ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Καμπανάκι» από ΠΟΥ για Μικροβιακή Αντοχή: «Στο μάτι του κυκλώνα» βρίσκεται η Ελλάδα

Πολιτική Υγείας
«Καμπανάκι» από ΠΟΥ για Μικροβιακή Αντοχή: «Στο μάτι του κυκλώνα» βρίσκεται η Ελλάδα
«Παγκόσμια απειλή» τείνει να αποτελέσει η μικροβιακή αντοχή. «Στο μάτι του κυκλώνα» βρίσκεται η Ελλάδα, ενώ τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση της ΑμΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ εντυπωσιάζουν.
Πέμπτη, 01/12/2022 - 18:50
News4Health Team News4Health Team

Μέχρι το 2030 έως και 24.000.000 άνθρωποι μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο ακραίας φτώχειας εξαιτίας των επιπτώσεων της Μικροβιακής Αντοχής στην ανθρώπινη υγεία και στα συστήματα τροφίμων, ενώ έως το 2050 στους 10.000.0000 μπορεί να φτάσουν οι θάνατοι ετησίως από λοιμώξεις ανθεκτικές στα κοινά αντιβιοτικά, τα αντιϊκά και τα αντιπαρασιτικά φάρμακα, όπως προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αναδεικνύοντας σε κορυφαίο στοίχημα τον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών και την πρόληψη των λοιμώξεων.

Αυτά ήταν το βασικά μηνύματα της διαδικτυακής ενημερωτικής συζήτησης που οργάνωσε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ – Ενημέρωση για τον καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία», με θέμα «Μπορούμε να περιορίσουμε την χρήση των αντιβιοτικών;».

Στο άνοιγμα της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης, ο οποίος ανέφερε ότι η Ελλάδα παραμένει στις πρώτες θέσεις στην κατανάλωση αντιβιοτικών.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ εντόπισε το πρόβλημα στους κοινωνικούς παράγοντες και στην κουλτούρα των Ελλήνων. «Οι εκπαιδεύσεις που προσφέρονται δυστυχώς δεν έχουν αλλάξει την στάση μας απέναντι στην χορήγηση αντιβιοτικών.

Δεν είναι μόνο το θέμα της συνταγογράφησης», τόνισε ο κ. Ζαούτης και πρόσθεσε: «Πρέπει να δούμε προσεκτικά την σχέση ιατρών – ασθενών αλλά και τις σχέσεις μεταξύ των επαγγελματιών υγείας». Αναφέρθηκε, επίσης, στα νομικά προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με την χορήγηση φαρμάκων, ως ένα ακόμη εμπόδιο στη σωστή διαχείριση της συνταγογράφησης αντιβιοτικών.

Η κα Laura Cigolot, εκπροσωπώντας τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Health First Europe, παρουσίασε τις δράσεις του Οργανισμού για την αντιμετώπιση της Μικροβιακής Αντοχής και αναφέρθηκε στην δημιουργία της πρώτης Ευρωπαϊκής Ομάδας Εργασίας για τη Μικροβιακή Αντοχή το 2020, ενεργό μέλος της οποίας είναι το ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ.
Όπως είπε, «35.000 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους κάθε χρόνο στην Ευρώπη από λοιμώξεις που προκαλούνται από ανθεκτικά μικρόβια. Το κόστος της μικροβιακής αντοχής αγγίζει το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ! Η ενημέρωση και η εκπαίδευση όλων μας για την σωστή χρήση των αντιβιοτικών είναι καίριας σημασίας για να προφυλάξουμε ευαίσθητους πληθυσμούς, όπως τους ασθενείς, από την σιωπηλή αυτή πανδημία».

Η κατάσταση στα Ελληνικά Νοσοκομεία

Από την πλευρά του, ο κ. Ιωάννης Κοψιδάς, Επικεφαλής Ειδικός Πρόληψης Λοιμώξεων, Ερευνητής – Παιδίατρος Λοιμωξιολόγος του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων (CLEO), παρουσίασε στοιχεία για την κατάσταση στα Ελληνικά Νοσοκομεία τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ότι κάθε μέρα έχουμε έναν ασθενή με ενδονοσοκομειακή λοίμωξη στα νοσοκομεία. Αναφέρθηκε, επίσης, στον στόχο του ΠΟΥ για μείωση της κατανάλωσης αντιβιοτικών κατά 60% μέχρι το 2030.

Στην ερώτηση αν υπάρχει λύση, σημείωσε πως «μία λύση είναι η αλλαγή της κουλτούρας μας στην χρήση των αντιβιοτικών, και μια άλλη λύση είναι ο περιορισμός των λοιμώξεων, για την ανριμετώπιση των οποίων συνταγογραφούνται αντιβιοτικά». Παρατήρησε και εκείνος ότι αλλάζει η συμπεριφορά όλων των εμπλεκομένων στην διαχείριση των αντιβιοτικών, ενώ έκλεισε δηλώνοντας αισιόδοξος ότι «θα καταφέρουμε να περιορίσουμε την χρήση των αντιβιοτικών και των λοιμώξεων».

Ο κ. Χρήστος Τραιναταφύλλου, Νοσηλευτής Λοιμώξεων και εκπρόσωπος του γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμιού Υγείας στην Αθήνα, παρουσίασε τις δράσεις που έχει αναλάβει ο ΠΟΥ για τον περιορισμό της χρήσης των αντιβιοτικών και την εξάλειψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων σε όλο τον κόσμο.

Επιβεβαίωσε τα στοιχεία που κατατάσσουν την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις στην χρήση προωθημένων αντιβιοτικών στα νοσοκομεία και λοιμώξεων, ενώ παρουσίασε το νέο πρόγραμμα του ΠΟΥ στην Ελλάδα με τίτλο «Αναπροσαρμογή Προγραμμάτων για την Καταπολέμηση της Μικροβιακής Αντοχής», που αποσκοπεί στην ανάπτυξη στοχευμένων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τη σημασία της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, και ειδικά των ασθενών και των φροντιστών τους, για τον περιορισμό της χρήσης των αντιβιοτικών, τόνισε η κα Φωτεινή Μαραγκού, Υπεύθυνη Προγραμμάτων της Ένωσης Ασθενών.

Σε πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε η Ένωση Ασθενών, ο αναλφαβητισμός της Υγείας αναδείχθηκε ως ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα στην κοινότητα των ασθενών. Ένας στους τρεις ενήλικες πολίτες στην Ελλάδα έχει χαμηλό ποσοστό γνώσεων σε θέματα Υγείας, δύο στους τρείς ασθενείς δεν κατανοούν βασικές πληροφορίες για την Υγεία και ασθενείς με χαμηλό ποσοστό γνώσεων Υγείας κοστίζουν τέσσερις φορές περισσότερο στο δημόσιο σύστημα υγείας. Η Ένωση Ασθενών έχει προγραμματίσει για το 2023 δράσεις για την εκπαίδευση των ασθενών, ώστε αυτά τα ποσοστά να αλλάξουν.

Η μικροβιακή αντοχή είναι θέμα Δημόσιας Υγείας και απαιτείται η συνεργασία και η συστράτευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση του.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε το trailer της ταινίας μικρού μήκους “41ο C”, μια πρωτοβουλία της Pfizer Hellas υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας και της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την αυξανόμενη απειλή της Μικροβιακής Αντοχής.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών MSD Greece και Pfizer Hellas και τη διοργάνωση επιμελήθηκε η εταιρεία TBC MON IKE.

Δείτε επίσης: ΠΟΥ: «Η μικροβιακή αντοχή είναι μια από τις πιο επείγουσες και σύνθετες προκλήσεις της εποχής μας»

Τελευταία τροποποίηση στις 01/12/2022 - 19:01
  • ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΑΝΤΟΧΗ
  • ΠΟΥ
  • ΑΜΚΕ KARKINAKI
  • ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παγκοσμια Ημέρα AIDS: Επίσκεψη Μητσοτάκη στoν Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή»
Παγκοσμια Ημέρα AIDS: Επίσκεψη Μητσοτάκη στoν Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» 01 Δεκεμβρίου 2022
Παγώνη για τριδημία: «Τον Ιανουάριο θα έχουμε εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων» 02 Δεκεμβρίου 2022
Παγώνη για τριδημία: «Τον Ιανουάριο θα έχουμε εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΥ: Το κάπνισμα μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες για απόκτηση παιδιού
Υγεία
08/09/2026 - 12:00

ΠΟΥ: Το κάπνισμα μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες για απόκτηση παιδιού

Mpox: Παγκόσμια πρωτοβουλία για καλύτερη πρόσβαση σε εμβόλια
Πολιτική Υγείας
03/09/2026 - 15:30

Mpox: Παγκόσμια πρωτοβουλία για καλύτερη πρόσβαση σε εμβόλια

Αντιβιοτικά: Πρέπει τελικά να παίρνουμε πάντα όλη την αγωγή;
Υγεία
31/08/2026 - 14:00

Αντιβιοτικά: Πρέπει τελικά να παίρνουμε πάντα όλη την αγωγή;

Έμπολα: Πάνω από 5.000 κρούσματα στο Κονγκό
Πολιτική Υγείας
19/08/2026 - 10:00

Έμπολα: Πάνω από 5.000 κρούσματα στο Κονγκό

ΠΟΥ: Ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τις δοκιμές θεραπειών για το σπάνιο στέλεχος Έμπολα στο Κονγκό
Υγεία
04/08/2026 - 15:00

ΠΟΥ: Ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τις δοκιμές θεραπειών για το σπάνιο στέλεχος Έμπολα στο Κονγκό

ΠΟΥ: Ο θηλασμός σώζει ζωές – Τα οφέλη του για μητέρα και παιδί
Πολιτική Υγείας
03/08/2026 - 09:00

ΠΟΥ: Ο θηλασμός σώζει ζωές – Τα οφέλη του για μητέρα και παιδί

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πρόεδρος ΕΟΦ: Ό,τι είναι ενέσιμο και ενδοφλέβιο παίρνει άδεια μόνο για νοσοκομειακή χρήση
Πολιτική Υγείας
11/09/2026 - 14:17
Καφές: Συνδέεται με λιγότερο λίπος και καλύτερο μεταβολικό προφίλ – Τι δείχνει νέα μελέτη
Health Talk
11/09/2026 - 14:00
Εμμηνόπαυση: Η ορμονοθεραπεία μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο
Υγεία
11/09/2026 - 13:00
Μαζωνάκης: Απροσδιόριστη η αιτία θανάτου σύμφωνα με τα πρώτα ιατροδικαστικά ευρήματα
Επικαιρότητα
11/09/2026 - 12:02
Φάρμακα GLP-1: Σημαντικά εργαλεία στη θεραπεία της υπνικής άπνοιας- Τι δείχνει έρευνα
Υγεία
11/09/2026 - 11:00
Γεωργιάδης: Θα μπει αυστηρό πλαίσιο στη λειτουργία ιατρείων ευεξίας και μακροζωίας
Πολιτική Υγείας
11/09/2026 - 10:35
Athens Life Tech Park: Η επένδυση 80 εκατ. ευρώ της ELPEN
Pharma News
11/09/2026 - 10:15
Το "τίμημα" των extensions βλεφαρίδας: Ακάρεα, ερεθισμός και δυσλειτουργία των αδένων
Ομορφιά
11/09/2026 - 10:00
Διεθνής Ημέρα Πρωτοπαθούς Χολικής Χολαγγειίτιδας: Μια νόσος χωρίς σημάδια
Υγεία
11/09/2026 - 09:30
Μικροπλαστικά στους πνεύμονες: Νέα στοιχεία από ελληνική έρευνα για πιθανή σύνδεση με τον καρκίνο
Υγεία
11/09/2026 - 09:00
Επιστροφή στο σχολείο: Καλή σχολική χρονιά χωρίς μυοσκελετικά προβλήματα!
Υγεία
11/09/2026 - 08:00
Τα «ναι» και τα «όχι» της αντιγήρανσης
Υγεία
10/09/2026 - 18:00
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Μεγάλες ελλείψεις εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης
Patient Talk
10/09/2026 - 17:00
Botox: Ποιοι γιατροί πρέπει να το κάνουν για να είναι ασφαλές
Ομορφιά
10/09/2026 - 16:00
Καρκίνος του προστάτη: 8 γενετικά «αποτυπώματα» αποκαλύπτουν εγκαίρως το 85% των περιπτώσεων
Υγεία
10/09/2026 - 15:00
Δήμος Αθηναίων: Εγκαινιάστηκε το πρώτο Κοινωνικό Κέντρο Ακοής στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
10/09/2026 - 14:28
Κακά νέα για όσους προτιμούν το ρόφημα τους καυτό
Υγεία
10/09/2026 - 14:00
Νέο Ιατρείο Διαβητικού Ποδιού στο «Κοργιαλένειο – Μπενάκειο»
Πολιτική Υγείας
10/09/2026 - 13:59
Σύνδρομο του "φρυγανισμένου δέρματος": Αυξημένος ο κίνδυνος στα παιδιά - Ο ρόλος των συσκευών τεχνολογίας
Υγεία
10/09/2026 - 13:00
Θάνατος Μαζωνάκη: Στο προσκήνιο οι «αναγεννητικές» θεραπείες – Οι προειδοποιήσεις των ειδικών
Υγεία
10/09/2026 - 12:59
Σύνδρομο Rett : Εγκρίθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση η πρώτη και μοναδική θεραπεία
Pharma Policy
10/09/2026 - 12:15
Όταν το παιδί δεν θέλει να πάει σχολείο: Οδηγός διαχείρισης
Ψυχική Υγεία
10/09/2026 - 12:00
Ιός του Δυτικού Νείλου: 34 νέα κρούσματα – 6 νέοι θάνατοι
Υγεία
10/09/2026 - 11:17
Σχολικά κυλικεία: Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται
Πολιτική Υγείας
10/09/2026 - 09:57
Αύξηση 5 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τους φυσικοθεραπευτές από το 2027
Πολιτική Υγείας
10/09/2026 - 09:00
Alzheimer: Ψήφισμα για έγκαιρη διάγνωση και ισότιμη πρόσβαση στις σύγχρονες θεραπείες
Patient Talk
10/09/2026 - 08:10
Θάνατος Γιώργου Μαζωνάκη: Έκτακτος έλεγχος του ΙΣΑ στο ιατρείο - Τι κατέθεσε ο γιατρός
Πολιτική Υγείας
10/09/2026 - 07:22
Πλασμαφαίρεση: Η σημαντική ιατρική θεραπεία και οι «υποσχέσεις» αντιγήρανσης
Υγεία
09/09/2026 - 22:36
Πέθανε o Γιώργος Μαζωνάκης από ανακοπή - Τι αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου
Επικαιρότητα
09/09/2026 - 17:55
Νέα θεραπεία για την αληθή πολυκυτταραιμία εγκρίθηκε από τον FDA- Γιατί είναι σημαντική για τους ασθενείς
Υγεία
09/09/2026 - 17:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν γονείς και εκπαιδευτικοί
Πολιτική Υγείας
09/09/2026 - 08:06
Εξαγγελίες ΔΕΘ: "Άνθρακες ο θησαυρός" καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί
Πολιτική Υγείας
09/09/2026 - 10:13
Θεμιστοκλέους: 1.000 νοσηλευτές θα έχουν πιάσει δουλειά στο ΕΣΥ έως τα μέσα Νοεμβρίου
Πολιτική Υγείας
09/09/2026 - 15:00
Θάνατος Γιώργου Μαζωνάκη: Έκτακτος έλεγχος του ΙΣΑ στο ιατρείο - Τι κατέθεσε ο γιατρός
Πολιτική Υγείας
10/09/2026 - 07:22
Αύξηση 5 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τους φυσικοθεραπευτές από το 2027
Πολιτική Υγείας
10/09/2026 - 09:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo