ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γεωργιάδης: «Άυλη συνταγογράφηση και για τους τουρίστες εκτός ΕΕ»

Πολιτική Υγείας
Γεωργιάδης: «Άυλη συνταγογράφηση και για τους τουρίστες εκτός ΕΕ»
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης συμμετείχε σήμερα, Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024, στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογίας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης με θέμα: "Το μέλλον της Ψηφιακής Υγείας σήμερα.
Πέμπτη, 13/06/2024 - 14:31
News4Health Team News4Health Team

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων, στη Θεσσαλονίκη, με συνδιοργανωτή τη CISCO και από το βήμα του ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης υποσχέθηκε, μεταξύ άλλων, την επέκταση του συστήματος της άυλης συνταγογράφησης και στους τουρίστες που έρχονται από τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της ψηφιακής τεχνολογίας, στο υλοποιούμενο πρόγραμμα ψηφιακής αναβάθμισης στο σύνολο του εγχώριου συστήματος υγείας της χώρας με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ταυτόχρονα εξέφρασε και την ανησυχία του για την εξοικονόμηση πόρων που απαιτείται ώστε να εισάγονται στο σύστημα οι νέες αλλά και ακριβές θεραπείες για δύσκολες και θανατηφόρες ασθένειες

«Η ψηφιακή τεχνολογία στην υγεία»

«Κατά τη θητεία μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης, είχα τη μεγάλη ευτυχία να έχω προχωρήσει τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας. Ξέρετε ότι η Κυβέρνησή μας είναι μία φιλοεπενδυτική Κυβέρνηση, ανοιχτή στις συνεργασίες. Άλλωστε έτσι καταφέραμε αυτή την 5ετία να έχουμε φέρει στην πατρίδα μας όχι μόνο τη Pfizer και τη Cisco, αλλά και την Google, τη Microsoft, την Digital Realty, την Amazon Services και μία σειρά άλλων μεγάλων εταιρειών. Και η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο».

«Ήμουν Υπουργός Υγείας και πριν από μία δεκαετία. Η εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας στην Υγεία, τα δέκα μεσολαβήσαντα χρόνια, είναι αδιανόητη. Σήμερα η Ελλάδα έχει ίσως το πιο εξελιγμένο ή ένα από τα πιο εξελιγμένα συστήματα άυλης συνταγογράφησης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σχεδόν το σύνολο των συνταγών περνάνε από την άυλη συνταγογράφηση. Πρέπει να επεκτείνουμε σύντομα το σύστημα αυτό και σε όλους τους τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα, όχι μόνο στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στους πολίτες των τρίτων χωρών, ώστε ο κάθε ένας που έρχεται στην Ελλάδα να μπορεί να χρησιμοποιεί το σύστημα της άυλης συνταγογράφησης και εμείς να έχουμε εικόνα του τι συνταγογραφείται και τι καταναλώνεται από φάρμακα στην Ελλάδα, έτσι ώστε να φτάσουμε, ει δυνατόν, στο 100% της συνταγογράφησης που είναι μέσω του ψηφιακού συστήματος. Η άυλη συνταγογράφηση δεν είναι σπουδαία μόνο γιατί βοηθά πολύ τον πολίτη να έχει τη συνταγή που θέλει και να την εκτελέσει πολύ εύκολα σε οποιοδήποτε φαρμακείο αλλά βοηθά πρωτίστως την Κυβέρνηση να μπορεί να χαράζει πολιτική. Διότι δεν μπορείς να χαράζεις πολιτική εάν δεν έχεις τις κατάλληλες πληροφορίες και την πραγματική εικόνα του τι συμβαίνει. Και αυτό μας το παρέχει πράγματι η ψηφιακή τεχνολογία».

«Ο ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενούς»

«Αυτή τη στιγμή μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης η Ελλάδα υλοποιεί ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα ψηφιακής αναβάθμισης του συνόλου του συστήματος υγείας. Κορωνίδα είναι σίγουρα ο ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενούς. Το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου είναι μέχρι το καλοκαίρι του 2025. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα χρόνο από σήμερα, πρώτον ο κάθε Έλληνας πολίτης θα έχει όλο το ιατρικό του ιστορικό μέσα στον ψηφιακό του φάκελο και θα μπορεί ο γιατρός που θα τον εξετάζει, είτε ο ιδιώτης γιατρός ή το νοσοκομείο αν του συμβεί κάτι έκτακτο, να έχει την πλήρη εικόνα της πραγματικής κατάστασης της υγείας του».

GEO 1

Νέες θεραπείες και εξοικονόμηση πόρων

«Πολύς κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι και στον τομέα της υγείας βρισκόμαστε σε ένα συγκλονιστικό μεταίχμιο, καλό και κακό ταυτόχρονα. Η πρόοδος της τεχνολογίας επιτρέπει πια η καινοτομία να εξελίσσεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Καινούργιες θεραπείες που παλιά χρειαζόταν πέντε και δέκα χρόνια για να αναπτυχθούν, τώρα πλέον παράγονται μέσα σε διάστημα δύο-τριών ετών. Σχεδόν κάθε μήνα μια καινούρια σπουδαία θεραπεία μπαίνει σε εφαρμογή. Αυτό είναι πάρα πολύ καλό. Ασθένειες που στο παρελθόν ήταν μοιραίες και με εξαιρετικά ραγδαία εξέλιξη, τώρα αντιμετωπίζονται με πολύ μεγάλη επιτυχία. Άνθρωποι των οποίων το προσδόκιμο ζωής ήταν ελάχιστο κατά το παρελθόν, σήμερα αυξάνεται και η ποιότητα ζωής τους.

Όλα αυτά είναι εξαιρετικά ευχάριστα και καλοδεχούμενα. Αλλά θέτουν στα Συστήματα Υγείας μια μεγάλη πρόκληση. Το αν θα έχουμε χρήματα να τα πληρώνουμε καθόσον οι θεραπείες αυτές είναι κατά κανόνα εξαιρετικά ακριβές. Άρα, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τα Συστήματα Υγείας να μπορούμε να δαπανούμε τα χρήματα αυτά εκεί που πραγματικά χρειάζονται και όχι γενικά. Μόνο έτσι θα δημιουργηθεί ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος για να μπορούμε να παρέχουμε και στον τελευταίο ασθενή που πραγματικά χρειάζεται μια θεραπεία, τη θεραπεία που έχει ανάγκη και ταυτόχρονα να μην σπαταλούμε πόρους δεξιά και αριστερά που θα μας οδηγήσει τελικά να μην μπορούμε να πληρώνουμε ούτε ένα φάρμακο. Να φέρω ένα παράδειγμα. Για 10 χρόνια προσπαθούσαμε στην Ελλάδα να εφαρμόσουμε στη συνταγογράφηση θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Ήταν η μεγαλύτερή μας πρόκληση καθόσον η ύπαρξη των θεραπευτικών πρωτοκόλλων δημιουργεί έναν οδηγό συνταγογράφησης που αν τηρηθεί, εξοικονομεί τη δαπάνη, δεν δίνει σε ασθενή που δεν χρειάζεται το ακριβότερο φάρμακο και δημιουργεί χώρο για να μπορείς να έχεις και χρήματα να πληρώνεις το φάρμακο που χρειάζεται όσο ακριβό και να είναι στον ασθενή που πραγματικά το έχει ανάγκη. Είχαμε διαγνώσει από την προηγούμενή μου θητεία ότι για να δουλέψουν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα θα πρέπει η ΗΔΙΚΑ να μπορεί να παίρνει τα στοιχεία ψηφιοποιημένα, ώστε την ώρα που ο γιατρός γράφει τον ΑΜΚΑ του ασθενούς και πάει να συνταγογραφήσει, να ξέρει ο γιατρός τι μπορεί να γράψει και τι δεν μπορεί να γράψει. Να μην μπορεί δηλαδή να γράψει αυτό που τα θεραπευτικά πρωτόκολλα δεν επιτρέπουν.

Όταν ήρθα στο Υπουργείο Υγείας, στις αρχές Ιανουαρίου, δεν είχε γίνει αυτή η μεταρρύθμιση και το έθεσα σε πρώτη προτεραιότητα της νέας μου θητείας. Η αρχική μου ανακοίνωση ήταν ότι θα χρειαζόμασταν 18 μήνες, τελικά λειτουργεί από την 1η Ιουνίου. Άρα, η Ελλάδα σήμερα που μιλάμε έχει κάνει ένα πλήρες ψηφιοποιημένο σύστημα στο οποίο μπορούμε να κλειδώνουμε θεραπευτικά πρωτόκολλα ψηφιακά βάσει των διαγνωστικών εξετάσεων ενός εκάστου ασθενούς και ο γιατρός να αναλαμβάνει πραγματικά την ευθύνη για το τι είναι αυτό που συνταγογραφεί».

«Εξέλιξη με γρήγορες ταχύτητες»

«Είμαι περήφανος γιατί η Ελλάδα πιστεύω ότι είναι σε κατάσταση πολύ πάνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου ως προς την εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών στον τομέα της υγείας. Και η ταχύτητα με την οποία εξελισσόμεθα είναι εντυπωσιακά γρήγορη. Αυτό για τη χώρα μας ούτε αυτονόητο ήταν, ούτε δεδομένο. Πριν από 10 χρόνια, παραδείγματος χάριν, τα νοσοκομεία είχαν τόσο διαφορετικά μεταξύ τους ψηφιακά συστήματα και κυρίως τελείως διαφορετικά η κάθε Υγειονομική Περιφέρεια με την άλλη, που δεν μπορούσαν να συνδεθεί το ένα νοσοκομείο με το άλλο ψηφιακά».

Τελευταία τροποποίηση στις 14/06/2024 - 13:01
  • ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • ΑΥΛΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ
  • ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βόμβα από τον Άρειο Πάγο - Έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές του 2017 στις αποδοχές των γιατρών
Βόμβα από τον Άρειο Πάγο - Έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές του 2017 στις αποδοχές των γιατρών 12 Ιουνίου 2024
Βαρτζόπουλος: «Σχεδιάζουμε το Mental Health app με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης» 13 Ιουνίου 2024
Βαρτζόπουλος: «Σχεδιάζουμε το Mental Health app με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργιάδης από Θεσσαλονίκη: «Το Ιπποκράτειο είναι μακράν ο ηγέτης των μεταμοσχεύσεων στη Βόρεια Ελλάδα»
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 17:34

Γεωργιάδης από Θεσσαλονίκη: «Το Ιπποκράτειο είναι μακράν ο ηγέτης των μεταμοσχεύσεων στη Βόρεια Ελλάδα»

Γεωργιάδης: «Το ΕΣΥ είναι καλύτερο επί των ημερών μας»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 11:18

Γεωργιάδης: «Το ΕΣΥ είναι καλύτερο επί των ημερών μας»

Γεωργιάδης: «Τα ανακαινισμένα ΤΕΠ του Νοσοκομείου "Μεταξά" θα παρέχουν αξιοπρέπεια στους ασθενείς»
Πολιτική Υγείας
28/05/2026 - 15:32

Γεωργιάδης: «Τα ανακαινισμένα ΤΕΠ του Νοσοκομείου "Μεταξά" θα παρέχουν αξιοπρέπεια στους ασθενείς»

Γεωργιάδης: «Πρέπει να πάρουμε κι άλλα μέτρα για τη μείωση του clawback»
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 23:12

Γεωργιάδης: «Πρέπει να πάρουμε κι άλλα μέτρα για τη μείωση του clawback»

Γεωργιάδης από Βουλή: «Όσο και αν δεν σας αρέσει, το ΕΣΥ πάει καλύτερα από ποτέ»
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 17:56

Γεωργιάδης από Βουλή: «Όσο και αν δεν σας αρέσει, το ΕΣΥ πάει καλύτερα από ποτέ»

Γεωργιάδης για ΑΧΕΠΑ: «Παρατείνουμε την ίδια σύμβαση για 30 χρόνια»
Πολιτική Υγείας
26/05/2026 - 22:33

Γεωργιάδης για ΑΧΕΠΑ: «Παρατείνουμε την ίδια σύμβαση για 30 χρόνια»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σύλλογος Φλόγα: Έως 90 παιδιά διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα με όγκο εγκεφάλου!
Patient Talk
04/06/2026 - 17:52
Γεωργιάδης από Θεσσαλονίκη: «Το Ιπποκράτειο είναι μακράν ο ηγέτης των μεταμοσχεύσεων στη Βόρεια Ελλάδα»
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 17:34
Έκθεση KPMG: Ελληνική πρωτιά στη μείωση της κατανάλωσης λαθραίων τσιγάρων και το 2025
Επικαιρότητα
04/06/2026 - 16:53
Μελέτη της Κομισιόν για την ασφάλεια και την καλή διαβίωση των ζώων κατά τη μεταφορά τους
Pet
04/06/2026 - 16:19
ΕΕΣ και ΣΦΦΕ στη Λευκάδα για την κοινωνική πρωτοβουλία «προΣfΕΕρουμε»
Pharma News
04/06/2026 - 16:01
Η Novo Nordisk στο BeWell Festival το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ
Pharma News
04/06/2026 - 15:44
Θεμιστοκλέους: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας»
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 15:21
Καρκίνος του προστάτη: Αντιμετώπιση με σύγχρονη ρομποτική τεχνική
Health Talk
04/06/2026 - 14:49
Προειδοποίηση από το ECDC για εξάπλωση στην Ελλάδα κουνουπιού που είναι φορέας της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας
Υγεία
04/06/2026 - 14:16
Στρατηγική συνεργασία του Ωνάσειου Νοσοκομείου με το 251 ΓΝΑ
Υπηρεσίες Υγείας
04/06/2026 - 13:58
Medochemie: 50 χρόνια προσφοράς στον χώρο του φαρμάκου
Pharma News
04/06/2026 - 13:37
Δέκα τροφές που κάνουν τον εγκέφαλο να παίρνει περισσότερες... στροφές
Διατροφή
04/06/2026 - 13:04
Ο ΙΣΑ ζητάει άμεση εξόφληση των ιατρών, που συμμετέχουν στο «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» για τα καρδιαγγειακά νοσήματα
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 12:38
Ο ΕΕΣ γιορτάζει 149 έτη προσφοράς με μεγάλη εθελοντική αιμοδοσία στο Σύνταγμα
Επικαιρότητα
04/06/2026 - 12:12
ΕΟΠΕ: Αισιόδοξες οι εξελίξεις στη σύγχρονη ογκολογία, απαιτείται υπεύθυνη ενημέρωση
Υγεία
04/06/2026 - 11:47
Αναπνευστικές διαταραχές: Η «σιωπηλή επιδημία» που επηρεάζει εκατομμύρια Έλληνες
Υγεία
04/06/2026 - 11:28
Ένα μικρόβιο του εντέρου μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των κιλών μετά από δίαιτα
Υγεία
04/06/2026 - 11:11
Πόνος στον αντίχειρα: Πρακτικές συμβουλές για την ανακούφισή του
Health Talk
04/06/2026 - 10:28
ΠΟΥ: Τα μολυσμένα τρόφιμα προκαλούν 1,5 εκατ. θανάτους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο
Διατροφή
04/06/2026 - 10:09
Νέο φάρμακο αλλάζει το κλινικό τοπίο στη θεραπεία του καρκίνου παγκρέατος
Υγεία
04/06/2026 - 09:51
Θεμιστοκλέους: «Στα κινητά των ασθενών οι αναμονές στα εφημερεύοντα νοσοκομεία έως το τέλος του έτους»
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 16:46
Αγαπηδάκη: «Εμβληματικό έργο το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Υγείας»
Digital Health
03/06/2026 - 16:12
Πρόπτωση πυελικών οργάνων: Συμπτώματα και αντιμετώπιση του προβλήματος στις γυναίκες
Health Talk
03/06/2026 - 15:51
Ενημερωτική εκδήλωση για τη διακοπή του καπνίσματος στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου»
Υγεία
03/06/2026 - 15:27
Ρεκόρ θανάτων λόγω καύσωνα σημειώθηκε τον Μάιο στην Ισπανία
Επικαιρότητα
03/06/2026 - 15:03
Δώδεκα ώρες στο νερό για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
Patient Talk
03/06/2026 - 14:27
Mέλι: Η φυσική πηγή ενέργειας που χρειαζόμαστε για την καθημερινή μας άσκηση
Διατροφή
03/06/2026 - 13:54
BrainReGain: Νέο μοντέλο διασύνδεσης της πατρίδας μας με το παγκόσμιο ελληνικό ταλέντο
Επικαιρότητα
03/06/2026 - 13:21
Συνεργασία Affidea-Novo Nordisk για τα μεταβολικά νοσήματα με πέντε βασικούς πυλώνες
Υπηρεσίες Υγείας
03/06/2026 - 12:56
Το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί από την Κομισιόν προσλήψεις 1 εκατ. επαγγελματιών στον χώρο της Υγείας έως το 2030
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 12:29

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: «Το ΕΣΥ είναι καλύτερο επί των ημερών μας»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 11:18
Κομισιόν: Σε τρεις πυλώνες η (σταδιακή) κατάργηση των δοκιμών χημικής ασφαλείας σε ζώα
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 12:57
Μητσοτάκης: Στο επίκεντρο η επέκταση του «Προσωπικού Βοηθού» και η στήριξη των ΑμεΑ
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 14:04
Αγαπηδάκη: «Από το "Προλαμβάνω" αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα περισσότεροι από 200.000 πολίτες με ευρήματα»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 15:08
Καμπάνια για την πρόληψη των πνιγμών: Το ενδιαφέρον στους πολίτες άνω των 60 ετών
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 16:14
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo