ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκτός ΕΟΠΥΥ όποιος πάροχος δεν… πιάνει τη βάση

Πολιτική Υγείας
EUROKINISSI
Ένα minimum ποιοτικών κριτηρίων θα πρέπει πληροί πάροχος του ΕΟΠΥΥ για να συμβληθεί με τον οργανισμό, ξεκαθαρίζει ο Θ. Πλεύρης. Οι ΣΔΙΤ θα αφορούν τόσο την ΠΦΥ όσο και ΕΣΥ, σημειώνει ο Υπ. Υγείας.
Τρίτη, 26/10/2021 - 06:00
— Photo: EUROKINISSI
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Τις βάσεις της πολιτικής για τα επόμενα χρόνια περιέγραψε από το βήμα του 20ου Healthworld του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο Υπουργός Υγείας. Σύμφωνα με τον Θ. Πλεύρη, βάση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) είναι ενίσχυση μέσω των διαθέσιμων κονδυλίων, ψηφιοποίηση αυτού του συστήματος που θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό και στον έλεγχο των δαπανών της υγείας και αντιστοίχως συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, «παίρνοντας τις καλές πρακτικές που έχει ο ιδιωτικός τομέας και εντάσσοντάς τις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας». Στο επίκεντρο των πολιτικών και η θεσμοθέτηση ποιοτικών κριτηρίων για την αξιολόγηση των παρόχων του ΕΟΠΥΥ.

ΣΔΙΤ για μηχανήματα και προσωπικό

Ο κ. Πλεύρης μίλησε εκτενώς για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), σημειώνοντας πως αυτό που δίδαξε η πανδημία στο κομμάτι του ΕΣΥ είναι ότι «οι συνέργειες πρέπει να είναι ανοιχτές και οι συνέργειες αυτές υποχρεωτικά έχουν και τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα».

«Θα πρέπει να δούμε πως το ΕΣΥ θα αναβαθμιστεί και παράλληλα πως θα ενισχύονται τομείς από πολύ καλές ιδιωτικές δομές οι οποίες υπάρχουν», δήλωσε και πρόσθεσε πως, εκτός από τα κονδύλια του RRF, που θα μπορέσουν να ενισχύσουν το σύστημα υγείας, την υλικοτεχνική υποδομή και τον εξοπλισμό του, παράλληλα «υπάρχουν και πολλές συνέργειες που μπορεί να γίνουν στο κομμάτι των ΣΔΙΤ, που θα έχουν πολλαπλό αποτύπωμα».

Ο Υπουργός μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει βελτίωση του εξοπλισμού που υπάρχει στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί και μέσα από αυτές τις συμπράξεις. «Και όχι μόνο σε επίπεδο μηχανημάτων αλλά και σε επίπεδο προσωπικού που θα χειρίζεται αυτά τα μηχανήματα», εξήγησε.

«Το αγαθό της υγείας είναι δημόσιο, ο τρόπος όμως που θα το απολαύσει αυτό το αγαθό ο πολίτης, μπορεί να είναι τόσο από το στενό κρατικό σύστημα, όσο και με τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα», πρόσθεσε.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ποιοτικά κριτήρια για τους συμβεβλημένους του ΕΟΠΥΥ

«Ο ΕΟΠΥΥ υπάρχει για τους ασφαλισμένους και όχι για τους παρόχους», τόνισε ο κ. Πλεύρης, προσθέτοντας πως «υπάρχει μία στρεβλή αντίληψη που είχε αναπτυχθεί, ότι θα πρέπει ο ΕΟΠΥΥ να συμβάλλεται με όλους». «Η δουλειά του ΕΟΠΥΥ είναι να λειτουργήσει ως ένας ασφαλιστικός οργανισμός που χειρίζεται τα χρήματα πάνω από 10 εκατομμυρίων ασφαλισμένων Ελλήνων και όσων κατοικούνε σε αυτόν εδώ τον τόπο», σημείωσε ο Υπουργός Υγείας.

Προκειμένου να αξιοποιηθούν καλύτερα αυτά τα χρήματα, «θα επιδιώξουμε να υπάρξουνε ποιοτικοί δείκτες σε όσους συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ». Οι εν λόγω ποιοτικοί δείκτες θα συνδέονται με τον εξοπλισμό, το προσωπικό, την καινοτομία, το επίπεδο ειδικοτήτων και το επίπεδο παροχής υπηρεσίας. «Εδώ έρχονται και οι νοσοκομειακές λοιμώξεις καθώς θα είναι κριτήριο ώστε να κρίνεται η παρεχόμενη υπηρεσία», πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης.

Οι πάροχοι θα αποζημιώνονται βάσει των αντικειμενικών ποιοτικών αυτών δεικτών «και με αυτόν τον τρόπο στην πραγματικότητα θα επιβραβεύουμε τους παρόχους που παρέχουν ποιοτική υπηρεσία. Και θα υπάρχει και ένα επίπεδο που δεν θα συμβάλλεται ο ΕΟΠΥΥ», ξεκαθάρισε ο Υπουργός Υγείας. Εξήγησε, δε, ότι θα υπάρχει ένα minimum ποιοτικών κριτηρίων βάσει του οποίου ο ΕΟΠΥΥ, θα καθορίζει αν κάποιος πάροχος θα συμβληθεί.

«Αυτοί οι ποιοτικοί δείκτες θα οδηγήσουν και παρόχους οι οποίοι δεν τους πληρούν να βγούνε από το σύστημα συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ και όσοι βρίσκονται μέσα να αμείβονται για την ποιοτική υπηρεσία που δίνουν. Σε συνδυασμό με ένα σύστημα real time ελέγχου της δαπάνης», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, αυτό το πλαίσιο θα ξεκινήσει από τον ΕΟΠΥΥ και θα επιδιωχθεί να μεταφερθεί και στις δημόσιες δομές. Σε αυτή την κατεύθυνση και το clawback, το οποίο θα εξορθολογιστεί «όταν ξέρουμε την υπηρεσία την οποία θέλουμε και θα την πληρώνουμε σωστά».

Clawback: Έλεγχος κατανάλωσης με θεραπευτικά πρωτόκολλα και φάρμακα στην αρνητική λίστα

«Για πρώτη φορά η ελληνική πολιτεία έρχεται και αναλαμβάνει δεσμεύσεις μέχρι το 2025 που ξεκινάνε από 50 εκατ. ευρώ συμμετοχής εάν δεν πετύχει την αντίστοιχη μείωση και φτάνουν άνω των 250 και 300 εκατ. ευρώ. Αυτό δείχνει ότι θέλουμε να μπούμε και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», τόνισε ο Υπουργός Υγείας.

Ο κ. Πλεύρης επανέλαβε ότι πριν φτάσουμε όμως στον προϋπολογισμό πρέπει να πάρουμε διαρθρωτικά μέτρα, για τα οποία γίνεται συζήτηση με τη φαρμακοβιομηχανία αλλά και με τους ιδιώτες παρόχους αντίστοιχα στις κατηγορίες που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να είναι «λιγότερο βίαια ως προς τη φαρμακευτική αγορά αλλά θα είναι χρήσιμα προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε μια σταθερή στρατηγική σε αυτόν εδώ τον τόπο αναφορικώς με τη φαρμακευτική δαπάνη».

Τα μέτρα θα ανακοινωθούν μέσα στον επόμενο μήνα και η βάση τους θα είναι έλεγχος κατανάλωσης.

Σύμφωνα με το Θάνο Πλεύρη, «ο έλεγχος κατανάλωσης αναγκαστικά ακουμπάει το γιατρό και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Θα είναι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο να πάρουμε τις καλύτερες δυνατές εκπτώσεις που για κάθε εταιρία μπορούν να προϋπολογιστούν».

Επιπλέον, «θα υπάρξουν και φάρμακα που πρέπει να μεταφερθούν από τη λίστα αποζημίωσης στη λίστα μη αποζημίωσης με εντιμότητα στους πολίτες μας ότι θέλουμε να αποζημιώσουμε βάσει των χρημάτων που έχουμε τα φάρμακα που είναι πάρα πολύ χρήσιμα για την υγεία τους», πρόσθεσε ο Υπουργός Υγεία.

Κλινικές μελέτες και νοσοκομειακές λοιμώξεις

Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι ζήτησε από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θ. Ζαούτη έλεγχο των θανάτων, αρχικά σε ΜΕΘ σε όλες τις ασθένειες, για να διευκρινιστεί που υπήρξε και δευτερογενή αιτία λοίμωξης.

Πρέπει να γνωρίζουμε ποιο είναι το πρόβλημα για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε, διευκρίνισε ο κ. Πλεύρης. «Θα δούμε το πρόβλημα και οι πρακτικές κατά βάση έχουν να κάνουν με την καλύτερη τήρηση των συνθηκών αντισηψίας και λιγότερο με την υπερβολική κατανάλωση κατά αντιβιοτικών».

Σε ό,τι αφορά τις κλινικές μελέτες θα επιδιωχθεί να συνδεθεί με το αναπτυξιακό clawback.

«Το βασικό πρόβλημα των κλινικών δοκιμών δεν έχει να κάνει τόσο στις εγκριτικές διαδικασίες του ΕΟΦ αλλά με τη λειτουργία μέσα στα νοσοκομεία θα υπάρξουν όλες αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές στο κομμάτι της γραφειοκρατίας, ώστε πραγματικά να προσελκύσουμε τις κλινικές δοκιμές που θέλουμε όχι με γνώμονα μόνο τα χρήματα που αντί για 50, 60 εκατομμύρια που έχουμε τώρα μπορούσαμε να φτάσουμε το νούμερο του Βελγίου που είναι 500 εκατομμύρια, αλλά γιατί είναι άδικο να μην έχουν οι Έλληνες ασθενείς πρόσβαση σε κλινικές δοκιμές που για πολλούς από αυτούς βάσει της ασθένειάς τους είναι και ο μοναδικός τρόπος να έχουν την καλύτερη δυνατή θεραπεία», κατέληξε.

Τελευταία τροποποίηση στις 26/10/2021 - 09:37
  • ΕΟΠΥΥ
  • ΠΑΡΟΧΟΙ
  • ΣΔΙΤ
  • CLAWBACK
  • ΕΣΥ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Προληπτικές εξετάσεις με SMS στις αρχές του 2022
Προληπτικές εξετάσεις με SMS στις αρχές του 2022 25 Οκτωβρίου 2021
Τζανάκης: Θα έχουμε πάνω από 2.500 νεκρούς μέχρι το τέλος του χρόνου 26 Οκτωβρίου 2021
Τζανάκης: Θα έχουμε πάνω από 2.500 νεκρούς μέχρι το τέλος του χρόνου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο ΠΑΝ.ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ. ζητεί από το Υπουργείο Υγείας τη σύσταση Κλάδου Ψυχολόγων ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
22/09/2026 - 22:44

Ο ΠΑΝ.ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ. ζητεί από το Υπουργείο Υγείας τη σύσταση Κλάδου Ψυχολόγων ΕΣΥ

ΕΙΝΑΠ: Αντιδράσεις για την παραμονή γιατρών του ΕΣΥ στην υπηρεσία μετά τα 67
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 18:55

ΕΙΝΑΠ: Αντιδράσεις για την παραμονή γιατρών του ΕΣΥ στην υπηρεσία μετά τα 67

Τέλος εποχής για την BMS Ελλάδας: Αποχωρεί η Ε. Προδρόμου, σε cluster η εταιρεία
Pharma Policy
17/09/2026 - 14:27

Τέλος εποχής για την BMS Ελλάδας: Αποχωρεί η Ε. Προδρόμου, σε cluster η εταιρεία

ΠαΣΟΝοΠ: «Το ΕΣΥ δεν μπορεί να οικοδομηθεί μόνο με ανακαινίσεις κτηρίων και νέο εξοπλισμό»
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 23:28

ΠαΣΟΝοΠ: «Το ΕΣΥ δεν μπορεί να οικοδομηθεί μόνο με ανακαινίσεις κτηρίων και νέο εξοπλισμό»

Αύξηση 5 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τους φυσικοθεραπευτές από το 2027
Πολιτική Υγείας
10/09/2026 - 09:00

Αύξηση 5 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τους φυσικοθεραπευτές από το 2027

Θεμιστοκλέους: 1.000 νοσηλευτές θα έχουν πιάσει δουλειά στο ΕΣΥ έως τα μέσα Νοεμβρίου
Πολιτική Υγείας
09/09/2026 - 15:00

Θεμιστοκλέους: 1.000 νοσηλευτές θα έχουν πιάσει δουλειά στο ΕΣΥ έως τα μέσα Νοεμβρίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει πειθαρχική και ποινική δίωξη σε βάρος αγροτικής γιατρού στην Ανάφη
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 00:03
Παγκόσμιο ρεκόρ συνεχούς υποβρύχιας πεζοπορίας για τα παιδιά με καρκίνο
Επικαιρότητα
22/09/2026 - 23:19
Ο ΠΑΝ.ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ. ζητεί από το Υπουργείο Υγείας τη σύσταση Κλάδου Ψυχολόγων ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
22/09/2026 - 22:44
Μήνυμα Κακλαμάνη υπέρ της δωρεάς μυελού των οστών - «Απλή πράξη που μπορεί να σώσει ένα παιδί»
Επικαιρότητα
22/09/2026 - 22:17
Γιατί τα πρώτα λεπτά του τρεξίματος σάς φαίνονται τόσο δύσκολα
Fitness
22/09/2026 - 21:54
Φαρμακευτική κάνναβη: Η Ελλάδα στην επόμενη φάση - Από το δικαίωμα πρόσβασης στην θεραπεία των ασθενών
Health Talk
22/09/2026 - 21:18
ΗΠΑ: Μειώθηκε η κατανάλωση αλκοόλ από τους ενήλικες, για πρώτη φορά μετά την πανδημία
Υγεία
22/09/2026 - 20:22
«Σ' ευχαριστώ δότη»: Ενημερωτική δράση στα Χανιά για την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών
Υγεία
22/09/2026 - 19:38
Ανακαλείται ακατάλληλο κρεμοσάπουνο που πωλείται και στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
22/09/2026 - 19:04
«Αναγνώρισε το SOS»: Ειδική εκδήλωση της Boehringer Ingelheim Ελλάς για την υγεία νεφρών και καρδιάς
Pharma News
22/09/2026 - 18:47
Θερμιδικός περιορισμός, θρεπτικά συστατικά και υγιής γήρανση - Τι δείχνουν οι μελέτες για τη συσχέτισή τους
Διατροφή
22/09/2026 - 18:14
Πώς επιτυγχάνεται η αναβάθμιση του χαμόγελου με την ελάχιστη παρέμβαση
Ομορφιά
22/09/2026 - 17:31
Η αποτελεσματικότητα των συστημάτων AID στην επίτευξη των γλυκαιμικών στόχων σε άτομα με διαβήτη τύπου 1
Digital Health
22/09/2026 - 17:09
Νοσοκομείο «Μεταξά»: Πανελλαδική πρωτιά με την εγκατάσταση μόνιμου συστήματος ανίχνευσης ακτινοβολίας στα απόβλητα
Υγεία
22/09/2026 - 16:41
Οι αναθεωρημένες οδηγίες διατροφής στο μικροσκόπιο και οι επιστημονικές αντιρρήσεις
Health Talk
22/09/2026 - 16:00
Περισσότερα από 93.000 «ακατάλληλα» εμπορικά σήματα προβλήθηκαν στο φετινό Μουντιάλ
Υγεία
22/09/2026 - 15:33
ΙΣΑ: «Δεν έχουμε έγγραφη καταγγελία για την κατηγορούμενη ιατρό»
Επικαιρότητα
22/09/2026 - 15:16
EMA: Πρόταση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 12 νέα φάρμακα
Pharma Policy
22/09/2026 - 15:03
Δωρεά φορητού απινιδωτή στη ΜΑΦ Παίδων του ΠΓΝ Λάρισας από την ΠΟΜΕΠ
Υγεία
22/09/2026 - 14:39
Ρομποτική χειρουργική επινεφριδίων: Ακρίβεια, ασφάλεια και ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση
Health Talk
22/09/2026 - 14:24
Κρεατίνη: Προστατεύει το μυϊκό σύστημα και την αντοχή κατά την απώλεια βάρους
Διατροφή
22/09/2026 - 14:00
Η γενιά που μεγάλωσε με τσιγάρο αλλάζει σελίδα – και μιλά για το TOKOVYS
Pharma News
22/09/2026 - 13:43
Ζάχαρη στα πρώτα χρόνια της ζωής: Πώς μπορεί να επηρεάζει το άγχος στην ενήλικη ζωή
Διατροφή
22/09/2026 - 13:00
Εφηβική επιδερμίδα: Τα λάθη στο skincare που μπορεί να προκαλέσουν περισσότερα σπυράκια
Ομορφιά
22/09/2026 - 12:00
Κυτταρική γήρανση: Οι μηχανισμοί που αλλάζουν τα κύτταρα και οι νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις
Υγεία
22/09/2026 - 11:00
Επιστημονική Ημερίδα για την Άνοια από το Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων
Health Talk
22/09/2026 - 10:15
Η μυρωδιά του φρεσκοφτιαγμένου καφέ βελτιώνει πράγματι τη διάθεση
Ψυχική Υγεία
22/09/2026 - 10:00
Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών: Η Ελλάδα 9η στην παγκόσμια κατάταξη
Υγεία
22/09/2026 - 09:44
Βιταμίνες και ιώσεις: Μπορούν να μας προστατεύσουν από το κρυολόγημα, τη γρίπη και την Covid;
Υγεία
22/09/2026 - 09:00
Τα βιοομοειδή στην κορυφή των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ το 2027
Pharma Policy
22/09/2026 - 01:07

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΑΣΟΝΟΠ: «Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας δεν συστήνει νέο κλάδο νοσηλευτικού προσωπικού»
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 11:27
Γεωργιάδης: «Οι γιατροί του Μαζωνάκη τα έκαναν όλα λάθος»
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 12:18
Η Astellas Ελλάδος σε ημερίδα στη ΔΕΘ για το σύστημα υγείας και το άμεσο μέλλον του
Pharma News
21/09/2026 - 13:52
ΕΑΔ: Πάνω από 4.000 πορίσματα ελέγχων στον τομέα της Υγείας
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 15:09
Νευρική ορθορεξία: Όταν η υγιεινή διατροφή γίνεται εμμονή με επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία
Διατροφή
21/09/2026 - 16:03
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo