ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγαπηδάκη: «Τα απογευματινά χειρουργεία αφορούν 37.000 πολίτες - Που θα βασίζεται η σειρά προτεραιότητας»

Πολιτική Υγείας
EUROKINISSI
Για το υπερψηφισθέν νομοσχέδιο για Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Γιατρού, μίλησε μεταξύ άλλων, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε τηλεοπτική της εμφάνιση.
Πέμπτη, 14/11/2024 - 22:01
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Απαντώντας σε ερώτηση για τον Προσωπικό Ιατρό, η κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη αρχικά τόνισε πως «το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε προβλέπει δωρεάν πρόσβαση σε προσωπικό γιατρό για όλους τους πολίτες και, για πρώτη φορά, δωρεάν προσωπικό παιδίατρο για περισσότερα από μισό εκατομμύριο παιδιά. Ερχόμαστε λοιπόν τώρα να ανοίξουμε επιπλέον θέσεις. Τα περισσότερα κενά τα έχουμε Αττική και Κεντρική Μακεδονία. Εκεί λοιπόν θα ανοίξουμε τις περισσότερες θέσεις και με βάση το χθεσινό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πλέον και αποτελεί νόμο, θέλουμε ο πολίτης να γράφεται σε γιατρό του Δήμου που κατοικεί ή όμορων Δήμων. Θέλουμε να είναι ο προσωπικός γιατρός κοντά στον τόπο κατοικίας των ανθρώπων» και πρόσθεσε: «Και εκτός από αυτά, πανεπιστημιακά κέντρα υγείας, τηλεϊατρική, και για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας 40.000 ευρώ εφάπαξ σε όσους νέους ιατρούς επιλέξουν να κάνουν την ειδικότητα της γενικής ιατρικής και της παθολογίας. Να σας πω ότι αυτό το νομοσχέδιο πέρασε ένα χρόνο διαβουλεύσεων, συζητήσεων όλους τους φορείς και για μένα είναι πολύ σημαντικό, διότι πραγματικά είναι η πρώτη φορά που η χώρα δίνει τέτοιου ύψους κίνητρο σε νέους γιατρούς για να επιλέξουν μία ειδικότητα. Πάμε να φτιάξουμε τη μαγιά, το ανθρώπινο δυναμικό που μας λείπει από το ΕΣΥ».

Για την κριτική της αντιπολίτευσης περί έλλειψης εμπειρίας στους ειδικευόμενους γιατρούς, η Αναπληρώτρια Υπουργός επισήμανε τα εξής: «Η κριτική της αντιπολίτευσης ποια είναι; Ότι ο άνθρωπος που είναι ένα βήμα πριν πάρει ειδικότητα δεν μπορεί να ασκήσει αυτά τα καθήκοντα; Μα πώς δεν έχει την εμπειρία, αφού είναι μέσα στο νοσοκομείο και παρέχει υπηρεσίες και περιθάλπει ασθενείς, πώς δεν έχει την εμπειρία; Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι οι επαγγελματικές ενώσεις και οι επιστημονικές ενώσεις των γενικών ιατρών και των παθολόγων ζήτησαν από μόνοι τους να εκπαιδευτούν όλοι ειδικευμένοι παθολόγοι και μη στο θεσμό του προσωπικού γιατρού. Γιατί αυτός ο θεσμός, αυτός ο ρόλος έχει συγκεκριμένα καθήκοντα, δεν είναι εδώ για να αντικαταστήσει τον παθολόγο μας.

Σε αυτά λοιπόν τα συγκεκριμένα καθήκοντα όλες οι κατηγορίες των γιατρών που βάζουμε μπορούν να ανταποκριθούν και δεν μπορώ να δεχτώ γιατί υποτιμά τη νοημοσύνη μας και υποτιμά και τους νέους γιατρούς, ότι ένας άνθρωπος που σήμερα βγάζει εφημερία στα επείγοντα και καλείται να διαχειριστεί ατυχήματα και εμφράγματα, δεν μπορεί να συμβουλεύσει ένα πολίτη για τις προληπτικές του εξετάσεις και να ενημερώσει τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας;»

Στη συνέχεια η κυρία Αγαπηδάκη ρωτήθηκε από τους παρουσιαστές της εκπομπής «Συνδέσεις» της ΕΡΤ για τη στάση της αντιπολίτευσης στη Βουλή για να απαντήσει τα εξής: «Γιατί καταψήφισαν τα κόμματα; Είναι δυνατόν το ΠΑΣΟΚ να ψηφίζει κατά στον προσωπικό γιατρό, κατά στις κατηγορίες αυτές που βάζουμε, αλλά ναι στις αμοιβές τους; Δηλαδή μας λένε μη βάλετε τους επιπλέον προσωπικούς γιατρούς, πληρώστε τους όμως. Θέλω να πω αυτά τα πράγματα δεν βγάζουν νόημα.»

Τα προγράμματα πρόληψης

Η Αναπληρώτρια Υπουργός τοποθετήθηκε για τα προγράμματα πρόληψης που «τρέχουν» το τελευταίο διάστημα. «Το σύστημα πρόληψης που εγκαινιάστηκε το 2020 θα συνεχιστεί και μετά το Ταμείο Ανάκαμψης, με δωρεάν εξετάσεις για σημαντικά χρόνια νοσήματα, όπως ο καρκίνος του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου και τα καρδιαγγειακά. Μέχρι στιγμής, περισσότερες από 500.000 γυναίκες έχουν επωφεληθεί από τις προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, με 30.000 να έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με ευρήματα. Αντίστοιχα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έχουμε αποστείλει, έχουμε εκδώσει το σύνολο των παραπεμπτικών 2,6 εκατομμύρια παραστατικά. Το ίδιο και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και πρέπει να σας πω ότι ήδη έχουν προγραμματιστεί τα πρώτα χειρουργεία με ανθρώπους οι οποίοι έκαναν την κολονοσκόπηση, το self-test, τη βιοψία. Βρέθηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου και γίνονται χειρουργικές πράξεις και ξεκινά σε λίγες εβδομάδες και τα καρδιαγγειακά που αφορούν 5,5 εκατομμύρια πολίτες ηλικίας 30 έως 70 ετών.Μιλάμε λοιπόν για ένα νέο σύστημα πρόληψης που έχουμε στη χώρα, το οποίο σώζει ζωές και καλώ όλους τους πολίτες ,γυναίκες και άνδρες να μην αμελήσουν το SMS», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Αγαπηδάκη για να προσθέσει στη συνέχεια πως: «κανένας δικαιούχος των προγραμμάτων πρόληψης που γίνονται με το Ταμείο Ανάκαμψης τώρα, είτε είναι ασφαλισμένος είτε ανασφάλιστος δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ. Εάν έχει ζητήσει διαγνωστικό κέντρο ή οποιοδήποτε άλλο κέντρο ή γιατρός χρήματα σε πολίτες δικαιούχους των προγραμμάτων παρακαλώ πολύ να επικοινωνήσουν με το Υπουργείο Υγείας να κάνουν μία επώνυμη καταγγελία ή ανώνυμη για να κυνηγήσουμε αυτόν που ζητάει λεφτά από τους πολίτες. Απαγορεύεται αυτό. Και για τις κολονοσκοπήσεις να πω το εξής. Επειδή είναι ένα νέο σύστημα και οι πολίτες δεν είμαστε εξοικειωμένοι με αυτό το νέο σύστημα θέλω να μπαίνουν στο site www.colon.gov.gr να δουν τα συνεργαζόμενα κέντρα περιοχής τους γιατί μπορεί να πήρε κάπου που να έχει αναμονή. Υπάρχουν και άλλες επιλογές που μπορεί να βρει. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου τραχήλου της μήτρας έχουμε πάνω από 700 σημεία σε όλη τη χώρα. Άρα θέλω να έχουν στο μυαλό τους οι πολίτες ότι δεν πάμε εκεί που ξέραμε, πρέπει να μπούμε στο site του Προλαμβάνω να δούμε τα συνεργαζόμενα κέντρα για κάθε πρόγραμμα και να πάμε εκεί».

Στη συνέχεια της απάντησής της η κυρία Αγαπηδάκη τόνισε: «Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινάει το πρόγραμμα για τα καρδιαγγειακά και εκεί έχουμε κάτι καινούριο σε σχέση με τα υπόλοιπα προγράμματα. Εκτός από τους ελέγχους τους αιματολογικούς και την εξέταση από το γιατρό εφόσον ο πολίτης βρεθεί να έχει κάποιο πρόβλημα, για παράδειγμα, αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, θα έχουμε δέκα κέντρα αναφοράς, πανεπιστημιακές, καρδιολογικές κλινικές σε όλη τη χώρα που αν ένας πολίτης, για παράδειγμα, κινδυνεύει με έμφραγμα ή βρεθεί να έχει απόφραξη στις αρτηρίες ή χρειάζεται αγγειοπλαστική ή οτιδήποτε, θα προωθούνται αμέσως οι άνθρωποι και θα βρίσκουν τη λύση και την υγεία τους μέχρι το τέλος».

Όσον αφορά τα απογευματινά χειρουργεία, Αναπληρώτρια Υπουργός τόνισε τα εξής: «Από τα τέλη Νοεμβρίου ξεκινάμε δωρεάν απογευματινά χειρουργεία που αφορούν 37.000 πολίτες τα οποία θα εξυπηρετούν μη επείγουσες περιπτώσεις όπως επεμβάσεις καταρράκτη και αρθροπλαστική, συμβάλλοντας στη μείωση των λιστών αναμονής.Έχουμε παραπάνω αναισθησιολόγους στο σύστημα τώρα σε σχέση με αυτούς που είχαμε. Έχουμε λοιπόν ένα δυναμικό στο ΕΣΥ το οποίο μπορεί να υπηρετήσει αυτό το μέτρο για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία και είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί όλες οι χώρες ξέρετε κατά τη διάρκεια του covid απέκτησαν λίστες αναμονής χειρουργείων. Μέσω της πλατφόρμας διαχείρισης, κάθε πολίτης θα εξυπηρετείται με πλήρη διαφάνεια, σύμφωνα με τον χρόνο αναμονής. Η σειρά προτεραιότητας θα βασίζεται αποκλειστικά στο πόσο καιρό περιμένει ο κάθε ασθενής».

{https://www.youtube.com/watch?v=fEq0Y9GgN9w}

  • ΕΙΡΗΝΗ ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
  • ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
  • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μεγάλη η ανταπόκριση του κοινού στο Φεστιβάλ Πρόληψης «ΖΩΗ» που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης
Μεγάλη η ανταπόκριση του κοινού στο Φεστιβάλ Πρόληψης «ΖΩΗ» που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης 13 Νοεμβρίου 2024
Η Αγαπηδάκη ανέβασε βίντεο με οδηγίες για τη διενέργεια του σελφ τεστ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου 15 Νοεμβρίου 2024
Η Αγαπηδάκη ανέβασε βίντεο με οδηγίες για τη διενέργεια του σελφ τεστ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγαπηδάκη: «Τα SMS του "Προλαμβάνω" θα αποστέλλονται κάθε χρόνο στους πολίτες»
Πολιτική Υγείας
24/06/2026 - 20:59

Αγαπηδάκη: «Τα SMS του "Προλαμβάνω" θα αποστέλλονται κάθε χρόνο στους πολίτες»

Αγαπηδάκη: «Η πρόληψη σώζει ζωές, φτάνει πλέον σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και είναι δικαίωμα όλων»
Πολιτική Υγείας
22/06/2026 - 19:21

Αγαπηδάκη: «Η πρόληψη σώζει ζωές, φτάνει πλέον σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και είναι δικαίωμα όλων»

Αγαπηδάκη: Ενίσχυση της κατ’ οίκον φροντίδας και της τηλεϊατρικής
Πολιτική Υγείας
17/06/2026 - 09:30

Αγαπηδάκη: Ενίσχυση της κατ’ οίκον φροντίδας και της τηλεϊατρικής

Αγαπηδάκη: Το «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» συνεχίζεται έως το 2030 – Νέα φάση από την 1η Σεπτεμβρίου 2026
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 13:48

Αγαπηδάκη: Το «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» συνεχίζεται έως το 2030 – Νέα φάση από την 1η Σεπτεμβρίου 2026

Θεμέλιο της σύγχρονης καρδιαγγειακής ιατρικής η ιατρική ακριβείας
Υγεία
11/06/2026 - 20:52

Θεμέλιο της σύγχρονης καρδιαγγειακής ιατρικής η ιατρική ακριβείας

Αγαπηδάκη: «Όταν σπάσει το στίγμα και το ταμπού, μπορούν να υπάρχουν πολιτικές»
Ψυχική Υγεία
10/06/2026 - 16:27

Αγαπηδάκη: «Όταν σπάσει το στίγμα και το ταμπού, μπορούν να υπάρχουν πολιτικές»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διευθύντρια κλινικής του «Αγία Σοφία» εκπέμπει μήνυμα αγωνίας για το ΕΣΥ
Υγεία
25/06/2026 - 00:02
Ποιες βλάβες προκαλεί στα οστά η κατανάλωση αλκοόλ
Health Talk
24/06/2026 - 22:37
Κίτρινος πυρετός: Οι παράγοντες που ευνοούν την εξάπλωσή του και ο εμβολιασμός ως βασικό μέτρο πρόληψης
Υγεία
24/06/2026 - 22:12
Αγαπηδάκη: «Τα SMS του "Προλαμβάνω" θα αποστέλλονται κάθε χρόνο στους πολίτες»
Πολιτική Υγείας
24/06/2026 - 20:59
Ερρίκος Ντυνάν: Νέο τοπίο στη ρομποτική χειρουργική με το μοναδικό στην Ελλάδα Da Vinci 5
Υπηρεσίες Υγείας
24/06/2026 - 20:27
Νέα όρια για την έκθεση των εργαζομένων σε επικίνδυνες χημικές ουσίες από την ΕΕ
Πολιτική Υγείας
24/06/2026 - 19:54
Έμπολα: Καθησυχαστικός ο ΠΟΥ μετά τον εντοπισμό κρούσματος στη Γαλλία
Υγεία
24/06/2026 - 19:28
Η Αρχαία Ολυμπία στο επίκεντρο εθνικής πρωτοβουλίας εθελοντικής αιμοδοσίας
Πολιτική Υγείας
24/06/2026 - 19:11
Σε κόκκινο συναγερμό την Τετάρτη το 75% της Γαλλίας λόγω του καύσωνα
Επικαιρότητα
24/06/2026 - 18:44
Νέο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της ΒΙΑΝΕΞ στην Πάτρα
Pharma News
24/06/2026 - 18:29
Τραγωδία στη Μυτιλήνη: Νεκρή 36χρονη γιατρός από επιπλοκές μετά τον τοκετό
Επικαιρότητα
24/06/2026 - 17:56
Νόσος του κολυμβητή: Όταν το καλοκαίρι γίνεται επώδυνο για τα αυτιά
Health Talk
24/06/2026 - 17:18
Συμπλήρωμα διατροφής για την αντιμετώπιση της νοητικής κόπωσης στην καθημερινότητα
Pharma News
24/06/2026 - 17:02
ΕΙΝΑΠ: «Να μην θρηνήσουμε νεκρό απεργό πείνας για πρώτη φορά στην Ελλάδα»
Επικαιρότητα
24/06/2026 - 16:38
Πόσο γρήγορα σάς παίρνει ο ύπνος; Γιατί η απάντηση μπορεί να έχει μεγάλη σημασία για την υγεία σας
Υγεία
24/06/2026 - 16:12
TΙΜΕ OUT, η νέα εκστρατεία της ΕΠΕ για τη διακοπή καπνίσματος και ατμίσματος σε συνεργασία με την ΚΑΕ Άρης
Health Talk
24/06/2026 - 15:48
Η Chiesi Hellas στη λίστα με τις κορυφαίες εταιρείες για εργασία στην Ελλάδα
Pharma News
24/06/2026 - 15:22
Καύσωνας και υγεία: Οι παθήσεις που επιδεινώνονται από την ακραία ζέστη
Υγεία
24/06/2026 - 15:00
ΕΟΠΥΥ: Τελετή παράδοσης - παραλαβής παρουσία Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
24/06/2026 - 14:16
«Μενού ντοπαμίνης»: Η τεχνική που βοηθά άτομα με ΔΕΠΥ να ενισχύσουν τη συγκέντρωση τους
Υγεία
24/06/2026 - 14:00
Πάχος - φάντασμα: Γιατί κάποιοι συνεχίζουν να νιώθουν υπέρβαροι μετά τη μεγάλη απώλεια βάρους
Ψυχική Υγεία
24/06/2026 - 13:00
Πρώτο κρούσμα Έμπολα στη Γαλλία - Τι αποκαλύπτουν τα γαλλικά μέσα
Υγεία
24/06/2026 - 12:45
Καρδιαγγειακή υγεία: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί εντατικοποίηση της πρόληψης
Πολιτική Υγείας
24/06/2026 - 12:40
Πειραματική αποκατάσταση νωτιαίου μυελού σε χοίρους ανοίγει νέους δρόμους για θεραπεία της παράλυσης
Υγεία
24/06/2026 - 12:00
Screening καρκίνου πνεύμονα: Από τις εξαγγελίες στην ανάγκη για σαφές επιχειρησιακό σχέδιο
Πολιτική Υγείας
24/06/2026 - 11:00
Eli Lilly: Η τιμολογιακή πολιτική του Τραμπ θα επηρεάσει την κυκλοφορία των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας στην Ευρώπη
Pharma Policy
24/06/2026 - 11:00
Επίσημη έναρξη της συνεργασίας KALTEQ και ZEISS: "Πρωτοποριακές λύσεις για τους Έλληνες ιατρούς και ασθενείς"
Υπηρεσίες Υγείας
24/06/2026 - 10:38
Εξωσωματική: Οι περισσότερες «πρόσθετες» θεραπείες δεν αυξάνουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης
Υγεία
24/06/2026 - 10:00
Έμπολα: Οι ΗΠΑ στέλνουν πειραματικές θεραπείες στο Κονγκό
Πολιτική Υγείας
24/06/2026 - 09:00
Πιστοποίηση ISO 9001:2015 για επτά υπηρεσίες του Νοσοκομείου «Παπανικολάου»
Υγεία
24/06/2026 - 07:24

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ALS: Η νόσος που αλλάζει μια ζωή, αλλά όχι την αξία της
Pharma News
22/06/2026 - 07:04
Κατεψυγμένα φρούτα και τα κονσερβοποιημένα λαχανικά: Είναι πιο φθηνά, αλλά είναι υγιεινά;
Διατροφή
22/06/2026 - 15:00
Αλτσχάιμερ: Διαθέσιμο και στην Ελλάδα το πρώτο τεστ αίματος με συμβολή στον αποκλεισμό της νόσου
Υπηρεσίες Υγείας
22/06/2026 - 16:32
Τα παιδιά που πίνουν ζαχαρούχα ροφήματα κινδυνεύουν με υπέρταση ως ενήλικες
Διατροφή
22/06/2026 - 18:11
Θεμιστοκλέους: «Μέσα στους επόμενους μήνες ενισχύεται το ΕΚΑΒ με επιπλέον 250 νέα ασθενοφόρα»
Πολιτική Υγείας
22/06/2026 - 07:20
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo