ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γεωργιάδης: «Ο εξορθολογισμός του clawback θα φέρει ομαλότητα στην αγορά φαρμάκου»

Pharma Policy
EUROKINISSI
Ολοκληρώθηκε από την επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η επεξεργασία του ερανιστικού νομοσχεδίου για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης, με τον Υπουργό Υγείας να δηλώνει ότι το νομοθέτημα έχει λύσεις για πολλά επιμέρους ζητήματα.
Τετάρτη, 27/11/2024 - 21:11
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Αναφερόμενος στις διατάξεις για το claw back, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι είναι το «φάρμακο για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης» και «όπως όλα τα φάρμακα, έχει παρενέργειες, ιδίως όταν το παίρνεις σε μεγάλες δόσεις, που τότε μπορεί οι παρενέργειες να είναι και θανάσιμες», δηλαδή «να μείνουμε χωρίς φάρμακα», αφού έφτασαν εταιρείες να πρέπει να πληρώσουν claw back εως 83%.

«Αυτό δημιούργησε μεγάλη κρίση στην βιομηχανία και στη σχέση μας με αυτούς και στην εξασφάλιση της ροής φαρμάκων στην Ελλάδα. Άρα ένας από τους στόχους ήταν να μειώσουμε το claw back, ώστε να υπάρξει ομαλότητα στην αγορά. Ένα από τα μέτρα μείωσης του claw back είναι και το άρθρο για τον εξορθολογισμό της αυτόματης επιστροφής (claw back) επί της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης», είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι στην πραγματικότητα, αυτό που γίνεται με την τιθέμενη διάταξη είναι ότι «μειώνεται η προστασία των φαρμάκων από 5 ευρώ και πάνω για να είναι πιο ισόρροπη η κατανομή του claw back στα πιο ακριβά φάρμακα τα οποία είχαν φύγει πάρα πολύ ψηλά».

Ανέφερε δε ότι ο νόμος του claw back, από τότε που πρωτοκαθιερώθηκε έχει γλυτώσει τον Έλληνα φορολογούμενο, δεκάδες δισ. ευρώ.

Η απάντηση για τα δημόσια νοσοκομεία

Ο κ. Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, απάντησε στις επικρίσεις ότι η κυβέρνηση απεργάζεται σχέδια μετατροπής των νοσοκομείων του ΕΣΥ σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

«Είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος (σ.σ.: ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ) ότι το όραμα του υπουργού Υγείας 'Αδωνι Γεωργιάδη θα ήταν να κάνει όλα τα νοσοκομεία ΝΠΙΔ. Αληθές εστί. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να σας πω ότι, αν ρωτάτε τη γνώμη μου, τα ΝΠΙΔ δουλεύουν καλύτερα. Για το αν προτίθεμαι να το κάνω, δηλαδή να μετατρέψω όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ σε ΝΠΙΔ, όχι δεν προτίθεμαι. Θα μου πείτε ΄γιατί δεν προτίθεσαι;'. Διότι υπάρχουν και πολιτικοί λόγοι σε μια απόφαση. Εγώ μπορεί να πιστεύω ότι τα ΝΠΙΔ δουλεύουν καλύτερα, δεν σημαίνει ότι αυτό το σέβονται όλοι οι βουλευτές της ΝΔ, όλη η κυβέρνηση ότι είναι ώριμο το ΕΣΥ για μια τέτοια μεταβολή. 'Αρα αν με ρωτάτε αν έχω κάποιο τέτοιο σχέδιο, σας απαντώ ότι όχι δεν έχω τέτοιο σχέδιο. Αν με ρωτάτε, "πιστεύεις ότι θα ήταν χρήσιμο;", σας απαντώ ναι, πιστεύω ότι θα ήταν χρήσιμο. Όμως δεν είναι η ώρα για να γίνει. Εντάξει, ας κάνουν κάτι οι επόμενοι υπουργοί. Δεν είναι ανάγκη να τα κάνουμε όλα τώρα…. Πάντως να ξεκαθαρίσουμε καίτοι το πιστεύω ότι θα ήταν χρήσιμο, δεν έχω τέτοιο σχέδιο».

Η εμπορευματοποίηση της υγείας

Ο υπουργός Υγείας σχολίασε και τις επικρίσεις που δέχεται ο ίδιος και η κυβέρνηση για πολιτική εμπορευματοποίησης της υγείας και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στην υγεία.

«Παρά τα όσα με κατηγορείτε ότι είμαι ένας υπουργός που θέλει να καταστρέψει το ΕΣΥ υπέρ του ιδιωτικού τομέα, πρέπει να σας πω ότι πριν λίγο είχα ένα πάρα πολύ δηκτικό μήνυμα από έναν από τους πολύ μεγάλους κλινικάρχες που μου έλεγε «74,6% αυξήσατε τον προϋπολογισμό για την υγεία, επί Μητσοτάκη, και εμείς οι ιδιωτικές κλινικές δεν πήραμε ούτε ευρώ». Και αυτό αλήθεια είναι. Πράγματι, το 99,9% των πόρων που αυξήσαμε πήγε στο δημόσιο σύστημα. Γιατί όσο και αν εσείς θέλετε να μας πείτε ότι θέλουμε να καταστρέψουμε και να κλείσουμε το δημόσιο σύστημα, δεν έχουμε τέτοια πρόθεση. Αντιθέτως, το σύνολο των πόρων που καταφέρνουμε και εξασφαλίζουμε από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και το νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών, κατευθύνεται στο δημόσιο σύστημα και όλες οι μεταρρυθμίσεις έχουν στόχο να δουλεύει καλύτερα το δημόσιο σύστημα», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Απογευματινά χειρουργεία και Ταμείο Ανάκαμψης

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης ζήτησε από τον υπουργό να καταθέσει στη Βουλή την απόφαση χρηματοδότησης, από το ΤΑΑ, για τα απογευματινά δωρεάν χειρουργεία. Για μια ακόμα φορά, ο κ. Πολάκης, αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα ανακαίνισης υποδομών των νοσοκομείων και των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. «Στενοχωριέμαι γιατί εμείς αν είχαμε αυτά τα λεφτά, θα παραδίδαμε ένα άλλο σύστημα υγείας στη χώρα», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και για μια ακόμη φορά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δίνει πολύ περισσότερα ποσά από όσο πραγματικά κοστίζουν οι αναβαθμίσεις των υποδομών. «Πετάτε τα λεφτά σε πενταπλάσιο κόστος, για έργα ενεργειακής αναβάθμισης», είπε ο κ. Πολάκης και τόνισε ότι αυτή είναι η εικόνα για όλα τα έργα που έχουν προγραμματιστεί και συμβασιοποιούνται.

Όλοι οι διαγωνισμοί για την ανακαίνιση των Κέντρων Υγείας έχουν γίνει από την ανεξάρτητη ομάδα του ΤΑΙΠΕΔ και έχουν ακολουθήσει όλη τη διαδικασία που ορίζει η ΕΕ για τους δημόσιους διεθνείς διαγωνισμούς, απάντησε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι όλες οι συμβάσεις έχουν περάσει και από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο, κατά βάση, ελέγχει το κόστος. Το δε υπουργείο Υγείας δεν έχει καμία εμπλοκή. «Επί της ουσίας, ανακαινίζουμε εκ βάθρων 93 νοσοκομεία και 158 κέντρα υγείας και είναι η μεγαλύτερη κτιριολογική αναβάθμιση του ΕΣΥ, από την ίδρυσή του. Μιλάμε για μια κοσμογονία. Θα βαρεθείτε να βλέπετε κορδέλες», είπε ο υπουργός.

Σε σχέση δε με τα χρήματα του ΤΑΑ για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε: «Υπονοεί ότι ο κ. Πολάκης ότι δεν υπάρχει έγκριση από το ΤΑΑ. Δηλαδή, θα έβγαινε ο υπουργός, ο πρωθυπουργός να λέμε ότι ξεκινάει η δράση και δεν θα είχαμε την έγκριση από το ΤΑΑ. Πρόκειται περί μιας κωμωδίας, όπως καταλαβαίνετε. Όποιος από εσάς αμφιβάλει δεν έχει παρά να κάνει αίτηση κατάθεσης εγγράφων να πάρει τα σχετικά έγγραφα».

Υπέρ του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας έχει ταχθεί η Νέα Δημοκρατία. Επιφύλαξη για την τελική της στάση στην ολομέλεια, έχει δηλώσει η αντιπολίτευση, με εξαίρεση το ΚΚΕ που δήλωσε εξ αρχής ότι θα το καταψηφίσει.

Τελευταία τροποποίηση στις 29/11/2024 - 18:40
  • ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • CLAWBACK
  • CLAW BACK
  • ΑΓΟΡΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
  • ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γυναίκες φαρμακοποιοί: Καινοτομία, επιχειρηματικότητα και ισορροπία μεταξύ ζωής και εργασίας
Γυναίκες φαρμακοποιοί: Καινοτομία, επιχειρηματικότητα και ισορροπία μεταξύ ζωής και εργασίας 26 Νοεμβρίου 2024
Αυξήθηκε ο προϋπολογισμός για τα εμβόλια 01 Δεκεμβρίου 2024
Αυξήθηκε ο προϋπολογισμός για τα εμβόλια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο ΕΟΠΥΥ περνά στο κινητό: Όλος ο ασφαλιστικός φάκελος, αποζημιώσεις και αξιολόγηση υπηρεσιών σε ένα κλικ
Πολιτική Υγείας
03/11/2026 - 12:59

Ο ΕΟΠΥΥ περνά στο κινητό: Όλος ο ασφαλιστικός φάκελος, αποζημιώσεις και αξιολόγηση υπηρεσιών σε ένα κλικ

Γεωργιάδης: Με το Ταμείο Ανάκαμψης ανακαινίστηκαν 170 κέντρα υγείας και 93 νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
02/11/2026 - 13:56

Γεωργιάδης: Με το Ταμείο Ανάκαμψης ανακαινίστηκαν 170 κέντρα υγείας και 93 νοσοκομεία

Γεωργιάδης: Μην δίνετε χρήματα σε διαδικτυακούς εράνους για θεραπείες στο εξωτερικό
Πολιτική Υγείας
02/11/2026 - 11:30

Γεωργιάδης: Μην δίνετε χρήματα σε διαδικτυακούς εράνους για θεραπείες στο εξωτερικό

Πρ. Εργαζομένων Βενιζέλειου: «Τα νοσοκομεία δεν στελεχώνονται με επιδόματα-μπαλώματα και τοπικές χορηγίες»
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 16:24

Πρ. Εργαζομένων Βενιζέλειου: «Τα νοσοκομεία δεν στελεχώνονται με επιδόματα-μπαλώματα και τοπικές χορηγίες»

Στις άγονες και προβληματικές περιοχές Α’ κατηγορίας εντάσσονται το νοσοκομείο Χανίων και τα Κέντρα Υγείας
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 16:00

Στις άγονες και προβληματικές περιοχές Α’ κατηγορίας εντάσσονται το νοσοκομείο Χανίων και τα Κέντρα Υγείας

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ψυχολόγων
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 08:47

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ψυχολόγων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μπορούν τα εγκεφαλογραφήματα να συμβάλουν στην πρόβλεψη του Αλτσχάιμερ;
Digital Health
03/11/2026 - 18:57
Δωρεάν πρόγραμμα ομαδικού coaching διάρκειας 150 διδακτικών ωρών για τους φοιτητές ΑΠΘ
Ψυχική Υγεία
03/11/2026 - 18:32
Αγαπημένες ηθοποιοί έστειλαν μήνυμα πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού μέσω του ΕΕΣ
Υγεία
03/11/2026 - 18:04
ΕΙΝΑΠ: Να ακυρωθεί η προκήρυξη πρόσληψης Ιατρού Εργασίας με μειοδοτικό διαγωνισμό στο «Αττικόν»
Πολιτική Υγείας
03/11/2026 - 17:37
«Χαμόγελο του Παιδιού»: Οι σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν παιδιά και οικογένειες μέσα από αποτελέσματα έρευνας
Επικαιρότητα
03/11/2026 - 17:04
Μπορούν τα προϊόντα ομορφιάς να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς στα μάτια;
Health Talk
03/11/2026 - 16:39
Σε λειτουργία τέθηκε το Ιατρείο Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής του Δήμου Αθηναίων
Πολιτική Υγείας
03/11/2026 - 16:17
Νέο ΔΣ στην Ένωση Ασθενών Ελλάδας - Παραμένει στην προεδρία η Μαρία Τσεκούρα
Patient Talk
03/11/2026 - 16:00
Ιδιοπαθής κυστίτιδα στις γάτες: Τα συμπτώματα και πότε κινδυνεύει η ζωή τους
Pet
03/11/2026 - 15:00
Θηλασμός: Πώς η σωστή διατροφή της μητέρας υποστηρίζει την υγεία της και την ανάπτυξη του μωρού
Διατροφή
03/11/2026 - 13:59
HIV: Εγκρίθηκε γενόσημο ενέσιμο φάρμακο που προσφέρει προστασία με μόλις δύο δόσεις τον χρόνο
Pharma Policy
03/11/2026 - 13:00
Ο ΕΟΠΥΥ περνά στο κινητό: Όλος ο ασφαλιστικός φάκελος, αποζημιώσεις και αξιολόγηση υπηρεσιών σε ένα κλικ
Πολιτική Υγείας
03/11/2026 - 12:59
«Άσκηση σημαίνει ζωή»: Η καμπάνια του υπουργείου Υγείας για την πρόληψη της παχυσαρκίας
Πολιτική Υγείας
03/11/2026 - 12:15
Φτώχεια περιόδου: Μείωση ΦΠΑ στα σχετικά προϊόντα από 24% σε 13% – Τι δείχνει νέα πανελλαδική έρευνα
Πολιτική Υγείας
03/11/2026 - 12:00
Καρκίνος του τραχήλου: Προβλέψεις για αύξηση θανάτων παγκοσμίως - Τα στοιχεία για την Ελλάδα
Υγεία
03/11/2026 - 11:00
Πέθανε παιδί από ιλαρά στη Νέα Υόρκη – Ανησυχία για λάθος διαγνώσεις που συμβάλλουν στην διάδοση
Υγεία
03/11/2026 - 10:00
Μονοκλωνική πρωτεΐνη στο αίμα: Τι σημαίνει και πότε χρειάζεται έλεγχος
Υγεία
03/11/2026 - 09:00
Στην Πάτρα με μια διαφορετική προσέγγιση για την παχυσαρκία η ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ
Pharma News
03/11/2026 - 07:22
Τα οικονομικά αποτελέσματα της Sobi για το τρίτο τρίμηνο του 2026 - Αύξηση κατά 16% των εσόδων
Pharma News
03/11/2026 - 03:38
Θεσσαλονίκη: Βιωματική εκπαίδευση μαθητών στην οδική ασφάλεια και την πρόληψη των τροχαίων
Επικαιρότητα
03/11/2026 - 00:07
Στους 15 οι νεκροί από τροχαία τον Οκτώβριο, μόνο στην Αττική
Επικαιρότητα
02/11/2026 - 23:23
«Μαζί για το Παιδί»: Δωρεάν δύο διαδικτυακά ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια για γονείς μέσα στον Νοέμβριο
Ψυχική Υγεία
02/11/2026 - 22:47
Δωρεά 40.000 ευρώ από το «Άλμα Ζωής» στον σύλλογο «Πνοή Αγάπης»
Patient Talk
02/11/2026 - 22:12
Κλιμακτήριος και αλλαγές στην περίοδο: Πότε χρειάζεται ο γυναικολογικός έλεγχος!
Health Talk
02/11/2026 - 20:53
Δαβάκης: «Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2026 η καταβολή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία»
Πολιτική Υγείας
02/11/2026 - 20:17
ESMO 2026: Οι σημαντικότερες εξελίξεις που αλλάζουν το τοπίο την αντιμετώπιση του καρκίνου
Υγεία
02/11/2026 - 19:54
Διαισθητική διατροφή: Πως πρέπει να προστατεύουμε τα παιδιά από τα γλυκά, χωρίς να τους τα απαγορεύουμε εντελώς
Διατροφή
02/11/2026 - 19:21
Θεσσαλονίκη: Μαγνητική τομογραφία σε ασθενείς υπό αναισθησία με μηχάνημα που δωρήθηκε στο ΑΧΕΠΑ
Υγεία
02/11/2026 - 18:37
Motor Oil και Γιατροί του Κόσμου σε συνεργασία με επίκεντρο την υγεία και τη στήριξη ευάλωτων ομάδων
Επικαιρότητα
02/11/2026 - 18:12
Movember 2026: Από τον Πειραιά ξεκίνησε η ενημερωτική εκστρατεία για τον καρκίνο του προστάτη της Europa Uomo Hellas
Patient Talk
02/11/2026 - 17:46

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Διαισθητική διατροφή: Πως πρέπει να προστατεύουμε τα παιδιά από τα γλυκά, χωρίς να τους τα απαγορεύουμε εντελώς
Διατροφή
02/11/2026 - 19:21
«Μην αφήσεις τον RSV να διακόψει τις στιγμές σου»
Pharma News
02/11/2026 - 10:48
Δαβάκης: «Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2026 η καταβολή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία»
Πολιτική Υγείας
02/11/2026 - 20:17
Στην Πάτρα με μια διαφορετική προσέγγιση για την παχυσαρκία η ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ
Pharma News
03/11/2026 - 07:22
Vegan διατροφή: Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη για την υγεία του εντέρου και τον ρόλο της πρωτεΐνης
Διατροφή
02/11/2026 - 13:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo