ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγαπηδάκη: «Επένδυση στην πρόληψη και τη Δημόσια Υγεία που δεν έχει γίνει ποτέ στη χώρα»

Πολιτική Υγείας
EUROKINISSI
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε ραδιοφωνική της συνέντευξη μίλησε για τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Υπουργείο Υγείας στους τομείς της πρόληψης και της δημόσιας υγείας.
Τρίτη, 22/10/2024 - 15:50
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Η κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ υπογράμμισε την ανάγκη να αλλάξει η νοοτροπία γύρω από την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση και επισήμανε πως η κυβέρνηση επενδύει στην πρόληψη, καθώς το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» αποτελεί ένα όραμα της Κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά που έγινε πραγματικότητα, με στόχο την προστασία της υγείας των πολιτών.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου

Αρχικά η αναπληρώτρια Υπουγός Υγείας αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου: «Αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ότι αποκτούμε το πρώτο οργανωμένο πρόγραμμα πρόληψης στη χώρα. Για τον καρκίνο του παχέος εντέρου όπως κάνουν πάρα πολλές χώρες, έχουμε πρώτης γραμμής το self-test, το οποίο είναι απλό και εύχρηστο, και μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε στο σπίτι. Έτσι λοιπόν είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε στα εργαστήρια της επιστήμης το self test, το οποίο τι κάνει; Να το αποσαφηνίσω αυτό, δεν ανιχνεύει τον καρκίνο, ανιχνεύει τον παράγοντα κινδύνου. Όπως δηλαδή πάμε και κάνουμε μία εξέταση αίματος κι έχουμε υψηλή χοληστερόλη αλλά δεν διαγιγνώσκει στεφανιαία νόσο αυτή η εξέταση, πάμε στον καρδιολόγο μετά, έτσι και με το self test κάνουμε αυτό το τεστ για να δούμε αν έχουμε παρουσία αιμορραγίας στα κόπρανα και μετά πάμε στο γαστρεντερολόγο για να δούμε τα περαιτέρω. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών, καθώς αυτή είναι η ηλικιακή ομάδα σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες τις οποίες και ακολουθούμε. Γι΄ αυτό υπάρχει αυτή η ηλικιακή ομάδα, δεν είναι αυθαίρετη.

Για τον καρκίνο του παχέος εντέρου έχουμε ήδη συμβάσεις με 6.500 φαρμακεία σε όλη τη χώρα, αυτές τις ημέρες ολοκληρώνουμε άλλες χίλιες, δηλαδή 7.500 και έρχονται κάθε μέρα καινούργιες. Επιπλέον, έχουμε πάνω από 100 διαγνωστικά σε όλη τη χώρα για τις γαστρεντερολογικές εξετάσεις και αντίστοιχα πάνω από 300 σημεία για τις γυναικολογικές εξετάσεις…Θέλω να μπαίνουν οι πολίτες στα site, για παράδειγμα για το μαστό είναι το mastografia.gov.gr, για το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου τραχήλου της μήτρας είναι testpap.gov.gr, για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι colon.gov.gr, ώστε να βλέπουν τα συνεργαζόμενα φαρμακεία και τα ιατρεία στην περιοχή τους και να απευθύνονται σε αυτά για τις προληπτικές τους εξετάσεις» τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το εμβόλιο κατά του HPV η κυρία Αγαπηδάκη επισήμανε πως «αν συνδυάσουμε το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με τον εμβολιασμό έναντι του HPV σε 10 χρόνια η χώρα μας θα έχει σχεδόν μηδενίσει τα νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που ευθύνονται στον ιό hpv. Αυτό είναι ένα πολύ σπουδαίο εθνικό στοίχημα, που δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί. Το εμβόλιο αποζημιώνεται για κορίτσια και αγόρια, μάλιστα έχουμε διευρύνει και τα ηλικιακά όρια και είναι αλήθεια ότι κάνουμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια από το 2022, παρατείνουμε συνεχώς χρονιά με τη χρονιά, την αποζημίωση.

Γιατί αυτό που θέλουμε είναι ακριβώς σε δέκα χρόνια με αυτό το νέο συνδυαστικό σύστημα, έλεγχο με δωρεάν test pap, δωρεάν HPV DNA τεστ και παράλληλα τον εμβολιασμό να μπορεί η χώρα να μηδενίσει τα νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που οφείλονται σε αυτόν τον ιό και είναι ξέρετε αυτός που κατά συντριπτική πλειονότητα οφείλεται ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, που για πολλές γυναίκες είναι θανατηφόρος».

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Σχετικά με το πρόγραμμα πρόληψης για τα καρδιαγγειακά νοσήματα η ίδια τόνισε τα εξής: «Αρχές Νοεμβρίου ξεκινάει και το πρόγραμμα πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων που είναι επίσης ένα τεράστιο πρόγραμμα. Αφορά άτομα ηλικίας 30 ως 70 ετών, 5,5 εκατομμύρια πολίτες. Θα έχουμε 10 κέντρα αναφοράς, πανεπιστημιακές καρδιολογικές κλινικές, που εάν ο πολίτης έχει στεφανιαία νόσο ή διαγνωστεί να έχει κάποια σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, θα παραπέμπεται κατευθείαν προκειμένου να βρει τη λύση όποια και αν είναι αυτή. Κάθε είδους καρδιολογικό πρόβλημα θα αντιμετωπίζεται σε αυτά τα 10 κέντρα αναφοράς σε όλη τη χώρα και έχουμε έτσι μεγάλη χαρά να συντονίζεται αυτή η προσπάθεια από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μας έχει υποστηρίξει πάρα πολύ ο Πρύτανης, ο κύριος Σιάσος που είναι και καρδιολόγος, ήταν και Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής. Έχει μία μεγάλη ευαισθησία για το θέμα αυτό και νομίζω ότι θα δώσουμε και μία εμπειρία διαφορετική στον πολίτη, τι σημαίνει τελικά να μη χάνεσαι μέσα στο σύστημα υγείας.

Για τον καρκίνο του πνεύμονα η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας είπε πως «ο καρκίνος του πνεύμονα είναι από τις πρώτες αιτίες θανάτου. Είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του πνεύμονα και το οποίο έχουμε δρομολογήσει να εφαρμόσουμε μέσω ΕΣΠΑ. Θα γίνει το ’25, σε τουλάχιστον 4 νοσοκομεία της χώρας. Στην περίπτωση των προγραμμάτων πρόληψης που συζητάμε μέχρι τώρα πάμε όπως λέμε σε υγιή πληθυσμό. Το πρόγραμμα πρόληψης και έγκαιρου εντοπισμού για τον καρκίνο του πνεύμονα αφορά πολίτες που είναι σε υψηλό κίνδυνο ήδη. Ποιοι είναι αυτοί; Αυτοί που έχουν καπνίσει 20 χρονοπακέτα όπως μας λένε οι επιστήμονες. Τι σημαίνει αυτό; 10 πακέτα, κάθε μέρα ένα πακέτο για 20 χρόνια ή 2 κάθε μέρα για 10 χρόνια».

Τέλος, για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η κυρία Αγαπηδάκη τόνισε τα εξής: «Ερχόμαστε λοιπόν να κάνουμε μία επένδυση που δεν έχει γίνει ποτέ στη χώρα και αφορά στο να προλάβουμε τη νόσο. Ήμουνα εχθές στην Κοζάνη για το πρόγραμμα ενάντια στην παιδική παχυσαρκία, γίνεται μία πανελλαδική προσπάθεια στον τομέα αυτό, έχουμε τις προληπτικές εξετάσεις για τον έγκαιρο εντοπισμό των χρονίων νοσημάτων, έχουμε αντίστοιχα προγράμματα που θα τα δείτε να ξετυλίγονται σιγά-σιγά και σε άλλους τομείς. Πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα της πρόληψης. Και ναι, ξέρω ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι πάρα πολύ δύσκολη, γίνεται μία πραγματικά πολύ σκληρή προσπάθεια από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και ο Υπουργός ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο αρμόδιος Υφυπουργός ο κ. Θεμιστοκλέους και ο Δημήτρης ο Βαρτζόπουλος, όλοι ο καθένας στο μετερίζι του κάνουμε έναν αγώνα για να μπορέσουμε να ανατάξουμε το ΕΣΥ».

{https://youtu.be/jVZj0Y6TEvs?si=y0Z_qSUkdXS0309-}

Τελευταία τροποποίηση στις 22/10/2024 - 15:54
  • ΕΙΡΗΝΗ ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ
  • ΠΡΟΛΗΨΗ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
  • ΕΠΕΝΔΥΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

H Ευρώπη έχει χάσει 60.000 θέσεις κλινικών μελετών για τους ασθενείς της
H Ευρώπη έχει χάσει 60.000 θέσεις κλινικών μελετών για τους ασθενείς της 22 Οκτωβρίου 2024
Θεμιστοκλέους: «Συνεχής η αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας στους νεφροπαθείς» 22 Οκτωβρίου 2024
Θεμιστοκλέους: «Συνεχής η αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας στους νεφροπαθείς»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυρώθηκε από τη Βουλή η συμφωνία για την ίδρυση υπογραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα
Πολιτική Υγείας
30/06/2026 - 22:11

Κυρώθηκε από τη Βουλή η συμφωνία για την ίδρυση υπογραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα

Αγαπηδάκη: «Οι δικαιούχοι του "Προλαμβάνω" για την παχυσαρκία θα λάβουν έως και οκτώ δόσεις φαρμάκων»
Πολιτική Υγείας
30/06/2026 - 16:27

Αγαπηδάκη: «Οι δικαιούχοι του "Προλαμβάνω" για την παχυσαρκία θα λάβουν έως και οκτώ δόσεις φαρμάκων»

Φλεβική ανεπάρκεια και καλοκαίρι: Πότε η ενόχληση στα πόδια δεν είναι αθώα
Health Talk
30/06/2026 - 12:00

Φλεβική ανεπάρκεια και καλοκαίρι: Πότε η ενόχληση στα πόδια δεν είναι αθώα

Νέα προκήρυξη για 441 ειδικευόμενους γιατρούς στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Πολιτική Υγείας
29/06/2026 - 10:30

Νέα προκήρυξη για 441 ειδικευόμενους γιατρούς στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Eric Topol: «Η πρόληψη και η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζουν το μέλλον της υγείας»
Επικαιρότητα
26/06/2026 - 20:16

Eric Topol: «Η πρόληψη και η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζουν το μέλλον της υγείας»

Καρκίνος παχέος εντέρου και ορθού: Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και ο ρόλος της πρόληψης
Health Talk
25/06/2026 - 20:53

Καρκίνος παχέος εντέρου και ορθού: Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και ο ρόλος της πρόληψης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κινητοποίηση στο Γενικό Κρατικό Αθηνών για την απόλυση εργαζόμενης με αναπηρία
Επικαιρότητα
01/07/2026 - 07:18
Απάντηση Κομισιόν σε Αρβανίτη για τις εφημερίες στα νοσοκομεία του ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
01/07/2026 - 03:48
Στα Ιωάννινα 13 με 15 Νοεμβρίου το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων
Health Talk
01/07/2026 - 00:12
Ποιες καλοκαιρινές συνήθειες και γιατί αυξάνουν τα προβλήματα στη σπονδυλική στήλη
Health Talk
30/06/2026 - 23:11
ΟΦΕΤ: Μελέτη με νέα επιστημονικά δεδομένα για τον ρόλο του οφθαλμικού μικροβιώματος στην υγεία των ματιών
Pharma News
30/06/2026 - 22:38
Κυρώθηκε από τη Βουλή η συμφωνία για την ίδρυση υπογραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα
Πολιτική Υγείας
30/06/2026 - 22:11
Εντυπωσιακή η συμβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2026
Επικαιρότητα
30/06/2026 - 21:52
Προειδοποίηση ΠΟΥ για πιθανό ξέσπασμα επιδημιών στη Βενεζουέλα έπειτα από τους δύο σεισμούς
Επικαιρότητα
30/06/2026 - 21:29
Αίτημα για άμεση ενίσχυση του Νοσοκομείου Νίκαιας με νέες θέσεις ειδικευόμενων γιατρών
Πολιτική Υγείας
30/06/2026 - 21:12
«Έξυπνη» πλατφόρμα για τη μείωση της χοληστερόλης με την υπογραφή Ελληνίδας γενετίστριας
Υγεία
30/06/2026 - 20:56
Πετράλωνα: Ολοκληρώνονται οι έρευνες στα συντρίμμια της πολυκατοικίας - Πως σώθηκε ο κόσμος
Επικαιρότητα
30/06/2026 - 20:04
Γιατροί του Κόσμου: Έκκληση για επείγουσα οικονομική ενίσχυση υπέρ των σεισμοπαθών της Βενεζουέλας
Επικαιρότητα
30/06/2026 - 19:43
Πρώτη δύναμη η «Προοπτική για το Φαρμακείο του Αύριο» στις εκλογές του ΠΦΣ
Pharma Policy
30/06/2026 - 19:16
Ψηφιακή πλατφόρμα διαλόγου αναπτύσσει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας
Patient Talk
30/06/2026 - 18:58
Έμπολα: Καμπανάκι ΟΗΕ για το κόστος από το ξέσπασμα του ιού στην Αφρική
Επικαιρότητα
30/06/2026 - 18:37
Servier Hellas: Σχεδόν 50 χρόνια επένδυσης στη θεραπευτική καινοτομία και τη φροντίδα των ασθενών
Pharma News
30/06/2026 - 18:04
Την άρση της επιβάρυνσης στα φάρμακα για τους νεφροπαθείς τελικού σταδίου ζητάει η Ομοσπονδία
Pharma Policy
30/06/2026 - 17:32
Πετράλωνα: «Σώθηκε κόσμος γιατί κάποιοι άρχισαν να χτυπάνε τα κουδούνια»
Επικαιρότητα
30/06/2026 - 17:13
ΙΣΑ: Να διορθωθεί άμεσα η εσφαλμένη επιβολή clawback στις ιατρικές επισκέψεις
Πολιτική Υγείας
30/06/2026 - 16:46
Αγαπηδάκη: «Οι δικαιούχοι του "Προλαμβάνω" για την παχυσαρκία θα λάβουν έως και οκτώ δόσεις φαρμάκων»
Πολιτική Υγείας
30/06/2026 - 16:27
Laser μυωπίας μετά τα 40: Τι γίνεται όταν μπαίνει στην εξίσωση και η πρεσβυωπία;
Health Talk
30/06/2026 - 16:00
Αιμορροΐδες: Οι καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν τον κίνδυνο
Υγεία
30/06/2026 - 15:00
Θεμιστοκλέους: «Εξετάζουμε νέες παρεμβάσεις για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή»
Πολιτική Υγείας
30/06/2026 - 14:36
Κατάρρευση πολυκατοικίας στα Πετράλωνα: Σε επιφυλακή το ΕΚΑΒ - Τρία ασθενοφόρα στο σημείο
Επικαιρότητα
30/06/2026 - 14:05
Κάλιο: Γιατί είναι απαραίτητο για τον οργανισμό και από ποιες τροφές θα το πάρετε
Υγεία
30/06/2026 - 14:00
Στον «Ευαγγελισμό» ο Γ. Μυλωνάκης για να ευχαριστήσει τους γιατρούς του
Επικαιρότητα
30/06/2026 - 13:15
Μπορεί μια απλή κίνηση με το μικρό δάχτυλο να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας;
Υγεία
30/06/2026 - 13:00
Φλεβική ανεπάρκεια και καλοκαίρι: Πότε η ενόχληση στα πόδια δεν είναι αθώα
Health Talk
30/06/2026 - 12:00
Βενεζουέλα: Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός αποστέλλει 14μελες κλιμάκιο εθελοντών Σαμαρειτών– Διασωστών
Επικαιρότητα
30/06/2026 - 11:54
Νέα μελέτη αποκαλύπτει γιατί η σκλήρυνση κατά πλάκας εξελίσσεται διαφορετικά από ασθενή σε ασθενή
Υγεία
30/06/2026 - 11:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΣΥ: Καλύφθηκε το 82% των 1.171 θέσεων μόνιμων γιατρών – Παραμένει το πρόβλημα στα νησιά
Πολιτική Υγείας
29/06/2026 - 08:15
Νέα προκήρυξη για 441 ειδικευόμενους γιατρούς στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Πολιτική Υγείας
29/06/2026 - 10:30
Απογευματινά χειρουργεία: Μείωση λίστας αναμονής κατά 98% - O απολογισμός από το Υπουργείο Υγείας
Πολιτική Υγείας
29/06/2026 - 12:35
Συνάντηση Γεωργιάδη με εργαζόμενους του ΕΟΠΑΕ - Καταγγελίες για τον θάνατο 45χρονου εξαρτημένου στην Κρήτη
Πολιτική Υγείας
29/06/2026 - 14:04
Πατσάς ο παρεξηγημένος: Η σούπα από εντόσθια που αφήνει θετικό αποτύπωμα στον οργανισμό
Διατροφή
29/06/2026 - 17:37
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo