ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μητσοτάκης για προσωπικό γιατρό: «Φιλόδοξο σχέδιο δίπλα σε νέους διορισμούς και αυξήσεις αποδοχών»

Πολιτική Υγείας
EUROKINISSI
Στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ανέβηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της του νομοσχεδίου του του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού - Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις».
Τρίτη, 12/11/2024 - 11:51
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Αρχικά ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως «μπορεί η Βουλή να εμφανίζει σήμερα μια ελαφρώς διαφορετική εικόνα μετά τις τελευταίες αναδιατάξεις στα έδρανα της αντιπολίτευσης αντίθετα όμως το ν/σ το οποίο συζητούμε είναι μέρος μίας σταθερής διαδρομής που αναβαθμίζει τη δημόσια υγεία υπηρετώντας τρεις κεντρικούς στόχους: την εκτεταμένη πρόληψη, την οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, την ανακαίνιση 93 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας. Και όλα αυτά φυσικά δίπλα σε νέους διορισμούς υγειονομικών και σε σημαντικά μέτρα βελτίωσης των αποδοχών τους».

Στη συνέχεια τόνισε ότι πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο. «Πιστεύω ότι δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του ΕΣΥ, προϋποθέτει συνεπώς και χρόνο και μεγάλη επιμονή στην εκτέλεσή του. Αναμφίβολα ωστόσο αποτελεί ένα έργο το οποίο γίνεται πράξη μέρα με τη μέρα».

Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για τη σημασία των παρεμβάσεων που διορθώνουν τις όποιες αρρυθμίες μπορεί να προκύπτουν αναφέροντας ως μια τέτοια παρέμβαση «τις νέες διατάξεις που θέτουν στο επίκεντρο της προσοχής μας τον προσωπικό γιατρό. Έναν θεσμό ο οποίος η αλήθεια είναι ότι στην πατρίδα μας άργησε» όπως είπε επειδή η σημασία του υποτιμήθηκε τόσο από την ιατρική κοινότητα όσο και από τους ίδιους τους πολίτες.

Επεσήμανε ωστόσο ότι ο προσωπικός γιατρός είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο υγειονομικής αναφοράς. «Μπορεί να μας εξασφαλίζει ποιοτική και δωρεάν παρακολούθηση της υγείας μας για όλη τη ζωή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Είναι κυρίως εκείνος ο οποίος θα ενημερώνει και θα παρακολουθεί τον ψηφιακό φάκελο του ασθενούς τον οποίο σύντομα θα έχουμε όλοι μας», είπε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στόχος της ρύθμισης είναι «να καλυφθεί το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού, με παράλληλες προβλέψεις αυξάνοντας με νέα κίνητρα τη δεξαμενή των διαθέσιμων επιστημόνων, εμπλουτίζοντας τις κατηγορίες των δυνητικών προσωπικών γιατρών αλλά φροντίζοντας ταυτόχρονα και για τη διαρκή τους επιμόρφωση, διευκολύνοντας όμως ταυτόχρονα και τους πολίτες σε όλη την επικράτεια να επιλέγουν εύκολα το γιατρό της προτίμησής τους. Στο εξής λοιπόν ο αριθμός των προσωπικών γιατρών γίνεται μεγαλύτερος γιατί σε αυτόν προστίθενται όλοι οι αγροτικοί γιατροί αλλά και ειδικευόμενοι του τελευταίου της γενικής ιατρικής αφού λάβουν τη σχετική επιμόρφωση. Και στο πεδίο των κινήτρων προσωπικοί γιατροί θα μπορούν να γίνουν όλοι είτε υπηρετούν σε μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας είτε διαθέτουν δικό τους ιατρείο. Και σημειώνω ότι τα έσοδά τους ανά ασθενή θα είναι ανεξάρτητα από τις άλλες αποδοχές τους και το όριο των εγγραφών θα φθάνει τους 2000 πολίτες ανά γενικό γιατρό. Μιλάμε δηλαδή για μία πρόσθετη αμοιβή η οποία θα μπορεί να φθάσει μέχρι τα 11.000 ευρώ, ετησίως. Και προφανώς οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν θα επιβαρύνονται καθόλου για τις υπηρεσίες που παρέχονται. Θα μπορούν ωστόσο να επιλέγουν και ειδικούς εκτός ΕΟΠΥ αναλαμβάνοντας βεβαίως οι ίδιοι το κόστος».

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργάζονται με το γιατρό της προτίμησής τους ακόμη και εκτός δήμου στον οποίο κατοικούν.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε δυο ακόμα πρωτοβουλίες που όπως είπε αξίζουν ξεχωριστή αναφορά. «Η γενναία απόφαση να αμείβονται με ένα εφάπαξ ποσό 40.000 ευρώ όσοι απόφοιτοι της ιατρικής ακολουθούν την ειδικότητα της γενικής οικογενειακής ιατρικής ή της εσωτερικής παθολογίας» μιλώντας για πρακτική δοκιμασμένη σε πολλά κράτη. «Να σταθώ και στην ίδρυση των 8 πανεπιστημιακών κέντρων υγείας στελεχωμένα με διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό των ιατρικών σχολών που θα έχουν διπλή αποστολή να συμβάλουν στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας και πρόληψης αλλά και να επιμορφώνουν κυρίως νέους γιατρούς».

Τα προγράμματα πρόληψης

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός θέλησε να κάνει, όπως είπε, μία ειδική αναφορά στα πολύ σημαντικά βήματα στον τομέα της πρόληψης και της δημόσιας υγείας εν γένει, μιλώντας για μία πολιτική που είναι καθοριστική για το προσδόκιμο ζωής. «Δεν χρειάζεται να είναι κανείς επιστήμονας για να γνωρίζει τα βασικά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης συμπεριφοράς και των συνηθειών μας που προάγουν μια καλή υγεία. Να μην καπνίζουμε, να τρώμε υγιεινά, να προσέχουμε το βάρος μας, να πίνουμε λίγο και να αθλούμαστε». Η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ αυτών που κάνουν και τα πέντε αυτά και εκείνων που δεν κάνουν κανένα, μπορεί να είναι 18 χρόνια, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης, υπογράμμισε τη μεγάλη ευθύνη που έχουμε ειδικά απέναντι στις νεότερες γενιές να τους εκπαιδεύσουμε στο τι τελικά σημαίνει όχι απλά να αυξάνουμε το προβλέψιμο της ζωής μας αλλά να επιλέγουμε μία ζωή που θα μας εξασφαλίσει μεγαλύτερες πιθανότητες να γεράσουμε καλά και να μπορούμε να χαιρόμαστε τα γηρατειά μας χωρίς τις επιβαρύνσεις των μακροχρόνιων ασθενειών.

«Για πρώτη φορά στη χώρα μας αποκτούμε ένα οργανωμένο πρόγραμμα πρόληψης και δημόσιας υγείας» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος σε μία «μεταρρύθμιση η οποία έχει ήδη χειροπιαστά αποτελέσματα».

Στο σημείο αυτό στάθηκε με στοιχεία στη σημασία που αποδίδει στις προληπτικές εξετάσεις αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Προλαμβάνω» ένα πρόγραμμα-ομπρέλα που ξεκίνησε με το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τη σημασία του εμβολιασμού κατά του HPV αλλά και την πρωτοβουλία κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου. «Στο ίδιο μέτωπο τις επόμενες εβδομάδες εγκαινιάζεται και η πολύ σημαντική πρωτοβουλία για τα καρδιαγγειακά νοσήματα», πρόσθεσε.

«Με αυτόν τον τρόπο αντιλαμβάνομαι την έννοια ενός κράτους το οποίο φροντίζει τον πολίτη», είπε ο πρωθυπουργός. «Και επειδή δουλειά σας είναι να ασκείτε κριτική αναρωτιέμαι πότε έχουν ξαναγίνει όλα αυτά στη χώρα μας;» τόνισε καταχειροκροτούμενος.

Ο κ. Μητσοτάκης Ειδική μνεία έκανε στη «φιλόδοξη προσπάθεια που κάνει το υπουργείο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ειδικά της παχυσαρκίας των παιδιών και εφήβων», υπογραμμίζοντας την ενημέρωση για τη σημασία της σωστής διατροφής και της άσκησης. «Συμπληρώνεται έτσι ένα ευρύ τόσο πρόληψης προσανατολισμένο στα πιο σοβαρά χρόνια νοσήματα του καιρού μας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Τελευταία τροποποίηση στις 12/11/2024 - 12:09
  • ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ
  • ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ
  • ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μητσοτάκης: Τέλη Νοεμβρίου ξεκινούν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία
Μητσοτάκης: Τέλη Νοεμβρίου ξεκινούν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία 12 Νοεμβρίου 2024
Προληπτικός έλεγχος: Εντός του Δεκεμβρίου η έναρξη των εξετάσεων για τα καρδιαγγειακά 12 Νοεμβρίου 2024
Προληπτικός έλεγχος: Εντός του Δεκεμβρίου η έναρξη των εξετάσεων για τα καρδιαγγειακά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίσκεψη Μητσοτάκη και της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας στο ΓΝΑ «Γεώργιος Γεννηματάς»
Πολιτική Υγείας
02/01/2026 - 09:14

Επίσκεψη Μητσοτάκη και της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας στο ΓΝΑ «Γεώργιος Γεννηματάς»

Μητσοτάκης: «Στα ορόσημα του 2025 η ανακαίνιση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας»
Επικαιρότητα
31/12/2025 - 19:33

Μητσοτάκης: «Στα ορόσημα του 2025 η ανακαίνιση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας»

Ο ΙΣΑ ζητεί την εξαίρεση των προσωπικών ιατρών από την υποχρέωση των κατ’ οίκον επισκέψεων
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 20:52

Ο ΙΣΑ ζητεί την εξαίρεση των προσωπικών ιατρών από την υποχρέωση των κατ’ οίκον επισκέψεων

Επιστολή ΙΣΑ στον ΕΟΠΥΥ για τη νέα σύμβαση των Προσωπικών Ιατρών
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 15:33

Επιστολή ΙΣΑ στον ΕΟΠΥΥ για τη νέα σύμβαση των Προσωπικών Ιατρών

Προσωπικός Ιατρός: «Κόκκινη γραμμή» οι κατ’ οίκον επισκέψεις χωρίς αποζημίωση
Πολιτική Υγείας
09/12/2025 - 19:07

Προσωπικός Ιατρός: «Κόκκινη γραμμή» οι κατ’ οίκον επισκέψεις χωρίς αποζημίωση

Μητσοτάκης: Η χώρα μας στον τομέα της πρόληψης βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ΕΕ
Πολιτική Υγείας
08/12/2025 - 11:10

Μητσοτάκης: Η χώρα μας στον τομέα της πρόληψης βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ΕΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το "πόδι της χήνας" στα μάτια μπορεί να προειδοποιεί για κίνδυνο Αλτσχάιμερ
Υγεία
03/01/2026 - 09:04
ΕΛΑΣ: Δέκα νεκροί σε ισάριθμα τροχαία δυστυχήματα στην Αττική, τον Δεκέμβριο!
Επικαιρότητα
02/01/2026 - 18:39
«Dry January»: Πόσο χρόνο χρειάζεται για να «καθαρίσει» το ήπαρ από το αλκοόλ των εορτών
Διατροφή
02/01/2026 - 18:21
Οι Πρωτοχρονιές που βάφτηκαν με αίμα τα τελευταία 25 χρόνια
Επικαιρότητα
02/01/2026 - 17:48
Ελβετία: Τα «σπινθηροβόλα κεριά» η προφανής αιτία της φονικής πυρκαγιάς - Ταυτοποιήθηκαν 113 τραυματίες
Επικαιρότητα
02/01/2026 - 17:24
Κλιματική κρίση: Οι περιοριστικές πολιτικές αποδυναμώνουν την δημόσια στήριξη, σύμφωνα με νέα μελέτη
Επικαιρότητα
02/01/2026 - 17:03
Μήνυμα Σιάσου για το 2026: «Επένδυση στην άριστη εκπαίδευση, την καινοτόμο έρευνα και τη διαρκή εξωστρέφεια»
Επικαιρότητα
02/01/2026 - 16:39
Ο Elon Musk σχεδιάζει «μαζική παραγωγή» των εγκεφαλικών τσιπ Neuralink
Επικαιρότητα
02/01/2026 - 16:17
Kύστη κόκκυγoς: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία - Γιατί είναι γνωστή και ως «νόσος του Jeep»
Health Talk
02/01/2026 - 15:51
Επιστολή ΙΣΑ προς Εξαδάκτυλο για την έκτακτη συνεδρίαση των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων
Επικαιρότητα
02/01/2026 - 15:36
Μεθεόρτια κατάθλιψη: Πώς να την ξεπεράσετε με συνοπτικές διαδικασίες
Ψυχική Υγεία
02/01/2026 - 15:12
Το Ισραήλ απαγορεύει την είσοδο στη Γάζα σε 37 διεθνείς ΜΚΟ
Επικαιρότητα
02/01/2026 - 14:48
Χανιά: Ενισχύεται η προσβασιμότητα στο Δημοτικό Κολυμβητήριο με νέο σύστημα για ΑμεΑ
Επικαιρότητα
02/01/2026 - 14:19
Οι φαρμακευτικές εταιρείες αυξάνουν τις τιμές 350 φαρμάκων στις ΗΠΑ παρά τις πιέσεις Τραμπ
Pharma Policy
02/01/2026 - 14:00
Θεσσαλονίκη: Επτακόσιοι τόνοι σκουπίδια μαζεύτηκαν από τα πάρτι της Πρωτοχρονιάς
Επικαιρότητα
02/01/2026 - 13:43
Τραγωδία στο Κραν Μοντανά: Ώρες αγωνίας για τη 15χρονη Ελληνίδα που αγνοείται - Έκκληση από τους γονείς
Επικαιρότητα
02/01/2026 - 13:22
Λιγότερα πρέπει, λιγότερο στρες: Πως να είναι πιο χαρούμενο το 2026 με λιγότερα
Ψυχική Υγεία
02/01/2026 - 12:10
Μια έντονη προπόνηση 10 λεπτών μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του καρκίνου του εντέρου
Υγεία
02/01/2026 - 11:00
Νευροεπιστήμονας υποστηρίζει ότι είναι εφικτό να «σβήνουν» οι κακές αναμνήσεις και να αντικαθιστώνται με καλύτερες
Ψυχική Υγεία
02/01/2026 - 10:00
Επίσκεψη Μητσοτάκη και της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας στο ΓΝΑ «Γεώργιος Γεννηματάς»
Πολιτική Υγείας
02/01/2026 - 09:14
Volume eating: Η λύση για να είστε συνεπείς στην απώλεια βάρους το 2026;
Διατροφή
02/01/2026 - 09:00
«Η απορρόφηση κονδυλίων δεν ισοδυναμεί με λειτουργικό ΕΣΥ – Η πραγματικότητα διαψεύδει τον Υπουργό Υγείας»
Πολιτική Υγείας
31/12/2025 - 20:12
Μητσοτάκης: «Στα ορόσημα του 2025 η ανακαίνιση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας»
Επικαιρότητα
31/12/2025 - 19:33
Κρήτη: Παρατείνονται έως και τις 7 Ιανουαρίου τα προληπτικά μέτρα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
31/12/2025 - 19:12
Πρόληψη από την παιδική ηλικία: Οι συνήθειες που προστατεύουν την καρδιά μας
Health Talk
31/12/2025 - 18:09
Αποκαταστάθηκαν οι καθυστερήσεις πληρωμών των ιατρών στο σύστημα ηλεκτρονικής προέγκρισης φαρμάκων
Πολιτική Υγείας
31/12/2025 - 17:24
Χειμώνας και δέρμα: Τρεις απλές και πρακτικές συμβουλές για τη διατήρηση της υγείας του
Health Talk
31/12/2025 - 17:02
Πρωτοβουλία για αθόρυβα εορταστικά πυροτεχνήματα από την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ζώων Συντροφιάς
Pet
31/12/2025 - 16:34
Επιτραπέζια παιχνίδια: Έρευνα μελετά πόσο μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους με νευροδιαφορετικότητα
Ψυχική Υγεία
31/12/2025 - 16:00
Γιατί τα κράνμπερις δεν είναι μόνο για τις γιορτές των Χριστουγέννων - Τα πολλαπλά οφέλη τους
Διατροφή
31/12/2025 - 15:06

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μια έντονη προπόνηση 10 λεπτών μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του καρκίνου του εντέρου
Υγεία
02/01/2026 - 11:00
Τραγωδία στο Κραν Μοντανά: Ώρες αγωνίας για τη 15χρονη Ελληνίδα που αγνοείται - Έκκληση από τους γονείς
Επικαιρότητα
02/01/2026 - 13:22
Λιγότερα πρέπει, λιγότερο στρες: Πως να είναι πιο χαρούμενο το 2026 με λιγότερα
Ψυχική Υγεία
02/01/2026 - 12:10
Ο Elon Musk σχεδιάζει «μαζική παραγωγή» των εγκεφαλικών τσιπ Neuralink
Επικαιρότητα
02/01/2026 - 16:17
Νευροεπιστήμονας υποστηρίζει ότι είναι εφικτό να «σβήνουν» οι κακές αναμνήσεις και να αντικαθιστώνται με καλύτερες
Ψυχική Υγεία
02/01/2026 - 10:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo