ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εργαστήριο Ανοσολογίας και Ιστοσυμβατότητας των Μεταμοσχεύσεων στο Ωνάσειο: "Δεν τίθεται θέμα ιδιωτικού νοσοκομείου"

Πολιτική Υγείας
Ιωάννης Μπολέτης/EUROKINISSI
Τη λειτουργία Εργαστηρίου Ανοσολογίας/Ιστοσυμβατότητας των Μεταμοσχεύσεων στο Ωνάσειο Νοσοκομείο προβλέπει διάταξη που έχει περιληφθεί στο ερανιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.
Τρίτη, 26/11/2024 - 06:32
— Photo: Ιωάννης Μπολέτης/EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Στόχος, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, είναι η δυνατότητα ταχείας απόκρισης στη διενέργεια αναλύσεων γενικής παθολογίας, ιστοσυμβατότητας και ανοσογενετικής σε 24ωρη βάση, για την υποστήριξη των διαδικασιών δωρεάς και μεταμόσχευσης. Για τη λειτουργία του νέου ανοσολογικού τμήματος, προβλέπεται ειδική επιχορήγηση, πέραν της υφιστάμενης, η οποία θα καλύψει την επιπλέον δαπάνη για το νέο ανοσολογικό τμήμα και θα καταβληθεί αποκλειστικά κατά τα οικονομικά έτη 2025 και 2026, δηλαδή τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας του, από το Ελληνικό Δημόσιο, ποσού έως 2.000.000 ευρώ. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκε από την ολομέλεια η τροποποίηση της σύμβασης δωρεάς, που αφορά στην αποπεράτωση νέας πτέρυγας του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και την ίδρυση του Ωνασείου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου.

«Δεν τίθεται θέμα ιδιωτικού νοσοκομείου»

Στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής μίλησε ο κ. Ιωάννης Μπολέτης πρόεδρος του ΔΣ του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, ο οποίος υπενθύμισε ότι το Ωνάσειο Νοσοκομείο, είναι φορέας Γενικής Διακυβέρνησης. «Δεν τίθεται θέμα ιδιωτικού νοσοκομείου. Πιο συγκεκριμένα, τη διοίκησή του την ορίζει ο υπουργός Υγείας. Τον προϋπολογισμό του, τον εγκρίνει το υπουργείο Υγείας. Ελεγκτικές εταιρείες παρακολουθούν όλη τη διαδικασία στη διάρκεια του χρόνου, εκτέλεσης του προϋπολογισμού και τον προϋπολογισμό, στο τέλος, τον υπογράφει το υπουργείο Υγείας για την ορθή εκτέλεση του», είπε ο κ. Μπολέτης και σημείωσε: «Όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ, είτε για εξωτερικές εξετάσεις, όπως μαγνητική, αξονική κλπ., ούτε για τη νοσηλεία τους και σε καμία περίπτωση και ανασφάλιστοι μεταμοσχευμένοι, ακόμα και αλλοδαποί που βρίσκονται στην Ελλάδα με νόμιμο τρόπο, όπως και παιδιά της ίδιας κατηγορίας, δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ».

Ο νόμος για τις μεταμοσχεύσεις, και ο παλιός, και ο πρόσφατος του Μαρτίου του '23, απαγορεύει «δια ροπάλου» μεταμοσχεύσεις και οτιδήποτε έχει σχέση με την μεταμόσχευση, να διενεργείται στον ιδιωτικό τομέα, είπε ο κ. Μπολέτης και υπογράμμισε ότι με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο επιβάλλεται όλα να γίνονται στον δημόσιο τομέα.

Ήδη, στο Ωνάσειο Νοσοκομείο, από το 1993, λειτουργεί το μοναδικό στην Ελλάδα «Πρόγραμμα Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς» και από το 2020, λειτουργεί και το μοναδικό στην Ελλάδα «Πρόγραμμα Μεταμοσχεύσεων Πνεύμονα» σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Αττικόν, είπε ο κ. Μπολέτης και εξήγησε ότι με το νομοσχέδιο, το ανοσολογικό εργαστήριο, το οποίο αφορά στην εξυπηρέτηση των αναγκών μεταμόσχευσης και πνεύμονα, θα καλύπτει και την οξεία φάση των μεταμοσχεύσεων, ειδικά από αποβιώσαντες δότες.

Η πορεία των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος του ΔΣ του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, αναφέρθηκε και στην πορεία μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα. «Προ τριετίας, ο αριθμός των δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού ήταν τέσσερις. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στους 10, πέρσι είχαμε 8,4 και πρόπερσι 6,5. Είναι μια σταθερή αύξηση, η οποία δεν είναι τυχαία - γιατί συνέβη ένα τραγικό ατύχημα, και τα μέσα ενημέρωσης με την προβολή του ευαισθητοποίησαν τον κόσμο και ανέβηκε η δωρεά, όπως έγινε κάποτε με τον τραγικό θάνατο στη Μύκονο ενός Αυστραλού, από μπράβους κάποιου νυχτερινού κέντρου. Είναι σταθερή αύξηση, γιατί κάνουμε αυτά που έχει κάνει όλος ο υπόλοιπος κόσμος, και γι' αυτό νομίζω ότι πρέπει να αισιοδοξείτε, και εμείς που γνωρίζουμε από κοντά τα πράγματα διαχρονικά αισιοδοξούμε ότι θα προχωρήσουμε», είπε ο κ. Μπολέτης.

Ο κ. Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, υπογράμμισε πως σε «οτιδήποτε αφορά τις μεταμοσχεύσεις, και στο Ωνάσειο Νοσοκομείο, είναι και θα παραμείνει δωρεάν, όχι μόνο για τους ασφαλισμένους στον ΕΟΠΥΥ, αλλά και για τους ανασφάλιστους Έλληνες ασθενείς και τον ασθενή που γενικά νόμιμα δικαιούται μεταμόσχευση στη χώρα».

Θεωρούμε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα σε έναν πιο ευέλικτο οργανισμό, σε σχέση με τα δημόσια νοσοκομεία, να φτιάξουμε ένα καλύτερο εργαστήριο που θα προσφέρει συνεχώς τις υπηρεσίες στην ανοσολογία μεταμόσχευσης, είπε ο κ. Παπαθεοδωρίδης και υπογράμμισε ότι τα μοσχεύματα των μονάδων παραμένουν δημόσια αγαθά.

Οι αγωνίες των νεφροπαθών

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, Χρήστος Σβάρνας, μετέφερε την αγωνία της ομοσπονδίας ότι «εκχωρείται στον ιδιωτικό τομέα ο έλεγχος και η παρακολούθηση των μεταμοσχεύσεων συμπαγών οργάνων νεφρού, ήπατος, καρδιάς, παγκρέατος, πνευμόνων κλπ., αφού η κυβέρνηση επιλέγει να καταστήσει το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου) ως το μοναδικό εργαστήριο ανοσολογίας/ ιστοσυμβατότητας για την Κεντρική και Νότια Ελλάδα και υπάρχουν σαφείς διακρίσεις μεταξύ των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου». Ανέφερε επίσης ότι το υπουργείο «απαξιώνει και καταργεί τα δύο δημόσια εργαστήρια ανοσολογίας ιστοσυμβατότητας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, του Ευαγγελισμού και του Γεννηματά, τα οποία είναι διαπιστευμένα από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ανοσογενοποιητικής, και έχουν συσσωρεύσει 40 χρόνων πολύτιμη επιστημονική εμπειρία και γνώση, ειδίκευση και εξειδίκευση με το επιστημονικό τους έργο».

«Εξυπακούεται ότι τα υπάρχοντα ανοσολογικά εργαστήρια δεν θα κλείσουν. Αυτά τα εργαστήρια, θα εξακολουθήσουν να είναι κεντρικά ανοσολογικά εργαστήρια των νοσοκομείων τους, πρώτα απ' όλα, και επίσης εξακολουθούν και έχουν ένα φορτίο από τις μεταμοσχεύσεις άλλων ιστών και κυττάρων και κυρίως τις μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών», εξήγησε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.
Ο κ. Παπαθεοδωρίδης διευκρίνισε επίσης σε σχέση με το Ωνάσειο, ότι «μιλάμε για ανοσολογικό εργαστήριο μεταμοσχεύσεων των συμπαγών οργάνων» το οποίο «θα είναι υποχρεωμένο να εξυπηρετεί τις ανάγκες της μεταμόσχευσης, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο, με υψηλά επίπεδα υπηρεσιών και να εξυπηρετεί και τους επαναλαμβανόμενους ανοσολογικούς ελέγχους που χρειάζονται κυρίως οι υποψήφιοι για μεταμόσχευση νεφρού, κάτι που αυτή τη στιγμή για λόγους υποστελέχωσης των υπαρχόντων εργαστηρίων, δεν γίνεται στη χώρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις 29/11/2024 - 18:46
  • ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
  • ΕΣΥ
  • ΩΝΑΣΕΙΟ
  • ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ
  • ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παράταση του χρόνου παραμονής των ιατρών κλάδου ΕΣΥ και μετά τα 67 προβλέπει το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ
Παράταση του χρόνου παραμονής των ιατρών κλάδου ΕΣΥ και μετά τα 67 προβλέπει το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ 25 Νοεμβρίου 2024
Οι δικαιούχοι του δωρεάν ελέγχου χοληστερίνης, σακχάρου και τριγλυκεριδίων 26 Νοεμβρίου 2024
Οι δικαιούχοι του δωρεάν ελέγχου χοληστερίνης, σακχάρου και τριγλυκεριδίων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δήμος Σίφνου: Δωρεάν κατοικίες και πρόσθετα κίνητρα για την προσέλκυση ειδικευμένων γιατρών
Πολιτική Υγείας
18/06/2026 - 09:41

Δήμος Σίφνου: Δωρεάν κατοικίες και πρόσθετα κίνητρα για την προσέλκυση ειδικευμένων γιατρών

Προκήρυξη θέσεων γιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγεία: Λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής αιτήσεων
Πολιτική Υγείας
17/06/2026 - 08:11

Προκήρυξη θέσεων γιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγεία: Λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής αιτήσεων

Γεωργιάδης: Σύνδεση MyHealth app με το «ηλεκτρονικό βραχιολάκι» μέσα στον Ιούνιο
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 12:00

Γεωργιάδης: Σύνδεση MyHealth app με το «ηλεκτρονικό βραχιολάκι» μέσα στον Ιούνιο

Γιαννάκος: Διπλασιάζονται οι μισθοί των ιεραρχών και οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ τίποτα!
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 11:50

Γιαννάκος: Διπλασιάζονται οι μισθοί των ιεραρχών και οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ τίποτα!

Θεμιστοκλέους: «Συνολικά 8.000 μόνιμες και επικουρικές θέσεις στο ΕΣΥ για το 2026»
Πολιτική Υγείας
09/06/2026 - 15:32

Θεμιστοκλέους: «Συνολικά 8.000 μόνιμες και επικουρικές θέσεις στο ΕΣΥ για το 2026»

Γεωργιάδης: «Η βοήθεια των ιδιωτών προς το ΕΣΥ δεν είναι ντροπή, ούτε αδυναμία του κράτους»
Πολιτική Υγείας
08/06/2026 - 14:19

Γεωργιάδης: «Η βοήθεια των ιδιωτών προς το ΕΣΥ δεν είναι ντροπή, ούτε αδυναμία του κράτους»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ενημερωτική δράση στον Εύοσμο για τη δωρεά μυελού των οστών την Πέμπτη 25 Ιουνίου
Επικαιρότητα
24/06/2026 - 03:44
«Καφέ Αμάν της Πόλης και της Σμύρνης» από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Μακεδονίας - Θράκης
Patient Talk
24/06/2026 - 00:08
Εκλογές και νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία
Επικαιρότητα
23/06/2026 - 23:52
Κοινό μεταπτυχιακό ΕΚΠΑ και Υale στις επιστήμες περιβάλλοντος και την παγκόσμια δημόσια υγεία
Επικαιρότητα
23/06/2026 - 23:27
Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ-Μαρκόπουλου για μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα που αφορούν τον σακχαρώδη διαβήτη
Patient Talk
23/06/2026 - 23:03
Γεωργιάδης από Πάτρα: «Άμεση λύση στο πρόβλημα με τους ακτινολόγους στο Καραμανδάνειο»
Πολιτική Υγείας
23/06/2026 - 22:46
Tο ΕΔΙΤ επεκτείνεται με 305 νέους σταθμούς και 3.000 συστήματα κατ’ οίκον παρακολούθησης
Digital Health
23/06/2026 - 22:19
ΕΟΠΕ: Ημερίδα για τη φαρμακοοικονομία του καρκίνου, την καινοτομία, την προσβασιμότητα και τη βιωσιμότητα
Pharma Policy
23/06/2026 - 21:57
Νέα έρευνα: Ο ρόλος των κοινωνικών παραγόντων στην πρόγνωση ασθενειών και η σύγκρισή τους με τους γενετικούς
Υγεία
23/06/2026 - 21:23
Οι κρυφές επιπτώσεις του HPV: Πώς τα κονδυλώματα επηρεάζουν τη στύση
Health Talk
23/06/2026 - 20:51
Γεωργιάδης: «Ευχαριστώ τη Μαριάννα Λάτση για τη νέα μονάδα νοσηλείας ογκολογικών ασθενών στο ΠΓΝ Ρίου»
Πολιτική Υγείας
23/06/2026 - 20:18
ΠΣΦ: Απαραίτητη η σαφής πρόβλεψη για τη συμμετοχή των φυσικοθεραπευτών στην ανακουφιστική φροντίδα
Πολιτική Υγείας
23/06/2026 - 19:42
Νέα προειδοποίηση για τη χρήση και τις σκοτεινές πτυχές των AI chatbots σε θέματα υγείας
Digital Health
23/06/2026 - 18:51
Ιστορική μείωση 22% των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα στην Ελλάδα το 2025
Επικαιρότητα
23/06/2026 - 18:17
Θέσεις και προτάσεις για τη φροντίδα, την πρόσβαση και την ποιότητα ζωής των ατόμων με ΙΦΝΕ στην Ελλάδα
Patient Talk
23/06/2026 - 17:44
Ο ΠΟΥ ζητά την επέκταση του νεογνικού ελέγχου για τις συγγενείς ανωμαλίες και την επιβίωση των παιδιών
Πολιτική Υγείας
23/06/2026 - 16:56
Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Καινοτόμος μέθοδος για τον «απογαλακτισμό» από τον μηχανικό αερισμό
Υγεία
23/06/2026 - 16:29
Πώς η υγιεινή διατροφή σας μπορεί να σαμποτάρεται από τα σνακ
Διατροφή
23/06/2026 - 16:13
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Επιστροφή στο σχολείο με υγεία και ασφάλεια
Υπηρεσίες Υγείας
23/06/2026 - 15:49
Πολυσήμαντη η παρουσία της Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Αιματολογίας
Υγεία
23/06/2026 - 15:37
Το τροπικό φρούτο που μπορεί να αποκαταστήσει την υγεία των ούλων
Υγεία
23/06/2026 - 15:00
Πεταλούδες που «αψηφούν» τη γήρανση μπορεί να δώσουν νέα στοιχεία για τη μακροζωία
Υγεία
23/06/2026 - 14:00
Θεραπευτικοί κήποι, μεγάλα δωμάτια και family spaces: Εικόνες από το μέλλον του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης
Πολιτική Υγείας
23/06/2026 - 13:30
Πώς να ξεκινήσετε τη μυϊκή ενδυνάμωση στη μέση ηλικία
Fitness
23/06/2026 - 13:00
Εύθραυστα νύχια: Τι τα προκαλεί και τι μπορεί να τα σώσει
Health Talk
23/06/2026 - 12:00
Βιταμίνη φαίνεται να "παγώνει" έναν από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους του εγκεφάλου
Υγεία
23/06/2026 - 11:00
Mεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων: Δύο ασθενείς με σοβαρό αυτοάνοσο χωρίς υποτροπή για πάνω από 15 χρόνια
Υγεία
23/06/2026 - 10:00
Οι περικοπές χρηματοδότησης απειλούν την πρόοδο στον αγώνα κατά του AIDS, προειδοποιεί ο Γκουτέρες
Πολιτική Υγείας
23/06/2026 - 09:00
Κάθε 1 ευρώ που επενδύεται σε νέα φάρμακα αποφέρει 5,67 ευρώ στην Ευρώπη
Pharma Policy
23/06/2026 - 08:30
H Novo Nordisk Ελλάδος τιμήθηκε με το «Σήμα Διαφορετικότητας» 2026
Pharma News
23/06/2026 - 07:27

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ALS: Η νόσος που αλλάζει μια ζωή, αλλά όχι την αξία της
Pharma News
22/06/2026 - 07:04
Θεμιστοκλέους: «Μέσα στους επόμενους μήνες ενισχύεται το ΕΚΑΒ με επιπλέον 250 νέα ασθενοφόρα»
Πολιτική Υγείας
22/06/2026 - 07:20
Γυναικοκτονίες και κακοποιημένα παιδιά: Σήμα κινδύνου από την ΠΟΕΔΗΝ για την ενδοοικογενειακή βία
Πολιτική Υγείας
22/06/2026 - 13:58
Κατεψυγμένα φρούτα και τα κονσερβοποιημένα λαχανικά: Είναι πιο φθηνά, αλλά είναι υγιεινά;
Διατροφή
22/06/2026 - 15:00
Αλτσχάιμερ: Διαθέσιμο και στην Ελλάδα το πρώτο τεστ αίματος με συμβολή στον αποκλεισμό της νόσου
Υπηρεσίες Υγείας
22/06/2026 - 16:32
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo