ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γεωργιάδης: «Τα μέτρα του νομοσχεδίου υλοποιούνται επιτυχώς σε άλλες χώρες της ΕΕ»

Πολιτική Υγείας
EUROKINISSI
Ένα ποντιακό ανέκδοτο χρησιμοποίησε ο Άδωνις Γεωργιάδης προκειμένου να προσκαλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης στον «ρεαλισμό» όπως άφησε να εννοηθεί κατά τη διάρκεια της ομιλίς του στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας.
Πέμπτη, 04/04/2024 - 16:36
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης επικαλέστηκε τον Πόντιο οδηγό, λίγο προτού ολοκληρωθεί η επεξεργασία του νομοσχεδίου για το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Αρκετές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου δέχονται σφοδρή κριτική, με αιχμή τις παρεμβάσεις για τα απογευματινά χειρουργεία και τις παρεμβάσεις για την ενίσχυση των αποδοχών των γιατρών του ΕΣΥ, με την θεσμοθέτηση της δυνατότητας να εργάζονται και ως ιδιώτες. Πρόκειται, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, για μέτρα που υλοποιούν με επιτυχία οι άλλες χώρες της ΕΕ, όμως η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες που έχουν απομείνει και αρχίζει τα υλοποιεί τώρα.

«Κάτι καλό βρήκαν οι άλλες χώρες σε αυτά τα μέτρα και τα υλοποιούν. Εδώ έχουμε δύο περιπτώσεις. Η μια περίπτωση είναι να έχουμε δίκιο εμείς, που δεν τα κάνουμε, και να έχουν άδικο οι άλλοι 26 που τα κάνουνε. Η άλλη περίπτωση είναι να έχουν δίκιο οι 26 που τα κάνουνε και μάλλον να έχουμε άδικο εμείς που δεν τα κάνουμε», είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «Θυμίζει το ανέκδοτο με τον Πόντιο οδηγό -να μην παρεξηγηθούμε και εγώ Πόντιος είμαι από την Τραπεζούντα- όπου οδηγεί στην Κηφισίας ανάποδα και ακούει στο ραδιόφωνο: "Προσοχή! Προσοχή! Ένας οδηγεί ανάποδα στην Κηφισίας!". Και λέει ο Πόντιος οδηγός: "Τι ένας βρε; Εδώ είναι χιλιάδες!". Λοιπόν εσείς είστε σε αυτή την κατηγορία. Όλοι οι άλλοι κάνουν απογευματινά χειρουργεία, εσείς λέτε "όχι απογευματινά χειρουργεία". Όλοι οι άλλοι κάνουν παροχή ιδιωτικού έργου των γιατρών, "όχι" εσείς. Όλοι οι άλλοι λένε να μπουν και ιδιώτες μέσα, "όχι"εσείς!».

«Καταθέστε συγκεκριμένες προτάσεις»

Ο υπουργός Υγείας κάλεσε την αντιπολίτευση, μέχρι τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαρροή ιατρών από το ΕΣΥ, για τις άγονες προκηρύξεις στα νησιά και την παραμεθόριο. «Εμείς σκεφτόμαστε να παράσχουμε στους γιατρούς αυτή την ευελιξία. Εγώ δεν είμαι 100% βέβαιος ότι θα λειτουργήσει, αλλά δεν ακούω και καμία άλλη ιδέα. Αν μου πείτε μια άλλη ιδέα στα σοβαρά, να τη συζητήσουμε», είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι «και τα απογευματινά χειρουργεία και η παροχή ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς και το ανάποδο (σ.σ.: να μπορούν να συνεργάζονται με τα δημόσια νοσοκομεία και ιδιώτες γιατροί), δεν αποτελούν κάποια συγκλονιστική ανακάλυψη του νυν υπουργού Υγείας. Αυτά τα κάνουν όλοι οι άλλοι. Εμείς είμαστε οι τελευταίοι που δεν τα κάνουμε στην ΕΕ. Για να τα κάνουν δε όλοι οι άλλοι, κάτι καλό θα βρήκαν και τα υλοποιούν».

«Είμαστε βουλευτές του εθνικού Κοινοβουλίου. Εδώ δεν κάνουμε καφενειακή συζήτηση», σημείωσε επίσης και πρόσθεσε: «Πρέπει αυτά που προτείνουμε να έχουν επαφή με την πραγματικότητα. Είμαι πρόθυμος, αν υποβάλλετε πρόταση, με αρχή, μέση και τέλος, να την εξετάσουμε. Θέλετε αύξηση μισθών των γιατρών του ΕΣΥ. Καμία αντίρρηση. Ελάτε και πείτε μας, "θέλουμε να αυξήσετε αυτόν τον φόρο, αυτός ο φόρος θα φέρει τόσα έσοδα το χρόνο, και αυτά τα έσοδα θέλουμε να τα πάμε στους γιατρούς του ΕΣΥ". Αυτή είναι μια πρόταση με αρχή, μέση και τέλος», είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι η πρώτη αύξηση στους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ μετά από το 2012, έγινε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ομοίως και η αύξηση της αποζημίωσης για τις εφημερίες.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στη χθεσινή καταγγελία του Παύλου Πολάκη ότι είναι στον «αέρα» η χρηματοδότηση των απογευματινών χειρουργείων, τα οποία θα γίνονται δωρεάν για ασθενείς που είναι καιρό σε λίστα αναμονής. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, στις 6 Μαρτίου εστάλη το πρώτο επίσημο mail για την πρόθεση της κυβέρνησης να υποβάλει πρόταση για τα απογευματινά χειρουργεία, στις 3 Απριλίου υποβλήθηκε η πρόταση και αναμένεται η έγκριση προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το σύστημα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. «Για όλα αυτά που είναι στοιχειοθετημένα, με τον πιο επίσημο τρόπο, ο κ. Πολάκης μας είπε ότι είπαμε ψέματα», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Οι ομιλητές των κομμάτων

Ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Βρεττάκος κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο αν και υπηρετεί το κοινό καλό, χωρίς να καταθέτουν σοβαρές και ρεαλιστικές προτάσεις.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος επέκρινε την κυβέρνηση λέγοντας ότι έχει πολιτική επιλογή να βάζει την κερδοφορία και την εμπορευματοποίηση της υγείας, πάνω από τον άνθρωπο και πάνω από το κοινό καλό.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Τσίμαρης είπε ότι η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να ενημερώσει και τη Βουλή και τον κόσμο με βάση ποιες μελέτες εισήγαγε αυτές τις διατάξεις, ποια θα είναι η ανθεκτικότητα του ΕΣΥ μετά την εφαρμογή του νέου συστήματος και ποιος θα είναι ο χαρακτήρας του ΕΣΥ.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Παρασκευή Δάγκα προειδοποίησε ότι αυτό το νομοσχέδιο βάζει τιμοκατάλογο στη ζωή και τις ανάγκες του λαού και των υγειονομικών.

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου εκτίμησε ότι οι ρυθμίσεις που εισάγει το νομοσχέδιο δεν θα αποδειχθούν επαρκείς ώστε να πειστούν οι γιατροί να μην εγκαταλείψουν το δημόσιο σύστημα υγείας.

Ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς Οζγκιούρ Φερχάτ είπε ότι οι νέες ρυθμίσεις οδηγούν σε ένα υβριδικό σύστημα υγείας, στο οποίο ο ιδιωτικός τομέας θα έχει κυρίαρχο ρόλο, θα επικρατούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και θα μετακυλίεται το κόστος των υγειονομικών υπηρεσιών στους πολίτες.

Ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών» Μιχάλης Γαυγιωτάκης είπε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ΕΣΥ, όχι ως σύστημα δωρεάν παροχής υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους Έλληνες και τις Ελληνίδες αλλά ως ένα ιδιότυπο μικτό σύστημα δημόσιας και ιδιωτικής υγείας.

Ο ειδικός αγορητής της «Νίκης» Νίκος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη προσλήψεων και αυξήσεων στους μισθούς των υγειονομικών.

Τέλος, η ειδική αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας Τζώρτζια Κεφαλά είπε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να «βγάζει τρελό» τον ελληνικό λαό που βλέπει τα προβλήματα στο ΕΣΥ. Ανάμεσα σε αυτά, είναι και προβλήματα, όπως είπε η βουλευτής, που μπορεί να λυθούν με απλές κινήσεις.

  • ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
  • ΕΣΥ
  • ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ικανοποίηση ΙΣΑ για την απόσυρση του άρθρου 35 από το νομοσχέδιο για την υγεία και το ΕΣΥ
Ικανοποίηση ΙΣΑ για την απόσυρση του άρθρου 35 από το νομοσχέδιο για την υγεία και το ΕΣΥ 04 Απριλίου 2024
Συνεδρίασε για πρώτη φορά το διεθνές επιστημονικό συμβούλιο του ΕΟΔΥ 04 Απριλίου 2024
Συνεδρίασε για πρώτη φορά το διεθνές επιστημονικό συμβούλιο του ΕΟΔΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η εφαρμογή των DRGs στο ΕΣΥ είναι υποταγή της υγειονομικής πράξης στον οικονομικό δείκτη»
Επικαιρότητα
05/01/2026 - 18:07

«Η εφαρμογή των DRGs στο ΕΣΥ είναι υποταγή της υγειονομικής πράξης στον οικονομικό δείκτη»

Επίσκεψη Μητσοτάκη και της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας στο ΓΝΑ «Γεώργιος Γεννηματάς»
Πολιτική Υγείας
02/01/2026 - 09:14

Επίσκεψη Μητσοτάκη και της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας στο ΓΝΑ «Γεώργιος Γεννηματάς»

Μητσοτάκης: «Στα ορόσημα του 2025 η ανακαίνιση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας»
Επικαιρότητα
31/12/2025 - 19:33

Μητσοτάκης: «Στα ορόσημα του 2025 η ανακαίνιση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας»

«Η απορρόφηση κονδυλίων δεν ισοδυναμεί με λειτουργικό ΕΣΥ – Η πραγματικότητα διαψεύδει τον Υπουργό Υγείας»
Πολιτική Υγείας
31/12/2025 - 20:12

«Η απορρόφηση κονδυλίων δεν ισοδυναμεί με λειτουργικό ΕΣΥ – Η πραγματικότητα διαψεύδει τον Υπουργό Υγείας»

Λαϊκό Νοσοκομείο: Ρεκόρ μεταμοσχεύσεων μέσα στο 2025
Πολιτική Υγείας
31/12/2025 - 13:00

Λαϊκό Νοσοκομείο: Ρεκόρ μεταμοσχεύσεων μέσα στο 2025

Θεμιστοκλέους: «Έρχονται 5.000 μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ το 2026»
Πολιτική Υγείας
30/12/2025 - 16:47

Θεμιστοκλέους: «Έρχονται 5.000 μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ το 2026»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επίσκεψη Χαρακόπουλου στο ΓΝ Λάρισας - Στο επίκεντρο η ενίσχυση του νοσοκομείου σε έμψυχο δυναμικό
Επικαιρότητα
05/01/2026 - 22:12
Νοσοκομείο Χανίων: Ορκίστηκε νέα Επιμελήτρια Α΄ στο παιδοχειρουργικό τμήμα
Πολιτική Υγείας
05/01/2026 - 21:27
Η ιατροδικαστική έκθεση για τον πυροσβέστη που εντοπίστηκε νεκρός στο όρος Μπέλες
Επικαιρότητα
05/01/2026 - 20:12
Τατουάζ και υγεία: Μπορεί το μελάνι να συνδέεται με καρκίνο δέρματος ή λέμφωμα;
Υγεία
05/01/2026 - 19:23
«Η εφαρμογή των DRGs στο ΕΣΥ είναι υποταγή της υγειονομικής πράξης στον οικονομικό δείκτη»
Επικαιρότητα
05/01/2026 - 18:07
Επτά υγιεινές συνήθειες για μακροζωία μετά τον καρκίνο
Υγεία
05/01/2026 - 17:03
«Ο Υπουργός Υγείας δεν διαθέτει κανένα έρεισμα για διορισμό προσωρινής διοίκησης ή Διοικούσας Επιτροπής»
Πολιτική Υγείας
05/01/2026 - 16:12
Ασθένεια αναψυχής: Αρρωσταίνετε με το που θα ξεστομίσετε τη λέξη "διακοπές";
Υγεία
05/01/2026 - 15:00
Θέλετε να αλλάξετε χρώμα στο χώρο σας; Γιατί η γνώμη ενός διακοσμητή δεν αρκεί...
Ψυχική Υγεία
05/01/2026 - 14:00
Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για επιληπτικές κρίσεις με τη δύναμη του AI
Digital Health
05/01/2026 - 13:00
Σάς τρομάζει η επιστροφή στη δουλειά; Πώς να κάνετε την προσαρμογή πιο ομαλή
Ψυχική Υγεία
05/01/2026 - 12:00
Η κετογονική δίαιτα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος
Υγεία
05/01/2026 - 11:00
Το ηλεκτρονικό χρωματολόγιο που φιλοδοξεί να βελτιώσει την ακρίβεια των διαγνώσεων
Υγεία
05/01/2026 - 10:00
Τραγωδία στο Κραν Μοντανά: Ταυτοποιήθηκε η σορός της 15χρονης Ελληνίδας
Επικαιρότητα
05/01/2026 - 08:05
Από ανακοπή ο θάνατος του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαδάκη
Επικαιρότητα
05/01/2026 - 07:55
Το "πόδι της χήνας" στα μάτια μπορεί να προειδοποιεί για κίνδυνο Αλτσχάιμερ
Υγεία
03/01/2026 - 09:04
ΕΛΑΣ: Δέκα νεκροί σε ισάριθμα τροχαία δυστυχήματα στην Αττική, τον Δεκέμβριο!
Επικαιρότητα
02/01/2026 - 18:39
«Dry January»: Πόσο χρόνο χρειάζεται για να «καθαρίσει» το ήπαρ από το αλκοόλ των εορτών
Διατροφή
02/01/2026 - 18:21
Οι Πρωτοχρονιές που βάφτηκαν με αίμα τα τελευταία 25 χρόνια
Επικαιρότητα
02/01/2026 - 17:48
Ελβετία: Τα «σπινθηροβόλα κεριά» η προφανής αιτία της φονικής πυρκαγιάς - Ταυτοποιήθηκαν 113 τραυματίες
Επικαιρότητα
02/01/2026 - 17:24
Κλιματική κρίση: Οι περιοριστικές πολιτικές αποδυναμώνουν την δημόσια στήριξη, σύμφωνα με νέα μελέτη
Επικαιρότητα
02/01/2026 - 17:03
Μήνυμα Σιάσου για το 2026: «Επένδυση στην άριστη εκπαίδευση, την καινοτόμο έρευνα και τη διαρκή εξωστρέφεια»
Επικαιρότητα
02/01/2026 - 16:39
Ο Elon Musk σχεδιάζει «μαζική παραγωγή» των εγκεφαλικών τσιπ Neuralink
Επικαιρότητα
02/01/2026 - 16:17
Kύστη κόκκυγoς: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία - Γιατί είναι γνωστή και ως «νόσος του Jeep»
Health Talk
02/01/2026 - 15:51
Επιστολή ΙΣΑ προς Εξαδάκτυλο για την έκτακτη συνεδρίαση των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων
Επικαιρότητα
02/01/2026 - 15:36
Μεθεόρτια κατάθλιψη: Πώς να την ξεπεράσετε με συνοπτικές διαδικασίες
Ψυχική Υγεία
02/01/2026 - 15:12
Το Ισραήλ απαγορεύει την είσοδο στη Γάζα σε 37 διεθνείς ΜΚΟ
Επικαιρότητα
02/01/2026 - 14:48
Χανιά: Ενισχύεται η προσβασιμότητα στο Δημοτικό Κολυμβητήριο με νέο σύστημα για ΑμεΑ
Επικαιρότητα
02/01/2026 - 14:19
Οι φαρμακευτικές εταιρείες αυξάνουν τις τιμές 350 φαρμάκων στις ΗΠΑ παρά τις πιέσεις Τραμπ
Pharma Policy
02/01/2026 - 14:00
Θεσσαλονίκη: Επτακόσιοι τόνοι σκουπίδια μαζεύτηκαν από τα πάρτι της Πρωτοχρονιάς
Επικαιρότητα
02/01/2026 - 13:43

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Από ανακοπή ο θάνατος του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαδάκη
Επικαιρότητα
05/01/2026 - 07:55
Η κετογονική δίαιτα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος
Υγεία
05/01/2026 - 11:00
Ασθένεια αναψυχής: Αρρωσταίνετε με το που θα ξεστομίσετε τη λέξη "διακοπές";
Υγεία
05/01/2026 - 15:00
Σάς τρομάζει η επιστροφή στη δουλειά; Πώς να κάνετε την προσαρμογή πιο ομαλή
Ψυχική Υγεία
05/01/2026 - 12:00
Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για επιληπτικές κρίσεις με τη δύναμη του AI
Digital Health
05/01/2026 - 13:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo