ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η αντιμετώπιση του επενδυτικού κενού στην υγεία σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

Πολιτική Υγείας
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το έργο Healthy Investment Central Eastern Europe (HICEE) στοχεύει στην ενίσχυση της καινοτομίας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (CEE), όπου οι startups λαμβάνουν μόνο το ένα τρίτο του ευρωπαϊκού μέσου όρου επενδύσεων από κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capitals).
Πέμπτη, 25/01/2024 - 21:38
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
News4Health Team News4Health Team

Το έργο συντονίζεται από το EIT Health, το κορυφαίο δίκτυο καινοτομίας στην υγεία στην Ευρώπη, και αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT) που αποτελεί όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εταίροι του έργου αντιπροσωπεύουν παρόχους υπηρεσιών ανάπτυξης επιχειρήσεων και δίκτυα επενδυτών από την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Σλοβακία και την Σλοβενία, καθώς και κέντρα καινοτομίας από το Βέλγιο και την Ολλανδία. Η διετής πρωτοβουλία υλοποιείται στρατηγικά στο πλαίσιο του Horizon Europe, του κορυφαίου προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ.

HICEE LOGO

Η περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αποτελούσε μόλις το 3,2% των συνολικών επενδύσεων από venture capital στην Ευρώπη το 2021. Οι start-ups που έλαβαν υποστήριξη έλαβαν μάλιστα κατά μέσο όρο επένδυση 1,2 εκατομμυρίων ευρώ, μόλις το ένα τρίτο του ευρωπαϊκού μέσου όρου των 3,8 εκατομμυρίων ευρώ. Η προσέλκυση κεφαλαίων είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στις αναπτυσσόμενες ευρωπαϊκές περιοχές, που χαρακτηρίζονται ως αναπτυσσόμενα οικοσυστήματα καινοτομίας, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Δείκτη Καινοτομίας. Οι αιτίες, της παραπάνω πρόκλησης, περιλαμβάνουν λιγότερους στόχους επενδύσεων, χαμηλό αριθμό επενδυτών, καθώς και μια απροθυμία για επένδυση κεφαλαίων διασυνοριακά.

«Η έρευνα δείχνει ότι το κενό επενδύσεων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη οφείλεται στον χαμηλό αριθμό έργων και επενδύσεων. Για να το αντιμετωπίσει αυτό, το HICEE εστιάζει στην υποστήριξη των Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας, στην καλλιέργεια της ανταλλαγής γνώσεων μέσω της οικοδόμησης ικανοτήτων και στη δημιουργία κατάλληλων υποδομών επενδύσεων. Το πρόγραμμα αναγνωρίζει τις συγκεκριμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι startups υγείας και επιστημών της ζωής και στοχεύει στο να εξοπλίσει τους ενδιαφερόμενους με τις γνώσεις που χρειάζονται για επιτυχημένη είσοδο στην αγορά», εξηγεί η Magda Krakowiak, Διευθύντρια του EIT Health Accelerator.

HICEE 2

Προσέλκυση 3 εκατομμυρίων ευρώ σε κεφάλαια

Ο στόχος του έργου HICEE είναι η δημιουργία βιώσιμων οικοσυστημάτων επενδύσεων, η προσέλκυση τοπικών και διεθνών επενδυτών, η παροχή υποστήριξης στην διαχείριση κινδύνων, και η συνεχής κοινοποίηση επιτυχημένων αποτελεσμάτων για την προώθηση της αλληλεπίδρασης με τους επενδυτές. Το έργο θα ξεκινήσει στις χώρες όπου εδρεύουν οι εταίροι, δηλαδή στην Πολωνία, την Ουγγαρία, την Σλοβακία και την Σλοβενία και θα επεκταθεί αργότερα και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης. Το πρόγραμμα αναμένεται να ενισχύσει με νέες μεθοδολογίες τουλάχιστον 10 οργανισμούς υποστήριξης startup, όπως Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας (TTOs). Επίσης, στοχεύει στην εκπαίδευση επιπλέον 30 εκπαιδευτών, που έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν έως και 150 προγράμματα καινοτομίας/startup ετησίως. Άλλα προσδοκώμενα αποτελέσματα περιλαμβάνουν την αξιολόγηση 25 start-ups υγείας που παρουσιάζουν προχωρημένη επενδυτική ετοιμότητα σε διεθνείς αγορές και την προσέλκυση εκατομμυρίων σε διασυνοριακές κοινές επενδύσεις. Παράλληλα, ψηφιακά εγχειρίδια επενδύσεων και ένα επιστημονικό πληροφοριακό έγγραφο με πολιτικές επενδύσεων, που δημοσιεύονται ως μέρος της δέσμευσης του έργου για κοινοποίηση γνώσεων, θα λειτουργήσουν ως πολύτιμοι οδηγοί για τους επενδυτές, συμβάλλοντας σε μια πιο ενημερωμένη και ενδυναμωμένη επενδυτική κοινότητα.

Στοχεύοντας σε Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας, πανεπιστήμια, επενδυτές και φορείς καινοτομίας, το HICEE δίνει έμφαση στην ανάγκη συνεργασίας, που θα ενισχύσει την καινοτομία στην περιοχή. Το πρόγραμμα επιδιώκει να συμπεριλάβει άμεσα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, περιφερειακούς και εθνικούς φορείς καινοτομίας και ευρωπαίους πολιτικούς, για να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που ευνοεί τη μακροχρόνια ανάπτυξη και τη σύναψη ζωντανών και διαρκών σχέσεων μεταξύ των παικτών καινοτομίας στην περιοχή και πέραν αυτής.

HICEE 1

Εταίροι της κοινοπραξίας HICEE

Η κοινοπραξία του έργου αποτελείται από 10 εταίρους προερχόμενους από 7 ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό περιλαμβάνει το EIT Health (DE) ως συντονιστή, το συνδεδεμένο EIT Health SI (DE) και τους κύριους δικαιούχους, δηλαδή τη Civitta (SK), το Cobinangels (PL), το Crowdberry (SK), το EIT Health InnoStars (InnoStars) (DE), το Hungarian Business Angel Network (HunBAN) (HU), το Ljubljanski Univerzitetni Incubator (SI), το MEDVIA (BE) και το TU Delft (NL).

Επιπλέον, η πρωτοβουλία θα αντλήσει τεχνογνωσία εξωτερικών ενδιαφερομένων μερών και μελών συμβουλευτικών ομάδων, όπως το KU Leuven (BE), το Danube Angels (AT), το Hungarian Export Promotion Agency Nonprofit, Inc. (HU), το Business Angels Europe BAE (BE), το Karolinska Institutet Innovations AB KII (SE), το European Investment Fund EIF (LU), το Invest Europe IE (BE), και το Arima d.o.o / Business Angels of Slovenia (SI).

Οι περισσότεροι από τους εταίρους του έργου HICEE είναι ήδη εμπλεκόμενοι σε δραστηριότητες στενά συνδεδεμένες με το πεδίο δράσης του έργου στις περιοχές τους. Η Civitta διαχειρίζεται ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης επιχειρήσεων και μαζί με το το TU Delft, το Ljubljanski Univerzitetni Incubator και το InnoStars έχουν ένα πολύ ισχυρό ιστορικό συνεργασίας σε κοινά προγράμματα, όπως το πρόγραμμα DRIVE ή το RIS Jumpstarter. Το EIT Health και το EIF έχουν ήδη μια αξιόπιστη εργασιακή σχέση και παρέχουν ροές συναλλαγών με μειωμένο κίνδυνο σε συνεργαζόμενους ευρωπαίους επενδυτές μέσω της κοινής ανάπτυξης του Venture Center of Excellence (VCoE), ενός δημόσιο-ιδιωτικού προγράμματος συνεπένδυσης που συνδέεται με το Sustainable Development Umbrella Fund (SDUF) ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ.

«Το HICEE αποτελεί ένα βασικό βήμα προς την καλλιέργεια ενός δυναμικού οικοσυστήματος καινοτομίας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Για να διασφαλίσουμε την ευρεία υιοθέτηση των αποτελεσμάτων του έργου, θα επωφεληθούμε από την εκτεταμένη εμβέλεια του EIT Health InnoStars και του προγράμματός του Regional Innovation Scheme (RIS), το οποίο λειτουργεί σε 13 αναπτυσσόμενες περιοχές. Με την κοινή δέσμευση των μερών ενδιαφέροντος, των επενδυτών και των καινοτόμων, είμαι αισιόδοξος ότι το πρόγραμμα θα αφήσει ένα διαρκές αποτύπωμα στο οικονομικό και υγειονομικό τοπίο της περιοχής», πρόσθεσε ο Balazs Furjes, Διευθυντής του EIT Health InnoStars.

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα HICEE, επισκεφθείτε το Funding & tenders (europa.eu).

  • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
  • ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
  • ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
  • EIT HEALTH

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΟΜ: Τα ρεκόρ του 2023 στις μεταμοσχεύσεις οργάνων, ιστών και κυττάρων στην Ελλάδα
ΕΟΜ: Τα ρεκόρ του 2023 στις μεταμοσχεύσεις οργάνων, ιστών και κυττάρων στην Ελλάδα 25 Ιανουαρίου 2024
Διευκρινίσεις Γεωργιάδη για τη λειτουργία και το κόστος των απογευματινών χειρουργείων του ΕΣΥ 29 Ιανουαρίου 2024
Διευκρινίσεις Γεωργιάδη για τη λειτουργία και το κόστος των απογευματινών χειρουργείων του ΕΣΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ συμμετέχει σε «White Paper» για την όραση των καρδιομεταβολικών ασθενειών
Patient Talk
20/05/2026 - 07:26

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ συμμετέχει σε «White Paper» για την όραση των καρδιομεταβολικών ασθενειών

Ενιαίες απαιτήσεις για την αξιολόγηση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 15:34

Ενιαίες απαιτήσεις για την αξιολόγηση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων

N.Παπανδρέου: Τα γεωπολιτικά παιχνίδια με τα φάρμακα κοστίζουν ζωές – Έμφαση στην ευρωπαϊκή φαρμακευτική αυτονομία
Pharma Policy
19/05/2026 - 13:15

N.Παπανδρέου: Τα γεωπολιτικά παιχνίδια με τα φάρμακα κοστίζουν ζωές – Έμφαση στην ευρωπαϊκή φαρμακευτική αυτονομία

Το ECDC ενεργοποιεί την task force της ΕΕ για την αντιμετώπιση του Έμπολα
Πολιτική Υγείας
18/05/2026 - 17:29

Το ECDC ενεργοποιεί την task force της ΕΕ για την αντιμετώπιση του Έμπολα

ECDC: Χαμηλός προς το παρόν ο κίνδυνος μόλυνσης κατοίκων της ΕΕ από τον ιό Έμπολα
Υγεία
15/05/2026 - 19:28

ECDC: Χαμηλός προς το παρόν ο κίνδυνος μόλυνσης κατοίκων της ΕΕ από τον ιό Έμπολα

Ενεργοποιήθηκε το ευρωπαϊκό εργαλείο IPCR για την παρακολούθηση της έξαρσης κρουσμάτων χανταϊού
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 23:03

Ενεργοποιήθηκε το ευρωπαϊκό εργαλείο IPCR για την παρακολούθηση της έξαρσης κρουσμάτων χανταϊού

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επισκέψεις Πατούλη σε νοσοκομεία της Αττικής - Προτεραιότητα η αναβάθμιση του συστήματος υγείας
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 11:15
Οι λιγότερο γυμνασμένοι πρέπει να ασκούνται περισσότερο από τους πιο fit για να αποκομίσουν τα ίδια οφέλη
Fitness
20/05/2026 - 11:00
Δαφνί: Τρόφιμος στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο δολοφονήθηκε από άλλον ασθενή
Επικαιρότητα
20/05/2026 - 10:06
Η ταχύτητα γραφής πιθανό σημάδι γνωστικής έκπτωσης στους ηλικιωμένους
Υγεία
20/05/2026 - 10:00
Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών: Η κλινική έρευνα πυλώνας καινοτομίας, πρόσβασης και ανάπτυξης για Ελλάδα και Ευρώπη
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 09:30
Έμπολα: Δεισιδαιμονία, εμφύλιος, έλλειψη πόρων - Τα συστατικά της "τέλειας υγειονομικής καταιγίδας"
Υγεία
20/05/2026 - 09:00
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ συμμετέχει σε «White Paper» για την όραση των καρδιομεταβολικών ασθενειών
Patient Talk
20/05/2026 - 07:26
Δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη σε μαθητές για τις Πανελλήνιες από το Γ. Ν. Τρικάλων
Ψυχική Υγεία
20/05/2026 - 03:43
Επιτυχημένη η ενημερωτική δράση του ΕΕΣ στη Βόρεια Ελλάδα για τον καρκίνο του μαστού
Υγεία
20/05/2026 - 00:08
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων εκπονεί νέα μελέτη για τη διανομή των ΦΥΚ
Pharma Policy
19/05/2026 - 23:42
Νέα εμπειρία φροντίδας και ενδυνάμωσης για τους φαρμακοποιούς της σύγχρονης εποχής
Επικαιρότητα
19/05/2026 - 23:16
Κοινό φάρμακο για το άσθμα δίνει ελπίδες κατά των επιθετικών καρκίνων
Υγεία
19/05/2026 - 22:41
Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πολική αρκούδα στη Νορβηγία
Επικαιρότητα
19/05/2026 - 22:14
Νέα δωρεά ασθενοφόρου στο ΕΚΑΒ για την ενίσχυση του τομέα Βόρειας Εύβοιας
Επικαιρότητα
19/05/2026 - 21:57
Η νέα σύνθεση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής
Επικαιρότητα
19/05/2026 - 21:32
Θεσσαλονίκη: Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει ραγδαία την ιατρική και την οδοντιατρική πράξη
Digital Health
19/05/2026 - 21:14
Γεωργιάδης στο Regional Growth Conference 2026: «Οι αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας για την ανάπτυξη της περιφέρειας»
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 20:56
Έμπολα: Δέκα ερωταπαντήσεις για την επιδημία που κηρύχθηκε παγκόσμια υγειονομική έκτακτη ανάγκη
Υγεία
19/05/2026 - 20:19
Αγγελής: Τα κριτήρια ένταξης των νέων θεραπειών στο Ταμείο Καινοτομίας που ξεκινάει τον Σεπτέμβριο
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 19:24
Συχνές, αλλά όχι «απλές» οι αλλεργίες στην παιδική ηλικία - Οι παράγοντες κινδύνου
Health Talk
19/05/2026 - 18:57
Θεσσαλονίκη: Στο Αυτόφωρο τραυματιοφορέας νοσοκομείου έπειτα από «θερμό» επεισόδιο με συγγενή ασθενούς
Επικαιρότητα
19/05/2026 - 18:23
ΣΠΕΑ: Παιδιά με αιμορροφιλία έμαθαν τα μυστικά του στίβου από σημαντικούς αθλητές
Patient Talk
19/05/2026 - 17:49
Επιμένουν οι ανισότητες στην πρόσβαση σε νέα φάρμακα στην Ευρώπη
Pharma Policy
19/05/2026 - 17:23
Ανήσυχος ο ΠΟΥ για την επιδημία του ιού Έμπολα σε Κονγκό και Ουγκάντα
Υγεία
19/05/2026 - 16:46
ΣΦΕΕ: Επένδυση στην υγεία, την καινοτομία και την οικονομία της χώρας οι κλινικές μελέτες
Pharma Policy
19/05/2026 - 16:33
Συμφωνία FAMAR με την GE HealthCare για την παραγωγή ιωδιούχων σκιαγραφικών υγρών
Pharma News
19/05/2026 - 16:18
Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία: Ποιοι πρέπει να προστατεύονται πολύ περισσότερο από τον ήλιο
Υγεία
19/05/2026 - 16:00
Ενιαίες απαιτήσεις για την αξιολόγηση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 15:34
Πως ένα τζελ μπορεί να φέρει ένα μέλλον χωρίς ενέσεις ινσουλίνης
Υγεία
19/05/2026 - 15:00
Θεμιστοκλέους: Το ΕΣΥ έγινε ξανά ελκυστικό για τους νέους ιατρούς
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 14:05

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Προλαμβάνω: Τρία νέα δωρεάν πρόγραμματα πρόληψης για υπέρταση, καρκίνο πνεύμονα και δέρματος
Πολιτική Υγείας
18/05/2026 - 08:30
Γιαννάκος: 40 ανήλικα σε παιδιατρικά νοσοκομεία λόγω ελλείψεων στις δομές πρόνοιας
Πολιτική Υγείας
18/05/2026 - 11:00
Πράσινο φως από τον FDA σε αντιυπερτασικό που "δαμάζει" την αρρύθμιστη πίεση
Pharma News
18/05/2026 - 12:00
Αγαπάτε το καρπούζι; Τι δείχνει αυτό για τις διατροφικές συνήθειες σας αλλά και για τον οργανισμό σας
Διατροφή
18/05/2026 - 14:00
Εγκρίθηκε νέα μονοθεραπεία για παιδιά με σπάνιους όγκους εγκεφάλου
Pharma News
18/05/2026 - 15:36
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo