ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μητσοτάκης για προσωπικό γιατρό: «Φιλόδοξο σχέδιο δίπλα σε νέους διορισμούς και αυξήσεις αποδοχών»

Πολιτική Υγείας
EUROKINISSI
Στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ανέβηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της του νομοσχεδίου του του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού - Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις».
Τρίτη, 12/11/2024 - 11:51
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Αρχικά ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως «μπορεί η Βουλή να εμφανίζει σήμερα μια ελαφρώς διαφορετική εικόνα μετά τις τελευταίες αναδιατάξεις στα έδρανα της αντιπολίτευσης αντίθετα όμως το ν/σ το οποίο συζητούμε είναι μέρος μίας σταθερής διαδρομής που αναβαθμίζει τη δημόσια υγεία υπηρετώντας τρεις κεντρικούς στόχους: την εκτεταμένη πρόληψη, την οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, την ανακαίνιση 93 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας. Και όλα αυτά φυσικά δίπλα σε νέους διορισμούς υγειονομικών και σε σημαντικά μέτρα βελτίωσης των αποδοχών τους».

Στη συνέχεια τόνισε ότι πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο. «Πιστεύω ότι δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του ΕΣΥ, προϋποθέτει συνεπώς και χρόνο και μεγάλη επιμονή στην εκτέλεσή του. Αναμφίβολα ωστόσο αποτελεί ένα έργο το οποίο γίνεται πράξη μέρα με τη μέρα».

Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για τη σημασία των παρεμβάσεων που διορθώνουν τις όποιες αρρυθμίες μπορεί να προκύπτουν αναφέροντας ως μια τέτοια παρέμβαση «τις νέες διατάξεις που θέτουν στο επίκεντρο της προσοχής μας τον προσωπικό γιατρό. Έναν θεσμό ο οποίος η αλήθεια είναι ότι στην πατρίδα μας άργησε» όπως είπε επειδή η σημασία του υποτιμήθηκε τόσο από την ιατρική κοινότητα όσο και από τους ίδιους τους πολίτες.

Επεσήμανε ωστόσο ότι ο προσωπικός γιατρός είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο υγειονομικής αναφοράς. «Μπορεί να μας εξασφαλίζει ποιοτική και δωρεάν παρακολούθηση της υγείας μας για όλη τη ζωή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Είναι κυρίως εκείνος ο οποίος θα ενημερώνει και θα παρακολουθεί τον ψηφιακό φάκελο του ασθενούς τον οποίο σύντομα θα έχουμε όλοι μας», είπε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στόχος της ρύθμισης είναι «να καλυφθεί το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού, με παράλληλες προβλέψεις αυξάνοντας με νέα κίνητρα τη δεξαμενή των διαθέσιμων επιστημόνων, εμπλουτίζοντας τις κατηγορίες των δυνητικών προσωπικών γιατρών αλλά φροντίζοντας ταυτόχρονα και για τη διαρκή τους επιμόρφωση, διευκολύνοντας όμως ταυτόχρονα και τους πολίτες σε όλη την επικράτεια να επιλέγουν εύκολα το γιατρό της προτίμησής τους. Στο εξής λοιπόν ο αριθμός των προσωπικών γιατρών γίνεται μεγαλύτερος γιατί σε αυτόν προστίθενται όλοι οι αγροτικοί γιατροί αλλά και ειδικευόμενοι του τελευταίου της γενικής ιατρικής αφού λάβουν τη σχετική επιμόρφωση. Και στο πεδίο των κινήτρων προσωπικοί γιατροί θα μπορούν να γίνουν όλοι είτε υπηρετούν σε μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας είτε διαθέτουν δικό τους ιατρείο. Και σημειώνω ότι τα έσοδά τους ανά ασθενή θα είναι ανεξάρτητα από τις άλλες αποδοχές τους και το όριο των εγγραφών θα φθάνει τους 2000 πολίτες ανά γενικό γιατρό. Μιλάμε δηλαδή για μία πρόσθετη αμοιβή η οποία θα μπορεί να φθάσει μέχρι τα 11.000 ευρώ, ετησίως. Και προφανώς οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν θα επιβαρύνονται καθόλου για τις υπηρεσίες που παρέχονται. Θα μπορούν ωστόσο να επιλέγουν και ειδικούς εκτός ΕΟΠΥ αναλαμβάνοντας βεβαίως οι ίδιοι το κόστος».

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργάζονται με το γιατρό της προτίμησής τους ακόμη και εκτός δήμου στον οποίο κατοικούν.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε δυο ακόμα πρωτοβουλίες που όπως είπε αξίζουν ξεχωριστή αναφορά. «Η γενναία απόφαση να αμείβονται με ένα εφάπαξ ποσό 40.000 ευρώ όσοι απόφοιτοι της ιατρικής ακολουθούν την ειδικότητα της γενικής οικογενειακής ιατρικής ή της εσωτερικής παθολογίας» μιλώντας για πρακτική δοκιμασμένη σε πολλά κράτη. «Να σταθώ και στην ίδρυση των 8 πανεπιστημιακών κέντρων υγείας στελεχωμένα με διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό των ιατρικών σχολών που θα έχουν διπλή αποστολή να συμβάλουν στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας και πρόληψης αλλά και να επιμορφώνουν κυρίως νέους γιατρούς».

Τα προγράμματα πρόληψης

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός θέλησε να κάνει, όπως είπε, μία ειδική αναφορά στα πολύ σημαντικά βήματα στον τομέα της πρόληψης και της δημόσιας υγείας εν γένει, μιλώντας για μία πολιτική που είναι καθοριστική για το προσδόκιμο ζωής. «Δεν χρειάζεται να είναι κανείς επιστήμονας για να γνωρίζει τα βασικά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης συμπεριφοράς και των συνηθειών μας που προάγουν μια καλή υγεία. Να μην καπνίζουμε, να τρώμε υγιεινά, να προσέχουμε το βάρος μας, να πίνουμε λίγο και να αθλούμαστε». Η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ αυτών που κάνουν και τα πέντε αυτά και εκείνων που δεν κάνουν κανένα, μπορεί να είναι 18 χρόνια, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης, υπογράμμισε τη μεγάλη ευθύνη που έχουμε ειδικά απέναντι στις νεότερες γενιές να τους εκπαιδεύσουμε στο τι τελικά σημαίνει όχι απλά να αυξάνουμε το προβλέψιμο της ζωής μας αλλά να επιλέγουμε μία ζωή που θα μας εξασφαλίσει μεγαλύτερες πιθανότητες να γεράσουμε καλά και να μπορούμε να χαιρόμαστε τα γηρατειά μας χωρίς τις επιβαρύνσεις των μακροχρόνιων ασθενειών.

«Για πρώτη φορά στη χώρα μας αποκτούμε ένα οργανωμένο πρόγραμμα πρόληψης και δημόσιας υγείας» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος σε μία «μεταρρύθμιση η οποία έχει ήδη χειροπιαστά αποτελέσματα».

Στο σημείο αυτό στάθηκε με στοιχεία στη σημασία που αποδίδει στις προληπτικές εξετάσεις αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Προλαμβάνω» ένα πρόγραμμα-ομπρέλα που ξεκίνησε με το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τη σημασία του εμβολιασμού κατά του HPV αλλά και την πρωτοβουλία κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου. «Στο ίδιο μέτωπο τις επόμενες εβδομάδες εγκαινιάζεται και η πολύ σημαντική πρωτοβουλία για τα καρδιαγγειακά νοσήματα», πρόσθεσε.

«Με αυτόν τον τρόπο αντιλαμβάνομαι την έννοια ενός κράτους το οποίο φροντίζει τον πολίτη», είπε ο πρωθυπουργός. «Και επειδή δουλειά σας είναι να ασκείτε κριτική αναρωτιέμαι πότε έχουν ξαναγίνει όλα αυτά στη χώρα μας;» τόνισε καταχειροκροτούμενος.

Ο κ. Μητσοτάκης Ειδική μνεία έκανε στη «φιλόδοξη προσπάθεια που κάνει το υπουργείο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ειδικά της παχυσαρκίας των παιδιών και εφήβων», υπογραμμίζοντας την ενημέρωση για τη σημασία της σωστής διατροφής και της άσκησης. «Συμπληρώνεται έτσι ένα ευρύ τόσο πρόληψης προσανατολισμένο στα πιο σοβαρά χρόνια νοσήματα του καιρού μας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Τελευταία τροποποίηση στις 12/11/2024 - 12:09
  • ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ
  • ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ
  • ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μητσοτάκης: Τέλη Νοεμβρίου ξεκινούν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία
Μητσοτάκης: Τέλη Νοεμβρίου ξεκινούν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία 12 Νοεμβρίου 2024
Προληπτικός έλεγχος: Εντός του Δεκεμβρίου η έναρξη των εξετάσεων για τα καρδιαγγειακά 12 Νοεμβρίου 2024
Προληπτικός έλεγχος: Εντός του Δεκεμβρίου η έναρξη των εξετάσεων για τα καρδιαγγειακά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Παράθυρο» Μητσοτάκη για ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά
Πολιτική Υγείας
04/02/2026 - 23:13

«Παράθυρο» Μητσοτάκη για ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά

Γεωργιάδης: «Θεμέλιος λίθος της ΠΦΥ τα Κέντρα Υγείας»
Πολιτική Υγείας
20/01/2026 - 17:32

Γεωργιάδης: «Θεμέλιος λίθος της ΠΦΥ τα Κέντρα Υγείας»

Επίσκεψη Μητσοτάκη στα ανακαινισμένα ΤΕΠ του Νοσοκομείου «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο ΕΕΣ»
Πολιτική Υγείας
16/01/2026 - 17:28

Επίσκεψη Μητσοτάκη στα ανακαινισμένα ΤΕΠ του Νοσοκομείου «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο ΕΕΣ»

Παράταση έως και τις 31 Μαρτίου στο πρόγραμμα στήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων από τον Όμιλο Affidea
Υπηρεσίες Υγείας
14/01/2026 - 18:04

Παράταση έως και τις 31 Μαρτίου στο πρόγραμμα στήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων από τον Όμιλο Affidea

Άγιος Σάββας: Στα εγκαίνια εννέα ανακαινισμένων χειρουργικών κλινών ο Μητσοτάκης
Πολιτική Υγείας
08/01/2026 - 18:16

Άγιος Σάββας: Στα εγκαίνια εννέα ανακαινισμένων χειρουργικών κλινών ο Μητσοτάκης

Να συμπεριληφθούν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ Προσωπικοί Ιατροί στην εξέταση για την παχυσαρκία
Πολιτική Υγείας
07/01/2026 - 19:58

Να συμπεριληφθούν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ Προσωπικοί Ιατροί στην εξέταση για την παχυσαρκία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αυτισμός: Νέα δεδομένα για την εκδήλωση του στα δύο φύλα
Υγεία
05/02/2026 - 08:57
Ο ρόλος της παχυσαρκίας στην εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου
Health Talk
05/02/2026 - 08:24
ΠΦΣ: «Μπορούμε να μειώσουμε το αποτύπωμα του καρκίνου και να ενισχύσουμε την ελπίδα»
Pharma Policy
05/02/2026 - 07:03
Μνημόνιο συνεργασίας με την Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας υπέγραψε ο ΕΕΣ
Επικαιρότητα
05/02/2026 - 03:39
Θεσσαλονίκη: Εθελοντικοί καθαρισμοί σε τέσσερις σημαντικούς υγροτόπους
Επικαιρότητα
05/02/2026 - 00:13
«Παράθυρο» Μητσοτάκη για ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά
Πολιτική Υγείας
04/02/2026 - 23:13
Ραγδαία αύξηση στις διαγνώσεις σχιζοφρένειας και ψυχικών διαταραχών στις ηλικίες μεταξύ 14 και 20 ετών
Ψυχική Υγεία
04/02/2026 - 22:44
ΣΕΜΑ: «Δεν θα επιτρέψουμε την υποβάθμιση της Μαίας»
Επικαιρότητα
04/02/2026 - 22:08
«Άλμα Ζωής»: Ημερίδα με μαρτυρίες γυναικών που βίωσαν τον καρκίνο του μαστού
Patient Talk
04/02/2026 - 21:44
Τα μηνύματα Πατούλη και Πλατανησιώτη για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου
Υγεία
04/02/2026 - 21:16
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Μήνυμα ενημέρωσης, πρόληψης και στήριξης από το «Παπανικολάου»
Υγεία
04/02/2026 - 20:47
ΕΟΠΕ: Πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες το τρίπτυχο για την αντιμετώπιση του καρκίνου
Health Talk
04/02/2026 - 20:24
Ρύζι: Πόσο συχνά μπορούμε να το έχουμε στην διατροφή μας;
Διατροφή
04/02/2026 - 19:58
Κορκίδης: «Κοινωνική υποχρέωση η στήριξη της αντικαρκινικής έρευνας μέσω της εταιρικής ευθύνης»
Επικαιρότητα
04/02/2026 - 19:36
Συστάσεις από την Πολιτική Προστασία ενόψει της επιδείνωσης του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες
Επικαιρότητα
04/02/2026 - 19:13
Johnson & Johnson Innovative Medicine-Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ: Νέο deal για την ενίσχυση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες
Pharma News
04/02/2026 - 18:51
Επετειακό Συνέδριο για τα 20 χρόνια της Ομοσπονδίας «ΑΡΓΩ»
Ψυχική Υγεία
04/02/2026 - 18:32
Επίσκεψη Γεωργιάδη στα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων - Η πορεία των έργων ανακαίνισης
Πολιτική Υγείας
04/02/2026 - 18:14
Ουρολογία: Ρομποτική χειρουργική μιας οπής με το da Vinci SP - Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου
Health Talk
04/02/2026 - 17:37
Eπιστημονική εκδήλωση του ΕΒΕΑ: «Η άνοια στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης»
Επικαιρότητα
04/02/2026 - 17:12
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Σιωπηλές αλλά συχνές οι ουρολογικές κακοήθειες
Health Talk
04/02/2026 - 16:47
Ευλογιά αιγοπροβάτων: Κρίσιμο το επόμενο τρίμηνο - Προτεραιότητες και νέα εργαλεία αντιμετώπισης της ζωονόσου
Επικαιρότητα
04/02/2026 - 16:29
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Πόσο κακό κάνει η παραπληροφόρηση στη μάχη για τη θεραπεία
Υγεία
04/02/2026 - 16:11
Αγαπηδάκη: «Περισσότεροι από 180.000 πολίτες εντόπισαν σοβαρά προβλήματα υγείας με το "Προλαμβάνω"»
Πολιτική Υγείας
04/02/2026 - 15:47
Συνδυασμός τροφών: Ποιοι σαμποτάρουν και ποιοι ενισχύουν την απορρόφηση των βιταμινών
Διατροφή
04/02/2026 - 15:00
Τροχαίο δυστύχημα στη Ρουμανία: Στη ΜΕΘ του Παπαγεωργίου ο τρίτος τραυματίας που επαναπατρίστηκε σήμερα
Επικαιρότητα
04/02/2026 - 14:14
Ενέσεις λίπους από νεκρούς δότες: Το νέο αμφιλεγόμενο trend αισθητικής χειρουργικής στις ΗΠΑ
Ομορφιά
04/02/2026 - 14:00
Συμπληρώματα κολλαγόνου; Κάνουν τελικά καλό στην επιδερμίδα;
Ομορφιά
04/02/2026 - 13:10
Μέσα Μάνη: Μια μοναδική γενετική «νησίδα» στην Ευρώπη
Υγεία
04/02/2026 - 13:00
Γεωργιάδης: Σε περίοδο αναταράξεων η φαρμακευτική αγορά – Κρίσιμος ο ρόλος του ΕΟΦ
Πολιτική Υγείας
04/02/2026 - 11:51

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Συγκλονιστικά στοιχεία για την παχυσαρκία στη χώρα: Νέες υπηρεσίες και εξετάσεις για νεφρική δυσλειτουργία στο «Προλαμβάνω»
Πολιτική Υγείας
02/02/2026 - 12:56
Σπάνια νοσήματα: Η Ευρώπη εγκρίνει καινοτόμο θεραπεία για την πρόληψη του κληρονομικού αγγειοοιδήματο
Pharma News
02/02/2026 - 12:12
Διήμερο προληπτικών εξετάσεων στα Πολυδύναμα Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων
Υπηρεσίες Υγείας
02/02/2026 - 14:46
Astra Zeneca: Επενδύσεις 15 δισ. δολαρίων στην Κίνα και εισαγωγή στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης
Pharma News
02/02/2026 - 15:03
Νέος διευθυντής πωλήσεων στη Sanoptis Ελλάδας ο Βέλης Παππάς
Υπηρεσίες Υγείας
02/02/2026 - 15:21
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo