ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξανθός για προϋπολογισμό: Νέα μείωση δαπανών για υγεία, σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ

Πολιτική Υγείας
Ξανθός για προϋπολογισμό: Νέα μείωση δαπανών για υγεία, σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ
«Η κυβέρνηση φέρνει για άλλη μια φορά έναν προϋπολογισμό εκτός κοινωνικού κλίματος. Αυτό που κυριαρχεί στην καθημερινότητα της πλειοψηφίας της κοινωνίας είναι αβεβαιότητα, φόβος και ανασφάλεια για την επιβίωση, για το σήμερα και αύριο, για το μέλλον των νέων ανθρώπων, για την πορεία της χώρας», τόνισε στην ομιλία του ο αρμόδιος τομεάρχης και πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός για τον Προϋπολογισμό του 2023.
Δευτέρα, 19/12/2022 - 11:09
— Photo: (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINSSI)
News4Health Team News4Health Team

Ο κ Ανδρέας Ξανθός, κατα την ομιλία του συνέχισε λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Υπάρχει και η γενικευμένη αίσθηση της παταγώδους αποτυχίας της κυβέρνησης να διαχειριστεί τις επάλληλες κρίσεις (υγειονομική, ενεργειακή, πληθωριστική) που επιβαρύνουν τα νοικοκυριά, φτωχοποιούν τον κόσμο της μισθωτής εργασίας, πιέζουν τη μεσαία τάξη και διευρύνουν τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες. Η αποτυχία αυτή είναι τεκμηριωμένη και αδιαμφισβήτητη. Η Ελλάδα είναι σε συνεχή απόκλιση από την Ευρωζώνη σε όλους τους κοινωνικούς δείκτες και, αντίθετα, σε σύγκλιση με τις βαλκανικές χώρες.

Είμαστε 3η χώρα, μετά τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, στο ποσοστό πληθυσμού σε φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό (28,3%), η Ελλάδα είναι τελευταία στην αύξηση της αμοιβής της μισθωτής εργασίας (0,2% με μέσο όρο της ΕΕ των 27 το 4,4%), το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης έχει υποχωρήσει στο 64,6% της ΕΕ και είμαστε στην 26η θέση (πίσω από τη Βουλγαρία).

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι δείκτες εισοδηματικής ανισότητας (Gini - S80/S20, αυξάνονται ραγδαία μετά το 2020. Κάποιοι οικονομικοί αναλυτές μιλούν για το «ελληνικό παράδοξο»: να υπάρχουν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης με ταυτόχρονη εισοδηματική κατάρρευση των μικρομεσαίων στρωμάτων, υποχώρηση της κοινωνικής συνοχής και έκρηξη των ανισοτήτων.

Κατά τη γνώμη μας δεν πρόκειται για «παράδοξο» αλλά για αναμενόμενο αποτέλεσμα της πολιτικής επιλογής μιας νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης για αντίστροφη αναδιανομή του πλούτου και για προνομιακή στήριξη των επιχειρηματικών ελίτ. Είναι το κοινωνικό αποτύπωμα αποφάσεων που δεν αντικατοπτρίζουν τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας αλλά των λίγων και ισχυρών.

Σ' αυτό το δυστοπικό περιβάλλον, έρχεται να προστεθεί η δραματική υποχώρηση του Κράτους Δικαίου και ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης, με αποκορύφωμα την υπόθεση των υποκλοπών που έχει εκθέσει διεθνώς τη χώρα και πυροδοτεί νέα κρίση δημόσιας εμπιστοσύνης όχι μόνο απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά δυστυχώς απέναντι στην Πολιτεία και τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Η κυβέρνηση, με την εντυπωσιακή στήριξη του οικονομικού, επιχειρηματικού και μιντιακού κατεστημένου, προσπαθεί να οδηγήσει τους πολίτες στον «κοινωνικό μιθριδατισμό», στην ανοχή και στην απάθεια. Όσο όμως εδραιώνεται το αίσθημα της αδικίας, της αυθαιρεσίας και της παραβίασης κάθε συνταγματικού κανόνα που προστατεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών, όσο τα νομοσχέδια που ψηφίζονται και ο προϋπολογισμός του 2023 δεν «επουλώνουν πληγές» ούτε δίνουν προοπτική βελτίωσης της θέσης των αδύναμων και των «ζορισμένων», τόσο η κρίση κοινωνικής και πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης θα εντείνεται και τόσο θα «επωάζονται» συνθήκες πολιτικής αλλαγής».

Τετραπλάσια θνησιμότητα στην Ελλάδα από κορονοϊό

Σχετικά με την πορεία της πανδημία του Covid 19 μίλησε επίσης, ο κ. Ξανθός λέγοντας πως «με βάση τα στοιχεία του ECDC, αυτή την περίοδο καταγράφεται σχεδόν τετραπλάσια θνησιμότητα από covid-19 στην Ελλάδα σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η χώρα μας καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε θανάτους τις τελευταίες 14 μέρες.

Στη χώρα μας αναλογούν 26,5 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έναντι μόλις 7 θανάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν ενισχύεται το ΕΣΥ

Στην συνέχεια, σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2023, όπως είπε ο τομεάρχης και πρώην υπουργός υγείας «είναι απόλυτα συμβατός με την πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην ενισχύσει το ΕΣΥ και να αγνοήσει τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για ενδυνάμωση των δημόσιων συστημάτων υγείας.

Όπως πέρυσι εν μέσω πανδημίας περιόρισε τη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας διογκώνοντας τις ακάλυπτες υγειονομικές ανάγκες των πολιτών και αυξάνοντας τις ανισότητες στην φροντίδα, έτσι και φέτος η κυβέρνηση αρνείται την πραγματικότητα της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης και της ανάγκης για γενναία επένδυση στο ΕΣΥ και στο ανθρώπινο δυναμικό του.

Αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει την πλήρη αποδιοργάνωση των δημόσιων δομών υγείας (πρωτοβάθμιων και νοσοκομειακών), την επαγγελματική εξουθένωση και απόγνωση του υγειονομικού προσωπικού που οδηγεί σε διογκούμενο κύμα παραίτησης και φυγής γιατρών από τη χώρα, καθώς και το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού (1 στους 4 πολίτες) βιώνει ξανά "υγειονομική φτώχεια", αδυνατώντας να καλύψει βασικές ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».

Ο προϋπολογισμός λοιπόν του 2023, σε μια περίοδο που η πανδημία covid-19 είναι ακόμα παρούσα, η κρίση στελέχωσης του ΕΣΥ επιδεινώνεται συνεχώς και τα διαλυτικά φαινόμενα στη λειτουργία των Κέντρων Υγείας και των νοσοκομείων είναι ορατά σε όλη τη χώρα, έχει για άλλη μια χρονιά τη "σφραγίδα" της περικοπής δαπανών και της πολιτικής επιλογής να συρρικνωθεί και να ιδιωτικοποιηθεί περαιτέρω το δημόσιο σύστημα υγείας.

Οι δαπάνες για την υγεία το 2023 είναι μειωμένες σε σχέση με την εκτίμηση για τις δαπάνες που τελικά θα πραγματοποιηθούν το 2022.

Ειδικότερα οι μεταβιβάσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό σε Νοσοκομεία και Υγειονομικές Περιφέρειες-ΠΦΥ προϋπολογίζονται σε 3,649 δισ. ευρώ από 3,702 δισ. εκτίμηση για το 2022 (περικοπή 53 εκ. ευρώ).

Δεδομένης της πληθωριστικής κρίσης, οι δαπάνες αυτές είναι πολύ πίσω από το όριο του 2022 , με αποτέλεσμα οι δομές του ΕΣΥ θα συνεχίσουν να λειτουργούν και το 2023 σε καθεστώς λιτότητας και αδυναμίας αξιοπρεπούς κάλυψης των υγειονομικών αναγκών της περιόδου και της αυξημένης ζήτησης δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών υγείας.

Είναι χαρακτηριστική της πλήρους απώλειας ελέγχου της κατάστασης στο αποδιοργανωμένο ΕΣΥ, η πρωτοφανής αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών των νοσοκομείων, που από 300 εκ. ευρώ περίπου που τα άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν φτάσει σε πάνω από 1,2 δισ. ευρώ».

Παθητική ιδιωτικοποίηση

Συμπερασματικά, κατά τον κ. Ξανθό «η λογική κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2023 για τον τομέα της υγείας είναι απόλυτα συμβατή με την πολιτική επιλογή της «παθητικής ιδιωτικοποίησης» του ΕΣΥ και όχι με την αναγκαία στρατηγική της σύγκλισης με το μέσο όρο της ΕΕ στις δημόσιες δαπάνες υγείας (7% του ΑΕΠ).

Ειδικά μετά την πρόσφατη κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ και της «διεξόδου» για ενίσχυση των εισοδημάτων τους μέσω ιδιωτικού έργου εντός και, κυρίως, εκτός των δημόσιων δομών, οι πληρωμές «από την τσέπη» των πολιτών και η ιδιωτική ασφάλιση υγείας αναμένεται να αυξηθούν, ενισχύοντας τις ανισότητες και τον αποκλεισμό μεγάλων ομάδων του πληθυσμού από αξιοπρεπή φροντίδα υγείας.

Είναι ενδεικτικό σε περίοδο παρατεινόμενης υγειονομικής κρίσης και μεγάλων κενών στη στελέχωση του ΕΣΥ, το ποσοστό διορισμών και προσλήψεων του Υπουργείο Υγείας ήδη υποχωρεί από το 2021 στο 2022 (από την Εισηγητική Έκθεση 2023), ενώ και ο ρυθμός αποχωρήσεων χωρίς αντικατάσταση που παραμένει σταθερά κοντά στις 4.000/ έτος, καταδεικνύει τη δραματική υποστελέχωση στο σύστημα και την πολιτική επιλογή της μη αντιμετώπισης της».

Δείτε επίσης: Ξανθός: Πολιτική προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η ενίσχυση των δημόσιων δομών Ψυχικής Υγείας

  • ΞΑΝΘΟΣ
  • ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
  • ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
  • ΕΣΥ
  • ΔΑΠΑΝΕΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επιτροπή Διαπραγμάτευσης: Πως φθάσαμε στα 348 εκατ. ευρώ όφελος για τον ΕΟΠΥΥ και οι κατηγορίες φαρμάκων που βρέθηκαν στο επίκεντρο
Επιτροπή Διαπραγμάτευσης: Πως φθάσαμε στα 348 εκατ. ευρώ όφελος για τον ΕΟΠΥΥ και οι κατηγορίες φαρμάκων που βρέθηκαν στο επίκεντρο 18 Δεκεμβρίου 2022
Κινητοποίηση των γιατρών στο Νοσ. Παίδων «Αγία Σοφία»: Βασικό αίτημα οι άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού 19 Δεκεμβρίου 2022
Κινητοποίηση των γιατρών στο Νοσ. Παίδων «Αγία Σοφία»: Βασικό αίτημα οι άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τζανάκης: «Νέα παραλλαγή του κορονοϊού, προκαλεί πολύ επώδυνη φαρυγγίτιδα»
Υγεία
02/07/2025 - 20:09

Τζανάκης: «Νέα παραλλαγή του κορονοϊού, προκαλεί πολύ επώδυνη φαρυγγίτιδα»

Δαβάκης: «Οι ένστολοι δεν θα χάσουν την προτεραιότητα εξυπηρέτησής τους στα στρατιωτικά νοσοκομεία»
Πολιτική Υγείας
16/06/2025 - 20:57

Δαβάκης: «Οι ένστολοι δεν θα χάσουν την προτεραιότητα εξυπηρέτησής τους στα στρατιωτικά νοσοκομεία»

Aurora για το ΕΣΥ: Ανακαίνιση-πρότυπο στη μονάδα μεταμόσχευσης μυελού των οστών του «Ευαγγελισμού»
Υπηρεσίες Υγείας
04/06/2025 - 06:54

Aurora για το ΕΣΥ: Ανακαίνιση-πρότυπο στη μονάδα μεταμόσχευσης μυελού των οστών του «Ευαγγελισμού»

Προσπαθείτε για παιδί; Οι λόγοι που η υγεία του άνδρα είναι εξίσου σημαντική με εκείνη της γυναίκας
Υγεία
29/05/2025 - 13:14

Προσπαθείτε για παιδί; Οι λόγοι που η υγεία του άνδρα είναι εξίσου σημαντική με εκείνη της γυναίκας

Τσάι matcha: Γιατί δεν πρέπει να το καταναλώνετε με το φαγητό
Διατροφή
27/05/2025 - 13:00

Τσάι matcha: Γιατί δεν πρέπει να το καταναλώνετε με το φαγητό

InnoHealth Forum: Oι νέες προκλήσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της Υγείας και του φαρμάκου
Επικαιρότητα
22/05/2025 - 21:37

InnoHealth Forum: Oι νέες προκλήσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της Υγείας και του φαρμάκου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΙΝΑΠ: «Όχι» στις διακομιδές ασθενών από ιδιώτες - Να ενισχυθεί ουσιαστικά το ΕΚΑΒ
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 06:53
Η InterMed στηρίζει τη μελισσοκομία στο Καστελόριζο - Πλατινένιο βραβείο στο Μέλι «Το Μέγιστον»
Pharma News
03/07/2025 - 03:27
Πιστοποίηση ποιότητας ISO και ψηφιακός μετασχηματισμός όλων των υπηρεσιών του ΠΙΣ
Επικαιρότητα
03/07/2025 - 00:02
Πρόγραμμα «Προλαμβάνω»: Έρχονται νέα παραπεμπτικά δωρεάν καρδιολογικού ελέγχου για όσους δεν πρόλαβαν...
Πολιτική Υγείας
02/07/2025 - 20:44
Τζανάκης: «Νέα παραλλαγή του κορονοϊού, προκαλεί πολύ επώδυνη φαρυγγίτιδα»
Υγεία
02/07/2025 - 20:09
ΛΕΥΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ-The Athens Clinic: Αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος με το εξελιγμένο ρομποτικό σύστημα Mako
Υπηρεσίες Υγείας
02/07/2025 - 19:44
Η πριγκίπισσα Κέιτ προσποιήθηκε τη «γενναία» κατά τη διάρκεια της μάχης της με τον καρκίνο
Επικαιρότητα
02/07/2025 - 19:26
Τι είναι τα Crispbreads και γιατί πρέπει να βρίσκονται στο πιάτο μας - Εννέα απολαυστικές παρασκευές
Διατροφή
02/07/2025 - 18:46
Πάμφθηνος φορητός αισθητήρας βασισμένος στο DNA «διαβάζει» καρκίνο και HIV στο σώμα
Υγεία
02/07/2025 - 18:06
Ακτινοθεραπεία νέας γενιάς για γυναίκες με καρκίνο
Health Talk
02/07/2025 - 17:44
Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»: Θετικό πρόσημο στον απολογισμό του 2024
Υγεία
02/07/2025 - 17:28
Δεν έχετε καλή διάθεση; Επτά επιστημονικά τεκμηριωμένοι τρόποι για να την βελτιώσετε
Ψυχική Υγεία
02/07/2025 - 17:13
Θεσσαλονίκη: Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε κτηνοτροφικές μονάδες για τα τσιμπούρια
Επικαιρότητα
02/07/2025 - 16:48
ΟΕΝΓΕ: «Κυβέρνηση και Υπουργείο Υγείας εμπαίζουν γιατρούς που υπηρετούν σε άγονες και προβληματικές περιοχές»
Πολιτική Υγείας
02/07/2025 - 16:32
Δωρεάν οπτομετρικοί έλεγχοι και γυαλιά οράσεως στους κρατούμενους των φυλακών
Πολιτική Υγείας
02/07/2025 - 16:08
Αναβαθμίζεται το σύστημα πυροπροστασίας του νοσοκομείου Βέροιας με πόρους από το ΕΣΠΑ
Πολιτική Υγείας
02/07/2025 - 15:54
Νέοι θάνατοι σε Ισπανία και Γαλλία από το κύμα καύσωνα που πλήττει μεγάλο τμήμα της Ευρώπης
Επικαιρότητα
02/07/2025 - 15:41
Το PIF στο επίκεντρο του 2ου Forum της ΕΛΛΟΚ για την πολιτική έρευνας και καινοτομίας στον Καρκίνο
Pharma Policy
02/07/2025 - 15:24
Bristol Myers Squibb: Κρίσιμες επαφές στην Ελλάδα για ένα βιώσιμο μοντέλο φαρμακευτικής πολιτικής
Pharma News
02/07/2025 - 14:48
Το εξελιγμένο ρομποτικό σύστημα Da Vinci Xi στην Κλινική Γένεσις, στην Θεσσαλονίκη
Υπηρεσίες Υγείας
02/07/2025 - 14:34
ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ: Γιορτή αγάπης, συμπερίληψης και βιωσιμότητας στον Μαραθώνα
Patient Talk
02/07/2025 - 14:17
Τα νεογέννητα μωρά έχουν υψηλότερα επίπεδα «πρωτεΐνης της άνοιας» από τους ασθενείς!
Υγεία
02/07/2025 - 13:59
ΠΣΦ: Αυτονόητη και δείγμα συνέπειας η ένταξη των Φυσικοθεραπευτών των Νοσοκομείων στα ΒΑΕ
Πολιτική Υγείας
02/07/2025 - 13:42
Λάθος μετάγγιση στο Τζάνειο: Μη αναστρέψιμη η κατάσταση της άτυχης γυναίκας
Επικαιρότητα
02/07/2025 - 13:13
Το περισσότερο σεξ μειώνει τους πόνους και τους ερεθισμούς στις γυναίκες με εμμηνόπαυση
Υγεία
02/07/2025 - 13:00
Νοσοκομείο Ευαγγελισμός: Ορκωμοσία 49 νέων νοσηλευτών
Πολιτική Υγείας
02/07/2025 - 12:45
Εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να εντοπίσει τους όγκους κατά την αναπνοή
Υγεία
02/07/2025 - 12:00
Η πρωτεΐνη που μπορεί να σώσει την όραση και την καρδιά σας
Υγεία
02/07/2025 - 11:00
Η φλεγμονή μπορεί να μην είναι βασικός παράγοντας στη γήρανση - Ο παράγοντας του τρόπου ζωής
Υγεία
02/07/2025 - 10:06
Μήπως τελικά το έντερο μας μάς προστατεύει από τα τοξικά χημικά;
Υγεία
02/07/2025 - 08:37

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θειομερσάλη στα παιδικά εμβόλια: «Κόκκινο πανί» για τον Αμερικανό Υπουργό Υγείας - Η επιστημονική αλήθεια
Pharma News
30/06/2025 - 12:00
Η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως σε νέα θεραπεία για τη φαινυλκετονουρία
Pharma News
30/06/2025 - 14:37
Γεωργιάδης: Ο μέσος όρος αναμονής κατά τη μεγάλη εφημερία στο « Γεννηματάς» ήταν 5 ώρες και 56 λεπτά
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 12:44
Συνάντηση ΠαΣΟΝοΠ με τον Γεωργιάδη και δέσμευση για ένταξη των νοσηλευτών στα ΒΑΕ!
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 16:18
ΕΟΦ: Σοκολάτα για τη λίμπιντο περιέχει απαγορευμένη φαρμακευτική ουσία
Διατροφή
30/06/2025 - 19:17
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo