ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γεωργιάδης: «Τα μέτρα του νομοσχεδίου υλοποιούνται επιτυχώς σε άλλες χώρες της ΕΕ»

Πολιτική Υγείας
EUROKINISSI
Ένα ποντιακό ανέκδοτο χρησιμοποίησε ο Άδωνις Γεωργιάδης προκειμένου να προσκαλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης στον «ρεαλισμό» όπως άφησε να εννοηθεί κατά τη διάρκεια της ομιλίς του στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας.
Πέμπτη, 04/04/2024 - 16:36
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης επικαλέστηκε τον Πόντιο οδηγό, λίγο προτού ολοκληρωθεί η επεξεργασία του νομοσχεδίου για το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Αρκετές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου δέχονται σφοδρή κριτική, με αιχμή τις παρεμβάσεις για τα απογευματινά χειρουργεία και τις παρεμβάσεις για την ενίσχυση των αποδοχών των γιατρών του ΕΣΥ, με την θεσμοθέτηση της δυνατότητας να εργάζονται και ως ιδιώτες. Πρόκειται, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, για μέτρα που υλοποιούν με επιτυχία οι άλλες χώρες της ΕΕ, όμως η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες που έχουν απομείνει και αρχίζει τα υλοποιεί τώρα.

«Κάτι καλό βρήκαν οι άλλες χώρες σε αυτά τα μέτρα και τα υλοποιούν. Εδώ έχουμε δύο περιπτώσεις. Η μια περίπτωση είναι να έχουμε δίκιο εμείς, που δεν τα κάνουμε, και να έχουν άδικο οι άλλοι 26 που τα κάνουνε. Η άλλη περίπτωση είναι να έχουν δίκιο οι 26 που τα κάνουνε και μάλλον να έχουμε άδικο εμείς που δεν τα κάνουμε», είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «Θυμίζει το ανέκδοτο με τον Πόντιο οδηγό -να μην παρεξηγηθούμε και εγώ Πόντιος είμαι από την Τραπεζούντα- όπου οδηγεί στην Κηφισίας ανάποδα και ακούει στο ραδιόφωνο: "Προσοχή! Προσοχή! Ένας οδηγεί ανάποδα στην Κηφισίας!". Και λέει ο Πόντιος οδηγός: "Τι ένας βρε; Εδώ είναι χιλιάδες!". Λοιπόν εσείς είστε σε αυτή την κατηγορία. Όλοι οι άλλοι κάνουν απογευματινά χειρουργεία, εσείς λέτε "όχι απογευματινά χειρουργεία". Όλοι οι άλλοι κάνουν παροχή ιδιωτικού έργου των γιατρών, "όχι" εσείς. Όλοι οι άλλοι λένε να μπουν και ιδιώτες μέσα, "όχι"εσείς!».

«Καταθέστε συγκεκριμένες προτάσεις»

Ο υπουργός Υγείας κάλεσε την αντιπολίτευση, μέχρι τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαρροή ιατρών από το ΕΣΥ, για τις άγονες προκηρύξεις στα νησιά και την παραμεθόριο. «Εμείς σκεφτόμαστε να παράσχουμε στους γιατρούς αυτή την ευελιξία. Εγώ δεν είμαι 100% βέβαιος ότι θα λειτουργήσει, αλλά δεν ακούω και καμία άλλη ιδέα. Αν μου πείτε μια άλλη ιδέα στα σοβαρά, να τη συζητήσουμε», είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι «και τα απογευματινά χειρουργεία και η παροχή ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς και το ανάποδο (σ.σ.: να μπορούν να συνεργάζονται με τα δημόσια νοσοκομεία και ιδιώτες γιατροί), δεν αποτελούν κάποια συγκλονιστική ανακάλυψη του νυν υπουργού Υγείας. Αυτά τα κάνουν όλοι οι άλλοι. Εμείς είμαστε οι τελευταίοι που δεν τα κάνουμε στην ΕΕ. Για να τα κάνουν δε όλοι οι άλλοι, κάτι καλό θα βρήκαν και τα υλοποιούν».

«Είμαστε βουλευτές του εθνικού Κοινοβουλίου. Εδώ δεν κάνουμε καφενειακή συζήτηση», σημείωσε επίσης και πρόσθεσε: «Πρέπει αυτά που προτείνουμε να έχουν επαφή με την πραγματικότητα. Είμαι πρόθυμος, αν υποβάλλετε πρόταση, με αρχή, μέση και τέλος, να την εξετάσουμε. Θέλετε αύξηση μισθών των γιατρών του ΕΣΥ. Καμία αντίρρηση. Ελάτε και πείτε μας, "θέλουμε να αυξήσετε αυτόν τον φόρο, αυτός ο φόρος θα φέρει τόσα έσοδα το χρόνο, και αυτά τα έσοδα θέλουμε να τα πάμε στους γιατρούς του ΕΣΥ". Αυτή είναι μια πρόταση με αρχή, μέση και τέλος», είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι η πρώτη αύξηση στους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ μετά από το 2012, έγινε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ομοίως και η αύξηση της αποζημίωσης για τις εφημερίες.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στη χθεσινή καταγγελία του Παύλου Πολάκη ότι είναι στον «αέρα» η χρηματοδότηση των απογευματινών χειρουργείων, τα οποία θα γίνονται δωρεάν για ασθενείς που είναι καιρό σε λίστα αναμονής. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, στις 6 Μαρτίου εστάλη το πρώτο επίσημο mail για την πρόθεση της κυβέρνησης να υποβάλει πρόταση για τα απογευματινά χειρουργεία, στις 3 Απριλίου υποβλήθηκε η πρόταση και αναμένεται η έγκριση προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το σύστημα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. «Για όλα αυτά που είναι στοιχειοθετημένα, με τον πιο επίσημο τρόπο, ο κ. Πολάκης μας είπε ότι είπαμε ψέματα», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Οι ομιλητές των κομμάτων

Ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Βρεττάκος κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο αν και υπηρετεί το κοινό καλό, χωρίς να καταθέτουν σοβαρές και ρεαλιστικές προτάσεις.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος επέκρινε την κυβέρνηση λέγοντας ότι έχει πολιτική επιλογή να βάζει την κερδοφορία και την εμπορευματοποίηση της υγείας, πάνω από τον άνθρωπο και πάνω από το κοινό καλό.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Τσίμαρης είπε ότι η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να ενημερώσει και τη Βουλή και τον κόσμο με βάση ποιες μελέτες εισήγαγε αυτές τις διατάξεις, ποια θα είναι η ανθεκτικότητα του ΕΣΥ μετά την εφαρμογή του νέου συστήματος και ποιος θα είναι ο χαρακτήρας του ΕΣΥ.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Παρασκευή Δάγκα προειδοποίησε ότι αυτό το νομοσχέδιο βάζει τιμοκατάλογο στη ζωή και τις ανάγκες του λαού και των υγειονομικών.

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου εκτίμησε ότι οι ρυθμίσεις που εισάγει το νομοσχέδιο δεν θα αποδειχθούν επαρκείς ώστε να πειστούν οι γιατροί να μην εγκαταλείψουν το δημόσιο σύστημα υγείας.

Ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς Οζγκιούρ Φερχάτ είπε ότι οι νέες ρυθμίσεις οδηγούν σε ένα υβριδικό σύστημα υγείας, στο οποίο ο ιδιωτικός τομέας θα έχει κυρίαρχο ρόλο, θα επικρατούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και θα μετακυλίεται το κόστος των υγειονομικών υπηρεσιών στους πολίτες.

Ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών» Μιχάλης Γαυγιωτάκης είπε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ΕΣΥ, όχι ως σύστημα δωρεάν παροχής υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους Έλληνες και τις Ελληνίδες αλλά ως ένα ιδιότυπο μικτό σύστημα δημόσιας και ιδιωτικής υγείας.

Ο ειδικός αγορητής της «Νίκης» Νίκος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη προσλήψεων και αυξήσεων στους μισθούς των υγειονομικών.

Τέλος, η ειδική αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας Τζώρτζια Κεφαλά είπε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να «βγάζει τρελό» τον ελληνικό λαό που βλέπει τα προβλήματα στο ΕΣΥ. Ανάμεσα σε αυτά, είναι και προβλήματα, όπως είπε η βουλευτής, που μπορεί να λυθούν με απλές κινήσεις.

  • ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
  • ΕΣΥ
  • ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ικανοποίηση ΙΣΑ για την απόσυρση του άρθρου 35 από το νομοσχέδιο για την υγεία και το ΕΣΥ
Ικανοποίηση ΙΣΑ για την απόσυρση του άρθρου 35 από το νομοσχέδιο για την υγεία και το ΕΣΥ 04 Απριλίου 2024
Συνεδρίασε για πρώτη φορά το διεθνές επιστημονικό συμβούλιο του ΕΟΔΥ 04 Απριλίου 2024
Συνεδρίασε για πρώτη φορά το διεθνές επιστημονικό συμβούλιο του ΕΟΔΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γρίπη των πτηνών: Καθησυχαστικές οι υγειονομικές Αρχές για το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο στην ΕΕ
Πολιτική Υγείας
26/03/2026 - 15:03

Γρίπη των πτηνών: Καθησυχαστικές οι υγειονομικές Αρχές για το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο στην ΕΕ

Γεωργιάδης για ελλείψεις φαρμάκων: Λιγότερες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες - Ασπίδα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία
Pharma Policy
26/03/2026 - 11:00

Γεωργιάδης για ελλείψεις φαρμάκων: Λιγότερες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες - Ασπίδα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Επιστολή επαγγελματιών υγείας προς τους ευρωβουλευτές: Αρνούμαστε να γίνουμε όργανα εκτέλεσης απελάσεων
Πολιτική Υγείας
26/03/2026 - 08:54

Επιστολή επαγγελματιών υγείας προς τους ευρωβουλευτές: Αρνούμαστε να γίνουμε όργανα εκτέλεσης απελάσεων

Γεωργιάδης: «Έχουν εξυπηρετηθεί 294.648 δικαιούχοι του προγράμματος διανομής κατ' οίκον των ΦΥΚ»
Πολιτική Υγείας
24/03/2026 - 17:43

Γεωργιάδης: «Έχουν εξυπηρετηθεί 294.648 δικαιούχοι του προγράμματος διανομής κατ' οίκον των ΦΥΚ»

Ένα στα πέντε κρούσματα φυματίωσης στην Ευρώπη δεν εντοπίζεται - Η χαμένη ευκαιρία θεραπείας
Πολιτική Υγείας
23/03/2026 - 12:00

Ένα στα πέντε κρούσματα φυματίωσης στην Ευρώπη δεν εντοπίζεται - Η χαμένη ευκαιρία θεραπείας

Θεσπίζεται για πρώτη φορά έλεγχος μικροσωματιδίων σε diesel οχήματα - Τα οφέλη για τη δημόσια υγεία
Υγεία
20/03/2026 - 11:55

Θεσπίζεται για πρώτη φορά έλεγχος μικροσωματιδίων σε diesel οχήματα - Τα οφέλη για τη δημόσια υγεία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής: Δωρεάν webinar από το Μητροπολιτικό Κολλέγιο
Ψυχική Υγεία
27/03/2026 - 03:39
Το Σάββατο 28 Μαρτίου το 8ο πανελλήνιο συνέδριο της ΡευΜΑζην
Patient Talk
27/03/2026 - 00:11
Τέσσερις στους πέντε κτηνιάτρους ζητούν υποστήριξη για την ψυχική τους υγεία και ευημερία
Επικαιρότητα
26/03/2026 - 23:22
«Θέλω να πάψω να υποφέρω» - 25χρονη τετραπληγική υποβλήθηκε σε ευθανασία κόντρα στην οικογένειά της
Επικαιρότητα
26/03/2026 - 22:57
Συγκίνηση στην παρέλαση για την 25η Μαρτίου - Ο ΕΕΣ κέρδισε το ζεστό χειροκρότημα επισήμων και κόσμου
Επικαιρότητα
26/03/2026 - 22:34
Το πνευμονογαστρικό νεύρο μπορεί να είναι το «κλειδί» για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ
Υγεία
26/03/2026 - 22:02
Επτά τρόφιμα που πρέπει να έχουν μόνιμη θέση στο τραπέζι μας
Διατροφή
26/03/2026 - 21:08
Αντίδραση της Google σε δικαστική απόφαση για τον εθισμό ανήλικης
Επικαιρότητα
26/03/2026 - 20:44
«Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης»: Η πρωτοβουλία που φέρνει την πρόληψη στην ελληνική περιφέρεια
Υγεία
26/03/2026 - 20:21
EFPIA: Κίνδυνοι για ασθενείς και εταιρείες από τους περιορισμούς στη χρήση των PFAS
Pharma Policy
26/03/2026 - 20:03
Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών online: «Όχι» του ευρωκοινοβουλίου στην παράταση της εθελοντικής ανίχνευσης
Επικαιρότητα
26/03/2026 - 19:37
Άμεση ανάκληση αράπικου φυστικιού από τον ΕΦΕΤ
Επικαιρότητα
26/03/2026 - 19:21
Άσθμα και αλλεργίες την άνοιξη: Συμπτώματα, ποιότητα ζωής και σύγχρονες θεραπείες
Health Talk
26/03/2026 - 19:03
Επιθετικές περικοπές δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη από τις φαρμακοβιομηχανίες
Pharma News
26/03/2026 - 18:39
Η πρώτη πλήρως ρομποτική επέμβαση «Beyond-TME» στην Ελλάδα
Υπηρεσίες Υγείας
26/03/2026 - 18:03
Επιστολή ΙΣΑ σε Καρποδίνη για την άμεση αποπληρωμή οφειλών από το πρόγραμμα «Δοξιάδη»
Επικαιρότητα
26/03/2026 - 17:46
Η χρήση των δεδομένων υγείας στο επίκεντρο της Athens Digital Health Week 2026
Digital Health
26/03/2026 - 17:29
Roche Hellas: Οι καινοτόμες θεραπείες έχουν συμβάλει κατά 35% στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής
Pharma News
26/03/2026 - 16:52
Πράσινο φως από τον FDA δόσης τριπλάσιας της ανώτατης για το GLP-1 φάρμακο της Novo Nordisk
Pharma News
26/03/2026 - 16:19
Προσωπικοί βοηθοί σε 1.500 ΑμεΑ και ανακαινίσεις δομών δημόσιας υγείας με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης
Πολιτική Υγείας
26/03/2026 - 16:01
Γρίπη των πτηνών: Καθησυχαστικές οι υγειονομικές Αρχές για το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο στην ΕΕ
Πολιτική Υγείας
26/03/2026 - 15:03
Θεραπεία PRP στον κόλπο υπόσχεται βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας
Υγεία
26/03/2026 - 15:00
Καρκίνος του μαστού: Τα εμφυτεύματα με πολυουρεθάνη μειώνουν τον κίνδυνο επιπλοκών
Υγεία
26/03/2026 - 14:00
Πώς επιδρά η νηστεία στον οργανισμό μας - Τι έδειξε ελληνική έρευνα
Διατροφή
26/03/2026 - 13:34
ΠΟΥ:Ενθαρρυντική πρόοδος στις πολιτικές υγείας χωρίς αποκλεισμούς για πρόσφυγες και μετανάστες
Πολιτική Υγείας
26/03/2026 - 13:17
Φάρμακα που λαμβάνονται πιο εύκολα από τα παιδιά χάρη στην 3D τεχνολογία και το βρεφικό γάλα
Υγεία
26/03/2026 - 13:00
Οι πιο συχνές εκσπερματίσεις φαίνεται να ενισχύουν την ανδρική γονιμότητα
Υγεία
26/03/2026 - 12:00
Γεωργιάδης για ελλείψεις φαρμάκων: Λιγότερες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες - Ασπίδα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία
Pharma Policy
26/03/2026 - 11:00
Η διαδικασία της μαγειρικής μειώνει τον κίνδυνο άνοιας στους ηλικιωμένους
Υγεία
26/03/2026 - 10:00
Επιστολή επαγγελματιών υγείας προς τους ευρωβουλευτές: Αρνούμαστε να γίνουμε όργανα εκτέλεσης απελάσεων
Πολιτική Υγείας
26/03/2026 - 08:54

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Σύνδεση με προβλήματα γονιμότητας και ανάπτυξης του εμβρύου
Διατροφή
24/03/2026 - 10:00
Εντυπωσιακή μείωση του κινδύνου άνοιας σε μεσήλικες που καταναλώνουν περισσότερο κρέας
Διατροφή
24/03/2026 - 13:00
Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Η διατροφική αξία του πατροπαράδοτου πιάτου της 25ης Μαρτίου
Διατροφή
24/03/2026 - 16:27
Το Metropolitan Hospital στην καρδιά της ιατρικής καινοτομίας
Υπηρεσίες Υγείας
24/03/2026 - 15:38
Γεωργιάδης: «Έχουν εξυπηρετηθεί 294.648 δικαιούχοι του προγράμματος διανομής κατ' οίκον των ΦΥΚ»
Πολιτική Υγείας
24/03/2026 - 17:43
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo