ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστροφή Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας - Οι μεγάλες προκλήσεις της δεύτερης θητείας του

Πολιτική Υγείας
EUROKINISSI
Στην οδό Αριστοτέλους και συγκεκριμένα στο υπουργείο Υγείας επιστρέφει έπειτα δέκα σχεδόν χρόνια ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης αναλαμβάνοντας ένα κρίσιμο χαρτοφυλάκιο αντικαθιστώντας τον μέχρι σήμερα πολιτικό προιστάμενο, τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Τετάρτη, 03/01/2024 - 18:05
— Photo: EUROKINISSI
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Ο μέχρι πρότινος υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, κλήθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλάβει και πάλι το τιμόνι του υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο των διαρθρωτικών αλλαγών στην Κυβέρνηση, ενώ την ίδια ώρα ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επιστρέφει και αυτός στα γνώριμα λημέρια του, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η προηγουμένη θητεία του κ. Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σχετικά βραχύβια, καθώς είχε διαρκέσει μόλις 12 μήνες. Συγκεκριμένα είχε αναλάβει το εν λόγω χαρτοφυλάκιο το 2013 στην Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και παρέδωσε έναν χρόνο αργότερα στον κ. Μάκη Βορίδη.

Ωστόσο, πολλοί θα ορκίζονταν πως η διάρκεια της θητείας του ήταν αρκετά μεγαλύτερη και αυτό γιατί ο κ. Γεωργιάδης ήταν ιδιαίτερα δραστήριος, κατά γενική ομολογία, μέσα σε αυτόν τον χρόνο.

Σε αντίθεση δε, με αρκετούς προκατόχους του -και κάποιους από τους διαδόχους του- δεν απέφυγε κατά τη θητεία την έκθεσή του, συμμετέχοντας σε κάθε συνέδριο και συνάντηση προκειμένου να υπερασπιστεί τις αποφάσεις της κυβέρνησης στο πεδίο της υγείας.

Τότε, εν μέσω μνημονίων, υπερασπιζόταν της αναγκαιότητας του. Τώρα αντιμέτωπος με προκλήσεις που γιγαντώθηκαν με το πέρασμα του χρόνου, κάποιες εξ αυτών πηγάζουν από την μνημονιακή περίοδο, όπως το διαβόητο clawback, ή επιδεινώθηκαν ουσιαστικά από την οικονομική κρίση, τα μέτρα, για να έρθει η πανδημία σαν «κερασάκι στην τούρτα».

Η πρώτη θητεία

Ο κ. Γεωργιάδης ανέλαβε τον Ιούνιο του 2013 από τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, εν μέσω των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στις οποίες πρωταγωνιστούσαν θέματα γύρω από τον ΕΟΠΥΥ και το έλλειμα για τον οποίο είχε εκφράσει την άποψη ότι πρέπει να είναι αποκλειστικά αγοραστής, αλλά και τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Σε σύντομο διάστημα το υπουργείο Υγείας κατέγραφε τις καλύτερες επιδόσεις σε επίπεδο υλοποίησης των προαπαιτούμενων.

Η κινητικότητα των εργαζομένων και στην Υγεία και οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων, έφεραν τον κ. Γεωργιάδη αντιμέτωπο με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, με την κόντρα να κορυφώνεται γύρω από το εισιτήριο εισόδου στο ΕΣΥ, που αρχικά ανερχόταν στα 25 ευρώ.
Η αναδρομή στη δωδεκάμηνη θητεία του περιλαμβάνει πολλά πεδία αλλαγών και συγκρούσεων, όπως η κόντρα σε πολλά επίπεδα γύρω από τις αλλαγές στην τιμολόγηση των φαρμάκων. Περιβόητη υπήρξε η σύγκρουση με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, αλλά ιδιαίτερη αίσθηση άφησε η έντονη κόντρα με τους Φαρμακοποιούς.

Κατά τη δική θητεία του θεσπίστηκε ο αρχικός νόμος για δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων στο ΕΣΥ, ενώ ίδρυσε το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ).

Τι θα πρέπει να αντιμετωπίσει

Μπορεί να έχουν περάσει περίπου 10 χρόνια από τότε, να έχουν μεσολαβήσει το τέλος των μνημονίων και μια πανδημία, αλλά ο χώρος της Υγείας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλά και σοβαρά προβλήματα, αποτέλεσμα κυρίως των σοβαρών μνημονιακών περικοπών στις δαπάνες και των χρόνιων παθογενειών στον χώρο της Υγείας.

Μέχρι και πριν από κάποιο διάστημα, η επιστροφή του στην κορυφή του υπουργείου Υγείας ήταν μάλλον ένα απευκταίο σενάριο για τον κ. Γεωργιάδη, τουλάχιστον σύμφωνα με το περιβάλλον του. Οι σοβαρές ανάγκες όμως του χώρου της Υγείας και η αναβάθμιση του χαρτοφυλακίου στις προτεραιότητες της κυβέρνησης από τον Πρωθυπουργό φαίνεται πως δεν του άφησαν περιθώρια άρνησης .

Βασικό αγκάθι παραμένει το πρόβλημα του clawback στη φαρμακευτική δαπάνη, το οποίο αν και θεσμοθετήθηκε το 2012 επί της θητείας του κ. Γεωργιάδη αρχίζει ουσιαστικά να εφαρμόζεται. Βέβαια, πλέον το ποσοστό της αυτόματης επιστροφής έχει εκτροχιαστεί φθάνοντας έως και το 70% στο νοσοκομειακό φάρμακο και γύρω στο 50% στα εξωνοσοκομειακά.

Βέβαια, τα ευρύτερα προβλήματα στη φαρμακευτική πολιτική, αποτέλεσμα κυρίως της υποχρηματοδότησης και της αστάθειας του περιβάλλοντος έχουν αρχίσει να προκαλούν ανυπέρβλητα εμπόδια στην πρόσβαση στην καινοτομία. Νέα, καινοτόμα φάρμακα αργούν να φθάσουν στους Έλληνες πολίτες, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος κάποια να μην ενταχθούν ποτέ στην αγορά.
Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν πως χάνονται ή καθυστερούν στόχοι στο πλαίσιο της συμφωνίας με το Ταμείο Ανάκαμψης, διακινδυνεύοντας την χρηματοδότηση του συστήματος υγείας από το εν λόγω εργαλείο.

Επιπλέον, «στον πάγο» μοιάζει να έχει μπει τόσο η εξέλιξη της νέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με επίκεντρο τον Προσωπικό Γιατρό, όσο και η υλοποίηση των επόμενων προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου.

Βέβαια, αγώνας δρόμου είναι και η αναβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων, ενώ σε εξέλιξη είναι η αναδιαμόρφωση του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ, καθώς και ο ανασχεδιασμός της φαρμακευτικής πολιτικής.

«Θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό»

Ο κ. Γεωργιάδης ως νέος υπουργός Υγείας, λίγο μετά τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη για τον μίνι ανασχηματισμό, έκανε την πρώτη του δημόσια τοποθέτηση.

«Οι ανάγκες των συνανθρώπων μας για καλύτερες υπηρεσίες Υγείας είναι ο πήχυς, που οφείλουμε να ξεπεράσουμε και θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για αυτό, με ανθρωπιά και αποτελεσματικότητα» σχολίασε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

«Η διαχρονική εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρόσωπο μου αποτελεί για μένα τεράστια ευθύνη. Όπως έκανα πάντα και τώρα στο Υπουργείο Υγείας, θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό, σε έναν χώρο γνώριμο σε μένα από το παρελθόν» σημειώνει επίσης.

{https://twitter.com/AdonisGeorgiadi/status/1742584811733053667}

Η ανακοίνωση Μαρινάκη

Η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα έχει ως εξής:

«Κατόπιν απόφασης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ανακοινώνονται οι ακόλουθες αλλαγές στη σύνθεση της Κυβέρνησης:

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

  • Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
  • Υφυπουργός: Ανδρέας Νικολακόπουλος

Υπουργείο Υγείας

  • Υπουργός: Άδωνις Γεωργιάδης

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

  • Υπουργός: Δόμνα Μιχαηλίδου

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

  • Υφυπουργός: Ιωάννα Λυτρίβη

Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Παύλος Μαρινάκης

Η ορκωμοσία ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη 4 Ιανουαρίου και ώρα 18.00».

Από τις ανακοινώσεις του κ. Μαρινάκη δεν προκύπτουν άλλες αλλαγές στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας με την κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη να παραμένει στο πόστο της αναπληρώτριας υπουργού και τον κ. Δημήτρη Βαρτζόπουλο σε αυτό του υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Ψυχικής Υγείας.

Τελευταία τροποποίηση στις 03/01/2024 - 19:32
  • ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Διορθωτικές κινήσεις» Μητσοτάκη στην κυβέρνηση - Αλλαγές και στο υπουργείο Υγείας
«Διορθωτικές κινήσεις» Μητσοτάκη στην κυβέρνηση - Αλλαγές και στο υπουργείο Υγείας 03 Ιανουαρίου 2024
Κορονοϊός: Τα 172 σημεία ανά την επικράτεια όπου ο ΕΟΔΥ διενεργεί δωρεάν rapid test 03 Ιανουαρίου 2024
Κορονοϊός: Τα 172 σημεία ανά την επικράτεια όπου ο ΕΟΔΥ διενεργεί δωρεάν rapid test

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργιάδης από Βουλή: «Με χαμηλότερο clawback για μια τριετία τα φάρμακα που θα εντάσσονται στο Ταμείο Καινοτομίας»
Πολιτική Υγείας
08/05/2026 - 21:11

Γεωργιάδης από Βουλή: «Με χαμηλότερο clawback για μια τριετία τα φάρμακα που θα εντάσσονται στο Ταμείο Καινοτομίας»

Επίσκεψη Γεωργιάδη σε φαρμακείο που παρέδωσε ΦΥΚ σε ασθενή με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας
Pharma Policy
08/05/2026 - 16:18

Επίσκεψη Γεωργιάδη σε φαρμακείο που παρέδωσε ΦΥΚ σε ασθενή με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη Σύσταση Ταμείου Καινοτομίας Φαρμάκου
Πολιτική Υγείας
06/05/2026 - 13:26

Στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη Σύσταση Ταμείου Καινοτομίας Φαρμάκου

Ένωση Σπάνιων Ασθενών Ελλάδος: Σοβαρές ενστάσεις για το νέο σύστημα ηλεκτρονικής προέγκρισης
Patient Talk
04/05/2026 - 20:49

Ένωση Σπάνιων Ασθενών Ελλάδος: Σοβαρές ενστάσεις για το νέο σύστημα ηλεκτρονικής προέγκρισης

Γεωργιάδης για την παιδίατρο: «Έκανε πέντε μέρες εφημερία on call, από το σπίτι της - Δεν θα γίνει ΕΔΕ»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 15:51

Γεωργιάδης για την παιδίατρο: «Έκανε πέντε μέρες εφημερία on call, από το σπίτι της - Δεν θα γίνει ΕΔΕ»

Γεωργιάδης: «Άνοιξαν όλες οι κατηγορίες για την διανομή των ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 12:58

Γεωργιάδης: «Άνοιξαν όλες οι κατηγορίες για την διανομή των ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΟΕΝΓΕ: 24ωρη απεργία στις 13 Μαΐου με αιτήματα αιχμής τους μισθούς και τις ελλείψεις προσωπικού
Επικαιρότητα
09/05/2026 - 08:51
Growing Healthier Together: Εκδήλωση του ΠΟΥ Ευρώπης στην Αθήνα για την ψυχική υγεία παιδιών και νέων
Ψυχική Υγεία
09/05/2026 - 07:12
Αυξημένα κατά 24% τα έσοδα της Sobi το πρώτο τρίμηνο του 2026
Pharma News
09/05/2026 - 03:37
Παγκόσμια Ημέρα Move For Health: Τεκμηριωμένη παρέμβαση υγεία η θεραπευτική άσκηση
Υγεία
09/05/2026 - 00:03
Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Μέτρηση και οδηγίες χωρίς ραντεβού από τον ΕΔΟΕΑΠ στις 15 Μαΐου
Υγεία
08/05/2026 - 23:19
Συνεργασία KALTEQ-ZEISS Medical Technology στην οφθαλμολογία και τη μικροχειρουργική
Υπηρεσίες Υγείας
08/05/2026 - 22:34
Οι Έλληνες ευρωβουλευτές να μην στηρίξουν την πρόταση της ΕΕ για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα
Επικαιρότητα
08/05/2026 - 22:12
ΠΑΣΠΑΜΑ: Προϋπόθεση ζωής για χιλιάδες ασθενείς με μεσογειακή αναιμία η ασφάλεια του αίματος
Patient Talk
08/05/2026 - 21:58
Αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ η προκήρυξη για 1.131 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών σε δομές του ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
08/05/2026 - 21:57
Νέα παρέμβαση ΙΣΑ για την καθυστέρηση των πληρωμών του προγράμματος «Δοξιάδη»
Υγεία
08/05/2026 - 21:37
Γεωργιάδης από Βουλή: «Με χαμηλότερο clawback για μια τριετία τα φάρμακα που θα εντάσσονται στο Ταμείο Καινοτομίας»
Πολιτική Υγείας
08/05/2026 - 21:11
Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Η «διαγνωστική αβεβαιότητα» συνδέεται με χειρότερη πρόγνωση
Υγεία
08/05/2026 - 20:16
Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η μητρότητα δεν αναιρεί την ταυτότητα της σύγχρονης γυναίκας
Επικαιρότητα
08/05/2026 - 19:48
Η προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή συνδέεται με αυξημένα ποσοστά αυτοκτονικού ιδεασμού
Υγεία
08/05/2026 - 19:03
Η Angelini Pharma εξαγοράζει την Catalyst Pharmaceuticals έναντι 4,1 δισ. δολαρίων
Pharma News
08/05/2026 - 18:28
Κάπα 3: Η υπεριώδης ακτινοβολία ευθύνεται για τη μεγάλη πλειονότητα διαγνώσεων μελανώματος
Patient Talk
08/05/2026 - 17:41
Πολλαπλή Σκλήρυνση: Έγκαιρη διάγνωση και ολιστική προσέγγιση στη θεραπεία
Health Talk
08/05/2026 - 17:04
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε φαρμακείο που παρέδωσε ΦΥΚ σε ασθενή με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας
Pharma Policy
08/05/2026 - 16:18
Μεγάλη αύξηση περιστατικών υπερδοσολογίας GLP-1: Τα αίτια και οι παρενέργειες
Υγεία
08/05/2026 - 16:02
Αυξημένη επιτήρηση, αυστηρά πρωτόκολλα και καραντίνες για τα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων στα κρουαζιερόπλοια
Πολιτική Υγείας
08/05/2026 - 15:22
Συστατικό του σκόρδου φαίνεται συνδέεται με βελτίωση της μυϊκής δύναμης στην τρίτη ηλικία
Υγεία
08/05/2026 - 15:00
Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Ο ρόλος της έλλειψης σιδήρου
Υγεία
08/05/2026 - 14:00
"Νεσεσέρ άγχους": Μπορεί ένα τσαντάκι με διάφορα αντικείμενα να βοηθήσει σε κρίση στρες ή πανικού;
Ψυχική Υγεία
08/05/2026 - 13:00
Νέα εφαρμογή για smartphone καταγράφει τις νυχτερινές στύσεις - Γιατί αποτελούν δείκτη υγείας
Digital Health
08/05/2026 - 12:16
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου των Ωοθηκών: Η έγκαιρη διάγνωση κρίσιμη για την πρόγνωση
Υγεία
08/05/2026 - 12:00
Η Roche εξαγοράζει την PathAI έναντι έως 1,05 δισ. δολαρίων
Pharma News
08/05/2026 - 11:00
Όσπρια και σόγια μειώνουν την πίεση - Η συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία
Διατροφή
08/05/2026 - 10:00
Χανταϊός: Γιατί δεν μπορεί να προκαλέσει την επόμενη πανδημία
Υγεία
08/05/2026 - 09:00
Η ζωή μετά τον καρκίνο και ο κίνδυνος ενός νέου καρκίνου
Ψυχική Υγεία
07/05/2026 - 17:00
Γιατί τα κρουαζιερόπλοια γίνονται "φωλιές" επιδημιών
Υγεία
07/05/2026 - 16:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Λήμνος: «Καμία προκήρυξη μόνιμων θέσεων ιατρών από το 2025 για το νοσοκομείο του ακριτικού νησιού»
Πολιτική Υγείας
06/05/2026 - 22:47
Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία: Μαγειρέψτε περισσότερο στο σπίτι σας για να θωρακίσετε την καρδιά σας
Διατροφή
07/05/2026 - 12:00
Αγαπηδάκη: Στην Ελλάδα αποφασίσαμε να απαντήσουμε στα καρδιαγγειακά προβλήματα
Πολιτική Υγείας
07/05/2026 - 13:05
Αξιολόγηση νοσοκομείων ΕΣΥ: Ικανοποίηση 4/5 από τους ασθενείς – Τα ισχυρά σημεία και οι αδυναμίες
Πολιτική Υγείας
07/05/2026 - 13:18
Όσπρια και σόγια μειώνουν την πίεση - Η συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία
Διατροφή
08/05/2026 - 10:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo