ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γεωργιάδης: «Προσλήψεις τραυματιοφορέων εντός του 2024 για να μειώσουμε την αναμονή στα επείγοντα»

Πολιτική Υγείας
INTIME
Απαντήσεις σε θέματα που αφορούν θέματα επικαιρότητας του χαρτοφυλακίου του έδωσε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε ραδιοφωνική συνέντευξή του που παραχώρησε σήμερα, Δευτέρα 8 Ιουλίου.
Δευτέρα, 08/07/2024 - 15:03
— Photo: INTIME
News4Health Team News4Health Team

Αρχικά, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης τοποθετήθηκε σε ερώτηση για το πώς θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής στα επείγοντα λέγοντας πως «ένας από τους μεγαλύτερους στόχους της υπουργικής μου θητείας είναι όταν θα φύγω από το Υπουργείο, ο χρόνος αναμονής στα επείγοντα να έχει μειωθεί σημαντικά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα για την καθυστέρηση στα επείγοντα είναι η έλλειψη τραυματιοφορέων. Αν βρούμε τραυματιοφορείς, η αναμονή θα μειωθεί 40%. Έχουμε ήδη προσλάβει από τη ΔΥΠΑ αρκετούς τραυματιοφορείς με το πρόγραμμα 55-67 που είχα δημιουργήσει ως Υπουργός Εργασίας κατά το παρελθόν και σύντομα θα κάνουμε ειδικό πρόγραμμα για να προσλάβουμε επιπλέον άτομα. Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει μέσα στο 2024. Την ταλαιπωρία του κόσμου στα επείγοντα τη θεωρώ πολύ μεγάλο πρόβλημα, δεν θέλω να νομίζει ο κόσμος ότι αδιαφορώ. Αντιθέτως δουλεύω πολύ για να βρω το κατάλληλο σχέδιο ώστε να δράσω σωστά και να είμαι αποτελεσματικός».

Η διάταξη για τους ακτινολόγους

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στη διάταξη που θα επιτρέπει στους ακτινολόγους να κάνουν διαγνώσεις εξ’ αποστάσεως λέγοντας τα εξής: «Σκοπεύω να περάσω μια διάταξη άμεσα που θα δίνει το δικαίωμα και στα νοσοκομεία του ΕΣΥ να κάνουν κάτι που θεσμικά ήδη γίνεται σε μεγάλο βαθμό στα ιδιωτικά, να γίνεται δηλαδή η διάγνωση εξ’ αποστάσεως από ειδικευμένο ακτινολόγο, ώστε να επιταχύνεται η διαδικασία και να βγαίνουν τα αποτελέσματα πολύ πιο γρήγορα. Υπάρχουν λίγοι ακτινολόγοι στο σύστημα για να κάνουν πάρα πολλές διαγνώσεις ανά νοσοκομείο και αυτό δημιουργεί πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Ο ακτινολόγος στα ιδιωτικά βλέπει ηλεκτρονικά την απεικόνιση που δίνει η μαγνητική. Αυτό θα κάνουμε και εμείς».

Ερωτηθείς για τα μέτρα που έχει λάβει το υπουργείο για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και τις αλλαγές στα θεραπευτικά πρωτόκολλα, είπε: «Όταν ανέλαβα Υπουργός Υγείας στις αρχές Ιανουαρίου του 2024 μέσα στις ευθύνες μου ήταν και ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης. Παρέλαβα μία κατάσταση πάρα πολύ οριακή. Οι ξένες εταιρείες διαμαρτύρονταν ότι θα αποσυρθούν από την Ελλάδα και είχαν αρχίσει να μειώνουν τις ποσότητες των φαρμάκων στη χώρα μας. Καινούρια φάρμακα, καινοτόμα, δεν κάνουν αίτηση να έρθουν στην Ελλάδα. Και όλο αυτό έχει να κάνει και με τις πολύ μεγάλες ελλείψεις που βλέπουμε σε φάρμακα στα φαρμακεία. Οι μεγάλες επιστροφές τελικά βλάπτουν τη ζωή των ασθενών γιατί δεν μπορούν να βρουν το φάρμακο που θέλουν όποτε το χρειάζονται. Ένα από τα μέτρα που πήρα για να βάλω τάξη είναι η εφαρμογή, μέσω της ΗΔΙΚΑ, μέσω δηλαδή της ηλεκτρονικής συνταγογραφήσεως, των θεραπευτικών πρωτοκόλλων».

«Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τα διαγνωστικά πρωτόκολλα τα συζητάμε πριν φύγω από το Υπουργείο Υγείας, το 2014. Δέκα χρόνια υποτίθεται τα βάζαμε. Ήρθα πάλι το 2024 και είδα ότι δεν δούλευε κανένα. Δηλαδή λέγαμε στην τρόικα ότι βάλαμε τα πρωτόκολλα, αλλά στην πραγματικότητα δεν δουλεύανε. Πήγαινε ο γιατρός να γράψει το φάρμακο ή τις εξετάσεις, έβλεπε τη φωτογραφία και έπρεπε να ακολουθεί μόνος του με το χέρι το πρωτόκολλο. Αν έκανε λάθος, έγραφε εκτός πρωτοκόλλου. Για να είναι κλειδωμένο το πρωτόκολλο έπρεπε αυτό να είναι σε ηλεκτρονική μορφή. Αυτό το απλό πράγμα, το να μπαίνουν οι εξετάσεις σε ηλεκτρονική μορφή, το κάναμε επί δεύτερης θητείας μου τώρα. Λειτουργεί ήδη από την 1η Ιουνίου. Και ψηφίσαμε ειδικό νόμο όπου πλέον ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να βλέπει ποιος γιατρός ξεφεύγει πάνω από ένα ορισμένο ποσό που ορίζει ο οργανισμόσ και να πηγαίνει να κάνει έλεγχο στον γιατρό».

Οι τιμές των φαρμάκων

Αναφορικά με τις τιμές των φαρμάκων στη χώρα μας ο κ. Γεωργιάδες επισήμανε πως «η Ελλάδα με βάση τους μνημονιακούς νόμους που ψηφίσαμε προχωράει σε κάθε έκδοση δελτίου τιμών φαρμάκου μόνο με τιμές προς τα κάτω. Δηλαδή με το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης βγαίνει μία τιμή προς τα κάτω και αυτή μπαίνει στο σύστημα. Εάν, όμως, με το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης κάποιο φάρμακο πρέπει να αυξηθεί, αυτό δεν γίνεται, απαγορεύεται. Αυτό ισχύει από το 2012, πριν πάω εγώ στο Υπουργείο Υγείας. Αυτό τι είχε ως αποτέλεσμα; Είχε ως αποτέλεσμα να πάμε σε πραγματικά πολύ χαμηλές τιμές. Η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές στα φάρμακα σε όλη την Ευρώπη. Μία σειρά παλαιών φαρμάκων, επειδή είναι πολλά χρόνια στο σύστημα, έχουν δεχθεί τόσο μεγάλες μειώσεις τιμών και δεν έχουν πάρει τις αντίστοιχες αυξήσεις όταν έπρεπε να αυξηθούν, που είναι πλέον η τιμή τους κάτω από το κόστος. Προτιμώ ο ασθενής που ψάχνει το φάρμακό του να το βρει και ας το πληρώσει μισό ευρώ παραπάνω, γιατί για τέτοιες αυξήσεις μιλάμε, και η εταιρεία να είναι στην Ελλάδα γιατί αν φύγει η εταιρεία, τι θα κάνω εγώ ως σύστημα; Θα πάω να αγοράσω το καινοτόμο καινούριο φάρμακο που κάνει 50 ευρώ. Και αντί να πληρώσω ένα φάρμακο 5 ευρώ, θα πληρώσω ένα φάρμακο 50 ευρώ».

Το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ

Τέλος σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τη δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο ο υπουργός υγείας τόνισε ότι «το νέο ΕΣΥ που ονειρευόμαστε είναι ένα ΕΣΥ που θα έχει συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα της υγείας. Στην υπουργική απόφαση που θα δημοσιευτεί για τη δυνατότητα ιδιωτικού έργου γιατρών του ΕΣΥ, δεν συμπεριλαμβάνονται οι επικουρικοί και οι ειδικευόμενοι. Ο λόγος που δεν συμπεριλαμβάνονται είναι διότι η νομική υπηρεσία έκρινε ότι οι γιατροί του ΕΣΥ είναι μόνο οι μόνιμοι. Για αυτό θα κάνω μια νομοτεχνική βελτίωση τις επόμενες μέρες σε αυτό το άρθρο, ώστε να διευκρινίζω ότι σε αυτή τη νομοθετική εξουσιοδότηση εννοώ και τους ειδικευόμενους και τους επικουρικούς ώστε να μπορώ στην υπουργική απόφαση να δώσω και σε αυτούς την άδεια. Μην ανησυχήσουν ότι θέλουμε να τους αδικήσουμε και να κάνουμε γιατρούς δύο ταχυτήτων στα νοσοκομεία. Όλοι όσοι προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες στο ΕΣΥ θα μπορούν να ασκούν και ιδιωτικό έργο παράλληλα πέραν του ωραρίου τους».

  • ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΣΥ
  • ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
  • ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα φάρμακα που συστήνει ο ΠΟΥ για τη διακοπή του καπνίσματος
Τα φάρμακα που συστήνει ο ΠΟΥ για τη διακοπή του καπνίσματος 08 Ιουλίου 2024
Γεωργιάδης: «Εντός της εβδομάδας η ΚΥΑ με τα κίνητρα στους γιατρούς για την κάλυψη των άγονων περιοχών» 08 Ιουλίου 2024
Γεωργιάδης: «Εντός της εβδομάδας η ΚΥΑ με τα κίνητρα στους γιατρούς για την κάλυψη των άγονων περιοχών»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργιάδης: «Το "μοντέλο της Καλύμνου" θα εφαρμοστεί και σε άλλα νοσοκομεία»
Πολιτική Υγείας
06/10/2026 - 16:02

Γεωργιάδης: «Το "μοντέλο της Καλύμνου" θα εφαρμοστεί και σε άλλα νοσοκομεία»

Ο Γεωργιάδης εγκαινίασε τον πρώτο αξονικό τομογράφο στο ΓΝ της Καρπάθου
Πολιτική Υγείας
05/10/2026 - 12:39

Ο Γεωργιάδης εγκαινίασε τον πρώτο αξονικό τομογράφο στο ΓΝ της Καρπάθου

Μέτωπο ΠΙΣ-ΟΕΝΓΕ: Σφοδρή επίθεση σε Γεωργιάδη, Παγώνη και Πατούλη
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 22:24

Μέτωπο ΠΙΣ-ΟΕΝΓΕ: Σφοδρή επίθεση σε Γεωργιάδη, Παγώνη και Πατούλη

Νέα επίθεση ΠΑΣΟΚ κατά Γεωργιάδη για την υπόθεση του Γιώργου Πατούλη
Πολιτική Υγείας
30/09/2026 - 03:47

Νέα επίθεση ΠΑΣΟΚ κατά Γεωργιάδη για την υπόθεση του Γιώργου Πατούλη

Δέκα μέρες «Medwatch»: Υπό έλεγχο 12.137 δομές και 37.216 καταχωρήσεις - Τα «κόκκινα» που εντοπίστηκαν
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 20:57

Δέκα μέρες «Medwatch»: Υπό έλεγχο 12.137 δομές και 37.216 καταχωρήσεις - Τα «κόκκινα» που εντοπίστηκαν

Επίσκεψη ευρωβουλευτών της επιτροπής SANT στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
30/09/2026 - 00:12

Επίσκεψη ευρωβουλευτών της επιτροπής SANT στην Ελλάδα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ξεχωριστή βιωματική δράση από τη ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ στη Λάρισα για την παχυσαρκία
Pharma News
06/10/2026 - 18:19
Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τις ιώσεις
Health Talk
06/10/2026 - 17:51
ΕΙΝΑΠ: Να καταργηθεί άμεσα η νέα πλατφόρμα ενδονοσοκομειακής συνταγογράφησης
Πολιτική Υγείας
06/10/2026 - 17:23
Οι γυναίκες βιώνουν περισσότερο πόνο από τους άνδρες – Τι αποκαλύπτει η μεγαλύτερη διεθνής μελέτη
Υγεία
06/10/2026 - 17:00
Ευρωκοινοβούλιο: Νομοθετική πρόταση για την καλύτερη προστασία της ψυχικής και σωματικής υγείας των εργαζομένων
Επικαιρότητα
06/10/2026 - 16:38
Γεωργιάδης: «Το "μοντέλο της Καλύμνου" θα εφαρμοστεί και σε άλλα νοσοκομεία»
Πολιτική Υγείας
06/10/2026 - 16:02
Κανονισμός HTA: Η Κομισιόν επιλέγει τις πρώτες ιατροτεχνολογικές συσκευές για κοινή κλινική αξιολόγηση
Πολιτική Υγείας
06/10/2026 - 15:38
Mark Tyndall: Πολιτικές και προκλήσεις στη ρύθμιση των εναλλακτικών προϊόντων καπνού και νικοτίνης
Υγεία
06/10/2026 - 15:17
Νέο ενέσιμο φάρμακο για την απώλεια βάρους φαίνεται να μειώνει το υποδόριο και το σπλαχνικό λίπος
Υγεία
06/10/2026 - 15:00
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Περιπτώσεις... Maricarmen και στην Ελλάδα - Καθημερινότητα οι εξώσεις ατόμων με αναπηρία
Patient Talk
06/10/2026 - 14:34
Οστεοαρθρίτιδα: Η υπέρταση μπορεί να επιταχύνει τη φθορά των αρθρώσεων
Υγεία
06/10/2026 - 14:00
ΠΟΥ: Εντοπίστηκαν όλες οι επαφές της εργαζόμενης σε ινστιτούτο πανώλης στη Σιβηρία
Πολιτική Υγείας
06/10/2026 - 13:12
Νόμπελ Ιατρικής 2026: "Φως" στο χρονικό των επιστημονικών επιτευγμάτων για τη θεραπεία του εγκεφάλου
Υγεία
06/10/2026 - 13:00
Η ΠΟΕΡΓΙ καταγγέλλει τη "Λερναία Ύδρα" της υπερσυνταγογράφησης
Πολιτική Υγείας
06/10/2026 - 12:30
Νέα μελέτη για τα αστικά λύματα: Περιορισμένη η συμβολή των φαρμακευτικών ουσιών στο συνολικό τοξικό φορτίο
Pharma Policy
06/10/2026 - 12:10
Ανησυχία για σιγκέλλωση και ηπατίτιδα Α: Αυξάνονται τα ανθεκτικά στελέχη – Τι συστήνουν οι ειδικοί
Πολιτική Υγείας
06/10/2026 - 12:00
Λεμφοίδημα: Η αντιμετώπισή του από την πρόληψη έως τη σύγχρονη θεραπεία
Health Talk
06/10/2026 - 11:00
Ουσία ενίσχυσης γεύσης στα γλυκά βοηθάει στην επούλωση χρόνιων πληγών
Υγεία
06/10/2026 - 10:30
Καρκίνος: Ανησυχητική αύξηση σε 7 μορφές στους κάτω των 50 ετών
Υγεία
06/10/2026 - 10:00
Διεθνής Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για το Πλάσμα: Οι αθέατες ανάγκες των ασθενών στο επίκεντρο
Υγεία
06/10/2026 - 09:56
Δωρεάν δράσεις προληπτικής ιατρικής τον Οκτώβριο στα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων
Πολιτική Υγείας
06/10/2026 - 09:19
Ο παγκόσμιος χάρτης της πανώλης - Έτοιμος να βοηθήσει τη Ρωσία δηλώνει ο Τραμπ
Υγεία
06/10/2026 - 09:02
Ν. Παπανδρέου για τον θάνατο Μαζωνάκη: Να εμποδίσουμε όσους πουλάνε «αθάνατο νερό»
Πολιτική Υγείας
06/10/2026 - 07:37
Η Κομισιόν παρακολουθεί «πολύ στενά» την υπόθεση της πνευμονικής πανώλης στη Ρωσία
Επικαιρότητα
05/10/2026 - 20:29
Περισσότερες από 290 δωρεάν σπιρομετρήσεις στους Δήμους Βύρωνα και Ελληνικού - Αργυρούπολης
Πολιτική Υγείας
05/10/2026 - 17:19
Διαμαρτυρία ΕΣΑμεΑ για τα προβλήματα στο ΕΕΕΕΚ Μαθητών με προβλήματα όρασης και πολλαπλές αναπηρίες Αιγάλεω
Patient Talk
05/10/2026 - 16:42
ΠΕΕΓΟΙ: «Η Γενική Οικογενειακή Ιατρική είναι ειδικότητα»
Πολιτική Υγείας
05/10/2026 - 16:09
Κοιλιοπλαστική στην εποχή των GLP-1: Οκτώ στους δέκα έχουν χάσει βάρος με φαρμακευτική αγωγή
Health Talk
05/10/2026 - 15:22
Συνταγές για εννέα σούπες πλούσιες σε πρωτεΐνη που θα σας κρατήσουν χορτάτους
Διατροφή
05/10/2026 - 14:47
Συμπληρωματική δίωξη για ψευδή δήλωση ζητά ο ΙΣΑ κατά των δύο κατηγορούμενων της υπόθεσης Μαζωνάκη
Επικαιρότητα
05/10/2026 - 13:58

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τέσσερις μύθοι για τους υδατάνθρακες και το σάκχαρο που καταρρίπτουν οι διαιτολόγοι
Διατροφή
05/10/2026 - 08:57
Δέκα υποθέσεις παράνομης άσκησης του επαγγέλματος του διαιτολόγου-διατροφολόγου στον εισαγγελέα
Πολιτική Υγείας
05/10/2026 - 11:21
«Χρυσή» η Merck στα Βραβεία Υγείας και Ασφάλειας 2026
Pharma News
05/10/2026 - 11:38
Ο Γεωργιάδης εγκαινίασε τον πρώτο αξονικό τομογράφο στο ΓΝ της Καρπάθου
Πολιτική Υγείας
05/10/2026 - 12:39
Συνταγές για εννέα σούπες πλούσιες σε πρωτεΐνη που θα σας κρατήσουν χορτάτους
Διατροφή
05/10/2026 - 14:47
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo