ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΟΔΥ: Ο εμβολιασμός έσωσε 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια

Πολιτική Υγείας
Freepik
Με αφορμή τη φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού από τις 27 Απριλίου μέχρι τις 3 Μαΐου 2025, ο ΕΟΔΥ τονίζει τα οφέλη του εμβολιασμού στη δημόσια υγεία.
Πέμπτη, 24/04/2025 - 09:30
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Τα εμβόλια αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας. Αυτό έρχεται να μας υπενθυμίσει η φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού από τις 27 Απριλίου μέχρι τις 3 Μαΐου 2025, καθώς και το ότι «ο εμβολιασμός είναι ανθρώπινο δικαίωμα και είναι εφικτό να γίνει πραγματικότητα για όλους».

Όπως τοννίζει ο ΕΟΔΥ, τα τελευταία 50 χρόνια, χάρη στον εμβολιασμό με βασικά εμβόλια, έχουν σωθεί τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές, που ισοδυναμεί με 6 ζωές το λεπτό, κάθε μέρα, για πέντε δεκαετίες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο εμβολιασμός συνέβαλε στη βελτίωση της βρεφικής επιβίωσης κατά 40% παγκοσμίως, με αποτέλεσμα περισσότερα παιδιά από ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία να μπορούν να χαρούν τα πρώτα τους γενέθλια. Εκτιμάται ότι το 60% των ανθρώπων που έχουν σωθεί χάρη στα εμβόλια οφείλουν τη σωτηρία τους αποκλειστικά στο εμβόλιο της ιλαράς.

Αντιθέτως, αναφέρει ο ΕΟΔΥ, ο μη εμβολιασμός, αλλά και η καθυστέρηση του εμβολιασμού, δημιουργεί θύλακες ανεμβολίαστων ή ατελώς εμβολιασμένων ατόμων, γεγονός που ευνοεί την κυκλοφορία και τη μετάδοση μεταδοτικών ασθενειών. Έτσι, τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ανεμβολίαστων και των ατελώς εμβολιασμένων ατόμων (επίνοσων) και ιδίως των ευάλωτων ατόμων με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών ή και θανάτου.

Σε αυτά συγκαταλέγονται άτομα που δεν μπορούν να εμβολιαστούν λόγω ηλικίας (όπως τα βρέφη που δεν έχουν συμπληρώσει την απαιτούμενη ηλικία για εμβολιασμό) ή λόγω ιατρικών αντενδείξεων (όπως τα άτομα με σοβαρές χρόνιες παθήσεις ή ανοσοκαταστολή). Η ευαλωτότητα όλων μας αυξάνεται όσο η συλλογική ανοσία υποχωρεί.

Ασφαλής ο εμβολιασμός για τις εγκυμονούσες

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η προστασία έναντι νοσημάτων των εγκύων, μέσω του έγκαιρου εμβολιασμού τους, για την πρόληψη σοβαρών επιπλοκών και θανάτου τόσο των ιδίων όσο και των μελλοντικών βρεφών τους. Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στις 7 Απριλίου 2025, σηματοδότησε την έναρξη μιας ετήσιας εκστρατείας αφιερωμένης στην υγεία της μητέρας και του νεογνού.

Το αδρανοποιημένο εμβόλιο της εποχικής γρίπης και το εμβόλιο που περιέχει κοκκύτη, είναι ασφαλή, αποτελεσματικά και συνιστώνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα αντισώματα που αναπτύσσονται ως απάντηση σε αυτά τα εμβόλια προστατεύουν την έγκυο σε μια περίοδο που το ανοσοποιητικό της σύστημα είναι εξασθενημένο και μεταφέρονται στο έμβρυο για την προστασία του τους πρώτους μήνες ζωής του.

Οι έγκυες με υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει επίσης να εμβολιάζονται κατά της νόσου COVID-19. Ιδανικά, πριν την εγκυμοσύνη, συστήνεται ο εμβολιασμός της γυναίκας με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας, καθώς η μόλυνση της εγκύου από τους ιούς ιλαράς, ερυθράς μπορεί να βλάψει σοβαρά το έμβρυο.

Η πολιομυελίτιδα είναι ένα νόσημα που μπορεί να προκαλέσει μόνιμη παράλυση. Περισσότερες από 20 εκατομμύρια παραλύσεις έχουν αποτραπεί χάρη στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Η εκρίζωση της πολιομυελίτιδας είναι εφικτή και κάθε δόση εμβολίου μετράει.

Η ιλαρά και ερυθρά είναι νοσήματα με υψηλή μεταδοτικότητα που μπορούν επίσης να εξαλειφθούν. Το 2024, περισσότεροι από 127.000 άνθρωποι νόσησαν από ιλαρά στην ευρωπαϊκή περιφέρεια και οι μισοί νοσηλεύτηκαν. Το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και ασφαλές. Λιγότερο από το 5% των εμβολιασμένων με δύο δόσεις μπορεί να νοσήσουν με ιλαρά, ωστόσο αυτοί προστατεύονται από τις σοβαρές επιπλοκές της νόσου. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στον έγκαιρο εμβολιασμό των επίνοσων ατόμων με τη δεύτερη δόση του εμβολίου, καθώς φαίνεται ότι στην χώρα μας τα συγκεκριμένα ποσοστά εμβολιασμού είναι πιο χαμηλά σε σχέση με άλλα εμβόλια.

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV ανευρίσκεται στην πλειονότητα των καρκίνων των γεννητικών οργάνων, του πρωκτού και του στοματοφάρυγγα και προσβάλλει και τα δύο φύλα. Επίσης ανευρίσκεται σχεδόν στο σύνολο των προκαρκινικών αλλοιώσεων του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ο εμβολιασμός κατά του ιού είναι πάνω από 90% αποτελεσματικός στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και στην πρόληψη σημαντικού ποσοστού καρκίνων που οφείλονται στην μόλυνση από τον ιό.

Ο εμβολιασμός δεν σταματά στην παιδική ηλικία αλλά αφορά και στον ενήλικο πληθυσμό, σημειώνει ο ΕΟΔΥ. Οι ενήλικες με υποκείμενα νοσήματα και οι ηλικιωμένοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου από τον ιό γρίπης, COVID-19, τον πνευμονιόκοκκο και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV).

Εκ των ων ουκ άνευ είναι η προστασία των επαγγελματιών υγείας και των αγαπημένων τους από λοιμώδη νοσήματα στα οποία εκτίθενται καθημερινά. Παράλληλα, οι επαγγελματίες υγείας έχουν την υποχρέωση, εμβολιαζόμενοι να προστατεύουν τους ασθενείς τους από νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό.

Ο ΕΟΔΥ, αναγνωρίζοντας την αξία των εμβολιασμών, προβαίνει σε πλήθος δράσεων με σκοπό την προαγωγή τους. Συγκεκριμένα:

* Προέβη σε μελέτη εμβολιαστικής κάλυψης του παιδικού πληθυσμού της επικράτειας με ανάλυση δεδομένων ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (εκτελεσμένες συνταγές) και στοχεύει σε περαιτέρω αναλύσεις στον ενήλικο πληθυσμό.

* Εκπόνησε μελέτη για την καταγραφή των γνώσεων, στάσεων και συνηθειών σχετικά με τα εμβόλια κατά της COVID-19 και της γρίπης.

* Διοργανώνει δράσεις για την αντιμετώπιση της διστακτικότητας έναντι των εμβολιασμών που αφορούν στο γενικό πληθυσμό (καμπάνιες ενημέρωσης) και στους επαγγελματίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (εκπαιδευτικά σεμινάρια ανά ΥΠΕ).

* Με αφορμή την πρόσφατη επιδημία ιλαράς, από τις αρχές του έτους 2024 διενεργεί δράσεις εμβολιασμού σε πληθυσμούς Ρομά με το εμβόλιο MMR και καταγράφει την εμβολιαστική τους κάλυψη.

Ο εμβολιασμός είναι ανθρώπινο δικαίωμα και είναι εφικτό να γίνει πραγματικότητα για όλους, καταλήγει ο ΕΟΔΥ.

  • ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ
  • ΕΟΔΥ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΗΠΑ: Τελικά δεν θα ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο τα αίτια του αυτισμού η κυβέρνηση Τραμπ
ΗΠΑ: Τελικά δεν θα ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο τα αίτια του αυτισμού η κυβέρνηση Τραμπ 23 Απριλίου 2025
Προκήρυξη 530 μόνιμων θέσεων ειδικευμένων ιατρών σε Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ - Οι προθεσμίες 24 Απριλίου 2025
Προκήρυξη 530 μόνιμων θέσεων ειδικευμένων ιατρών σε Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ - Οι προθεσμίες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γραφείο για τα fake news από τον ΕΟΔΥ: Mέσα στον Δεκέμβριο το πρώτο ενημερωτικό δελτίο
Πολιτική Υγείας
16/11/2025 - 09:12

Γραφείο για τα fake news από τον ΕΟΔΥ: Mέσα στον Δεκέμβριο το πρώτο ενημερωτικό δελτίο

ΕΟΔΥ: Έξι νέοι θάνατοι από Covid-19 και ένας από γρίπη, την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
13/11/2025 - 19:07

ΕΟΔΥ: Έξι νέοι θάνατοι από Covid-19 και ένας από γρίπη, την τελευταία εβδομάδα

Ένας θάνατος την τελευταία εβδομάδα από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Υγεία
12/11/2025 - 18:07

Ένας θάνατος την τελευταία εβδομάδα από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Κορονοϊός: Εννέα θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - Αύξηση της θετικότητας στη γρίπη
Υγεία
06/11/2025 - 20:28

Κορονοϊός: Εννέα θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - Αύξηση της θετικότητας στη γρίπη

ΕΟΔΥ: Δύο νέοι θάνατοι από κορονοϊό και ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης σε ΜΕΘ
Υγεία
30/10/2025 - 18:02

ΕΟΔΥ: Δύο νέοι θάνατοι από κορονοϊό και ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης σε ΜΕΘ

ΕΟΔΥ: Αύξηση θετικότητας και πέντε θάνατοι από covid-19 την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
23/10/2025 - 19:26

ΕΟΔΥ: Αύξηση θετικότητας και πέντε θάνατοι από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Novo Nordisk Hellas τίμησε τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη
Pharma News
19/11/2025 - 15:19
Η Novo Nordisk Hellas τίμησε τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη
Pharma News
19/11/2025 - 15:19
Το σεξ μπορεί να επιταχύνει την επούλωση των πληγών μειώνοντας το στρες
Υγεία
19/11/2025 - 15:00
ΕΟΠΥΥ για την «απάτη των 12 εκατ. ευρώ»: Πρόκειται για συγκεντρωτικά στοιχεία και όχι νέα περιστατικά
Πολιτική Υγείας
19/11/2025 - 14:35
Μέλι: Όταν είναι πολύ γλυκό για να είναι...αληθινό - Οι κίνδυνοι που ενέχουν οι μέθοδοι νόθευσης
Διατροφή
19/11/2025 - 14:00
Χειρουργική συσκευή εντοπίζει τον καρκίνο σε 90 δευτερόλεπτα
Digital Health
19/11/2025 - 13:00
Λουκίδης: Αναμονή για έξαρση ιώσεων τον Δεκέμβριο - Τι ξέρουμε για το νέο επικίνδυνο στέλεχος γρίπης
Επικαιρότητα
19/11/2025 - 12:00
Yπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Συνδέονται με βλάβες σε όλα τα ζωτικά όργανα
Διατροφή
19/11/2025 - 11:00
Το ψηφιακό τρίπτυχο για την θωράκιση των ανηλίκων από καπνό και αλκόολ
Πολιτική Υγείας
19/11/2025 - 09:40
Movember: Ο μήνας που υπενθυμίζει στους άνδρες ότι η πρόληψη σώζει ζωές
Health Talk
19/11/2025 - 09:30
ΠΟΥ: Απολύει σχεδόν το ένα τέταρτο των εργαζομένων λόγω της διακοπής χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ
Πολιτική Υγείας
19/11/2025 - 09:00
Απάτη 12 εκατ. ευρώ με παράνομες συνταγογραφήσεις - Πρόστιμα σε 32 ιατρούς και 62 φαρμακεία
Πολιτική Υγείας
19/11/2025 - 07:54
Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Εκπαιδευτική συνάντηση από το ΚΕΤΕΚΝΥ για το σύστημα DRG
Digital Health
19/11/2025 - 07:14
Η σημασία της ασφαλιστικής θωράκισης απέναντι στις φυσικές καταστροφές
Επικαιρότητα
19/11/2025 - 03:36
Δράση προληπτικής ιατρικής για παιδιά Ρομά στα Χανιά
Πολιτική Υγείας
19/11/2025 - 00:11
Worth Constructions: «Αυξημένων απαιτήσεων το έργο αναβάθμισης του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας»
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 23:22
Εργαζόμενοι ΟΚΑΝΑ: Να διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές
Ψυχική Υγεία
18/11/2025 - 21:47
ECDC: Πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αναστρέψει την πορεία της μικροβιακής αντοχής
Πολιτική Υγείας
18/11/2025 - 21:14
Mediterraneo Hospital: Επιτυχημένη σύνθετη χειρουργική επέμβαση ενδομητρίωσης σε ασθενή από την Ιρλανδία
Υπηρεσίες Υγείας
18/11/2025 - 20:46
Παπαθεοδωρίδης: «Αδιάκοπη άνοδος στον αριθμό των δοτών οργάνων»
Πολιτική Υγείας
18/11/2025 - 20:27
Παιδιά: Πρόληψη και αντιμετώπιση εγκαυμάτων στο σπίτι
Health Talk
18/11/2025 - 19:44
Νεογιλά δόντια: Πώς το άγχος της μητέρας επηρεάζει την οδοντοφυΐα των μωρών
Υγεία
18/11/2025 - 18:58
Elitour: Κοστολογημένος τριετής οδικός χάρτης για τον Τουρισμό Υγείας και Ευεξίας - Οι τέσσερις πυλώνες του σχεδίου
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 18:39
Metropolitan Hospital: Επιτυχημένο χειρουργείο στη σπονδυλική στήλη παιδιού με σοβαρά τραύματα από γυαλί
Πολιτική Υγείας
18/11/2025 - 18:21
ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Ο Αλέκος Φλαμπουράρης ήρθε στα ΤΕΠ χωρίς σημεία ζωής
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 18:08
ΕΟΦ: «Οι ελλείψεις φαρμάκων προσθέτουν πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης»
Pharma Policy
18/11/2025 - 17:47
Η συμβολή της ανοσοθεραπείας στην αντιμετώπιση των καρκίνων πνεύμονα και μαστού
Pharma News
18/11/2025 - 17:29
ΧΑΠ: Τα έξι εμβόλια που πρέπει να κάνουν οι ασθενείς - Οι πρωτοβουλίες της ΕΠΕ
Υγεία
18/11/2025 - 16:56
ΠΦΣ: Οι φαρμακοποιοί στην πρώτη γραμμή κατά της άσκοπης κατανάλωση αντιβιοτικών
Pharma Policy
18/11/2025 - 16:41
Έλον Μασκ: Το Optimus της Tesla θα έχει υπεράνθρωπες χειρουργικές ικανότητες
Digital Health
18/11/2025 - 15:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένα από τα πιο παλιά αντιυπερτασικά φάρμακα καταπολεμά όγκους στον εγκέφαλο
Υγεία
17/11/2025 - 12:00
Τα ψυχεδελικά φάρμακα μπορούν να ανακουφίσουν τους ασθενείς τελικού σταδίου από τον φόβο θανάτου
Ψυχική Υγεία
17/11/2025 - 14:00
Το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έσωσε πάνω από ένα εκατομμύριο ζωές σε φτωχές χώρες
Υγεία
17/11/2025 - 08:00
Σύγκρουση Λονδίνου–Βρυξελλών για την απαγόρευση καπνίσματος βάσει χρονολογίας γέννησης
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 12:16
Σύλλογος «Αρμονία»: Ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαλόγου το 1ο Συνέδριο Πρωτοπαθούς Ανοσοανεπάρκειας
Patient Talk
17/11/2025 - 14:38
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo