότητες»

Πουλής: «Το ΕΣΥ εισέρχεται σε μια νέα εποχή μετασχηματισμού - Υλοποιούνται έργα ύψους 1,8 δισ. ευρώ»
Πολιτική Υγείας
09/10/2025 - 03:33

Πουλής: «Το ΕΣΥ εισέρχεται σε μια νέα εποχή μετασχηματισμού - Υλοποιούνται έργα ύψους 1,8 δισ. ευρώ»

16th Pharma & Health Conference: «Το ΕΣΥ αλλάζει;»
Επικαιρότητα
08/10/2025 - 13:40

16th Pharma & Health Conference: «Το ΕΣΥ αλλάζει;»

«Το ΕΣΥ αλλάζει;» - Οι απαντήσεις που δόθηκαν στο 16ο Pharma & Health Conference
Επικαιρότητα
07/10/2025 - 17:27

«Το ΕΣΥ αλλάζει;» - Οι απαντήσεις που δόθηκαν στο 16ο Pharma & Health Conference

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τσιάρας: «Η Δικαιοσύνη θα ερευνήσει αν έχει γίνει παράνομος εμβολιασμός για την ευλογιά»
Επικαιρότητα
13/10/2025 - 23:26
Vichy Laboratoires: Επιδόσεις-ρεκόρ και ομαδικό πνεύμα στο Spetses Mini Marathon 2025
Pharma News
13/10/2025 - 21:14
H ΕΥ εξαγόρασε την Aqurance Α.Ε. - Επιταχύνεται ο μετασχηματισμός στην υγεία με την τεχνολογίας Veeva
Digital Health
13/10/2025 - 20:39
NAD⁺: Ένα νέο ισχυρό «εργαλείο» στη μάχη με τον καρκίνο των ωοθηκών
Health Talk
13/10/2025 - 19:47
Προειδοποίηση ΠΟΥ και παγκόσμια ανησυχία για την ισχυρή ανθεκτικότητα στα κοινά αντιβιοτικά
Πολιτική Υγείας
13/10/2025 - 19:16
Γάζα: Ο Ερυθρός Σταυρός θα παραλάβει σορούς ομήρων
Επικαιρότητα
13/10/2025 - 18:39
Επετειακή ημερίδα στο Θριάσιο Νοσοκομείο για τα 20 χρόνια του «Λάτσειου Κέντρου Εγκαυμάτων»
Επικαιρότητα
13/10/2025 - 18:12
Αναψυκτικά και συκώτι: Νέα μελέτη ανακάλυψε πιθανή σύνδεση με παθήσεις του ήπατος
Υγεία
13/10/2025 - 17:44
Καρκίνος μαστού: Η Estée Lauder Hellas φωταγωγεί τον «Δρομέα» με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων
Pharma News
13/10/2025 - 17:21
Νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση του μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα
Υγεία
13/10/2025 - 17:03
Πατούλης: «Για πολλούς ασθενείς η μεταμόσχευση είναι η μόνη τους ευκαιρία για ζωή»
Υγεία
13/10/2025 - 16:49
Εκδήλωση για την Ψυχική Υγεία και την παραβατικότητα των νέων, στην πρεσβεία της Ελλάδας στο Βέλγιο
Ψυχική Υγεία
13/10/2025 - 16:36
ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Προνομιακά πακέτα προληπτικών εξετάσεων για τον Καρκίνο του Μαστού
Υπηρεσίες Υγείας
13/10/2025 - 16:18
Κρίταμο για το ταξίδι, χαρούπι για απώλεια βάρους και τσάι του βουνού για δυνατή μνήμη
Διατροφή
13/10/2025 - 16:02
Άμεση παρέμβαση εθελόντριας του ΕΕΣ σε έκτακτο περιστατικό σε παιδί!
Επικαιρότητα
13/10/2025 - 15:46
Έναρξη μαθημάτων για την πρώτη Βιο-Ακαδημία της DEMO
Pharma News
13/10/2025 - 15:31
Εγκεφαλική εξέταση προβλέπει την ικανότητα επίτευξης οργασμού αλλά μόνο σε ασθενείς που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά
Υγεία
13/10/2025 - 15:13
Πώς θα εξασφαλισθεί η ποιότητα ζωής σε επεμβάσεις του παχέος εντέρου - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής
Health Talk
13/10/2025 - 14:47
Αναδυόμενες ευκαιρίες για τα συστήματα υγείας στην Ελλάδα και την Ευρώπη
Pharma News
13/10/2025 - 14:32
Νέο τζελ αυξάνει τις πιθανότητες επούλωσης των τραυμάτων των φωνητικών χορδών
Υγεία
13/10/2025 - 14:17
Αυξημένη η θνησιμότητα σε όλες τις ηλικίες στην Ελλάδα - Υψηλά ποσοστά θανάτων νέων σε τροχαία δυστυχήματα
Επικαιρότητα
13/10/2025 - 13:52
Μη τεκμηριωμένες έως και το 40% των αξονικών τομογραφιών που γίνονται στην Ευρώπη
Υγεία
13/10/2025 - 13:33
Δείκτης κακής ψυχικής υγείας η νυχτερινή χρήση των social media
Ψυχική Υγεία
13/10/2025 - 12:00
Κάθε 6 δευτερόλεπτα χάνεται μία ζωή από επιπλοκές θρόμβων - Η αξία της πρόληψης
Υγεία
13/10/2025 - 12:00
Η διακοπή του καπνίσματος βοηθάει ακόμα και σε προχωρημένα στάδια καρκίνου
Υγεία
13/10/2025 - 11:00
Εξιτήριο πήρε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
Επικαιρότητα
13/10/2025 - 10:46
Μικροπλαστικά: Πώς αλλάζουν τη λειτουργία του οργανισμού μας
Υγεία
13/10/2025 - 10:00
Πανελλαδική απεργία των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία στις 14 Οκτωβρίου
Επικαιρότητα
13/10/2025 - 09:11
Τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας των νέων αποτελούν «αναδυόμενη κρίση», προειδοποιεί παγκόσμια μελέτη για την υγεία
Επικαιρότητα
13/10/2025 - 09:00
Παγκόσμια Ημέρα Αυγού: Ένας θησαυρός βιταμινών μόνο με 78 θερμίδες
Διατροφή
12/10/2025 - 08:48

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πανελλαδική απεργία των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία στις 14 Οκτωβρίου
Επικαιρότητα
13/10/2025 - 09:11
Συμπτώματα κρυολόγηματος ή γρίπης; Γιατί η βιταμίνη C δεν είναι αρκετή
Υγεία
11/10/2025 - 11:00
Νέα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι ο αυτισμός δεν είναι μία ενιαία διαταραχή
Υγεία
11/10/2025 - 10:12
Η κυβέρνηση Τραμπ απολύει δεκάδες αξιωματούχους των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών
Πολιτική Υγείας
11/10/2025 - 09:17
ΣΔΙΕ: «Μόνη λύση η υιοθέτηση και η καθολική εφαρμογή των διεθνών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης»
Πολιτική Υγείας
11/10/2025 - 00:06
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo