ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εργαστήριο Ανοσολογίας και Ιστοσυμβατότητας των Μεταμοσχεύσεων στο Ωνάσειο: "Δεν τίθεται θέμα ιδιωτικού νοσοκομείου"

Πολιτική Υγείας
Ιωάννης Μπολέτης/EUROKINISSI
Τη λειτουργία Εργαστηρίου Ανοσολογίας/Ιστοσυμβατότητας των Μεταμοσχεύσεων στο Ωνάσειο Νοσοκομείο προβλέπει διάταξη που έχει περιληφθεί στο ερανιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.
Τρίτη, 26/11/2024 - 06:32
— Photo: Ιωάννης Μπολέτης/EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Στόχος, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, είναι η δυνατότητα ταχείας απόκρισης στη διενέργεια αναλύσεων γενικής παθολογίας, ιστοσυμβατότητας και ανοσογενετικής σε 24ωρη βάση, για την υποστήριξη των διαδικασιών δωρεάς και μεταμόσχευσης. Για τη λειτουργία του νέου ανοσολογικού τμήματος, προβλέπεται ειδική επιχορήγηση, πέραν της υφιστάμενης, η οποία θα καλύψει την επιπλέον δαπάνη για το νέο ανοσολογικό τμήμα και θα καταβληθεί αποκλειστικά κατά τα οικονομικά έτη 2025 και 2026, δηλαδή τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας του, από το Ελληνικό Δημόσιο, ποσού έως 2.000.000 ευρώ. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκε από την ολομέλεια η τροποποίηση της σύμβασης δωρεάς, που αφορά στην αποπεράτωση νέας πτέρυγας του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και την ίδρυση του Ωνασείου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου.

«Δεν τίθεται θέμα ιδιωτικού νοσοκομείου»

Στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής μίλησε ο κ. Ιωάννης Μπολέτης πρόεδρος του ΔΣ του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, ο οποίος υπενθύμισε ότι το Ωνάσειο Νοσοκομείο, είναι φορέας Γενικής Διακυβέρνησης. «Δεν τίθεται θέμα ιδιωτικού νοσοκομείου. Πιο συγκεκριμένα, τη διοίκησή του την ορίζει ο υπουργός Υγείας. Τον προϋπολογισμό του, τον εγκρίνει το υπουργείο Υγείας. Ελεγκτικές εταιρείες παρακολουθούν όλη τη διαδικασία στη διάρκεια του χρόνου, εκτέλεσης του προϋπολογισμού και τον προϋπολογισμό, στο τέλος, τον υπογράφει το υπουργείο Υγείας για την ορθή εκτέλεση του», είπε ο κ. Μπολέτης και σημείωσε: «Όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ, είτε για εξωτερικές εξετάσεις, όπως μαγνητική, αξονική κλπ., ούτε για τη νοσηλεία τους και σε καμία περίπτωση και ανασφάλιστοι μεταμοσχευμένοι, ακόμα και αλλοδαποί που βρίσκονται στην Ελλάδα με νόμιμο τρόπο, όπως και παιδιά της ίδιας κατηγορίας, δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ».

Ο νόμος για τις μεταμοσχεύσεις, και ο παλιός, και ο πρόσφατος του Μαρτίου του '23, απαγορεύει «δια ροπάλου» μεταμοσχεύσεις και οτιδήποτε έχει σχέση με την μεταμόσχευση, να διενεργείται στον ιδιωτικό τομέα, είπε ο κ. Μπολέτης και υπογράμμισε ότι με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο επιβάλλεται όλα να γίνονται στον δημόσιο τομέα.

Ήδη, στο Ωνάσειο Νοσοκομείο, από το 1993, λειτουργεί το μοναδικό στην Ελλάδα «Πρόγραμμα Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς» και από το 2020, λειτουργεί και το μοναδικό στην Ελλάδα «Πρόγραμμα Μεταμοσχεύσεων Πνεύμονα» σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Αττικόν, είπε ο κ. Μπολέτης και εξήγησε ότι με το νομοσχέδιο, το ανοσολογικό εργαστήριο, το οποίο αφορά στην εξυπηρέτηση των αναγκών μεταμόσχευσης και πνεύμονα, θα καλύπτει και την οξεία φάση των μεταμοσχεύσεων, ειδικά από αποβιώσαντες δότες.

Η πορεία των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος του ΔΣ του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, αναφέρθηκε και στην πορεία μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα. «Προ τριετίας, ο αριθμός των δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού ήταν τέσσερις. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στους 10, πέρσι είχαμε 8,4 και πρόπερσι 6,5. Είναι μια σταθερή αύξηση, η οποία δεν είναι τυχαία - γιατί συνέβη ένα τραγικό ατύχημα, και τα μέσα ενημέρωσης με την προβολή του ευαισθητοποίησαν τον κόσμο και ανέβηκε η δωρεά, όπως έγινε κάποτε με τον τραγικό θάνατο στη Μύκονο ενός Αυστραλού, από μπράβους κάποιου νυχτερινού κέντρου. Είναι σταθερή αύξηση, γιατί κάνουμε αυτά που έχει κάνει όλος ο υπόλοιπος κόσμος, και γι' αυτό νομίζω ότι πρέπει να αισιοδοξείτε, και εμείς που γνωρίζουμε από κοντά τα πράγματα διαχρονικά αισιοδοξούμε ότι θα προχωρήσουμε», είπε ο κ. Μπολέτης.

Ο κ. Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, υπογράμμισε πως σε «οτιδήποτε αφορά τις μεταμοσχεύσεις, και στο Ωνάσειο Νοσοκομείο, είναι και θα παραμείνει δωρεάν, όχι μόνο για τους ασφαλισμένους στον ΕΟΠΥΥ, αλλά και για τους ανασφάλιστους Έλληνες ασθενείς και τον ασθενή που γενικά νόμιμα δικαιούται μεταμόσχευση στη χώρα».

Θεωρούμε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα σε έναν πιο ευέλικτο οργανισμό, σε σχέση με τα δημόσια νοσοκομεία, να φτιάξουμε ένα καλύτερο εργαστήριο που θα προσφέρει συνεχώς τις υπηρεσίες στην ανοσολογία μεταμόσχευσης, είπε ο κ. Παπαθεοδωρίδης και υπογράμμισε ότι τα μοσχεύματα των μονάδων παραμένουν δημόσια αγαθά.

Οι αγωνίες των νεφροπαθών

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, Χρήστος Σβάρνας, μετέφερε την αγωνία της ομοσπονδίας ότι «εκχωρείται στον ιδιωτικό τομέα ο έλεγχος και η παρακολούθηση των μεταμοσχεύσεων συμπαγών οργάνων νεφρού, ήπατος, καρδιάς, παγκρέατος, πνευμόνων κλπ., αφού η κυβέρνηση επιλέγει να καταστήσει το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου) ως το μοναδικό εργαστήριο ανοσολογίας/ ιστοσυμβατότητας για την Κεντρική και Νότια Ελλάδα και υπάρχουν σαφείς διακρίσεις μεταξύ των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου». Ανέφερε επίσης ότι το υπουργείο «απαξιώνει και καταργεί τα δύο δημόσια εργαστήρια ανοσολογίας ιστοσυμβατότητας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, του Ευαγγελισμού και του Γεννηματά, τα οποία είναι διαπιστευμένα από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ανοσογενοποιητικής, και έχουν συσσωρεύσει 40 χρόνων πολύτιμη επιστημονική εμπειρία και γνώση, ειδίκευση και εξειδίκευση με το επιστημονικό τους έργο».

«Εξυπακούεται ότι τα υπάρχοντα ανοσολογικά εργαστήρια δεν θα κλείσουν. Αυτά τα εργαστήρια, θα εξακολουθήσουν να είναι κεντρικά ανοσολογικά εργαστήρια των νοσοκομείων τους, πρώτα απ' όλα, και επίσης εξακολουθούν και έχουν ένα φορτίο από τις μεταμοσχεύσεις άλλων ιστών και κυττάρων και κυρίως τις μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών», εξήγησε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.
Ο κ. Παπαθεοδωρίδης διευκρίνισε επίσης σε σχέση με το Ωνάσειο, ότι «μιλάμε για ανοσολογικό εργαστήριο μεταμοσχεύσεων των συμπαγών οργάνων» το οποίο «θα είναι υποχρεωμένο να εξυπηρετεί τις ανάγκες της μεταμόσχευσης, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο, με υψηλά επίπεδα υπηρεσιών και να εξυπηρετεί και τους επαναλαμβανόμενους ανοσολογικούς ελέγχους που χρειάζονται κυρίως οι υποψήφιοι για μεταμόσχευση νεφρού, κάτι που αυτή τη στιγμή για λόγους υποστελέχωσης των υπαρχόντων εργαστηρίων, δεν γίνεται στη χώρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις 29/11/2024 - 18:46
  • ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
  • ΕΣΥ
  • ΩΝΑΣΕΙΟ
  • ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ
  • ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παράταση του χρόνου παραμονής των ιατρών κλάδου ΕΣΥ και μετά τα 67 προβλέπει το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ
Παράταση του χρόνου παραμονής των ιατρών κλάδου ΕΣΥ και μετά τα 67 προβλέπει το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ 25 Νοεμβρίου 2024
Οι δικαιούχοι του δωρεάν ελέγχου χοληστερίνης, σακχάρου και τριγλυκεριδίων 26 Νοεμβρίου 2024
Οι δικαιούχοι του δωρεάν ελέγχου χοληστερίνης, σακχάρου και τριγλυκεριδίων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεμιστοκλέους: 1.000 νοσηλευτές θα έχουν πιάσει δουλειά στο ΕΣΥ έως τα μέσα Νοεμβρίου
Πολιτική Υγείας
09/09/2026 - 15:00

Θεμιστοκλέους: 1.000 νοσηλευτές θα έχουν πιάσει δουλειά στο ΕΣΥ έως τα μέσα Νοεμβρίου

ΠΟΕΔΗΝ: Άδειο το καλάθι της ΔΕΘ για τους υγειονομικούς - Τι απάντησε ο πρωθυπουργός για την κριτική στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
07/09/2026 - 08:27

ΠΟΕΔΗΝ: Άδειο το καλάθι της ΔΕΘ για τους υγειονομικούς - Τι απάντησε ο πρωθυπουργός για την κριτική στο ΕΣΥ

Απολογισμός πεπραγμένων του Υπουργείου Υγείας στη 90ή ΔΕΘ - Οι αριθμοί
Πολιτική Υγείας
06/09/2026 - 09:52

Απολογισμός πεπραγμένων του Υπουργείου Υγείας στη 90ή ΔΕΘ - Οι αριθμοί

Υπουργείο Υγείας: Στο επίκεντρο η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και οι ακριτικές περιοχές
Πολιτική Υγείας
03/09/2026 - 11:08

Υπουργείο Υγείας: Στο επίκεντρο η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και οι ακριτικές περιοχές

Προσλήψεις, αυξήσεις και μέτρα για τη δημόσια υγεία ζητά η ΠΟΕΔΗΝ
Πολιτική Υγείας
03/09/2026 - 10:30

Προσλήψεις, αυξήσεις και μέτρα για τη δημόσια υγεία ζητά η ΠΟΕΔΗΝ

Κως: Εννέα διαμερίσματα για τη στέγαση γιατρών του νοσοκομείου
Πολιτική Υγείας
02/09/2026 - 10:22

Κως: Εννέα διαμερίσματα για τη στέγαση γιατρών του νοσοκομείου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα «ναι» και τα «όχι» της αντιγήρανσης
Υγεία
10/09/2026 - 18:00
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Μεγάλες ελλείψεις εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης
Patient Talk
10/09/2026 - 17:00
Botox: Ποιοι γιατροί πρέπει να το κάνουν για να είναι ασφαλές
Ομορφιά
10/09/2026 - 16:00
Καρκίνος του προστάτη: 8 γενετικά «αποτυπώματα» αποκαλύπτουν εγκαίρως το 85% των περιπτώσεων
Υγεία
10/09/2026 - 15:00
Δήμος Αθηναίων: Εγκαινιάστηκε το πρώτο Κοινωνικό Κέντρο Ακοής στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
10/09/2026 - 14:28
Κακά νέα για όσους προτιμούν το ρόφημα τους καυτό
Υγεία
10/09/2026 - 14:00
Νέο Ιατρείο Διαβητικού Ποδιού στο «Κοργιαλένειο – Μπενάκειο»
Πολιτική Υγείας
10/09/2026 - 13:59
Σύνδρομο του "φρυγανισμένου δέρματος": Αυξημένος ο κίνδυνος στα παιδιά - Ο ρόλος των συσκευών τεχνολογίας
Υγεία
10/09/2026 - 13:00
Θάνατος Μαζωνάκη: Στο προσκήνιο οι «αναγεννητικές» θεραπείες – Οι προειδοποιήσεις των ειδικών
Υγεία
10/09/2026 - 12:59
Σύνδρομο Rett : Εγκρίθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση η πρώτη και μοναδική θεραπεία
Pharma Policy
10/09/2026 - 12:15
Όταν το παιδί δεν θέλει να πάει σχολείο: Οδηγός διαχείρισης
Ψυχική Υγεία
10/09/2026 - 12:00
Ιός του Δυτικού Νείλου: 34 νέα κρούσματα – 6 νέοι θάνατοι
Υγεία
10/09/2026 - 11:17
Σχολικά κυλικεία: Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται
Πολιτική Υγείας
10/09/2026 - 09:57
Αύξηση 5 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τους φυσικοθεραπευτές από το 2027
Πολιτική Υγείας
10/09/2026 - 09:00
Alzheimer: Ψήφισμα για έγκαιρη διάγνωση και ισότιμη πρόσβαση στις σύγχρονες θεραπείες
Patient Talk
10/09/2026 - 08:10
Θάνατος Γιώργου Μαζωνάκη: Έκτακτος έλεγχος του ΙΣΑ στο ιατρείο - Τι κατέθεσε ο γιατρός
Πολιτική Υγείας
10/09/2026 - 07:22
Πλασμαφαίρεση: Η σημαντική ιατρική θεραπεία και οι «υποσχέσεις» αντιγήρανσης
Υγεία
09/09/2026 - 22:36
Πέθανε o Γιώργος Μαζωνάκης από ανακοπή - Τι αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου
Επικαιρότητα
09/09/2026 - 17:55
Νέα θεραπεία για την αληθή πολυκυτταραιμία εγκρίθηκε από τον FDA- Γιατί είναι σημαντική για τους ασθενείς
Υγεία
09/09/2026 - 17:00
Συνεχίζονται οι ελλείψεις αίματος: Νέα έκκληση για αιμοδοσία
Patient Talk
09/09/2026 - 16:50
Βρέφος υποβλήθηκε στην πρώτη στον κόσμο θεραπεία με «υπερελαστικά» ελατήρια για σπάνια κρανιακή πάθηση
Υγεία
09/09/2026 - 16:00
Θεμιστοκλέους: 1.000 νοσηλευτές θα έχουν πιάσει δουλειά στο ΕΣΥ έως τα μέσα Νοεμβρίου
Πολιτική Υγείας
09/09/2026 - 15:00
Ιός Δυτικού Νείλου: Τέταρτο κρούσμα στην Κρήτη- 34χρονος νοσηλεύεται στο ΠΑΓΝΗ
Υγεία
09/09/2026 - 14:01
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου τίμησε τον Δρ. Γεώργιο Β. Αποστολόπουλο για τη διαχρονική προσφορά του στα ακριτικά νησιά
Επικαιρότητα
09/09/2026 - 13:23
To καζανάκι λειτουργεί ως σπρέι μικροβίων και το κλειστό καπάκι δεν προστατεύει πάντα
Υγεία
09/09/2026 - 13:00
Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού: Μπορεί να συνδέεται με περισσότερους από 1 στους 5 καρκίνους του παχέος εντέρου
Υγεία
09/09/2026 - 12:00
Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας: 579 θάνατοι το 2025 στη χώρα μας
Ψυχική Υγεία
09/09/2026 - 11:30
Γέννηση παιδιού από έμβρυο που είχε κρυοσυντηρηθεί πριν από 22 χρόνια
Υγεία
09/09/2026 - 11:11
Το ΑΙ θα μπορούσε να βρει θεραπεία για τον καρκίνο μέσα στις επόμενες δεκαετίες ή...να μάς σκοτώσει!
Digital Health
09/09/2026 - 11:00
Εξαγγελίες ΔΕΘ: "Άνθρακες ο θησαυρός" καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί
Πολιτική Υγείας
09/09/2026 - 10:13

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αγαπηδάκη: Νέα τρόφιμα στα σχολικά κυλικεία - Ο ρόλος των ΚΟΜΥ στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος
Πολιτική Υγείας
08/09/2026 - 13:00
Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν γονείς και εκπαιδευτικοί
Πολιτική Υγείας
09/09/2026 - 08:06
Εξαγγελίες ΔΕΘ: "Άνθρακες ο θησαυρός" καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί
Πολιτική Υγείας
09/09/2026 - 10:13
Θεμιστοκλέους: 1.000 νοσηλευτές θα έχουν πιάσει δουλειά στο ΕΣΥ έως τα μέσα Νοεμβρίου
Πολιτική Υγείας
09/09/2026 - 15:00
Θάνατος Γιώργου Μαζωνάκη: Έκτακτος έλεγχος του ΙΣΑ στο ιατρείο - Τι κατέθεσε ο γιατρός
Πολιτική Υγείας
10/09/2026 - 07:22
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo