ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκτός ΕΟΠΥΥ όποιος πάροχος δεν… πιάνει τη βάση

Πολιτική Υγείας
EUROKINISSI
Ένα minimum ποιοτικών κριτηρίων θα πρέπει πληροί πάροχος του ΕΟΠΥΥ για να συμβληθεί με τον οργανισμό, ξεκαθαρίζει ο Θ. Πλεύρης. Οι ΣΔΙΤ θα αφορούν τόσο την ΠΦΥ όσο και ΕΣΥ, σημειώνει ο Υπ. Υγείας.
Τρίτη, 26/10/2021 - 06:00
— Photo: EUROKINISSI
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Τις βάσεις της πολιτικής για τα επόμενα χρόνια περιέγραψε από το βήμα του 20ου Healthworld του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο Υπουργός Υγείας. Σύμφωνα με τον Θ. Πλεύρη, βάση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) είναι ενίσχυση μέσω των διαθέσιμων κονδυλίων, ψηφιοποίηση αυτού του συστήματος που θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό και στον έλεγχο των δαπανών της υγείας και αντιστοίχως συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, «παίρνοντας τις καλές πρακτικές που έχει ο ιδιωτικός τομέας και εντάσσοντάς τις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας». Στο επίκεντρο των πολιτικών και η θεσμοθέτηση ποιοτικών κριτηρίων για την αξιολόγηση των παρόχων του ΕΟΠΥΥ.

ΣΔΙΤ για μηχανήματα και προσωπικό

Ο κ. Πλεύρης μίλησε εκτενώς για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), σημειώνοντας πως αυτό που δίδαξε η πανδημία στο κομμάτι του ΕΣΥ είναι ότι «οι συνέργειες πρέπει να είναι ανοιχτές και οι συνέργειες αυτές υποχρεωτικά έχουν και τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα».

«Θα πρέπει να δούμε πως το ΕΣΥ θα αναβαθμιστεί και παράλληλα πως θα ενισχύονται τομείς από πολύ καλές ιδιωτικές δομές οι οποίες υπάρχουν», δήλωσε και πρόσθεσε πως, εκτός από τα κονδύλια του RRF, που θα μπορέσουν να ενισχύσουν το σύστημα υγείας, την υλικοτεχνική υποδομή και τον εξοπλισμό του, παράλληλα «υπάρχουν και πολλές συνέργειες που μπορεί να γίνουν στο κομμάτι των ΣΔΙΤ, που θα έχουν πολλαπλό αποτύπωμα».

Ο Υπουργός μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει βελτίωση του εξοπλισμού που υπάρχει στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί και μέσα από αυτές τις συμπράξεις. «Και όχι μόνο σε επίπεδο μηχανημάτων αλλά και σε επίπεδο προσωπικού που θα χειρίζεται αυτά τα μηχανήματα», εξήγησε.

«Το αγαθό της υγείας είναι δημόσιο, ο τρόπος όμως που θα το απολαύσει αυτό το αγαθό ο πολίτης, μπορεί να είναι τόσο από το στενό κρατικό σύστημα, όσο και με τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα», πρόσθεσε.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ποιοτικά κριτήρια για τους συμβεβλημένους του ΕΟΠΥΥ

«Ο ΕΟΠΥΥ υπάρχει για τους ασφαλισμένους και όχι για τους παρόχους», τόνισε ο κ. Πλεύρης, προσθέτοντας πως «υπάρχει μία στρεβλή αντίληψη που είχε αναπτυχθεί, ότι θα πρέπει ο ΕΟΠΥΥ να συμβάλλεται με όλους». «Η δουλειά του ΕΟΠΥΥ είναι να λειτουργήσει ως ένας ασφαλιστικός οργανισμός που χειρίζεται τα χρήματα πάνω από 10 εκατομμυρίων ασφαλισμένων Ελλήνων και όσων κατοικούνε σε αυτόν εδώ τον τόπο», σημείωσε ο Υπουργός Υγείας.

Προκειμένου να αξιοποιηθούν καλύτερα αυτά τα χρήματα, «θα επιδιώξουμε να υπάρξουνε ποιοτικοί δείκτες σε όσους συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ». Οι εν λόγω ποιοτικοί δείκτες θα συνδέονται με τον εξοπλισμό, το προσωπικό, την καινοτομία, το επίπεδο ειδικοτήτων και το επίπεδο παροχής υπηρεσίας. «Εδώ έρχονται και οι νοσοκομειακές λοιμώξεις καθώς θα είναι κριτήριο ώστε να κρίνεται η παρεχόμενη υπηρεσία», πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης.

Οι πάροχοι θα αποζημιώνονται βάσει των αντικειμενικών ποιοτικών αυτών δεικτών «και με αυτόν τον τρόπο στην πραγματικότητα θα επιβραβεύουμε τους παρόχους που παρέχουν ποιοτική υπηρεσία. Και θα υπάρχει και ένα επίπεδο που δεν θα συμβάλλεται ο ΕΟΠΥΥ», ξεκαθάρισε ο Υπουργός Υγείας. Εξήγησε, δε, ότι θα υπάρχει ένα minimum ποιοτικών κριτηρίων βάσει του οποίου ο ΕΟΠΥΥ, θα καθορίζει αν κάποιος πάροχος θα συμβληθεί.

«Αυτοί οι ποιοτικοί δείκτες θα οδηγήσουν και παρόχους οι οποίοι δεν τους πληρούν να βγούνε από το σύστημα συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ και όσοι βρίσκονται μέσα να αμείβονται για την ποιοτική υπηρεσία που δίνουν. Σε συνδυασμό με ένα σύστημα real time ελέγχου της δαπάνης», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, αυτό το πλαίσιο θα ξεκινήσει από τον ΕΟΠΥΥ και θα επιδιωχθεί να μεταφερθεί και στις δημόσιες δομές. Σε αυτή την κατεύθυνση και το clawback, το οποίο θα εξορθολογιστεί «όταν ξέρουμε την υπηρεσία την οποία θέλουμε και θα την πληρώνουμε σωστά».

Clawback: Έλεγχος κατανάλωσης με θεραπευτικά πρωτόκολλα και φάρμακα στην αρνητική λίστα

«Για πρώτη φορά η ελληνική πολιτεία έρχεται και αναλαμβάνει δεσμεύσεις μέχρι το 2025 που ξεκινάνε από 50 εκατ. ευρώ συμμετοχής εάν δεν πετύχει την αντίστοιχη μείωση και φτάνουν άνω των 250 και 300 εκατ. ευρώ. Αυτό δείχνει ότι θέλουμε να μπούμε και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», τόνισε ο Υπουργός Υγείας.

Ο κ. Πλεύρης επανέλαβε ότι πριν φτάσουμε όμως στον προϋπολογισμό πρέπει να πάρουμε διαρθρωτικά μέτρα, για τα οποία γίνεται συζήτηση με τη φαρμακοβιομηχανία αλλά και με τους ιδιώτες παρόχους αντίστοιχα στις κατηγορίες που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να είναι «λιγότερο βίαια ως προς τη φαρμακευτική αγορά αλλά θα είναι χρήσιμα προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε μια σταθερή στρατηγική σε αυτόν εδώ τον τόπο αναφορικώς με τη φαρμακευτική δαπάνη».

Τα μέτρα θα ανακοινωθούν μέσα στον επόμενο μήνα και η βάση τους θα είναι έλεγχος κατανάλωσης.

Σύμφωνα με το Θάνο Πλεύρη, «ο έλεγχος κατανάλωσης αναγκαστικά ακουμπάει το γιατρό και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Θα είναι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο να πάρουμε τις καλύτερες δυνατές εκπτώσεις που για κάθε εταιρία μπορούν να προϋπολογιστούν».

Επιπλέον, «θα υπάρξουν και φάρμακα που πρέπει να μεταφερθούν από τη λίστα αποζημίωσης στη λίστα μη αποζημίωσης με εντιμότητα στους πολίτες μας ότι θέλουμε να αποζημιώσουμε βάσει των χρημάτων που έχουμε τα φάρμακα που είναι πάρα πολύ χρήσιμα για την υγεία τους», πρόσθεσε ο Υπουργός Υγεία.

Κλινικές μελέτες και νοσοκομειακές λοιμώξεις

Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι ζήτησε από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θ. Ζαούτη έλεγχο των θανάτων, αρχικά σε ΜΕΘ σε όλες τις ασθένειες, για να διευκρινιστεί που υπήρξε και δευτερογενή αιτία λοίμωξης.

Πρέπει να γνωρίζουμε ποιο είναι το πρόβλημα για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε, διευκρίνισε ο κ. Πλεύρης. «Θα δούμε το πρόβλημα και οι πρακτικές κατά βάση έχουν να κάνουν με την καλύτερη τήρηση των συνθηκών αντισηψίας και λιγότερο με την υπερβολική κατανάλωση κατά αντιβιοτικών».

Σε ό,τι αφορά τις κλινικές μελέτες θα επιδιωχθεί να συνδεθεί με το αναπτυξιακό clawback.

«Το βασικό πρόβλημα των κλινικών δοκιμών δεν έχει να κάνει τόσο στις εγκριτικές διαδικασίες του ΕΟΦ αλλά με τη λειτουργία μέσα στα νοσοκομεία θα υπάρξουν όλες αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές στο κομμάτι της γραφειοκρατίας, ώστε πραγματικά να προσελκύσουμε τις κλινικές δοκιμές που θέλουμε όχι με γνώμονα μόνο τα χρήματα που αντί για 50, 60 εκατομμύρια που έχουμε τώρα μπορούσαμε να φτάσουμε το νούμερο του Βελγίου που είναι 500 εκατομμύρια, αλλά γιατί είναι άδικο να μην έχουν οι Έλληνες ασθενείς πρόσβαση σε κλινικές δοκιμές που για πολλούς από αυτούς βάσει της ασθένειάς τους είναι και ο μοναδικός τρόπος να έχουν την καλύτερη δυνατή θεραπεία», κατέληξε.

Τελευταία τροποποίηση στις 26/10/2021 - 09:37
  • ΕΟΠΥΥ
  • ΠΑΡΟΧΟΙ
  • ΣΔΙΤ
  • CLAWBACK
  • ΕΣΥ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Προληπτικές εξετάσεις με SMS στις αρχές του 2022
Προληπτικές εξετάσεις με SMS στις αρχές του 2022 25 Οκτωβρίου 2021
Τζανάκης: Θα έχουμε πάνω από 2.500 νεκρούς μέχρι το τέλος του χρόνου 26 Οκτωβρίου 2021
Τζανάκης: Θα έχουμε πάνω από 2.500 νεκρούς μέχρι το τέλος του χρόνου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ η προκήρυξη για 1.131 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών σε δομές του ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
08/05/2026 - 21:57

Αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ η προκήρυξη για 1.131 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών σε δομές του ΕΣΥ

Γεωργιάδης από Βουλή: «Με χαμηλότερο clawback για μια τριετία τα φάρμακα που θα εντάσσονται στο Ταμείο Καινοτομίας»
Πολιτική Υγείας
08/05/2026 - 21:11

Γεωργιάδης από Βουλή: «Με χαμηλότερο clawback για μια τριετία τα φάρμακα που θα εντάσσονται στο Ταμείο Καινοτομίας»

Αξιολόγηση νοσοκομείων ΕΣΥ: Ικανοποίηση 4/5 από τους ασθενείς – Τα ισχυρά σημεία και οι αδυναμίες
Πολιτική Υγείας
07/05/2026 - 13:18

Αξιολόγηση νοσοκομείων ΕΣΥ: Ικανοποίηση 4/5 από τους ασθενείς – Τα ισχυρά σημεία και οι αδυναμίες

Θεμιστοκλέους: «Επενδύουμε πάνω απ’ όλα στο ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
06/05/2026 - 17:17

Θεμιστοκλέους: «Επενδύουμε πάνω απ’ όλα στο ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ»

Σε λειτουργία από σήμερα η νέα εφαρμογή Φακέλου Ασφάλισης Υγείας του ΕΟΠΥΥ
Digital Health
05/05/2026 - 14:53

Σε λειτουργία από σήμερα η νέα εφαρμογή Φακέλου Ασφάλισης Υγείας του ΕΟΠΥΥ

ΠΟΕΔΗΝ: SOS εκπέμπει το νοσοκομείο Λήμνου - Χωρίς αναισθησιολόγο και βασικές ειδικότητες
Πολιτική Υγείας
04/05/2026 - 11:00

ΠΟΕΔΗΝ: SOS εκπέμπει το νοσοκομείο Λήμνου - Χωρίς αναισθησιολόγο και βασικές ειδικότητες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Συστηματικού Ερυθηματώθη Λύκου: «Κάντε τον Λύκο αναγνωρίσιμο»
Patient Talk
10/05/2026 - 07:33
Γιορτή της Μητέρας: Αντί άλλου δώρου, αφήστε την να κοιμηθεί περισσότερο!
Υγεία
10/05/2026 - 07:08
ΟΕΝΓΕ: 24ωρη απεργία στις 13 Μαΐου με αιτήματα αιχμής τους μισθούς και τις ελλείψεις προσωπικού
Επικαιρότητα
09/05/2026 - 08:51
Growing Healthier Together: Εκδήλωση του ΠΟΥ Ευρώπης στην Αθήνα για την ψυχική υγεία παιδιών και νέων
Ψυχική Υγεία
09/05/2026 - 07:12
Αυξημένα κατά 24% τα έσοδα της Sobi το πρώτο τρίμηνο του 2026
Pharma News
09/05/2026 - 03:37
Παγκόσμια Ημέρα Move For Health: Τεκμηριωμένη παρέμβαση υγεία η θεραπευτική άσκηση
Υγεία
09/05/2026 - 00:03
Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Μέτρηση και οδηγίες χωρίς ραντεβού από τον ΕΔΟΕΑΠ στις 15 Μαΐου
Υγεία
08/05/2026 - 23:19
Συνεργασία KALTEQ-ZEISS Medical Technology στην οφθαλμολογία και τη μικροχειρουργική
Υπηρεσίες Υγείας
08/05/2026 - 22:34
Οι Έλληνες ευρωβουλευτές να μην στηρίξουν την πρόταση της ΕΕ για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα
Επικαιρότητα
08/05/2026 - 22:12
ΠΑΣΠΑΜΑ: Προϋπόθεση ζωής για χιλιάδες ασθενείς με μεσογειακή αναιμία η ασφάλεια του αίματος
Patient Talk
08/05/2026 - 21:58
Αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ η προκήρυξη για 1.131 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών σε δομές του ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
08/05/2026 - 21:57
Νέα παρέμβαση ΙΣΑ για την καθυστέρηση των πληρωμών του προγράμματος «Δοξιάδη»
Υγεία
08/05/2026 - 21:37
Γεωργιάδης από Βουλή: «Με χαμηλότερο clawback για μια τριετία τα φάρμακα που θα εντάσσονται στο Ταμείο Καινοτομίας»
Πολιτική Υγείας
08/05/2026 - 21:11
Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Η «διαγνωστική αβεβαιότητα» συνδέεται με χειρότερη πρόγνωση
Υγεία
08/05/2026 - 20:16
Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η μητρότητα δεν αναιρεί την ταυτότητα της σύγχρονης γυναίκας
Επικαιρότητα
08/05/2026 - 19:48
Η προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή συνδέεται με αυξημένα ποσοστά αυτοκτονικού ιδεασμού
Υγεία
08/05/2026 - 19:03
Η Angelini Pharma εξαγοράζει την Catalyst Pharmaceuticals έναντι 4,1 δισ. δολαρίων
Pharma News
08/05/2026 - 18:28
Κάπα 3: Η υπεριώδης ακτινοβολία ευθύνεται για τη μεγάλη πλειονότητα διαγνώσεων μελανώματος
Patient Talk
08/05/2026 - 17:41
Πολλαπλή Σκλήρυνση: Έγκαιρη διάγνωση και ολιστική προσέγγιση στη θεραπεία
Health Talk
08/05/2026 - 17:04
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε φαρμακείο που παρέδωσε ΦΥΚ σε ασθενή με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας
Pharma Policy
08/05/2026 - 16:18
Μεγάλη αύξηση περιστατικών υπερδοσολογίας GLP-1: Τα αίτια και οι παρενέργειες
Υγεία
08/05/2026 - 16:02
Αυξημένη επιτήρηση, αυστηρά πρωτόκολλα και καραντίνες για τα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων στα κρουαζιερόπλοια
Πολιτική Υγείας
08/05/2026 - 15:22
Συστατικό του σκόρδου φαίνεται συνδέεται με βελτίωση της μυϊκής δύναμης στην τρίτη ηλικία
Υγεία
08/05/2026 - 15:00
Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Ο ρόλος της έλλειψης σιδήρου
Υγεία
08/05/2026 - 14:00
"Νεσεσέρ άγχους": Μπορεί ένα τσαντάκι με διάφορα αντικείμενα να βοηθήσει σε κρίση στρες ή πανικού;
Ψυχική Υγεία
08/05/2026 - 13:00
Νέα εφαρμογή για smartphone καταγράφει τις νυχτερινές στύσεις - Γιατί αποτελούν δείκτη υγείας
Digital Health
08/05/2026 - 12:16
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου των Ωοθηκών: Η έγκαιρη διάγνωση κρίσιμη για την πρόγνωση
Υγεία
08/05/2026 - 12:00
Η Roche εξαγοράζει την PathAI έναντι έως 1,05 δισ. δολαρίων
Pharma News
08/05/2026 - 11:00
Όσπρια και σόγια μειώνουν την πίεση - Η συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία
Διατροφή
08/05/2026 - 10:00
Χανταϊός: Γιατί δεν μπορεί να προκαλέσει την επόμενη πανδημία
Υγεία
08/05/2026 - 09:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αγαπηδάκη: Στην Ελλάδα αποφασίσαμε να απαντήσουμε στα καρδιαγγειακά προβλήματα
Πολιτική Υγείας
07/05/2026 - 13:05
Αξιολόγηση νοσοκομείων ΕΣΥ: Ικανοποίηση 4/5 από τους ασθενείς – Τα ισχυρά σημεία και οι αδυναμίες
Πολιτική Υγείας
07/05/2026 - 13:18
Όσπρια και σόγια μειώνουν την πίεση - Η συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία
Διατροφή
08/05/2026 - 10:00
Η Roche εξαγοράζει την PathAI έναντι έως 1,05 δισ. δολαρίων
Pharma News
08/05/2026 - 11:00
Αυξημένη επιτήρηση, αυστηρά πρωτόκολλα και καραντίνες για τα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων στα κρουαζιερόπλοια
Πολιτική Υγείας
08/05/2026 - 15:22
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo