ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Υγείας στην Ελλάδα

Πολιτική Υγείας
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Υγείας στην Ελλάδα
Στα πλεονεκτήματα της ψηφιακής τεχνολογίας στον χώρο της δημόσιας υγείας αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης κατά την ομιλία του στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογίας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης με θέμα: «Το μέλλον της Ψηφιακής Υγείας σήμερα»
Παρασκευή, 14/06/2024 - 13:19
News4Health Team News4Health Team

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων, στη Θεσσαλονίκη, με συνδιοργανωτή τη CISCO και από το βήμα του ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στα βήματα προόδου που έχει κάνει η χώρα μας στην εισαγωγή των ψηφιακών υπηρεσιών στην υγεία δίνοντας ως πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το υλοποιούμενο πρόγραμμα ψηφιακής αναβάθμισης στο σύνολο του εγχώριου συστήματος υγείας της χώρας με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο υπουργός Υγείας ανέδειξε την κρισιμότητα των πληροφοριών που μπορούν παρέχουν τα ψηφιακά εργαλεία στη χάραξη πολιτικής κάνοντας εκτενέστατη αναφορά στον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς, «την κορωνίδα του γιγάντιου έργου της ψηφιακής αναβάθμισης του συστήματος υγείας» όπως είπε με στόμφο.

Υγεία και ψηφιακή τεχνολογία

«Κατά τη θητεία μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης, είχα τη μεγάλη ευτυχία να έχω προχωρήσει τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας. Ξέρετε ότι η Κυβέρνησή μας είναι μία φιλοεπενδυτική Κυβέρνηση, ανοιχτή στις συνεργασίες. Άλλωστε έτσι καταφέραμε αυτή την 5ετία να έχουμε φέρει στην πατρίδα μας όχι μόνο τη Pfizer και τη Cisco, αλλά και την Google, τη Microsoft, την Digital Realty, την Amazon Services και μία σειρά άλλων μεγάλων εταιρειών. Και η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο».

«Ήμουν Υπουργός Υγείας και πριν από μία δεκαετία. Η εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας στην Υγεία, τα δέκα μεσολαβήσαντα χρόνια, είναι αδιανόητη. Σήμερα η Ελλάδα έχει ίσως το πιο εξελιγμένο ή ένα από τα πιο εξελιγμένα συστήματα άυλης συνταγογράφησης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σχεδόν το σύνολο των συνταγών περνάνε από την άυλη συνταγογράφηση. Πρέπει να επεκτείνουμε σύντομα το σύστημα αυτό και σε όλους τους τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα, όχι μόνο στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στους πολίτες των τρίτων χωρών, ώστε ο κάθε ένας που έρχεται στην Ελλάδα να μπορεί να χρησιμοποιεί το σύστημα της άυλης συνταγογράφησης και εμείς να έχουμε εικόνα του τι συνταγογραφείται και τι καταναλώνεται από φάρμακα στην Ελλάδα, έτσι ώστε να φτάσουμε, ει δυνατόν, στο 100% της συνταγογράφησης που είναι μέσω του ψηφιακού συστήματος. Η άυλη συνταγογράφηση δεν είναι σπουδαία μόνο γιατί βοηθά πολύ τον πολίτη να έχει τη συνταγή που θέλει και να την εκτελέσει πολύ εύκολα σε οποιοδήποτε φαρμακείο αλλά βοηθά πρωτίστως την Κυβέρνηση να μπορεί να χαράζει πολιτική. Διότι δεν μπορείς να χαράζεις πολιτική εάν δεν έχεις τις κατάλληλες πληροφορίες και την πραγματική εικόνα του τι συμβαίνει. Και αυτό μας το παρέχει πράγματι η ψηφιακή τεχνολογία».

Ψηφιακή αναβάθμιση του συστήματος υγείας

«Αυτή τη στιγμή μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης η Ελλάδα υλοποιεί ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα ψηφιακής αναβάθμισης του συνόλου του συστήματος υγείας. Κορωνίδα είναι σίγουρα ο ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενούς. Το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου είναι μέχρι το καλοκαίρι του 2025. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα χρόνο από σήμερα, πρώτον ο κάθε Έλληνας πολίτης θα έχει όλο το ιατρικό του ιστορικό μέσα στον ψηφιακό του φάκελο και θα μπορεί ο γιατρός που θα τον εξετάζει, είτε ο ιδιώτης γιατρός ή το νοσοκομείο αν του συμβεί κάτι έκτακτο, να έχει την πλήρη εικόνα της πραγματικής κατάστασης της υγείας του».

GEO 1

«Η καινοτομία εξελίσσεται με μεγάλη ταχύτητα»

«Πολύς κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι και στον τομέα της υγείας βρισκόμαστε σε ένα συγκλονιστικό μεταίχμιο, καλό και κακό ταυτόχρονα. Η πρόοδος της τεχνολογίας επιτρέπει πια η καινοτομία να εξελίσσεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Καινούργιες θεραπείες που παλιά χρειαζόταν πέντε και δέκα χρόνια για να αναπτυχθούν, τώρα πλέον παράγονται μέσα σε διάστημα δύο-τριών ετών. Σχεδόν κάθε μήνα μια καινούρια σπουδαία θεραπεία μπαίνει σε εφαρμογή. Αυτό είναι πάρα πολύ καλό. Ασθένειες που στο παρελθόν ήταν μοιραίες και με εξαιρετικά ραγδαία εξέλιξη, τώρα αντιμετωπίζονται με πολύ μεγάλη επιτυχία. Άνθρωποι των οποίων το προσδόκιμο ζωής ήταν ελάχιστο κατά το παρελθόν, σήμερα αυξάνεται και η ποιότητα ζωής τους.

Όλα αυτά είναι εξαιρετικά ευχάριστα και καλοδεχούμενα. Αλλά θέτουν στα Συστήματα Υγείας μια μεγάλη πρόκληση. Το αν θα έχουμε χρήματα να τα πληρώνουμε καθόσον οι θεραπείες αυτές είναι κατά κανόνα εξαιρετικά ακριβές. Άρα, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τα Συστήματα Υγείας να μπορούμε να δαπανούμε τα χρήματα αυτά εκεί που πραγματικά χρειάζονται και όχι γενικά. Μόνο έτσι θα δημιουργηθεί ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος για να μπορούμε να παρέχουμε και στον τελευταίο ασθενή που πραγματικά χρειάζεται μια θεραπεία, τη θεραπεία που έχει ανάγκη και ταυτόχρονα να μην σπαταλούμε πόρους δεξιά και αριστερά που θα μας οδηγήσει τελικά να μην μπορούμε να πληρώνουμε ούτε ένα φάρμακο. Να φέρω ένα παράδειγμα. Για 10 χρόνια προσπαθούσαμε στην Ελλάδα να εφαρμόσουμε στη συνταγογράφηση θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Ήταν η μεγαλύτερή μας πρόκληση καθόσον η ύπαρξη των θεραπευτικών πρωτοκόλλων δημιουργεί έναν οδηγό συνταγογράφησης που αν τηρηθεί, εξοικονομεί τη δαπάνη, δεν δίνει σε ασθενή που δεν χρειάζεται το ακριβότερο φάρμακο και δημιουργεί χώρο για να μπορείς να έχεις και χρήματα να πληρώνεις το φάρμακο που χρειάζεται όσο ακριβό και να είναι στον ασθενή που πραγματικά το έχει ανάγκη. Είχαμε διαγνώσει από την προηγούμενή μου θητεία ότι για να δουλέψουν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα θα πρέπει η ΗΔΙΚΑ να μπορεί να παίρνει τα στοιχεία ψηφιοποιημένα, ώστε την ώρα που ο γιατρός γράφει τον ΑΜΚΑ του ασθενούς και πάει να συνταγογραφήσει, να ξέρει ο γιατρός τι μπορεί να γράψει και τι δεν μπορεί να γράψει. Να μην μπορεί δηλαδή να γράψει αυτό που τα θεραπευτικά πρωτόκολλα δεν επιτρέπουν.

Όταν ήρθα στο Υπουργείο Υγείας, στις αρχές Ιανουαρίου, δεν είχε γίνει αυτή η μεταρρύθμιση και το έθεσα σε πρώτη προτεραιότητα της νέας μου θητείας. Η αρχική μου ανακοίνωση ήταν ότι θα χρειαζόμασταν 18 μήνες, τελικά λειτουργεί από την 1η Ιουνίου. Άρα, η Ελλάδα σήμερα που μιλάμε έχει κάνει ένα πλήρες ψηφιοποιημένο σύστημα στο οποίο μπορούμε να κλειδώνουμε θεραπευτικά πρωτόκολλα ψηφιακά βάσει των διαγνωστικών εξετάσεων ενός εκάστου ασθενούς και ο γιατρός να αναλαμβάνει πραγματικά την ευθύνη για το τι είναι αυτό που συνταγογραφεί».

«Η Ελλάδα προχωράει γρήγορα»

«Είμαι περήφανος γιατί η Ελλάδα πιστεύω ότι είναι σε κατάσταση πολύ πάνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου ως προς την εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών στον τομέα της υγείας. Και η ταχύτητα με την οποία εξελισσόμεθα είναι εντυπωσιακά γρήγορη. Αυτό για τη χώρα μας ούτε αυτονόητο ήταν, ούτε δεδομένο. Πριν από 10 χρόνια, παραδείγματος χάριν, τα νοσοκομεία είχαν τόσο διαφορετικά μεταξύ τους ψηφιακά συστήματα και κυρίως τελείως διαφορετικά η κάθε Υγειονομική Περιφέρεια με την άλλη, που δεν μπορούσαν να συνδεθεί το ένα νοσοκομείο με το άλλο ψηφιακά».

Τελευταία τροποποίηση στις 14/06/2024 - 15:39
  • ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2024
  • ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αναβάλλεται το Υπουργικό Συμβούλιο: Τα σενάρια ανασχηματισμού για το Υπ. Υγείας
Αναβάλλεται το Υπουργικό Συμβούλιο: Τα σενάρια ανασχηματισμού για το Υπ. Υγείας 14 Ιουνίου 2024
ΠΟΥ Ευρώπης και Υπουργείο Υγείας αναλαμβάνουν δράση κατά της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα 14 Ιουνίου 2024
ΠΟΥ Ευρώπης και Υπουργείο Υγείας αναλαμβάνουν δράση κατά της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα νέα βήματα για τα σπάνια νοσήματα στην Ελλάδα το 2026
Patient Talk
27/02/2026 - 08:22

Τα νέα βήματα για τα σπάνια νοσήματα στην Ελλάδα το 2026

Ζητούμενο η ίση πρόσβαση και η ολοκληρωμένη φροντίδα για τα άτομα με σπάνιες παθήσεις
Patient Talk
27/02/2026 - 03:39

Ζητούμενο η ίση πρόσβαση και η ολοκληρωμένη φροντίδα για τα άτομα με σπάνιες παθήσεις

Πρόγραμμα ΖΕΥΞΗ ΙΙ: Έμπνευση για τους μελλοντικούς επιστήμονες υγείας!
Patient Talk
26/02/2026 - 16:49

Πρόγραμμα ΖΕΥΞΗ ΙΙ: Έμπνευση για τους μελλοντικούς επιστήμονες υγείας!

Οι τοποθετήσεις Γεωργιάδη στο άτυπο συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 16:32

Οι τοποθετήσεις Γεωργιάδη στο άτυπο συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ

Γεωργιάδης για περιστατικά σε Σκύρο και Ζάκυνθο: Συνεχίζεται η προσπάθεια για ένα αξιόπιστο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 11:45

Γεωργιάδης για περιστατικά σε Σκύρο και Ζάκυνθο: Συνεχίζεται η προσπάθεια για ένα αξιόπιστο ΕΣΥ

Αντίδραση Γεωργιάδη για το περιστατικό μηνιγγίτιδας στη Ζάκυνθο - Σε αναστολή καθηκόντων η παιδίατρος
Επικαιρότητα
25/02/2026 - 20:33

Αντίδραση Γεωργιάδη για το περιστατικό μηνιγγίτιδας στη Ζάκυνθο - Σε αναστολή καθηκόντων η παιδίατρος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καρκίνος προστάτη σε προχωρημένο στάδιο: Νέα ανοσοθεραπεία δείχνει εντυπωσιακά αποτελέσματα
Υγεία
01/03/2026 - 09:46
Φάρμακα για την απώλεια βάρους: Τα θετικά τους, οι κίνδυνοι και η σημασία της σοβαρής χορήγησης
Υγεία
01/03/2026 - 09:02
Το τατουάζ μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στα μάτια ακόμα και δύο χρόνια μετά
Health Talk
28/02/2026 - 09:11
Τραγικός θάνατος γυναίκας σε αμαξίδιο στο «Ελ. Βενιζέλος»: Πτώση από το αναβατόριο από ύψος 1,5 μέτρου
Επικαιρότητα
28/02/2026 - 08:52
ΕΚΠΑ για Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων: Ορατότητα για μια κοινότητα που συχνά παραμένει "αόρατη"
Υγεία
28/02/2026 - 08:43
Οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας: Ενημερωτική δράση από ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ στη Θεσσαλονίκη
Υγεία
27/02/2026 - 19:19
Η πρόκληση των σπάνιων παθήσεων: Από τη διάγνωση στην αντιμετώπιση και το πλαίσιο για τις θεραπείες πλάσματος
Pharma News
27/02/2026 - 18:37
Καρδιακά επεισόδια: Παρουσιάζουν οι γυναίκες μεγαλύτερη ευαισθησία;
Υγεία
27/02/2026 - 18:04
ΣΦΕΕ: Εθνική Στρατηγική για τις Σπάνιες Παθήσεις, η επόμενη πρόκληση για το σύστημα υγείας
Pharma Policy
27/02/2026 - 17:00
Θεραπεία με βλαστοκύτταρα στα μήτρα μπορεί να αναστρέψει εγκεφαλικές διαταραχές λόγω δισχιδούς ράχης
Υγεία
27/02/2026 - 15:30
Καταγγελία σε σκληρή γλώσσα των νεφροπαθών για το κλείσιμο της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού Αίγινας
Patient Talk
27/02/2026 - 14:47
Τεχνητά νύχια: Γιατί αυξάνουν τον κίνδυνο μυκητίασης - Τι πρέπει να προσέχετε
Ομορφιά
27/02/2026 - 14:30
Έφυγε από τη ζωή η Αναπληρώτρια Ταμίας του Πανελληνίου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης
Επικαιρότητα
27/02/2026 - 13:44
Ενθαρρυντική εξέλιξη στη μάχη κατά της ALS με νέα μέθοδο χορήγησης φαρμάκου
Υγεία
27/02/2026 - 13:30
Chikungunya: Συναγερμός για αυξημένα κρούσματα σε Ευρωπαίους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις Σεϋχέλλες
Πολιτική Υγείας
27/02/2026 - 12:30
Καρκίνος: Η επίδραση Breaking Bad είναι πραγματική
Ψυχική Υγεία
27/02/2026 - 11:30
Νέο χάπι GLP-1 βοηθά τους ασθενείς να χάσουν έως και 8% του σωματικού τους βάρους
Υγεία
27/02/2026 - 10:30
Οι χορτοφάγοι έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για πέντε είδη καρκίνων
Διατροφή
27/02/2026 - 09:30
Χρήσιμες συμβουλές για γερά οστά σε όλες τις ηλικίες
Health Talk
27/02/2026 - 08:23
Τα νέα βήματα για τα σπάνια νοσήματα στην Ελλάδα το 2026
Patient Talk
27/02/2026 - 08:22
Ζητούμενο η ίση πρόσβαση και η ολοκληρωμένη φροντίδα για τα άτομα με σπάνιες παθήσεις
Patient Talk
27/02/2026 - 03:39
Αντίδραση εργαζομένων σχετικά με τις δηλώσεις Βαρτζόπουλου για κλείσιμο των κέντρων πρόληψης το 2027
Ψυχική Υγεία
27/02/2026 - 00:09
ΗΠΑ: Το Instagram θα ενημερώνει τους γονείς αν το παιδί τους εμφανίζει τάσεις αυτοκτονίας
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 21:57
Πως μπορείτε να πάτε διακοπές στη Σουηδία με συνταγή γιατρού - Ο ρόλος της Marketing Greece
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 21:34
Τι είναι η συναισθηματική πείνα και πότε η διατροφή που λειτουργεί ως «καταφύγιο»
Ψυχική Υγεία
26/02/2026 - 21:09
Αξιωματούχος του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για «δημογραφική αλλαγή» σε Δυτική Όχθη και Γάζα
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 20:44
Μέγαρο Μουσικής ανοιχτό σε όλους: Το αναλυτικό πρόγραμμα προσβασιμότητας για το 2026
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 20:21
ΕΟΔΥ: Επτά νέοι θάνατοι από γρίπη και covid την τελευταία εβδομάδα – Αυξημένη η θετικότητα στον RSV
Υγεία
26/02/2026 - 19:53
Το εμβόλιο κατά του HPV προστατεύει από πολλούς καρκίνους - Η θέση της Ελλάδας στους στόχους του ΠΟΥ
Υγεία
26/02/2026 - 19:28
Κομισιόν: Στήριξη μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Plus στις νόμιμες και προσιτές αμβλώσεις
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 19:04

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θεμιστοκλέους: Απαντήσεις για Καρδίτσα, Ζάκυνθο και ενίσχυση του Νοσοκομείου Νίκαιας
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 14:00
Οι τοποθετήσεις Γεωργιάδη στο άτυπο συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 16:32
Συνεργασία Angelini Pharma και Quiver Bioscience για καινοτόμες θεραπείες σχετικά με τις γενετικές επιληψίες
Pharma News
26/02/2026 - 17:39
Η Κύπρος επιδιώκει μεγαλύτερη συνεργασία σε επίπεδο ΕΕ για την αξιολόγηση φαρμακευτικών θεραπειών
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 18:33
Κομισιόν: Στήριξη μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Plus στις νόμιμες και προσιτές αμβλώσεις
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 19:04
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo