ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Άγιος Σάββας»: Η διαπίστευση από τον OECI θα τον εντάξει σε πανευρωπαϊκό δίκτυο 123 ογκολογικών κέντρων

Πολιτική Υγείας
EUROKINISSI
Τη διαπίστευση ως Ολοκληρωμένο Κέντρο Καρκίνου, θα έχει στο τέλος του 2024 το ογκολογικό νοσοκομείο « Άγιος Σάββας» από τον οργανισμό OECI, ο οποίος είναι ο φορέας διαπίστευσης 123 ογκολογικών κέντρων σε όλη την Ευρώπη.
Σάββατο, 17/02/2024 - 15:13
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Αυτό επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διοικητής του νοσοκομείου Όλγα Μπαλαούρα, η οποία τονίζει πως η διαπίστευση αυτή έχει ήδη και θα έχει στο μέλλον ως αποτέλεσμα τις καλύτερες υπηρεσίας υγείας των ασθενών με καρκίνο στη χώρα μας. «Η διαπίστευση σημαίνει ότι το νοσοκομείο είναι υποχρεωμένο να εφαρμόζει συγκεκριμένα ιατρικά, νοσηλευτικά και διοικητικά πρωτόκολλα όχι μόνο λειτουργίας αλλά και αντιμετώπισης και διαχείρισης των ασθενών. Παρέχουμε δηλαδή στους ασθενείς μας ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας. Υπηρεσίες, οι οποίες παρακολουθούνται, αξιολογούνται ετησίως και αναλόγως με τα αποτελέσματά μας είμαστε υποχρεωμένοι να συμμορφωνόμαστε με συγκεκριμένες διαδικασίες ώστε να επιτυγχάνουμε τους στόχους», εξηγεί η κυρία Μπαλαούρα.

Τον ερχόμενο Μάιο είναι προγραμματισμένη η πρώτη αξιολόγηση του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» από μια διεθνή επιτροπή του οργανισμού και στη συνέχεια θα μπει στο τελικό στάδιο της διαπίστευσης. «Πιστεύω ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα μπορέσουμε να έχουμε λάβει τη διαπίστευση», επισημαίνει η διοικητής του νοσοκομείου και προσθέτει: «Τα προαπαιτούμενα είναι ποσοτικά αλλά και ποιοτικά. Τον στόχο των ποσοτικών δεδομένων τον επιτύχαμε από την ένταξή μας κιόλας στον οργανισμό, καθώς τα νούμερα μας είναι εξαιρετικά υψηλά. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι στον «Άγιο Σάββα» κάνουμε πάνω από 25.000 ογκολογικές θεραπείες ετησίως και πάνω από 16.500 ακτινοθεραπείες ετησίως, γεγονός που μας καθιστά αυτομάτως ογκολογικό κέντρο. Στα ποιοτικά δεδομένα έπρεπε να δουλέψουμε αρκετά και για αυτό το λόγο πολλά τμήματά μας εργαστηριακά αλλά και παθολογικά και χειρουργικά έτρεξαν τμηματικές πιστοποιήσεις προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της διαπίστευσης αλλά και να μπορέσουν να καταλάβουν τις διαδικασίες που θα πρέπει καθημερινά να τηρούν προκειμένου να παρέχουν στους ασθενείς ποιοτικές υπηρεσίες υγείας».

Θεραπείες και επεμβάσεις

Η κυρία Μπαλαούρα εξηγεί ότι έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για να εφαρμοστούν τα guidelines (κατευθυντήριες οδηγίες) σχετικά με τις αναμονές. Τα πρωτόκολλα για την διαπίστευση ορίζουν ότι η αναμονή για τη λήψη ογκολογικής θεραπείας ενός ασθενούς από την ημέρα της πρώτης διάγνωσης δε θα πρέπει να ξεπερνά τις 10-15 ημέρες, για την αντιμετώπιση του χειρουργικά δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 20-30 ημέρες και για την ακτινοθεραπεία τις 30 ημέρες.

«Δουλεύουμε σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση και θα τολμήσω να πω ότι έχουμε αγγίξει ένα υψηλό ποσοστό στην επίτευξη μείωσης της αναμονής για τις ογκολογικές θεραπείες, είμαστε επίσης πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου όσον αφορά στις χειρουργικές αναμονές αλλά χρειαζόμαστε ακόμη δουλειά στις ακτινοθεραπείες καθώς σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνάμε τον ένα μήνα αναμονής», επισημάνει η διοικητής του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας».

Πέρα από την μείωση των αναμονών, το κυριότερο όφελος για τον ασθενή εφόσον ένα ογκολογικό νοσοκομείο πάρει τη διαπίστευση, είναι ότι θα μπορεί να λαμβάνει ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας, καθώς ο «Άγιος Σάββας» εντάσσεται σε ένα δίκτυο 123 ογκολογικών κέντρων σε όλη την Ευρώπη.

«Αυτό σημαίνει ανταλλαγή τεχνογνωσίας, δυνατότητα εκπαίδευσης σε νέες θεραπείες ή και τεχνικές, δυνατότητα διευρυμένων ογκολογικών συμβουλίων για περιπτώσεις ασθενών που είναι ενδεχομένως πιο ιδιαίτερες, πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες μέσω κλινικών μελετών, πρόσβαση του νοσοκομείου σε περισσότερα ευρωπαϊκά προγράμματα», αναφέρει η κυρία Μπαλάουρα, προσθέτοντας πως με την ένταξή του στον οργανισμό, το νοσοκομείο συνεργάζεται με άλλα ευρωπαϊκά ογκολογικά κέντρα σε τουλάχιστον 5 προγράμματα HORIZON που αφορούν στην έρευνα για τον καρκίνο.

OGKOLOGIKO

Αξίζει να σημειωθεί πως με αυτή τη διαπίστευση εκπληρώνεται και ένας εθνικός στόχος καθώς είναι προτεραιότητα και στρατηγικός στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του καρκίνου να υπάρχει τουλάχιστον ένα ολοκληρωμένο κέντρο καρκίνου σε κάθε κράτος-μέλος.

Κλειδί οι κλινικές μελέτες

Ένας άλλος δύσκολος στόχος για τη διαπίστευση είναι ο διπλασιασμός των κλινικών μελετών στο νοσοκομείο. Συγκεκριμένα ο στόχος της διαπίστευσης είναι να διατίθενται πάνω από 8.000.000 ευρώ σε μελέτες ως κέντρο καρκίνου και να είναι ενταγμένοι σε αυτές το 10% των νέο διαγνωσμένων ασθενών.

«Στον "Άγιο Σάββα" έχουμε περίπου 5.000 νέες διαγνώσεις το χρόνο επομένως μιλάμε για 500 ασθενείς ενταγμένους σε μελέτες», λέει η κυρία Μπαλαούρα και συνεχίζει: «Αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο έχουμε μελέτες 4.000.000 ευρώ και είναι ενταγμένες σε αυτές μόνο 150 ασθενείς. Όπως αντιλαμβάνεστε θα πρέπει να δουλέψουμε συστηματικά για την προσέλκυση περισσότερων κλινικών μελετών. Για αυτό το λόγο δημιουργήσαμε αυτόνομο τμήμα κλινικών μελετών ώστε να διευκολύνουμε το επιστημονικό προσωπικό σε όλα τα διοικητικά κομμάτια έτσι ώστε να μπορούν να ασκούν το επιστημονικό κομμάτι ευκολότερα. Επιπλέον, υπογράψαμε μια στρατηγική συμφωνία με την εταιρεία HACRO, η οποία ανέλαβε να εκπαιδεύσει το προσωπικό μας, να μας βοηθήσει να στήσουμε διοικητικά το γραφείο κλινικών μελετών, αλλά και να μας ενημερώσει για τον ενδεδειγμένο τρόπο προσέλκυσης και ένταξης περισσότερων ασθενών στις κλινικές μελέτες».

Ρωτήσαμε την διοικητή του Νοσοκομείου «Αγίος Σάββας» πώς η διαδικασία της διαπίστευσης αναβαθμίζει στο σύνολο του τις υπηρεσίες ενός νοσοκομείου και πόσο πιο ευέλικτο το κάνει σε συνεργασίες με άλλα νοσοκομεία σε Ελλάδα και εξωτερικό.

«Μέσω όλης αυτής της διαδικασίας γινόμαστε εκ των πραγμάτων περισσότερο εξωστρεφείς και αυτό συμβαίνει γιατί είμαστε από τη διεθνή διαπίστευση μας υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε στενά όλες τις εξελίξεις στην ογκολογία να συμμετέχουμε σε προγράμματα εκπαιδευτικά και ερευνητικά και μέσω όλων αυτών να αξιολογούμαστε και για την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουμε αλλά και για το επίπεδο τεχνογνωσίας που κατέχουμε επιστημονικά», απάντησε η κυρία Μπαλαούρα, η οποία αναφέρθηκε και στην βελτίωση των υποδομών επισημαίνοντας πως ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά έργα στο νοσοκομείο, όπως η κτηριακή αναβάθμιση των χειρουργείων, η ανακαίνιση δύο ορόφων του νοσοκομείου όπου θα δημιουργηθεί μονάδα νέων έτσι ώστε ασθενείς νεότερης ηλικίας να μπορούν να λαμβάνουν τη θεραπεία τους σε ένα καλύτερο περιβάλλον. «Έχουμε επίσης τη συνολική ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου του "Αγίου Σάββα". Και βεβαίως την εγκατάσταση τέταρτου γραμμικού επιταχυντή που πιστεύουμε ότι θα μας βοηθήσει αρκετά στην εξομάλυνση των χρόνων αναμονής για ακτινοθεραπεία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ
  • ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗ
  • OECI
  • ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Υπουργείο Υγείας και ΠΟΥ Αθήνας έδωσαν το εναρκτήριο λάκτισμα του προγράμματος «Health-IQ»
Υπουργείο Υγείας και ΠΟΥ Αθήνας έδωσαν το εναρκτήριο λάκτισμα του προγράμματος «Health-IQ» 16 Φεβρουαρίου 2024
ECDC: Ανησυχία και επαγρύπνηση για τη δημόσια υγεία από την αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς 18 Φεβρουαρίου 2024
ECDC: Ανησυχία και επαγρύπνηση για τη δημόσια υγεία από την αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άγιος Σάββας: Στα εγκαίνια εννέα ανακαινισμένων χειρουργικών κλινών ο Μητσοτάκης
Πολιτική Υγείας
08/01/2026 - 18:16

Άγιος Σάββας: Στα εγκαίνια εννέα ανακαινισμένων χειρουργικών κλινών ο Μητσοτάκης

Εγκαινιάστηκαν οι ανακαινισμένες χειρουργικές αίθουσες στον «Άγιο Σάββα»
Πολιτική Υγείας
08/01/2026 - 12:11

Εγκαινιάστηκαν οι ανακαινισμένες χειρουργικές αίθουσες στον «Άγιο Σάββα»

Κορυφαία διεθνής διαπίστευση για το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης
Υπηρεσίες Υγείας
23/12/2025 - 13:12

Κορυφαία διεθνής διαπίστευση για το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης

Worth Constructions: «Αυξημένων απαιτήσεων το έργο αναβάθμισης του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας»
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 23:22

Worth Constructions: «Αυξημένων απαιτήσεων το έργο αναβάθμισης του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας»

Έργο 3,2 εκατ. ευρώ η ανακαίνιση των υποδομών στο ογκολογικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας»
Πολιτική Υγείας
13/11/2025 - 17:13

Έργο 3,2 εκατ. ευρώ η ανακαίνιση των υποδομών στο ογκολογικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας»

ΕΟΔΥ: «Μειώνεται η συγκέντρωση στελεχών ασπέργιλου στον "Άγιο Σάββα"» - Η αντίδραση Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
27/08/2025 - 14:37

ΕΟΔΥ: «Μειώνεται η συγκέντρωση στελεχών ασπέργιλου στον "Άγιο Σάββα"» - Η αντίδραση Γεωργιάδη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ομοσπονδία ΑΡΓΩ: Στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων στο εργατικό δυστύχημα των Τρικάλων
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 17:08
Σαλούστρος πρόεδρος ΕΟΠΕ: «Ισότητα, πρόσβαση και ποιότητα στην ογκολογική φροντίδα»
Υγεία
27/01/2026 - 16:44
Τραγωδία σε τροχαίο στη Ρουμανία με επτά νεκρούς οπαδούς του ΠΑΟΚ
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 16:27
Νέα μελέτη: Όσο νωρίτερα αρχίζεις τσιγάρο, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για την καρδιά
Υγεία
27/01/2026 - 16:02
Καρδιακή ανεπάρκεια: Ανοιχτή πληγή για το ΕΣΥ η εξάπλωσή της που έχει πάρει μορφή πανδημίας
Υγεία
27/01/2026 - 15:39
Θετικά νέα για το πειραματικό φάρμακο κατά της παχυσαρκίας της Roche
Pharma News
27/01/2026 - 15:00
Παχυσαρκία και καρκίνος του ενδομητρίου: Ο ρόλος των αγωνιστών GLP-1
Υγεία
27/01/2026 - 14:00
Θεμιστοκλέους: Σε έξαρση η γρίπη – Βελτιώσεις σε ΤΕΠ και ραντεβού
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 13:54
Η ιλαρά ξαναέγινε ενδημική σε έξι ευρωπαϊκές χώρες - Ο ρόλος του δισταγμού έναντι του εμβολιασμού
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 13:00
Πέτρες στα νεφρά: Οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν έως τώρα άγνωστο βακτηριακό παράγοντα στον σχηματισμό τους
Υγεία
27/01/2026 - 12:00
Γεωργιάδης: Κίνητρα για ταχύτερη έλευση καινοτόμων φαρμάκων
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 11:09
Ξεκίνησες τρέξιμο μετά από χρόνια; Προσοχή στην πελματιαία απονευρωσίτιδα
Υγεία
27/01/2026 - 11:00
Δώρα ζωής από 48χρονη δότρια στο Γενικό Νοσοκομείο "Γεώργιος Παπανικολάου"
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 10:28
Βιολάντα: Βρέθηκε απανθρακωμένη και η πέμπτη αγνοούμενη
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 10:00
Η Γαλλία στα χνάρια της Αυστραλίας: Ξεκίνησε τη διαδικασία μπλοκαρίσματος των social media για τους ανηλίκους
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 10:00
Αφαίρεση θυρεοειδούς με μικρή τομή: Ταχεία ανάρρωση και καλύτερο αισθητικά αποτέλεσμα
Health Talk
27/01/2026 - 09:00
Διαμαρτυρία ψυχολόγων για την παραβίαση του επαγγελματικού απορρήτου και τα θεσμικά κενά
Ψυχική Υγεία
27/01/2026 - 07:19
ΙΣΑ: Να αρθούν γραφειοκρατικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ιατροί κατά την άσκηση ιδιωτικού έργου
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 03:31
Οκτώ χρόνια προσφοράς για το Food Drive ΠΕΦ - Συνολικά 5,5 τόνοι αγαθών για παιδιά και οικογένειες που έχουν ανάγκη
Pharma Policy
27/01/2026 - 00:13
Τι πρέπει να κάνουν οι (πολλές) γυναίκες που έχουν έλλειψη βιταμίνης D
Υγεία
26/01/2026 - 22:11
Συχνές κακώσεις γόνατος στους αθλητές και εξατομικευμένη χειρουργική αντιμετώπιση
Health Talk
26/01/2026 - 21:43
Φρίκη στο Ιράν: Συλλαμβάνονται διαδηλωτές που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία
Επικαιρότητα
26/01/2026 - 21:02
Το αντίσωμα-«ετικέτα ασφαλείας» που «γεννάει» ελπίδα στον αγώνα κατά της ελονοσίας
Υγεία
26/01/2026 - 20:26
ΙΣΑ: Στα 13 ευρώ η ιατρική αμοιβή με τροπολογία που φέρνει το Υπουργείο Υγείας
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 19:37
Απλό κρυολόγημα, γρίπη ή Covid-19; Τα συμπτώματα και γιατί είναι σημαντικό να τα αναγνωρίζουμε
Υγεία
26/01/2026 - 19:19
Αυγά: Η διατροφική αξία ασπραδιού και κρόκου και πως θα την εκμεταλλευθούμε σωστά
Διατροφή
26/01/2026 - 18:44
Στο Παίδων με σπασμένο χέρι 11χρονος που δέχθηκε επίθεση από ανήλικους μέσα στο σχολείο
Επικαιρότητα
26/01/2026 - 18:17
Σε εξέλιξη οι έρευνες στον τόπο της φονικής πυρκαγιάς στα Τρίκαλα - Τι προβληματίζει την Πυροσβεστική
Επικαιρότητα
26/01/2026 - 17:53
Πνευμονιόκοκκος: Το εμβόλιο που σώζει ζωές από έναν «αόρατο» εχθρό
Health Talk
26/01/2026 - 17:14
Νέα μελέτη: Η συχνή χρήση τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης
Ψυχική Υγεία
26/01/2026 - 16:47

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΟΥ: «Η αποχώρηση των ΗΠΑ καθιστά τον κόσμο λιγότερο ασφαλή»
Πολιτική Υγείας
25/01/2026 - 09:05
Ταμείο Καινοτομίας Φαρμάκου: Στο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα το νομοσχέδιο - Ψήφισή του πιθανότατα τον Φεβρουάριο
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 09:38
Το βαθύ αποτύπωμα της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας στο ΕΣΥ με αριθμούς
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 12:00
Εμβολιαστική κάλυψη έναντι του HPV: Τι δείχνουν τα πρώτα εθνικά δεδομένα
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 14:00
Boehringer Ingelheim: Στρατηγική συνεργασία με τη Rectify Pharmaceuticals για τη Χρόνια Νεφρική Νόσο
Pharma News
26/01/2026 - 14:19
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo