ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγαπηδάκη: «Επένδυση στην πρόληψη και τη Δημόσια Υγεία που δεν έχει γίνει ποτέ στη χώρα»

Πολιτική Υγείας
EUROKINISSI
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε ραδιοφωνική της συνέντευξη μίλησε για τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Υπουργείο Υγείας στους τομείς της πρόληψης και της δημόσιας υγείας.
Τρίτη, 22/10/2024 - 15:50
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Η κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ υπογράμμισε την ανάγκη να αλλάξει η νοοτροπία γύρω από την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση και επισήμανε πως η κυβέρνηση επενδύει στην πρόληψη, καθώς το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» αποτελεί ένα όραμα της Κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά που έγινε πραγματικότητα, με στόχο την προστασία της υγείας των πολιτών.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου

Αρχικά η αναπληρώτρια Υπουγός Υγείας αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου: «Αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ότι αποκτούμε το πρώτο οργανωμένο πρόγραμμα πρόληψης στη χώρα. Για τον καρκίνο του παχέος εντέρου όπως κάνουν πάρα πολλές χώρες, έχουμε πρώτης γραμμής το self-test, το οποίο είναι απλό και εύχρηστο, και μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε στο σπίτι. Έτσι λοιπόν είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε στα εργαστήρια της επιστήμης το self test, το οποίο τι κάνει; Να το αποσαφηνίσω αυτό, δεν ανιχνεύει τον καρκίνο, ανιχνεύει τον παράγοντα κινδύνου. Όπως δηλαδή πάμε και κάνουμε μία εξέταση αίματος κι έχουμε υψηλή χοληστερόλη αλλά δεν διαγιγνώσκει στεφανιαία νόσο αυτή η εξέταση, πάμε στον καρδιολόγο μετά, έτσι και με το self test κάνουμε αυτό το τεστ για να δούμε αν έχουμε παρουσία αιμορραγίας στα κόπρανα και μετά πάμε στο γαστρεντερολόγο για να δούμε τα περαιτέρω. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών, καθώς αυτή είναι η ηλικιακή ομάδα σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες τις οποίες και ακολουθούμε. Γι΄ αυτό υπάρχει αυτή η ηλικιακή ομάδα, δεν είναι αυθαίρετη.

Για τον καρκίνο του παχέος εντέρου έχουμε ήδη συμβάσεις με 6.500 φαρμακεία σε όλη τη χώρα, αυτές τις ημέρες ολοκληρώνουμε άλλες χίλιες, δηλαδή 7.500 και έρχονται κάθε μέρα καινούργιες. Επιπλέον, έχουμε πάνω από 100 διαγνωστικά σε όλη τη χώρα για τις γαστρεντερολογικές εξετάσεις και αντίστοιχα πάνω από 300 σημεία για τις γυναικολογικές εξετάσεις…Θέλω να μπαίνουν οι πολίτες στα site, για παράδειγμα για το μαστό είναι το mastografia.gov.gr, για το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου τραχήλου της μήτρας είναι testpap.gov.gr, για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι colon.gov.gr, ώστε να βλέπουν τα συνεργαζόμενα φαρμακεία και τα ιατρεία στην περιοχή τους και να απευθύνονται σε αυτά για τις προληπτικές τους εξετάσεις» τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το εμβόλιο κατά του HPV η κυρία Αγαπηδάκη επισήμανε πως «αν συνδυάσουμε το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με τον εμβολιασμό έναντι του HPV σε 10 χρόνια η χώρα μας θα έχει σχεδόν μηδενίσει τα νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που ευθύνονται στον ιό hpv. Αυτό είναι ένα πολύ σπουδαίο εθνικό στοίχημα, που δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί. Το εμβόλιο αποζημιώνεται για κορίτσια και αγόρια, μάλιστα έχουμε διευρύνει και τα ηλικιακά όρια και είναι αλήθεια ότι κάνουμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια από το 2022, παρατείνουμε συνεχώς χρονιά με τη χρονιά, την αποζημίωση.

Γιατί αυτό που θέλουμε είναι ακριβώς σε δέκα χρόνια με αυτό το νέο συνδυαστικό σύστημα, έλεγχο με δωρεάν test pap, δωρεάν HPV DNA τεστ και παράλληλα τον εμβολιασμό να μπορεί η χώρα να μηδενίσει τα νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που οφείλονται σε αυτόν τον ιό και είναι ξέρετε αυτός που κατά συντριπτική πλειονότητα οφείλεται ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, που για πολλές γυναίκες είναι θανατηφόρος».

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Σχετικά με το πρόγραμμα πρόληψης για τα καρδιαγγειακά νοσήματα η ίδια τόνισε τα εξής: «Αρχές Νοεμβρίου ξεκινάει και το πρόγραμμα πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων που είναι επίσης ένα τεράστιο πρόγραμμα. Αφορά άτομα ηλικίας 30 ως 70 ετών, 5,5 εκατομμύρια πολίτες. Θα έχουμε 10 κέντρα αναφοράς, πανεπιστημιακές καρδιολογικές κλινικές, που εάν ο πολίτης έχει στεφανιαία νόσο ή διαγνωστεί να έχει κάποια σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, θα παραπέμπεται κατευθείαν προκειμένου να βρει τη λύση όποια και αν είναι αυτή. Κάθε είδους καρδιολογικό πρόβλημα θα αντιμετωπίζεται σε αυτά τα 10 κέντρα αναφοράς σε όλη τη χώρα και έχουμε έτσι μεγάλη χαρά να συντονίζεται αυτή η προσπάθεια από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μας έχει υποστηρίξει πάρα πολύ ο Πρύτανης, ο κύριος Σιάσος που είναι και καρδιολόγος, ήταν και Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής. Έχει μία μεγάλη ευαισθησία για το θέμα αυτό και νομίζω ότι θα δώσουμε και μία εμπειρία διαφορετική στον πολίτη, τι σημαίνει τελικά να μη χάνεσαι μέσα στο σύστημα υγείας.

Για τον καρκίνο του πνεύμονα η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας είπε πως «ο καρκίνος του πνεύμονα είναι από τις πρώτες αιτίες θανάτου. Είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του πνεύμονα και το οποίο έχουμε δρομολογήσει να εφαρμόσουμε μέσω ΕΣΠΑ. Θα γίνει το ’25, σε τουλάχιστον 4 νοσοκομεία της χώρας. Στην περίπτωση των προγραμμάτων πρόληψης που συζητάμε μέχρι τώρα πάμε όπως λέμε σε υγιή πληθυσμό. Το πρόγραμμα πρόληψης και έγκαιρου εντοπισμού για τον καρκίνο του πνεύμονα αφορά πολίτες που είναι σε υψηλό κίνδυνο ήδη. Ποιοι είναι αυτοί; Αυτοί που έχουν καπνίσει 20 χρονοπακέτα όπως μας λένε οι επιστήμονες. Τι σημαίνει αυτό; 10 πακέτα, κάθε μέρα ένα πακέτο για 20 χρόνια ή 2 κάθε μέρα για 10 χρόνια».

Τέλος, για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η κυρία Αγαπηδάκη τόνισε τα εξής: «Ερχόμαστε λοιπόν να κάνουμε μία επένδυση που δεν έχει γίνει ποτέ στη χώρα και αφορά στο να προλάβουμε τη νόσο. Ήμουνα εχθές στην Κοζάνη για το πρόγραμμα ενάντια στην παιδική παχυσαρκία, γίνεται μία πανελλαδική προσπάθεια στον τομέα αυτό, έχουμε τις προληπτικές εξετάσεις για τον έγκαιρο εντοπισμό των χρονίων νοσημάτων, έχουμε αντίστοιχα προγράμματα που θα τα δείτε να ξετυλίγονται σιγά-σιγά και σε άλλους τομείς. Πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα της πρόληψης. Και ναι, ξέρω ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι πάρα πολύ δύσκολη, γίνεται μία πραγματικά πολύ σκληρή προσπάθεια από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και ο Υπουργός ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο αρμόδιος Υφυπουργός ο κ. Θεμιστοκλέους και ο Δημήτρης ο Βαρτζόπουλος, όλοι ο καθένας στο μετερίζι του κάνουμε έναν αγώνα για να μπορέσουμε να ανατάξουμε το ΕΣΥ».

{https://youtu.be/jVZj0Y6TEvs?si=y0Z_qSUkdXS0309-}

Τελευταία τροποποίηση στις 22/10/2024 - 15:54
  • ΕΙΡΗΝΗ ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ
  • ΠΡΟΛΗΨΗ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
  • ΕΠΕΝΔΥΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

H Ευρώπη έχει χάσει 60.000 θέσεις κλινικών μελετών για τους ασθενείς της
H Ευρώπη έχει χάσει 60.000 θέσεις κλινικών μελετών για τους ασθενείς της 22 Οκτωβρίου 2024
Θεμιστοκλέους: «Συνεχής η αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας στους νεφροπαθείς» 22 Οκτωβρίου 2024
Θεμιστοκλέους: «Συνεχής η αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας στους νεφροπαθείς»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσπίζεται για πρώτη φορά έλεγχος μικροσωματιδίων σε diesel οχήματα - Τα οφέλη για τη δημόσια υγεία
Υγεία
20/03/2026 - 11:55

Θεσπίζεται για πρώτη φορά έλεγχος μικροσωματιδίων σε diesel οχήματα - Τα οφέλη για τη δημόσια υγεία

Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη για το «οικοσύστημα της εστίασης» και την τήρηση των μέτρων που αφορούν τη δημόσια υγεία
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 16:16

Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη για το «οικοσύστημα της εστίασης» και την τήρηση των μέτρων που αφορούν τη δημόσια υγεία

Γιατί το ξέσπασμα της ιλαράς στις ΗΠΑ είναι ένας κακός οιωνός για όσα θα ακολουθήσουν
Πολιτική Υγείας
18/03/2026 - 10:00

Γιατί το ξέσπασμα της ιλαράς στις ΗΠΑ είναι ένας κακός οιωνός για όσα θα ακολουθήσουν

Αγαπηδάκη: «Με το "Προλαμβάνω" εντοπίστηκαν έγκαιρα 200.000 άνθρωποι με ευρήματα καρκίνου ή καρδιαγγειακών νοσημάτων»
Πολιτική Υγείας
17/03/2026 - 14:41

Αγαπηδάκη: «Με το "Προλαμβάνω" εντοπίστηκαν έγκαιρα 200.000 άνθρωποι με ευρήματα καρκίνου ή καρδιαγγειακών νοσημάτων»

Θεσσαλονίκη: Αγώνας δρόμου στις 26 Απριλίου για την πρόληψη της άνοιας
Patient Talk
13/03/2026 - 03:44

Θεσσαλονίκη: Αγώνας δρόμου στις 26 Απριλίου για την πρόληψη της άνοιας

Κοσμοιατρική: Εκδήλωση για την παρουσίαση νέου ερευνητικού προγράμματος πρόληψης του καρκίνου τραχήλου της μήτρας
Υπηρεσίες Υγείας
12/03/2026 - 17:09

Κοσμοιατρική: Εκδήλωση για την παρουσίαση νέου ερευνητικού προγράμματος πρόληψης του καρκίνου τραχήλου της μήτρας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιατί η σωστή διατροφή γίνεται το απόλυτο κλειδί αντοχής σε ένα απαιτητικό περιβάλλον
Health Talk
21/03/2026 - 10:26
Ημερίδα του ΕΕΣ στη Λαμία για την πρόληψη των κινδύνων στους χώρους εργασίας
Επικαιρότητα
21/03/2026 - 08:17
Η Medochemie έλαβε Χρυσό Μετάλλιο Περιβάλλοντος 2025 για έβδομη συνεχή χρονιά
Pharma News
21/03/2026 - 03:39
«Υγειονομική Μέριμνα για Όλους» από τις Ένοπλες Δυνάμεις - Αποστολές σε Κιλκίς, Φλώρινα και Οινούσσες
Επικαιρότητα
21/03/2026 - 00:04
Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Επιστημονική διημερίδα για τους κεντρικούς φλεβικούς καθετήρες αιμοκάθαρσης
Health Talk
20/03/2026 - 20:18
Συμβουλές διατροφής (και επιλογές) για όσους ξεκινούν... τώρα τη νηστεία της Σαρακοστής
Διατροφή
20/03/2026 - 19:43
Κάλεσμα του ΕΕΣ για συλλογή τροφίμων υπέρ των ευάλωτων οικογενειών ενόψει Πάσχα
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 18:59
Λιποπρωτεΐνη (a): Ο «σιωπηλός» δείκτης καρδιαγγειακού κινδύνου που πρέπει να γνωρίζουμε
Υγεία
20/03/2026 - 18:12
Ξηροφθαλμία: Διάγνωση και θεραπεία με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας
Health Talk
20/03/2026 - 17:38
Προειδοποίηση ειδικού: «Ο αφθώδης πυρετός είναι ακόμη χειρότερος από την ευλογιά»
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 17:16
Θεσσαλονίκη: Ο Λευκός Πύργος γίνεται κόκκινος την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Πολλαπλούν Μυέλωμα
Patient Talk
20/03/2026 - 16:48
Φάρμακο νέας γενιάς για την παχυσαρκία μειώνει σημαντικά βάρος και τα επίπεδα σακχάρου
Pharma News
20/03/2026 - 16:16
ΙΣΑ: Συνάντηση με ΕΑΕΕ για τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των γιατρών από το ιδιωτικό τους έργο
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 15:48
Βαρτζόπουλος: «Έρχονται σημαντικές ανακοινώσεις για τη χρήση των social media από ανήλικους»
Πολιτική Υγείας
20/03/2026 - 15:18
Έξυπνο τσιρότο επιταχύνει την επούλωση και είναι αποτελεσματικό κατά της μικροβιακής αντοχής
Υγεία
20/03/2026 - 15:00
Μηνιγγίτιδα: Νεκρός εργαζόμενος σε πυρηνικό εργοστάσιο, στη Νορμανδία
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 14:36
Το στρες υποχωρεί με 24 λεπτά ειδικά σχεδιασμένης μουσικής
Ψυχική Υγεία
20/03/2026 - 14:13
Επηρεάζουν οι χαμηλές θερμοκρασίες τη στυτική λειτουργία;
Health Talk
20/03/2026 - 13:47
Πρωτιά για την AbbVie Ελλάδας στα Best Workplaces for Women Hellas 2026
Pharma News
20/03/2026 - 13:31
Ο πρώτος οισοφάγος που φτιάχτηκε σε εργαστήριο μεταμοσχεύτηκε επιτυχώς σε χοίρους
Υγεία
20/03/2026 - 12:53
Θεσπίζεται για πρώτη φορά έλεγχος μικροσωματιδίων σε diesel οχήματα - Τα οφέλη για τη δημόσια υγεία
Υγεία
20/03/2026 - 11:55
Νεφρολιθίαση: Οι ασθενείς δεν καταφέρνουν να φτάσουν τους στόχους ενυδάτωσης
Υγεία
20/03/2026 - 11:00
Μήπως οι εφαρμογές καταγραφής ύπνου σαμποτάρουν τη σχέση σας με τον Μορφέα;
Υγεία
20/03/2026 - 10:00
Ουσία στο αίμα του πύθωνα μπορεί να οδηγήσει σε φάρμακα αδυνατίσματος
Υγεία
20/03/2026 - 08:58
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας - Ποιες βραβεύθηκαν
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 07:18
Εργαζόμενοι στο Κρατικό Νίκαιας: «Ο Γεωργιάδης μαγείρεψε τα ποσοστά της συμμετοχής στην απεργία της ΟΕΝΓΕ»
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 03:42
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: Συνεργασία Haleon-Γιατρών του Κόσμου για το Κοινωνικό Οδοντιατρείο
Pharma News
20/03/2026 - 00:09
Τα λύματα της Αττικής αποκαλύπτουν: Αυξάνεται η χρήση κοκαΐνης, επιστρέφει το MDMA και πρώτη καταγραφή για κεταμίνη
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 22:06
Σε ισχύ τα μέτρα για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο - Τι προβλέπεται για ζώα, γάλα, κρέας, υποπροϊόντα και τροφές
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 21:38
Novo Nordisk Ελλάς: Μείωση έως και 13% στην τιμή φαρμάκου της για απώλεια βάρους
Pharma News
19/03/2026 - 21:01

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης για το 1566: H πρόσβαση σε δωρεάν ραντεβού με ειδικευμένους γιατρούς από τις ευκολότερες στην EE
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 11:16
ΕΟΠΥΥ: Νέα προειδοποίηση για παραπλανητικά SMS
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 11:56
Ξέσπασμα μηνιγγίτιδας στη Βρετανία: Επτά νέα κρούσματα μέσα σε μία ημέρα
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 16:02
Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη για το «οικοσύστημα της εστίασης» και την τήρηση των μέτρων που αφορούν τη δημόσια υγεία
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 16:16
Εγκαινιάστηκαν οι νέες σύγχρονες χειρουργικές τράπεζες στο Γ.Ν.Α. «Κοργιαλένειο – Μπενάκειο», δωρεά της Βουλής
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 19:14
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo