ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Δικαίωμα στη Λήθη» και στην Ελλάδα για τα άτομα με εμπειρία καρκίνου

Πολιτική Υγείας
«Δικαίωμα στη Λήθη» και στην Ελλάδα για τα άτομα με εμπειρία καρκίνου
Μία νέα εποχή ανοίγεται και στην Ελλάδα για τα άτομα που νόσησαν στο παρελθόν από καρκίνο και έχουν πλέον αποθεραπευθεί.
Πέμπτη, 15/02/2024 - 04:18
News4Health Team News4Health Team

Στο 8ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης ενώπιον των Οργανώσεων Ασθενών με καρκίνο, ιατρικών και επιστημονικών κοινοτήτων και πλήθος κόσμου με εμπειρία καρκίνου ανακοίνωσε από το βήμα κάτι εξαιρετικά αισιόδοξο για το πεδίο του καρκίνου στη χώρα μας: «στην κατεύθυνση όλων αυτών των χωρών που έχουν κατοχυρώσει το Δικαίωμα στη Λήθη για τους πρώην καρκινοπαθείς, σε αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθεί από εδώ και πέρα και η Ελλάδα».

Όπως αναφέρθηκε από τον ίδιο, «ο Κώδικας Δεοντολογίας θα είναι ένα κείμενο αυτοδέσμευσης των ασφαλιστικών εταιρειών. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Σημαίνει πως η ασφαλιστική επιχείρηση δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το ιστορικό καρκίνου ενός προς ασφάλιση προσώπου ως παράγοντα συνεκτίμησης κινδύνου, όπως αποκαλείται στα δάνεια. Αυτό, βέβαια, θα πραγματοποιείται μετά την παρέλευση προκαθορισμένου χρόνου από την πλήρη ίαση του ατόμου από την ασθένεια. Στον πυρήνα του πρόκειται για το δικαίωμα να μην διαφοροποιείται ένας πρώην καρκινοπαθής από κάθε άλλο πρόσωπο με ανάλογο προφίλ κινδύνου χωρίς όμως τον παράγοντα του καρκίνου».

Ο υπουργός, επιπλέον, ανακοίνωσε πως ήδη υπήρξε επικοινωνία με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, με την οποία συμφωνήθηκε να διαμορφωθεί σχετικός Κώδικας Δεοντολογίας για την εφαρμογή του Δικαιώματος στη Λήθη, για τους επιζώντες από καρκίνο και στη χώρα μας.

Η υιοθέτηση «του Δικαιώματος στη Λήθη» έχει ως στόχο να άρει τις ανισότητες και τις οικονομικές διακρίσεις που υφίστανται άτομα που στο παρελθόν έχουν νοσήσει από καρκίνο και είναι πλέον υγιή, χωρίς υποτροπές ή λήψη θεραπείας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σήμερα το περιβάλλον στη χώρα μας δεν είναι ιδιαίτερα φιλικό καθώς η αναγνώρισή του εναπόκειται στην καλή θέληση ή την πολιτική που κάθε εταιρεία μεμονωμένα αποφασίζει να εφαρμόσει χωρίς να υποχρεούται να ακολουθήσει μία κοινά αποδεκτή γραμμή.

Η υπογραφή του κώδικα θα αποτελέσει σε πρώτο χρόνο μία σημαντική δέσμευση από τις ασφαλιστικές εταιρείες για εφαρμογή του Δικαιώματος στη Λήθη, μετά την πάροδο 10 ετών για ενηλίκους και 5 ετών για παιδιά, για συγκεκριμένα ποσά και τύπους δανείων.
Εν όψει της παγκόσμιας ημέρας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας στις 15 Φεβρουαρίου, αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαίωμα στη λήθη αποκτά ιδιαίτερη αξία, καθώς θα βοηθήσει σημαντικά στην επανένταξη και μείωση των διακρίσεων για τους νέους και τα παιδιά που έχουν νοσήσει από καρκίνο.

Καθώς το «Δικαίωμα στη Λήθη» έχει αναγνωριστεί ήδη σε αρκετές χώρες της Ε.Ε (Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ιρλανδία, Ισπανία και πρόσφατα την Κύπρο), οι οποίες έχουν λάβει και τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου πήρε την πρωτοβουλία να συμβάλει στην επιτάχυνση των εξελίξεων και για την Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό, υπήρξε συνάντηση στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τον Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, την Γενική Γραμματέα Θεώνη Αλαμπάση και την Πρόεδρο του WinCancer Πίστη Κρυσταλίδου, όπου τέθηκε επί τάπητος αυτό το καίριο θέμα που επηρεάζει σημαντικά την οικονομική και κοινωνική επανένταξη όλων των ανθρώπων που έχουν νικήσει τον καρκίνο.

«Ακολουθώντας και τις κατευθύνσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, επιχειρούμε να κάνουμε το αυτονόητο. Κάτι που το έχουν κάνει κι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και ήρθε η ώρα και για την Ελλάδα να προχωρήσουμε. Είναι ο ίδιος ο πολιτισμός μας, οι παραδόσεις μας, η ανθρωπιά μας, η αλληλεγγύη του ενός απέναντι στον άλλον, που μας επιβάλλουν να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε στο τέλος της ομιλίας του από το βήμα του 8ου Συνεδρίου της ΕΛΛΟΚ ο κ. Χατζηδάκης.

ELLOK XATZIDAKHS

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, το σχέδιο για τη διαμόρφωση Κώδικα Δεοντολογίας για τη Διασφάλιση του Δικαιώματος στη Λήθη ετέθη υπόψιν της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, η οποία αναγνώρισε ότι το κείμενο είναι σε κατεύθυνση που συμβαδίζει με τις Ευρωπαϊκές πρακτικές και υπέβαλε σχετικές προτάσεις και σχόλια τα οποία τυγχάνουν επεξεργασίας. Πολύ σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία, προκειμένου να υπογραφεί και να ανακοινωθεί επίσημα ο Κώδικας Δεοντολογίας.

«Και το πιο μεγάλο ταξίδι, αρχίζει με το πρώτο βήμα», σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ, Γιώργος Καπετανάκης, μετά τις εξαγγελίες του Υπουργού, «και δεν υπάρχει καταλληλότερη στιγμή πραγμάτωσης αυτού του σπουδαίου βήματος από την τωρινή. Ένα βήμα που ανοίγει τον δρόμο για τη θεσμοθέτηση και τελικά τη νομική κατοχύρωση του Δικαιώματος στη Λήθη, το οποίο θα συμβάλει ουσιαστικά στον περιορισμό των οικονομικών και κοινωνικών διακρίσεων των ανθρώπων με εμπειρία καρκίνου».

Τέλος, να αναφέρουμε ότι σήμερα, Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες το Υψηλού επιπέδου Ευρωπαϊκό Συνέδριο με θέμα «το Δικαίωμα στη Λήθη», το οποίο διοργανώνεται από τη Dr Francoise Meunier, την οποία είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε στο 8ο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ στην Αθήνα και στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής ογκολογικής κοινότητας, Υπουργοί και η Επίτροπος Υγείας και ασφάλειας τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδη, προκειμένου να τονιστεί η ανάγκη συντονισμού σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των οικονομικών διακρίσεων για τους επιβιώσαντες από καρκίνο.

Τελευταία τροποποίηση στις 23/08/2024 - 00:02
  • ΕΛΛΟΚ
  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ
  • ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
  • ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΛΗΘΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ερώτηση Ηλιόπουλου και 28 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την αναστολή λειτουργίας του ΕΔΙΑΟ
Ερώτηση Ηλιόπουλου και 28 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την αναστολή λειτουργίας του ΕΔΙΑΟ 14 Φεβρουαρίου 2024
«Κατηγορώ» ΟΕΝΓΕ για Γεωργιάδη: «Σχέδιο πλήρους κατάργησης της δωρεάν νοσοκομειακής περίθαλψης» 15 Φεβρουαρίου 2024
«Κατηγορώ» ΟΕΝΓΕ για Γεωργιάδη: «Σχέδιο πλήρους κατάργησης της δωρεάν νοσοκομειακής περίθαλψης»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιστήμονες έφτιαξαν ενισχυμένα ανοσοκύτταρα που καταπολεμούν τον καρκίνο απευθείας στο σώμα
Υγεία
18/03/2026 - 21:03

Επιστήμονες έφτιαξαν ενισχυμένα ανοσοκύτταρα που καταπολεμούν τον καρκίνο απευθείας στο σώμα

Παχυσαρκία και καρκίνος: Μια σχέση που οι επιστήμονες αρχίζουν να κατανοούν καλύτερα
Υγεία
17/03/2026 - 19:48

Παχυσαρκία και καρκίνος: Μια σχέση που οι επιστήμονες αρχίζουν να κατανοούν καλύτερα

Αγαπηδάκη: «Με το "Προλαμβάνω" εντοπίστηκαν έγκαιρα 200.000 άνθρωποι με ευρήματα καρκίνου ή καρδιαγγειακών νοσημάτων»
Πολιτική Υγείας
17/03/2026 - 14:41

Αγαπηδάκη: «Με το "Προλαμβάνω" εντοπίστηκαν έγκαιρα 200.000 άνθρωποι με ευρήματα καρκίνου ή καρδιαγγειακών νοσημάτων»

Τι μπορούμε να μάθουμε από τις γάτες για τον καρκίνο
Pet
16/03/2026 - 13:30

Τι μπορούμε να μάθουμε από τις γάτες για τον καρκίνο

Η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν συνδέεται τελικά με συνολικά υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου
Υγεία
11/03/2026 - 11:00

Η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν συνδέεται τελικά με συνολικά υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου

BioNTech: Αποχωρούν οι συνιδρυτές της και επικεντρώνονται στην επόμενη γενιά φαρμάκων mRNA και στην έρευνα κατά του καρκίνου
Pharma News
10/03/2026 - 22:47

BioNTech: Αποχωρούν οι συνιδρυτές της και επικεντρώνονται στην επόμενη γενιά φαρμάκων mRNA και στην έρευνα κατά του καρκίνου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιατί η σωστή διατροφή γίνεται το απόλυτο κλειδί αντοχής σε ένα απαιτητικό περιβάλλον
Health Talk
21/03/2026 - 10:26
Ημερίδα του ΕΕΣ στη Λαμία για την πρόληψη των κινδύνων στους χώρους εργασίας
Επικαιρότητα
21/03/2026 - 08:17
Η Medochemie έλαβε Χρυσό Μετάλλιο Περιβάλλοντος 2025 για έβδομη συνεχή χρονιά
Pharma News
21/03/2026 - 03:39
«Υγειονομική Μέριμνα για Όλους» από τις Ένοπλες Δυνάμεις - Αποστολές σε Κιλκίς, Φλώρινα και Οινούσσες
Επικαιρότητα
21/03/2026 - 00:04
Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Επιστημονική διημερίδα για τους κεντρικούς φλεβικούς καθετήρες αιμοκάθαρσης
Health Talk
20/03/2026 - 20:18
Συμβουλές διατροφής (και επιλογές) για όσους ξεκινούν... τώρα τη νηστεία της Σαρακοστής
Διατροφή
20/03/2026 - 19:43
Κάλεσμα του ΕΕΣ για συλλογή τροφίμων υπέρ των ευάλωτων οικογενειών ενόψει Πάσχα
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 18:59
Λιποπρωτεΐνη (a): Ο «σιωπηλός» δείκτης καρδιαγγειακού κινδύνου που πρέπει να γνωρίζουμε
Υγεία
20/03/2026 - 18:12
Ξηροφθαλμία: Διάγνωση και θεραπεία με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας
Health Talk
20/03/2026 - 17:38
Προειδοποίηση ειδικού: «Ο αφθώδης πυρετός είναι ακόμη χειρότερος από την ευλογιά»
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 17:16
Θεσσαλονίκη: Ο Λευκός Πύργος γίνεται κόκκινος την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Πολλαπλούν Μυέλωμα
Patient Talk
20/03/2026 - 16:48
Φάρμακο νέας γενιάς για την παχυσαρκία μειώνει σημαντικά βάρος και τα επίπεδα σακχάρου
Pharma News
20/03/2026 - 16:16
ΙΣΑ: Συνάντηση με ΕΑΕΕ για τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των γιατρών από το ιδιωτικό τους έργο
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 15:48
Βαρτζόπουλος: «Έρχονται σημαντικές ανακοινώσεις για τη χρήση των social media από ανήλικους»
Πολιτική Υγείας
20/03/2026 - 15:18
Έξυπνο τσιρότο επιταχύνει την επούλωση και είναι αποτελεσματικό κατά της μικροβιακής αντοχής
Υγεία
20/03/2026 - 15:00
Μηνιγγίτιδα: Νεκρός εργαζόμενος σε πυρηνικό εργοστάσιο, στη Νορμανδία
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 14:36
Το στρες υποχωρεί με 24 λεπτά ειδικά σχεδιασμένης μουσικής
Ψυχική Υγεία
20/03/2026 - 14:13
Επηρεάζουν οι χαμηλές θερμοκρασίες τη στυτική λειτουργία;
Health Talk
20/03/2026 - 13:47
Πρωτιά για την AbbVie Ελλάδας στα Best Workplaces for Women Hellas 2026
Pharma News
20/03/2026 - 13:31
Ο πρώτος οισοφάγος που φτιάχτηκε σε εργαστήριο μεταμοσχεύτηκε επιτυχώς σε χοίρους
Υγεία
20/03/2026 - 12:53
Θεσπίζεται για πρώτη φορά έλεγχος μικροσωματιδίων σε diesel οχήματα - Τα οφέλη για τη δημόσια υγεία
Υγεία
20/03/2026 - 11:55
Νεφρολιθίαση: Οι ασθενείς δεν καταφέρνουν να φτάσουν τους στόχους ενυδάτωσης
Υγεία
20/03/2026 - 11:00
Μήπως οι εφαρμογές καταγραφής ύπνου σαμποτάρουν τη σχέση σας με τον Μορφέα;
Υγεία
20/03/2026 - 10:00
Ουσία στο αίμα του πύθωνα μπορεί να οδηγήσει σε φάρμακα αδυνατίσματος
Υγεία
20/03/2026 - 08:58
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας - Ποιες βραβεύθηκαν
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 07:18
Εργαζόμενοι στο Κρατικό Νίκαιας: «Ο Γεωργιάδης μαγείρεψε τα ποσοστά της συμμετοχής στην απεργία της ΟΕΝΓΕ»
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 03:42
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: Συνεργασία Haleon-Γιατρών του Κόσμου για το Κοινωνικό Οδοντιατρείο
Pharma News
20/03/2026 - 00:09
Τα λύματα της Αττικής αποκαλύπτουν: Αυξάνεται η χρήση κοκαΐνης, επιστρέφει το MDMA και πρώτη καταγραφή για κεταμίνη
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 22:06
Σε ισχύ τα μέτρα για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο - Τι προβλέπεται για ζώα, γάλα, κρέας, υποπροϊόντα και τροφές
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 21:38
Novo Nordisk Ελλάς: Μείωση έως και 13% στην τιμή φαρμάκου της για απώλεια βάρους
Pharma News
19/03/2026 - 21:01

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης για το 1566: H πρόσβαση σε δωρεάν ραντεβού με ειδικευμένους γιατρούς από τις ευκολότερες στην EE
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 11:16
ΕΟΠΥΥ: Νέα προειδοποίηση για παραπλανητικά SMS
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 11:56
Ξέσπασμα μηνιγγίτιδας στη Βρετανία: Επτά νέα κρούσματα μέσα σε μία ημέρα
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 16:02
Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη για το «οικοσύστημα της εστίασης» και την τήρηση των μέτρων που αφορούν τη δημόσια υγεία
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 16:16
Εγκαινιάστηκαν οι νέες σύγχρονες χειρουργικές τράπεζες στο Γ.Ν.Α. «Κοργιαλένειο – Μπενάκειο», δωρεά της Βουλής
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 19:14
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo