ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εργαστήριο Ανοσολογίας και Ιστοσυμβατότητας των Μεταμοσχεύσεων στο Ωνάσειο: "Δεν τίθεται θέμα ιδιωτικού νοσοκομείου"

Πολιτική Υγείας
Ιωάννης Μπολέτης/EUROKINISSI
Τη λειτουργία Εργαστηρίου Ανοσολογίας/Ιστοσυμβατότητας των Μεταμοσχεύσεων στο Ωνάσειο Νοσοκομείο προβλέπει διάταξη που έχει περιληφθεί στο ερανιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.
Τρίτη, 26/11/2024 - 06:32
— Photo: Ιωάννης Μπολέτης/EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Στόχος, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, είναι η δυνατότητα ταχείας απόκρισης στη διενέργεια αναλύσεων γενικής παθολογίας, ιστοσυμβατότητας και ανοσογενετικής σε 24ωρη βάση, για την υποστήριξη των διαδικασιών δωρεάς και μεταμόσχευσης. Για τη λειτουργία του νέου ανοσολογικού τμήματος, προβλέπεται ειδική επιχορήγηση, πέραν της υφιστάμενης, η οποία θα καλύψει την επιπλέον δαπάνη για το νέο ανοσολογικό τμήμα και θα καταβληθεί αποκλειστικά κατά τα οικονομικά έτη 2025 και 2026, δηλαδή τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας του, από το Ελληνικό Δημόσιο, ποσού έως 2.000.000 ευρώ. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκε από την ολομέλεια η τροποποίηση της σύμβασης δωρεάς, που αφορά στην αποπεράτωση νέας πτέρυγας του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και την ίδρυση του Ωνασείου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου.

«Δεν τίθεται θέμα ιδιωτικού νοσοκομείου»

Στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής μίλησε ο κ. Ιωάννης Μπολέτης πρόεδρος του ΔΣ του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, ο οποίος υπενθύμισε ότι το Ωνάσειο Νοσοκομείο, είναι φορέας Γενικής Διακυβέρνησης. «Δεν τίθεται θέμα ιδιωτικού νοσοκομείου. Πιο συγκεκριμένα, τη διοίκησή του την ορίζει ο υπουργός Υγείας. Τον προϋπολογισμό του, τον εγκρίνει το υπουργείο Υγείας. Ελεγκτικές εταιρείες παρακολουθούν όλη τη διαδικασία στη διάρκεια του χρόνου, εκτέλεσης του προϋπολογισμού και τον προϋπολογισμό, στο τέλος, τον υπογράφει το υπουργείο Υγείας για την ορθή εκτέλεση του», είπε ο κ. Μπολέτης και σημείωσε: «Όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ, είτε για εξωτερικές εξετάσεις, όπως μαγνητική, αξονική κλπ., ούτε για τη νοσηλεία τους και σε καμία περίπτωση και ανασφάλιστοι μεταμοσχευμένοι, ακόμα και αλλοδαποί που βρίσκονται στην Ελλάδα με νόμιμο τρόπο, όπως και παιδιά της ίδιας κατηγορίας, δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ».

Ο νόμος για τις μεταμοσχεύσεις, και ο παλιός, και ο πρόσφατος του Μαρτίου του '23, απαγορεύει «δια ροπάλου» μεταμοσχεύσεις και οτιδήποτε έχει σχέση με την μεταμόσχευση, να διενεργείται στον ιδιωτικό τομέα, είπε ο κ. Μπολέτης και υπογράμμισε ότι με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο επιβάλλεται όλα να γίνονται στον δημόσιο τομέα.

Ήδη, στο Ωνάσειο Νοσοκομείο, από το 1993, λειτουργεί το μοναδικό στην Ελλάδα «Πρόγραμμα Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς» και από το 2020, λειτουργεί και το μοναδικό στην Ελλάδα «Πρόγραμμα Μεταμοσχεύσεων Πνεύμονα» σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Αττικόν, είπε ο κ. Μπολέτης και εξήγησε ότι με το νομοσχέδιο, το ανοσολογικό εργαστήριο, το οποίο αφορά στην εξυπηρέτηση των αναγκών μεταμόσχευσης και πνεύμονα, θα καλύπτει και την οξεία φάση των μεταμοσχεύσεων, ειδικά από αποβιώσαντες δότες.

Η πορεία των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος του ΔΣ του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, αναφέρθηκε και στην πορεία μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα. «Προ τριετίας, ο αριθμός των δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού ήταν τέσσερις. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στους 10, πέρσι είχαμε 8,4 και πρόπερσι 6,5. Είναι μια σταθερή αύξηση, η οποία δεν είναι τυχαία - γιατί συνέβη ένα τραγικό ατύχημα, και τα μέσα ενημέρωσης με την προβολή του ευαισθητοποίησαν τον κόσμο και ανέβηκε η δωρεά, όπως έγινε κάποτε με τον τραγικό θάνατο στη Μύκονο ενός Αυστραλού, από μπράβους κάποιου νυχτερινού κέντρου. Είναι σταθερή αύξηση, γιατί κάνουμε αυτά που έχει κάνει όλος ο υπόλοιπος κόσμος, και γι' αυτό νομίζω ότι πρέπει να αισιοδοξείτε, και εμείς που γνωρίζουμε από κοντά τα πράγματα διαχρονικά αισιοδοξούμε ότι θα προχωρήσουμε», είπε ο κ. Μπολέτης.

Ο κ. Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, υπογράμμισε πως σε «οτιδήποτε αφορά τις μεταμοσχεύσεις, και στο Ωνάσειο Νοσοκομείο, είναι και θα παραμείνει δωρεάν, όχι μόνο για τους ασφαλισμένους στον ΕΟΠΥΥ, αλλά και για τους ανασφάλιστους Έλληνες ασθενείς και τον ασθενή που γενικά νόμιμα δικαιούται μεταμόσχευση στη χώρα».

Θεωρούμε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα σε έναν πιο ευέλικτο οργανισμό, σε σχέση με τα δημόσια νοσοκομεία, να φτιάξουμε ένα καλύτερο εργαστήριο που θα προσφέρει συνεχώς τις υπηρεσίες στην ανοσολογία μεταμόσχευσης, είπε ο κ. Παπαθεοδωρίδης και υπογράμμισε ότι τα μοσχεύματα των μονάδων παραμένουν δημόσια αγαθά.

Οι αγωνίες των νεφροπαθών

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, Χρήστος Σβάρνας, μετέφερε την αγωνία της ομοσπονδίας ότι «εκχωρείται στον ιδιωτικό τομέα ο έλεγχος και η παρακολούθηση των μεταμοσχεύσεων συμπαγών οργάνων νεφρού, ήπατος, καρδιάς, παγκρέατος, πνευμόνων κλπ., αφού η κυβέρνηση επιλέγει να καταστήσει το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου) ως το μοναδικό εργαστήριο ανοσολογίας/ ιστοσυμβατότητας για την Κεντρική και Νότια Ελλάδα και υπάρχουν σαφείς διακρίσεις μεταξύ των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου». Ανέφερε επίσης ότι το υπουργείο «απαξιώνει και καταργεί τα δύο δημόσια εργαστήρια ανοσολογίας ιστοσυμβατότητας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, του Ευαγγελισμού και του Γεννηματά, τα οποία είναι διαπιστευμένα από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ανοσογενοποιητικής, και έχουν συσσωρεύσει 40 χρόνων πολύτιμη επιστημονική εμπειρία και γνώση, ειδίκευση και εξειδίκευση με το επιστημονικό τους έργο».

«Εξυπακούεται ότι τα υπάρχοντα ανοσολογικά εργαστήρια δεν θα κλείσουν. Αυτά τα εργαστήρια, θα εξακολουθήσουν να είναι κεντρικά ανοσολογικά εργαστήρια των νοσοκομείων τους, πρώτα απ' όλα, και επίσης εξακολουθούν και έχουν ένα φορτίο από τις μεταμοσχεύσεις άλλων ιστών και κυττάρων και κυρίως τις μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών», εξήγησε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.
Ο κ. Παπαθεοδωρίδης διευκρίνισε επίσης σε σχέση με το Ωνάσειο, ότι «μιλάμε για ανοσολογικό εργαστήριο μεταμοσχεύσεων των συμπαγών οργάνων» το οποίο «θα είναι υποχρεωμένο να εξυπηρετεί τις ανάγκες της μεταμόσχευσης, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο, με υψηλά επίπεδα υπηρεσιών και να εξυπηρετεί και τους επαναλαμβανόμενους ανοσολογικούς ελέγχους που χρειάζονται κυρίως οι υποψήφιοι για μεταμόσχευση νεφρού, κάτι που αυτή τη στιγμή για λόγους υποστελέχωσης των υπαρχόντων εργαστηρίων, δεν γίνεται στη χώρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις 29/11/2024 - 18:46
  • ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
  • ΕΣΥ
  • ΩΝΑΣΕΙΟ
  • ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ
  • ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παράταση του χρόνου παραμονής των ιατρών κλάδου ΕΣΥ και μετά τα 67 προβλέπει το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ
Παράταση του χρόνου παραμονής των ιατρών κλάδου ΕΣΥ και μετά τα 67 προβλέπει το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ 25 Νοεμβρίου 2024
Οι δικαιούχοι του δωρεάν ελέγχου χοληστερίνης, σακχάρου και τριγλυκεριδίων 26 Νοεμβρίου 2024
Οι δικαιούχοι του δωρεάν ελέγχου χοληστερίνης, σακχάρου και τριγλυκεριδίων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργιάδης για προϋπολογισμό 2026 : Η μεγαλύτερη χρηματοδότηση του ΕΣΥ από καταβολής ελληνικού έθνους
Πολιτική Υγείας
14/12/2025 - 09:19

Γεωργιάδης για προϋπολογισμό 2026 : Η μεγαλύτερη χρηματοδότηση του ΕΣΥ από καταβολής ελληνικού έθνους

Θεμιστοκλέους: «Το ΕΣΥ βρίσκεται σήμερα στο καλύτερο επίπεδο των 42 χρόνων λειτουργίας του!»
Πολιτική Υγείας
12/12/2025 - 12:53

Θεμιστοκλέους: «Το ΕΣΥ βρίσκεται σήμερα στο καλύτερο επίπεδο των 42 χρόνων λειτουργίας του!»

Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει ούτε ένας δείκτης στον τομέα της υγείας χωρίς αξιοσημείωτη πρόοδο
Πολιτική Υγείας
08/12/2025 - 13:51

Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει ούτε ένας δείκτης στον τομέα της υγείας χωρίς αξιοσημείωτη πρόοδο

Μητσοτάκης: Υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης των κτιρίων του ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
07/12/2025 - 09:24

Μητσοτάκης: Υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης των κτιρίων του ΕΣΥ

Ένταξη του Ψυχιατρείου Κρατουμένων Κορυδαλλού στο Ε.Σ.Υ.
Πολιτική Υγείας
04/12/2025 - 11:44

Ένταξη του Ψυχιατρείου Κρατουμένων Κορυδαλλού στο Ε.Σ.Υ.

Γεωργιάδης: Από τα μέσα Δεκέμβρη διαθέσιμες στο MyHealth App δωρεάν εξετάσεις
Πολιτική Υγείας
04/12/2025 - 11:08

Γεωργιάδης: Από τα μέσα Δεκέμβρη διαθέσιμες στο MyHealth App δωρεάν εξετάσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι κορυφαίες ιατρικές έρευνες του 2025 σύμφωνα με το περιοδικό JAMA
Υγεία
15/12/2025 - 12:00
Καρκίνος στο πάγκρεας: Ελπίδες για έγκαιρη διάγνωση χάρη σε επιστημονική ανακάλυψη
Υγεία
15/12/2025 - 11:00
Σούπερ γρίπη στη Βρετανία: Τελικά πόσο επικίνδυνη και πρωτοφανής είναι;
Υγεία
15/12/2025 - 10:00
ΙΣΑ: Η ορθολογική διαχείριση των αντιβιοτικών στο νοσοκομείο
Πολιτική Υγείας
15/12/2025 - 09:00
Θεμιστοκλέους: Πρωτοβουλία από την Ελλάδα για ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο στη δωρεά σπέρματος και ωαρίων
Πολιτική Υγείας
15/12/2025 - 08:14
Γεωργιάδης για προϋπολογισμό 2026 : Η μεγαλύτερη χρηματοδότηση του ΕΣΥ από καταβολής ελληνικού έθνους
Πολιτική Υγείας
14/12/2025 - 09:19
Ginger: Η πικάντικη έξυπνη κίνηση για τη διατροφή σας μέσα στις γιορτές
Διατροφή
14/12/2025 - 08:32
Γιατί τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια μας φτιάχνουν τη διάθεση;
Ψυχική Υγεία
13/12/2025 - 09:14
Βασιλιάς Κάρολος: Καλά νέα για τη μάχη του με τον καρκίνο - Έκκληση στους πολίτες για προληπτικές εξετάσεις
Επικαιρότητα
13/12/2025 - 08:56
Τα ινομυώματα συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας
Υγεία
13/12/2025 - 08:40
Υπόθεση "καρκινογόνου" σπέρματος: Γενετικοί έλεγχοι και πλαφόν αριθμού ανά δότη οι στρατηγικές ασφαλείας
Πολιτική Υγείας
13/12/2025 - 08:21
Οι πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννα: Το σώμα σε νέα ισορροπία
Health Talk
12/12/2025 - 18:49
Τι είναι το σύνδρομο Li-Fraumeni που αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες νόσησης από καρκίνο
Υγεία
12/12/2025 - 18:22
Πράσινο υπό όρους από τον EMA σε νέο φάρμακο για τη θεραπεία τύπου καρκίνου της ουροδόχου κύστης
Pharma Policy
12/12/2025 - 17:57
Η L'Oréal Dermatological Beauty υποστηρίζει και φέτος τη βραβευμένη ομάδα φοιτητών iGEM Patras
Ομορφιά
12/12/2025 - 17:33
Παχυσαρκία: Η ανάγκη μιας πολυδιάστατης προσέγγισης και το όραμα της θεραπείας μιας ετήσιας δόσης
Υγεία
12/12/2025 - 17:08
O ΕΦΕΤ ανακαλεί άμεσα κατεψυγμένο προϊόν «Oreo Cheesecakes»
Επικαιρότητα
12/12/2025 - 16:43
Θεσσαλονίκη: Ανάβει το «Δέντρο της Ελπίδας», με στολίδια-αστέρια αφιερωμένα σε δότες οργάνων και ιστών
Επικαιρότητα
12/12/2025 - 16:27
ΣΦΕΕ: «Θετικές πρωτοβουλίες στην Ευρωπαϊκή φαρμακευτική μεταρρύθμιση αλλά δεν ενισχύεται η καινοτομία»
Pharma Policy
12/12/2025 - 16:09
Πολλαπλό μυέλωμα: Κλινικές μελέτες και δραστικές ουσίες που φέρνουν καινοτόμες θεραπείες
Υγεία
12/12/2025 - 15:41
Κέντρο Διοτίμα και Πειραιώς συνεχίζουν το πρόγραμμα EQUAL κατά της έμφυλης βίας
Ψυχική Υγεία
12/12/2025 - 15:14
Αγαπηδάκη: «Η Ελλάδα πλέον συνδιαμορφώνει κρίσιμες πολιτικές υγείας στην ΕΕ»
Πολιτική Υγείας
12/12/2025 - 14:52
«Καμπανάκι» από την ΕΟΟ για εμφυτεύματα και οδοντιατρικές εργασίες που κρύβουν σοβαρούς κινδύνους
Υγεία
12/12/2025 - 14:27
Η ΣΑΕΚ-ΕΚΑΒ εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus+ 2025
Επικαιρότητα
12/12/2025 - 14:09
Έρευνα του GLCC: Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα
Patient Talk
12/12/2025 - 13:47
Αρχική συμφωνία για την απόκτηση της Innovis Pharma από την PharmaPath
Pharma News
12/12/2025 - 13:21
Θεμιστοκλέους: «Το ΕΣΥ βρίσκεται σήμερα στο καλύτερο επίπεδο των 42 χρόνων λειτουργίας του!»
Πολιτική Υγείας
12/12/2025 - 12:53
Πώς διορθώνονται οι μικρές αλλά σημαντικές ατέλειες στο πρόσωπο
Ομορφιά
12/12/2025 - 12:31
Έρχονται νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας: Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε
Υγεία
12/12/2025 - 12:13
Οι παθολόγοι καταγγέλλουν αποκλεισμό και περιορισμένη πρόσβαση στη θεραπεία κατά της παχυσαρκίας
Υγεία
12/12/2025 - 11:26

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έρχονται νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας: Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε
Υγεία
12/12/2025 - 12:13
Πώς διορθώνονται οι μικρές αλλά σημαντικές ατέλειες στο πρόσωπο
Ομορφιά
12/12/2025 - 12:31
Κέντρο Διοτίμα και Πειραιώς συνεχίζουν το πρόγραμμα EQUAL κατά της έμφυλης βίας
Ψυχική Υγεία
12/12/2025 - 15:14
Παχυσαρκία: Η ανάγκη μιας πολυδιάστατης προσέγγισης και το όραμα της θεραπείας μιας ετήσιας δόσης
Υγεία
12/12/2025 - 17:08
Έρευνα του GLCC: Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα
Patient Talk
12/12/2025 - 13:47
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo