ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Φλόγα» για Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Αγία Σοφία»: «Πρόχειρο και επιφανειακό» το Νομοσχέδιο

Πολιτική Υγείας
«Φλόγα» για Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Αγία Σοφία»: «Πρόχειρο και επιφανειακό» το Νομοσχέδιο
Εισήγηση της Προέδρου της Φλόγας, κα. Μαρίας Τρυφωνίδη - ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στη σημερινή συνεδρίαση επί του Νομοσχεδίου για το Ογκολογικό Παίδων Αγία Σοφία.
Τετάρτη, 08/03/2023 - 15:59
— Photo: eurokinissi
News4Health Team News4Health Team

Την αντίθεση του Συλλόγου «Φλόγα» με την απόσχιση των ογκολογικών τμημάτων από τα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία, και την θέση ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν αυτοτελή νοσοκομειακή μονάδα, εξέφρασε η Πρόεδρος Μαρίας Τρυφωνίδη - ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στη συνεδρίαση της Τετάρτης 8 Μαρτίου, επί του Νομοσχεδίου «Σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”», εκσυγχρονισμός του δικαίου για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημοσίας υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις», σημειώνοντας ακόμα ότι «η περίθαλψη και η θεραπεία των παιδιών με καρκίνο απαιτεί συνεχή και καθημερινή συνεργασία των ογκολόγων με τις υπόλοιπες ειδικότητες και τμήματα της παιδιατρικής, όπως χειρουργοί, εντατικολόγοι, μικροβιολόγοι κλπ».

Πιο αναλυτικά, ανέφερε τα εξής:

«Δεν καταλαβαίνουμε τι είναι τόσο επείγον και γιατί πρέπει να περάσει τόσο βιαστικά ένα νομοσχέδιο που αφορά την υγεία των παιδιών που νοσούν από ένα τόσο απειλητικό για τη ζωή τους νόσημα. Τα οφέλη που αναφέρονται στο Νομοσχέδιο είναι πράγματα που ήδη συμβαίνουν σήμερα που μιλάμε. Σε αυτό τον νέο σχεδιασμό δεν δόθηκε η δυνατότητα στο Αγλαΐα Κυριακού να πάρει θέση, και δεν ρωτήθηκαν ούτε οι γιατροί μας ούτε εμείς σαν γονείς των παιδιών που 40 χρόνια υπηρετούμε με σοβαρότητα και συνέπεια τη δημόσια υγεία.

Στη Φλόγα, είμαστε χιλιάδες γονείς παιδιών που νοσούν από καρκίνο. Είμαστε κάθε μέρα, για μήνες και χρόνια πολλές φορές στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία και γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα τα καλά και τα κακά του συστήματος υγείας. Γνωρίζουμε τα προβλήματα και συμμετέχουμε κατά το δυνατόν στην επίλυση τους.

Η πρόταση που κατατέθηκε είναι πρόχειρη, επιφανειακή και αφήνει σημαντικά κενά και ασάφειες που στη πράξη θα δημιουργήσουν εστίες όξυνσης και θα αποδειχτούν ανεφάρμοστες και αναποτελεσματικές.

Επειδή όμως βλέπουμε ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση από το Υπουργείο για απόσυρση του νομοσχεδίου, ζητούμε τουλάχιστον να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις μας, τις οποίες έχουμε καταθέσει στην Επιτροπή της Βουλής αλλά και σε όλους του βουλευτές, αναλυτικά, κατά άρθρο.

Ενδεικτικά αναφέρω τα παρακάτω.

  • Το Κέντρο πρέπει να αφορά παιδιά και έφηβους μέχρι 18 ετών.
  • Πρέπει να διασφαλιστεί και αποσαφηνισθεί με κάθε λεπτομέρεια πως ακριβώς θα γίνεται η λειτουργική διασύνδεση με τα 2 παιδιατρικά νοσοκομεία, προκειμένου τα ογκολογικά τμήματα να συνεχίζουν να συνεργάζονται και να εξυπηρετούνται από τα υπόλοιπα τμήματα και ειδικότητες της παιδιατρικής χωρίς αναμονές και καθυστερήσεις, και χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειες, όπως συμβαίνει και σήμερα.
  • Πρέπει να διασφαλιστεί με τρόπο σαφή ότι τα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία, θα είναι σε θέση να συμμετέχουν στους πόρους που διατίθενται για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας για εξοπλισμό, έρευνα, και ιατρική εξειδίκευση. Γιατί μόνο έτσι θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να παρέχουν επαρκή και ενημερωμένη ιατρική φροντίδα όπως μέχρι σήμερα καθώς στα νοσοκομεία αυτά παραμένει το βασικό μέρος της θεραπείας των παιδιών μας.
  • Το κτίριο, ο εξοπλισμός και τα οικόπεδα, επί των οποίων έχει ανεγερθεί το κτήριο ΕΛΠΙΔΑ, περιέρχονται για αποκλειστική χρήση (και όχι κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή) στο Κέντρο για την επίτευξη των σκοπών του.
  • Προτείνουμε η πρώτη τετραετία να είναι δοκιμαστική και στη λήξη της, το Υπουργείο Υγείας και όλοι οι εμπλεκόμενοι να αξιολογήσουν και να προτείνουν βελτιώσεις.
  • Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου πρέπει να προτείνονται από το Υπουργείο Υγείας και να εγκρίνονται από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπως ισχύει για όλες τις ανεξάρτητες αρχές.
  • Στο Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να υπάρχει εκπρόσωπος των επαγγελματιών υγείας (παιδίατρος ογκολόγος-αιματολόγος) ο οποίος να ορίζεται από την ΕΕΠΑΟ ή από το Υπουργείο με πρόταση της ΕΕΠΑΟ.
  • Στο Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να υπάρχει ένας εκπρόσωπος των ασθενών, ο οποίος θα ορίζεται από τον αντιπροσωπευτικότερο φορέα ασθενών της χώρας για τα παιδιά με καρκίνο.
  • Να διασφαλιστεί ότι τα Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης που λειτουργούν ήδη στα ογκολογικά τμήματα του Αγία Σοφία θα συνεχίσουν και δεν θα χαθεί η διασύνδεση με την Ευρώπη.
  • Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλων όσων απασχολούνται αυτή τη στιγμή στο ΕΛΠΙΔΑ ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει για το προσωπικό που ήδη απασχολείται στο ΕΛΠΙΔΑ και χρηματοδοτείται από τη Φλόγα, 11 άτομα γιατροί, βιολόγοι, ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, παρασκευαστής εργαστηρίου), επίσης ειδική αναφορά πρέπει να γίνει για τη συνέχιση της συνεργασίας των γιατρών μας με τα μεγαλύτερα ιατρικά κέντρα της Ευρώπης για την εφαρμογή προσωπικών πρωτοκόλλων θεραπείας για κάθε παιδί. Η συνεργασία αυτή υλοποιείται από CRO Εταιρείες με τις οποίες η Φλόγα έχει δεσμευτεί για 10ετή χρηματοδότηση.
  • Επίσης, πρέπει να διασφαλιστεί η συνέχιση της Νοσηλείας στο Σπίτι που χρηματοδοτεί η Φλόγα από το 2009 και έχει πραγματοποιήσει πάνω από 32.000 επισκέψεις σε σπίτια παιδιών στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν όλες αυτές τις υπηρεσίες που με πολύ κόπο η Φλόγα των εθελοντών γονιών έχει εξασφαλίσει γι’ αυτά.

Ζητούμε ο Εσωτερικός Κανονισμός Οργάνωσης και Λειτουργίας να συνυποβληθεί με το νομοσχέδιο, ή τουλάχιστον να υπάρξει δέσμευση του Υπουργείου Υγείας ότι ο κανονισμός θα ολοκληρωθεί σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ΠΡΙΝ την έναρξη της λειτουργίας του νέου κέντρου.

Να παραταθεί η έναρξη της λειτουργίας του νέου κέντρου ώστε να δοθεί χρόνος για την οργάνωση των προϋποθέσεων που απαιτούνται».

Διαβάστε επίσης=> Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Ογκολογικό Κέντρο Παίδων εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων

Τελευταία τροποποίηση στις 08/03/2023 - 16:12
  • ΦΛΟΓΑ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ
  • ΠΑΙΔΙΑ
  • ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
  • ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ
  • ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  • ΒΟΥΛΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ράπτη: 20 μονάδες Ψυχικής Υγείας για τα θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη
Ράπτη: 20 μονάδες Ψυχικής Υγείας για τα θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη 08 Μαρτίου 2023
Ο FDA ενέκρινε νέα εξέταση αίματος που ανιχνεύει την διάσειση του εγκεφάλου 08 Μαρτίου 2023
Ο FDA ενέκρινε νέα εξέταση αίματος που ανιχνεύει την διάσειση του εγκεφάλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η τρυφερή και συνεπής ανατροφή των παιδιών επιφέρει αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου και στον τρόπο μάθησης.
Ψυχική Υγεία
12/09/2025 - 13:00

Η τρυφερή και συνεπής ανατροφή των παιδιών επιφέρει αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου και στον τρόπο μάθησης.

Τα SOS για την επιστροφή στο σχολείο: Οδηγίες για την προστασία της υγείας και της ηρεμίας του παιδιού
Health Talk
11/09/2025 - 09:00

Τα SOS για την επιστροφή στο σχολείο: Οδηγίες για την προστασία της υγείας και της ηρεμίας του παιδιού

Καρκίνος τραχήλου- κεφαλής από τον ιό HPV: Απλή εξέταση αίματος τον εντοπίζει 10 χρόνια πριν τα συμπτώματα
Υγεία
10/09/2025 - 18:00

Καρκίνος τραχήλου- κεφαλής από τον ιό HPV: Απλή εξέταση αίματος τον εντοπίζει 10 χρόνια πριν τα συμπτώματα

Η γρίπη και ο κορονοϊός ενεργοποιούν τα καρκινικά κύτταρα - Τι έδειξαν πρόσφατες έρευνες
Υγεία
10/09/2025 - 12:00

Η γρίπη και ο κορονοϊός ενεργοποιούν τα καρκινικά κύτταρα - Τι έδειξαν πρόσφατες έρευνες

Σωματική άσκηση: Μεγαλώνει έξυπνα παιδιά, καθυστερεί τη βιολογική φθορά στους ηλικιωμένους
Fitness
06/09/2025 - 09:14

Σωματική άσκηση: Μεγαλώνει έξυπνα παιδιά, καθυστερεί τη βιολογική φθορά στους ηλικιωμένους

Φυτικό συστατικό που προστατεύει τα μάτια ενισχύει τα κύτταρα και στην καταπολέμηση του καρκίνου
Διατροφή
03/09/2025 - 13:00

Φυτικό συστατικό που προστατεύει τα μάτια ενισχύει τα κύτταρα και στην καταπολέμηση του καρκίνου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επίσκεψη Μητσοτάκη σε δικαιούχο το προγράμματος κατ' οίκον παράδοσης ΦΥΚ: Για εμένα ήταν θέμα αρχής
Πολιτική Υγείας
13/09/2025 - 11:01
Αυτισμός: Τα πρώτα σημάδια, η διάγνωση και οι δομές υποστήριξης
Health Talk
13/09/2025 - 10:00
Πρώτο πιλοτικό Δίκτυο Ολοκληρωμένης Αντιμετώπισης Γυναικολογικού Καρκίνου στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»
Υπηρεσίες Υγείας
12/09/2025 - 21:00
COVID-19: Οι μάσκες πιο αποτελεσματικές για τη δημόσια υγεία από το κλείσιμο των σχολείων
Πολιτική Υγείας
12/09/2025 - 20:00
Μούδιασμα, πόνος ή μυρμήγκιασμα στο χέρι; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα
Health Talk
12/09/2025 - 19:00
Αχρωματοψία: Εσείς πόσο σίγουροι είστε ότι βλέπετε τα χρώματα;
Υγεία
12/09/2025 - 18:00
Axios:Δυσοίωνη η εικόνα για το κόστος της ασφάλισης το 2026 για τους εργαζομένους στις ΗΠΑ
Υπηρεσίες Υγείας
12/09/2025 - 17:00
EFPIA: Στηρίζει το νέο Σχέδιο της ΕΕ για την Καρδιαγγειακή Υγεία - Οι προτάσεις της
Pharma Policy
12/09/2025 - 16:00
Η χρήση κάνναβης συνδέεται με ανωμαλίες στα ωάρια και μείωση της επιτυχίας των εξωσωματικών
Υγεία
12/09/2025 - 15:04
Χασάμπης (DeepMind): Η τεχνητή νοημοσύνη θα ανακαλύπτει νέα φάρμακα μέσα σε λίγους μήνες
Digital Health
12/09/2025 - 13:43
Ντέμης Χασάμπης (DeepMind): Η Ελλάδα έχει μια τεράστια ευκαιρία να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης
Digital Health
12/09/2025 - 13:10
Η τρυφερή και συνεπής ανατροφή των παιδιών επιφέρει αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου και στον τρόπο μάθησης.
Ψυχική Υγεία
12/09/2025 - 13:00
Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Merck παγώνει επένδυση 1 δισ. λιρών στο Λονδίνο, καταργεί 125 θέσεις εργασίας
Pharma Policy
12/09/2025 - 11:37
Οι ιώσεις και οι ουρολοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή
Υγεία
12/09/2025 - 11:00
Πώς η τοποθέτηση "παγίδας" στο έντερο μπορεί να αποτρέψει θανατηφόρα ηπατοπάθεια
Υγεία
12/09/2025 - 10:06
Σύλληψη άνδρα για απειλές κατά της ζωής του Άδωνι Γεωργιάδη και της οικογένειάς του
Επικαιρότητα
12/09/2025 - 09:28
Η αιμοδοσία μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο - Το πρόβλημα της υπερμετάγγισης στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
12/09/2025 - 08:39
ΔΕΘ: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για την αποτροπή της χρήσης νικοτίνης από τους ανηλίκους
Επικαιρότητα
12/09/2025 - 08:32
Swixx: Η συνεργασία με την Lundbeck αναβαθμίζει τη θέσης της στη θεραπεία νοσημάτων του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος
Pharma News
11/09/2025 - 22:00
Η Πατρική Μορφή σε κρίση ή σε εξέλιξη;
Ψυχική Υγεία
11/09/2025 - 21:00
Διατροφικός περιορισμός στη μάχη κατά της νόσου Alzheimer: Τα οφέλη και οι δυσκολίες
Health Talk
11/09/2025 - 20:00
Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία-Κεφαλαλγία: Ώρα για ουσιαστικές παρεμβάσεις στην θεραπεία και την υποστήριξη των ασθενών
Patient Talk
11/09/2025 - 19:00
Νοσοκομειακό clawback: Επανάληψη του «δράματος» για τις φαρμακευτικές εταιρείες
Pharma Policy
11/09/2025 - 18:02
Προβλήματα με το στομάχι; Τα εύπεπτα τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν
Διατροφή
11/09/2025 - 18:00
Κονδυλώματα και HPV: Έγκαιρη διάγνωση - Ασφαλής αντιμετώπιση
Health Talk
11/09/2025 - 17:00
Η τεχνητή νοημοσύνη παίζει κυριολεκτικά στα δάκτυλα την έγκαιρη διάγνωση του Πάρκινσον
Digital Health
11/09/2025 - 16:00
Τα κουνούπια προτιμούν όσους έχουν πιει μπύρα και έχουν κάνει σεξ
Υγεία
11/09/2025 - 14:50
Οι πέντε αλλαγές στον τρόπο ζωής που μειώνουν τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας κατά 40%
Υγεία
11/09/2025 - 14:00
ECDC: Ραγδαία εξάπλωση ανθεκτικού στα φάρμακα μύκητα στα νοσοκομεία - Η Ελλάδα στις χώρες με τα περισσότερα κρούσματα
Πολιτική Υγείας
11/09/2025 - 13:00
Lancet: Οι θάνατοι από χρόνιες ασθένειες έχουν μειωθεί κατά 80% παγκοσμίως
Επικαιρότητα
11/09/2025 - 12:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ECDC: Ραγδαία εξάπλωση ανθεκτικού στα φάρμακα μύκητα στα νοσοκομεία - Η Ελλάδα στις χώρες με τα περισσότερα κρούσματα
Πολιτική Υγείας
11/09/2025 - 13:00
Οι επιστήμονες πιο κοντά στη λύση για δυνατά οστά για μια ζωή
Υγεία
11/09/2025 - 10:00
Τα κουνούπια προτιμούν όσους έχουν πιει μπύρα και έχουν κάνει σεξ
Υγεία
11/09/2025 - 14:50
Νοσοκομειακό clawback: Επανάληψη του «δράματος» για τις φαρμακευτικές εταιρείες
Pharma Policy
11/09/2025 - 18:02
Η τεχνητή νοημοσύνη παίζει κυριολεκτικά στα δάκτυλα την έγκαιρη διάγνωση του Πάρκινσον
Digital Health
11/09/2025 - 16:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo