ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκτός ΕΟΠΥΥ όποιος πάροχος δεν… πιάνει τη βάση

Πολιτική Υγείας
EUROKINISSI
Ένα minimum ποιοτικών κριτηρίων θα πρέπει πληροί πάροχος του ΕΟΠΥΥ για να συμβληθεί με τον οργανισμό, ξεκαθαρίζει ο Θ. Πλεύρης. Οι ΣΔΙΤ θα αφορούν τόσο την ΠΦΥ όσο και ΕΣΥ, σημειώνει ο Υπ. Υγείας.
Τρίτη, 26/10/2021 - 06:00
— Photo: EUROKINISSI
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Τις βάσεις της πολιτικής για τα επόμενα χρόνια περιέγραψε από το βήμα του 20ου Healthworld του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο Υπουργός Υγείας. Σύμφωνα με τον Θ. Πλεύρη, βάση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) είναι ενίσχυση μέσω των διαθέσιμων κονδυλίων, ψηφιοποίηση αυτού του συστήματος που θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό και στον έλεγχο των δαπανών της υγείας και αντιστοίχως συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, «παίρνοντας τις καλές πρακτικές που έχει ο ιδιωτικός τομέας και εντάσσοντάς τις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας». Στο επίκεντρο των πολιτικών και η θεσμοθέτηση ποιοτικών κριτηρίων για την αξιολόγηση των παρόχων του ΕΟΠΥΥ.

ΣΔΙΤ για μηχανήματα και προσωπικό

Ο κ. Πλεύρης μίλησε εκτενώς για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), σημειώνοντας πως αυτό που δίδαξε η πανδημία στο κομμάτι του ΕΣΥ είναι ότι «οι συνέργειες πρέπει να είναι ανοιχτές και οι συνέργειες αυτές υποχρεωτικά έχουν και τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα».

«Θα πρέπει να δούμε πως το ΕΣΥ θα αναβαθμιστεί και παράλληλα πως θα ενισχύονται τομείς από πολύ καλές ιδιωτικές δομές οι οποίες υπάρχουν», δήλωσε και πρόσθεσε πως, εκτός από τα κονδύλια του RRF, που θα μπορέσουν να ενισχύσουν το σύστημα υγείας, την υλικοτεχνική υποδομή και τον εξοπλισμό του, παράλληλα «υπάρχουν και πολλές συνέργειες που μπορεί να γίνουν στο κομμάτι των ΣΔΙΤ, που θα έχουν πολλαπλό αποτύπωμα».

Ο Υπουργός μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει βελτίωση του εξοπλισμού που υπάρχει στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί και μέσα από αυτές τις συμπράξεις. «Και όχι μόνο σε επίπεδο μηχανημάτων αλλά και σε επίπεδο προσωπικού που θα χειρίζεται αυτά τα μηχανήματα», εξήγησε.

«Το αγαθό της υγείας είναι δημόσιο, ο τρόπος όμως που θα το απολαύσει αυτό το αγαθό ο πολίτης, μπορεί να είναι τόσο από το στενό κρατικό σύστημα, όσο και με τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα», πρόσθεσε.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ποιοτικά κριτήρια για τους συμβεβλημένους του ΕΟΠΥΥ

«Ο ΕΟΠΥΥ υπάρχει για τους ασφαλισμένους και όχι για τους παρόχους», τόνισε ο κ. Πλεύρης, προσθέτοντας πως «υπάρχει μία στρεβλή αντίληψη που είχε αναπτυχθεί, ότι θα πρέπει ο ΕΟΠΥΥ να συμβάλλεται με όλους». «Η δουλειά του ΕΟΠΥΥ είναι να λειτουργήσει ως ένας ασφαλιστικός οργανισμός που χειρίζεται τα χρήματα πάνω από 10 εκατομμυρίων ασφαλισμένων Ελλήνων και όσων κατοικούνε σε αυτόν εδώ τον τόπο», σημείωσε ο Υπουργός Υγείας.

Προκειμένου να αξιοποιηθούν καλύτερα αυτά τα χρήματα, «θα επιδιώξουμε να υπάρξουνε ποιοτικοί δείκτες σε όσους συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ». Οι εν λόγω ποιοτικοί δείκτες θα συνδέονται με τον εξοπλισμό, το προσωπικό, την καινοτομία, το επίπεδο ειδικοτήτων και το επίπεδο παροχής υπηρεσίας. «Εδώ έρχονται και οι νοσοκομειακές λοιμώξεις καθώς θα είναι κριτήριο ώστε να κρίνεται η παρεχόμενη υπηρεσία», πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης.

Οι πάροχοι θα αποζημιώνονται βάσει των αντικειμενικών ποιοτικών αυτών δεικτών «και με αυτόν τον τρόπο στην πραγματικότητα θα επιβραβεύουμε τους παρόχους που παρέχουν ποιοτική υπηρεσία. Και θα υπάρχει και ένα επίπεδο που δεν θα συμβάλλεται ο ΕΟΠΥΥ», ξεκαθάρισε ο Υπουργός Υγείας. Εξήγησε, δε, ότι θα υπάρχει ένα minimum ποιοτικών κριτηρίων βάσει του οποίου ο ΕΟΠΥΥ, θα καθορίζει αν κάποιος πάροχος θα συμβληθεί.

«Αυτοί οι ποιοτικοί δείκτες θα οδηγήσουν και παρόχους οι οποίοι δεν τους πληρούν να βγούνε από το σύστημα συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ και όσοι βρίσκονται μέσα να αμείβονται για την ποιοτική υπηρεσία που δίνουν. Σε συνδυασμό με ένα σύστημα real time ελέγχου της δαπάνης», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, αυτό το πλαίσιο θα ξεκινήσει από τον ΕΟΠΥΥ και θα επιδιωχθεί να μεταφερθεί και στις δημόσιες δομές. Σε αυτή την κατεύθυνση και το clawback, το οποίο θα εξορθολογιστεί «όταν ξέρουμε την υπηρεσία την οποία θέλουμε και θα την πληρώνουμε σωστά».

Clawback: Έλεγχος κατανάλωσης με θεραπευτικά πρωτόκολλα και φάρμακα στην αρνητική λίστα

«Για πρώτη φορά η ελληνική πολιτεία έρχεται και αναλαμβάνει δεσμεύσεις μέχρι το 2025 που ξεκινάνε από 50 εκατ. ευρώ συμμετοχής εάν δεν πετύχει την αντίστοιχη μείωση και φτάνουν άνω των 250 και 300 εκατ. ευρώ. Αυτό δείχνει ότι θέλουμε να μπούμε και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», τόνισε ο Υπουργός Υγείας.

Ο κ. Πλεύρης επανέλαβε ότι πριν φτάσουμε όμως στον προϋπολογισμό πρέπει να πάρουμε διαρθρωτικά μέτρα, για τα οποία γίνεται συζήτηση με τη φαρμακοβιομηχανία αλλά και με τους ιδιώτες παρόχους αντίστοιχα στις κατηγορίες που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να είναι «λιγότερο βίαια ως προς τη φαρμακευτική αγορά αλλά θα είναι χρήσιμα προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε μια σταθερή στρατηγική σε αυτόν εδώ τον τόπο αναφορικώς με τη φαρμακευτική δαπάνη».

Τα μέτρα θα ανακοινωθούν μέσα στον επόμενο μήνα και η βάση τους θα είναι έλεγχος κατανάλωσης.

Σύμφωνα με το Θάνο Πλεύρη, «ο έλεγχος κατανάλωσης αναγκαστικά ακουμπάει το γιατρό και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Θα είναι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο να πάρουμε τις καλύτερες δυνατές εκπτώσεις που για κάθε εταιρία μπορούν να προϋπολογιστούν».

Επιπλέον, «θα υπάρξουν και φάρμακα που πρέπει να μεταφερθούν από τη λίστα αποζημίωσης στη λίστα μη αποζημίωσης με εντιμότητα στους πολίτες μας ότι θέλουμε να αποζημιώσουμε βάσει των χρημάτων που έχουμε τα φάρμακα που είναι πάρα πολύ χρήσιμα για την υγεία τους», πρόσθεσε ο Υπουργός Υγεία.

Κλινικές μελέτες και νοσοκομειακές λοιμώξεις

Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι ζήτησε από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θ. Ζαούτη έλεγχο των θανάτων, αρχικά σε ΜΕΘ σε όλες τις ασθένειες, για να διευκρινιστεί που υπήρξε και δευτερογενή αιτία λοίμωξης.

Πρέπει να γνωρίζουμε ποιο είναι το πρόβλημα για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε, διευκρίνισε ο κ. Πλεύρης. «Θα δούμε το πρόβλημα και οι πρακτικές κατά βάση έχουν να κάνουν με την καλύτερη τήρηση των συνθηκών αντισηψίας και λιγότερο με την υπερβολική κατανάλωση κατά αντιβιοτικών».

Σε ό,τι αφορά τις κλινικές μελέτες θα επιδιωχθεί να συνδεθεί με το αναπτυξιακό clawback.

«Το βασικό πρόβλημα των κλινικών δοκιμών δεν έχει να κάνει τόσο στις εγκριτικές διαδικασίες του ΕΟΦ αλλά με τη λειτουργία μέσα στα νοσοκομεία θα υπάρξουν όλες αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές στο κομμάτι της γραφειοκρατίας, ώστε πραγματικά να προσελκύσουμε τις κλινικές δοκιμές που θέλουμε όχι με γνώμονα μόνο τα χρήματα που αντί για 50, 60 εκατομμύρια που έχουμε τώρα μπορούσαμε να φτάσουμε το νούμερο του Βελγίου που είναι 500 εκατομμύρια, αλλά γιατί είναι άδικο να μην έχουν οι Έλληνες ασθενείς πρόσβαση σε κλινικές δοκιμές που για πολλούς από αυτούς βάσει της ασθένειάς τους είναι και ο μοναδικός τρόπος να έχουν την καλύτερη δυνατή θεραπεία», κατέληξε.

Τελευταία τροποποίηση στις 26/10/2021 - 09:37
  • ΕΟΠΥΥ
  • ΠΑΡΟΧΟΙ
  • ΣΔΙΤ
  • CLAWBACK
  • ΕΣΥ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Προληπτικές εξετάσεις με SMS στις αρχές του 2022
Προληπτικές εξετάσεις με SMS στις αρχές του 2022 25 Οκτωβρίου 2021
Τζανάκης: Θα έχουμε πάνω από 2.500 νεκρούς μέχρι το τέλος του χρόνου 26 Οκτωβρίου 2021
Τζανάκης: Θα έχουμε πάνω από 2.500 νεκρούς μέχρι το τέλος του χρόνου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργιάδης: «Πρέπει να πάρουμε κι άλλα μέτρα για τη μείωση του clawback»
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 23:12

Γεωργιάδης: «Πρέπει να πάρουμε κι άλλα μέτρα για τη μείωση του clawback»

Γεωργιάδης από Βουλή: «Όσο και αν δεν σας αρέσει, το ΕΣΥ πάει καλύτερα από ποτέ»
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 17:56

Γεωργιάδης από Βουλή: «Όσο και αν δεν σας αρέσει, το ΕΣΥ πάει καλύτερα από ποτέ»

Διεθνής καταδίκη για το clawback στη Φυσικοθεραπεία, με τον ΠΣΦ να ζητεί πλήρη κατάργηση του μέτρου
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 16:18

Διεθνής καταδίκη για το clawback στη Φυσικοθεραπεία, με τον ΠΣΦ να ζητεί πλήρη κατάργηση του μέτρου

Φυσικοθεραπευτές του ΕΣΥ καταγγέλλουν άνιση μεταχείριση και ζητούν την ένταξή τους στα ΒΑΕ
Πολιτική Υγείας
26/05/2026 - 19:36

Φυσικοθεραπευτές του ΕΣΥ καταγγέλλουν άνιση μεταχείριση και ζητούν την ένταξή τους στα ΒΑΕ

Παγκρήτια κινητοποίηση υγειονομικών στις 27 Μαΐου για την κατάσταση στο Βενιζέλειο και το ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 03:34

Παγκρήτια κινητοποίηση υγειονομικών στις 27 Μαΐου για την κατάσταση στο Βενιζέλειο και το ΕΣΥ

Ικανοποίηση στον ΙΣΑ για την εφαρμογή της αναστολής των δόσεων clawback του 2023
Πολιτική Υγείας
25/05/2026 - 17:47

Ικανοποίηση στον ΙΣΑ για την εφαρμογή της αναστολής των δόσεων clawback του 2023

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ώμος: Οι «αθόρυβες» βλάβες, οι σύγχρονες προσεγγίσεις και η αποκατάσταση
Health Talk
29/05/2026 - 22:34
Εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών για την ψυχική ενδυνάμωση εφήβων μέσα από τη μουσική και την τέχνη
Ψυχική Υγεία
29/05/2026 - 22:17
ΕΛΙΚΑΡ: Τηλεοπτική και ψηφιακή καμπάνια για την καταπολέμηση του καπνίσματος και του εθισμού στη νικοτίνη
Υγεία
29/05/2026 - 21:49
ΕΟΕ: Επιστημονικά αβάσιμοι οι ισχυρισμοί για τη διόρθωση της μυωπίας με σταγόνες
Health Talk
29/05/2026 - 21:32
Στρατηγική συνεργασία του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών για το μέλλον της ογκολογικής φροντίδας
Υπηρεσίες Υγείας
29/05/2026 - 21:04
ΕΟΔΥ: «Τρέχει» πρόγραμμα εμβολιασμού έναντι της γρίπης των πτηνών για εργαζόμενους αυξημένου κινδύνου
Υγεία
29/05/2026 - 20:39
Αγαπηδάκη: «Αφήνουμε τα κινητά και χαιρόμαστε με τα παιδιά το "μαζί"»
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 20:24
Το αλκοόλ και η σύνδεσή του με καρκίνο, άνοια και καρδιοπάθειες
Υγεία
29/05/2026 - 19:57
Έξοδος για το τριήμερο Αγίου Πνεύματος: «Το ταξίδι αξίζει μόνο όταν έχει επιστροφή»
Επικαιρότητα
29/05/2026 - 19:29
Ο FDA ενέκρινε νέο καινοτόμο μονοκλωνικό αντίσωμα για ασθενείς με προχωρημένο ή μεταστατικό χολαγγειοκαρκίνωμα
Υγεία
29/05/2026 - 19:07
Στρες και καρδιαγγειακή υγεία: Οι επιπτώσεις του τρόπου ζωής και η διαχείριση που πρέπει να γίνεται
Health Talk
29/05/2026 - 18:23
Ο γρίφος της ψυχοπάθειας: Το «φαινόμενο» που ακόμα δεν έχει κατανοηθεί σωστά από τους επιστήμονες
Ψυχική Υγεία
29/05/2026 - 17:57
Ένταξη όλων των εργαζομένων στην ΠΦΥ στα ΒΑΕ και ειδικό μισθολόγιο ζητούν οι υγειονομικοί
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 17:22
Kavita Patel: «Για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στην φαρμακευτική καινοτομία επιστρέφουν 4 στην κοινωνία»
Pharma Policy
29/05/2026 - 16:46
ΟΕΝΓΕ: Να καταργηθεί άμεσα η άμισθη ειδικότητα για τους νέους γιατρούς
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 16:18
Growing Healthier Together: Εκδήλωση ευαισθητοποίησης για τα αυξανόμενα προβλήματα ψυχικής υγείας των νέων
Ψυχική Υγεία
29/05/2026 - 16:00
Έκκληση ΠΟΥ στις κυβερνήσεις για την προστασία των νέων από τον εθισμό στον καπνό και τη νικοτίνη
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 15:22
14 τρόποι για να βοηθήσετε τα μαλλιά σας να μεγαλώσουν πιο γρήγορα και να είναι πιο δυνατά
Ομορφιά
29/05/2026 - 15:00
Έμπολα: Περισσότερα από 900 ύποπτα κρούσματα και 223 θάνατοι στο Κονγκό
Υγεία
29/05/2026 - 14:19
Η περίοδος παραμένει ταμπού: Έρευνα δείχνει πώς το στίγμα επηρεάζει εργασία, σχολείο και καθημερινότητα
Υγεία
29/05/2026 - 14:00
ΕΙΝΑΠ: Να εξαιρεθεί το «Αττικόν» από την εφημερία μετά τη συρροή κρουσμάτων νοροϊού
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 13:22
Δεύτερη ιατρική γνώμη: Πώς να προετοιμαστείτε σωστά για να την ζητήσετε
Υγεία
29/05/2026 - 13:00
Γαστρεντερίτιδα στο Αττικόν: Σε ύφεση η έξαρση - Τι αναφέρει η νεότερη ανακοίνωση
Υγεία
29/05/2026 - 12:10
Πώς αλλάζουν τα πόδια με την ηλικία: Οι 6 πιο συχνές μεταβολές
Υγεία
29/05/2026 - 12:00
TOKOVYS: Μια σύγχρονη φυτικής προέλευσης επιλογή για όσους θέλουν να αφήσουν το κάπνισμα πίσω τους
Pharma News
29/05/2026 - 11:31
Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής της Περιόδου: Όταν η περίοδος γίνεται ζήτημα υγείας, αξιοπρέπειας και ισότητας
Υγεία
29/05/2026 - 11:00
Έμπολα: Οι πειραματικές θεραπείες και τα εμβόλια στα οποία δίνει προτεραιότητα ο ΠΟΥ
Pharma Policy
29/05/2026 - 10:00
Κυριάκος Μητσοτάκης για Πανελλήνιες: Αν νιώσετε πίεση και άγχος, καλέστε στο 1550
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 09:38
Αλτσχάιμερ: Εξέταση αίματος μπορεί να "ξεσκεπάσει" τη νόσο πολύ πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων
Υγεία
29/05/2026 - 09:00
Πρεμιέρα για τις Πανελλήνιες - Ζαχαράκη: Μια σημαντική στιγμή που δεν θα καθορίσει όμως τη ζωή σας
Επικαιρότητα
29/05/2026 - 07:53

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Stop» στα βίντεο φαρμακείων στα social media – Αυστηρή προειδοποίηση από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 10:30
Έμπολα: Ενισχύεται η ευρωπαϊκή παρουσία με αποστολή ειδικών του ECDC σε Κονγκό και Ουγκάντα
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 11:48
Μητσοτάκης: Συνεχίζεται το πρόγραμμα «Προλαμβάνω» και την επόμενη τετραετία
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 13:50
Κέντρο καραντίνας για τον Έμπολα ανοίγουν οι ΗΠΑ στην Κένυα
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 15:33
Διεθνής καταδίκη για το clawback στη Φυσικοθεραπεία, με τον ΠΣΦ να ζητεί πλήρη κατάργηση του μέτρου
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 16:18
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo