ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γεωργιάδης, Αγαπηδάκη στην ημερίδα του ΠΟΥ για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας

Πολιτική Υγείας
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Στην ημερίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Ευρώπης για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας συμμετείχαν σήμερα, Τρίτη 18 Ιουνίου 2024, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Τρίτη, 18/06/2024 - 18:22
— Photo: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
News4Health Team News4Health Team

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε παρουσία του Επικεφαλής του Γραφείου του ΠΟΥ στην Ελλάδα και του Γραφείου του ΠΟΥ/Ευρώπης για την Ποιότητα Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα Joao Breda. Το παρών έδωσαν επίσης ο Επικεφαλής του προγράμματος για την παχυσαρκία στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ, Dr Kremlin Wickramasinghe και ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, Dr Ghassan Khalil.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μεταξύ άλλων, τόνισε: «Μία από τις πιο κρίσιμες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα στη δημόσια Υγεία είναι η παιδική παχυσαρκία. Είναι ένα ζήτημα που απειλεί τη μελλοντική υγεία και ευεξία των παιδιών του έθνους μας. Η συμβολή του ΠΟΥ Ευρώπης είναι κρίσιμη καθώς ξεκινάμε την ξεκάθαρη και επείγουσα αποστολή μας: να διαμορφώσουμε μια ενωμένη και ισχυρή απάντηση για να περιορίσουμε την αυξανόμενη τάση της παχυσαρκίας και του υπερβολικού βάρους, ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών μας. Η παχυσαρκία στα παιδιά δεν είναι απλώς μια ανησυχία, είναι μια κρίση που απαιτεί άμεση και αποφασιστική δράση. Η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι είναι η κοιτίδα της διάσημης μεσογειακής διατροφής, αντιμετωπίζει ανησυχητικά υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας στους νέους της. Είναι σοκαριστικό να αναγνωρίσουμε ότι το 60% των ενηλίκων μας και ένα στα τρία παιδιά μας ζουν με υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία. Αυτή η έντονη αντίθεση με την πλούσια παράδοσή μας στην υγιεινή διατροφή είναι μια επείγουσα έκκληση για επανεξέταση της προσέγγισής μας. Οι στόχοι μας είναι σαφείς και αδιαμφισβήτητοι: να παρουσιάσουμε την τρέχουσα κατάσταση της παχυσαρκίας στη Νότια Ευρώπη, να αξιολογήσουμε κριτικά την εφαρμογή αποτελεσματικών παρεμβάσεων και να εντοπίσουμε τις προτεραιότητες για δράση. Μέσω της ανταλλαγής γνώσεων, εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών, στοχεύουμε να κινητοποιηθούμε με άμεση και διαρκή δράση κατά αυτής της επιδημίας. Στην Ελλάδα έχουμε τη γνώση, την παράδοση και το κοινοτικό πνεύμα για να αναστρέψουμε αυτήν την τάση. Ωστόσο, απαιτείται μια συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους τομείς της κοινωνίας—την κυβέρνηση, τους επαγγελματίες υγείας, τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειες. Χρωστάμε στα παιδιά μας να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που υποστηρίζει υγιεινές επιλογές και προάγει τη δια βίου ευεξία».

HMERIDA 2

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη μεταξύ άλλων, τόνισε: «Μαζί με τη UNICEF, αναπτύξαμε ένα πρόγραμμα το οποίο στοχεύει στην πρόληψη και καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας. Στόχος μας είναι όχι απλώς ο έγκαιρος εντοπισμός της παιδικής παχυσαρκίας αλλά η πρόληψη των παραγόντων κινδύνου που οδηγούν σε αυτήν. Έτσι, αναπτύξαμε ένα πρόγραμμα που στοχεύει παράλληλα σε πρωτογενές, δευτερογενές και τριτογενές επίπεδο. Το Πρόγραμμα έχει ως πρωταρχικό σκοπό να αλλάξει το περιβάλλον που οδηγεί στην παιδική παχυσαρκία. Είναι γεγονός ότι η παιδική παχυσαρκία στη χώρα μας αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας καθώς όπως δείχνουν οι σχετικοί δείκτες, η χώρα μας έχει ανάμεσα στα Κράτη- Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης : την τρίτη θέση στα παιδιά κάτω των 5 ετών τη δεύτερη θέση στα παιδιά ηλικίας 5 έως 9 ετών και την πρώτη θέση στα παιδιά και τους εφήβους 10 έως 19 ετών. Έτσι, λοιπόν, η μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού, είτε μιλάμε για παιδιά είτε για ενήλικες, είναι είτε υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι. Για τον λόγο αυτό έχουμε αναλάβει αυτή την εθνική δράση ενάντια στην παιδική παχυσαρκία για τα επόμενα δύο χρόνια».

HMERIDA 3

Πιλοτική υλοποίηση του προγράμματος

Η κυρία Αγαπηδάκη συνέχισε λέγοντας τα εξής: «Το πρόγραμμα για την παιδική παχυσαρκία έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται πιλοτικά σε 59 σχολεία της χώρας και από το νέο σχολικό έτος θα εφαρμοστεί καθολικά, σε εθνικό επίπεδο με στόχο την απόκτηση δεξιοτήτων, υγιεινές, διατροφικές δεξιότητες, δεξιότητες φυσικής άσκησης, δεξιότητες για τη σπατάλη τροφίμων κ.α. Έχουμε αυτή την τεράστια ευκαιρία να δουλέψουμε με τα παιδιά σε όλους τους τομείς και να χτίσουμε επίσης και την ψυχική τους ανθεκτικότητα. Παρέχουμε λοιπόν στα παιδιά και τις οικογένειες τους, δωρεάν πρόσβαση σε διατροφολόγους, πρόσβαση σε γιατρούς, σε ψηφιακά εργαλεία τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν, οι οικογένειές τους αλλά και οι ίδιοι, ανάλογα με το αναπτυξιακό τους επίπεδο. Και επίσης διευκολύνουμε τις οικογένειες ώστε να συνδεθούν μεταξύ τους και να δημιουργήσουν τοπικά δίκτυα στα οποία, πραγματικά, να μπορέσουμε να προωθήσουμε δραστηριότητες υγιεινής ζωής, δεξιότητες υγιεινής ζωής και να εστιάζουμε στην θετική πλευρά της υγείας η οποία είναι η προώθηση των υγιεινών δράσεων και συμπεριφορών ζωής. Παράλληλα, έχουμε αναπτύξει και μία στρατηγική αύξησης της ευαισθητοποίησης, καθώς και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων που συνδέονται με τις βασικές συμπεριφορές υγείας. Θέλουμε να μάθουμε στα παιδιά ότι το υγιεινό φαγητό είναι νόστιμο φαγητό. Στη χώρα μας η απουσία ενός οργανωμένου συστήματος πρόληψης όλα αυτά τα χρόνια, οδήγησε σε ένα τεράστιο κενό στην φροντίδα του εαυτού μας. Αυτό το κενό προσπαθούμε να καλύψουμε μαζί με τον Υπουργό κ. Γεωργιάδη, επειδή είναι το πιο σημαντικό ζήτημα το οποίο αφορά το παρόν και το μέλλον μας. Η προσπάθεια μείωσης των παραγόντων κινδύνου που ευθύνονται για τα χρόνια νοσήματα και τους πρόωρους θανάτους εξαιτίας αυτών στην πατρίδα μας, είναι το μεγάλο εθνικό στοίχημα, καθώς έτσι μπορούμε να κερδίσουμε μέχρι 15 χρόνια ζωής».

  • ΗΜΕΡΙΔΑ
  • ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
  • ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • ΕΙΡΗΝΗ ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εγκαινιάστηκε το πρόγραμμα «Οίκοθεν» του Νοσοκομείου «Μεταξά» για τις θεραπείες ογκολογικών ασθενών
Εγκαινιάστηκε το πρόγραμμα «Οίκοθεν» του Νοσοκομείου «Μεταξά» για τις θεραπείες ογκολογικών ασθενών 17 Ιουνίου 2024
Υπό παραίτηση το ΔΣ του ΟΔΙΠΥ 19 Ιουνίου 2024
Υπό παραίτηση το ΔΣ του ΟΔΙΠΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

108 νέοι γιατροί στο ΕΣΥ μέσω του οικονομικού κινήτρου των 40.000 ευρώ
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 11:20

108 νέοι γιατροί στο ΕΣΥ μέσω του οικονομικού κινήτρου των 40.000 ευρώ

Γεωργιάδης: Πρόθεση της κυβέρνησης η αύξηση του επιδόματος οδοιπορικών για τους νεφροπαθείς
Πολιτική Υγείας
28/01/2026 - 12:00

Γεωργιάδης: Πρόθεση της κυβέρνησης η αύξηση του επιδόματος οδοιπορικών για τους νεφροπαθείς

Γεωργιάδης για το πολύνεκρο δυστύχημα στη Ρουμανία: «Και οι τρεις τραυματίες έχουν πλήρως συνείδηση»
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 18:23

Γεωργιάδης για το πολύνεκρο δυστύχημα στη Ρουμανία: «Και οι τρεις τραυματίες έχουν πλήρως συνείδηση»

Γεωργιάδης: Κίνητρα για ταχύτερη έλευση καινοτόμων φαρμάκων
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 11:09

Γεωργιάδης: Κίνητρα για ταχύτερη έλευση καινοτόμων φαρμάκων

ΣΦΕΕ: Ισότητα, πρόσβαση και ποιότητα στο επίκεντρο της εθνικής πολιτικής για τον καρκίνο
Pharma Policy
26/01/2026 - 16:16

ΣΦΕΕ: Ισότητα, πρόσβαση και ποιότητα στο επίκεντρο της εθνικής πολιτικής για τον καρκίνο

Ημερίδα για τη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών και τη δύναμη της τέχνης στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Patient Talk
22/01/2026 - 18:22

Ημερίδα για τη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών και τη δύναμη της τέχνης στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

MSD Ελλάδος: Η καινοτομία έχει αξία μόνο όταν φτάνει στον ασθενή
Pharma News
29/01/2026 - 19:58
Η Ελληνική καινοτομία σε κλινική μελέτη για το μεταβολικό σύνδρομο και τα συμπληρώματα διατροφής
Υγεία
29/01/2026 - 19:36
Στην Αρεόπολη ολοκληρώθηκε ο κύκλος των ενημερωτικών συναντήσεων του Health-IQ
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 19:02
Μπαρμπετάκη: «Συνεχίζουμε και το 2026 να κάνουμε θόρυβο για τη φαρμακευτική καινοτομία!»
Pharma Policy
29/01/2026 - 18:46
Εγκαινιάστηκε η ανακαινισμένη Παιδιατρική Κλινική στο «Σκυλίτσειο» Γενικό Νοσοκομείο Χίου
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 18:24
ΕΟΔΥ: «Θερίζει» η γρίπη - 649 νέες εισαγωγές και 12 θάνατοι από γρίπη την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
29/01/2026 - 18:07
Biogen: Πράσινο από την Κομισιόν σε σχήμα υψηλής δόσης για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία
Pharma News
29/01/2026 - 17:51
Ρομποτική χειρουργική σπονδυλικής στήλης: Ακρίβεια, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα
Health Talk
29/01/2026 - 17:33
Δεν θα προσμετρώνται απουσίες έως και πέντε ημερών από τα σχολεία λόγω ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού
Επικαιρότητα
29/01/2026 - 17:17
ΙΑΣΩ: Πρωτοπορία στη χειρουργική μελανώματος κόλπου
Υπηρεσίες Υγείας
29/01/2026 - 16:53
Olivia: Ψηφιακή σύμμαχος για γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών, με την υποστήριξη της AstraZeneca
Patient Talk
29/01/2026 - 16:37
Οι κάψουλες κοπράνων φαίνεται να αλλάζουν τα δεδομένα στη θεραπεία διαφορετικών καρκίνων
Υγεία
29/01/2026 - 16:21
Στο Παπαγεωργίου οι δύο τραυματίες φίλαθλοι του ΠΑΟΚ- Τα νεότερα για την κατάστασή τους
Επικαιρότητα
29/01/2026 - 16:00
ECDC για ανακλήσεις βρεφικού γάλακτος λόγω τοξίνης: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 15:00
Νέα νανοθεραπεία ανακουφίζει τον πόνο από τις μεταστάσεις στα οστά
Υγεία
29/01/2026 - 14:00
Τελικά μπορεί να μην κάνουν το γιατρό πέρα! Καταγγελίες για "κοκτέιλ" φυτοφαρμάκων στα μήλα
Διατροφή
29/01/2026 - 13:27
Πάρκινσον και έντερο: Νέα ανακάλυψη ανοίγει νέους θεραπευτικούς δρόμους
Υγεία
29/01/2026 - 13:00
Συναγερμός για δύο ζωονόσους που εμφανίζονται ως η επόμενη «μεγάλη» απειλή για τη δημόσια υγεία των ΗΠΑ
Υγεία
29/01/2026 - 12:00
108 νέοι γιατροί στο ΕΣΥ μέσω του οικονομικού κινήτρου των 40.000 ευρώ
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 11:20
Νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να προβλέψει πώς οι μεταλλάξεις του DNA προκαλούν ασθένειες
Digital Health
29/01/2026 - 11:00
Γιατί είναι η ανησυχητική η έξαρση του νοροϊού στη Μ. Βρετανία - Τι λένε οι ειδικοί
Υγεία
29/01/2026 - 10:00
Κίνδυνος καρδιακής προσβολής: Εκτοξεύεται στη δεκαετία των τριάντα για τους άνδρες
Υγεία
29/01/2026 - 09:00
Γιατί πρέπει να απολαμβάνουμε αυτό που τρώμε
Διατροφή
28/01/2026 - 18:00
Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Αττικόν: Για τα ράντζα στους διαδρόμους δεν φταίει η γρίπη
Πολιτική Υγείας
28/01/2026 - 17:00
Ερευνητές "ξεσκέπασαν" το μηχανισμό με τον οποίο τα καρκινικά κύτταρα κρύβονται από το ανοσοποιητικό
Υγεία
28/01/2026 - 16:00
Θεμιστοκλέους: «Ήδη 2,8 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί για τη γρίπη, αριθμός αυξημένος σε σχέση με πέρυσι».
Πολιτική Υγείας
28/01/2026 - 14:11
Τι σχέση έχει ο αριθμός των μαξιλαριών στον ύπνο με τον κίνδυνο γλαυκώματος
Υγεία
28/01/2026 - 14:00
Κρούσματα φυματίωσης στην φυλακή ανηλίκων Κασσαβέτειας :Έκλεισαν προσωρινά σχολεία
Επικαιρότητα
28/01/2026 - 13:12
Γόνατο: Γιατί τα φλατ παπούτσια είναι εξίσου βλαβερά με τα ψηλοτάκουνα
Health Talk
28/01/2026 - 13:00
"Αγία Σοφία" : Δύο παιδιά με ανακοπή μέσα σε ένα 24ωρο - Κοριτσάκι μόλις επτά ημερών κατέληξε
Υγεία
28/01/2026 - 12:11

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΙΣΑ: Να αρθούν γραφειοκρατικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ιατροί κατά την άσκηση ιδιωτικού έργου
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 03:31
Γεωργιάδης: Κίνητρα για ταχύτερη έλευση καινοτόμων φαρμάκων
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 11:09
Η ιλαρά ξαναέγινε ενδημική σε έξι ευρωπαϊκές χώρες - Ο ρόλος του δισταγμού έναντι του εμβολιασμού
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 13:00
Θεμιστοκλέους: Σε έξαρση η γρίπη – Βελτιώσεις σε ΤΕΠ και ραντεβού
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 13:54
Θετικά νέα για το πειραματικό φάρμακο κατά της παχυσαρκίας της Roche
Pharma News
27/01/2026 - 15:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo