ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εργαστήριο Ανοσολογίας και Ιστοσυμβατότητας των Μεταμοσχεύσεων στο Ωνάσειο: "Δεν τίθεται θέμα ιδιωτικού νοσοκομείου"

Πολιτική Υγείας
Ιωάννης Μπολέτης/EUROKINISSI
Τη λειτουργία Εργαστηρίου Ανοσολογίας/Ιστοσυμβατότητας των Μεταμοσχεύσεων στο Ωνάσειο Νοσοκομείο προβλέπει διάταξη που έχει περιληφθεί στο ερανιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.
Τρίτη, 26/11/2024 - 06:32
— Photo: Ιωάννης Μπολέτης/EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Στόχος, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, είναι η δυνατότητα ταχείας απόκρισης στη διενέργεια αναλύσεων γενικής παθολογίας, ιστοσυμβατότητας και ανοσογενετικής σε 24ωρη βάση, για την υποστήριξη των διαδικασιών δωρεάς και μεταμόσχευσης. Για τη λειτουργία του νέου ανοσολογικού τμήματος, προβλέπεται ειδική επιχορήγηση, πέραν της υφιστάμενης, η οποία θα καλύψει την επιπλέον δαπάνη για το νέο ανοσολογικό τμήμα και θα καταβληθεί αποκλειστικά κατά τα οικονομικά έτη 2025 και 2026, δηλαδή τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας του, από το Ελληνικό Δημόσιο, ποσού έως 2.000.000 ευρώ. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκε από την ολομέλεια η τροποποίηση της σύμβασης δωρεάς, που αφορά στην αποπεράτωση νέας πτέρυγας του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και την ίδρυση του Ωνασείου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου.

«Δεν τίθεται θέμα ιδιωτικού νοσοκομείου»

Στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής μίλησε ο κ. Ιωάννης Μπολέτης πρόεδρος του ΔΣ του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, ο οποίος υπενθύμισε ότι το Ωνάσειο Νοσοκομείο, είναι φορέας Γενικής Διακυβέρνησης. «Δεν τίθεται θέμα ιδιωτικού νοσοκομείου. Πιο συγκεκριμένα, τη διοίκησή του την ορίζει ο υπουργός Υγείας. Τον προϋπολογισμό του, τον εγκρίνει το υπουργείο Υγείας. Ελεγκτικές εταιρείες παρακολουθούν όλη τη διαδικασία στη διάρκεια του χρόνου, εκτέλεσης του προϋπολογισμού και τον προϋπολογισμό, στο τέλος, τον υπογράφει το υπουργείο Υγείας για την ορθή εκτέλεση του», είπε ο κ. Μπολέτης και σημείωσε: «Όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ, είτε για εξωτερικές εξετάσεις, όπως μαγνητική, αξονική κλπ., ούτε για τη νοσηλεία τους και σε καμία περίπτωση και ανασφάλιστοι μεταμοσχευμένοι, ακόμα και αλλοδαποί που βρίσκονται στην Ελλάδα με νόμιμο τρόπο, όπως και παιδιά της ίδιας κατηγορίας, δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ».

Ο νόμος για τις μεταμοσχεύσεις, και ο παλιός, και ο πρόσφατος του Μαρτίου του '23, απαγορεύει «δια ροπάλου» μεταμοσχεύσεις και οτιδήποτε έχει σχέση με την μεταμόσχευση, να διενεργείται στον ιδιωτικό τομέα, είπε ο κ. Μπολέτης και υπογράμμισε ότι με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο επιβάλλεται όλα να γίνονται στον δημόσιο τομέα.

Ήδη, στο Ωνάσειο Νοσοκομείο, από το 1993, λειτουργεί το μοναδικό στην Ελλάδα «Πρόγραμμα Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς» και από το 2020, λειτουργεί και το μοναδικό στην Ελλάδα «Πρόγραμμα Μεταμοσχεύσεων Πνεύμονα» σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Αττικόν, είπε ο κ. Μπολέτης και εξήγησε ότι με το νομοσχέδιο, το ανοσολογικό εργαστήριο, το οποίο αφορά στην εξυπηρέτηση των αναγκών μεταμόσχευσης και πνεύμονα, θα καλύπτει και την οξεία φάση των μεταμοσχεύσεων, ειδικά από αποβιώσαντες δότες.

Η πορεία των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος του ΔΣ του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, αναφέρθηκε και στην πορεία μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα. «Προ τριετίας, ο αριθμός των δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού ήταν τέσσερις. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στους 10, πέρσι είχαμε 8,4 και πρόπερσι 6,5. Είναι μια σταθερή αύξηση, η οποία δεν είναι τυχαία - γιατί συνέβη ένα τραγικό ατύχημα, και τα μέσα ενημέρωσης με την προβολή του ευαισθητοποίησαν τον κόσμο και ανέβηκε η δωρεά, όπως έγινε κάποτε με τον τραγικό θάνατο στη Μύκονο ενός Αυστραλού, από μπράβους κάποιου νυχτερινού κέντρου. Είναι σταθερή αύξηση, γιατί κάνουμε αυτά που έχει κάνει όλος ο υπόλοιπος κόσμος, και γι' αυτό νομίζω ότι πρέπει να αισιοδοξείτε, και εμείς που γνωρίζουμε από κοντά τα πράγματα διαχρονικά αισιοδοξούμε ότι θα προχωρήσουμε», είπε ο κ. Μπολέτης.

Ο κ. Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, υπογράμμισε πως σε «οτιδήποτε αφορά τις μεταμοσχεύσεις, και στο Ωνάσειο Νοσοκομείο, είναι και θα παραμείνει δωρεάν, όχι μόνο για τους ασφαλισμένους στον ΕΟΠΥΥ, αλλά και για τους ανασφάλιστους Έλληνες ασθενείς και τον ασθενή που γενικά νόμιμα δικαιούται μεταμόσχευση στη χώρα».

Θεωρούμε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα σε έναν πιο ευέλικτο οργανισμό, σε σχέση με τα δημόσια νοσοκομεία, να φτιάξουμε ένα καλύτερο εργαστήριο που θα προσφέρει συνεχώς τις υπηρεσίες στην ανοσολογία μεταμόσχευσης, είπε ο κ. Παπαθεοδωρίδης και υπογράμμισε ότι τα μοσχεύματα των μονάδων παραμένουν δημόσια αγαθά.

Οι αγωνίες των νεφροπαθών

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, Χρήστος Σβάρνας, μετέφερε την αγωνία της ομοσπονδίας ότι «εκχωρείται στον ιδιωτικό τομέα ο έλεγχος και η παρακολούθηση των μεταμοσχεύσεων συμπαγών οργάνων νεφρού, ήπατος, καρδιάς, παγκρέατος, πνευμόνων κλπ., αφού η κυβέρνηση επιλέγει να καταστήσει το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου) ως το μοναδικό εργαστήριο ανοσολογίας/ ιστοσυμβατότητας για την Κεντρική και Νότια Ελλάδα και υπάρχουν σαφείς διακρίσεις μεταξύ των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου». Ανέφερε επίσης ότι το υπουργείο «απαξιώνει και καταργεί τα δύο δημόσια εργαστήρια ανοσολογίας ιστοσυμβατότητας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, του Ευαγγελισμού και του Γεννηματά, τα οποία είναι διαπιστευμένα από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ανοσογενοποιητικής, και έχουν συσσωρεύσει 40 χρόνων πολύτιμη επιστημονική εμπειρία και γνώση, ειδίκευση και εξειδίκευση με το επιστημονικό τους έργο».

«Εξυπακούεται ότι τα υπάρχοντα ανοσολογικά εργαστήρια δεν θα κλείσουν. Αυτά τα εργαστήρια, θα εξακολουθήσουν να είναι κεντρικά ανοσολογικά εργαστήρια των νοσοκομείων τους, πρώτα απ' όλα, και επίσης εξακολουθούν και έχουν ένα φορτίο από τις μεταμοσχεύσεις άλλων ιστών και κυττάρων και κυρίως τις μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών», εξήγησε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.
Ο κ. Παπαθεοδωρίδης διευκρίνισε επίσης σε σχέση με το Ωνάσειο, ότι «μιλάμε για ανοσολογικό εργαστήριο μεταμοσχεύσεων των συμπαγών οργάνων» το οποίο «θα είναι υποχρεωμένο να εξυπηρετεί τις ανάγκες της μεταμόσχευσης, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο, με υψηλά επίπεδα υπηρεσιών και να εξυπηρετεί και τους επαναλαμβανόμενους ανοσολογικούς ελέγχους που χρειάζονται κυρίως οι υποψήφιοι για μεταμόσχευση νεφρού, κάτι που αυτή τη στιγμή για λόγους υποστελέχωσης των υπαρχόντων εργαστηρίων, δεν γίνεται στη χώρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις 29/11/2024 - 18:46
  • ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
  • ΕΣΥ
  • ΩΝΑΣΕΙΟ
  • ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ
  • ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παράταση του χρόνου παραμονής των ιατρών κλάδου ΕΣΥ και μετά τα 67 προβλέπει το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ
Παράταση του χρόνου παραμονής των ιατρών κλάδου ΕΣΥ και μετά τα 67 προβλέπει το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ 25 Νοεμβρίου 2024
Οι δικαιούχοι του δωρεάν ελέγχου χοληστερίνης, σακχάρου και τριγλυκεριδίων 26 Νοεμβρίου 2024
Οι δικαιούχοι του δωρεάν ελέγχου χοληστερίνης, σακχάρου και τριγλυκεριδίων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει ούτε ένας δείκτης στον τομέα της υγείας χωρίς αξιοσημείωτη πρόοδο
Πολιτική Υγείας
08/12/2025 - 13:51

Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει ούτε ένας δείκτης στον τομέα της υγείας χωρίς αξιοσημείωτη πρόοδο

Μητσοτάκης: Υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης των κτιρίων του ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
07/12/2025 - 09:24

Μητσοτάκης: Υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης των κτιρίων του ΕΣΥ

Ένταξη του Ψυχιατρείου Κρατουμένων Κορυδαλλού στο Ε.Σ.Υ.
Πολιτική Υγείας
04/12/2025 - 11:44

Ένταξη του Ψυχιατρείου Κρατουμένων Κορυδαλλού στο Ε.Σ.Υ.

Γεωργιάδης: Από τα μέσα Δεκέμβρη διαθέσιμες στο MyHealth App δωρεάν εξετάσεις
Πολιτική Υγείας
04/12/2025 - 11:08

Γεωργιάδης: Από τα μέσα Δεκέμβρη διαθέσιμες στο MyHealth App δωρεάν εξετάσεις

Ικανοποίηση Γεωργιάδη για την υψηλή αξιολόγηση των νοσοκομείων από τους πολίτες
Πολιτική Υγείας
01/12/2025 - 17:28

Ικανοποίηση Γεωργιάδη για την υψηλή αξιολόγηση των νοσοκομείων από τους πολίτες

Ψηφίστηκε από τη Βουλή η σύμβαση για τη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» στην Πάτρα
Πολιτική Υγείας
26/11/2025 - 19:14

Ψηφίστηκε από τη Βουλή η σύμβαση για τη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» στην Πάτρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Greenvolt Next παραδίδει φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 4 MW για τη Sanofi στην Ιρλανδία
Pharma News
09/12/2025 - 03:34
Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Φροντίζοντας τους γονείς, φροντίζουμε τα παιδιά
Ψυχική Υγεία
09/12/2025 - 00:03
Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ ολοκλήρωσε το πρώτο Business Day σε συνεργασία με τη Randstad
Pharma News
08/12/2025 - 23:41
Επιστολή ΙΣΑ στον ΕΟΠΥΥ - Ζητεί την πληρωμή του clawback Σεπτεμβρίου σε δόσεις
Πολιτική Υγείας
08/12/2025 - 23:14
Ένα εκατομμύριο παιδιά σε όλο τον κόσμο σώζουν ζωές από εγκεφαλικά - Ορόσημο το πρόγραμμα «ΧΟΠΑ Ήρωες 112»
Επικαιρότητα
08/12/2025 - 22:39
Αντιμέτωπο με τη χειρότερη επιδημία χολέρας τα τελευταία 25 χρόνια το Κονγκό
Επικαιρότητα
08/12/2025 - 22:04
Από το καλό στο καλύτερο η υγεία του 18χρονου Μάριου, μετά τη μεταμόσχευση ήπατος στην Ιταλία
Επικαιρότητα
08/12/2025 - 21:41
Ακίνδυνα και αποτελεσματικά τα mRNA εμβόλια κατά της Covid-19 σύμφωνα με γαλλική μελέτη
Υγεία
08/12/2025 - 21:26
Τα παραδοσιακά τραπέζια των Χριστουγέννων και ο ρόλος της μεσογειακής διατροφής στη μεταβολική ισορροπία
Διατροφή
08/12/2025 - 20:49
Γιατροί Χωρίς Σύνορα: «Παραμένει δύσκολο το έργο του νοσηλευτικού προσωπικού στη Γάζα παρά την εκεχειρία»
Επικαιρότητα
08/12/2025 - 20:06
«Ζω με ΧΑΠ»: Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια από τη Sanofi Ελλάδας
Pharma News
08/12/2025 - 19:27
Ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης στην ενημέρωση για την προστασία των ανηλίκων από καπνό, νικοτίνη και αλκοόλ
Ψυχική Υγεία
08/12/2025 - 18:49
Ο ΕΕΣ ενημέρωσε 879 μαθητές και εφήβους για την πρόληψη του HIV/AIDS και των ΣΜΝ
Επικαιρότητα
08/12/2025 - 18:07
Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί άμεσα κατεψυγμένο μπιφτέκι, λόγω σαλμονέλας
Επικαιρότητα
08/12/2025 - 17:28
Στρες (και) στις γιορτές: Γίνετε «αόρατοι» για μια μέρα, συμβουλεύουν οι ειδικοί
Ψυχική Υγεία
08/12/2025 - 17:12
Η ανθρωποκεντρική διάσταση της φαρμακευτικής στο επίκεντρο του 11ου Πανθεσσαλικού Φαρμακευτικού Συνεδρίου
Pharma Policy
08/12/2025 - 16:44
Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για τη διανυκτέρευση στρατιωτικών φαρμακείων και την κατ’ οίκον διανομή των ΦΥΚ
Πολιτική Υγείας
08/12/2025 - 16:17
Καρκίνος του προστάτη: Οι ερευνητές κατέληξαν στη βέλτιστη χρονική διάρκεια της ορμονοθεραπείας
Υγεία
08/12/2025 - 16:00
Οριστική συμφωνία εξαγοράς της Cidara Therapeutics, Inc.από την MSD
Pharma News
08/12/2025 - 15:41
Πρωτοποριακή τεχνολογία αξονικής τομογραφίας παρουσιάζεται στο 24ο Πανελλήνιο Ακτινολογικό Συνέδριο
Επικαιρότητα
08/12/2025 - 15:23
Οξειδωτικό στρες: Ο άγνωστος εχθρός της υγείας μας
Health Talk
08/12/2025 - 15:00
Οδηγός για να μην σάς βρει η νέα χρονιά με την περιφέρεια μέσης του Αγίου Βασίλη!
Διατροφή
08/12/2025 - 14:00
Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει ούτε ένας δείκτης στον τομέα της υγείας χωρίς αξιοσημείωτη πρόοδο
Πολιτική Υγείας
08/12/2025 - 13:51
Πολυνουκλεοτίδια: Ποια είναι η αλήθεια για την επόμενη μέρα των fillers
Ομορφιά
08/12/2025 - 13:00
Τα παντοτινά χημικά σαμποτάρουν τη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου μετά από βαριατρική επέμβαση
Υγεία
08/12/2025 - 12:00
Μητσοτάκης: Η χώρα μας στον τομέα της πρόληψης βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ΕΕ
Πολιτική Υγείας
08/12/2025 - 11:10
Και οι γάτες θα έχουν τα ενέσιμα αδυνατιστικά τους αλλά σε ...εμφύτευμα!
Pet
08/12/2025 - 11:00
Ο πρωινός καφές "ξυπνάει" τον χρόνιο πόνο
Υγεία
08/12/2025 - 10:00
Deepfakes πραγματικών γιατρών που δήθεν διαφημίζουν συμπληρώματα έχουν κατακλύσει τα social media
Επικαιρότητα
08/12/2025 - 09:00
Εξωσωματική γονιμοποίηση: Επιλογή υψηλότερου IQ και μικρότερου κινδύνου ασθένειας με 50.000 δολάρια;
Επικαιρότητα
07/12/2025 - 10:17

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρεις θεραπείες για ανανεωμένο πρόσωπο πριν την Πρωτοχρονιά
Ομορφιά
06/12/2025 - 11:00
Η άσκηση στη φύση προσφέρει οφέλη στην ψυχική υγεία
Fitness
06/12/2025 - 14:42
ΕΟΠΥΥ: Πώς φτάσαμε στην εξάρθρωση κυκλώματος εικονικών συνταγογραφήσεων
Επικαιρότητα
06/12/2025 - 08:28
Παγκόσμια Ημέρα νόσου Wilson: Όταν η περίσσεια χαλκού προκαλεί ηπατική νόσο ακόμα και ψυχιατρική ασθένεια
Επικαιρότητα
06/12/2025 - 10:00
Τέλος στον εμβολιασμό όλων των νεογέννητων κατά της ηπατίτιδας Β στις ΗΠΑ
Επικαιρότητα
06/12/2025 - 09:30
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo