ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κατατέθηκαν στον Μητσοτάκη οι πρώτες προτεραιότητες της ειδικής επιτροπής για τον αυτισμό

Πολιτική Υγείας
EUROKINISSI
Η Ειδική Επιτροπή για τον Αυτισμό συνεδρίασε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου για πρώτη φορά μετά τη συγκρότησή της τον περασμένο Δεκέμβριο υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Τρίτη, 25/02/2025 - 16:14
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Σκοπός της επιτροπής είναι να προσφέρει διεπιστημονικές συστάσεις για την ουσιαστική βελτίωση της δια βίου υποστήριξης συμπολιτών μας που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι συζητήθηκαν οι πρώτες προτεραιότητες της Επιτροπής, όπως η επεξεργασία και οριστικοποίηση του ψηφιακού Οδηγού για τον Αυτισμό, ο οποίος θα παρέχει πρακτικές συμβουλές, κυρίως στους γονείς, για ενδεδειγμένες ενέργειες μετά τη διάγνωση ενός παιδιού.

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος συζήτησαν με την Επιτροπή τρόπους παροχής στήριξης σε όλα τα στάδια της ζωής. Έγινε ανταλλαγή απόψεων για την εκπόνηση ενός οδικού χάρτη με συγκεκριμένες πολιτικές για κάθε ηλικία, ο οποίος θα βασίζεται στις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα άτομα με αυτισμό θα είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας, θα έχουν ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης και δεν θα βιώνουν διακρίσεις.

EPITROPH 4

Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, σημειώθηκε ότι τα περισσότερα παιδιά που διαγιγνώσκονται με αυτισμό μπορούν να παρακολουθήσουν πλήρως την τυπική αγωγή στα σχολεία και τονίστηκε η ανάγκη κατάρτισης περισσότερων δασκάλων και καθηγητών, ώστε τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα να λαμβάνουν την κατάλληλη παράλληλη στήριξη. Επισημάνθηκε επίσης η σημασία της περαιτέρω ενίσχυσης της ειδικής αγωγής.

Για το στάδιο της ενήλικης ζωής, υπογραμμίστηκε ότι απαραίτητη προϋπόθεση της συμπερίληψης και της ισότιμης συμμετοχής στην κοινωνία είναι η υψηλού επιπέδου επαγγελματική κατάρτιση, ενώ σημειώθηκε πως στην Ελλάδα ήδη υπάρχουν πολύ καλά προγράμματα για την απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων.

Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε η δυνατότητα να καθιερωθεί επίσημη πιστοποίηση για τους νέους που ολοκληρώνουν προγράμματα κατάρτισης. Εξετάστηκαν ακόμα μέθοδοι για την καλύτερη σύνδεση με την αγορά εργασίας, είτε μέσω προγραμμάτων της ΔΥΠΑ είτε με τη βοήθεια εξειδικευμένων συμβούλων που αναλαμβάνουν τον ρόλο «οδηγού» στα πρώτα βήματα της επαγγελματικής ζωής.

Επισημάνθηκε ακόμα η σημασία της ταχείας διάγνωσης και εξετάστηκε το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης μίας οριζόντιας τυποποιημένης εξέτασης σε μικρή ηλικία, ώστε να εντοπίζονται παιδιά που έχουν μεγάλη πιθανότητα να εμφανίσουν συμπτώματα στη συνέχεια.

«Ευχαριστώ για την παρουσία σας και για τη συμμετοχή σας σε αυτή την Επιτροπή την οποία έχουμε δημιουργήσει. Είχα πάντα πολύ δυνατές αναμνήσεις από αυτή τη συνάντηση την οποία είχαμε κάνει πριν από ένα χρόνο και κάτι», ανέφερε στις πρώτες του κουβέντες στην έναρξη της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

EPITROPH 2

«Ήταν για μένα πολύ αποκαλυπτική και μία ευκαιρία να εξοικειωθώ πολύ περισσότερο με τα ζητήματα τα οποία αφορούν τον αυτισμό και τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τα ίδια τα παιδιά και οι οικογένειες, και προφανώς την έλλειψη δημόσιων πολιτικών, συντονισμένων, για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα», συνέχισε.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει ασχοληθεί αρκετά με ζητήματα τα οποία αφορούν την αναπηρία και έχοντας ουσιαστικά μεταφέρει την αρμοδιότητα στο επίπεδο της Προεδρίας της Κυβέρνησης, δίνεται η ευκαιρία για αποτελεσματικότερο συντονισμό σύνθετων οριζόντιων επιτροπών.

Επισήμανε ότι σκοπός αυτής της Επιτροπής είναι να υποδείξει ουσιαστικά μια δέσμη πολιτικών από ειδικούς και από τους γονείς.

«Εμείς αναμένουμε τις προτάσεις σας. O Άκης Σκέρτσος είναι απολύτως ταγμένος σε αυτή την προσπάθεια και, όπως νομίζω ότι έχουμε καταφέρει να κάνουμε βήματα σε άλλες πτυχές των κοινωνικών μας πολιτικών, πιστεύω ότι το ίδιο θα μπορέσουμε να κάνουμε και για τα ζητήματα τα οποία αφορούν τον αυτισμό. Και ξέρω ότι μέσα στον ορυμαγδό, γενικά, των εξελίξεων και μια επικαιρότητα η οποία διαμορφώνεται ενίοτε και ερήμην ημών, γνωρίζω πολύ καλά ότι το να ζει κανείς με μία τέτοια πρόκληση καθημερινά είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο και σύνθετο.

Και πάντα εκφράζω τον θαυμασμό μου σε όλους όσοι αφιερώνουν τη ζωή τους -είτε από, θα έλεγα, υποχρέωση ως γονείς είτε από επιλογή- για να στηρίξουν τα παιδιά και τους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα του αυτισμού, ότι είμαστε εδώ για να ακούσουμε και στη συνέχεια για να υλοποιήσουμε και να παρακολουθήσουμε πολιτικές τις οποίες εσείς θα μας υποδείξετε», τόνισε.

Η τοποθέτηση Σκέρτσου

Ο πρωθυπουργός έδωσε στη συνέχεια το λόγο στον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο ο οποίος αναφέρθηκε σε κάποιες πρώτες παρεμβάσεις.

Ο κ. Σκέρτσος ανέφερε τα εξής: «Ευχαριστώ πολύ, κύριε πρόεδρε. Καλημέρα σε όλες και όλους. Θα ήθελα, πριν πω δυο λόγια, να αναφερθώ ονομαστικά στην Επιτροπή, γιατί έχουμε πραγματικά μια «dream team», κύριε πρόεδρε. Και νομίζω ότι αυτό είναι αποδεκτό από όλους όσοι ασχολούνται με τα ζητήματα αναπηρίας και ειδικά με τα ζητήματα αυτισμού.

Δεν έχουμε μαζί μας τον πρόεδρο, τον κ. Καραντάνο, δυστυχώς, ο οποίος αναρρώνει από ένα περιστατικό μιας νοσηλείας που είχε και ελπίζουμε να είναι σύντομα καλά και κοντά μας. Με μεγάλη εμπειρία, καταξιωμένος παιδοψυχίατρος-ψυχίατρος. Η κυρία Κατερίνα Παπανικολάου, παιδοψυχίατρος, ο κ. Μάνος Τσαλαμανιός, παιδοψυχίατρος, ο κ. Γιάννης Βογινδρούκας, λογοπεδικός, η κυρία Νεκταρία Σηφάκη, εργοθεραπεύτρια, η κυρία Καίτη Κατσούδα, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υποστηριζόμενης Εργασίας, η κυρία Ελένη Παδιατέλλη, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, η κυρία Αντιγόνη Μερτίκα, ψυχολόγος, η κυρία Κατίγκω Χατζηπατέρα - Γιαννούλη, ψυχολόγος, και δύο γονείς, η κυρία Μαρίνα Μοσχόβου και ο κ. Ηλίας Σκοτινιώτης.

EPITROPH 3

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρουσία σας και για τη συμβολή σας σε αυτή την πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει.

Το σχέδιο του πρωθυπουργού και το όραμά του αφορά και επιδιώκει να πετύχουμε μια Ελλάδα με όλους για όλους, όπου κανείς δεν περισσεύει και κανείς δεν είναι αόρατος. Και στην περίπτωση του αυτισμού έχουμε να κάνουμε με μια, μάλλον, αόρατη αναπηρία. Δεν είναι τόσο εμφανής όσο άλλες μορφές αναπηρίας.

Για εμάς, επομένως, βασική και πρώτη προτεραιότητα είναι να αναδείξουμε ότι τα παιδιά, οι άνθρωποι, οι οικογένειες που ζουν με το πρόβλημα του αυτισμού, που βιώνουν την αναπηρία ή την πάθηση που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού, είναι ορατοί, είναι στις δικές μας προτεραιότητες.

Με τη βοήθεια σας θέλουμε να καταλάβουμε καλύτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, στην ιδιωτική τους ζωή, στο δημόσιο βίο, στο σχολείο, στην εργασία, στην υγεία, στις μεταφορές, παντού, τα άτομα με αυτισμό και οι οικογένειες τους και να σχεδιάσουμε μαζί πολιτικές που θα βοηθήσουν τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού να αισθανθούν, να νιώσουν ότι είναι μέλη της κοινωνίας με τα ίδια δικαιώματα που έχουν και όλοι οι υπόλοιποι πολίτες.

Έχουμε φτιάξει μια ατζέντα θεμάτων από την καταγραφή που έχουμε κάνει και από τις συζητήσεις που είχατε κάνει με τον πρωθυπουργό, αλλά και μαζί μας, με τα στελέχη του μηχανισμού για την αναπηρία. Είναι ενδεικτικά τα θέματα. Θεωρούμε ότι απασχολούν τους ανθρώπους, τις οικογένειες, τους ειδικούς που ασχολούνται με τα ζητήματα του αυτισμού.

Στόχος δικός μας και της επιτροπής είναι να βελτιώσουμε με ορατό τρόπο τη ζωή και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού με παρεμβάσεις στην τυπική και ειδική εκπαίδευση, στη συμβουλευτική που λαμβάνουν από ειδικούς, στις δυνατότητες για ένταξή τους στην αγορά εργασίας, στη δικανική τους εκπροσώπηση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
  • ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
  • ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  • ΑΥΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΚΗΣ ΣΚΕΡΤΣΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παγώνη για ανακαίνιση «Aγίου Σάββα»: Τα χειρουργεία δεν υπάρχει περίπτωση να μεταφερθούν στο Σισμανόγλειο
Παγώνη για ανακαίνιση «Aγίου Σάββα»: Τα χειρουργεία δεν υπάρχει περίπτωση να μεταφερθούν στο Σισμανόγλειο 25 Φεβρουαρίου 2025
Σε λειτουργία το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασματικών Ασθενειών - Σε ποιους απευθύνεται 25 Φεβρουαρίου 2025
Σε λειτουργία το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασματικών Ασθενειών - Σε ποιους απευθύνεται

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

CDC: Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό
Πολιτική Υγείας
20/11/2025 - 10:38

CDC: Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό

Τα κέντρα της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ συμμετέχουν στο πρόγραμμα με τα vouchers για τον αυτισμό
Ψυχική Υγεία
19/11/2025 - 22:42

Τα κέντρα της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ συμμετέχουν στο πρόγραμμα με τα vouchers για τον αυτισμό

Το ψηφιακό τρίπτυχο για την θωράκιση των ανηλίκων από καπνό και αλκόολ
Πολιτική Υγείας
19/11/2025 - 09:40

Το ψηφιακό τρίπτυχο για την θωράκιση των ανηλίκων από καπνό και αλκόολ

Μητσοτάκης: «Το νέο Νοσοκομείο της Κομοτηνής ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει το ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
11/11/2025 - 18:22

Μητσοτάκης: «Το νέο Νοσοκομείο της Κομοτηνής ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει το ΕΣΥ»

Η λήψη παρακεταμόλης κατά την εγκυμοσύνη δεν συνδέεται με αυτισμό ή ΔΕΠΥ - Νέα έρευνα διαψεύδει τον Τραμπ
Υγεία
10/11/2025 - 09:00

Η λήψη παρακεταμόλης κατά την εγκυμοσύνη δεν συνδέεται με αυτισμό ή ΔΕΠΥ - Νέα έρευνα διαψεύδει τον Τραμπ

Με κορονοϊό διαγνώστηκε ο Πρωθυπουργός - Οι προσαρμογές στο σημερινό του πρόγραμμα
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 10:28

Με κορονοϊό διαγνώστηκε ο Πρωθυπουργός - Οι προσαρμογές στο σημερινό του πρόγραμμα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΕΔΑ: Κάθε δέκα λεπτά δολοφονείται μια γυναίκα - Οξυμένο το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας
Επικαιρότητα
28/11/2025 - 03:39
Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Ενημερωτική δράση και δωρεάν τεστ στα ΣΜΝ στο ΑΠΘ
Επικαιρότητα
28/11/2025 - 00:22
Ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων για την υποστελέχωση της δημόσιας υγείας
Επικαιρότητα
27/11/2025 - 23:09
Βουλή: Τρίτη εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της μέσα στο 2025
Επικαιρότητα
27/11/2025 - 22:17
Ζούμε την εφηβεία μέχρι τα 32 μας - Οι «πέντε εποχές» του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του ανθρώπινου βίου
Υγεία
27/11/2025 - 20:49
PERFECTO: Ευρωπαϊκό έργο για την έγκαιρη ανίχνευση της κληρονομικής υψηλής χοληστερόλης στα παιδιά
Υγεία
27/11/2025 - 20:04
Κόκκινο ή λευκό κρασί; Οι διαφορές τους σε παραγωγή και γεύση και οφέλη για την υγεία
Διατροφή
27/11/2025 - 19:26
Ομφαλοκήλη: Αίτια, συμπτώματα, παράγοντες κινδύνου και θεραπευτικές επιλογές
Health Talk
27/11/2025 - 18:58
Ενίσχυση της διακυβερνητικής συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου στον τομέα της Ψυχικής Υγείας
Ψυχική Υγεία
27/11/2025 - 18:23
ΕΟΔΥ: Στους 12 οι θάνατοι από κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα - Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης
Υγεία
27/11/2025 - 17:58
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί ενσωμάτωση των δικαιωμάτων των ΑμΕΑ στις πολιτικές της ΕΕ
Επικαιρότητα
27/11/2025 - 17:23
Καμπανάκι για τη γρίπη των πτηνών: Πιθανή μετάλλαξή της θα προκαλέσει πανδημία χειρότερη της Covid
Υγεία
27/11/2025 - 16:49
Ο καθοριστικός ρόλος της φυσικοθεραπείας στην ποιότητα ζωής κατά την τρίτη ηλικία και την υγιή γήρανση
Επικαιρότητα
27/11/2025 - 16:17
Black Friday: Οκτώ απλά τρικ για να μην βρεθείτε χρεωμένοι και μετανιωμένοι
Ψυχική Υγεία
27/11/2025 - 16:00
Metropolitan Hospital: Νέα εποχή στη ρομποτική χειρουργική με το da Vinci Single Port
Υπηρεσίες Υγείας
27/11/2025 - 15:36
Οι πλύσεις ματιών μπορεί να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας
Υγεία
27/11/2025 - 15:18
Απάντηση ΠΦΣ στην ΠΟΜΕΠ για τα εμβόλια: «Εισηγηθήκαμε πρώτοι την απαγόρευση εξαγωγών»
Pharma Policy
27/11/2025 - 14:54
Η Affidea Ελλάδος γιορτάζει 20 χρόνια ανάπτυξης, καινοτομίας και προσφοράς στην Υγεία
Υπηρεσίες Υγείας
27/11/2025 - 14:34
Η vegan διατροφή είναι καλύτερη από τη μεσογειακή για την απώλεια βάρους
Διατροφή
27/11/2025 - 14:06
Bayer Ελλάς και καρκίνος του προστάτη: «Σπάμε τη σιωπή – Μαζί για την πρόληψη!»
Pharma News
27/11/2025 - 13:44
Ευλογιά αιγοπροβάτων: Περισσότερα από 423.000 ζώα έχουν θανατωθεί μέσα σε 13 μήνες
Επικαιρότητα
27/11/2025 - 13:21
Μη διαγνωσμένος HIV: μια «σιωπηλή κρίση» που εξαπλώνεται στην Ευρώπη
Υγεία
27/11/2025 - 13:00
Tai chi: Η άσκηση που καταπολεμά την αϋπνία
Fitness
27/11/2025 - 12:00
O υπέρηχος καρωτίδων μπορεί να διαγνώσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας στους άνδρες
Υγεία
27/11/2025 - 11:00
Οι γυναίκες άνω των 60 μπορούν να ενισχύσουν την υγεία τους με τη χρήση σεξουαλικών βοηθημάτων
Υγεία
27/11/2025 - 10:00
Μηνιαία ένεση φαίνεται να θέτει υπό έλεγχο το σοβαρό άσθμα
Υγεία
27/11/2025 - 09:00
Χριστουγεννιάτικο Bazaar ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ 2025: Γιορτή προσφοράς και αλληλεγγύης στο κέντρο της Αθήνας
Επικαιρότητα
27/11/2025 - 07:42
Όμιλος ΗΜΙΤΗΕΑ: Η μεγάλη συνάντηση των νοσηλευτών στη Θεσσαλονίκη
Επικαιρότητα
27/11/2025 - 03:26
Στην Αρεόπολη το ΕΛΙΚΑΡ για δωρεάν καρδιολογικούς ελέγχους
Health Talk
27/11/2025 - 00:02
«Όχι» Τραμπ στην παράταση των δημόσιων επιδοτήσεων προγραμμάτων ασφάλισης υγείας
Πολιτική Υγείας
26/11/2025 - 23:19

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα ξεκινάει κλινικές δοκιμές μέσα στο 2026
Υγεία
25/11/2025 - 08:42
Αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ το κόστος της παχυσαρκίας στη χώρα μας
Πολιτική Υγείας
26/11/2025 - 14:38
Σύνδρομο Hunter: Γονιδιακή θεραπεία φρενάρει την άνοια σ' ένα τρίχρονο αγόρι
Υγεία
25/11/2025 - 10:00
Νέα συνάντηση Υπουργείου Υγείας - ΣΦΕΕ για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης
Pharma Policy
26/11/2025 - 12:42
Αρεταίειο Νοσοκομείο: Τρία ρομποτικά χειρουργεία την ίδια ημέρα
Πολιτική Υγείας
26/11/2025 - 09:28
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo