ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γεωργιάδης: «Ο εξορθολογισμός του clawback θα φέρει ομαλότητα στην αγορά φαρμάκου»

Pharma Policy
EUROKINISSI
Ολοκληρώθηκε από την επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η επεξεργασία του ερανιστικού νομοσχεδίου για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης, με τον Υπουργό Υγείας να δηλώνει ότι το νομοθέτημα έχει λύσεις για πολλά επιμέρους ζητήματα.
Τετάρτη, 27/11/2024 - 21:11
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Αναφερόμενος στις διατάξεις για το claw back, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι είναι το «φάρμακο για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης» και «όπως όλα τα φάρμακα, έχει παρενέργειες, ιδίως όταν το παίρνεις σε μεγάλες δόσεις, που τότε μπορεί οι παρενέργειες να είναι και θανάσιμες», δηλαδή «να μείνουμε χωρίς φάρμακα», αφού έφτασαν εταιρείες να πρέπει να πληρώσουν claw back εως 83%.

«Αυτό δημιούργησε μεγάλη κρίση στην βιομηχανία και στη σχέση μας με αυτούς και στην εξασφάλιση της ροής φαρμάκων στην Ελλάδα. Άρα ένας από τους στόχους ήταν να μειώσουμε το claw back, ώστε να υπάρξει ομαλότητα στην αγορά. Ένα από τα μέτρα μείωσης του claw back είναι και το άρθρο για τον εξορθολογισμό της αυτόματης επιστροφής (claw back) επί της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης», είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι στην πραγματικότητα, αυτό που γίνεται με την τιθέμενη διάταξη είναι ότι «μειώνεται η προστασία των φαρμάκων από 5 ευρώ και πάνω για να είναι πιο ισόρροπη η κατανομή του claw back στα πιο ακριβά φάρμακα τα οποία είχαν φύγει πάρα πολύ ψηλά».

Ανέφερε δε ότι ο νόμος του claw back, από τότε που πρωτοκαθιερώθηκε έχει γλυτώσει τον Έλληνα φορολογούμενο, δεκάδες δισ. ευρώ.

Η απάντηση για τα δημόσια νοσοκομεία

Ο κ. Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, απάντησε στις επικρίσεις ότι η κυβέρνηση απεργάζεται σχέδια μετατροπής των νοσοκομείων του ΕΣΥ σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

«Είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος (σ.σ.: ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ) ότι το όραμα του υπουργού Υγείας 'Αδωνι Γεωργιάδη θα ήταν να κάνει όλα τα νοσοκομεία ΝΠΙΔ. Αληθές εστί. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να σας πω ότι, αν ρωτάτε τη γνώμη μου, τα ΝΠΙΔ δουλεύουν καλύτερα. Για το αν προτίθεμαι να το κάνω, δηλαδή να μετατρέψω όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ σε ΝΠΙΔ, όχι δεν προτίθεμαι. Θα μου πείτε ΄γιατί δεν προτίθεσαι;'. Διότι υπάρχουν και πολιτικοί λόγοι σε μια απόφαση. Εγώ μπορεί να πιστεύω ότι τα ΝΠΙΔ δουλεύουν καλύτερα, δεν σημαίνει ότι αυτό το σέβονται όλοι οι βουλευτές της ΝΔ, όλη η κυβέρνηση ότι είναι ώριμο το ΕΣΥ για μια τέτοια μεταβολή. 'Αρα αν με ρωτάτε αν έχω κάποιο τέτοιο σχέδιο, σας απαντώ ότι όχι δεν έχω τέτοιο σχέδιο. Αν με ρωτάτε, "πιστεύεις ότι θα ήταν χρήσιμο;", σας απαντώ ναι, πιστεύω ότι θα ήταν χρήσιμο. Όμως δεν είναι η ώρα για να γίνει. Εντάξει, ας κάνουν κάτι οι επόμενοι υπουργοί. Δεν είναι ανάγκη να τα κάνουμε όλα τώρα…. Πάντως να ξεκαθαρίσουμε καίτοι το πιστεύω ότι θα ήταν χρήσιμο, δεν έχω τέτοιο σχέδιο».

Η εμπορευματοποίηση της υγείας

Ο υπουργός Υγείας σχολίασε και τις επικρίσεις που δέχεται ο ίδιος και η κυβέρνηση για πολιτική εμπορευματοποίησης της υγείας και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στην υγεία.

«Παρά τα όσα με κατηγορείτε ότι είμαι ένας υπουργός που θέλει να καταστρέψει το ΕΣΥ υπέρ του ιδιωτικού τομέα, πρέπει να σας πω ότι πριν λίγο είχα ένα πάρα πολύ δηκτικό μήνυμα από έναν από τους πολύ μεγάλους κλινικάρχες που μου έλεγε «74,6% αυξήσατε τον προϋπολογισμό για την υγεία, επί Μητσοτάκη, και εμείς οι ιδιωτικές κλινικές δεν πήραμε ούτε ευρώ». Και αυτό αλήθεια είναι. Πράγματι, το 99,9% των πόρων που αυξήσαμε πήγε στο δημόσιο σύστημα. Γιατί όσο και αν εσείς θέλετε να μας πείτε ότι θέλουμε να καταστρέψουμε και να κλείσουμε το δημόσιο σύστημα, δεν έχουμε τέτοια πρόθεση. Αντιθέτως, το σύνολο των πόρων που καταφέρνουμε και εξασφαλίζουμε από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και το νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών, κατευθύνεται στο δημόσιο σύστημα και όλες οι μεταρρυθμίσεις έχουν στόχο να δουλεύει καλύτερα το δημόσιο σύστημα», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Απογευματινά χειρουργεία και Ταμείο Ανάκαμψης

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης ζήτησε από τον υπουργό να καταθέσει στη Βουλή την απόφαση χρηματοδότησης, από το ΤΑΑ, για τα απογευματινά δωρεάν χειρουργεία. Για μια ακόμα φορά, ο κ. Πολάκης, αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα ανακαίνισης υποδομών των νοσοκομείων και των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. «Στενοχωριέμαι γιατί εμείς αν είχαμε αυτά τα λεφτά, θα παραδίδαμε ένα άλλο σύστημα υγείας στη χώρα», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και για μια ακόμη φορά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δίνει πολύ περισσότερα ποσά από όσο πραγματικά κοστίζουν οι αναβαθμίσεις των υποδομών. «Πετάτε τα λεφτά σε πενταπλάσιο κόστος, για έργα ενεργειακής αναβάθμισης», είπε ο κ. Πολάκης και τόνισε ότι αυτή είναι η εικόνα για όλα τα έργα που έχουν προγραμματιστεί και συμβασιοποιούνται.

Όλοι οι διαγωνισμοί για την ανακαίνιση των Κέντρων Υγείας έχουν γίνει από την ανεξάρτητη ομάδα του ΤΑΙΠΕΔ και έχουν ακολουθήσει όλη τη διαδικασία που ορίζει η ΕΕ για τους δημόσιους διεθνείς διαγωνισμούς, απάντησε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι όλες οι συμβάσεις έχουν περάσει και από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο, κατά βάση, ελέγχει το κόστος. Το δε υπουργείο Υγείας δεν έχει καμία εμπλοκή. «Επί της ουσίας, ανακαινίζουμε εκ βάθρων 93 νοσοκομεία και 158 κέντρα υγείας και είναι η μεγαλύτερη κτιριολογική αναβάθμιση του ΕΣΥ, από την ίδρυσή του. Μιλάμε για μια κοσμογονία. Θα βαρεθείτε να βλέπετε κορδέλες», είπε ο υπουργός.

Σε σχέση δε με τα χρήματα του ΤΑΑ για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε: «Υπονοεί ότι ο κ. Πολάκης ότι δεν υπάρχει έγκριση από το ΤΑΑ. Δηλαδή, θα έβγαινε ο υπουργός, ο πρωθυπουργός να λέμε ότι ξεκινάει η δράση και δεν θα είχαμε την έγκριση από το ΤΑΑ. Πρόκειται περί μιας κωμωδίας, όπως καταλαβαίνετε. Όποιος από εσάς αμφιβάλει δεν έχει παρά να κάνει αίτηση κατάθεσης εγγράφων να πάρει τα σχετικά έγγραφα».

Υπέρ του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας έχει ταχθεί η Νέα Δημοκρατία. Επιφύλαξη για την τελική της στάση στην ολομέλεια, έχει δηλώσει η αντιπολίτευση, με εξαίρεση το ΚΚΕ που δήλωσε εξ αρχής ότι θα το καταψηφίσει.

Τελευταία τροποποίηση στις 29/11/2024 - 18:40
  • ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • CLAWBACK
  • CLAW BACK
  • ΑΓΟΡΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
  • ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γυναίκες φαρμακοποιοί: Καινοτομία, επιχειρηματικότητα και ισορροπία μεταξύ ζωής και εργασίας
Γυναίκες φαρμακοποιοί: Καινοτομία, επιχειρηματικότητα και ισορροπία μεταξύ ζωής και εργασίας 26 Νοεμβρίου 2024
Αυξήθηκε ο προϋπολογισμός για τα εμβόλια 01 Δεκεμβρίου 2024
Αυξήθηκε ο προϋπολογισμός για τα εμβόλια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΟΠΥΥ: Τελετή παράδοσης - παραλαβής παρουσία Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
24/06/2026 - 14:16

ΕΟΠΥΥ: Τελετή παράδοσης - παραλαβής παρουσία Γεωργιάδη

Γεωργιάδης από Πάτρα: «Άμεση λύση στο πρόβλημα με τους ακτινολόγους στο Καραμανδάνειο»
Πολιτική Υγείας
23/06/2026 - 22:46

Γεωργιάδης από Πάτρα: «Άμεση λύση στο πρόβλημα με τους ακτινολόγους στο Καραμανδάνειο»

Γεωργιάδης: «Ευχαριστώ τη Μαριάννα Λάτση για τη νέα μονάδα νοσηλείας ογκολογικών ασθενών στο ΠΓΝ Ρίου»
Πολιτική Υγείας
23/06/2026 - 20:18

Γεωργιάδης: «Ευχαριστώ τη Μαριάννα Λάτση για τη νέα μονάδα νοσηλείας ογκολογικών ασθενών στο ΠΓΝ Ρίου»

Η ΠΟΕΡΓΙ αποχαιρετά την Θεανώ Καρποδίνη με αιχμές για τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
22/06/2026 - 17:23

Η ΠΟΕΡΓΙ αποχαιρετά την Θεανώ Καρποδίνη με αιχμές για τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ

Γεωργιάδης: «Με το πρόγραμμα "Οίκοθεν" όλοι είμαστε εδώ για τους ασθενείς»
Πολιτική Υγείας
22/06/2026 - 16:14

Γεωργιάδης: «Με το πρόγραμμα "Οίκοθεν" όλοι είμαστε εδώ για τους ασθενείς»

ΙΣΑ: Συνεχίζει τον αγώνα κατά του clawback-Νέα δικάσιμος στο ΣτΕ τον Νοέμβριο 2026
Πολιτική Υγείας
19/06/2026 - 19:02

ΙΣΑ: Συνεχίζει τον αγώνα κατά του clawback-Νέα δικάσιμος στο ΣτΕ τον Νοέμβριο 2026

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ποιες βλάβες προκαλεί στα οστά η κατανάλωση αλκοόλ
Health Talk
24/06/2026 - 22:37
Κίτρινος πυρετός: Οι παράγοντες που ευνοούν την εξάπλωσή του και ο εμβολιασμός ως βασικό μέτρο πρόληψης
Υγεία
24/06/2026 - 22:12
Αγαπηδάκη: «Τα SMS του "Προλαμβάνω" θα αποστέλλονται κάθε χρόνο στους πολίτες»
Πολιτική Υγείας
24/06/2026 - 20:59
Ερρίκος Ντυνάν: Νέο τοπίο στη ρομποτική χειρουργική με το μοναδικό στην Ελλάδα Da Vinci 5
Υπηρεσίες Υγείας
24/06/2026 - 20:27
Νέα όρια για την έκθεση των εργαζομένων σε επικίνδυνες χημικές ουσίες από την ΕΕ
Πολιτική Υγείας
24/06/2026 - 19:54
Έμπολα: Καθησυχαστικός ο ΠΟΥ μετά τον εντοπισμό κρούσματος στη Γαλλία
Υγεία
24/06/2026 - 19:28
Η Αρχαία Ολυμπία στο επίκεντρο εθνικής πρωτοβουλίας εθελοντικής αιμοδοσίας
Πολιτική Υγείας
24/06/2026 - 19:11
Σε κόκκινο συναγερμό την Τετάρτη το 75% της Γαλλίας λόγω του καύσωνα
Επικαιρότητα
24/06/2026 - 18:44
Νέο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της ΒΙΑΝΕΞ στην Πάτρα
Pharma News
24/06/2026 - 18:29
Τραγωδία στη Μυτιλήνη: Νεκρή 36χρονη γιατρός από επιπλοκές μετά τον τοκετό
Επικαιρότητα
24/06/2026 - 17:56
Νόσος του κολυμβητή: Όταν το καλοκαίρι γίνεται επώδυνο για τα αυτιά
Health Talk
24/06/2026 - 17:18
Συμπλήρωμα διατροφής για την αντιμετώπιση της νοητικής κόπωσης στην καθημερινότητα
Pharma News
24/06/2026 - 17:02
ΕΙΝΑΠ: «Να μην θρηνήσουμε νεκρό απεργό πείνας για πρώτη φορά στην Ελλάδα»
Επικαιρότητα
24/06/2026 - 16:38
Πόσο γρήγορα σάς παίρνει ο ύπνος; Γιατί η απάντηση μπορεί να έχει μεγάλη σημασία για την υγεία σας
Υγεία
24/06/2026 - 16:12
TΙΜΕ OUT, η νέα εκστρατεία της ΕΠΕ για τη διακοπή καπνίσματος και ατμίσματος σε συνεργασία με την ΚΑΕ Άρης
Health Talk
24/06/2026 - 15:48
Η Chiesi Hellas στη λίστα με τις κορυφαίες εταιρείες για εργασία στην Ελλάδα
Pharma News
24/06/2026 - 15:22
Καύσωνας και υγεία: Οι παθήσεις που επιδεινώνονται από την ακραία ζέστη
Υγεία
24/06/2026 - 15:00
ΕΟΠΥΥ: Τελετή παράδοσης - παραλαβής παρουσία Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
24/06/2026 - 14:16
«Μενού ντοπαμίνης»: Η τεχνική που βοηθά άτομα με ΔΕΠΥ να ενισχύσουν τη συγκέντρωση τους
Υγεία
24/06/2026 - 14:00
Πάχος - φάντασμα: Γιατί κάποιοι συνεχίζουν να νιώθουν υπέρβαροι μετά τη μεγάλη απώλεια βάρους
Ψυχική Υγεία
24/06/2026 - 13:00
Πρώτο κρούσμα Έμπολα στη Γαλλία - Τι αποκαλύπτουν τα γαλλικά μέσα
Υγεία
24/06/2026 - 12:45
Καρδιαγγειακή υγεία: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί εντατικοποίηση της πρόληψης
Πολιτική Υγείας
24/06/2026 - 12:40
Πειραματική αποκατάσταση νωτιαίου μυελού σε χοίρους ανοίγει νέους δρόμους για θεραπεία της παράλυσης
Υγεία
24/06/2026 - 12:00
Screening καρκίνου πνεύμονα: Από τις εξαγγελίες στην ανάγκη για σαφές επιχειρησιακό σχέδιο
Πολιτική Υγείας
24/06/2026 - 11:00
Eli Lilly: Η τιμολογιακή πολιτική του Τραμπ θα επηρεάσει την κυκλοφορία των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας στην Ευρώπη
Pharma Policy
24/06/2026 - 11:00
Επίσημη έναρξη της συνεργασίας KALTEQ και ZEISS: "Πρωτοποριακές λύσεις για τους Έλληνες ιατρούς και ασθενείς"
Υπηρεσίες Υγείας
24/06/2026 - 10:38
Εξωσωματική: Οι περισσότερες «πρόσθετες» θεραπείες δεν αυξάνουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης
Υγεία
24/06/2026 - 10:00
Έμπολα: Οι ΗΠΑ στέλνουν πειραματικές θεραπείες στο Κονγκό
Πολιτική Υγείας
24/06/2026 - 09:00
Πιστοποίηση ISO 9001:2015 για επτά υπηρεσίες του Νοσοκομείου «Παπανικολάου»
Υγεία
24/06/2026 - 07:24
Ενημερωτική δράση στον Εύοσμο για τη δωρεά μυελού των οστών την Πέμπτη 25 Ιουνίου
Επικαιρότητα
24/06/2026 - 03:44

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ALS: Η νόσος που αλλάζει μια ζωή, αλλά όχι την αξία της
Pharma News
22/06/2026 - 07:04
Θεμιστοκλέους: «Μέσα στους επόμενους μήνες ενισχύεται το ΕΚΑΒ με επιπλέον 250 νέα ασθενοφόρα»
Πολιτική Υγείας
22/06/2026 - 07:20
Κατεψυγμένα φρούτα και τα κονσερβοποιημένα λαχανικά: Είναι πιο φθηνά, αλλά είναι υγιεινά;
Διατροφή
22/06/2026 - 15:00
Αλτσχάιμερ: Διαθέσιμο και στην Ελλάδα το πρώτο τεστ αίματος με συμβολή στον αποκλεισμό της νόσου
Υπηρεσίες Υγείας
22/06/2026 - 16:32
Τα παιδιά που πίνουν ζαχαρούχα ροφήματα κινδυνεύουν με υπέρταση ως ενήλικες
Διατροφή
22/06/2026 - 18:11
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo