ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

HIV/AIDS: Υποχώρηση των κρουσμάτων HIV λοίμωξης το 2022 στη χώρα μας

Πολιτική Υγείας
Pexels
Η έκθεση του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη των κρουσμάτων του HIV στην Ελλάδα τους πρώτους 10 μήνες του έτους δείχνει σημάδια μείωσης των νέων λοιμώξεων. Οι επιστήμονες, όμως, προειδοποιούν πως πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί.
Τρίτη, 22/11/2022 - 21:20
— Photo: Pexels
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία της λοίμωξης HIV στη χώρα μας προκύπτουν από τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε για το 2022 ο ΕΟΔΥ, σημειώνοντας, όμως, πως πρέπει να αντιμετωπιστούν με προσοχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία την περίοδο 1/1/22 – 31/10/22 διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 430 νέα περιστατικά HIV λοίμωξης (4,0 ανά 100.000 πληθυσμού), εκ των οποίων τα 343 (79,8%) αφορούν σε άνδρες και τα 87 (20,2%) σε γυναίκες.

«Οι νέες διαγνώσεις HIV ανά 100.000 πληθυσμού για την περίοδο αυτή, φαίνεται να κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με εκείνες που δηλώθηκαν τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα των 11 προηγούμενων ετών», αναφέρει η έκθεση. Στην ίδια όμως έκθεση τονίζεται ότι «η μείωση που παρατηρείται στις νέες διαγνώσεις του HIV/AIDS κατά τους δέκα μήνες του 2022 θα πρέπει να ερμηνευτεί με προσοχή», εξηγώντας πως θα πρέπει να αναμένουμε και την αποστολή των δηλώσεων από τους υγειονομικούς φορείς της χώρας για το σύνολο του έτους.

Μιλώντας σε συνέντευξης τύπου ενόψει του 34ου Πανελλήνιου Συνεδρίου AIDS, ο Λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς εξήγησε πως η μείωση των κρουσμάτων επιτυγχάνεται χάρη στην πιο έγκυρη διάγνωση, αλλά και στην αποτελεσματικότητα των θεραπειών που μειώνουν τόσο το ιικό φορτίο που καθίσταται μη ανιχνεύσιμο, εμποδίζοντας τις μεταδόσεις και τη διασπορά, ενώ έχουν περιοριστεί και ο αριθμός που συνδεόταν με τις μεταναστευτικές ροές.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας Γιώτα Τουλούμη, η εικόνα δεν ξεκάθαρη και τα στοιχεία οδηγούν σε διφορούμενα αποτελέσματα. Όπως εξήγησε, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για το 34ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS, δεν είναι σαφές αν πρόκειται όντως για αποτέλεσμα της αποφυγής επικίνδυνων συμπεριφορών, που οδηγούν στην μετάδοση του ιού ή ουσιαστικά μιλάμε για υποδιάγνωση, δηλαδή για αποτέλεσμα λιγότερων τακτικών ελέγχων, ειδικά από τις πλέον ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως οι τοξικοεξαρτημένοι.

Βάσει της έκθεσης του ΕΟΔΥ, τα περισσότερα περιστατικά, που διαγνώσθηκαν και δηλώθηκαν τους δέκα μήνες του 2022, αφορούσαν σε άτομα που μολύνθηκαν μέσω της απροφύλακτης σεξουαλικής επαφής, κυρίως μεταξύ ανδρών.

«Ειδικότερα, οι 202 (46,98%) νέες HIV διαγνώσεις αφορούν σε άνδρες που είχαν απροφύλακτες σεξουαλικές επαφές με άνδρες (ΑΣΑ), ενώ οι 94 (21,86%) αφορούν σε άτομα που μολύνθηκαν μέσω της απροφύλακτης ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής».

«Η από κοινού χρήση ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών δηλώθηκε ως πιθανός τρόπος μόλυνσης για 52 (12,09%) νέα περιστατικά», προσθέτουν οι συντάκτες της μελέτης.

Όπως σημειώνεται, «κατά τους 10 μήνες του 2022 διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν 5 περιστατικά κάθετης μετάδοσης του ιού, αλλοδαπής εθνικότητας, εκ των οποίων μόνο το ένα γεννήθηκε στην Ελλάδα το 2022. Τα υπόλοιπα τέσσερα είχαν μολυνθεί κατά τη γέννηση στη χώρα προέλευσής τους.

Διαβάστε σχετικά ⇒ Τα νέα κρούσματα HIV μειώθηκαν: Πρόκειται για επιτυχία στον έλεγχο ή αποτέλεσμα των περιορισμών της πανδημίας;

Διαχρονικά οι νέες διαγνώσεις HIV αφορούν στην πλειοψηφία τους σε άτομα ελληνικής εθνικότητας. Από το 2012 σημειώνεται σταδιακή μείωση των νέων περιστατικών HIV ελληνικής εθνικότητας, η οποία συμβαδίζει με την τάση που έχει παρατηρηθεί στο σύνολο των ετήσιων νέων διαγνώσεων. Οι νέες διαγνώσεις ατόμων αλλοδαπής εθνικότητας μειώθηκαν σταδιακά κατά το χρονικό διάστημα 2013-2015, ενώ από το 2016 μέχρι το 2019 καταγράφεται αύξηση. Από το έτος 2020 παρατηρείται μείωση των νέων διαγνώσεων τόσο στα άτομα αλλοδαπής όσο και στα άτομα ελληνικής εθνικότητας.

Από το 2017 έως το 2021, η πλειοψηφία των νέων διαγνώσεων αλλοδαπής εθνικότητας αφορούν σε άτομα προερχόμενα από την Υποσαχάριο Αφρική και την Κεντρική Ευρώπη. Το 2022 υπερτερούν και πάλι τα περιστατικά από την Υποσαχάριο Αφρική, και ακολουθούν οι διαγνώσεις ατόμων από την Ανατολική Ευρώπη.

Συμπερασματικά, στην Ελλάδα, διαχρονικά οι περισσότερες μεταδόσεις του ιού αποδίδονται στην απροφύλακτη σεξουαλική επαφή, κυρίως σε αυτή μεταξύ ανδρών με εξαίρεση το 2012. Μετά την επιδημία στους ΧΕΝ την τριετία 2011-13, παρατηρείται μια μείωση σε αυτή την κατηγορία μετάδοσης με εξαίρεση το 2018».

Εμπόδια και πρόοδος: Υποστελεχωμένες μονάδες και PrEP

Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για το συνέδριο που γίνεται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS επισημάνθηκε πως πέραν των αποτελεσματικών θεραπειών, θετική εξέλιξη ειδικά για τη χώρα μας είναι και η υιοθέτηση της PrEP, της προφυλακτικής αγωγής.

Μάλιστα, η εφαρμογή της αναμένεται σύντομα, καθώς η Επιτροπή που έχει αναλάβει τη διαμόρφωση του πλαισίου βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο επεξεργασίας.

Διαβάστε σχετικά ⇒ Έρχεται και στην Ελλάδα η PrEp, η προφυλακτική αγωγή κατά του HIV: Τι προβλέπει τροπολογία του Υπ. Υγείας

Από την άλλη βέβαια, τονίστηκε μετ’ επιτάσεως η σοβαρή υποστελέχωση των μονάδων λοιμώξεων, που δέχθηκαν επιπλέον ασύμμετρη πίεση εν μέσω της πανδημίας της COVID-19. Αν και η χορήγηση των αντιρετροϊκών θεραπειών συνεχίστηκε κανονικά, παρατηρήθηκε πως λιγότερα άτομα με HIV απευθύνονταν στα νοσοκομεία και τις μονάδες.

Κατά την κα Τουλούμη, πάντως, το γεγονός ότι η HIV λοίμωξη έχει μετατραπεί σε χρόνια νόσο έχει ατονίσει την προσοχή γύρω από το θέμα, ενώ δεν έχουν καταφέρει να περάσουν βασικά μηνύματα.

Επιπλέον, σημαντικό εμπόδιο συνιστά και η μη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχουν τα self test για τη νόσο, καθώς εκτιμάται ότι θα ενίσχυε την έγκαιρη διάγνωση της νόσου. Όπως εξήγησε, θα πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία που απαγορεύει την εισαγωγή τους και θα πρέπει τα συγκεκριμένα self test να διατίθενεται σε φαρμακεία ή/και δομές, προσβάσιμα ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες. Η διάθεση self test στη χώρα μας θα πρέπει να συνοδευτεί με την ίδρυση μια γραμμής υποστήριξης, που θα βοηθήσει όσους και όσες βγαίνουν θετικοί-ες να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, όπως πρόσθεσε ο Καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος.

34ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα καταγραφούν η επίδραση της Covid-19 λοίμωξης στους ασθενείς με HIV, οι νεότερες θεραπείες και ο ρόλος των εμβολίων για την αντιμετώπιση της HIV λοίμωξης, τα νεότερα ερευνητικά δεδομένα, ο ρόλος των συννοσηροτήτων, ο ρόλος της πολιτείας και της κοινωνίας για την πρόληψη κ.λπ. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην προσπάθεια αναβάθμισης των Μονάδων Λοιμώξεων στα Νοσοκομεία, με στόχο την προτυποποίηση της φροντίδας των ασθενών με HIV/AIDS. Παράλληλα θα υπάρχουν και θέματα που άπτονται της κοινωνικής διάστασης της νόσου με έμφαση στο στίγμα και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Σε αυτή την κατεύθυνση, στην τελετή έναρξης του συνεδρίου θα υπάρξει στρογγυλό τραπέζι, με αντικείμενο το στίγμα και τις μορφές του, το οποίο θα συντονίσει ο Παύλος Τσίμας και στο οποίο θα συμμετέχουν ο ηθοποιός Γιώργος Καπουτζίδης, η καθηγήτρια Ψυχιατρικής Μαρίνα Οκονόμου-Λαλιώτη, ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Βαλλιανάτος, ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Μ.Α.Α. Μάριος Λαζανάς και ο Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Χαράλαμπος Γώγος.

Διαβάστε ακόμα ⇒ Στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή

Τελευταία τροποποίηση στις 22/11/2022 - 22:52
  • HIV
  • AIDS
  • PREP
  • ΕΟΔΥ
  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ AIDS
  • ΛΟΙΜΩΞΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στα 141 τα φάρμακα που απαγορεύει o ΕΟΦ μεταξύ αυτών σκευάσματα για το άσθμα και αντικαταθληπτικά
Στα 141 τα φάρμακα που απαγορεύει o ΕΟΦ μεταξύ αυτών σκευάσματα για το άσθμα και αντικαταθληπτικά 22 Νοεμβρίου 2022
Ελλείψεις φαρμάκων: Το πρόβλημα με τα «πολλά πρόσωπα», οι εταιρείες που μπαίνουν στο μικροσκόπιο, η ευρωπαϊκή διάσταση και οι προτάσεις για την αντιμετώπιση του 23 Νοεμβρίου 2022
Ελλείψεις φαρμάκων: Το πρόβλημα με τα «πολλά πρόσωπα», οι εταιρείες που μπαίνουν στο μικροσκόπιο, η ευρωπαϊκή διάσταση και οι προτάσεις για την αντιμετώπιση του

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΟΔΥ: 16 θάνατοι από COVID-19 και γρίπη την τελευταία εβδομάδα - Αυξημένη η θετικότητα στον RSV
Υγεία
05/02/2026 - 17:47

ΕΟΔΥ: 16 θάνατοι από COVID-19 και γρίπη την τελευταία εβδομάδα - Αυξημένη η θετικότητα στον RSV

Χορηγός στο 10ο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου η Brains I.C.S
Digital Health
05/02/2026 - 17:29

Χορηγός στο 10ο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου η Brains I.C.S

Επετειακό Συνέδριο για τα 20 χρόνια της Ομοσπονδίας «ΑΡΓΩ»
Ψυχική Υγεία
04/02/2026 - 18:32

Επετειακό Συνέδριο για τα 20 χρόνια της Ομοσπονδίας «ΑΡΓΩ»

Στις 30 και 31 Μαρτίου το 6ο διεθνές συνέδριο για τα σπάνια νοσήματα με κορυφαίους ομιλητές
Patient Talk
04/02/2026 - 07:51

Στις 30 και 31 Μαρτίου το 6ο διεθνές συνέδριο για τα σπάνια νοσήματα με κορυφαίους ομιλητές

ΕΜΕΔΙΠ: Νέα επιστημονικά δεδομένα για το διαβητικό πόδι - Κλειδί η πρόληψη κατά των ακρωτηριασμών
Health Talk
03/02/2026 - 19:53

ΕΜΕΔΙΠ: Νέα επιστημονικά δεδομένα για το διαβητικό πόδι - Κλειδί η πρόληψη κατά των ακρωτηριασμών

«Χτίζοντας γέφυρες φροντίδας»: Στις αρχές Φεβρουαρίου στο 10ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ
Patient Talk
30/01/2026 - 15:38

«Χτίζοντας γέφυρες φροντίδας»: Στις αρχές Φεβρουαρίου στο 10ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέα Υόρκη: Συμφωνίες νοσηλευτών με τους εργοδότες έπειτα από ένα μήνα απεργίας
Επικαιρότητα
09/02/2026 - 23:33
Νέα θεραπεία με ηλεκτρικούς παλμούς δίνει ελπίδα στους ασθενείς με αποφρακτική υπνική άπνοια
Υγεία
09/02/2026 - 22:51
ECDC: Μειωμένα αλλά σε υψηλά επίπεδα το 2025 τα κρούσματα ιλαράς στην ΕΕ
Υγεία
09/02/2026 - 21:19
Ιχθυέλαια: Ένα πολύτιμο εργαλείο για τον οργανισμός - Πως θα διαλέξουμε αυτό που μας ταιριάζει
Διατροφή
09/02/2026 - 22:14
Η εισαγωγική θεραπεία στο επίκεντρο της νέας ετήσιας έκθεσης της NCDB των ΗΠΑ για τον καρκίνο
Υγεία
09/02/2026 - 20:52
Bain & Company: Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες συμμετέχουν ενεργά στις εφοδιαστικές αλυσίδες
Pharma News
09/02/2026 - 20:14
Νέα μελέτη: Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν βοηθάει ουσιαστικά τους ασθενείς που αναζητούν ιατρικές συμβουλές
Υγεία
09/02/2026 - 19:19
Επίσκεψη της νέας επικεφαλής του EUDA Lorraine Nolan στον ΕΟΠΑΕ
Επικαιρότητα
09/02/2026 - 18:53
Καταγγελία της ΕΣΑμεΑ για διακρίσεις στη χορήγηση ιθαγένειας σε άτομα με αναπηρίες και σύνδρομο Down
Patient Talk
09/02/2026 - 18:28
Το Κέντρο Όρασης Ηπείρου εντάσσεται στο δίκτυο της Ελβετικής Sanoptis
Υπηρεσίες Υγείας
09/02/2026 - 18:11
Θεσσαλονίκη: Η Χάρις Αλεξίου καλεσμένη απόψε σε μια ιδιαίτερη πολιτιστική ψυχοθεραπεία
Ψυχική Υγεία
09/02/2026 - 17:49
Πώς απειλούν την υγεία των δοντιών μας οι χρωστικές αλλοιώσεις
Health Talk
09/02/2026 - 17:33
Μιχαηλίδου: Παράταση στο πρόγραμμα της Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης έως τον Ιούνιο
Επικαιρότητα
09/02/2026 - 17:21
Σκύλος και κρύο: Πώς μπορούμε να κρατήσουμε το φιλαράκι μας ευτυχισμένο και τον χειμώνα
Pet
09/02/2026 - 17:09
«Όχι» από τον EFSA στον εμβολιασμό των αιγοπροβάτων κατά της ευλογιάς - Ολόκληρη η έκθεση
Επικαιρότητα
09/02/2026 - 16:43
Επιστήμονες ανακάλυψαν κρυφό τρωτό σημείο σε μια μορφή επιθετικού καρκίνου του εγκεφάλου
Υγεία
09/02/2026 - 16:22
Έκκληση του ΟΗΕ για άμεση δράση κατά του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων
Επικαιρότητα
09/02/2026 - 15:49
Πανεπιστήμιο Keele: Συμμετοχή σε διεθνή μελέτη για την παγκόσμια κρίση του καρκίνου
Επικαιρότητα
09/02/2026 - 15:27
Υγρασία και μούχλα στο σπίτι: Ο ύπουλος εχθρός της αναπνευστικής - και όχι μόνο- υγείας σας
Υγεία
09/02/2026 - 15:00
EFPIA:Η ευρωπαϊκή φαρμακευτική βιομηχανία κλειδί για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ
Pharma Policy
09/02/2026 - 14:00
Μαρινάκης: Υπεγράφη η διάθεση ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία
Πολιτική Υγείας
09/02/2026 - 13:45
Γεωργιάδης: Μέσα στο 2026 όλοι οι νοσηλευτές θα μπουν στα βαρέα και ανθυγιεινά
Πολιτική Υγείας
09/02/2026 - 13:18
Σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ βρέφος 30 ημερών με RSV
Υγεία
09/02/2026 - 13:13
Έξυπνο τσιρότο μπορεί να κάνει τα φάρμακα πιο ασφαλή και πιο αποτελεσματικά
Υγεία
09/02/2026 - 13:00
Ηπατικές βλάβες λόγω αλκοόλ και κακής διατροφής μπορεί να προκαλεί σοβαρή οστεοπενία στους άνδρες
Υγεία
09/02/2026 - 12:00
Πρωτοπαθώς προϊούσα σκλήρυνση κατά πλάκας: Θετικά αποτελέσματα από νέο φάρμακο της Roche
Pharma News
09/02/2026 - 11:00
Χειμερινοί Ολυμπιακοί: Φήμες ότι αθλητές έχουν κάνει ενέσεις υαλουρονικού στο πέος - Οι κίνδυνοι
Υγεία
09/02/2026 - 10:00
Δέκα μύθοι για την συγκέντρωση και πώς να την επιτύχετε
Ψυχική Υγεία
09/02/2026 - 09:00
Μαρέβα Μητσοτάκη: Χειρουργείο στο ΚΑΤ μετά από ατύχημα στην Ιταλία
Επικαιρότητα
08/02/2026 - 20:36
Μαζί για το Παιδί: Στους δρόμους της Αττικής τα 30 χρόνια προσφοράς και δράσης
Επικαιρότητα
08/02/2026 - 15:04

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πλήρης οδηγός: Το «big 8» των αλλεργιογόνων τροφίμων - Μπορούν να γίνουν απειλητικές για τη ζωή
Διατροφή
08/02/2026 - 14:33
Μαρέβα Μητσοτάκη: Χειρουργείο στο ΚΑΤ μετά από ατύχημα στην Ιταλία
Επικαιρότητα
08/02/2026 - 20:36
Πρωτοπαθώς προϊούσα σκλήρυνση κατά πλάκας: Θετικά αποτελέσματα από νέο φάρμακο της Roche
Pharma News
09/02/2026 - 11:00
Γεωργιάδης: Μέσα στο 2026 όλοι οι νοσηλευτές θα μπουν στα βαρέα και ανθυγιεινά
Πολιτική Υγείας
09/02/2026 - 13:18
Μαρινάκης: Υπεγράφη η διάθεση ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία
Πολιτική Υγείας
09/02/2026 - 13:45
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo