ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γεωργιάδης, Αγαπηδάκη στην ημερίδα του ΠΟΥ για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας

Πολιτική Υγείας
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Στην ημερίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Ευρώπης για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας συμμετείχαν σήμερα, Τρίτη 18 Ιουνίου 2024, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Τρίτη, 18/06/2024 - 18:22
— Photo: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
News4Health Team News4Health Team

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε παρουσία του Επικεφαλής του Γραφείου του ΠΟΥ στην Ελλάδα και του Γραφείου του ΠΟΥ/Ευρώπης για την Ποιότητα Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα Joao Breda. Το παρών έδωσαν επίσης ο Επικεφαλής του προγράμματος για την παχυσαρκία στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ, Dr Kremlin Wickramasinghe και ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, Dr Ghassan Khalil.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μεταξύ άλλων, τόνισε: «Μία από τις πιο κρίσιμες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα στη δημόσια Υγεία είναι η παιδική παχυσαρκία. Είναι ένα ζήτημα που απειλεί τη μελλοντική υγεία και ευεξία των παιδιών του έθνους μας. Η συμβολή του ΠΟΥ Ευρώπης είναι κρίσιμη καθώς ξεκινάμε την ξεκάθαρη και επείγουσα αποστολή μας: να διαμορφώσουμε μια ενωμένη και ισχυρή απάντηση για να περιορίσουμε την αυξανόμενη τάση της παχυσαρκίας και του υπερβολικού βάρους, ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών μας. Η παχυσαρκία στα παιδιά δεν είναι απλώς μια ανησυχία, είναι μια κρίση που απαιτεί άμεση και αποφασιστική δράση. Η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι είναι η κοιτίδα της διάσημης μεσογειακής διατροφής, αντιμετωπίζει ανησυχητικά υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας στους νέους της. Είναι σοκαριστικό να αναγνωρίσουμε ότι το 60% των ενηλίκων μας και ένα στα τρία παιδιά μας ζουν με υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία. Αυτή η έντονη αντίθεση με την πλούσια παράδοσή μας στην υγιεινή διατροφή είναι μια επείγουσα έκκληση για επανεξέταση της προσέγγισής μας. Οι στόχοι μας είναι σαφείς και αδιαμφισβήτητοι: να παρουσιάσουμε την τρέχουσα κατάσταση της παχυσαρκίας στη Νότια Ευρώπη, να αξιολογήσουμε κριτικά την εφαρμογή αποτελεσματικών παρεμβάσεων και να εντοπίσουμε τις προτεραιότητες για δράση. Μέσω της ανταλλαγής γνώσεων, εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών, στοχεύουμε να κινητοποιηθούμε με άμεση και διαρκή δράση κατά αυτής της επιδημίας. Στην Ελλάδα έχουμε τη γνώση, την παράδοση και το κοινοτικό πνεύμα για να αναστρέψουμε αυτήν την τάση. Ωστόσο, απαιτείται μια συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους τομείς της κοινωνίας—την κυβέρνηση, τους επαγγελματίες υγείας, τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειες. Χρωστάμε στα παιδιά μας να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που υποστηρίζει υγιεινές επιλογές και προάγει τη δια βίου ευεξία».

HMERIDA 2

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη μεταξύ άλλων, τόνισε: «Μαζί με τη UNICEF, αναπτύξαμε ένα πρόγραμμα το οποίο στοχεύει στην πρόληψη και καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας. Στόχος μας είναι όχι απλώς ο έγκαιρος εντοπισμός της παιδικής παχυσαρκίας αλλά η πρόληψη των παραγόντων κινδύνου που οδηγούν σε αυτήν. Έτσι, αναπτύξαμε ένα πρόγραμμα που στοχεύει παράλληλα σε πρωτογενές, δευτερογενές και τριτογενές επίπεδο. Το Πρόγραμμα έχει ως πρωταρχικό σκοπό να αλλάξει το περιβάλλον που οδηγεί στην παιδική παχυσαρκία. Είναι γεγονός ότι η παιδική παχυσαρκία στη χώρα μας αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας καθώς όπως δείχνουν οι σχετικοί δείκτες, η χώρα μας έχει ανάμεσα στα Κράτη- Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης : την τρίτη θέση στα παιδιά κάτω των 5 ετών τη δεύτερη θέση στα παιδιά ηλικίας 5 έως 9 ετών και την πρώτη θέση στα παιδιά και τους εφήβους 10 έως 19 ετών. Έτσι, λοιπόν, η μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού, είτε μιλάμε για παιδιά είτε για ενήλικες, είναι είτε υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι. Για τον λόγο αυτό έχουμε αναλάβει αυτή την εθνική δράση ενάντια στην παιδική παχυσαρκία για τα επόμενα δύο χρόνια».

HMERIDA 3

Πιλοτική υλοποίηση του προγράμματος

Η κυρία Αγαπηδάκη συνέχισε λέγοντας τα εξής: «Το πρόγραμμα για την παιδική παχυσαρκία έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται πιλοτικά σε 59 σχολεία της χώρας και από το νέο σχολικό έτος θα εφαρμοστεί καθολικά, σε εθνικό επίπεδο με στόχο την απόκτηση δεξιοτήτων, υγιεινές, διατροφικές δεξιότητες, δεξιότητες φυσικής άσκησης, δεξιότητες για τη σπατάλη τροφίμων κ.α. Έχουμε αυτή την τεράστια ευκαιρία να δουλέψουμε με τα παιδιά σε όλους τους τομείς και να χτίσουμε επίσης και την ψυχική τους ανθεκτικότητα. Παρέχουμε λοιπόν στα παιδιά και τις οικογένειες τους, δωρεάν πρόσβαση σε διατροφολόγους, πρόσβαση σε γιατρούς, σε ψηφιακά εργαλεία τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν, οι οικογένειές τους αλλά και οι ίδιοι, ανάλογα με το αναπτυξιακό τους επίπεδο. Και επίσης διευκολύνουμε τις οικογένειες ώστε να συνδεθούν μεταξύ τους και να δημιουργήσουν τοπικά δίκτυα στα οποία, πραγματικά, να μπορέσουμε να προωθήσουμε δραστηριότητες υγιεινής ζωής, δεξιότητες υγιεινής ζωής και να εστιάζουμε στην θετική πλευρά της υγείας η οποία είναι η προώθηση των υγιεινών δράσεων και συμπεριφορών ζωής. Παράλληλα, έχουμε αναπτύξει και μία στρατηγική αύξησης της ευαισθητοποίησης, καθώς και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων που συνδέονται με τις βασικές συμπεριφορές υγείας. Θέλουμε να μάθουμε στα παιδιά ότι το υγιεινό φαγητό είναι νόστιμο φαγητό. Στη χώρα μας η απουσία ενός οργανωμένου συστήματος πρόληψης όλα αυτά τα χρόνια, οδήγησε σε ένα τεράστιο κενό στην φροντίδα του εαυτού μας. Αυτό το κενό προσπαθούμε να καλύψουμε μαζί με τον Υπουργό κ. Γεωργιάδη, επειδή είναι το πιο σημαντικό ζήτημα το οποίο αφορά το παρόν και το μέλλον μας. Η προσπάθεια μείωσης των παραγόντων κινδύνου που ευθύνονται για τα χρόνια νοσήματα και τους πρόωρους θανάτους εξαιτίας αυτών στην πατρίδα μας, είναι το μεγάλο εθνικό στοίχημα, καθώς έτσι μπορούμε να κερδίσουμε μέχρι 15 χρόνια ζωής».

  • ΗΜΕΡΙΔΑ
  • ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
  • ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • ΕΙΡΗΝΗ ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εγκαινιάστηκε το πρόγραμμα «Οίκοθεν» του Νοσοκομείου «Μεταξά» για τις θεραπείες ογκολογικών ασθενών
Εγκαινιάστηκε το πρόγραμμα «Οίκοθεν» του Νοσοκομείου «Μεταξά» για τις θεραπείες ογκολογικών ασθενών 17 Ιουνίου 2024
Υπό παραίτηση το ΔΣ του ΟΔΙΠΥ 19 Ιουνίου 2024
Υπό παραίτηση το ΔΣ του ΟΔΙΠΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η απορρόφηση κονδυλίων δεν ισοδυναμεί με λειτουργικό ΕΣΥ – Η πραγματικότητα διαψεύδει τον Υπουργό Υγείας»
Πολιτική Υγείας
31/12/2025 - 20:12

«Η απορρόφηση κονδυλίων δεν ισοδυναμεί με λειτουργικό ΕΣΥ – Η πραγματικότητα διαψεύδει τον Υπουργό Υγείας»

Λαϊκό Νοσοκομείο: Ρεκόρ μεταμοσχεύσεων μέσα στο 2025
Πολιτική Υγείας
31/12/2025 - 13:00

Λαϊκό Νοσοκομείο: Ρεκόρ μεταμοσχεύσεων μέσα στο 2025

Γεωργιάδης: «Κερδίζουμε πόρους από άλλα υπουργεία για ένα καλύτερο ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
29/12/2025 - 14:48

Γεωργιάδης: «Κερδίζουμε πόρους από άλλα υπουργεία για ένα καλύτερο ΕΣΥ»

Γεωργιάδης από Φλώρινα: «Δεν θα αφήσουμε ούτε ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης αναξιοποίητο»
Πολιτική Υγείας
23/12/2025 - 16:54

Γεωργιάδης από Φλώρινα: «Δεν θα αφήσουμε ούτε ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης αναξιοποίητο»

Δωρεάν πρόγραμμα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας: Ξεκίνησε η αποστολή SMS
Πολιτική Υγείας
23/12/2025 - 10:09

Δωρεάν πρόγραμμα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας: Ξεκίνησε η αποστολή SMS

Γεωργιάδης από Νέα Υόρκη: «Κοινωνικό αγαθό για όλους η υγεία - Απόλυτη ευθύνη του κράτους η παροχή»
Πολιτική Υγείας
21/12/2025 - 07:18

Γεωργιάδης από Νέα Υόρκη: «Κοινωνικό αγαθό για όλους η υγεία - Απόλυτη ευθύνη του κράτους η παροχή»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Η απορρόφηση κονδυλίων δεν ισοδυναμεί με λειτουργικό ΕΣΥ – Η πραγματικότητα διαψεύδει τον Υπουργό Υγείας»
Πολιτική Υγείας
31/12/2025 - 20:12
Μητσοτάκης: «Στα ορόσημα του 2025 η ανακαίνιση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας»
Επικαιρότητα
31/12/2025 - 19:33
Κρήτη: Παρατείνονται έως και τις 7 Ιανουαρίου τα προληπτικά μέτρα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
31/12/2025 - 19:12
Πρόληψη από την παιδική ηλικία: Οι συνήθειες που προστατεύουν την καρδιά μας
Health Talk
31/12/2025 - 18:09
Αποκαταστάθηκαν οι καθυστερήσεις πληρωμών των ιατρών στο σύστημα ηλεκτρονικής προέγκρισης φαρμάκων
Πολιτική Υγείας
31/12/2025 - 17:24
Χειμώνας και δέρμα: Τρεις απλές και πρακτικές συμβουλές για τη διατήρηση της υγείας του
Health Talk
31/12/2025 - 17:02
Πρωτοβουλία για αθόρυβα εορταστικά πυροτεχνήματα από την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ζώων Συντροφιάς
Pet
31/12/2025 - 16:34
Επιτραπέζια παιχνίδια: Έρευνα μελετά πόσο μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους με νευροδιαφορετικότητα
Ψυχική Υγεία
31/12/2025 - 16:00
Γιατί τα κράνμπερις δεν είναι μόνο για τις γιορτές των Χριστουγέννων - Τα πολλαπλά οφέλη τους
Διατροφή
31/12/2025 - 15:06
ΣτΕ: Τα τρία αυστηρά κριτήρια διαφάνειας για τη μονομερή αύξηση ασφαλίστρων υγείας
Επικαιρότητα
31/12/2025 - 14:48
ΕΦΕΤ: Ανάκληση παρτίδων βιολογικής ξανθής σταφίδας
Επικαιρότητα
31/12/2025 - 14:31
ΕΟΠΑΕ: Υποστήριξη αστέγων και εξαρτημένων πολιτών στην Αττική λόγω χαμηλών θερμοκρασιών
Πολιτική Υγείας
31/12/2025 - 14:13
Υπέστη έμφραγμα ο βετεράνος Βραζιλιάνος σταρ της μπάλας Ρομπέρτο Κάρλος
Επικαιρότητα
31/12/2025 - 13:49
Λαϊκό Νοσοκομείο: Ρεκόρ μεταμοσχεύσεων μέσα στο 2025
Πολιτική Υγείας
31/12/2025 - 13:00
Τι προκαλεί η υπερφαγία των γιορτών στον εγκέφαλο - Ο ρόλος της διάρκειας της
Διατροφή
31/12/2025 - 12:00
Unicef: Επτάχρονος πνίγηκε κατά τη διάρκεια πλημμύρας σε καταυλισμό στη Γάζα
Επικαιρότητα
31/12/2025 - 11:00
Εντάσεις στο ζευγάρι: Τα επτά "κλειδιά" για να ξεφύγετε από το αδιέξοδο
Ψυχική Υγεία
31/12/2025 - 10:00
Πώς να αποχαιρετίσετε το 2025 εποικοδομητικά: Δημιουργήστε τα προσωπικά σας τελετουργικά
Ψυχική Υγεία
31/12/2025 - 09:00
Σουφλί: Το «σημάδι» που δείχνει την αναγέννηση του δάσους της Δαδιάς
Επικαιρότητα
30/12/2025 - 22:03
Κρίσιμες ώρες για τρίχρονο αγοράκι - Νοσηλεύεται με εγκεφαλίτιδα από γρίπη
Επικαιρότητα
30/12/2025 - 21:39
Χειροπέδες σε 45χρονη για κλοπές σε βάρος ατόμων με κινητικές ή νοητικές αναπηρίες
Επικαιρότητα
30/12/2025 - 21:11
Εμμηνόπαυση: Οι μεταβολές του ύπνου και οι σύγχρονες λύσεις υποστήριξης
Pharma News
30/12/2025 - 20:38
Γάζα: Διεθνής ανησυχία για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης
Επικαιρότητα
30/12/2025 - 19:42
Το στόμα είναι το «εύκολο θύμα» των σύγχρονων ογκολογικών θεραπειών
Health Talk
30/12/2025 - 19:21
Στη μάχη κατά της ευλογιάς μπαίνουν οι στρατιωτικοί κτηνίατροι
Επικαιρότητα
30/12/2025 - 18:26
Απόφαση-βόμβα από το ΣτΕ: Οι ασφαλιστικές μπορούν να αυξάνουν μονομερώς τα ασφάλιστρα υγείας
Επικαιρότητα
30/12/2025 - 18:03
Νέος θεραπευτικός συνδυασμός για τον μετασταστικό καρκίνο του προστάτη
Υγεία
30/12/2025 - 17:39
Έκτακτα μέτρα του Δήμου Αθηναίων για την προστασία των ευάλωτων πολιτών από το κρύο
Επικαιρότητα
30/12/2025 - 17:24
Δύο νέες δομές για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Ψυχική Υγεία
30/12/2025 - 17:11
Θεμιστοκλέους: «Έρχονται 5.000 μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ το 2026»
Πολιτική Υγείας
30/12/2025 - 16:47

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θεμιστοκλέους: «Έρχονται 5.000 μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ το 2026»
Πολιτική Υγείας
30/12/2025 - 16:47
Το αρχείο του μεγάλου Έλληνα Γεωργίου Παπανικολάου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Επικαιρότητα
29/12/2025 - 17:27
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Οι επιστήμονες με την βοήθεια του AI ανακάλυψαν δύο νέους υποτύπους
Υγεία
30/12/2025 - 09:00
Εορταστικό hangover: Πέντε μύθοι για την αντιμετώπισή του
Υγεία
30/12/2025 - 14:00
Ιώσεις και κρυολογήματα: Τι κάνουν οι γιατροί όταν αρρωσταίνουν
Υγεία
30/12/2025 - 11:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo