ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μητσοτάκης για προσωπικό γιατρό: «Φιλόδοξο σχέδιο δίπλα σε νέους διορισμούς και αυξήσεις αποδοχών»

Πολιτική Υγείας
EUROKINISSI
Στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ανέβηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της του νομοσχεδίου του του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού - Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις».
Τρίτη, 12/11/2024 - 11:51
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Αρχικά ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως «μπορεί η Βουλή να εμφανίζει σήμερα μια ελαφρώς διαφορετική εικόνα μετά τις τελευταίες αναδιατάξεις στα έδρανα της αντιπολίτευσης αντίθετα όμως το ν/σ το οποίο συζητούμε είναι μέρος μίας σταθερής διαδρομής που αναβαθμίζει τη δημόσια υγεία υπηρετώντας τρεις κεντρικούς στόχους: την εκτεταμένη πρόληψη, την οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, την ανακαίνιση 93 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας. Και όλα αυτά φυσικά δίπλα σε νέους διορισμούς υγειονομικών και σε σημαντικά μέτρα βελτίωσης των αποδοχών τους».

Στη συνέχεια τόνισε ότι πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο. «Πιστεύω ότι δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του ΕΣΥ, προϋποθέτει συνεπώς και χρόνο και μεγάλη επιμονή στην εκτέλεσή του. Αναμφίβολα ωστόσο αποτελεί ένα έργο το οποίο γίνεται πράξη μέρα με τη μέρα».

Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για τη σημασία των παρεμβάσεων που διορθώνουν τις όποιες αρρυθμίες μπορεί να προκύπτουν αναφέροντας ως μια τέτοια παρέμβαση «τις νέες διατάξεις που θέτουν στο επίκεντρο της προσοχής μας τον προσωπικό γιατρό. Έναν θεσμό ο οποίος η αλήθεια είναι ότι στην πατρίδα μας άργησε» όπως είπε επειδή η σημασία του υποτιμήθηκε τόσο από την ιατρική κοινότητα όσο και από τους ίδιους τους πολίτες.

Επεσήμανε ωστόσο ότι ο προσωπικός γιατρός είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο υγειονομικής αναφοράς. «Μπορεί να μας εξασφαλίζει ποιοτική και δωρεάν παρακολούθηση της υγείας μας για όλη τη ζωή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Είναι κυρίως εκείνος ο οποίος θα ενημερώνει και θα παρακολουθεί τον ψηφιακό φάκελο του ασθενούς τον οποίο σύντομα θα έχουμε όλοι μας», είπε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στόχος της ρύθμισης είναι «να καλυφθεί το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού, με παράλληλες προβλέψεις αυξάνοντας με νέα κίνητρα τη δεξαμενή των διαθέσιμων επιστημόνων, εμπλουτίζοντας τις κατηγορίες των δυνητικών προσωπικών γιατρών αλλά φροντίζοντας ταυτόχρονα και για τη διαρκή τους επιμόρφωση, διευκολύνοντας όμως ταυτόχρονα και τους πολίτες σε όλη την επικράτεια να επιλέγουν εύκολα το γιατρό της προτίμησής τους. Στο εξής λοιπόν ο αριθμός των προσωπικών γιατρών γίνεται μεγαλύτερος γιατί σε αυτόν προστίθενται όλοι οι αγροτικοί γιατροί αλλά και ειδικευόμενοι του τελευταίου της γενικής ιατρικής αφού λάβουν τη σχετική επιμόρφωση. Και στο πεδίο των κινήτρων προσωπικοί γιατροί θα μπορούν να γίνουν όλοι είτε υπηρετούν σε μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας είτε διαθέτουν δικό τους ιατρείο. Και σημειώνω ότι τα έσοδά τους ανά ασθενή θα είναι ανεξάρτητα από τις άλλες αποδοχές τους και το όριο των εγγραφών θα φθάνει τους 2000 πολίτες ανά γενικό γιατρό. Μιλάμε δηλαδή για μία πρόσθετη αμοιβή η οποία θα μπορεί να φθάσει μέχρι τα 11.000 ευρώ, ετησίως. Και προφανώς οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν θα επιβαρύνονται καθόλου για τις υπηρεσίες που παρέχονται. Θα μπορούν ωστόσο να επιλέγουν και ειδικούς εκτός ΕΟΠΥ αναλαμβάνοντας βεβαίως οι ίδιοι το κόστος».

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργάζονται με το γιατρό της προτίμησής τους ακόμη και εκτός δήμου στον οποίο κατοικούν.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε δυο ακόμα πρωτοβουλίες που όπως είπε αξίζουν ξεχωριστή αναφορά. «Η γενναία απόφαση να αμείβονται με ένα εφάπαξ ποσό 40.000 ευρώ όσοι απόφοιτοι της ιατρικής ακολουθούν την ειδικότητα της γενικής οικογενειακής ιατρικής ή της εσωτερικής παθολογίας» μιλώντας για πρακτική δοκιμασμένη σε πολλά κράτη. «Να σταθώ και στην ίδρυση των 8 πανεπιστημιακών κέντρων υγείας στελεχωμένα με διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό των ιατρικών σχολών που θα έχουν διπλή αποστολή να συμβάλουν στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας και πρόληψης αλλά και να επιμορφώνουν κυρίως νέους γιατρούς».

Τα προγράμματα πρόληψης

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός θέλησε να κάνει, όπως είπε, μία ειδική αναφορά στα πολύ σημαντικά βήματα στον τομέα της πρόληψης και της δημόσιας υγείας εν γένει, μιλώντας για μία πολιτική που είναι καθοριστική για το προσδόκιμο ζωής. «Δεν χρειάζεται να είναι κανείς επιστήμονας για να γνωρίζει τα βασικά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης συμπεριφοράς και των συνηθειών μας που προάγουν μια καλή υγεία. Να μην καπνίζουμε, να τρώμε υγιεινά, να προσέχουμε το βάρος μας, να πίνουμε λίγο και να αθλούμαστε». Η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ αυτών που κάνουν και τα πέντε αυτά και εκείνων που δεν κάνουν κανένα, μπορεί να είναι 18 χρόνια, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης, υπογράμμισε τη μεγάλη ευθύνη που έχουμε ειδικά απέναντι στις νεότερες γενιές να τους εκπαιδεύσουμε στο τι τελικά σημαίνει όχι απλά να αυξάνουμε το προβλέψιμο της ζωής μας αλλά να επιλέγουμε μία ζωή που θα μας εξασφαλίσει μεγαλύτερες πιθανότητες να γεράσουμε καλά και να μπορούμε να χαιρόμαστε τα γηρατειά μας χωρίς τις επιβαρύνσεις των μακροχρόνιων ασθενειών.

«Για πρώτη φορά στη χώρα μας αποκτούμε ένα οργανωμένο πρόγραμμα πρόληψης και δημόσιας υγείας» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος σε μία «μεταρρύθμιση η οποία έχει ήδη χειροπιαστά αποτελέσματα».

Στο σημείο αυτό στάθηκε με στοιχεία στη σημασία που αποδίδει στις προληπτικές εξετάσεις αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Προλαμβάνω» ένα πρόγραμμα-ομπρέλα που ξεκίνησε με το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τη σημασία του εμβολιασμού κατά του HPV αλλά και την πρωτοβουλία κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου. «Στο ίδιο μέτωπο τις επόμενες εβδομάδες εγκαινιάζεται και η πολύ σημαντική πρωτοβουλία για τα καρδιαγγειακά νοσήματα», πρόσθεσε.

«Με αυτόν τον τρόπο αντιλαμβάνομαι την έννοια ενός κράτους το οποίο φροντίζει τον πολίτη», είπε ο πρωθυπουργός. «Και επειδή δουλειά σας είναι να ασκείτε κριτική αναρωτιέμαι πότε έχουν ξαναγίνει όλα αυτά στη χώρα μας;» τόνισε καταχειροκροτούμενος.

Ο κ. Μητσοτάκης Ειδική μνεία έκανε στη «φιλόδοξη προσπάθεια που κάνει το υπουργείο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ειδικά της παχυσαρκίας των παιδιών και εφήβων», υπογραμμίζοντας την ενημέρωση για τη σημασία της σωστής διατροφής και της άσκησης. «Συμπληρώνεται έτσι ένα ευρύ τόσο πρόληψης προσανατολισμένο στα πιο σοβαρά χρόνια νοσήματα του καιρού μας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Τελευταία τροποποίηση στις 12/11/2024 - 12:09
  • ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ
  • ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ
  • ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μητσοτάκης: Τέλη Νοεμβρίου ξεκινούν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία
Μητσοτάκης: Τέλη Νοεμβρίου ξεκινούν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία 12 Νοεμβρίου 2024
Προληπτικός έλεγχος: Εντός του Δεκεμβρίου η έναρξη των εξετάσεων για τα καρδιαγγειακά 12 Νοεμβρίου 2024
Προληπτικός έλεγχος: Εντός του Δεκεμβρίου η έναρξη των εξετάσεων για τα καρδιαγγειακά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιστολή ΙΣΑ σε Αγαπηδάκη για την αποζημίωση των κατ' οίκων επισκέψεων από τους προσωπικούς ιατρούς
Πολιτική Υγείας
21/11/2025 - 17:21

Επιστολή ΙΣΑ σε Αγαπηδάκη για την αποζημίωση των κατ' οίκων επισκέψεων από τους προσωπικούς ιατρούς

Το ψηφιακό τρίπτυχο για την θωράκιση των ανηλίκων από καπνό και αλκόολ
Πολιτική Υγείας
19/11/2025 - 09:40

Το ψηφιακό τρίπτυχο για την θωράκιση των ανηλίκων από καπνό και αλκόολ

Νέα παρέμβαση του ΙΣΑ για το claw back και τον δανεισμό των ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ
Πολιτική Υγείας
13/11/2025 - 16:51

Νέα παρέμβαση του ΙΣΑ για το claw back και τον δανεισμό των ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ

Η Interamerican στο πλευρό των ανθρώπων της «Σχεδίας»
Υπηρεσίες Υγείας
13/11/2025 - 07:14

Η Interamerican στο πλευρό των ανθρώπων της «Σχεδίας»

Μητσοτάκης: «Το νέο Νοσοκομείο της Κομοτηνής ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει το ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
11/11/2025 - 18:22

Μητσοτάκης: «Το νέο Νοσοκομείο της Κομοτηνής ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει το ΕΣΥ»

Η Σ.ΙΔ.Ι.Ε. στηρίζει στις κινητοποιήσεις των εργαστηριακών ιατρών για το clawback και το rebate
Επικαιρότητα
30/10/2025 - 21:06

Η Σ.ΙΔ.Ι.Ε. στηρίζει στις κινητοποιήσεις των εργαστηριακών ιατρών για το clawback και το rebate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Athens MIH Symposium»: Η κορυφαία συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδοδοντιατρικής στην Αθήνα
Επικαιρότητα
22/11/2025 - 03:49
Ευρωπαϊκή Ημέρα Κυστικής Ίνωσης – Στο επίκεντρο η ενημέρωση, η πρόληψη και η πρόσβαση στη μεταμόσχευση πνευμόνων
Patient Talk
22/11/2025 - 00:22
Τρία βραβεία για τη Boehringer Ingelheim Hellas στα Smart Manufacturing Awards 2025
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 23:11
Δανία: Αποζημίωση σε ασθενείς που έχασαν την όρασή τους από φάρμακα αδυνατίσματος και διαβήτη
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 22:37
Σημείο αναφοράς η ζωντανή μετάδοση σωτήριας επέμβασης για εγκεφαλικό επεισόδιο
Υγεία
21/11/2025 - 21:52
Η UBER ενισχύει το έργο της ΕΠΑΨΥ - Θα χρηματοδοτήσει και την καμπάνια «Μίλα, it’s ok!»
Ψυχική Υγεία
21/11/2025 - 21:23
ΔΥΠΑ: Μέχρι τις 26 Νοεμβρίου οι αιτήσεις 1.300 προσλήψεων ατόμων 55 και άνω στη δημόσια υγεία
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 20:48
Παρέμβαση εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για παραβίαση των μέτρων κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 20:24
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ και ΕΟΠΑΕ για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στα σωφρονιστικά καταστήματα
Ψυχική Υγεία
21/11/2025 - 20:02
Ηπατίτιδα C και καρκίνος του παγκρέατος: Νέος κρίκος στην αλυσίδα της πρόληψης
Υγεία
21/11/2025 - 19:37
Στον Άρειο Πάγο η ΕΙΝΑΠ για την ακούσια εξέταση φερόμενων ως ψυχικά ασθενών σε Δημόσιες Δομές Υγείας
Πολιτική Υγείας
21/11/2025 - 19:19
Ευρωπαϊκή Ημέρα αφιερωμένη στην Κυστική Ίνωση: Η πρόοδος στη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου
Patient Talk
21/11/2025 - 18:47
Ενημέρωση της Be-Live για την υπογεννητικότητα και την υπογονιμότητα στην Αλεξανδρούπολη
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 18:24
Ξεκινάει η Orange Week Athens 2025 του Δήμου Αθηναίων για την έμφυλη βία
Ψυχική Υγεία
21/11/2025 - 18:13
Η μακροζωία δεν είναι πολυτέλεια για λίγους - Forum για τις σύγχρονες εξελίξεις στη βιολογία της γήρανσης
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 17:48
Επιστολή ΙΣΑ σε Αγαπηδάκη για την αποζημίωση των κατ' οίκων επισκέψεων από τους προσωπικούς ιατρούς
Πολιτική Υγείας
21/11/2025 - 17:21
H πρωτοβουλία «Who’s That Type 1?» ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 17:03
Healthcare Business Awards 2025: Δύο βραβεία για τη Νοσηλευτική Υπηρεσία του «Παπανικολάου»
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 16:49
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Εθνικό συνέδριο για τις νέες εξελίξεις στην καρδιοχειρουργική
Υπηρεσίες Υγείας
21/11/2025 - 16:37
Αντισυλληπτικά: Ποια αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού
Υγεία
21/11/2025 - 16:21
Η δίαιτα DASH για την υπέρταση μπορεί να αποτρέψει τις επιπλοκές του διαβήτη
Διατροφή
21/11/2025 - 15:57
Εννέα στους δέκα πολίτες αναγνωρίζουν τη μεγάλη σημασία της προστασίας των ανηλίκων από τα προϊόντα καπνού
Πολιτική Υγείας
21/11/2025 - 15:00
Europol: Το οργανωμένο έγκλημα στρατολογεί ανηλίκους μέσω των video games
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 14:21
Ο περιορισμός θερμίδων μπορεί να βοηθήσει την αντιγηραντική θωράκιση των εγκεφαλικών κυττάρων
Υγεία
21/11/2025 - 14:00
Βρέθηκαν μοσχεύματα για το ζευγάρι στη Θεσσαλονίκη που υπέστη ηπατική ανεπάρκεια από μανιτάρια
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 13:48
Νέες μη ορμονικές θεραπείες για τις εξάψεις: Ελπίδα για γυναίκες με πρόωρη κλιμακτήριο μετά από καρκίνο
Υγεία
21/11/2025 - 13:00
Θάνατος 13χρονου παιδιού σε ειδικό σχολείο του Πειραιά - Πνίγηκε με το φαγητό του
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 12:11
Χάπι που λαμβάνεται ημερησίως βοηθά στην απώλεια του 10% του βάρους σε 18 μήνες
Υγεία
21/11/2025 - 12:00
Υπουργείο Υγείας: Προκήρυξη για 276 θέσεις ιατρών για Κέντρα Υγείας και Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία
Πολιτική Υγείας
21/11/2025 - 11:00
Η νυχτερινή χρήση του κινητού αυξάνει τον κίνδυνο αυτοκτονικών τάσεων την επόμενη μέρα
Ψυχική Υγεία
21/11/2025 - 10:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέλι: Όταν είναι πολύ γλυκό για να είναι... αληθινό - Οι κίνδυνοι που ενέχουν οι μέθοδοι νόθευσης
Διατροφή
19/11/2025 - 14:00
Το σεξ μπορεί να επιταχύνει την επούλωση των πληγών μειώνοντας το στρες
Υγεία
19/11/2025 - 15:00
Χατζηχριστοδούλου: «Τον Δεκέμβριο το πρώτο ενημερωτικό δελτίο του ΕΟΔΥ για τα fake news»
Πολιτική Υγείας
19/11/2025 - 22:09
Movember: Ο μήνας που υπενθυμίζει στους άνδρες ότι η πρόληψη σώζει ζωές
Health Talk
19/11/2025 - 09:30
Υπόμνημα καρδιοπαθών για την αποζημίωση των ενέσιμων φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας
Patient Talk
19/11/2025 - 17:21
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo