ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γεωργιάδης: «Προσλήψεις τραυματιοφορέων εντός του 2024 για να μειώσουμε την αναμονή στα επείγοντα»

Πολιτική Υγείας
INTIME
Απαντήσεις σε θέματα που αφορούν θέματα επικαιρότητας του χαρτοφυλακίου του έδωσε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε ραδιοφωνική συνέντευξή του που παραχώρησε σήμερα, Δευτέρα 8 Ιουλίου.
Δευτέρα, 08/07/2024 - 15:03
— Photo: INTIME
News4Health Team News4Health Team

Αρχικά, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης τοποθετήθηκε σε ερώτηση για το πώς θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής στα επείγοντα λέγοντας πως «ένας από τους μεγαλύτερους στόχους της υπουργικής μου θητείας είναι όταν θα φύγω από το Υπουργείο, ο χρόνος αναμονής στα επείγοντα να έχει μειωθεί σημαντικά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα για την καθυστέρηση στα επείγοντα είναι η έλλειψη τραυματιοφορέων. Αν βρούμε τραυματιοφορείς, η αναμονή θα μειωθεί 40%. Έχουμε ήδη προσλάβει από τη ΔΥΠΑ αρκετούς τραυματιοφορείς με το πρόγραμμα 55-67 που είχα δημιουργήσει ως Υπουργός Εργασίας κατά το παρελθόν και σύντομα θα κάνουμε ειδικό πρόγραμμα για να προσλάβουμε επιπλέον άτομα. Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει μέσα στο 2024. Την ταλαιπωρία του κόσμου στα επείγοντα τη θεωρώ πολύ μεγάλο πρόβλημα, δεν θέλω να νομίζει ο κόσμος ότι αδιαφορώ. Αντιθέτως δουλεύω πολύ για να βρω το κατάλληλο σχέδιο ώστε να δράσω σωστά και να είμαι αποτελεσματικός».

Η διάταξη για τους ακτινολόγους

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στη διάταξη που θα επιτρέπει στους ακτινολόγους να κάνουν διαγνώσεις εξ’ αποστάσεως λέγοντας τα εξής: «Σκοπεύω να περάσω μια διάταξη άμεσα που θα δίνει το δικαίωμα και στα νοσοκομεία του ΕΣΥ να κάνουν κάτι που θεσμικά ήδη γίνεται σε μεγάλο βαθμό στα ιδιωτικά, να γίνεται δηλαδή η διάγνωση εξ’ αποστάσεως από ειδικευμένο ακτινολόγο, ώστε να επιταχύνεται η διαδικασία και να βγαίνουν τα αποτελέσματα πολύ πιο γρήγορα. Υπάρχουν λίγοι ακτινολόγοι στο σύστημα για να κάνουν πάρα πολλές διαγνώσεις ανά νοσοκομείο και αυτό δημιουργεί πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Ο ακτινολόγος στα ιδιωτικά βλέπει ηλεκτρονικά την απεικόνιση που δίνει η μαγνητική. Αυτό θα κάνουμε και εμείς».

Ερωτηθείς για τα μέτρα που έχει λάβει το υπουργείο για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και τις αλλαγές στα θεραπευτικά πρωτόκολλα, είπε: «Όταν ανέλαβα Υπουργός Υγείας στις αρχές Ιανουαρίου του 2024 μέσα στις ευθύνες μου ήταν και ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης. Παρέλαβα μία κατάσταση πάρα πολύ οριακή. Οι ξένες εταιρείες διαμαρτύρονταν ότι θα αποσυρθούν από την Ελλάδα και είχαν αρχίσει να μειώνουν τις ποσότητες των φαρμάκων στη χώρα μας. Καινούρια φάρμακα, καινοτόμα, δεν κάνουν αίτηση να έρθουν στην Ελλάδα. Και όλο αυτό έχει να κάνει και με τις πολύ μεγάλες ελλείψεις που βλέπουμε σε φάρμακα στα φαρμακεία. Οι μεγάλες επιστροφές τελικά βλάπτουν τη ζωή των ασθενών γιατί δεν μπορούν να βρουν το φάρμακο που θέλουν όποτε το χρειάζονται. Ένα από τα μέτρα που πήρα για να βάλω τάξη είναι η εφαρμογή, μέσω της ΗΔΙΚΑ, μέσω δηλαδή της ηλεκτρονικής συνταγογραφήσεως, των θεραπευτικών πρωτοκόλλων».

«Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τα διαγνωστικά πρωτόκολλα τα συζητάμε πριν φύγω από το Υπουργείο Υγείας, το 2014. Δέκα χρόνια υποτίθεται τα βάζαμε. Ήρθα πάλι το 2024 και είδα ότι δεν δούλευε κανένα. Δηλαδή λέγαμε στην τρόικα ότι βάλαμε τα πρωτόκολλα, αλλά στην πραγματικότητα δεν δουλεύανε. Πήγαινε ο γιατρός να γράψει το φάρμακο ή τις εξετάσεις, έβλεπε τη φωτογραφία και έπρεπε να ακολουθεί μόνος του με το χέρι το πρωτόκολλο. Αν έκανε λάθος, έγραφε εκτός πρωτοκόλλου. Για να είναι κλειδωμένο το πρωτόκολλο έπρεπε αυτό να είναι σε ηλεκτρονική μορφή. Αυτό το απλό πράγμα, το να μπαίνουν οι εξετάσεις σε ηλεκτρονική μορφή, το κάναμε επί δεύτερης θητείας μου τώρα. Λειτουργεί ήδη από την 1η Ιουνίου. Και ψηφίσαμε ειδικό νόμο όπου πλέον ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να βλέπει ποιος γιατρός ξεφεύγει πάνω από ένα ορισμένο ποσό που ορίζει ο οργανισμόσ και να πηγαίνει να κάνει έλεγχο στον γιατρό».

Οι τιμές των φαρμάκων

Αναφορικά με τις τιμές των φαρμάκων στη χώρα μας ο κ. Γεωργιάδες επισήμανε πως «η Ελλάδα με βάση τους μνημονιακούς νόμους που ψηφίσαμε προχωράει σε κάθε έκδοση δελτίου τιμών φαρμάκου μόνο με τιμές προς τα κάτω. Δηλαδή με το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης βγαίνει μία τιμή προς τα κάτω και αυτή μπαίνει στο σύστημα. Εάν, όμως, με το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης κάποιο φάρμακο πρέπει να αυξηθεί, αυτό δεν γίνεται, απαγορεύεται. Αυτό ισχύει από το 2012, πριν πάω εγώ στο Υπουργείο Υγείας. Αυτό τι είχε ως αποτέλεσμα; Είχε ως αποτέλεσμα να πάμε σε πραγματικά πολύ χαμηλές τιμές. Η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές στα φάρμακα σε όλη την Ευρώπη. Μία σειρά παλαιών φαρμάκων, επειδή είναι πολλά χρόνια στο σύστημα, έχουν δεχθεί τόσο μεγάλες μειώσεις τιμών και δεν έχουν πάρει τις αντίστοιχες αυξήσεις όταν έπρεπε να αυξηθούν, που είναι πλέον η τιμή τους κάτω από το κόστος. Προτιμώ ο ασθενής που ψάχνει το φάρμακό του να το βρει και ας το πληρώσει μισό ευρώ παραπάνω, γιατί για τέτοιες αυξήσεις μιλάμε, και η εταιρεία να είναι στην Ελλάδα γιατί αν φύγει η εταιρεία, τι θα κάνω εγώ ως σύστημα; Θα πάω να αγοράσω το καινοτόμο καινούριο φάρμακο που κάνει 50 ευρώ. Και αντί να πληρώσω ένα φάρμακο 5 ευρώ, θα πληρώσω ένα φάρμακο 50 ευρώ».

Το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ

Τέλος σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τη δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο ο υπουργός υγείας τόνισε ότι «το νέο ΕΣΥ που ονειρευόμαστε είναι ένα ΕΣΥ που θα έχει συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα της υγείας. Στην υπουργική απόφαση που θα δημοσιευτεί για τη δυνατότητα ιδιωτικού έργου γιατρών του ΕΣΥ, δεν συμπεριλαμβάνονται οι επικουρικοί και οι ειδικευόμενοι. Ο λόγος που δεν συμπεριλαμβάνονται είναι διότι η νομική υπηρεσία έκρινε ότι οι γιατροί του ΕΣΥ είναι μόνο οι μόνιμοι. Για αυτό θα κάνω μια νομοτεχνική βελτίωση τις επόμενες μέρες σε αυτό το άρθρο, ώστε να διευκρινίζω ότι σε αυτή τη νομοθετική εξουσιοδότηση εννοώ και τους ειδικευόμενους και τους επικουρικούς ώστε να μπορώ στην υπουργική απόφαση να δώσω και σε αυτούς την άδεια. Μην ανησυχήσουν ότι θέλουμε να τους αδικήσουμε και να κάνουμε γιατρούς δύο ταχυτήτων στα νοσοκομεία. Όλοι όσοι προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες στο ΕΣΥ θα μπορούν να ασκούν και ιδιωτικό έργο παράλληλα πέραν του ωραρίου τους».

  • ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΣΥ
  • ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
  • ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα φάρμακα που συστήνει ο ΠΟΥ για τη διακοπή του καπνίσματος
Τα φάρμακα που συστήνει ο ΠΟΥ για τη διακοπή του καπνίσματος 08 Ιουλίου 2024
Γεωργιάδης: «Εντός της εβδομάδας η ΚΥΑ με τα κίνητρα στους γιατρούς για την κάλυψη των άγονων περιοχών» 08 Ιουλίου 2024
Γεωργιάδης: «Εντός της εβδομάδας η ΚΥΑ με τα κίνητρα στους γιατρούς για την κάλυψη των άγονων περιοχών»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επεκτείνεται για έναν ακόμη χρόνο το πρόγραμμα απασχόλησης 500 τραυματιοφορέων μέσω της ΔΥΠΑ
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 19:07

Επεκτείνεται για έναν ακόμη χρόνο το πρόγραμμα απασχόλησης 500 τραυματιοφορέων μέσω της ΔΥΠΑ

Χανταϊός: Ασυμπτωματικός και απύρετος ο Έλληνας επιβάτης του MV Hondius
Επικαιρότητα
11/05/2026 - 10:25

Χανταϊός: Ασυμπτωματικός και απύρετος ο Έλληνας επιβάτης του MV Hondius

Γεωργιάδης από Βουλή: «Με χαμηλότερο clawback για μια τριετία τα φάρμακα που θα εντάσσονται στο Ταμείο Καινοτομίας»
Πολιτική Υγείας
08/05/2026 - 21:11

Γεωργιάδης από Βουλή: «Με χαμηλότερο clawback για μια τριετία τα φάρμακα που θα εντάσσονται στο Ταμείο Καινοτομίας»

Επίσκεψη Γεωργιάδη σε φαρμακείο που παρέδωσε ΦΥΚ σε ασθενή με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας
Pharma Policy
08/05/2026 - 16:18

Επίσκεψη Γεωργιάδη σε φαρμακείο που παρέδωσε ΦΥΚ σε ασθενή με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Γεωργιάδης για την παιδίατρο: «Έκανε πέντε μέρες εφημερία on call, από το σπίτι της - Δεν θα γίνει ΕΔΕ»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 15:51

Γεωργιάδης για την παιδίατρο: «Έκανε πέντε μέρες εφημερία on call, από το σπίτι της - Δεν θα γίνει ΕΔΕ»

Γεωργιάδης: «Άνοιξαν όλες οι κατηγορίες για την διανομή των ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 12:58

Γεωργιάδης: «Άνοιξαν όλες οι κατηγορίες για την διανομή των ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έκθεση της Deloitte: Οι μεγάλες προτεραιότητες των οργανισμών υγείας για το 2026
Επικαιρότητα
12/05/2026 - 07:23
Τα Κέντρα Πρόληψης ζητούν θεσμική αναγνώριση και ενίσχυση του ρόλου τους στην εκπαίδευση
Ψυχική Υγεία
12/05/2026 - 03:37
Κείμενο πολιτικής για τον Ενιαίο Χώρο Δεδομένων Υγείας στην Ελλάδα
Digital Health
12/05/2026 - 00:12
Διαμαρτυρία για τον αποκλεισμό σοβαρών συγγενών καρδιοπαθειών από ευνοϊκή συνταξιοδοτική ρύθμιση
Patient Talk
11/05/2026 - 23:24
Θεσσαλονίκη: Zεϊμπέκικο για ρεκόρ Γκίνες ετοιμάζεται να «χορέψει» η Alzheimer Ελλάς
Patient Talk
11/05/2026 - 22:09
Ελληνική Κοινότητα Πνευμονικής Υπέρτασης: Η «Ντουλάπα της Προσφοράς» της άνοιξε στο Vinted
Patient Talk
11/05/2026 - 21:14
Ανδρουλάκης σε νοσηλευτές: «Προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ η αναγέννηση του ΕΣΥ»
Επικαιρότητα
11/05/2026 - 20:49
ΠΟΥ: Οι διαφορές μεταξύ χανταϊού και Covid 19, ο κίνδυνος πανδημίας και τα ποσοστά θνησιμότητας
Υγεία
11/05/2026 - 20:03
Allwyn Care: Νέες πανελλαδικές δράσεις πρόληψης και εθελοντικής προσφοράς
Επικαιρότητα
11/05/2026 - 19:34
Επεκτείνεται για έναν ακόμη χρόνο το πρόγραμμα απασχόλησης 500 τραυματιοφορέων μέσω της ΔΥΠΑ
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 19:07
ECDC: Παραμένει χαμηλός ο κίνδυνος από τον χανταϊό για τον γενικό πληθυσμό της ΕΕ!
Υγεία
11/05/2026 - 18:19
Οκτώ συμβουλές προς τις γυναίκες για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων
Health Talk
11/05/2026 - 17:37
Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί παρτίδα συσκευασμένων κουλουριών με φουντούκια
Επικαιρότητα
11/05/2026 - 17:14
Σε εξειδικευμένο κέντρο αποκατάστασης μεταφέρεται ο Γιώργος Μυλωνάκης
Επικαιρότητα
11/05/2026 - 16:57
Μειώθηκαν κατά 10% τα θανατηφόρα ατυχήματα στις θάλασσες το 2025
Επικαιρότητα
11/05/2026 - 16:19
Πυρκαγιές: Ο καπνός σχετίζεται με καρκίνους πνεύμονα, παχέος εντέρου, μαστού και αίματος
Υγεία
11/05/2026 - 16:00
Αισθητική αποκατάσταση μετά την απώλεια βάρους: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε και τα 5 SOS
Health Talk
11/05/2026 - 15:00
Πρόεδρος ΕΟΔΥ για χανταϊό: Απολύτως υγιής ο Έλληνας επιβάτης – Τα μέτρα πιο αυστηρά σε σχέση με το πραγματικό πρόβλημα
Υγεία
11/05/2026 - 14:31
Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι ένας "μοριακός θησαυρός" για την ιατρική
Υγεία
11/05/2026 - 14:30
Το σωστό playlist μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια αλλά και την ένταση της προπόνησης
Fitness
11/05/2026 - 14:27
Βαρθολομαίος: «Εξάρουμε το πολυσχιδές ανθρωπιστικό έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού»
Επικαιρότητα
11/05/2026 - 14:07
Καρκίνος ουροδόχου κύστης: Τα ανησυχητικά σημάδια και η σωτήρια έγκαιρη παρέμβαση
Υγεία
11/05/2026 - 13:30
Αγαπηδάκη: «Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τον χανταϊό. Έχουμε λάβει τα αυστηρότερα μέτρα»
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 12:55
Κοινό φάρμακο για τη δυσκοιλιότητα δείχνει εντυπωσιακά αποτελέσματα στην προστασία των νεφρών
Υγεία
11/05/2026 - 12:30
Πειραματικό εμβόλιο mRNA κατά της γρίπης των πτηνών: Πώς λειτουργεί και γιατί αποτελεί ορόσημο
Υγεία
11/05/2026 - 11:48
Αλλαγές και νέα κίνητρα για τους νοσηλευτές ανακοινώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 11:31
"Μεταξά": Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο ΕΣΥ η θερμική κατάλυση θυρεοειδικών όζων με μικροκύματα
Health Talk
11/05/2026 - 11:30
Θεμιστοκλέους: Νέα κίνητρα για την ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 10:30
Χανταϊός: Ασυμπτωματικός και απύρετος ο Έλληνας επιβάτης του MV Hondius
Επικαιρότητα
11/05/2026 - 10:25
Επιστήμονες κατάφεραν να μεταφέρουν με επιτυχία γονίδιο μακροζωίας και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής
Υγεία
11/05/2026 - 09:31

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αλλαγές και νέα κίνητρα για τους νοσηλευτές ανακοινώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 11:31
Θεμιστοκλέους: Νέα κίνητρα για την ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 10:30
Αγαπηδάκη: «Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τον χανταϊό. Έχουμε λάβει τα αυστηρότερα μέτρα»
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 12:55
Επεκτείνεται για έναν ακόμη χρόνο το πρόγραμμα απασχόλησης 500 τραυματιοφορέων μέσω της ΔΥΠΑ
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 19:07
Αλλάζει το «καλάθι» των χωρών αναφοράς για τα φάρμακα: Φόβοι για νέες καθυστερήσεις στην πρόσβαση
Pharma Policy
11/05/2026 - 09:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo