ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Καμπανάκι» ΠΟΥ: Ανησυχητικά ποσοστά βίας από συντρόφους αντιμετωπίζουν τα έφηβα κορίτσια διεθνώς

Πολιτική Υγείας
Pexels
Η έμφυλη βία πλήττει από νωρίς έφηβα κορίτσια σε όλο τον πλανήτη, όπως δείχνουν στοιχεία που παρουσιάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Τρίτη, 30/07/2024 - 14:31
— Photo: Pexels
Επιμέλεια: Βασιλική Αγγουρίδη Επιμέλεια: Βασιλική Αγγουρίδη

Έντονη ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία νέας ανάλυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύεται στο The Lancet Child & Adolescent Health για τα ποσοστά των κοριτσιών στην εφηβεία που έχουν υποστεί σωματική ή/και σωματική βία από το σύντροφο τους.

Σύμφωνα με την ανάλυση, μεταξύ των εφήβων κοριτσιών που έχουν συνάψει σχέση, σχεδόν το ένα τέταρτο (24%), δηλαδή σχεδόν 19 εκατομμύρια, θα έχουν βιώσει σωματική ή/και σεξουαλική βία από τον σύντροφό τους μέχρι να γίνουν 20 ετών. Σχεδόν ένα κορίτσι στα 6 (16%) έχει βιώσει βία από το σύντροφο του τον τελευταίο χρόνο.

Καταστροφικές επιπτώσεις

«Η βία μεταξύ συντρόφων ξεκινάει ανησυχητικά νωρίς για εκατομμύρια νεαρές γυναίκες σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η Δρ Pascale Allotey, διευθύντρια του τμήματος Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας και Έρευνας του ΠΟΥ. «Δεδομένου ότι η βία κατά τη διάρκεια αυτών των κρίσιμων διαμορφωτικών ετών μπορεί να προκαλέσει βαθιές και διαρκείς βλάβες, πρέπει να ληφθεί πιο σοβαρά υπόψη ως ζήτημα δημόσιας υγείας - με έμφαση στην πρόληψη και τη στοχευμένη υποστήριξη».

Η βία από συντρόφους μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία των νέων, στις εκπαιδευτικές επιδόσεις, στις μελλοντικές σχέσεις και στις δια βίου προοπτικές. Από την άποψη της υγείας, αυξάνει την πιθανότητα τραυματισμών, κατάθλιψης, αγχωδών διαταραχών, απρογραμμάτιστων κυήσεων, σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων και πολλών άλλων σωματικών και ψυχολογικών καταστάσεων.

Ριζωμένες διακρίσεις

Όπως τονίζει ο ΠΟΥ, «τα υψηλά ποσοστά βίας κατά των εφήβων κοριτσιών αντανακλούν βαθιά ριζωμένες ανισότητες».

Η εν λόγω μελέτη, αξιοποιώντας υπάρχοντα δεδομένα,παράσχει, για πρώτη φορά, μια λεπτομερή ανάλυση του επιπολασμού της σωματικής ή/και σεξουαλικής βίας που βιώνουν τα κορίτσια ηλικίας 15-19 ετών που έχουν συνάψει στενές σχέσεις. Προσδιορίζει επίσης ευρύτερους κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς παράγοντες που αυξάνουν τους κινδύνους τους.

Η βία κατά των εφήβων κοριτσιών συμβαίνει παντού, αλλά καταγράφονται σημαντικές διαφορές στον επιπολασμό. Με βάση τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ, οι χειρότερα πληγείσες περιοχές είναι η Ωκεανία (47%) και η κεντρική υποσαχάρια Αφρική (40%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά είναι στην κεντρική Ευρώπη (10%) και την κεντρική Ασία (11%).

Αλλά και μεταξύ των χωρών διαπιστώνεται σημαντική απόσταση. Από ένα εκτιμώμενο 6% των εφήβων κοριτσιών που υφίστανται τέτοια βία στις λιγότερο πληγείσες χώρες το ποσοστό φθάνει στο 49% στα κράτη με τα υψηλότερα ποσοστά, όπως προκύπτει από την ανάλυση.

Η βία από συντρόφους εναντίον έφηβων κοριτσιών είναι πιο συχνή σε χώρες και περιοχές χαμηλότερου εισοδήματος, σε μέρη όπου φοιτούν λιγότερα κορίτσια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και όπου τα κορίτσια έχουν ασθενέστερα νομικά δικαιώματα ιδιοκτησίας και κληρονομιάς σε σύγκριση με τους άνδρες. Ο παιδικός γάμος (πριν από την ηλικία των 18 ετών) αυξάνει σημαντικά τους κινδύνους, καθώς οι διαφορές ηλικίας των συζύγων δημιουργούν ανισορροπίες ισχύος, οικονομική εξάρτηση και κοινωνική απομόνωση, παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα κακοποίησης.

Στοχευμένες υπηρεσίες και στήριξη για έφηβα κορίτσια

Η μελέτη αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών υποστήριξης και των μέτρων πρώιμης πρόληψης προσαρμοσμένα στις ανάγκες των εφήβων. Αυτά σε συνδυασμό με δράσεις προώθησης των δικαιωμάτων και της αυτενέργειας των γυναικών και των κοριτσιών, από σχολικά προγράμματα που εκπαιδεύουν τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια για τις υγιείς σχέσεις και την πρόληψη της βίας, έως τη νομική προστασία και την οικονομική ενδυνάμωση. Δεδομένου ότι πολλά έφηβα άτομα δεν διαθέτουν οικονομικούς πόρους, μπορεί να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερες προκλήσεις στην προσπάθεια τους να απομακρυνθούν από κακοποιητικές σχέσεις.

Σύμφωνα με την Δρ Lynnmarie Sardinha, Τεχνική Υπεύθυνη Δεδομένων και Μετρήσεων της Βίας κατά των Γυναικών στον ΠΟΥ, «η μελέτη δείχνει ότι για να μπει τέλος στην έμφυλη βία, οι χώρες θα πρέπει να εφαρμόσουν πολίτικές και προγράμματα που αυξάνουν την ισότητα για γυναίκες και κορίτσια».

«Αυτό σημαίνει εξασφάλιση της πρόσβασης όλων των κοριτσιών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, την εξασφάλιση ίσων ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων μεταξύ των δύο φύλων και τον τερματισμό επιβλαβών πρακτικών, όπως ο παιδικός γάμος, οι οποίες συχνά στηρίζονται στις ίδιες άνισες έμφυλες νόρμες που διαιωνίζουν τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών», πρόσθεσε η Δρ Sardinha.

Επί του παρόντος, καμία χώρα δεν πλησιάζει στην επίτευξη της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών έως το 2030, βάσει των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs).

Το τέλος του παιδικού γάμου, που αναφέρεται σε κάθε επίσημο γάμο ή άτυπη ένωση μεταξύ παιδιού κάτω των 18 ετών και ενήλικα ή άλλου παιδιού και που επηρεάζει 1 στα 5 κορίτσια διεθνώς, αλλά και η επέκταση της πρόσβασης των κοριτσιών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι κρίσιμοι παράγοντες στη μείωση της βίας εναντίον έφηβων κοριτσιών από τους συντρόφους τους.

Νέες κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΥ για την πρόληψη του παιδικού γάμου αναμένεται να δημοσιευθούν έως τα τέλη του 2024.

  • ΠΟΥ
  • ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ
  • ΚΟΡΙΤΣΙΑ
  • ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ
  • ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Προτάσεις της Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας για το ΕΣΥ: «Η επίταξη δεν είναι συνώνυμη της μεταρρύθμισης»
Προτάσεις της Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας για το ΕΣΥ: «Η επίταξη δεν είναι συνώνυμη της μεταρρύθμισης» 30 Ιουλίου 2024
Υπερψηφίστηκε το σχέδιο νόμου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση 30 Ιουλίου 2024
Υπερψηφίστηκε το σχέδιο νόμου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο καύσωνας στην Ευρώπη συνδέεται με τουλάχιστον 1.300 πλεονάζοντες θανάτους
Επικαιρότητα
29/06/2026 - 08:02

Ο καύσωνας στην Ευρώπη συνδέεται με τουλάχιστον 1.300 πλεονάζοντες θανάτους

Έμπολα: Οι ΗΠΑ στέλνουν πειραματικές θεραπείες στο Κονγκό
Πολιτική Υγείας
24/06/2026 - 09:00

Έμπολα: Οι ΗΠΑ στέλνουν πειραματικές θεραπείες στο Κονγκό

Νέα μέθοδος αντιμετώπισης της αιμορραγίας μετά τον τοκετό θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές
Πολιτική Υγείας
16/06/2026 - 08:00

Νέα μέθοδος αντιμετώπισης της αιμορραγίας μετά τον τοκετό θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές

Έκκληση του ΠΟΥ για καλύτερη προστασία των Ευρωπαίων πολιτών από τη ζέστη
Πολιτική Υγείας
11/06/2026 - 12:29

Έκκληση του ΠΟΥ για καλύτερη προστασία των Ευρωπαίων πολιτών από τη ζέστη

Σάλος στη Γαλλία με δημόσιους λειτουργούς που εμπλέκονται με σεξουαλική ή έμφυλη βία
Επικαιρότητα
10/06/2026 - 03:44

Σάλος στη Γαλλία με δημόσιους λειτουργούς που εμπλέκονται με σεξουαλική ή έμφυλη βία

Growing Healthier Together: Εκδήλωση ευαισθητοποίησης για τα αυξανόμενα προβλήματα ψυχικής υγείας των νέων
Ψυχική Υγεία
29/05/2026 - 16:00

Growing Healthier Together: Εκδήλωση ευαισθητοποίησης για τα αυξανόμενα προβλήματα ψυχικής υγείας των νέων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Laser και νέες τεχνολογίες για αντιμετώπιση των παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος
Health Talk
04/07/2026 - 08:27
Ρώμη: Εκλάπησαν 80 φιάλες φαιντανύλης από το Ισραηλιτικό Νοσοκομείο
Επικαιρότητα
04/07/2026 - 03:54
Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την ΑΜΚΕ «ΓΑΛΗΝΟΣ» στην Τήλο
Επικαιρότητα
04/07/2026 - 00:03
Συγκροτήθηκε σε Σώμα το νέο προεδρείο του ΙΣΠ - Παρέμεινε πρόεδρος ο Πλατανησιώτης
Υγεία
03/07/2026 - 23:29
Αναβαθμίστηκε το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης με δωρεά ύψους 4,5 εκατ. ευρώ από το Kaizen Foundation
Επικαιρότητα
03/07/2026 - 22:16
Οι ακτινολόγοι στην αιχμή του δόρατος για τη υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Σχεδίου «Safe Hearts»
Υγεία
03/07/2026 - 21:39
Νέα έγκριση φαρμάκου για τον ορμονοευαίσθητο θετικό μεταστατικό καρκίνο του μαστού
Pharma Policy
03/07/2026 - 21:03
Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»: Με μηχανική θρομβεκτομή σώθηκε ασθενής που υπέστη μαζική πνευμονική εμβολή
Υγεία
03/07/2026 - 20:27
Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε σε βάρος του ΕΟΠΥΥ απάτες με εικονικές συνταγές
Επικαιρότητα
03/07/2026 - 19:03
Μπορεί ο ήλιος να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας;
Health Talk
03/07/2026 - 18:28
The Lancet: Το εμβόλιο κατά του HPV μηδένισε τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις νέες γυναίκες
Υγεία
03/07/2026 - 18:06
Βραβείο Ευρωπαίου Εφευρέτη 2026 στην Αγγελική Τριανταφύλλου για καινοτόμες αλλαγές στα ροφήματα βρώμης
Διατροφή
03/07/2026 - 17:29
ΕΟΠΕ: «Καθυστέρηση στην εφαρμογή του νέου πλαισίου για τους βιοδείκτες» - Η συμβολή της φαρμακοβιομηχανίας
Υγεία
03/07/2026 - 16:48
Πεπτίδια: Γιατί οι γυναίκες μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις παρενέργειες
Υγεία
03/07/2026 - 16:18
Θεσσαλονίκη: Έκανε χειρουργείο για κύστη κόκκυγος και κατέληξε με εγκαύματα τρίτου βαθμού
Επικαιρότητα
03/07/2026 - 15:56
Αναχώρησε το κλιμάκιο εθελοντών του ΕΕΣ για την σεισμόπληκτη Βενεζουέλα
Επικαιρότητα
03/07/2026 - 15:37
Παρέμβαση του ΙΣΠ για τις 22 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών που μετακινήθηκαν από το Κρατικό Νίκαιας στο «Αττικόν»
Πολιτική Υγείας
03/07/2026 - 15:16
Σύνδεση αναισθητικού με σπάνιες σοβαρές νευρολογικές επιπλοκές σε ανθρώπους με καταγωγή από τη Βενεζουέλα
Υγεία
03/07/2026 - 15:00
Θεσσαλονίκη: Τρία νοσοκομεία εντάχθηκαν σε ψηφιακό σύστημα φροντίδας ογκολογικών και αιματολογικών ασθενών
Digital Health
03/07/2026 - 14:33
Γαλλία: 100 εκατ. ευρώ για κλιματισμό και «πατέντες» στα νοσοκομεία για τον καύσωνα
Πολιτική Υγείας
03/07/2026 - 14:00
Η καθιστική στάση για πάνω από 30 λεπτά χωρίς διάλειμμα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο
Υγεία
03/07/2026 - 13:00
Φονική εμπρηστική επίθεση στη Θεσσαλονίκη: Εξιτήριο για τον Παναγιώτη Νέστορα, σταθερή η Αφροδίτη Νέστορα
Επικαιρότητα
03/07/2026 - 12:17
Ολοκλήρωση ανακαίνισης Παίδων Πεντέλης- Μητσοτάκης: «Το μετατρέψαμε σε ένα υπερσύγχρονο παιδιατρικό νοσοκομείο»
Πολιτική Υγείας
03/07/2026 - 11:34
Καύσωνας: Η καλή φυσική κατάσταση βοηθά τον οργανισμό να αντέχει καλύτερα τις υψηλές θερμοκρασίες
Υγεία
03/07/2026 - 11:00
Ο πρωϊνός σας καφές καλημερίζει κυριολεκτικά το ήπαρ σας! - Τι δείχνει νέα έρευνα
Υγεία
03/07/2026 - 10:00
Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: Η επιδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται, σχεδόν 440 νεκροί επισήμως
Υγεία
03/07/2026 - 09:00
Δημογραφικό: Η Χίος «αποτυπώνει» το μέλλον της Ελλάδας – «Σε πολλές περιοχές δεν υπάρχουν πλέον ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας»
Πολιτική Υγείας
03/07/2026 - 09:00
Εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δράσεις του ΕΕΣ για τους άστεγους του Πειραιά
Επικαιρότητα
03/07/2026 - 07:28
Η περίπτωση Μυλωνάκη αναδεικνύει τον ρόλο της Επεμβατικής Νευροακτινολογίας
Health Talk
03/07/2026 - 03:46
Ανοιχτή Αγκαλιά: Ψυχολογική υποστήριξη και διατροφική εκπαίδευση σε Φούρνους και Λειψούς
Patient Talk
03/07/2026 - 00:03

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η εκστρατεία στον Αργοσαρωνικό αποκάλυψε 25 αδιάγνωστα περιστατικά διαβήτη και νεφρικής νόσου
Pharma News
01/07/2026 - 18:32
Οι ψηφιακές επιλογές που διαμορφώνουν την υγεία και το μέλλον των παιδιών μας
Πολιτική Υγείας
01/07/2026 - 20:12
Οικονόμου: «Περισσότεροι από 40.000 ασθενείς σε αβεβαιότητα με τη διακοπή της χορήγησης φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας»
Πολιτική Υγείας
01/07/2026 - 21:21
Στελέχωση, υποδομές και λειτουργία των Κέντρων Υγείας στο επίκεντρο συνάντησης εργαζομένων με τη διοίκηση της 1ης ΥΠΕ
Πολιτική Υγείας
02/07/2026 - 07:29
ΠΟΕΔΗΝ: Κινητοποίηση για την ένταξη όλων των επαγγελματιών υγείας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα
Πολιτική Υγείας
02/07/2026 - 09:58
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo