ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κλείνει εκκρεμότητες το Υπ. Υγείας: Οικονομικά κίνητρα και υποχρεωτική απασχόληση ιδιωτών γιατρών στο ν/σ για την Ψυχική Υγεία

Πολιτική Υγείας
ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ
Σε τεντωμένο σχοινί παραμένουν οι σχέσεις του Υπ. Υγείας με τους γιατρούς, ίδίως με τους ιδιώτες και την προσπάθεια αξιοποίησης τους για την κάλυψη κενών σε περιφερειακά νοσοκομεία. Εν μέσω αυτού του κλίματος, η Αριστοτέλους φέρνει διατάξεις με κίνητρα για την συμμετοχή τους, πριν την έκδοση σχετικής ΚΥΑ, αλλά τροποποιεί και τη διάταξη για την υποχρεωτική τους απασχόληση, προβλέποντας και αποκλεισμό από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Δευτέρα, 22/07/2024 - 13:36
— Photo: ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Με το άρθρο 62 που εντάχθηκε στο σχέδιο νόμου για την μεταρρύθμιση στην ψυχική υγεία, που έφθασε στη Βουλή, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κλείνει μια εκκρεμότητα που σχετίζεται με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) και η. οποία θα διευρύνει τα κριτήρια χαρακτηρισμού των άγονων περιοχών, συνυπολογίζοντας τον αριθμό διαδοχικών άγονων προκηρύξεων για μια περιοχή, αυξάνοντας παράλληλα και τις αποδοχές των γιατρών που στελεχώνουν τις τοπικές δομές του ΕΣΥ.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί αυτή την εβδομάδα και η ΚΥΑ να βγει σε ΦΕΚ έως τα μέσα Αυγούστου.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη του σήμερα στο OPEN ο Άδωνις Γεωργιάδης «η KYA για τα άγονα που εκδίδεται, δεν έχει υπογραφεί ακόμη γιατί έχει μια ελλιπή νομοθετική εξουσιοδότηση, που την εντάσσουμε στο νομοσχέδιο υπό ψήφιση για να μπορέσει να εκδοθεί σε ΦΕΚ, έχει ενσωματώσει πολλές από τις προτάσεις του ΠΙΣ σε προηγούμενες συναντήσεις μας».

Το άρθρο, λοιπόν, τροποποιεί αντίστοιχη διάταξη ώστε να μπορέσει να αυξηθεί κατά 300 ευρώ στις άγονες περιοχές Α’ και κατά 200 ευρώ στις άγονες περιοχές Β’ μηνιαίως, το ποσό που χορηγείται στους γιατρούς που θα υπηρετήσουν σε νοσοκομεία των περιοχών αυτών. Τα ποσά αυτά θα διπλασιαστούν για συγκεκριμένες κατηγορίες.

Όπως έχει αναφερθεί, στην πρώτη κατηγορία άγονων περιοχών θα δίνονται επιπλέον 3.600 ευρώ μικρά ετησίως, ενώ για έξι ειδικότητες με σημαντικά κενά (εσωτερικής παθολογίας, αναισθησιολογίας, νεφρολογίας, παθολογικής ανατομικής ακτινολογίας, ιατρικής βιολογίας και εργαστηριακής ιατρικής) θα δίνονται επιπλέον 7.200 ευρώ μεικτά ετησίως. Στη δεύτερη κατηγορία τα ποσά θα είναι 2.400 ευρώ και 4.800 ευρώ μεικτά ετησίως, αντίστοιχα.

Επιπλέον ρυθμίσεις

Πέραν του άρθρου 62, στο σχέδιο νόμου για την ψυχική υγεία ρυθμίζονται και άλλα ζητήματα για την προσέλκυση και παραμονή ιατρών του ΕΣΥ σε υγειονομικές δομές της χώρας, πλην της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα, ρυθμίζεται η αποζημίωση για το μετακινούμενο ιατρικό προσωπικό σε συγκεκριμένες δομές υγείας της ίδιας ή άλλης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Στο άρθρο 63 μεταξύ άλλων αναφέρεται πως στους ιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι μετακινούνται σε συγκεκριμένες δομές υγείας που βρίσκονται σε διαφορετικές Περιφερειακές Ενότητες της ίδιας ή άλλης Υγειονομικής Περιφέρειας, με εξαίρεση τις δομές της Αττικής, λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών, χορηγείται επιπλέον μηνιαία αποζημίωση ύψους 2.100 ευρώ.

Το άρθρο 64 ρυθμίζει την παροχή κινήτρων από οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης στο ιατρικό προσωπικό των δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων.

Ειδικότερα, συγκεκριμένοι ορεινοί και νησιωτικοί δήμοι μπορούν να παρέχουν δωρεάν σίτιση και κατάλυμα διαμονής μεταξύ άλλων στο παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των κέντρων υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων, στο προσωπικό του ΕΚΑΒ. Μάλιστα, διευκρινίζεται πως οι παροχές αυτές μπορούν να χορηγούνται υπό τις ίδιες προϋποθέσεις στο ιατρικό προσωπικό των δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων του συνόλου της χώρας, με εξαίρεση τους δήμους της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο αντίποδας

Οι πρόσθετες διατάξεις, όμως, δεν περιλαμβάνουν μόνο κίνητρα.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 65 οι λέξεις «έκτακτες ανάγκες» αντικαθίστανται από τις λέξεις «για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

Επιπλέον, ο οικείος ιατρικός σύλλογος θα πρέπει να υποβάλλει υποχρεωτικά εισήγηση όταν ζητηθεί στην αρμόδια ΥΠΕ εντός 3 ημερών για την κάλυψη θέσεων όπου απαιτείται.

«Οι ιδιώτες ιατροί που απασχολούνται με οιανδήποτε σχέση εργασίας σε Μονάδες Υγείας που είναι συμβεβλημένες με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) ή οι ίδιοι είναι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αναλαμβάνουν μέσω των ως άνω συμβάσεων την υποχρέωση να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, εφόσον τους ζητηθεί και μόνο για τον απολύτως απαραίτητο χρόνο. Η παροχή των υπηρεσιών αυτών γίνεται με μερική απασχόληση, εφόσον έχουν αποβεί άγονες οι προκηρύξεις κάλυψης των θέσεων, άκαρπη η εκδήλωση ενδιαφέροντος των ιδιωτών ιατρών για την κάλυψη των κενών θέσεων και αφού έχει ζητηθεί προηγούμενη εισήγηση του οικείου ιατρικού συλλόγου, η οποία υποβάλλεται υποχρεωτικά στην αρμόδια ΥΠΕ εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) εργασίμων ημερών. Η δυνατότητα αυτή μπορεί να επεκταθεί και στους ιδιώτες ιατρούς που έχουν ενταχθεί στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης» (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.) και συνταγογραφούν φάρμακα και εξετάσεις που αποζημιώνει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., μόνο εφόσον δεν επαρκούν οι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιατροί για την κάλυψη των ως άνω ελλείψεων».

Σχετικές τροποποιήσεις έγιναν και στο εδάφιο που αφορά στους ιδιώτες παρόχους.

Επιπτώσεις

Το άρθρο 65 ρυθμίζει εκκρεμότητες γύρω από τη διαδικασία υποχρεωτικής απασχόλησης ιδιωτών ιατρών για την κάλυψη σοβαρών αναγκών του ΕΣΥ. Με τις αλλαγές, η διαδικασία που ο κ. Γεωργιάδης υποστηρίζει ότι δεν είναι επίταξη, χαρακτηρίζοντας τη λέξη «βάρβαρη, στρατιωτικού τύπου», θα αφορά όλες τις περιπτώσεις που τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.

Ωστόσο, καταγγελία της σύμβασης τους με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και αποκλεισμός από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι οι συνέπειες που προβλέπονται αν οι συμβεβλημένοι ιδιώτες πάροχοι ή ιδιώτες ιατροί αρνηθούν.

Με ΚΥΑ θα ρυθμιστούν η διαδικασία, οι όροι και οι προϋποθέσεις πρόσκλησης και παροχής υπηρεσιών από τους ιδιώτες ιατρούς και παρόχους, οι υποχρεώσεις τους, το ύψος και ο τρόπος τιμολόγησης της αποζημίωσης των υπηρεσιών τους, το είδος και η χρονική διάρκεια των κυρώσεων, το αρμόδιο όργανο, η διαδικασία επιβολής και γνωστοποίησης αυτών, σε περίπτωση αρνήσεως της παροχής των υπηρεσιών τους ή εν γένει παραβιάσεως ή πλημμελούς εκτελέσεως των υποχρεώσεών.

Ψηφιακές ιατρικές πράξεις

Το Υπουργείο Υγείας πρόσθεσε διάταξη για την ενίσχυση της δυνατότητα διενέργειας ιατρικών πράξεων και εξέτασης ασθενούς με τη χρήση ψηφιακών εφαρμογών.

Με το άρθρο 66 προστίθεται στον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας η εξής πρόβλεψη:

«Στην έννοια της ιατρικής πράξης περιλαμβάνονται και η συνταγογράφηση, η εντολή για διενέργεια πάσης φύσεως παρακλινικών εξετάσεων, η έκδοση ιατρικών πΙστοποιητικών και βεβαιώσεων και η γενική συμβουλευτική υποστήριξη του ασθενή. Η διενέργεια των ανωτέρω δύναται να γίνεται και εξ αποστάσεως, μέσω συστήματος τηλεϊατρικής, με τη χρήση ψηφιακών εφαρμογών».

Τελευταία τροποποίηση στις 22/07/2024 - 17:28
  • ΕΣΥ
  • ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
  • ΚΙΝΗΤΡΑ
  • ΑΓΟΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΙΣΑ: «Να αυξηθούν τα διαθέσιμα κονδύλια για την στήριξη των δημόσιων δομών υγείας»
ΙΣΑ: «Να αυξηθούν τα διαθέσιμα κονδύλια για την στήριξη των δημόσιων δομών υγείας» 22 Ιουλίου 2024
Γεωργιάδης προς τους γιατρούς: «Βάλτε λίγο πλάτη και θα βγουν καινούριες προσκλήσεις» 22 Ιουλίου 2024
Γεωργιάδης προς τους γιατρούς: «Βάλτε λίγο πλάτη και θα βγουν καινούριες προσκλήσεις»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργιάδης: «Στην Α΄ κατηγορία άγονων περιοχών η Μυτιλήνη και προσλήψεις γιατρών με αυξημένα κίνητρα»
Πολιτική Υγείας
21/02/2026 - 12:23

Γεωργιάδης: «Στην Α΄ κατηγορία άγονων περιοχών η Μυτιλήνη και προσλήψεις γιατρών με αυξημένα κίνητρα»

Γεωργιάδης από Νοσοκομείο Νίκαιας: «Κάνουμε πράξη τη δέσμευση για ένα πιο ανθρώπινο ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
19/02/2026 - 16:34

Γεωργιάδης από Νοσοκομείο Νίκαιας: «Κάνουμε πράξη τη δέσμευση για ένα πιο ανθρώπινο ΕΣΥ»

Γεωργιάδης: «Εντός της εβδομάδας προκηρύσσονται 4.000 θέσεις προσωπικού στο ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
18/02/2026 - 10:07

Γεωργιάδης: «Εντός της εβδομάδας προκηρύσσονται 4.000 θέσεις προσωπικού στο ΕΣΥ»

Γιατί το μποτιλιάρισμα βλάπτει την υγεία μας - Τι δείχνουν μελέτες
Υγεία
17/02/2026 - 11:00

Γιατί το μποτιλιάρισμα βλάπτει την υγεία μας - Τι δείχνουν μελέτες

Ζαχαρούχα ποτά και άγχος στους εφήβους: Η ανησυχητική σύνδεση
Διατροφή
17/02/2026 - 09:03

Ζαχαρούχα ποτά και άγχος στους εφήβους: Η ανησυχητική σύνδεση

Η παγίδα του να είσαι υπερβολικά ανεξάρτητος - Γιατί σαμποτάρει την υγεία και τις σχέσεις μας
Ψυχική Υγεία
16/02/2026 - 14:00

Η παγίδα του να είσαι υπερβολικά ανεξάρτητος - Γιατί σαμποτάρει την υγεία και τις σχέσεις μας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δράση στο Σύνταγμα για τις σπάνιες παθήσεις από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό
Επικαιρότητα
25/02/2026 - 00:04
Υψηλά τα ποσοστά διαδικτυακής εξάρτησης και βίας παιδιών και εφήβων στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
24/02/2026 - 21:39
Η ΕΣΑμεΑ ζητεί συνάντηση με Μιχαηλίδου για τη συνέχεια του Προσωπικού Βοηθού
Patient Talk
24/02/2026 - 20:44
Πώς επιδρά ο καρκίνος του μαστού στην ψυχολογία των ασθενών
Health Talk
24/02/2026 - 20:08
Καμπάνια «BehinD»: Πίσω από την ηπατίτιδα Β μπορεί να κρύβεται η D
Pharma News
24/02/2026 - 19:34
Γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να ξεπεράσουν ποτέ την απώλεια ενός αγαπημένου τους
Ψυχική Υγεία
24/02/2026 - 19:18
Γεωργιάδης: «Εχουν αποσταλεί 1.758.000 sms για την πρόληψη της νεφρικής δυσλειτουργίας»
Πολιτική Υγείας
24/02/2026 - 18:52
EFPIA-ΣΦΕΕ: 35.000 επιπλέον ασθενείς θα βρουν πρόσβαση σε κλινικές μελέτες εάν επιτευχθούν οι νέοι στόχοι της ΕΕ
Pharma Policy
24/02/2026 - 18:11
Τέσσερις φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ενημερωτική εκστρατεία για τον HPV στην Ελλάδα
Patient Talk
24/02/2026 - 17:43
Η ανθυγιεινή διατροφή στην παιδική ηλικία προκαλεί μακροχρόνιες αλλαγές στον εγκέφαλο
Υγεία
24/02/2026 - 17:06
Γιατί το «ταξίδι» της τεκνοποίησης πρέπει να ξεκινά τον χειμώνα!
Health Talk
24/02/2026 - 16:42
Πόσο ασφαλής λιχουδιά είναι τα φρούτα για τους σκύλους - Τα «ναι» και τα «όχι»
Pet
24/02/2026 - 16:08
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ «σαλπάρει» για Σαντορίνη - Διήμερο ενημερωτικών δράσεων για τον σακχαρώδη διαβήτη
Patient Talk
24/02/2026 - 15:41
ΠΑΝΣΥΝΟΨΥ: Έντονη ανησυχία για τις μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης
Ψυχική Υγεία
24/02/2026 - 15:19
Σχιζοφρένεια και κετογονική δίαιτα: Οι ισχυρισμοί του Κέννεντι και το «ναι μεν αλλά» των ειδικών
Ψυχική Υγεία
24/02/2026 - 15:00
Ένα ποτήρι γάλα μετά την άσκηση προστατεύει τα οστά των ηλικιωμένων
Διατροφή
24/02/2026 - 14:00
Τέσσερα χρόνια πολέμου στην Ουκρανία: Ρεκόρ επιθέσεων σε δομές υγείας το 2025
Πολιτική Υγείας
24/02/2026 - 13:45
Η κλιματική αλλαγή φαίνεται να ευθύνεται για τη μείωση των γεννήσεων αγοριών
Υγεία
24/02/2026 - 13:00
Νέο ενέσιμο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας έδειξε απώλεια βάρους 19,7%
Pharma News
24/02/2026 - 12:00
Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: Κρατούμενος το έσκασε με τους ορούς από τη ΜΕΘ
Επικαιρότητα
24/02/2026 - 11:00
Τι δείχνουν οι συνήθειες σας στην τουαλέτα για την υγεία της καρδιάς σας
Υγεία
24/02/2026 - 10:00
Ψωρίαση: Μπορεί η απώλεια βάρους να θεωρηθεί φάρμακο;
Υγεία
24/02/2026 - 09:00
FDA: Επισπεύδονται οι διαδικασίες νέων γονιδιακών θεραπειών για σπάνια νοσήματα
Πολιτική Υγείας
24/02/2026 - 08:13
Επιστολή ΙΣΑ σε Γεωργιάδη για τον αποκλεισμό γιατρών από την άσκηση ιδιωτικού έργου
Πολιτική Υγείας
23/02/2026 - 15:46
Πρεσβυωπία: Τι αλλάζει στην όραση μετά τα 40 και πώς αντιμετωπίζεται;
Health Talk
23/02/2026 - 15:24
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Το σώμα μπορεί να προειδοποιεί και 15 χρόνια πριν από τη διάγνωση
Υγεία
23/02/2026 - 12:04
Σαρακοστή: Μέρες χωρίς κρέας αλλά με πάμπολλες υγιεινές διατροφικές επιλογές
Διατροφή
23/02/2026 - 11:26
Καθαρά Δευτέρα 2026: «Αμόλα καλούμπα» με οδηγίες από τον ΑΔΜΗΕ για ένα ασφαλές πέταγμα χαρταετού
Επικαιρότητα
23/02/2026 - 09:41
Σε πειραματικό στάδιο super εμβόλιο που θα προστατεύει από ιούς, βακτήρια και αλλεργίες
Υγεία
22/02/2026 - 14:24
Γεωργιάδης: Μειωμένη κατά 60% η αναμονή στα ΤΕΠ στην Ελλάδα - Η σύγκριση με τον Καναδά
Πολιτική Υγείας
22/02/2026 - 14:04

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: Μειωμένη κατά 60% η αναμονή στα ΤΕΠ στην Ελλάδα - Η σύγκριση με τον Καναδά
Πολιτική Υγείας
22/02/2026 - 14:04
Σαρακοστή: Μέρες χωρίς κρέας αλλά με πάμπολλες υγιεινές διατροφικές επιλογές
Διατροφή
23/02/2026 - 11:26
Επιστολή ΙΣΑ σε Γεωργιάδη για τον αποκλεισμό γιατρών από την άσκηση ιδιωτικού έργου
Πολιτική Υγείας
23/02/2026 - 15:46
FDA: Επισπεύδονται οι διαδικασίες νέων γονιδιακών θεραπειών για σπάνια νοσήματα
Πολιτική Υγείας
24/02/2026 - 08:13
Νέο ενέσιμο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας έδειξε απώλεια βάρους 19,7%
Pharma News
24/02/2026 - 12:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo