ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μήνυμα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας προς την επόμενη κυβέρνηση: Επιτακτική ανάγκη ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της εγχώριας παραγωγής σε πολλούς κλάδους

Πολιτική Υγείας
Μήνυμα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας προς την επόμενη κυβέρνηση: Επιτακτική ανάγκη ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της εγχώριας παραγωγής σε πολλούς κλάδους
Ενίσχυση των κινήτρων, που οδηγούν τις επενδύσεις, αλλά και μια φαρμακευτική πολιτική, που δεν καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών με ξένα χρήματα, θα πρέπει να εντάσσονται σε μια κλαδική πολιτική παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα χρειαστεί να αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση, τονίζει ο πρόεδρος της ΠΕΦ και Co CEO της ELPEN, Θ. Τρύφων.
Τετάρτη, 18/01/2023 - 07:23
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

«Κώδωνα κινδύνου» για τις επιπτώσεις που συνοδεύουν τη διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, έκρουσε ο πρόεδρος της ΠΕΦ και Co CEO της ELPEN. Ο Θεόδωρος Τρύφων προειδοποίησε πως είναι οικονομικά επικίνδυνο να εισάγουμε ως χώρα ό,τι μπορούμε να παράγουμε, εξηγώντας πως στο επίκεντρο μιας ουσιαστικής πολιτικής παραγωγικής ανασυγκρότησης πρέπει να βρίσκονται τα κίνητρα για επενδύσεις.

Άλλωστε, ήταν τα κίνητρα των τελευταίων ετών, που επέτρεψαν, μετά από μια δεκαετία αποεπενδύσεων, την υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων και τη διαμόρφωση ενός οικοσύστηματος φαρμακευτικής παραγωγής και R&D στην Ελλάδα. Επενδυτικά πρόγραμμα που συμβάλλουν στη θωράκιση του συστήματος υγείας και κυρίως διασφαλίζουν την πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα.

Κατά την ομιλία του, στην παρουσίαση του νέου εργοστασίου της ELPEN στην Κερατέα, ο κ. Τρύφων χαρακτήρισε πρόβλημα μεγαλύτερο και από το χρέος, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγιού, που αγγίζει πλέον τα 35 δισ. ευρώ.

«Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε περισσότερους φόρους και λιγότερες δουλειές», εκτίμηβσε, προειδοποιώντας για την πορεία της χώρας, αν δεν υπάρξει ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της εγχώριας παραγωγής σε πολλούς κλάδους. «Είναι οικονομικά επικίνδυνο να εισάγουμε ότι μπορούμε να παράγουμε», ανέφερε ο κ. Τρύφων.

Για τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), τη διέξοδο δείχνει ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας, με τα 45 εργοστάσια και τα επενδυτικά προγράμματα των ελληνικών εταιρειών.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τρύφων, στην πενταετία 2019-2023 οι ελληνικές βιομηχανίες θα έχουν ολοκληρώσει επενδύσεις 415 εκατ. ευρώ σε παραγωγικές εγκαταστάσεις και 409 εκατ. ευρώ σε έρευνα και ανάπτυξη.

Αντίστοιχα οι επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί για την τριετία 2024-2026 ανέρχονται σε περίπου 640 εκατ. για εγκαταστάσεις και 829 εκατ. ευρώ σε έρευνα και ανάπτυξη. Συνολικά δηλαδή οι επενδύσεις την περίοδο 2019-2026 θα αγγίξουν τα 1,47 δισ. ευρώ.

Το «αγκάθι» των υπέρογκων επιβαρύνσεων

Τροχοπέδη, βέβαια, στην ουσιαστική ανάπτυξη του κλάδου και τον πολλαπλασιασμό των επενδύσεων συνιστούν οι υπέρογκες επιστροφές που καλούνται να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις του κλάδου.

«Θα πιέσουμε, με κάθε δυνατή ενέργεια, επικοινωνιακή και νομική, να σταματήσουν αυτές οι παράνομες υπέρογκες επιβαρύνσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τρύφων.

Σημαντικό μέρος των φαρμάκων που χρησιμοποιούν οι ασθενείς στη χώρα μας προέρχονται από τις ελληνικές εταιρείες. Σε συγκεκριμένες κατηγορίες καλύπτουν με θεραπείες ακόμη και το 70% των ασθενών. Την ίδια στιγμή καλούνται να επιστρέψουν πάνω από 50% της αξίας του φαρμάκου, μέσω clawback και rebate, των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων.

Εκτιμάται, δε, ότι το 2022 για το σύνολο των φαρμακευτικών εταιρειών clawback και rebate θα φθάσουν τα 1,8 δισ. ευρώ, με το 1 δισ. ευρώ να αφορά στο clawback!

Όπως ανέφερε, 45 ελληνικά εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων λειτουργούν νυχθημερόν για να καλύψουν τις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών, παρά το αντίξοο περιβάλλον με τις συνεχείς μειώσεις τιμών στα παλιά φάρμακα, το υπέρογκο clawback και μια συνολική υπερφορολόγηση που φθάνει το 70%, την η αύξηση του κόστους παραγωγής και τον υψηλό πληθωρισμός.

Για τον επικεφαλής της ELPEN και της ΠΕΦ πρόκειται για ζητήματα που θα πρέπει να λυθούν από την επόμενη κυβέρνηση «διαφορετικά ο κλάδος θα χρειαστεί να στηριχθεί επιχειρηματικά στις εξαγωγές και να συρρικνωθεί στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η χώρα από 75% εισαγόμενα φάρμακα να φθάσει στο 90%. Δεν νομίζω ότι έτσι θα κερδίσει κανείς και ειδικά ο ασθενής», τόνισε.

Η «ανάσα» των κινήτρων: Τα συστατικά μιας πολιτικής παραγωγικής ανασυγκρότησης

Θετικό πρόσημο έδωσε, όμως, ο κ. Τρύφων στην πολιτική κινήτρων για επενδύσεις που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια.

«Ένα μέρος αυτών των επενδύσεων πραγματοποιήθηκαν και επιταχύνθηκαν από τα κίνητρα των τελευταίων ετών, που ήταν και υπερκομματικά κίνητρα, αφού ξεκίνησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιήθηκαν από την τωρινή», σημείωσε. Τόνισε, μάλιστα, πως είναι εξίσου σημαντικό που η εν λόγω πολιτική θα συνεχιστεί, ειδικά τώρα που ανάλογη συζήτηση έχει ανοίξει και στην Ευρώπη.

Ενόψει των εθνικών εκλογών, λοιπόν, απηύθυνε ένα μήνυμα προς την επόμενη κυβέρνηση: «χρειάζεται κλαδική πολιτική παραγωγικής ανασυγκρότησης, την οποία θα πρέπει να αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση, με έργα και όχι με λόγια». Πρόκειται, άλλωστε, για πολιτική που θα λειτουργήσει προς όφελος και των ασθενών.

Όπως εξήγησε, θα πρέπει να δίνονται κίνητρα σε όποιον δημιουργεί προστιθέμενη αξία, επενδύει στην παραγωγή και την έρευνα, ιδίως ενώ παραμένει το πλαίσιο των δυσβάστακτων επιστροφών. Αυτό είναι και το πρώτο και βασικό συστατικό που θα πρέπει να χαρακτηρίζει μια τέτοια πολιτική.

Με τα κίνητρα, δηλαδή, θα προσελκυστούν ελληνικές και ξένες επενδύσεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των ελληνικών εταιρειών, που από 100 εκατ. ευρώ ετησίως σε προγράμματα επενδύσεων πλέον αντιστοιχούν επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ στην 4ετία.

«Τα κίνητρα δίνουν και προβλεψιμότητα», υπογράμμισε ο κ. Τρύφων, εξηγώντας πως οι επενδύσεις στο φάρμακο αποδίδουν μετά από 7 χρόνια και έως τότε είναι άγνωστη η "τύχη" ενός φαρμάκου.

Δεύτερον, κατά τον κ. Τρύφων το κράτος πρέπει να λάβει αποφάσεις για το πως διανέμει τα κονδύλια που διαθέτει, δεδομένου ότι αναμφισβήτητα οι ασθενείς στη χώρα μας καταβάλλουν μεγάλη συμμετοχή στα φάρμακα και μια αύξηση της δεν θα πρέπει καν να προταθεί.

«Το φάρμακο δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης» διερωτήθηκε ο επικεφαλής της ΠΕΦ, υπενθυμίζοντας πως από το 2012 έως σήμερα η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη βαίνει ουσιαστικά μειούμενη, ενώ οι συνταγές για παράδειγμα του ΕΟΠΥΥ έχουν αυξηθεί κατά 35%.

«Θεωρώ ότι οι πόροι υπάρχουν. Χρειάζεται αφενός μια καλύτερη κατανομή τους και αφετέρου μια διαχείριση της συνταγογράφησης, αν θεωρηθεί ότι εκεί είναι το πρόβλημα. Αλλά πλέον δεν μπορεί να θέλουν να καλύπτουν τον ασθενή με ξένα χρήματα», ξεκαθάρισε ο κ. Τρύφων.

Διαβάστε ακόμη⇒ ELPEN: Νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο στην Κερατέα, θα καλύψει πάνω από 6 εκατ. ασθενείς

  • ΠΕΦ
  • ΤΡΥΦΩΝ
  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • ΣΧΕΔΙΟ
  • ΠΑΡΑΓΩΓΗ
  • CLAWBACK
  • REBATE
  • ΚΙΝΗΤΡΑ
  • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Καμπανάκι» του Συλλόγου Ασθενών & Φροντιστών με Πνευμονική Υπέρταση: Να καταταχθεί στις πνευμονικές παθήσεις η νόσος
«Καμπανάκι» του Συλλόγου Ασθενών & Φροντιστών με Πνευμονική Υπέρταση: Να καταταχθεί στις πνευμονικές παθήσεις η νόσος 17 Ιανουαρίου 2023
Dentist pass: Δωρεάν εξετάσεις στον οδοντίατρο για παιδιά - Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας 18 Ιανουαρίου 2023
Dentist pass: Δωρεάν εξετάσεις στον οδοντίατρο για παιδιά - Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΕΦ: Κρίσιμο σημείο για τη φαρμακευτική πολιτική των επόμενων ετών η αντιμετώπιση του clawback
Pharma Policy
19/10/2026 - 17:24

ΠΕΦ: Κρίσιμο σημείο για τη φαρμακευτική πολιτική των επόμενων ετών η αντιμετώπιση του clawback

Γαλλία: Νέα συμφωνία για την τιμολόγηση των φαρμάκων έως το 2030
Pharma Policy
13/10/2026 - 01:03

Γαλλία: Νέα συμφωνία για την τιμολόγηση των φαρμάκων έως το 2030

Τεχνητή νοημοσύνη και ψηφιακή υγεία στο επίκεντρο του 21ου πανελλήνιου συνεδρίου της ΠΕΦ
Pharma Policy
09/10/2026 - 12:23

Τεχνητή νοημοσύνη και ψηφιακή υγεία στο επίκεντρο του 21ου πανελλήνιου συνεδρίου της ΠΕΦ

Η ΠΟΕΡΓΙ καταγγέλλει τη "Λερναία Ύδρα" της υπερσυνταγογράφησης
Πολιτική Υγείας
06/10/2026 - 12:30

Η ΠΟΕΡΓΙ καταγγέλλει τη "Λερναία Ύδρα" της υπερσυνταγογράφησης

Νέα μελέτη για τα αστικά λύματα: Περιορισμένη η συμβολή των φαρμακευτικών ουσιών στο συνολικό τοξικό φορτίο
Pharma Policy
06/10/2026 - 12:10

Νέα μελέτη για τα αστικά λύματα: Περιορισμένη η συμβολή των φαρμακευτικών ουσιών στο συνολικό τοξικό φορτίο

Φάρμακα: Στο τραπέζι απευθείας διαπραγματεύσεις ευρωπαϊκών χωρών με τις ΗΠΑ για το MFN
Pharma Policy
05/10/2026 - 09:57

Φάρμακα: Στο τραπέζι απευθείας διαπραγματεύσεις ευρωπαϊκών χωρών με τις ΗΠΑ για το MFN

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι Οργανισμοί Φαρμάκων Ευρώπης και Αφρικής καθόρισαν τις απαιτήσεις για την ανάπτυξη εμβολίων κατά του Έμπολα
Pharma Policy
23/10/2026 - 15:49
Ολική αρθροπλαστική αντίχειρα: Μία νέα επιλογή για ένα παλιό πρόβλημα
Health Talk
23/10/2026 - 15:32
Παγκόσμια Ημέρα Πολιομυελίτιδας: Η σημασία του εμβολιασμού για την προστασία μικρών και μεγάλων
Υγεία
23/10/2026 - 15:09
Η ΠΑΣΟΝΟΠ καταγγέλλει αποκλεισμό των νοσηλευτών από την ακρόαση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας
Πολιτική Υγείας
23/10/2026 - 14:42
Πως η αλλαγή της ώρας επηρεάζει το βιολογικό μας ρολόι - Έξυπνα tips επιβίωσης στις σκοτεινές μέρες του χειμώνα
Υγεία
23/10/2026 - 14:19
Η συνεργασία UNICEF – ΕΟΚ εξασφάλισε δωρεάν δράσεις μπάσκετ για περισσότερα από 100.000 παιδιά
Επικαιρότητα
23/10/2026 - 13:37
Αύξηση κατά 102% του ιικού φορτίου του κορονοϊού στα αστικά λύματα της Πάτρας
Υγεία
23/10/2026 - 12:48
Γεωργιάδης: «Ο "κόφτης" στα social media για τους κάτω των 15 προκάλεσε αντιδράσεις από τις πλατφόρμες»
Πολιτική Υγείας
23/10/2026 - 12:31
Ενημερωτική δράση του ΕΕΣ για τον καρκίνο του μαστού στη στάση του μετρό «Αγία Σοφία» στη Θεσσαλονίκη
Επικαιρότητα
23/10/2026 - 12:09
Στο μικροσκόπιο ο ιός Shamonda που προκάλεσε τον πρώτο θάνατο ανθρώπου στη Γαλλία - Τι είναι και πως μεταδίδεται
Υγεία
23/10/2026 - 11:58
Τα πολλά κιλά στην εγκυμοσύνη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών στον τοκετό
Υγεία
23/10/2026 - 11:21
Ημερίδα με τίτλο «Τα αόρατα αδέλφια των σπάνιων νοσημάτων» στο Περιστέρι - Τα ερωτήματα που θα απαντηθούν
Patient Talk
23/10/2026 - 11:03
Προσβάσιμη και στην Ελλάδα νέα θεραπεία που διπλασιάζει την επιβίωση ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος
Υγεία
23/10/2026 - 10:37
ΕΕ-UNICEF: Τέσσερις ερωταπαντήσεις για νέο εργαλείο πρόληψης που αφορά την υγεία και την ευημερία των παιδιών
Ψυχική Υγεία
23/10/2026 - 09:49
Καρκίνος του μαστού: Tο συναισθηματικό τίμημα της νόσου
Υγεία
23/10/2026 - 09:43
Πειραματικό mRNA εμβόλιο για τον καρκίνο μειώνει κατά 42% τον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου από μελάνωμα
Pharma News
23/10/2026 - 09:32
Αδηφαγία: Μια διατροφική διαταραχή που οδηγεί το άτομο σε φαύλους κύκλους
Διατροφή
23/10/2026 - 09:09
Νόμος του κράτους ο «κόφτης» στα social media για άτομα κάτω των 15 ετών - Σκέρτσος: «Χάσαμε πολύτιμο χρόνο»
Πολιτική Υγείας
23/10/2026 - 08:37
Αυτοεξέταση μαστού σε 10 απλά βήματα - Κάθε γυναίκα μπορεί και πρέπει να αφιερώσει μόλις πέντε λεπτά
Health Talk
23/10/2026 - 08:12
Νέο κείμενο πολιτικής για το well-being των νέων - Οι τέσσερις πυλώνες δράσεων που πρέπει να αναληφθούν
Επικαιρότητα
23/10/2026 - 07:23
Οι ψυχολόγοι του ΕΣΥ καταγγέλλουν τον αποκλεισμό τους από την κοινοβουλευτική ακρόαση
Πολιτική Υγείας
23/10/2026 - 03:49
Σφοδρή επίθεση από τον Ιατρικό Σύλλογο Αρκαδίας κατά της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του ΠΙΣ
Επικαιρότητα
23/10/2026 - 00:09
Νέα ειδική σελίδα του ECDC με καθημερινή επικαιροποίηση για τις εξάρσεις των λοιμωδών νοσημάτων
Πολιτική Υγείας
22/10/2026 - 23:04
CAPSULaser: Νέα τεχνολογία στις χειρουργικές επεμβάσεις αφαίρεσης καταρράκτη
Health Talk
22/10/2026 - 22:22
Θεραπείες GLP-1 για την παχυσαρκία και τον διαβήτη: Γιατί χρειάζονται εξετάσεις πριν και μετά τη λήψη τους
Υπηρεσίες Υγείας
22/10/2026 - 21:34
Γιατί τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έχουν αποκτήσει εξαιρετικά κακή φήμη για τη δημόσια υγεία
Διατροφή
22/10/2026 - 20:48
Καλά στην υγεία του ο Γιώργος Κώτσηρας - Φυσιολογικά τα ευρήματα της στεφανιογραφίας
Επικαιρότητα
22/10/2026 - 20:01
Παρτίδα με ακατάλληλα κατεψυγμένα μπέργκερ κοτόπουλου ανακάλεσε ο ΕΦΕΤ - Ανιχνεύθηκε σαλμονέλα
Επικαιρότητα
22/10/2026 - 19:39
Συγκίνηση, παιδικά χαμόγελα και μηνύματα αισιοδοξίας στη μεγάλη γιορτή της «Φλόγας»
Patient Talk
22/10/2026 - 19:14
Γεωργιάδης: «Αίσχος της αντιπολίτευσης να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για την απαγόρευση πρόσβασης ανηλίκων στο διαδίκτυο»
Πολιτική Υγείας
22/10/2026 - 18:41

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η ΠΑΣΟΝΟΠ καταγγέλλει αποκλεισμό των νοσηλευτών από την ακρόαση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας
Πολιτική Υγείας
23/10/2026 - 14:42
Γεωργιάδης: «Ο "κόφτης" στα social media για τους κάτω των 15 προκάλεσε αντιδράσεις από τις πλατφόρμες»
Πολιτική Υγείας
23/10/2026 - 12:31
Πειραματικό mRNA εμβόλιο για τον καρκίνο μειώνει κατά 42% τον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου από μελάνωμα
Pharma News
23/10/2026 - 09:32
Στο μικροσκόπιο ο ιός Shamonda που προκάλεσε τον πρώτο θάνατο ανθρώπου στη Γαλλία - Τι είναι και πως μεταδίδεται
Υγεία
23/10/2026 - 11:58
Πως η αλλαγή της ώρας επηρεάζει το βιολογικό μας ρολόι - Έξυπνα tips επιβίωσης στις σκοτεινές μέρες του χειμώνα
Υγεία
23/10/2026 - 14:19
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo