ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγαπηδάκη: «Για πρώτη φορά η χώρα υλοποιεί εθνικό πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του μαστού»

Πολιτική Υγείας
EUROKINISSI
Τα μέλη της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ενημερώθηκαν από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, για την πορεία του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» που αφορά την πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού και την ανταπόκριση του γυναικείου πληθυσμού στην ψηφιακή μαστογραφία.
Πέμπτη, 10/10/2024 - 19:49
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Από τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής προέκυψε το μήνυμα ότι η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές. Η πρόληψη με τον προσυμπτωματικό έλεγχο είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο στη μάχη με τον καρκίνο. Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού και η Ειρήνη Αγαπηδάκη ενθάρρυνε την κάθε γυναίκα να μην αμελήσει την ψηφιακή μαστογραφία, για να προστατεύσει τη ζωή της. Η Βουλή θα φωταγωγηθεί σήμερα με το ροζ σύμβολο, για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, προκειμένου να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης και υποστήριξης στις γυναίκες που έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με τον καρκίνο του μαστού και στις οικογένειες τους και να ενθαρρυνθεί κάθε γυναίκα για σωστή ενημέρωση και πρόληψη.

«Η πρόληψη είναι δύναμη»

«Θέλω να πω στις γυναίκες να μην φοβούνται. Να μην φοβούνται. Η πρόληψη είναι δύναμη. Έχουμε τον έλεγχο της νόσου, μπορούμε εμείς να ελέγξουμε και όχι να εκπλαγούμε από ένα δυσάρεστο ενδεχομένως εύρημα, αν φοβηθούμε την εξέταση», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας. Όπως σημείωσε, η χώρα για πρώτη φορά υλοποιεί εθνικό πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού, με πληθυσμιακά δεδομένα και «αυτή τη στιγμή, είναι η πρώτη φορά που έχουμε επίσημα εθνικά στοιχεία για το πόσες γυναίκες κάνουν ψηφιακή μαστογραφία και πόσες από αυτές εντοπίζονται με ευρήματα». Όπως διευκρίνισε δε, «έγκαιρος εντοπισμός ευρημάτων, σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε ύποπτο εύρημα που θέλει επανεξέταση κάθε έξι μήνες».

«Η μαστογραφία είναι ανώδυνη, είναι ασφαλής εξέταση, είναι εύκολη και, σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνουν οι γιατροί, δεν έχει πόνο. Όταν πονάνε οι γυναίκες είναι γιατί μάλλον έχει γίνει σε λάθος μέρα του κύκλου ή δεν έχουν δοθεί σωστές οδηγίες από τον γιατρό», υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συμβάλουν έμπρακτα για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γυναικών, «για να προλάβουμε τον καρκίνο του μαστού».

Στην Ελλάδα υπάρχει πλέον ένα οργανωμένο σύστημα πρόληψης που φέρει το όνομα του Σπύρου Δοξιάδη, το πρώτου υπουργού Υγείας της μεταπολίτευσης, είπε η κυρία Αγαπηδάκη και τόνισε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα «περιλαμβάνει όλες τις προληπτικές δράσεις, παχυσαρκία παιδιών και ενηλίκων, τις προληπτικές εξετάσεις και βέβαια και το πρόγραμμα 'Φώφη Γεννηματά', που πήρε το όνομα της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, γιατί ήταν μια γυναίκα σύμβολο και για τη δύναμη που πρέπει να έχουν οι γυναίκες».

«Ευρήματα για περισσότερες από 27.000 γυναίκες»

Μέχρι τώρα έχουν γίνει περισσότερες από 430.000 ψηφιακές μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί έγκαιρα ευρήματα για πάνω από 27.000 γυναίκες. «Αν το σκεφτούμε, πολλές γυναίκες δεν άφησαν το μήνυμα στο κινητό τους με το παραπεμπτικό αλλά προχώρησαν στις εξετάσεις και έτσι εντόπισαν ευρήματα που αργότερα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί σε κακοήθεια. Το πρόγραμμα αφορά γυναίκες 45 έως 74 ετών, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες της ΕΕ, οι οποίες έχουν ΑΜΚΑ, ανεξάρτητα από το αν είναι ασφαλισμένες ή ανασφάλιστες. Ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τους ικανότητα, καλύπτονται πλήρως από το πρόγραμμα και μπορούν να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, άμεσα και δωρεάν», είπε η κυρία Αγαπηδάκη και πρόσθεσε: «Αυτό που μου λένε στα Κέντρα Υγείας, στην Περιφέρεια, αυτό που μου λένε οι μαίες, οι γυναικολόγοι, είναι ότι οι γυναίκες φοβόμαστε να κάνουμε την εξέταση. Αλήθεια είναι αυτό. Κι εγώ το αισθάνομαι. Κι εγώ έχω αυτό το φόβο, κάθε χρόνο που πρέπει να κάνω την ψηφιακή μου μαστογραφία, είναι όμως σημαντικό να αντλούμε δύναμη η μία από την άλλη. Θέλω να είμαστε πρεσβευτές αυτού του μηνύματος, ότι είμαστε εδώ για να στηρίξουμε αυτές τις γυναίκες, να τις βοηθήσουμε να κάνουν τη σωτήρια εξέταση». Η αναπληρώτρια υπουργός είπε ότι εκτός από την ψηφιακή μαστογραφία, στο πρόγραμμα έχει περιληφθεί και το υπερηχογράφημα και η κλινική εξέταση από το γιατρό. «Αυτό το κάναμε γιατί σε πολλές περιπτώσεις, οι γυναίκες σκεπτόμενες το κόστος, δεν προχωρούν καν στη μαστογραφία, γιατί σκέπτονται πως αν βρεθεί κάτι, θα τρέχουν και για άλλες εξετάσεις. Δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα, παρά μόνο να πάνε να κάνουν τις εξετάσεις τους. Εύκολα, γρήγορα, εκδίδονται όλα τα παραπεμπτικά, και για την ψηφιακή μαστογραφία, και για το υπερηχογράφημα, και για την εξέταση από γιατρό», είπε η αναπληρώτρια υπουργός και τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση - και τα διαγνωστικά, ακόμη και τα ιδιωτικά, δίνουν αμέσως ραντεβού.

Καταλήγοντας, η κυρία Αγαπηδάκη τόνισε με αφοπλιστική ειλικρίνεια τα εξής: «Κι εγώ είμαι στην ομάδα των γυναικών με κάποια ευρήματα και ο γιατρός μου έχει συστήσει κάθε έξι μήνες ένα έλεγχο με υπερηχογράφημα και φυσικά την ψηφιακή μαστογραφία, γιατί με αυτοψηλάφιση θα εντοπίσω κάτι πολύ πιο αργά από ό,τι θα εντοπίσει η εξέταση. 'Αρα έχει σημασία και να κάνουμε τις προληπτικές εξετάσεις και να ακολουθούμε τις οδηγίες των γιατρών».

  • ΕΙΡΗΝΗ ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ
  • ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
  • ΠΡΟΛΗΨΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Περιφέρεια Κρήτης προσφέρει 33 απινιδωτές τελευταίας γενιάς στους δήμους του Ρεθύμνου
Η Περιφέρεια Κρήτης προσφέρει 33 απινιδωτές τελευταίας γενιάς στους δήμους του Ρεθύμνου 10 Οκτωβρίου 2024
«Φεύγουν» από σήμερα τα πρώτα SMS στους δικαιούχους δωρεάν ελέγχου για καρκίνο του παχέος εντέρου 11 Οκτωβρίου 2024
«Φεύγουν» από σήμερα τα πρώτα SMS στους δικαιούχους δωρεάν ελέγχου για καρκίνο του παχέος εντέρου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης»: Η πρωτοβουλία που φέρνει την πρόληψη στην ελληνική περιφέρεια
Υγεία
26/03/2026 - 20:21

«Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης»: Η πρωτοβουλία που φέρνει την πρόληψη στην ελληνική περιφέρεια

Καρκίνος του μαστού: Τα αποτελέσματα της μελέτης WISDOM για μια πιο εξατομικευμένη πρόληψη
Υγεία
24/03/2026 - 21:42

Καρκίνος του μαστού: Τα αποτελέσματα της μελέτης WISDOM για μια πιο εξατομικευμένη πρόληψη

Αγαπηδάκη για ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων: Νέα δωρεάν προγράμματα και κέντρο για τις νευροεπιστήμες στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
23/03/2026 - 12:56

Αγαπηδάκη για ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων: Νέα δωρεάν προγράμματα και κέντρο για τις νευροεπιστήμες στην Ελλάδα

Αγαπηδάκη: «Με το "Προλαμβάνω" εντοπίστηκαν έγκαιρα 200.000 άνθρωποι με ευρήματα καρκίνου ή καρδιαγγειακών νοσημάτων»
Πολιτική Υγείας
17/03/2026 - 14:41

Αγαπηδάκη: «Με το "Προλαμβάνω" εντοπίστηκαν έγκαιρα 200.000 άνθρωποι με ευρήματα καρκίνου ή καρδιαγγειακών νοσημάτων»

Θεσσαλονίκη: Αγώνας δρόμου στις 26 Απριλίου για την πρόληψη της άνοιας
Patient Talk
13/03/2026 - 03:44

Θεσσαλονίκη: Αγώνας δρόμου στις 26 Απριλίου για την πρόληψη της άνοιας

Κοσμοιατρική: Εκδήλωση για την παρουσίαση νέου ερευνητικού προγράμματος πρόληψης του καρκίνου τραχήλου της μήτρας
Υπηρεσίες Υγείας
12/03/2026 - 17:09

Κοσμοιατρική: Εκδήλωση για την παρουσίαση νέου ερευνητικού προγράμματος πρόληψης του καρκίνου τραχήλου της μήτρας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περιφερική αρτηριοπάθεια: Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε και οι θεραπευτικές λύσεις
Health Talk
09/04/2026 - 18:03
Άνοια: Διατροφή, ύπνος, άσκηση και αισιοδοξία οι παράγοντες που κάνουν τη διαφορά
Υγεία
09/04/2026 - 17:00
Βαμμένα αυγά: Οδηγίες διαχείρισης πριν και μετά το βάψιμό τους
Διατροφή
09/04/2026 - 16:00
Έντονες αντιδράσεις των Ιατρικών Συλλόγων για την τροπολογία για τους προσωπικούς γιατρούς και το «gatekeeping»
Πολιτική Υγείας
09/04/2026 - 15:00
Πάσχα με ασφάλεια για τα παιδιά: Από τις βόλτες με τα ποδήλατα μέχρι τη φλόγα της λαμπάδας
Επικαιρότητα
09/04/2026 - 14:00
ΕΦΕΤ: Ανάκληση φέτας λόγω λιστέριας
Πολιτική Υγείας
09/04/2026 - 13:22
Πάσχα: Διατροφικές προτεραιότητες για άτομα με διαβήτη και μεταβολικές διαταραχές
Διατροφή
09/04/2026 - 13:00
Εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να προβλέψει την καρδιακή ανεπάρκεια πέντε χρόνια πριν εκδηλωθεί
Digital Health
09/04/2026 - 12:00
Τα γονίδια φαίνεται να "αποφασίζουν" πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα φάρμακα GLP-1
Υγεία
09/04/2026 - 11:00
Όλα τα όπλα της δερματολογίας για ανανεωμένο δέρμα
Ομορφιά
09/04/2026 - 10:00
ΕΕΣ: Οδηγίες για ασφαλές Πάσχα
Επικαιρότητα
09/04/2026 - 09:00
Εκστρατεία ενημέρωσης για την ασφάλεια των κτηνιατρικών φαρμάκων- Το ζήτημα με τα αντιπαρασιτικά
Pet
08/04/2026 - 18:00
Σημαντική πρόοδος στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: Στο 40% το ποσοστό επιτυχίας από την πρώτη προσπάθεια
Health Talk
08/04/2026 - 18:00
Κολλήσατε μέρες αδείας στις αργίες του Πάσχα; Υπάρχει καλύτερος τρόπος να αξιοποιείτε την άδεια σας!
Ψυχική Υγεία
08/04/2026 - 17:00
Συμπαγείς όγκοι: Οι γυναίκες έχουν καλύτερη πρόγνωση
Υγεία
08/04/2026 - 16:00
Η ... "άφεση αμαρτιών" της τηγανητής πατάτας: Πώς μπορεί να είναι τραγανή χωρίς να είναι βλαβερή
Διατροφή
08/04/2026 - 15:00
Άνοια: Πες μου τι δουλειά κάνεις να σου πω πόσο κινδυνεύεις
Υγεία
08/04/2026 - 14:00
Ψηφιακός κόφτης για ανήλικους στα social media - Γεωργιάδης: Να μην ορίζει ο αλγόριθμος την ψυχική υγεία των παιδιών
Πολιτική Υγείας
08/04/2026 - 13:12
ΕΛΣΤΑΤ: Με χρόνιο πρόβλημα υγείας το 24% του πληθυσμού
Υγεία
08/04/2026 - 12:56
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν και τους απογόνους
Υγεία
08/04/2026 - 12:00
Ψηφιακός κόφτης για ανηλίκους κάτω των 15 ετών στα social media: Το μήνυμα Μητσοτάκη στο Tik-Tok
Πολιτική Υγείας
08/04/2026 - 10:20
Τι αλλάζει με την τροποποίηση του συστήματος παραπομπών σε ειδικό γιατρό - Πώς θα κλείνουμε ραντεβού
Πολιτική Υγείας
08/04/2026 - 10:06
Οδηγός για ασφαλείς αγορές και διαχείριση των πασχαλινών εδεσμάτων
Διατροφή
08/04/2026 - 10:00
Τέλος η πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 στα social media και στη χώρα μας
Επικαιρότητα
08/04/2026 - 09:26
Διακοπές και έντερο: Πώς θα αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις
Υγεία
08/04/2026 - 09:00
Νοσοκομείο Μεταξά: Νέα, πιο αποτελεσματική τεχνική χημειοθεραπείας για τον καρκίνο στο περιτόναιο
Υγεία
07/04/2026 - 21:00
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: 10 μύθοι για την όραση
Health Talk
07/04/2026 - 20:00
Οργισμένη αντίδραση των φυσικοθεραπευτών για τη νέα μηνιαία παρακράτηση του clawback 2023
Πολιτική Υγείας
07/04/2026 - 19:00
Ψευδαίσθηση της ηλικίας: Γιατί η χρονολογική ηλικία δεν έχει από μόνη της σημασία για την ιατρική
Υγεία
07/04/2026 - 17:00
ΕΕΣ: Προσοχή σε όσους προσφέρουν μαθήματα Πρώτων Βοηθειών χωρίς επάρκεια και με υψηλές χρεώσεις
Health Talk
07/04/2026 - 16:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Στηρίξτε την επιστήμη προτρέπει ο ΠΟΥ
Πολιτική Υγείας
07/04/2026 - 10:00
Πατούλης για Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Η Ελλάδα διαθέτει υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό
Πολιτική Υγείας
07/04/2026 - 11:12
Επίσκεψη Θεμιστοκλέους στο υπό ανέγερση Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ
Πολιτική Υγείας
07/04/2026 - 13:33
Οργισμένη αντίδραση των φυσικοθεραπευτών για τη νέα μηνιαία παρακράτηση του clawback 2023
Πολιτική Υγείας
07/04/2026 - 19:00
Οδηγός για ασφαλείς αγορές και διαχείριση των πασχαλινών εδεσμάτων
Διατροφή
08/04/2026 - 10:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo