ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Δικαίωμα στη Λήθη» και στην Ελλάδα για τα άτομα με εμπειρία καρκίνου

Πολιτική Υγείας
«Δικαίωμα στη Λήθη» και στην Ελλάδα για τα άτομα με εμπειρία καρκίνου
Μία νέα εποχή ανοίγεται και στην Ελλάδα για τα άτομα που νόσησαν στο παρελθόν από καρκίνο και έχουν πλέον αποθεραπευθεί.
Πέμπτη, 15/02/2024 - 04:18
News4Health Team News4Health Team

Στο 8ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης ενώπιον των Οργανώσεων Ασθενών με καρκίνο, ιατρικών και επιστημονικών κοινοτήτων και πλήθος κόσμου με εμπειρία καρκίνου ανακοίνωσε από το βήμα κάτι εξαιρετικά αισιόδοξο για το πεδίο του καρκίνου στη χώρα μας: «στην κατεύθυνση όλων αυτών των χωρών που έχουν κατοχυρώσει το Δικαίωμα στη Λήθη για τους πρώην καρκινοπαθείς, σε αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθεί από εδώ και πέρα και η Ελλάδα».

Όπως αναφέρθηκε από τον ίδιο, «ο Κώδικας Δεοντολογίας θα είναι ένα κείμενο αυτοδέσμευσης των ασφαλιστικών εταιρειών. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Σημαίνει πως η ασφαλιστική επιχείρηση δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το ιστορικό καρκίνου ενός προς ασφάλιση προσώπου ως παράγοντα συνεκτίμησης κινδύνου, όπως αποκαλείται στα δάνεια. Αυτό, βέβαια, θα πραγματοποιείται μετά την παρέλευση προκαθορισμένου χρόνου από την πλήρη ίαση του ατόμου από την ασθένεια. Στον πυρήνα του πρόκειται για το δικαίωμα να μην διαφοροποιείται ένας πρώην καρκινοπαθής από κάθε άλλο πρόσωπο με ανάλογο προφίλ κινδύνου χωρίς όμως τον παράγοντα του καρκίνου».

Ο υπουργός, επιπλέον, ανακοίνωσε πως ήδη υπήρξε επικοινωνία με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, με την οποία συμφωνήθηκε να διαμορφωθεί σχετικός Κώδικας Δεοντολογίας για την εφαρμογή του Δικαιώματος στη Λήθη, για τους επιζώντες από καρκίνο και στη χώρα μας.

Η υιοθέτηση «του Δικαιώματος στη Λήθη» έχει ως στόχο να άρει τις ανισότητες και τις οικονομικές διακρίσεις που υφίστανται άτομα που στο παρελθόν έχουν νοσήσει από καρκίνο και είναι πλέον υγιή, χωρίς υποτροπές ή λήψη θεραπείας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σήμερα το περιβάλλον στη χώρα μας δεν είναι ιδιαίτερα φιλικό καθώς η αναγνώρισή του εναπόκειται στην καλή θέληση ή την πολιτική που κάθε εταιρεία μεμονωμένα αποφασίζει να εφαρμόσει χωρίς να υποχρεούται να ακολουθήσει μία κοινά αποδεκτή γραμμή.

Η υπογραφή του κώδικα θα αποτελέσει σε πρώτο χρόνο μία σημαντική δέσμευση από τις ασφαλιστικές εταιρείες για εφαρμογή του Δικαιώματος στη Λήθη, μετά την πάροδο 10 ετών για ενηλίκους και 5 ετών για παιδιά, για συγκεκριμένα ποσά και τύπους δανείων.
Εν όψει της παγκόσμιας ημέρας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας στις 15 Φεβρουαρίου, αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαίωμα στη λήθη αποκτά ιδιαίτερη αξία, καθώς θα βοηθήσει σημαντικά στην επανένταξη και μείωση των διακρίσεων για τους νέους και τα παιδιά που έχουν νοσήσει από καρκίνο.

Καθώς το «Δικαίωμα στη Λήθη» έχει αναγνωριστεί ήδη σε αρκετές χώρες της Ε.Ε (Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ιρλανδία, Ισπανία και πρόσφατα την Κύπρο), οι οποίες έχουν λάβει και τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου πήρε την πρωτοβουλία να συμβάλει στην επιτάχυνση των εξελίξεων και για την Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό, υπήρξε συνάντηση στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τον Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, την Γενική Γραμματέα Θεώνη Αλαμπάση και την Πρόεδρο του WinCancer Πίστη Κρυσταλίδου, όπου τέθηκε επί τάπητος αυτό το καίριο θέμα που επηρεάζει σημαντικά την οικονομική και κοινωνική επανένταξη όλων των ανθρώπων που έχουν νικήσει τον καρκίνο.

«Ακολουθώντας και τις κατευθύνσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, επιχειρούμε να κάνουμε το αυτονόητο. Κάτι που το έχουν κάνει κι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και ήρθε η ώρα και για την Ελλάδα να προχωρήσουμε. Είναι ο ίδιος ο πολιτισμός μας, οι παραδόσεις μας, η ανθρωπιά μας, η αλληλεγγύη του ενός απέναντι στον άλλον, που μας επιβάλλουν να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε στο τέλος της ομιλίας του από το βήμα του 8ου Συνεδρίου της ΕΛΛΟΚ ο κ. Χατζηδάκης.

ELLOK XATZIDAKHS

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, το σχέδιο για τη διαμόρφωση Κώδικα Δεοντολογίας για τη Διασφάλιση του Δικαιώματος στη Λήθη ετέθη υπόψιν της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, η οποία αναγνώρισε ότι το κείμενο είναι σε κατεύθυνση που συμβαδίζει με τις Ευρωπαϊκές πρακτικές και υπέβαλε σχετικές προτάσεις και σχόλια τα οποία τυγχάνουν επεξεργασίας. Πολύ σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία, προκειμένου να υπογραφεί και να ανακοινωθεί επίσημα ο Κώδικας Δεοντολογίας.

«Και το πιο μεγάλο ταξίδι, αρχίζει με το πρώτο βήμα», σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ, Γιώργος Καπετανάκης, μετά τις εξαγγελίες του Υπουργού, «και δεν υπάρχει καταλληλότερη στιγμή πραγμάτωσης αυτού του σπουδαίου βήματος από την τωρινή. Ένα βήμα που ανοίγει τον δρόμο για τη θεσμοθέτηση και τελικά τη νομική κατοχύρωση του Δικαιώματος στη Λήθη, το οποίο θα συμβάλει ουσιαστικά στον περιορισμό των οικονομικών και κοινωνικών διακρίσεων των ανθρώπων με εμπειρία καρκίνου».

Τέλος, να αναφέρουμε ότι σήμερα, Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες το Υψηλού επιπέδου Ευρωπαϊκό Συνέδριο με θέμα «το Δικαίωμα στη Λήθη», το οποίο διοργανώνεται από τη Dr Francoise Meunier, την οποία είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε στο 8ο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ στην Αθήνα και στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής ογκολογικής κοινότητας, Υπουργοί και η Επίτροπος Υγείας και ασφάλειας τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδη, προκειμένου να τονιστεί η ανάγκη συντονισμού σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των οικονομικών διακρίσεων για τους επιβιώσαντες από καρκίνο.

Τελευταία τροποποίηση στις 23/08/2024 - 00:02
  • ΕΛΛΟΚ
  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ
  • ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
  • ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΛΗΘΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ερώτηση Ηλιόπουλου και 28 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την αναστολή λειτουργίας του ΕΔΙΑΟ
Ερώτηση Ηλιόπουλου και 28 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την αναστολή λειτουργίας του ΕΔΙΑΟ 14 Φεβρουαρίου 2024
«Κατηγορώ» ΟΕΝΓΕ για Γεωργιάδη: «Σχέδιο πλήρους κατάργησης της δωρεάν νοσοκομειακής περίθαλψης» 15 Φεβρουαρίου 2024
«Κατηγορώ» ΟΕΝΓΕ για Γεωργιάδη: «Σχέδιο πλήρους κατάργησης της δωρεάν νοσοκομειακής περίθαλψης»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΛΛΟΚ: «Η νομοθετική κατοχύρωση του δικαιώματος στη λήθη ενισχύει τα άτομα με ιστορικό καρκίνου και στην Ελλάδα»
Patient Talk
10/08/2026 - 13:22

ΕΛΛΟΚ: «Η νομοθετική κατοχύρωση του δικαιώματος στη λήθη ενισχύει τα άτομα με ιστορικό καρκίνου και στην Ελλάδα»

Γερμανία: Καμπάνια για το «δικαίωμα στη λήθη» για επιζώντες καρκίνου σε ασφάλειες και δάνεια
Πολιτική Υγείας
04/08/2026 - 20:00

Γερμανία: Καμπάνια για το «δικαίωμα στη λήθη» για επιζώντες καρκίνου σε ασφάλειες και δάνεια

Eρευνητές "έγιναν" δασοπυροσβέστες για να μελετήσουν τους κινδύνους για την υγεία τους
Υγεία
03/08/2026 - 11:00

Eρευνητές "έγιναν" δασοπυροσβέστες για να μελετήσουν τους κινδύνους για την υγεία τους

Έγκριση από τον FDA σε νέο αναστολέα για τοπικά προχωρημένους ή μεταστατικούς συμπαγείς όγκους
Υγεία
29/07/2026 - 19:49

Έγκριση από τον FDA σε νέο αναστολέα για τοπικά προχωρημένους ή μεταστατικούς συμπαγείς όγκους

Καρκίνος: Τα νέα περιστατικά παγκοσμίως αναμένεται να φτάσουν τα 34 εκατομμύρια έως το 2050
Υγεία
27/07/2026 - 10:00

Καρκίνος: Τα νέα περιστατικά παγκοσμίως αναμένεται να φτάσουν τα 34 εκατομμύρια έως το 2050

Κορυφαίοι επιστήμονες συζήτησαν το μέλλον της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής
Υγεία
25/07/2026 - 00:06

Κορυφαίοι επιστήμονες συζήτησαν το μέλλον της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα οστά μας έχουν το δικό τους καθημερινό βιολογικό ρολόι - Ο «άγνωστος» ρόλος της μελατονίνης
Υγεία
10/08/2026 - 14:57
Χωρίς αξονικό τομογράφο το νοσοκομείο «Αττικόν» - Σε κίνδυνο η εξυπηρέτηση των ασθενών
Πολιτική Υγείας
10/08/2026 - 14:23
Σε αυξημένη επιφυλακή για τις φωτιές ο Δήμος Αθηναίων και συστάσεις στους πολίτες
Επικαιρότητα
10/08/2026 - 13:49
ΕΛΛΟΚ: «Η νομοθετική κατοχύρωση του δικαιώματος στη λήθη ενισχύει τα άτομα με ιστορικό καρκίνου και στην Ελλάδα»
Patient Talk
10/08/2026 - 13:22
Πυροσβεστική: «Δεν αφέθηκαν χωρίς τροφή και νερό τα στελέχη που επιχειρούσαν στη Δυτική Αττική»
Επικαιρότητα
10/08/2026 - 12:36
Ποιότητα ύπνου και ανδρική τριχόπτωση: Τι λέει η επιστήμη για τη σύνδεσή τους
Health Talk
10/08/2026 - 12:12
Ρεμπέκα Λούνα: Η γυναίκα που διαγνώστηκε με πρώιμο Αλτσχάιμερ και αποφάσισε μόνη το τέλος της
Επικαιρότητα
10/08/2026 - 11:03
Ζέστη χωρίς προηγούμενο στη δυτική Ευρώπη το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου
Επικαιρότητα
10/08/2026 - 10:17
Δραματική έκκληση για άμεση αιμοδοσία από την Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας
Patient Talk
10/08/2026 - 09:49
Καινοτόμο εβδομαδιαίο χάπι για τον HIV είναι εξίσου αποτελεσματικό με την καθημερινή αγωγή
Υγεία
10/08/2026 - 09:13
Καλοκαίρι και διακοπές με παιδιά: Τι πρέπει να προσέχουμε σε βουνό, θάλασσα, πισίνα και ήλιο
Υγεία
10/08/2026 - 08:22
ΕΕΣ: Τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λάβουν οι πληγέντες από τη φωτιά στη Δυτική Αττική
Επικαιρότητα
07/08/2026 - 21:44
Καλοκαιρινές διακοπές με ασφάλεια και για τους καρδιοπαθείς
Health Talk
07/08/2026 - 20:58
ΕΚΕΑ: Δίνουμε αίμα ακόμα και στις διακοπές σε μία από τις 96 υπηρεσίες της χώρας
Υγεία
07/08/2026 - 20:24
Εθνική εκστρατεία ενημέρωσης για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: «Μιλάμε για την SMA… Πλέον Ξέρεις»
Υγεία
07/08/2026 - 19:56
Γεωργιάδης από Ρόδο: Νέες προσλήψεις στο νοσοκομείο και «πράσινο φως» για το ακτινοθεραπευτικό κέντρο
Πολιτική Υγείας
07/08/2026 - 19:12
Σε κόκκινο συναγερμό για φωτιές Κρήτη, Βόρειο Αιγαίο και Αττική το Σάββατο 8 Αυγούστου
Επικαιρότητα
07/08/2026 - 18:37
Τι μπορεί να μας διδάξει η νέα ταινία του Spider-Man για την απώλεια και το πένθος
Ψυχική Υγεία
07/08/2026 - 18:11
Επιπλέον πόροι 12,5 εκατ. ευρώ στις Περιφέρειες για την ενίσχυση της βιοασφάλειας από το ΥΠΑΑΤ
Επικαιρότητα
07/08/2026 - 17:42
Συναγερμός στις ΗΠΑ για φονικό μύκητα που αντέχει και στα φάρμακα
Υγεία
07/08/2026 - 17:17
Πέθανε στα 26 της η influencer Σίντνεϊ Τάουλ που μοιράστηκε επί τρία χρόνια τη μάχη της με σπάνιο καρκίνο
Επικαιρότητα
07/08/2026 - 16:41
Απώλεια βάρους: Οι τρεις παράγοντες που κρίνουν το αποτέλεσμα σύμφωνα με ειδικό στην παχυσαρκία
Διατροφή
07/08/2026 - 16:16
Ο ΙΣΑ συνιστά τη λήψη σχολαστικών μέτρων ατομικής προστασίας από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Υγεία
07/08/2026 - 15:42
Ο Δήμος Μετεώρων επενδύει στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την πρόληψη
Πολιτική Υγείας
07/08/2026 - 15:24
Και οι μαϊμούδες έχουν κατοικίδια! Οι επιστήμονες ρίχνουν φως στις "φιλίες" μεταξύ διαφορετικών ειδών
Pet
07/08/2026 - 15:02
Η ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει την αιφνιδιαστική ένταξη του Σισμανογλείου στις πρωινές εφημερίες της Αττικής
Πολιτική Υγείας
07/08/2026 - 14:39
Ηλεκτρικά πατίνια: 3,5 φορές μεγαλύτερος ο κίνδυνος σοβαρής εγκεφαλικής κάκωσης
Υγεία
07/08/2026 - 14:00
ΗΠΑ: Μεγάλη τράπεζα επενδύει 250 εκατ. δολάρια τον χρόνο για φάρμακα GLP-1 στους εργαζομένους
Υπηρεσίες Υγείας
07/08/2026 - 13:00
Βασιλακόπουλος για ιό Δυτικού Νείλου: Στο «κόκκινο» η Αττική – Τι πρέπει να προσέχουν οι παραθεριστές
Υγεία
07/08/2026 - 11:57
Γλοιοβλάστωμα: Νέο «παράθυρο» για πιο αποτελεσματική χημειοθεραπεία μετά το χειρουργείο
Υγεία
07/08/2026 - 11:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Απώλεια βάρους: Οι τρεις παράγοντες που κρίνουν το αποτέλεσμα σύμφωνα με ειδικό στην παχυσαρκία
Διατροφή
07/08/2026 - 16:16
Γεωργιάδης από Ρόδο: Νέες προσλήψεις στο νοσοκομείο και «πράσινο φως» για το ακτινοθεραπευτικό κέντρο
Πολιτική Υγείας
07/08/2026 - 19:12
Σε κόκκινο συναγερμό για φωτιές Κρήτη, Βόρειο Αιγαίο και Αττική το Σάββατο 8 Αυγούστου
Επικαιρότητα
07/08/2026 - 18:37
ΕΕΣ: Τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λάβουν οι πληγέντες από τη φωτιά στη Δυτική Αττική
Επικαιρότητα
07/08/2026 - 21:44
Εθνική εκστρατεία ενημέρωσης για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: «Μιλάμε για την SMA… Πλέον Ξέρεις»
Υγεία
07/08/2026 - 19:56
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo