ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γεωργιάδης: Τα οικονομικά κίνητρα για τους γιατρούς που θα υπηρετήσουν στις άγονες περιοχές

Πολιτική Υγείας
EUROKINISSI
Αποκαλυπτικός για τα επόμενα βήματά του σχετικά με την κάλυψη των κενών στο ΕΣΥ ήταν ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής.
Παρασκευή, 19/07/2024 - 16:27
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Αρχικά ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια της συζήτηση για τις «πολιτικές στελέχωσης των δομών Υγείας στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές» ανέφερε πως «τα διαρθρωτικά μέτρα που λαμβάνουμε αναμένουμε πως σταδιακά θα αποδώσουν στην αντιμετώπιση των ιατρικών κενών στο ΕΣΥ».

Τα κριτήρια για τον χαρακτηρισμό των άγονων περιοχών

Στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε ότι μετά από εξουσιοδοτική νομοθετική διάταξη που θα φέρει την επόμενη εβδομάδα για ψήφιση στην Βουλή, θα υπογράψει την ΚΥΑ -η οποία θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ μέχρι τα μέσα Αυγούστου- με την οποία διευρύνονται τα κριτήρια χαρακτηρισμού των άγονων περιοχών τύπου «Α» και «Β» και θα συνυπολογίζεται εάν σε μια περιοχή υπάρχουν διαδοχικά προκηρύξεις που βγαίνουν άγονες. Στην κατηγορία «Α» θα δίνεται σε όλους τους ιατρούς επιπλέον ποσό 3.600 ευρώ μεικτά το χρόνο και στις έξι ειδικότητες που υπάρχει πολύ μεγάλη έλλειψη (εσωτερικής παθολογίας, αναισθησιολογίας, νεφρολογίας, παθολογικής ανατομικής ακτινολογίας, ιατρικής βιολογίας και εργαστηριακής ιατρικής) θα δίνονται 7.200 ευρώ μεικτά επιπλέον το χρόνο. Στην κατηγορία «Β», αντίστοιχα, θα δίνονται 2.400 ευρώ μεικτά το χρόνο και στην περίπτωση των παραπάνω έξι ειδικοτήτων που είναι σε έλλειψη θα δίνονται 4.800 ευρώ μεικτά το έτος. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι τα ποσά αυτά θα δοθούν σε όλους τους ιατρούς (και όχι μόνο σε όσους κάνουν νέες αιτήσεις) που υπηρετούν στα νοσοκομεία άγονων περιοχών τύπου «Α» και «Β». Ο κ. Γεωργιάδης εκτίμησε ότι αυτό θα αποτελέσει ένα κίνητρο για όλες τις επαναπροκηρύξεις θέσεων που θα γίνουν μετά την έκδοση της ΚΥΑ.

Ο κ. Γεωργιάδης, παράλληλα, εκτίμησε ότι σταδιακά θα αποδώσουν στο ΕΣΥ και τα διαρθρωτικά μέτρα που λαμβάνονται, όπως η δυνατότητα στους ιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν παράλληλα ιδιωτική ιατρική, όσο και η δυνατότητα των ιδιωτών ιατρών να προσφέρουν υπηρεσίες στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως με την εξαγγελία της δυνατότητας ιδιωτών ιατρών να προσφέρουν παράλληλα εργασία στα δημόσια νοσοκομεία, ήδη έχουμε εκδηλώσεις ενδιαφέροντος.

«Αυξάνεται και το έκτακτο οικονομικό επίδομα»

Την επόμενη εβδομάδα, είπε ο υπουργός, με διάταξη που θα έρθει για να ψηφιστεί στην Βουλή, «αυξάνεται και το έκτακτο οικονομικό επίδομα των συν 2.100 ευρώ καθαρά ανά μήνα στους ιατρούς που θα επιλέξουν κατά τους θερινούς μήνες να φύγουν από ένα αστικό κέντρο και να πάνε σε ένα νησί. Πρόκειται για ένα at hoc επίδομα, επιπλέον του μισθού τους, που δίνεται ανά μήνα και έως τρείς μήνες για να καλυφθούν οι ανάγκες της τουριστικής περιόδου».

Σχετικά με την πρόταση που έχει προκαλέσει και τις αντιδράσεις των Ιατρικών Συλλόγων, για υποχρεωτική προσφορά υπηρεσιών από τους κατά τόπους ιδιώτες ιατρούς σε εφημερίες νοσοκομείων, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «δεν μπορεί να έχουμε ένα νοσοκομείο, πχ στην Κω, όπου δεν έχουμε κανένα παθολόγο και σε απόσταση 500 μέτρων από το νοσοκομείο να έχουμε εννέα ιδιώτες παθολόγους».

Ο υπουργός απέρριψε το επιχείρημα ότι «οι ιδιώτες ιατροί δεν ξέρουν και δεν μπορεί να προσφέρουν νοσοκομειακές ιατρικές υπηρεσίες», λέγοντας ότι «όταν ένας ιατρός λαμβάνει μια ειδικότητα, έχει την ίδια επάρκεια για να εργαστεί είτε ως ιδιώτης είτε ως νοσοκομειακός ιατρός». Επικαλούμενος το παράδειγμα του νοσοκομείου στην Κω, παρατήρησε πως οι μισοί ιδιώτες παθολόγοι του νησιού, πριν μερικά χρόνια ήταν στο ΕΣΥ και υπηρετούσαν στο ίδιο νοσοκομείο, «άρα μπορούν πολύ καλά να κάνουν κάποιες εφημερίες». Τόνισε ότι κανένας ιατρός και κανένας ιατρικός σύλλογος «δεν μπορεί να λέει ότι δεν με ενδιαφέρει εάν θα λειτουργήσει το νοσοκομείο της περιοχής μου».

«Ο ιατρός δεν είναι ένας κοινός ελευθεροεπαγγελματίας»

Ο ιατρός, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, δεν είναι ένας κοινός ελευθεροεπαγγελματίας, καθώς «έχει λάβει από το κράτος μια συγκλονιστική παροχή που είναι η εκπαίδευσή του. Λαμβάνει από το κράτος την δυνατότητα δωρεάν ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για τους ασθενείς του. Οι ασθενείς τους λαμβάνουν αποζημίωση από το κράτος για τις υπηρεσίες που τους προσφέρουν, είτε στα φάρμακα είτε στις εξετάσεις που τους συνταγογραφούν, άρα ασκούν ένα ιδιωτικό επάγγελμα μεν, αλλά με συγκλονιστικές υπηρεσίες από το κράτος. Και δεν μπορεί, όταν το κράτος σου προσφέρει όλα αυτά, εσύ να λες δεν με ενδιαφέρει εάν λειτουργεί το νοσοκομείο του ΕΣΥ. Αυτό δεν μπορεί να λέγεται από άνθρωπο που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη» και πρόσθεσε πως «οι ίδιοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι που στην περιοχή τους υπολειτουργεί ένα νοσοκομείο, αυτοί πρώτοι θα έπρεπε να είχαν αναλάβει την πρωτοβουλία να φέρουν μέσα στο ΕΣΥ ιατρούς-μέλη τους για να κάνουν δύο ή τρείς εφημερίες το μήνα».

Ο υπουργός Υγείας, εκτίμησε πως «μετά τις επαφές που είχε με τους Ιατρικούς Συλλόγους της Ξάνθης, της Σπάρτης και της Δράμας, δεν θα χρειαστεί το μέτρο αυτό να εφαρμοστεί στο εύρος που αρχικά νομίζαμε, καθώς έδειξαν αρκετά εποικοδομητικό πνεύμα. Έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση προκειμένου να προτείνουν γιατρούς-μέλη τους για να μπουν στο Σύστημα. Εάν υπάρξει αυτή η αυτόβουλη εισαγωγή ιατρών, προσωπικά εγώ δεν έχω την διάθεση να επιβάλλω κανέναν εξαναγκασμό. Αυτή θα είναι μια έσχατη λύση κάτι σαν το "μουρουνέλαιο"» είπε ο υπουργός.

Οι προσφυγές κατά των «εντέλλεστε»

Για τις δικαστικές προσφυγές ιατρών κατά των «εντέλλεστε» που λαμβάνουν από διοικήσεις ΥΠΕ για να μετακινηθούν σε νοσοκομεία και δομές Υγείας της περιοχής, ανέφερε πως το δικαστήριο αναγνώρισε στην απόφαση που εξέδωσε πως «η ανάγκη λειτουργίας του νοσοκομείου υπερβαίνει πάσης άλλης νομοθεσίας, καθώς πρόκειται για ζήτημα δημόσιας Υγείας».

Στην πρόταση των Ιατρικών Συλλόγων για αφορολόγητες εφημερίες, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «προσωπικά, εγώ το υποστηρίζω και το θεωρώ σωστό, αλλά το υπουργείο Οικονομικών έχει εκτιμήσει πως εάν αυτό γίνει για έναν κλάδο εργαζομένων, των ιατρών, αυτό αντανακλαστικά θα φέρει σε διεκδίκηση στο ΣτΕ εργαζόμενους σε παρόμοιους κλάδους (αστυνομικούς, πυροσβέστες, λιμενικούς, δικαστικούς κά) κάτι που θα σημαίνει ότι δεν μπορεί να συνταχθεί κρατικός προϋπολογισμός. Γι' αυτό και αποφασίστηκε από την 1η Ιανουαρίου να δοθεί αύξηση στην αμοιβή της εφημερίας των ιατρών.

Οι ελλείψεις ιατρών και υγειονομικών

Για το θέμα των ελλείψεων ιατρών και υγειονομικών, ο υπουργός είπε ότι είναι ένα δομικό πρόβλημα για όλη την Ευρώπη και δεν είναι ένα ελληνικό φαινόμενο. Γι' αυτό πριν ένα μήνα υπήρξε και σχετική ανακοίνωση όλων των υπουργών Υγείας της ΕΕ, που κάλεσαν επειγόντως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει άμεσα μέτρα. Πιστώσεις έχουμε, είπε ο υπουργός, προκηρύξεις και επαναπροκηρύξεις θέσεων κάνουμε, αλλά δεν έχουμε ιατρούς και υγειονομικούς, όπως και τραυματιοφορείς που να ενδιαφέρονται.

Ο υπουργός αναγνώρισε πως οι αμοιβές των ιατρών του ΕΣΥ θα έπρεπε να ήταν πολύ υψηλότερες, παρά τις αυξήσεις που έχουν γίνει την τελευταία πενταετία και αναλογικά είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που έγιναν στους υπόλοιπους εργαζόμενους, αλλά αυτά τα χρήματα που απαιτούνται για κάτι τέτοιο δεν υπάρχουν.

  • ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • ΓΙΑΤΡΟΙ
  • ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ
  • ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
  • ΑΓΟΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εκδικητική απόλυση ψυχιάτρου από το ΨΝΘ καταγγέλλουν ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ!
Εκδικητική απόλυση ψυχιάτρου από το ΨΝΘ καταγγέλλουν ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ! 19 Ιουλίου 2024
Ολόκληρη η απόφαση του Υπουργείου Υγείας για το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ 20 Ιουλίου 2024
Ολόκληρη η απόφαση του Υπουργείου Υγείας για το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργιάδης: Η νέα Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας για Ογκολογικούς Ασθενείς του Λαϊκού έτοιμη σ' ένα χρόνο
Πολιτική Υγείας
20/02/2026 - 11:22

Γεωργιάδης: Η νέα Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας για Ογκολογικούς Ασθενείς του Λαϊκού έτοιμη σ' ένα χρόνο

Αγαπηδάκη για επεισόδια στο Κρατικό Νίκαιας: Δεν επιτέθηκαν στον Γεωργιάδη, αλλά στον Υπουργό Υγείας
Πολιτική Υγείας
20/02/2026 - 10:13

Αγαπηδάκη για επεισόδια στο Κρατικό Νίκαιας: Δεν επιτέθηκαν στον Γεωργιάδη, αλλά στον Υπουργό Υγείας

ΟΕΝΓΕ: «Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση της Αστυνομίας σε βάρος εργαζομένων του Νοσοκομείου Νίκαιας»
Επικαιρότητα
20/02/2026 - 03:38

ΟΕΝΓΕ: «Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση της Αστυνομίας σε βάρος εργαζομένων του Νοσοκομείου Νίκαιας»

Γεωργιάδης από Νοσοκομείο Νίκαιας: «Κάνουμε πράξη τη δέσμευση για ένα πιο ανθρώπινο ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
19/02/2026 - 16:34

Γεωργιάδης από Νοσοκομείο Νίκαιας: «Κάνουμε πράξη τη δέσμευση για ένα πιο ανθρώπινο ΕΣΥ»

Ένταση στο Γενικό Κρατικό - Γεωργιάδης: "Κινδύνευσε η σωματική μου ακεραιότητα"
Πολιτική Υγείας
19/02/2026 - 11:40

Ένταση στο Γενικό Κρατικό - Γεωργιάδης: "Κινδύνευσε η σωματική μου ακεραιότητα"

Γεωργιάδης: «Εντός της εβδομάδας προκηρύσσονται 4.000 θέσεις προσωπικού στο ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
18/02/2026 - 10:07

Γεωργιάδης: «Εντός της εβδομάδας προκηρύσσονται 4.000 θέσεις προσωπικού στο ΕΣΥ»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σπάνια νοσήματα: Νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης φέρνει επανάσταση στη διάγνωση
Digital Health
20/02/2026 - 16:30
Πατρικό φίλτρο: Ερευνητές εντόπισαν γονίδιο που καθορίζει το στυλ πατρικής συμπεριφοράς
Ψυχική Υγεία
20/02/2026 - 15:30
Μέντα, ευκάλυπτος και τσίλι μπορούν συνεργατικά να κάνουν θαύματα κατά της φλεγμονής στα κύτταρα
Διατροφή
20/02/2026 - 14:30
Χρόνια έλκη: Νέα θεραπευτική ελπίδα με τζελ που εξασφαλίζει οξυγόνωση του ιστού
Υγεία
20/02/2026 - 13:28
ECDC: Μειωμένος ο κίνδυνος έκθεσης σε σερεουλίδη μετά τις ανακλήσεις βρεφικού γάλακτος στην ΕΕ
Πολιτική Υγείας
20/02/2026 - 12:19
Γεωργιάδης: Η νέα Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας για Ογκολογικούς Ασθενείς του Λαϊκού έτοιμη σ' ένα χρόνο
Πολιτική Υγείας
20/02/2026 - 11:22
Πιο κοντά σε ρινικό εμβόλιο που υπόσχεται προστασία από Covid, γρίπη και αλλεργίες
Υγεία
20/02/2026 - 10:30
Αγαπηδάκη για επεισόδια στο Κρατικό Νίκαιας: Δεν επιτέθηκαν στον Γεωργιάδη, αλλά στον Υπουργό Υγείας
Πολιτική Υγείας
20/02/2026 - 10:13
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Συμπτώματα και αντιμετώπιση μια συχνής διαταραχής του γαστρεντερικού
Health Talk
20/02/2026 - 09:34
Έφυγε σε ηλικία 53 ετών εξαιτίας αμυοτροφικής πλευρικής σκλήρυνσης ο “McSteamy” του Grey's Anatomy
Επικαιρότητα
20/02/2026 - 08:22
Ημέρα εθελοντικής αιμοδοσίας για τους εργαζόμενους της DEMO
Pharma News
20/02/2026 - 07:17
ΟΕΝΓΕ: «Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση της Αστυνομίας σε βάρος εργαζομένων του Νοσοκομείου Νίκαιας»
Επικαιρότητα
20/02/2026 - 03:38
Νέο επιχειρηματικό σχήμα στο χονδρεμπόριο φαρμάκων στην Ελλάδα
Pharma News
20/02/2026 - 00:14
Λαϊκό Νοσοκομείο: Αγιασμός για την υπό κατασκευή ογκολογική κλινική με δωρεά της Δήμητρας Κατσαφάδου
Επικαιρότητα
19/02/2026 - 23:51
Οι γάτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη θεραπείας για τύπους καρκίνου του μαστού
Υγεία
19/02/2026 - 23:24
Η BioNTech κατέθεσε αγωγή κατά της Moderna για παραβίαση πατέντας σε εμβόλιο κατά της Covid-19
Pharma News
19/02/2026 - 22:59
Ψηφιακή Υγεία: Προκλήσεις και λύσεις για την Ελλάδα - Ενημερωτική εκδήλωση του Health Hub
Digital Health
19/02/2026 - 22:27
Αβεβαιότητες και ερωτήματα για το μέλλον του σχεδίου της ΕΕ για την καταπολέμηση του καρκίνου
Πολιτική Υγείας
19/02/2026 - 21:52
Δώρα και χαρά στα παιδιά που νοσηλεύονται με καρκίνο μοίρασαν στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας
Επικαιρότητα
19/02/2026 - 21:07
MSD Ελλάδος: Τα ευρήματα της πρώτης ολοκληρωμένης μελέτης για την Ενιαία Υγεία στην Ελλάδα
Pharma News
19/02/2026 - 20:24
Καρκίνος τραχήλου μήτρας: Γιατί μπορεί να νικηθεί - Η ιατρική κίνηση που άλλαξε την ιστορία
Health Talk
19/02/2026 - 20:01
ΕΛΛΟΚ: Aφιερωμένο στην πρόληψη και το μέλλον της ογκολογικής φροντίδας το τριήμερο επετειακό συνέδριο
Patient Talk
19/02/2026 - 19:34
Έλληνες ερευνητές ανακάλυψαν μονοκλωνικό αντίσωμα για την αποκατάσταση του αιματοεγκεφαλικού φραγμού
Pharma News
19/02/2026 - 19:02
Εργαζόμενοι Νοσοκομείου Νίκαιας: «Τα ΤΕΠ που εγκαινιάστηκαν έχουν πλημμυρίσει ήδη τρεις φορές»
Επικαιρότητα
19/02/2026 - 18:34
PIF: «Σε ασφυκτική πίεση η ελληνική αγορά καινοτόμων φαρμάκων υπό το βάρος του clawback»
Pharma Policy
19/02/2026 - 17:58
ΕΟΔΥ: Πέντε νέοι θάνατοι από κορονοϊό και γρίπη - Μείωση της θετικότητας στον RSV
Υγεία
19/02/2026 - 17:32
«Μιλάμε για την SMA… Πλέον Ξέρεις»: Καμπάνια ενημέρωσης για τη νωτιαία μυϊκή ατροφία
Patient Talk
19/02/2026 - 16:58
Γεωργιάδης από Νοσοκομείο Νίκαιας: «Κάνουμε πράξη τη δέσμευση για ένα πιο ανθρώπινο ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
19/02/2026 - 16:34
Η παράξενη μόδα του χυμού μπρόκολου που σαρώνει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες
Διατροφή
19/02/2026 - 16:18
Καθαρά Δευτέρα: Οδηγίες του ΕΦΕΤ για τη σωστή επιλογή των σαρακοστιανών εδεσμάτων
Επικαιρότητα
19/02/2026 - 15:58

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τι είναι οι μυκοτοξίνες, τι προκαλούν στα τρόφιμα και ποιες οι επιπτώσεις τους στην υγεία ανθρώπων και ζώων
Διατροφή
17/02/2026 - 21:27
Επίσημη έναρξη της συγκρότησης και λειτουργίας του Δικτύου Κέντρων Μαστού
Πολιτική Υγείας
18/02/2026 - 00:06
Γεωργιάδης: «Εντός της εβδομάδας προκηρύσσονται 4.000 θέσεις προσωπικού στο ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
18/02/2026 - 10:07
Η GE HealthCare πλατινένιος υποστηρικτής της ESR στο ECR 2026
Υπηρεσίες Υγείας
18/02/2026 - 12:39
Tο «Μέλλον της Υγείας», αντικείμενο διάλεξης του Δρος Αποστολόπουλου στο Πανεπιστήμιο Cambridge
Υπηρεσίες Υγείας
18/02/2026 - 13:01
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo