ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για την Υγεία: Επεκτείνεται έως το 2023 ο μηχανισμός συμψηφισμού του clawback

Πολιτική Υγείας
Μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για την Υγεία: Επεκτείνεται έως το 2023 ο μηχανισμός συμψηφισμού του clawback
Η ανακοίνωση ήρθε δια στόματος Πρωθυπουργού κατά την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και αφορά κυρίως στην ενίσχυση δράσεων που είναι ήδη θεσμοθετημένες.
Πέμπτη, 01/04/2021 - 11:29
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Μεταρρυθμίσεις και δράσεις και στον τομέα της Υγείας, που ανέρχονται σε 1,54 δισ. ευρώ παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων 60 δισ. ευρώ για την ανάκαμψη της Ελλάδας.

Στον 3ο άξονα και την ενότητα «Ενίσχυση της προσβασιμότητας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του συστήματος υγείας», περιγράφονται πέντε μεταρρυθμίσεις, ύψους 891 εκατ. ευρώ και 5 επενδυτικές δράσεις 646 εκατ. ευρώ. Ως επί το πλείστον, πρόκειται για επέκταση ή ενίσχυση δράσεων που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί και εφαρμόζονται.

Μεταξύ των 5 μεταρρυθμίσεων ξεχωρίζει η επέκταση του συμψηφισμού ποσών του clawback, του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών από την υπέρβαση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού, με δαπάνες κλινικών μελετών, δαπάνες για Έρευνα & Ανάπτυξη ή επενδυτικές δαπάνες. Ειδικότερα, η επέκταση του μηχανισμού συμψηφισμού του clawback θα εφαρμοστεί έως και το 2023, με συνολικό ύψος τα 300 εκατ. ευρώ και για τα τρία έτη 2021, 2022 και 2023.

Μεταρρυθμίσεις

  • Μεταρρύθμιση του συστήματος clawback και συμψηφισμός του με ερευνητικές και επενδυτικές δαπάνες: Μεταρρύθμιση του συστήματος clawback για τον μεσοπρόθεσμο δραστικό περιορισμό του και ταυτόχρονος συμψηφισμός επιστροφών clawback με δαπάνες κλινικών μελετών, δαπάνες για Έρευνα & Ανάπτυξη ή επενδυτικές δαπάνες των υπόχρεων για την επιστροφή εταιριών για την περίοδο 2021- 2023, καθώς και πολιτικές για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. (συνολικό ύψος 300 εκατ. ευρώ).

  • Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης: Αναβάθμιση των υποδομών και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των κέντρων υγείας και αναδιοργάνωση της δομής τους με επανεκπαίδευση του προσωπικού ώστε να δράσουν αποτελεσματικά σαν φροντίδα πρώτης γραμμής, σε στενή αλληλεπίδραση με τη δευτεροβάθμια περίθαλψη (ιδίως σε ό,τι αφορά στην προσφυγή σε νοσοκομειακή φροντίδα - gatekeeping). Παράλληλα στον σχεδιασμό δίνεται έμφαση στην φροντίδα χρόνιων νοσημάτων και την παρηγορητική φροντίδα. Το έργο θα οδηγήσει σε βελτίωση των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες και θα υποστηρίξει την αρχή ισότιμης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και την κοινωνική συνοχή. (συνολικό ύψος 273 εκατ. ευρώ).

  • Υλοποίηση Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ». Αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής του πληθυσμού με τη δημιουργία ενός ευρύτατου συστήματος πρόληψης, πρωτοβάθμιας, δευτερογενούς και τριτοβάθμιας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ενδεικτικά: Εθνικό πρόγραμμα για την προώθηση της σωματικής άσκησης και της υγιεινής διατροφής. Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού. Υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Screening - εισαγωγή προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων για καρκίνο του μαστού. Εθνικό Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου νεογνών. Εθνικό Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Ένταξης και Αποκατάστασης για άτομα με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα κα. Στόχος του προγράμματος η μείωση των παραγόντων κινδύνου για τη δημόσια υγεία και η (έμμεση) ανακούφιση του νοσοκομειακού μας συστήματος. (συνολικό ύψος 254 εκατ. ευρώ).

  • Μεταρρύθμιση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας: Διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας συγκεκριμένων πληθυσμών που πάσχουν από ψυχικά νοσήματα και εθισμούς με στόχο την αποτροπή της περιθωριοποίησης ή της ιδρυματοποίησής τους. Στην μεταρρύθμιση δίνεται έμφαση μεταξύ άλλων σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας για ασθενείς με άνοια και νόσο Alzheimer, για ασθενείς με αυτισμό και για ασθενείς στην ηλικιακή ομάδα παιδιών, εφήβων και νεαρών ενηλίκων. Αναπτύσσονται επίσης διαδικτυακές εφαρμογές και ψηφιοποίηση υπηρεσιών ψυχικής υγείας και δράσεις για την υποστήριξη εξαρτημένων ατόμων. (συνολικό ύψος 55 εκατ. ευρώ).

  • Οργανωτικές μεταρρυθμίσεις: Εξορθολογισμός των αποζημιώσεων των ιατρικών πράξεων των νοσοκομείων και δημιουργία πλαισίου που θα εξασφαλίσει τη δημιουργία αξιόπιστων, ποιοτικών διαδικασιών και μετρήσεων της απόδοσης που σχετίζονται με τη φροντίδα των ασθενών, τις ανάγκες υγείας και την παροχή φροντίδας. Δημιουργία εθνικού χάρτη υγείας που καταγράφει τη ζήτηση και την προσφορά υπηρεσιών στο σύστημα υγείας και θεσπίζει πλαίσιο για την αξιολόγηση της ποιότητας. Η μεταρρύθμιση στοχεύει σε μεγαλύτερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στο σύστημα υγείας. (συνολικό ύψος 9 εκατ. ευρώ)

Επενδύσεις

Οι 5 επενδύσεις ανέρχονται σε 646 εκατ. ευρώ και αφορούν μεταξύ άλλων και τον πολύπαθο ψηφιακό μετασχηματισμό της Υγείας.

Συγκεκριμένα,

  • Ανακαινώσεις και εκσυγχρονισμός νοσοκομείων σε ολοκληρη την Ελλάδα: Ολοκληρωμένη παρέμβαση εκσυγχρονισμού των υλικοτεχνικών υποδομών των νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα με ανακαίνιση κτιρίων και προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Παρέχονται έτσι στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας τα κρίσιμα εργαλεία για την βελτίωση της ποιότητας και θεραπευτικής αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. (συνολικό ύψος 317 εκατ. ευρώ)
  • Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Συστήματος Υγείας που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: α) ανάπτυξη Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας του Πολίτη β) βελτίωση της ψηφιακής ετοιμότητας των Νοσοκομείων με έμφαση την ανάπτυξη κλινικών πληροφοριακών συστημάτων και την τροφοδότηση του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας γ) πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού για την διαχείριση του καρκίνου και δ) ενίσχυση δράσεων τηλεϊατρικής (συνολικό ύψος 278 εκατ. ευρώ).
  • Ίδρυση και κατασκευή Κέντρου Ακτινοθεραπείας σε ένα από τα εμβληματικά μας νοσοκομεία (Σωτηρία) που βοηθά στην κάλυψη των αναγκών των ασθενών με καρκίνο και την αυξημένη ζήτηση τμημάτων Ακτινοθεραπείας στη χώρα (συνολικό ύψος 32 εκατ. ευρώ)
  • Δημιουργία συστήματος κατ’ οίκον νοσηλείας για στοχευμένες ευαίσθητες ομάδες ασθενών με χρόνιες αναπηρίες. Η κατ’ οίκον φροντίδα συνδυάζεται με παράλληλη οργανωμένη υποστήριξη από μονάδες υγειονομικής περίθαλψης και αφορά παιδιά, εφήβους και ενήλικες με σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας που προκαλούν μακροχρόνιες ή μόνιμες αναπηρίες. Έτσι βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των ασθενών, ενώ παράλληλα απελευθερώνονται νοσοκομειακά κρεβάτια και εξοικονομούνται πόροι για το εθνικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. (συνολικό ύψος 12 εκατ. ευρώ).
  • Δημιουργία νέων κτιρίων για την στέγαση των Εργαστηρίων Κυτταρικής και Γενετικής Θεραπείας και Αιματολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Παπανικολάου για να συμβαδίσει η παροχή υπηρεσιών του με τις αυξημένες απαιτήσεις φροντίδας ασθενών (κακοήθεις αιματολογικές ασθένειες και ολοένα αυξανόμενη απαίτηση για μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων), καθώς και τις σύγχρονες βιοϊατρικές τεχνολογίες.
  • CLAWBACK
  • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
  • ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επίσκεψη Προέδρου της Δημοκρατίας στο νέο εμβολιαστικό κέντρο της Πολιτικής Προστασίας στο Ελληνικό
Επίσκεψη Προέδρου της Δημοκρατίας στο νέο εμβολιαστικό κέντρο της Πολιτικής Προστασίας στο Ελληνικό 31 Μαρτίου 2021
Παραδοχή ΠΟΥ: «Ακόμα δεν έχουμε εντοπίσει την προέλευση του SARS-CoV-2» 01 Απριλίου 2021
Παραδοχή ΠΟΥ: «Ακόμα δεν έχουμε εντοπίσει την προέλευση του SARS-CoV-2»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kavita Patel: «Για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στην φαρμακευτική καινοτομία επιστρέφουν 4 στην κοινωνία»
Pharma Policy
29/05/2026 - 16:46

Kavita Patel: «Για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στην φαρμακευτική καινοτομία επιστρέφουν 4 στην κοινωνία»

Γεωργιάδης: «Πρέπει να πάρουμε κι άλλα μέτρα για τη μείωση του clawback»
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 23:12

Γεωργιάδης: «Πρέπει να πάρουμε κι άλλα μέτρα για τη μείωση του clawback»

Διεθνής καταδίκη για το clawback στη Φυσικοθεραπεία, με τον ΠΣΦ να ζητεί πλήρη κατάργηση του μέτρου
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 16:18

Διεθνής καταδίκη για το clawback στη Φυσικοθεραπεία, με τον ΠΣΦ να ζητεί πλήρη κατάργηση του μέτρου

Ο ΕΟΠΑΕ παρουσίασε στη Γενική Συνέλευση του ΠΟΥ τη μεταρρύθμιση για τις εξαρτήσεις
Ψυχική Υγεία
25/05/2026 - 21:31

Ο ΕΟΠΑΕ παρουσίασε στη Γενική Συνέλευση του ΠΟΥ τη μεταρρύθμιση για τις εξαρτήσεις

ΠΟΕΔΗΝ: Σοβαρές οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές στα νοσοκομεία (και όχι μόνο) των νησιών
Πολιτική Υγείας
25/05/2026 - 19:49

ΠΟΕΔΗΝ: Σοβαρές οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές στα νοσοκομεία (και όχι μόνο) των νησιών

ΣΦΕΕ: Μόλις 69 από τα 168 καινοτόμα φάρμακα ήρθαν στην Ελλάδα το 2021-'24
Pharma Policy
25/05/2026 - 15:33

ΣΦΕΕ: Μόλις 69 από τα 168 καινοτόμα φάρμακα ήρθαν στην Ελλάδα το 2021-'24

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Wearables συσκευές: Όταν η ένδειξη της οθόνης προκαλεί αχρείαστο άγχος για την υγεία
Ψυχική Υγεία
01/06/2026 - 12:12
Πώς επηρεάζουν την βλεφαρίτιδα οι αλλεργίες της Άνοιξης
Health Talk
01/06/2026 - 11:43
Το αναπηρικό κίνημα λέει «όχι» στα ιδρύματα κλειστού τύπου οποιασδήποτε μορφής!
Patient Talk
01/06/2026 - 11:32
Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος: Προτεραιότητα δημόσιας υγείας η προστασία των επόμενων γενεών
Υγεία
01/06/2026 - 11:09
Όζος στον θυρεοειδή: Πότε είναι καρκίνος και ποιες εξετάσεις χρειάζονται
Health Talk
31/05/2026 - 08:51
Αγαπηδάκη: «Η τέχνη είναι από τα πιο σπουδαία εργαλεία για την ψυχική υγεία και τη ζωή»
Ψυχική Υγεία
31/05/2026 - 08:27
Το κάπνισμα σκοτώνει περισσότερους από 8 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο παγκοσμίως
Υγεία
31/05/2026 - 08:09
Σε επαναλειτουργία από μεθαύριο, Τρίτη, το ιατρείο διακοπής καπνίσματος του Δήμου Αθηναίων
Πολιτική Υγείας
31/05/2026 - 07:39
Ώμος: Οι «αθόρυβες» βλάβες, οι σύγχρονες προσεγγίσεις και η αποκατάσταση
Health Talk
29/05/2026 - 22:34
Εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών για την ψυχική ενδυνάμωση εφήβων μέσα από τη μουσική και την τέχνη
Ψυχική Υγεία
29/05/2026 - 22:17
ΕΛΙΚΑΡ: Τηλεοπτική και ψηφιακή καμπάνια για την καταπολέμηση του καπνίσματος και του εθισμού στη νικοτίνη
Υγεία
29/05/2026 - 21:49
ΕΟΕ: Επιστημονικά αβάσιμοι οι ισχυρισμοί για τη διόρθωση της μυωπίας με σταγόνες
Health Talk
29/05/2026 - 21:32
Στρατηγική συνεργασία του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών για το μέλλον της ογκολογικής φροντίδας
Υπηρεσίες Υγείας
29/05/2026 - 21:04
ΕΟΔΥ: «Τρέχει» πρόγραμμα εμβολιασμού έναντι της γρίπης των πτηνών για εργαζόμενους αυξημένου κινδύνου
Υγεία
29/05/2026 - 20:39
Αγαπηδάκη: «Αφήνουμε τα κινητά και χαιρόμαστε με τα παιδιά το "μαζί"»
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 20:24
Το αλκοόλ και η σύνδεσή του με καρκίνο, άνοια και καρδιοπάθειες
Υγεία
29/05/2026 - 19:57
Έξοδος για το τριήμερο Αγίου Πνεύματος: «Το ταξίδι αξίζει μόνο όταν έχει επιστροφή»
Επικαιρότητα
29/05/2026 - 19:29
Ο FDA ενέκρινε νέο καινοτόμο μονοκλωνικό αντίσωμα για ασθενείς με προχωρημένο ή μεταστατικό χολαγγειοκαρκίνωμα
Υγεία
29/05/2026 - 19:07
Στρες και καρδιαγγειακή υγεία: Οι επιπτώσεις του τρόπου ζωής και η διαχείριση που πρέπει να γίνεται
Health Talk
29/05/2026 - 18:23
Ο γρίφος της ψυχοπάθειας: Το «φαινόμενο» που ακόμα δεν έχει κατανοηθεί σωστά από τους επιστήμονες
Ψυχική Υγεία
29/05/2026 - 17:57
Ένταξη όλων των εργαζομένων στην ΠΦΥ στα ΒΑΕ και ειδικό μισθολόγιο ζητούν οι υγειονομικοί
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 17:22
Kavita Patel: «Για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στην φαρμακευτική καινοτομία επιστρέφουν 4 στην κοινωνία»
Pharma Policy
29/05/2026 - 16:46
ΟΕΝΓΕ: Να καταργηθεί άμεσα η άμισθη ειδικότητα για τους νέους γιατρούς
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 16:18
Growing Healthier Together: Εκδήλωση ευαισθητοποίησης για τα αυξανόμενα προβλήματα ψυχικής υγείας των νέων
Ψυχική Υγεία
29/05/2026 - 16:00
Έκκληση ΠΟΥ στις κυβερνήσεις για την προστασία των νέων από τον εθισμό στον καπνό και τη νικοτίνη
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 15:22
14 τρόποι για να βοηθήσετε τα μαλλιά σας να μεγαλώσουν πιο γρήγορα και να είναι πιο δυνατά
Ομορφιά
29/05/2026 - 15:00
Έμπολα: Περισσότερα από 900 ύποπτα κρούσματα και 223 θάνατοι στο Κονγκό
Υγεία
29/05/2026 - 14:19
Η περίοδος παραμένει ταμπού: Έρευνα δείχνει πώς το στίγμα επηρεάζει εργασία, σχολείο και καθημερινότητα
Υγεία
29/05/2026 - 14:00
ΕΙΝΑΠ: Να εξαιρεθεί το «Αττικόν» από την εφημερία μετά τη συρροή κρουσμάτων νοροϊού
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 13:22
Δεύτερη ιατρική γνώμη: Πώς να προετοιμαστείτε σωστά για να την ζητήσετε
Υγεία
29/05/2026 - 13:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έκκληση ΠΟΥ στις κυβερνήσεις για την προστασία των νέων από τον εθισμό στον καπνό και τη νικοτίνη
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 15:22
ΟΕΝΓΕ: Να καταργηθεί άμεσα η άμισθη ειδικότητα για τους νέους γιατρούς
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 16:18
Ένταξη όλων των εργαζομένων στην ΠΦΥ στα ΒΑΕ και ειδικό μισθολόγιο ζητούν οι υγειονομικοί
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 17:22
Αγαπηδάκη: «Αφήνουμε τα κινητά και χαιρόμαστε με τα παιδιά το "μαζί"»
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 20:24
Στρατηγική συνεργασία του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών για το μέλλον της ογκολογικής φροντίδας
Υπηρεσίες Υγείας
29/05/2026 - 21:04
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo