ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η «μάχη του αλκοόλ» - Προστριβές ΠΟΥ-ΕΕ για τις... διατυπώσεις στο σχέδιο για τον καρκίνο

Πολιτική Υγείας
PIXABAY
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απέστειλε επιστολή στους ευρωβουλευτές, εκφράζοντας αυξανόμενη ανησυχία για την κατάσταση του εμβληματικού σχεδίου της ΕΕ για την καταπολέμηση του καρκίνου, λόγω της «επιστημονικά ανακριβούς και ανησυχητικής» διατύπωσης σχετικά με τη χρήση αλκοόλ.
Τρίτη, 07/11/2023 - 14:47
— Photo: PIXABAY
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

Η επιστολή του ΠΟΥ με ημερομηνία 3 Νοεμβρίου απευθυνόταν στους νομοθέτες της Επιτροπής Περιβάλλοντος (ENVI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ψηφίζει σήμερα, Τρίτη 7 Νοεμβρίου, επί μιας σειράς τροπολογιών σε ψήφισμα σχετικά με τις μη μεταδοτικές ασθένειες (ΜΜΚΝ).

Στην Ευρώπη, οι μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, οι χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις και ο καρκίνος, ευθύνονται για το 90% όλων των θανάτων και, ειδικότερα, για το 70% όλων των πρόωρων θανάτων.

Το καλοκαίρι, οι νομοθέτες που μετέχουν στην υποεπιτροπή του Κοινοβουλίου για την υγεία (SANT) άρχισαν να προετοιμάζουν τη μη δεσμευτική έκθεση πρωτοβουλίας με συστάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεταξύ άλλων για τον τρόπο αντιμετώπισης όλων των κύριων παραγόντων κινδύνου που συμβάλλουν στα μη μεταδοτικά νοσήματα.

Με 560 τροπολογίες που κατατέθηκαν από τους ευρωβουλευτές τον Σεπτέμβριο, ένας μικρότερος αριθμός συμβιβαστικών τροπολογιών που συμφωνήθηκαν από τις πολιτικές ομάδες και τον εισηγητή του φακέλου, τον Δανό φιλελεύθερο Erik Paulsen, θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του ψηφίσματος και θα έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να εγκριθούν τελικά από την ENVI, η οποία είναι η «μητρική επιτροπή» της SANT.

«Αν και αναγνωρίζω ότι το έγγραφο αυτό έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, προβληματίζομαι από την τάση που παρατηρείται στην οριστικοποίηση αυτής της κρίσιμης έκθεσης», έγραψε ο Hans Kluge, περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ, στην επιστολή προς τους νομοθέτες.

Ειδικότερα, η προσπάθεια να αμβλυνθεί ο κίνδυνος ανάπτυξη καρκίνου από το αλκοόλ στις συμβιβαστικές τροπολογίες, προειδοποιώντας μόνο για μια υποτιθέμενη «επιβλαβή χρήση», δεν ακούστηκε καλά στα μέλη της εξειδικευμένη υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία, στις αρχές του 2023, εξέδωσε θέση στην οποία αναφέρει ότι κανένα επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ δεν είναι ασφαλές για την υγεία μας.

«Η ορολογία "μέτρια και υπεύθυνη πληροφόρηση για την κατανάλωση αλκοόλ" ή "επιβλαβής κατανάλωση αλκοόλ" είναι επιστημονικά ανακριβής και ανησυχητική στο πλαίσιο της πρόληψης του καρκίνου», αναφέρεται στην επιστολή του ΠΟΥ.

Στο τελικό συμβιβαστικό έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή της ιστοσελίδας Euractiv, η αναφορά στην «κατανάλωση αλκοόλ» αφαιρέθηκε από την παράγραφο 3 του κειμένου, η οποία περιλάμβανε έναν κατάλογο παραγόντων και καθοριστικών παραγόντων που «αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης μη επιδημιογόνων νοσημάτων».

Ο κατάλογος απαριθμεί άλλους παράγοντες κινδύνου καρκίνου, όπως η χρήση καπνού, η ανθυγιεινή διατροφή και η έκθεση σε χημικές ουσίες, ενώ διατηρεί μόνο μια αναφορά στην «επιβλαβή χρήση αλκοό뻬.

Παρομοίως, μια άλλη αναφορά στην «κατανάλωση αλκοόλ», που αρχικά είχε συμπεριληφθεί στην παράγραφο 6 ως «παράγοντας κινδύνου για πολλαπλά μη επικίνδυνα νοσήματα», καταργήθηκε επίσης, υποδεικνύοντας για άλλη μια φορά μόνο τη διατύπωση σχετικά με την «επιβλαβή χρήση».

Οι ανησυχίες του ΠΟΥ

Η καταπολέμηση του καρκίνου αποτέλεσε κορυφαία προτεραιότητα για την Πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen κατά την πενταετή θητεία της και η εμβληματική πρωτοβουλία ενός σχεδίου της ΕΕ για την καταπολέμηση του καρκίνου παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2021.

Παρόλο που θεωρεί το σχέδιο «τόσο μια έγκαιρη όσο και επιτακτική πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην ενίσχυση της πρόληψης και της φροντίδας για τον καρκίνο σε ολόκληρη την Ευρώπη», ο ΠΟΥ ανησυχεί για την εφαρμογή του.

«Παρακολουθώ στενά την εφαρμογή του σχεδίου της ΕΕ για την καταπολέμηση του καρκίνου με αυξανόμενη ανησυχία, παρατηρώντας πώς οι αρχικές ισχυρές δεσμεύσεις του εγγράφου έχουν σιγά-σιγά διαβρωθεί σε διάφορα έγγραφα», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Κλούγκε του ΠΟΥ.

Την επιστολή ακολούθησε μια άλλη πρωτοφανής κοινή δήλωση που υπογράφηκε από το περιφερειακό γραφείο του ΠΟΥ στην Ευρώπη και τον εξειδικευμένο οργανισμό του για τον καρκίνο (IARC), η οποία δημοσιοποιήθηκε την ημέρα πριν από την ψηφοφορία (6 Νοεμβρίου).

Στη δημόσια δήλωση, οι δύο οργανισμοί του ΟΗΕ επανέλαβαν ότι «η συμβολή της κατανάλωσης αλκοόλ στη συχνότητα εμφάνισης και θνησιμότητας του καρκίνου θα πρέπει να αναγνωρίζεται σαφώς χωρίς τη χρήση προσδιορισμών ή παραπλανητικών επιθέτων, όπως "επιβλαβής" ή "βαριά" κατανάλωση αλκοόλ ή "υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ"».

Ο ΠΟΥ διαμαρτυρήθηκε επίσης για την εξαφάνιση από τις συμβιβαστικές τροπολογίες μιας αναφοράς στην προειδοποιητική επισήμανση για την υγεία ως σύσταση προς το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ για τη βελτίωση της ενημέρωσης των καταναλωτών.

«Η αφαίρεση της δέσμευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εισαγωγή προειδοποιητικών ετικετών για τον καρκίνο σε αυτό το ψήφισμα εκτρέπει την ευρωπαϊκή προσπάθεια από τη φιλόδοξη πορεία της για τη μείωση του επιπολασμού και της επίπτωσης του καρκίνου στην ΕΕ», τονίζεται στην επιστολή.

Κοινοβουλευτική ίντριγκα και συμβιβασμός

Η αφαίρεση της αναφοράς στην «κατανάλωση αλκοόλ» αποτελεί κοινοβουλευτική ίντριγκα, καθώς στους προκαταρκτικούς συμβιβασμούς που είχαν αρχικά συμφωνηθεί από τις ομάδες και τον εισηγητή, υπήρχε η διατύπωση «κατανάλωση αλκοόλ, ιδίως η επιβλαβής χρήση αλκοόλ».

«Αν και δεν είναι πολύ επιστημονική», έγινε δεκτή από τους ευρωβουλευτές που εργάζονταν πάνω στον φάκελο «σε πνεύμα συμβιβασμού», δήλωσε με πηγή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κοινοβουλευτική.

Ωστόσο, το μέρος «κατανάλωση αλκοόλ κυρίως» καταργήθηκε όταν οι διαπραγματεύσεις των ομάδων είχαν ήδη τελειώσει, σύμφωνα με την πηγή, η οποία έδειξε με το δάχτυλο την πίεση προς το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) να διατηρηθεί η αναφορά μόνο στην «επιβλαβή χρήση αλκοόλ».

Μια πηγή του ΕΛΚ που εργάστηκε για τον φάκελο δεν επιβεβαίωσε ότι η ομάδα τους ήταν πίσω από την εξαφάνιση, αλλά εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις συμβιβαστικές τροπολογίες και τη συμπερίληψη του όρου «επιβλαβής χρήση».

Η πηγή εξήγησε ότι η κύρια επιδίωξη του ΕΛΚ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το κείμενο ήταν να ευνοηθεί μια διατύπωση που ήδη χρησιμοποιούνταν στη θέση του Κοινοβουλίου σχετικά με την καταπολέμηση του καρκίνου, η οποία θεωρήθηκε ένα ισορροπημένο σχέδιο για να βασιστεί.

Επικοινωνώντας με το Euractiv, ο εισηγητής δεν εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν στην αφαίρεση τόσο της διατύπωσης «χρήση αλκοόλ» όσο και της διατύπωσης «προειδοποίηση για την υγεία» από το κείμενο μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος άρθρου.

Τον Οκτώβριο, οργανώσεις που εκπροσωπούν τον αμπελοοινικό τομέα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Comité Européen des Entreprises Vins (CEEV) και του λόμπι των αγροτών της ΕΕ Copa-Cogeca, έστειλαν επιστολή, την οποία είδε η Euractiv, στα μέλη της επιτροπής SANT ζητώντας να διατηρηθεί στην έκθεση «η σαφής διάκριση μεταξύ της επιβλαβούς χρήσης αλκοόλ και της μέτριας/υπεύθυνης κατανάλωσης».

Σε άλλη επιστολή προς τους ευρωβουλευτές ενόψει της ψηφοφορίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Μελέτη του Ήπατος (EASL) και η Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την Πολιτική του Αλκοόλ (Eurocare) κάλεσαν τους ευρωβουλευτές να απορρίψουν τις συμβιβαστικές τροπολογίες, καθώς η διατύπωσή τους «είναι παραπλανητική, καθώς υπονομεύει το γεγονός ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ».

Οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της Eurocare, θα διανείμουν φυλλάδια έξω από την αίθουσα όπου οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν τον φάκελο την Τρίτη «καταδικάζοντας την ευθυγράμμιση ορισμένων ευρωβουλευτών που είναι υπεύθυνοι για την έκθεση με επιχειρήματα που υποστηρίζονται από τη βιομηχανία αλκοόλ», δήλωσε στην ιστοσελίδα Euractiv η γενική γραμματέας της Eurocare, Florence Berteletti.

Πηγή: EURACTIV

  • ΑΛΚΟΟΛ
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στη Βουλγαρία η επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου - Συζητήσεις για την καταπολέμηση του καρκίνου και την ψυχική υγεία
Στη Βουλγαρία η επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου - Συζητήσεις για την καταπολέμηση του καρκίνου και την ψυχική υγεία 07 Νοεμβρίου 2023
Κρίσιμο το «σπάσιμο των σιλό» για τον έλεγχο και τη φροντίδα ασθενών με καρκίνο 07 Νοεμβρίου 2023
Κρίσιμο το «σπάσιμο των σιλό» για τον έλεγχο και τη φροντίδα ασθενών με καρκίνο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μελέτη με ελληνική σφραγίδα: Νέα ανοσοθεραπεία μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο θανάτου από επιθετικό καρκίνο πνεύμονα
Υγεία
11/06/2025 - 14:57

Μελέτη με ελληνική σφραγίδα: Νέα ανοσοθεραπεία μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο θανάτου από επιθετικό καρκίνο πνεύμονα

Δραματική έκκληση ΠΟΥ προς το Ισραήλ για την προστασία δύο νοσοκομείων στη Γάζα
Επικαιρότητα
06/06/2025 - 14:21

Δραματική έκκληση ΠΟΥ προς το Ισραήλ για την προστασία δύο νοσοκομείων στη Γάζα

Πράσινο από την Κομισιόν σε επικουρική θεραπεία της Bristol Myers Squibb για καρκίνο του πνεύμονα
Pharma News
04/06/2025 - 17:57

Πράσινο από την Κομισιόν σε επικουρική θεραπεία της Bristol Myers Squibb για καρκίνο του πνεύμονα

Απαγόρευση σε καπνικά προϊόντα- αλκοόλ σε ανήλικους: Μέχρι τις 16 Ιουνίου η δημόσια διαβούλευση
Πολιτική Υγείας
01/06/2025 - 09:06

Απαγόρευση σε καπνικά προϊόντα- αλκοόλ σε ανήλικους: Μέχρι τις 16 Ιουνίου η δημόσια διαβούλευση

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος: Οι κρυφοί κίνδυνοι από τα νέα προϊόντα καπνού
Υγεία
30/05/2025 - 19:19

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος: Οι κρυφοί κίνδυνοι από τα νέα προϊόντα καπνού

Αύξηση των θανάτων από καρκίνο λόγω αλκοόλ στις ΗΠΑ - Ο παράγοντας της άγνοιας κινδύνου
Υγεία
30/05/2025 - 16:02

Αύξηση των θανάτων από καρκίνο λόγω αλκοόλ στις ΗΠΑ - Ο παράγοντας της άγνοιας κινδύνου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εργαζόμενοι ΟΚΑΝΑ: «Ο ΕΟΠΑΕ αντιμετωπίζει μια σειρά προβλημάτων και ο Υπουργός Υγείας χαριεντίζεται...»
Ψυχική Υγεία
16/06/2025 - 21:44
Βελτίωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη για τα άτομα με αναπηρία με online εργαστήρια
Πολιτική Υγείας
16/06/2025 - 21:11
Δαβάκης: «Οι ένστολοι δεν θα χάσουν την προτεραιότητα εξυπηρέτησής τους στα στρατιωτικά νοσοκομεία»
Πολιτική Υγείας
16/06/2025 - 20:57
Τεχνολογική υπεροχή στην Affidea Νέας Ερυθραίας: Νέα εποχή στη διαγνωστική απεικόνιση
Υπηρεσίες Υγείας
16/06/2025 - 20:17
Οι Οργανώσεις Ασθενών ζητούν να διατηρηθούν τα δικαιώματα ψήφου των εκπροσώπων τους στον ΕΜΑ
Patient Talk
16/06/2025 - 19:59
Προς έγκριση έθεσε ο ΕΜΑ το πρώτο εμβόλιο κατά της δυσεντερίας των χοίρων
Pharma Policy
16/06/2025 - 19:43
Νέο θεραπευτικό σχήμα για την αντιμετώπιση του προχωρημένου καρκίνου των ωοθηκών
Υγεία
16/06/2025 - 19:27
Η Bayer Ελλάς συνεχίζει σταθερά το ταξίδι της δίπλα στην Ομάδα Αιγαίου
Pharma News
16/06/2025 - 19:17
ΕΛΙΚΑΡ: Το CARDIO LIFE STYLE επιστρέφει και φέτος - Δωρεάν είσοδος και συμμετοχή για όλους
Health Talk
16/06/2025 - 19:02
2ο ΣΦΕΕ Summit: Η Ελλάδα στο επίκεντρο για ένα βιώσιμο σύστημα υγείας
Pharma Policy
16/06/2025 - 18:51
JOIST Innovation Park: Η Θεσσαλία στο επίκεντρο του Ιατρικού Τουρισμού
Επικαιρότητα
16/06/2025 - 18:37
Η ΜΕΓΑ Α.Ε. στηρίζει το έργο του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ- Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο»
Patient Talk
16/06/2025 - 18:26
Merck: Χρυσό βραβείο για πρωτοβουλίες που σχετίζονται με το well-being των εργαζομένων της
Pharma News
16/06/2025 - 18:18
Takeda Hellas: Επετειακή εκδήλωση για τα 244 χρόνια από την ίδρυση του μητρικού οργανισμού
Pharma News
16/06/2025 - 17:33
Ερρίκος Ντυνάν: Ξεκίνησε η κλινική εκπαίδευση φοιτητών από το ιστορικό Πανεπιστήμιο του Καρόλου
Υπηρεσίες Υγείας
16/06/2025 - 17:14
Μητσοτάκης: «Ένα διαχρονικό αίτημα 120.000 ασθενών που επισκέπτονταν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ γίνεται πραγματικότητα»
Πολιτική Υγείας
16/06/2025 - 16:58
«Παγωμένος» ώμος: Συνδέεται με την εμμηνόπαυση;
Health Talk
16/06/2025 - 16:04
Τα βακτήρια του στόματος μπορεί να αποκαλύπτουν τυχόν κατάθλιψη
Υγεία
16/06/2025 - 15:00
Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ ο καθηγητής Παθολογίας στη Mayo Clinic Βίκτορ Μοντόρι
Επικαιρότητα
16/06/2025 - 14:17
Γεωργιάδης: Πρεμιέρα για το «βραχιολάκι» και στο ογκολογικό νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι»
Πολιτική Υγείας
16/06/2025 - 13:02
«Πολλά υποσχόμενη» νέα εξέταση μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο στο πάγκρεας σε πρώιμο στάδιο
Υγεία
16/06/2025 - 13:00
ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ: Αδικία χωρίς τέλος για τους συμβεβλημένους οικογενειακούς παιδιάτρους
Πολιτική Υγείας
16/06/2025 - 12:30
Θεμιστοκλέους για κατ' οίκον παράδοση φαρμάκων: Μέχρι την Κυριακή το βράδυ είχαν πραγματοποιηθεί οι πρώτες 280 αιτήσεις
Πολιτική Υγείας
16/06/2025 - 12:12
Καλοκαιρινές γυναικολογικές παγίδες: Προσοχή στο βρεγμένο μαγιό και το νερό της πισίνας
Υγεία
16/06/2025 - 12:00
Τα...κεντριά του καλοκαιριού: οι μέδουσες, οι σφήκες και άλλοι ανεπιθύμητοι επισκέπτες
Υγεία
16/06/2025 - 12:00
Σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις: Πως να περάσετε ανέμελες και «καυτές» διακοπές
Υγεία
16/06/2025 - 12:00
Τριπλάσιος ο κίνδυνος καρκίνου της σκωληκοειδούς απόφυσης σε Gen X και millennials
Υγεία
16/06/2025 - 12:00
Στο Ελληνικό η «Μεγάλη Γιορτή για Άσκηση και Διατροφή» από το Υπουργείο Υγείας και την UNICEF
Πολιτική Υγείας
16/06/2025 - 11:33
Συναγερμός στη Βρετανία με πολλές αναφορές για παρενέργειες μετά από Botox
Ομορφιά
16/06/2025 - 11:00
Λευχαιμία: Ο συνδυασμός δύο στοχευμένων φαρμάκων πιο αποτελεσματικός και ανεκτός από τη χημειοθεραπεία
Pharma News
16/06/2025 - 10:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αγαπηδάκη: «Περισσότεροι από 14.000 πολίτες έχουν παραπεμφθεί για καρδιολογικό έλεγχο»
Πολιτική Υγείας
14/06/2025 - 08:41
Η «ορατότητα» σώζει ζωές: Η απουσία δεδομένων για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα είναι κρίση δημόσιας υγείας
Πολιτική Υγείας
14/06/2025 - 16:32
Γεωργιάδης για κατ' οίκον παράδοση φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ: Τέλος στις ουρές της ντροπής - Η διαδικασία
Πολιτική Υγείας
16/06/2025 - 07:49
Λευχαιμία: Ο συνδυασμός δύο στοχευμένων φαρμάκων πιο αποτελεσματικός και ανεκτός από τη χημειοθεραπεία
Pharma News
16/06/2025 - 10:00
Στο Ελληνικό η «Μεγάλη Γιορτή για Άσκηση και Διατροφή» από το Υπουργείο Υγείας και την UNICEF
Πολιτική Υγείας
16/06/2025 - 11:33
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo