ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η «μάχη του αλκοόλ» - Προστριβές ΠΟΥ-ΕΕ για τις... διατυπώσεις στο σχέδιο για τον καρκίνο

Πολιτική Υγείας
PIXABAY
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απέστειλε επιστολή στους ευρωβουλευτές, εκφράζοντας αυξανόμενη ανησυχία για την κατάσταση του εμβληματικού σχεδίου της ΕΕ για την καταπολέμηση του καρκίνου, λόγω της «επιστημονικά ανακριβούς και ανησυχητικής» διατύπωσης σχετικά με τη χρήση αλκοόλ.
Τρίτη, 07/11/2023 - 14:47
— Photo: PIXABAY
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

Η επιστολή του ΠΟΥ με ημερομηνία 3 Νοεμβρίου απευθυνόταν στους νομοθέτες της Επιτροπής Περιβάλλοντος (ENVI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ψηφίζει σήμερα, Τρίτη 7 Νοεμβρίου, επί μιας σειράς τροπολογιών σε ψήφισμα σχετικά με τις μη μεταδοτικές ασθένειες (ΜΜΚΝ).

Στην Ευρώπη, οι μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, οι χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις και ο καρκίνος, ευθύνονται για το 90% όλων των θανάτων και, ειδικότερα, για το 70% όλων των πρόωρων θανάτων.

Το καλοκαίρι, οι νομοθέτες που μετέχουν στην υποεπιτροπή του Κοινοβουλίου για την υγεία (SANT) άρχισαν να προετοιμάζουν τη μη δεσμευτική έκθεση πρωτοβουλίας με συστάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεταξύ άλλων για τον τρόπο αντιμετώπισης όλων των κύριων παραγόντων κινδύνου που συμβάλλουν στα μη μεταδοτικά νοσήματα.

Με 560 τροπολογίες που κατατέθηκαν από τους ευρωβουλευτές τον Σεπτέμβριο, ένας μικρότερος αριθμός συμβιβαστικών τροπολογιών που συμφωνήθηκαν από τις πολιτικές ομάδες και τον εισηγητή του φακέλου, τον Δανό φιλελεύθερο Erik Paulsen, θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του ψηφίσματος και θα έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να εγκριθούν τελικά από την ENVI, η οποία είναι η «μητρική επιτροπή» της SANT.

«Αν και αναγνωρίζω ότι το έγγραφο αυτό έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, προβληματίζομαι από την τάση που παρατηρείται στην οριστικοποίηση αυτής της κρίσιμης έκθεσης», έγραψε ο Hans Kluge, περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ, στην επιστολή προς τους νομοθέτες.

Ειδικότερα, η προσπάθεια να αμβλυνθεί ο κίνδυνος ανάπτυξη καρκίνου από το αλκοόλ στις συμβιβαστικές τροπολογίες, προειδοποιώντας μόνο για μια υποτιθέμενη «επιβλαβή χρήση», δεν ακούστηκε καλά στα μέλη της εξειδικευμένη υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία, στις αρχές του 2023, εξέδωσε θέση στην οποία αναφέρει ότι κανένα επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ δεν είναι ασφαλές για την υγεία μας.

«Η ορολογία "μέτρια και υπεύθυνη πληροφόρηση για την κατανάλωση αλκοόλ" ή "επιβλαβής κατανάλωση αλκοόλ" είναι επιστημονικά ανακριβής και ανησυχητική στο πλαίσιο της πρόληψης του καρκίνου», αναφέρεται στην επιστολή του ΠΟΥ.

Στο τελικό συμβιβαστικό έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή της ιστοσελίδας Euractiv, η αναφορά στην «κατανάλωση αλκοόλ» αφαιρέθηκε από την παράγραφο 3 του κειμένου, η οποία περιλάμβανε έναν κατάλογο παραγόντων και καθοριστικών παραγόντων που «αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης μη επιδημιογόνων νοσημάτων».

Ο κατάλογος απαριθμεί άλλους παράγοντες κινδύνου καρκίνου, όπως η χρήση καπνού, η ανθυγιεινή διατροφή και η έκθεση σε χημικές ουσίες, ενώ διατηρεί μόνο μια αναφορά στην «επιβλαβή χρήση αλκοό뻬.

Παρομοίως, μια άλλη αναφορά στην «κατανάλωση αλκοόλ», που αρχικά είχε συμπεριληφθεί στην παράγραφο 6 ως «παράγοντας κινδύνου για πολλαπλά μη επικίνδυνα νοσήματα», καταργήθηκε επίσης, υποδεικνύοντας για άλλη μια φορά μόνο τη διατύπωση σχετικά με την «επιβλαβή χρήση».

Οι ανησυχίες του ΠΟΥ

Η καταπολέμηση του καρκίνου αποτέλεσε κορυφαία προτεραιότητα για την Πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen κατά την πενταετή θητεία της και η εμβληματική πρωτοβουλία ενός σχεδίου της ΕΕ για την καταπολέμηση του καρκίνου παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2021.

Παρόλο που θεωρεί το σχέδιο «τόσο μια έγκαιρη όσο και επιτακτική πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην ενίσχυση της πρόληψης και της φροντίδας για τον καρκίνο σε ολόκληρη την Ευρώπη», ο ΠΟΥ ανησυχεί για την εφαρμογή του.

«Παρακολουθώ στενά την εφαρμογή του σχεδίου της ΕΕ για την καταπολέμηση του καρκίνου με αυξανόμενη ανησυχία, παρατηρώντας πώς οι αρχικές ισχυρές δεσμεύσεις του εγγράφου έχουν σιγά-σιγά διαβρωθεί σε διάφορα έγγραφα», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Κλούγκε του ΠΟΥ.

Την επιστολή ακολούθησε μια άλλη πρωτοφανής κοινή δήλωση που υπογράφηκε από το περιφερειακό γραφείο του ΠΟΥ στην Ευρώπη και τον εξειδικευμένο οργανισμό του για τον καρκίνο (IARC), η οποία δημοσιοποιήθηκε την ημέρα πριν από την ψηφοφορία (6 Νοεμβρίου).

Στη δημόσια δήλωση, οι δύο οργανισμοί του ΟΗΕ επανέλαβαν ότι «η συμβολή της κατανάλωσης αλκοόλ στη συχνότητα εμφάνισης και θνησιμότητας του καρκίνου θα πρέπει να αναγνωρίζεται σαφώς χωρίς τη χρήση προσδιορισμών ή παραπλανητικών επιθέτων, όπως "επιβλαβής" ή "βαριά" κατανάλωση αλκοόλ ή "υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ"».

Ο ΠΟΥ διαμαρτυρήθηκε επίσης για την εξαφάνιση από τις συμβιβαστικές τροπολογίες μιας αναφοράς στην προειδοποιητική επισήμανση για την υγεία ως σύσταση προς το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ για τη βελτίωση της ενημέρωσης των καταναλωτών.

«Η αφαίρεση της δέσμευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εισαγωγή προειδοποιητικών ετικετών για τον καρκίνο σε αυτό το ψήφισμα εκτρέπει την ευρωπαϊκή προσπάθεια από τη φιλόδοξη πορεία της για τη μείωση του επιπολασμού και της επίπτωσης του καρκίνου στην ΕΕ», τονίζεται στην επιστολή.

Κοινοβουλευτική ίντριγκα και συμβιβασμός

Η αφαίρεση της αναφοράς στην «κατανάλωση αλκοόλ» αποτελεί κοινοβουλευτική ίντριγκα, καθώς στους προκαταρκτικούς συμβιβασμούς που είχαν αρχικά συμφωνηθεί από τις ομάδες και τον εισηγητή, υπήρχε η διατύπωση «κατανάλωση αλκοόλ, ιδίως η επιβλαβής χρήση αλκοόλ».

«Αν και δεν είναι πολύ επιστημονική», έγινε δεκτή από τους ευρωβουλευτές που εργάζονταν πάνω στον φάκελο «σε πνεύμα συμβιβασμού», δήλωσε με πηγή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κοινοβουλευτική.

Ωστόσο, το μέρος «κατανάλωση αλκοόλ κυρίως» καταργήθηκε όταν οι διαπραγματεύσεις των ομάδων είχαν ήδη τελειώσει, σύμφωνα με την πηγή, η οποία έδειξε με το δάχτυλο την πίεση προς το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) να διατηρηθεί η αναφορά μόνο στην «επιβλαβή χρήση αλκοόλ».

Μια πηγή του ΕΛΚ που εργάστηκε για τον φάκελο δεν επιβεβαίωσε ότι η ομάδα τους ήταν πίσω από την εξαφάνιση, αλλά εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις συμβιβαστικές τροπολογίες και τη συμπερίληψη του όρου «επιβλαβής χρήση».

Η πηγή εξήγησε ότι η κύρια επιδίωξη του ΕΛΚ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το κείμενο ήταν να ευνοηθεί μια διατύπωση που ήδη χρησιμοποιούνταν στη θέση του Κοινοβουλίου σχετικά με την καταπολέμηση του καρκίνου, η οποία θεωρήθηκε ένα ισορροπημένο σχέδιο για να βασιστεί.

Επικοινωνώντας με το Euractiv, ο εισηγητής δεν εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν στην αφαίρεση τόσο της διατύπωσης «χρήση αλκοόλ» όσο και της διατύπωσης «προειδοποίηση για την υγεία» από το κείμενο μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος άρθρου.

Τον Οκτώβριο, οργανώσεις που εκπροσωπούν τον αμπελοοινικό τομέα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Comité Européen des Entreprises Vins (CEEV) και του λόμπι των αγροτών της ΕΕ Copa-Cogeca, έστειλαν επιστολή, την οποία είδε η Euractiv, στα μέλη της επιτροπής SANT ζητώντας να διατηρηθεί στην έκθεση «η σαφής διάκριση μεταξύ της επιβλαβούς χρήσης αλκοόλ και της μέτριας/υπεύθυνης κατανάλωσης».

Σε άλλη επιστολή προς τους ευρωβουλευτές ενόψει της ψηφοφορίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Μελέτη του Ήπατος (EASL) και η Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την Πολιτική του Αλκοόλ (Eurocare) κάλεσαν τους ευρωβουλευτές να απορρίψουν τις συμβιβαστικές τροπολογίες, καθώς η διατύπωσή τους «είναι παραπλανητική, καθώς υπονομεύει το γεγονός ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ».

Οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της Eurocare, θα διανείμουν φυλλάδια έξω από την αίθουσα όπου οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν τον φάκελο την Τρίτη «καταδικάζοντας την ευθυγράμμιση ορισμένων ευρωβουλευτών που είναι υπεύθυνοι για την έκθεση με επιχειρήματα που υποστηρίζονται από τη βιομηχανία αλκοόλ», δήλωσε στην ιστοσελίδα Euractiv η γενική γραμματέας της Eurocare, Florence Berteletti.

Πηγή: EURACTIV

  • ΑΛΚΟΟΛ
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στη Βουλγαρία η επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου - Συζητήσεις για την καταπολέμηση του καρκίνου και την ψυχική υγεία
Στη Βουλγαρία η επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου - Συζητήσεις για την καταπολέμηση του καρκίνου και την ψυχική υγεία 07 Νοεμβρίου 2023
Κρίσιμο το «σπάσιμο των σιλό» για τον έλεγχο και τη φροντίδα ασθενών με καρκίνο 07 Νοεμβρίου 2023
Κρίσιμο το «σπάσιμο των σιλό» για τον έλεγχο και τη φροντίδα ασθενών με καρκίνο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προειδοποίηση από τον ΠΟΥ για «κρίσιμες ελλείψεις» σε ιατρικό εξοπλισμό στη Γάζα
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 21:34

Προειδοποίηση από τον ΠΟΥ για «κρίσιμες ελλείψεις» σε ιατρικό εξοπλισμό στη Γάζα

Ο ΠΟΥ αναβαθμίζει σε «πολύ υψηλό» τον επιδημιολογικό κίνδυνο από την έξαρση του Έμπολα στο Κονγκό
Υγεία
22/05/2026 - 17:21

Ο ΠΟΥ αναβαθμίζει σε «πολύ υψηλό» τον επιδημιολογικό κίνδυνο από την έξαρση του Έμπολα στο Κονγκό

Η Λάρισα γίνεται «πιλότος» για την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ με το πρόγραμμα «Rethink Drink 360°»
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 20:14

Η Λάρισα γίνεται «πιλότος» για την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ με το πρόγραμμα «Rethink Drink 360°»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει τα δικαιώματα των θυμάτων εγκλήματος με νέα εργαλεία
Επικαιρότητα
21/05/2026 - 23:34

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει τα δικαιώματα των θυμάτων εγκλήματος με νέα εργαλεία

Εκδήλωση της FairLife LCC στα Ιωάννινα για την πρόληψη και τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα
Patient Talk
21/05/2026 - 20:16

Εκδήλωση της FairLife LCC στα Ιωάννινα για την πρόληψη και τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα

Κομισιόν: Πολύ χαμηλός ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό Έμπολα στην Ευρωπαική Ένωση
Υγεία
20/05/2026 - 20:28

Κομισιόν: Πολύ χαμηλός ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό Έμπολα στην Ευρωπαική Ένωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πώς να σταματήσετε το doomscrolling χωρίς να ξεφορτωθείτε το κινητό σας
Ψυχική Υγεία
23/05/2026 - 10:00
Αυτοτραυματισμός: Πάνω από 500 νέοι έχουν ζητήσει βοήθεια στην αρμόδια δομή της χώρας
Ψυχική Υγεία
23/05/2026 - 08:50
Αντιδρά η ΕΙΝΑΠ στις εξετάσεις εισόδου στην ειδικότητα: «Κι άλλος φραγμός για τους νέους γιατρούς»
Πολιτική Υγείας
23/05/2026 - 08:24
Περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι στην Ελλάδα πάσχουν από Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου
Patient Talk
23/05/2026 - 03:47
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί τη γεφύρωση του έμφυλου χάσματος στην φροντίδα
Επικαιρότητα
23/05/2026 - 00:11
Τα Κέντρα Πρόληψης ζητούν θεσμική θωράκιση για την προστασία των ανηλίκων από τις εξαρτήσεις
Ψυχική Υγεία
22/05/2026 - 23:34
Ανάρτηση Γεωργιάδη για τη μεγάλη μάχη και την τελική νίκη μικρής ασθενούς με σπάνια αιματολογική νόσο
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 22:23
Stalking: Από την εμμονή που δημιουργεί η απόρριψη έως την κλιμάκωση της βίας - Η αντιμετώπιση του φαινομένου
Ψυχική Υγεία
22/05/2026 - 22:11
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το βρογχικό άσθμα
Υγεία
22/05/2026 - 21:56
Προειδοποίηση από τον ΠΟΥ για «κρίσιμες ελλείψεις» σε ιατρικό εξοπλισμό στη Γάζα
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 21:34
«Υγειονομική Μέριμνα για όλους από τις Ένοπλες Δυνάμεις» με αποστολές σε Έβρο, Κιλκίς και Καστοριά
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 21:11
Μεγάλη γιορτή του ΕΕΣ για τους μαθητές του Κοινωνικού Φροντιστηρίου
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 20:38
Η Λάρισα γίνεται «πιλότος» για την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ με το πρόγραμμα «Rethink Drink 360°»
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 20:14
«Καμπανάκι» από την ΕΙΝΑΠ για τις προσλήψεις γιατρών στα νοσοκομεία: «Οι ανάγκες παραμένουν ακάλυπτες»
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 19:48
«Ιπποκράτειο Ίδρυμα Έρευνας για τον Καρκίνο»: Sold out το πρώτο φιλανθρωπικό Gala
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 19:27
Ο ΙΣΑ ζητεί τροποποίηση του πλαισίου που αφορά τους ιατρούς που αλλάζουν ειδικότητα
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 19:11
OEE και ΟΔΙΠΥ παρουσίασαν το Εθνικό Πλαίσιο Προτύπων Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 18:56
Ποιες δερματικές παθήσεις βελτιώνονται και ποιες επιδεινώνονται το καλοκαίρι
Health Talk
22/05/2026 - 18:34
Διατροφή και κατάθλιψη: Τα θρεπτικά συστατικά που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισής της
Διατροφή
22/05/2026 - 18:11
Αφιερωμένος στη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου ο Μάιος
Υγεία
22/05/2026 - 17:44
Ο ΠΟΥ αναβαθμίζει σε «πολύ υψηλό» τον επιδημιολογικό κίνδυνο από την έξαρση του Έμπολα στο Κονγκό
Υγεία
22/05/2026 - 17:21
Εργαζόμενοι στο Θριάσιο: «Η αναγνώριση δεν είναι χειροκροτήματα αλλά αυξήσεις και μόνιμες προσλήψεις»
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 17:03
Στον «Ευαγγελισμό» με ξαφνική αδιαθεσία η Αγαπηδάκη, κανένας λόγος ανησυχίας για την υγεία της
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 16:39
Εντοπίστηκε πιθανή σχέση μεταξύ του καρκίνου του παχέος εντέρου και των δρομέων αντοχής
Υγεία
22/05/2026 - 16:08
Άτμισμα και καρκίνος: Τα νέα επιστημονικά δεδομένα επαναφέρουν τις ανησυχίες
Υγεία
22/05/2026 - 15:46
Στο πλευρό των παιδιών που ζουν με αιμορροφιλία και των οικογενειών τους η Sobi
Pharma News
22/05/2026 - 15:13
O "ροζ θόρυβος" μπορεί να μειώσει την ποσότητα του αναισθητικού που απαιτείται στη νάρκωση
Υγεία
22/05/2026 - 15:01
ΙΣΑ: Ξεκινούν οι πληρωμές ιατρών για το πρόγραμμα μαστογραφίας «Δοξιάδη»
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 14:39
Λιποίδημα: η επώδυνη πάθηση που συγχέεται συχνά με την παχυσαρκία
Υγεία
22/05/2026 - 14:00
Μ. Βρετανία: Σχεδόν το 50% θα χώριζε αν το κατοικίδιο δεν συμπαθούσε τον ερωτικό τους σύντροφο
Pet
22/05/2026 - 13:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έμπολα: Οι ΗΠΑ συνεργάζονται με μια μικρή εταιρεία βιοτεχνολογίας για μια πειραματική θεραπεία
Pharma News
21/05/2026 - 09:00
Συντηρητικά τροφίμων συνδέονται με υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις
Διατροφή
21/05/2026 - 10:00
TikunOlam Ελλάδος: Νέα μείωση τιμών σε όλα τα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Pharma News
21/05/2026 - 11:39
Ο υπουργός Υγείας ζήτησε την απομάκρυνση αναισθησιολόγου από το ΕΣΥ γιατί ζήτησε φακελάκι
Πολιτική Υγείας
21/05/2026 - 11:52
ΠΟΕΔΗΝ: Θετική αλλά ανεπαρκής η ένταξη νοσηλευτών και διασωστών στα βαρέα και ανθυγιεινά
Πολιτική Υγείας
21/05/2026 - 13:57
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo