ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγαπηδάκη: «Επένδυση στην πρόληψη και τη Δημόσια Υγεία που δεν έχει γίνει ποτέ στη χώρα»

Πολιτική Υγείας
EUROKINISSI
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε ραδιοφωνική της συνέντευξη μίλησε για τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Υπουργείο Υγείας στους τομείς της πρόληψης και της δημόσιας υγείας.
Τρίτη, 22/10/2024 - 15:50
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Η κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ υπογράμμισε την ανάγκη να αλλάξει η νοοτροπία γύρω από την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση και επισήμανε πως η κυβέρνηση επενδύει στην πρόληψη, καθώς το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» αποτελεί ένα όραμα της Κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά που έγινε πραγματικότητα, με στόχο την προστασία της υγείας των πολιτών.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου

Αρχικά η αναπληρώτρια Υπουγός Υγείας αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου: «Αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ότι αποκτούμε το πρώτο οργανωμένο πρόγραμμα πρόληψης στη χώρα. Για τον καρκίνο του παχέος εντέρου όπως κάνουν πάρα πολλές χώρες, έχουμε πρώτης γραμμής το self-test, το οποίο είναι απλό και εύχρηστο, και μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε στο σπίτι. Έτσι λοιπόν είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε στα εργαστήρια της επιστήμης το self test, το οποίο τι κάνει; Να το αποσαφηνίσω αυτό, δεν ανιχνεύει τον καρκίνο, ανιχνεύει τον παράγοντα κινδύνου. Όπως δηλαδή πάμε και κάνουμε μία εξέταση αίματος κι έχουμε υψηλή χοληστερόλη αλλά δεν διαγιγνώσκει στεφανιαία νόσο αυτή η εξέταση, πάμε στον καρδιολόγο μετά, έτσι και με το self test κάνουμε αυτό το τεστ για να δούμε αν έχουμε παρουσία αιμορραγίας στα κόπρανα και μετά πάμε στο γαστρεντερολόγο για να δούμε τα περαιτέρω. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών, καθώς αυτή είναι η ηλικιακή ομάδα σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες τις οποίες και ακολουθούμε. Γι΄ αυτό υπάρχει αυτή η ηλικιακή ομάδα, δεν είναι αυθαίρετη.

Για τον καρκίνο του παχέος εντέρου έχουμε ήδη συμβάσεις με 6.500 φαρμακεία σε όλη τη χώρα, αυτές τις ημέρες ολοκληρώνουμε άλλες χίλιες, δηλαδή 7.500 και έρχονται κάθε μέρα καινούργιες. Επιπλέον, έχουμε πάνω από 100 διαγνωστικά σε όλη τη χώρα για τις γαστρεντερολογικές εξετάσεις και αντίστοιχα πάνω από 300 σημεία για τις γυναικολογικές εξετάσεις…Θέλω να μπαίνουν οι πολίτες στα site, για παράδειγμα για το μαστό είναι το mastografia.gov.gr, για το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου τραχήλου της μήτρας είναι testpap.gov.gr, για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι colon.gov.gr, ώστε να βλέπουν τα συνεργαζόμενα φαρμακεία και τα ιατρεία στην περιοχή τους και να απευθύνονται σε αυτά για τις προληπτικές τους εξετάσεις» τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το εμβόλιο κατά του HPV η κυρία Αγαπηδάκη επισήμανε πως «αν συνδυάσουμε το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με τον εμβολιασμό έναντι του HPV σε 10 χρόνια η χώρα μας θα έχει σχεδόν μηδενίσει τα νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που ευθύνονται στον ιό hpv. Αυτό είναι ένα πολύ σπουδαίο εθνικό στοίχημα, που δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί. Το εμβόλιο αποζημιώνεται για κορίτσια και αγόρια, μάλιστα έχουμε διευρύνει και τα ηλικιακά όρια και είναι αλήθεια ότι κάνουμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια από το 2022, παρατείνουμε συνεχώς χρονιά με τη χρονιά, την αποζημίωση.

Γιατί αυτό που θέλουμε είναι ακριβώς σε δέκα χρόνια με αυτό το νέο συνδυαστικό σύστημα, έλεγχο με δωρεάν test pap, δωρεάν HPV DNA τεστ και παράλληλα τον εμβολιασμό να μπορεί η χώρα να μηδενίσει τα νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που οφείλονται σε αυτόν τον ιό και είναι ξέρετε αυτός που κατά συντριπτική πλειονότητα οφείλεται ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, που για πολλές γυναίκες είναι θανατηφόρος».

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Σχετικά με το πρόγραμμα πρόληψης για τα καρδιαγγειακά νοσήματα η ίδια τόνισε τα εξής: «Αρχές Νοεμβρίου ξεκινάει και το πρόγραμμα πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων που είναι επίσης ένα τεράστιο πρόγραμμα. Αφορά άτομα ηλικίας 30 ως 70 ετών, 5,5 εκατομμύρια πολίτες. Θα έχουμε 10 κέντρα αναφοράς, πανεπιστημιακές καρδιολογικές κλινικές, που εάν ο πολίτης έχει στεφανιαία νόσο ή διαγνωστεί να έχει κάποια σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, θα παραπέμπεται κατευθείαν προκειμένου να βρει τη λύση όποια και αν είναι αυτή. Κάθε είδους καρδιολογικό πρόβλημα θα αντιμετωπίζεται σε αυτά τα 10 κέντρα αναφοράς σε όλη τη χώρα και έχουμε έτσι μεγάλη χαρά να συντονίζεται αυτή η προσπάθεια από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μας έχει υποστηρίξει πάρα πολύ ο Πρύτανης, ο κύριος Σιάσος που είναι και καρδιολόγος, ήταν και Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής. Έχει μία μεγάλη ευαισθησία για το θέμα αυτό και νομίζω ότι θα δώσουμε και μία εμπειρία διαφορετική στον πολίτη, τι σημαίνει τελικά να μη χάνεσαι μέσα στο σύστημα υγείας.

Για τον καρκίνο του πνεύμονα η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας είπε πως «ο καρκίνος του πνεύμονα είναι από τις πρώτες αιτίες θανάτου. Είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του πνεύμονα και το οποίο έχουμε δρομολογήσει να εφαρμόσουμε μέσω ΕΣΠΑ. Θα γίνει το ’25, σε τουλάχιστον 4 νοσοκομεία της χώρας. Στην περίπτωση των προγραμμάτων πρόληψης που συζητάμε μέχρι τώρα πάμε όπως λέμε σε υγιή πληθυσμό. Το πρόγραμμα πρόληψης και έγκαιρου εντοπισμού για τον καρκίνο του πνεύμονα αφορά πολίτες που είναι σε υψηλό κίνδυνο ήδη. Ποιοι είναι αυτοί; Αυτοί που έχουν καπνίσει 20 χρονοπακέτα όπως μας λένε οι επιστήμονες. Τι σημαίνει αυτό; 10 πακέτα, κάθε μέρα ένα πακέτο για 20 χρόνια ή 2 κάθε μέρα για 10 χρόνια».

Τέλος, για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η κυρία Αγαπηδάκη τόνισε τα εξής: «Ερχόμαστε λοιπόν να κάνουμε μία επένδυση που δεν έχει γίνει ποτέ στη χώρα και αφορά στο να προλάβουμε τη νόσο. Ήμουνα εχθές στην Κοζάνη για το πρόγραμμα ενάντια στην παιδική παχυσαρκία, γίνεται μία πανελλαδική προσπάθεια στον τομέα αυτό, έχουμε τις προληπτικές εξετάσεις για τον έγκαιρο εντοπισμό των χρονίων νοσημάτων, έχουμε αντίστοιχα προγράμματα που θα τα δείτε να ξετυλίγονται σιγά-σιγά και σε άλλους τομείς. Πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα της πρόληψης. Και ναι, ξέρω ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι πάρα πολύ δύσκολη, γίνεται μία πραγματικά πολύ σκληρή προσπάθεια από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και ο Υπουργός ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο αρμόδιος Υφυπουργός ο κ. Θεμιστοκλέους και ο Δημήτρης ο Βαρτζόπουλος, όλοι ο καθένας στο μετερίζι του κάνουμε έναν αγώνα για να μπορέσουμε να ανατάξουμε το ΕΣΥ».

{https://youtu.be/jVZj0Y6TEvs?si=y0Z_qSUkdXS0309-}

Τελευταία τροποποίηση στις 22/10/2024 - 15:54
  • ΕΙΡΗΝΗ ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ
  • ΠΡΟΛΗΨΗ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
  • ΕΠΕΝΔΥΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

H Ευρώπη έχει χάσει 60.000 θέσεις κλινικών μελετών για τους ασθενείς της
H Ευρώπη έχει χάσει 60.000 θέσεις κλινικών μελετών για τους ασθενείς της 22 Οκτωβρίου 2024
Θεμιστοκλέους: «Συνεχής η αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας στους νεφροπαθείς» 22 Οκτωβρίου 2024
Θεμιστοκλέους: «Συνεχής η αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας στους νεφροπαθείς»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ψηφίστηκε η συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για συνεργασία στην Υγεία και τις ιατρικές επιστήμες
Πολιτική Υγείας
04/11/2025 - 22:34

Ψηφίστηκε η συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για συνεργασία στην Υγεία και τις ιατρικές επιστήμες

Θεσσαλονίκη: Ενημερωτική εκστρατεία για την πρόληψη του HPV και με τον εμβολιασμό - Δείτε τα δύο βίντεο
Υγεία
04/11/2025 - 17:27

Θεσσαλονίκη: Ενημερωτική εκστρατεία για την πρόληψη του HPV και με τον εμβολιασμό - Δείτε τα δύο βίντεο

Γιατί οι πλαστικές συσκευασίες μπορεί να είναι μεγαλύτερο «αμάρτημα» από την σπατάλη τροφίμων
Επικαιρότητα
01/11/2025 - 08:42

Γιατί οι πλαστικές συσκευασίες μπορεί να είναι μεγαλύτερο «αμάρτημα» από την σπατάλη τροφίμων

DEFENSEFOOD: Το κοινοτικό έργο που «υψώνει» ασπίδα προστασίας για τη διατροφική ασφάλεια
Διατροφή
31/10/2025 - 19:06

DEFENSEFOOD: Το κοινοτικό έργο που «υψώνει» ασπίδα προστασίας για τη διατροφική ασφάλεια

Ημερίδα για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη
Patient Talk
30/10/2025 - 19:07

Ημερίδα για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη

Η CAPA συμμετέχει στον μήνα πρόληψης του καρκίνου του μαστού
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 17:43

Η CAPA συμμετέχει στον μήνα πρόληψης του καρκίνου του μαστού

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αντισυνταγματική κρίθηκε από Γερμανικό δικαστήριο η αναδρομική διαλογή ασθενών στις ιατρικές θεραπείες
Πολιτική Υγείας
05/11/2025 - 03:39
Γάζα: Νέο καμπανάκι ανθρωπιστικών υπηρεσιών για τον επικείμενο χειμώνα και τις κακουχίες των κατοίκων
Επικαιρότητα
05/11/2025 - 00:14
«Κάθε βήμα μετράει»: Πανελλήνιος συμβολικός περίπατος για την πολλαπλή σκλήρυνση
Patient Talk
04/11/2025 - 23:24
Ψηφίστηκε η συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για συνεργασία στην Υγεία και τις ιατρικές επιστήμες
Πολιτική Υγείας
04/11/2025 - 22:34
Το ΙΑΣΩ φέρνει την πρωτοποριακή εξέταση Neonatal BabyGen για τον νεογνικό γονιδιωματικό έλεγχο
Υπηρεσίες Υγείας
04/11/2025 - 22:17
Νευροχειρουργικό «θαύμα» σε τρεις ασθενείς με όγκους του εγκεφαλικού στελέχους
Health Talk
04/11/2025 - 21:56
Προτάσεις για τη μετάβαση του ΕΣΥ στη νέα εποχή των «Smart Hospitals» στο υβριδικό forum «Καινοτομία στην πράξη»
Επικαιρότητα
04/11/2025 - 21:33
Απλοί τρόποι εξοικονόμησης νερού στη διατροφική αλυσίδα από το χωράφι έως την κουζίνα μας
Επικαιρότητα
04/11/2025 - 20:54
«Προσεγγίζοντας τον Σακχαρώδη Διαβήτη στον Καρδιοπαθή»: Συνέδριο-πόλος έλξης για την ιατρική κοινότητα
Υγεία
04/11/2025 - 20:17
Σε εξέλιξη το 2ο Φθινοπωρινό Σχολείο του ΠΟΥ για την ποιότητα της φροντίδας ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων
Ψυχική Υγεία
04/11/2025 - 19:38
Μία στις επτά γυναίκες με επιλόχεια κατάθλιψη μετά από τον τοκετό
Ψυχική Υγεία
04/11/2025 - 19:21
Οκτώ συλλήψεις για παραβίαση των μέτρων βιοασφάλειας σχετικά με την ευλογιά των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
04/11/2025 - 19:04
ΕΙΝΑΠ: «Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Έλενα Βενιζέλου»
Επικαιρότητα
04/11/2025 - 18:38
Οι συνεργασίες του ΕΜΑ για την εκστρατεία #ItTakesATeam που αφορά τις ελλείψεις φαρμάκων
Pharma Policy
04/11/2025 - 18:14
Europa Uomo Hellas: Ημερίδα για την σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του προστάτη
Patient Talk
04/11/2025 - 17:51
Θεσσαλονίκη: Ενημερωτική εκστρατεία για την πρόληψη του HPV και με τον εμβολιασμό - Δείτε τα δύο βίντεο
Υγεία
04/11/2025 - 17:27
Επτά κοινά φάρμακα που δεν συμπαθεί το έντερο μας
Υγεία
04/11/2025 - 16:49
Η συμβολή της φυσικοθεραπείας στη σεξουαλική υγεία μετά τον καρκίνο μαστού
Health Talk
04/11/2025 - 16:33
ΠΟΕΔΗΝ: Παρούσα στην πανελλαδική απεργία της Πέμπτης - Τι ζητούν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ
Επικαιρότητα
04/11/2025 - 16:11
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Νεότερα επιστημονικά δεδομένα και εξελίξεις στο 18ο Ετήσιο Παιδιατρικό Συνέδριο
Υπηρεσίες Υγείας
04/11/2025 - 16:06
Βιλδιρίδη: «Προτεραιότητα της εθνικής πολιτικής η υγιής και ενεργός γήρανση για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς»
Πολιτική Υγείας
04/11/2025 - 15:43
Ο ΕΕΣ διεξήγαγε εκατοντάδες προληπτικούς ελέγχους για ΣΜΝ στο Σύνταγμα
Επικαιρότητα
04/11/2025 - 15:18
Αλτσχάιμερ: Πόσα βήματα πρέπει να περπατάτε καθημερινά για να μειώσετε τον κίνδυνο
Υγεία
04/11/2025 - 15:00
ΣΕΑΑΝ: «Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση για το κλείσιμο του τμήματος Μεσογειακής Αναιμίας του Τζανείου»
Patient Talk
04/11/2025 - 14:41
Νύχια: Αέριο με... εσάνς κλούβιου αυγού αποδεικνύεται πολύ αποτελεσματικό στη μάχη κατά των μολύνσεων
Υγεία
04/11/2025 - 14:00
ΙΣΑ: Απαράδεκτη η συλλήβδην στοχοποίηση του συνόλου των ψυχιάτρων της Αττικής
Επικαιρότητα
04/11/2025 - 13:30
Η Eli Lilly επεκτείνει την παραγωγή της στην Ευρώπη - Κατασκευή νέας μονάδας στην Ολλανδία
Pharma News
04/11/2025 - 13:00
Τελικά πως επιδρά η διαλειμματική νηστεία στον εγκέφαλο; Τι δείχνει νέα έρευνα
Διατροφή
04/11/2025 - 12:00
Και από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ η εξυπηρέτηση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων
Πολιτική Υγείας
04/11/2025 - 11:35
Νέος θάλαμος χημειοθεραπειών στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»
Πολιτική Υγείας
04/11/2025 - 11:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη: Επόμενο βήμα το Υπουργείου Οικονομικών
Pharma Policy
03/11/2025 - 17:49
Συνάντηση Γεωργιάδη με τις φαρμακευτικές εταιρείες με φόντο το νοσοκομειακό φάρμακο
Pharma Policy
03/11/2025 - 10:09
Επτά φυτά εσωτερικού χώρου σύμμαχοι της υγείας μας
Υγεία
03/11/2025 - 15:00
Τα ανατριχιαστικά πειράματα που τελικά μπορούν να σώσουν ζωές
Υγεία
03/11/2025 - 14:00
Πώς ένα μεταλλικό κομμάτι, παρατημένο στο πάτωμα από έναν μάστορα, «γέννησε» το σωτήριο στεντ
Υγεία
02/11/2025 - 09:04
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo