ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγαπηδάκη: «Επένδυση στην πρόληψη και τη Δημόσια Υγεία που δεν έχει γίνει ποτέ στη χώρα»

Πολιτική Υγείας
EUROKINISSI
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε ραδιοφωνική της συνέντευξη μίλησε για τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Υπουργείο Υγείας στους τομείς της πρόληψης και της δημόσιας υγείας.
Τρίτη, 22/10/2024 - 15:50
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Η κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ υπογράμμισε την ανάγκη να αλλάξει η νοοτροπία γύρω από την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση και επισήμανε πως η κυβέρνηση επενδύει στην πρόληψη, καθώς το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» αποτελεί ένα όραμα της Κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά που έγινε πραγματικότητα, με στόχο την προστασία της υγείας των πολιτών.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου

Αρχικά η αναπληρώτρια Υπουγός Υγείας αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου: «Αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ότι αποκτούμε το πρώτο οργανωμένο πρόγραμμα πρόληψης στη χώρα. Για τον καρκίνο του παχέος εντέρου όπως κάνουν πάρα πολλές χώρες, έχουμε πρώτης γραμμής το self-test, το οποίο είναι απλό και εύχρηστο, και μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε στο σπίτι. Έτσι λοιπόν είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε στα εργαστήρια της επιστήμης το self test, το οποίο τι κάνει; Να το αποσαφηνίσω αυτό, δεν ανιχνεύει τον καρκίνο, ανιχνεύει τον παράγοντα κινδύνου. Όπως δηλαδή πάμε και κάνουμε μία εξέταση αίματος κι έχουμε υψηλή χοληστερόλη αλλά δεν διαγιγνώσκει στεφανιαία νόσο αυτή η εξέταση, πάμε στον καρδιολόγο μετά, έτσι και με το self test κάνουμε αυτό το τεστ για να δούμε αν έχουμε παρουσία αιμορραγίας στα κόπρανα και μετά πάμε στο γαστρεντερολόγο για να δούμε τα περαιτέρω. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών, καθώς αυτή είναι η ηλικιακή ομάδα σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες τις οποίες και ακολουθούμε. Γι΄ αυτό υπάρχει αυτή η ηλικιακή ομάδα, δεν είναι αυθαίρετη.

Για τον καρκίνο του παχέος εντέρου έχουμε ήδη συμβάσεις με 6.500 φαρμακεία σε όλη τη χώρα, αυτές τις ημέρες ολοκληρώνουμε άλλες χίλιες, δηλαδή 7.500 και έρχονται κάθε μέρα καινούργιες. Επιπλέον, έχουμε πάνω από 100 διαγνωστικά σε όλη τη χώρα για τις γαστρεντερολογικές εξετάσεις και αντίστοιχα πάνω από 300 σημεία για τις γυναικολογικές εξετάσεις…Θέλω να μπαίνουν οι πολίτες στα site, για παράδειγμα για το μαστό είναι το mastografia.gov.gr, για το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου τραχήλου της μήτρας είναι testpap.gov.gr, για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι colon.gov.gr, ώστε να βλέπουν τα συνεργαζόμενα φαρμακεία και τα ιατρεία στην περιοχή τους και να απευθύνονται σε αυτά για τις προληπτικές τους εξετάσεις» τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το εμβόλιο κατά του HPV η κυρία Αγαπηδάκη επισήμανε πως «αν συνδυάσουμε το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με τον εμβολιασμό έναντι του HPV σε 10 χρόνια η χώρα μας θα έχει σχεδόν μηδενίσει τα νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που ευθύνονται στον ιό hpv. Αυτό είναι ένα πολύ σπουδαίο εθνικό στοίχημα, που δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί. Το εμβόλιο αποζημιώνεται για κορίτσια και αγόρια, μάλιστα έχουμε διευρύνει και τα ηλικιακά όρια και είναι αλήθεια ότι κάνουμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια από το 2022, παρατείνουμε συνεχώς χρονιά με τη χρονιά, την αποζημίωση.

Γιατί αυτό που θέλουμε είναι ακριβώς σε δέκα χρόνια με αυτό το νέο συνδυαστικό σύστημα, έλεγχο με δωρεάν test pap, δωρεάν HPV DNA τεστ και παράλληλα τον εμβολιασμό να μπορεί η χώρα να μηδενίσει τα νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που οφείλονται σε αυτόν τον ιό και είναι ξέρετε αυτός που κατά συντριπτική πλειονότητα οφείλεται ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, που για πολλές γυναίκες είναι θανατηφόρος».

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Σχετικά με το πρόγραμμα πρόληψης για τα καρδιαγγειακά νοσήματα η ίδια τόνισε τα εξής: «Αρχές Νοεμβρίου ξεκινάει και το πρόγραμμα πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων που είναι επίσης ένα τεράστιο πρόγραμμα. Αφορά άτομα ηλικίας 30 ως 70 ετών, 5,5 εκατομμύρια πολίτες. Θα έχουμε 10 κέντρα αναφοράς, πανεπιστημιακές καρδιολογικές κλινικές, που εάν ο πολίτης έχει στεφανιαία νόσο ή διαγνωστεί να έχει κάποια σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, θα παραπέμπεται κατευθείαν προκειμένου να βρει τη λύση όποια και αν είναι αυτή. Κάθε είδους καρδιολογικό πρόβλημα θα αντιμετωπίζεται σε αυτά τα 10 κέντρα αναφοράς σε όλη τη χώρα και έχουμε έτσι μεγάλη χαρά να συντονίζεται αυτή η προσπάθεια από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μας έχει υποστηρίξει πάρα πολύ ο Πρύτανης, ο κύριος Σιάσος που είναι και καρδιολόγος, ήταν και Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής. Έχει μία μεγάλη ευαισθησία για το θέμα αυτό και νομίζω ότι θα δώσουμε και μία εμπειρία διαφορετική στον πολίτη, τι σημαίνει τελικά να μη χάνεσαι μέσα στο σύστημα υγείας.

Για τον καρκίνο του πνεύμονα η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας είπε πως «ο καρκίνος του πνεύμονα είναι από τις πρώτες αιτίες θανάτου. Είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του πνεύμονα και το οποίο έχουμε δρομολογήσει να εφαρμόσουμε μέσω ΕΣΠΑ. Θα γίνει το ’25, σε τουλάχιστον 4 νοσοκομεία της χώρας. Στην περίπτωση των προγραμμάτων πρόληψης που συζητάμε μέχρι τώρα πάμε όπως λέμε σε υγιή πληθυσμό. Το πρόγραμμα πρόληψης και έγκαιρου εντοπισμού για τον καρκίνο του πνεύμονα αφορά πολίτες που είναι σε υψηλό κίνδυνο ήδη. Ποιοι είναι αυτοί; Αυτοί που έχουν καπνίσει 20 χρονοπακέτα όπως μας λένε οι επιστήμονες. Τι σημαίνει αυτό; 10 πακέτα, κάθε μέρα ένα πακέτο για 20 χρόνια ή 2 κάθε μέρα για 10 χρόνια».

Τέλος, για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η κυρία Αγαπηδάκη τόνισε τα εξής: «Ερχόμαστε λοιπόν να κάνουμε μία επένδυση που δεν έχει γίνει ποτέ στη χώρα και αφορά στο να προλάβουμε τη νόσο. Ήμουνα εχθές στην Κοζάνη για το πρόγραμμα ενάντια στην παιδική παχυσαρκία, γίνεται μία πανελλαδική προσπάθεια στον τομέα αυτό, έχουμε τις προληπτικές εξετάσεις για τον έγκαιρο εντοπισμό των χρονίων νοσημάτων, έχουμε αντίστοιχα προγράμματα που θα τα δείτε να ξετυλίγονται σιγά-σιγά και σε άλλους τομείς. Πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα της πρόληψης. Και ναι, ξέρω ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι πάρα πολύ δύσκολη, γίνεται μία πραγματικά πολύ σκληρή προσπάθεια από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και ο Υπουργός ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο αρμόδιος Υφυπουργός ο κ. Θεμιστοκλέους και ο Δημήτρης ο Βαρτζόπουλος, όλοι ο καθένας στο μετερίζι του κάνουμε έναν αγώνα για να μπορέσουμε να ανατάξουμε το ΕΣΥ».

{https://youtu.be/jVZj0Y6TEvs?si=y0Z_qSUkdXS0309-}

Τελευταία τροποποίηση στις 22/10/2024 - 15:54
  • ΕΙΡΗΝΗ ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ
  • ΠΡΟΛΗΨΗ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
  • ΕΠΕΝΔΥΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

H Ευρώπη έχει χάσει 60.000 θέσεις κλινικών μελετών για τους ασθενείς της
H Ευρώπη έχει χάσει 60.000 θέσεις κλινικών μελετών για τους ασθενείς της 22 Οκτωβρίου 2024
Θεμιστοκλέους: «Συνεχής η αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας στους νεφροπαθείς» 22 Οκτωβρίου 2024
Θεμιστοκλέους: «Συνεχής η αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας στους νεφροπαθείς»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Χτίζοντας γέφυρες φροντίδας»: Στις αρχές Φεβρουαρίου στο 10ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ
Patient Talk
30/01/2026 - 15:38

«Χτίζοντας γέφυρες φροντίδας»: Στις αρχές Φεβρουαρίου στο 10ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ

ECDC - ΠΟΥ Ευρώπης συνεχίζουν για την ενίσχυση της υγειονομικής ασφάλειας
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 22:53

ECDC - ΠΟΥ Ευρώπης συνεχίζουν για την ενίσχυση της υγειονομικής ασφάλειας

108 νέοι γιατροί στο ΕΣΥ μέσω του οικονομικού κινήτρου των 40.000 ευρώ
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 11:20

108 νέοι γιατροί στο ΕΣΥ μέσω του οικονομικού κινήτρου των 40.000 ευρώ

Κίνδυνος καρδιακής προσβολής: Εκτοξεύεται στη δεκαετία των τριάντα για τους άνδρες
Υγεία
29/01/2026 - 09:00

Κίνδυνος καρδιακής προσβολής: Εκτοξεύεται στη δεκαετία των τριάντα για τους άνδρες

Τα βακτήρια του εντέρου των βρεφών μπορεί να είναι το κλειδί για την πρόληψη άσθματος και αλλεργιών
Υγεία
26/01/2026 - 11:00

Τα βακτήρια του εντέρου των βρεφών μπορεί να είναι το κλειδί για την πρόληψη άσθματος και αλλεργιών

Πέρα από τον πόνο: Τι δείχνουν οι έρευνες για την ιβουπροφαίνη και τον ρόλο της στην πρόληψη του καρκίνου
Υγεία
21/01/2026 - 15:00

Πέρα από τον πόνο: Τι δείχνουν οι έρευνες για την ιβουπροφαίνη και τον ρόλο της στην πρόληψη του καρκίνου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρόποι και τροφές για τον καθαρισμό εντέρου με φυσικό τρόπο
Διατροφή
30/01/2026 - 23:41
Γιατί δακρύζουν τα μάτια μας στο κρύο και πως θα τα προστατεύσουμε
Health Talk
30/01/2026 - 23:17
Σύσταση από τον EMA για έγκριση έξι φαρμάκων - Και εμβόλιο κατά της γρίπης ανάμεσά τους
Pharma Policy
30/01/2026 - 22:49
Τι είναι η κρίση πανικού ποια τα συμπτώματά της και πως αντιμετωπίζεται
Ψυχική Υγεία
30/01/2026 - 20:26
Παγκόσμιος μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ο Ιανουάριος
Patient Talk
30/01/2026 - 19:53
Νωρίτερα φέτος οι αιτήσεις για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από ζωονόσους!
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 19:34
Ο καρκίνος του εγκεφάλου φαίνεται ότι ξεκινά πολύ πριν εντοπιστεί
Υγεία
30/01/2026 - 19:17
Θεμιστοκλέους: «Εντός του 2027 θα λειτουργήσει το νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης»
Πολιτική Υγείας
30/01/2026 - 18:49
Σύσταση Κομισιόν στην Ελλάδα για τις διατάξεις οδηγίας σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 18:32
Θεσσαλονίκη: Εξιτήριο πήρε από το «Παπαγεωργίου» ο 28χρονος τραυματίας του τροχαίου στη Ρουμανία
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 18:14
Υπό επανεξέταση από τον EMA φάρμακο για τα σπάνια αυτοάνοσα νοσήματα GPA και MPA
Pharma Policy
30/01/2026 - 17:56
Το μέλλον στη θεραπεία κιρσών και φλεβικής ανεπάρκειας
Health Talk
30/01/2026 - 17:12
Πώς τα ξενύχτια μπορούν να βλάψουν σοβαρά την υγεία της καρδιάς μας
Υγεία
30/01/2026 - 16:54
Καθησυχαστικός ο ΠΟΥ για τον κίνδυνο επέκτασης του ιού Nipah εκτός Ινδίας
Υγεία
30/01/2026 - 16:27
Εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης αποκαλύπτει την έκταση των «paper mills» στην έρευνα κατά του καρκίνου
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 16:02
«Χτίζοντας γέφυρες φροντίδας»: Στις αρχές Φεβρουαρίου στο 10ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ
Patient Talk
30/01/2026 - 15:38
Το φάρμακο κατά του διαβήτη τύπου 2 που μπορεί να αποτρέψει τη long Covid
Υγεία
30/01/2026 - 15:20
Καθαρισμός προσώπου: Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο προϊόν
Ομορφιά
30/01/2026 - 14:28
Λογόρροια: Η παθολογία που αποδίδεται στον Ντόναλντ Τραμπ και τι μπορεί να την προκαλεί
Ψυχική Υγεία
30/01/2026 - 13:30
«Δώσαν τα χέρια» φαρμακευτικές - Υπουργείο Υγείας για το Ταμείο Καινοτομίας
Pharma Policy
30/01/2026 - 12:33
Η κατανάλωση βρώμης μπορεί να ρίξει τα επίπεδα της χοληστερόλης
Διατροφή
30/01/2026 - 12:30
Βαρτζόπουλος: Η ψυχική υγεία ως πυλώνας δημόσιας πολιτικής και κοινωνικής συνοχής
Πολιτική Υγείας
30/01/2026 - 11:57
Σύστημα τεχνητών πνευμόνων κράτησε ασθενή ζωντανό μέχρι τη μεταμόσχευση
Υγεία
30/01/2026 - 11:30
Μικροπλαστικά: Πολύ υψηλά ποσοστά ανιχνεύθηκαν στο ένα τρίτο των ψαριών του Ειρηνικού
Διατροφή
30/01/2026 - 10:30
Αποσωληνώθηκε ο οπαδός του ΠΑΟΚ που χειρουργήθηκε στη Ρουμανία
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 10:09
Καρκίνος μαστού: Ο συνδυασμός του AI με τη μαστογραφία μειώνει κατά 12% τις καθυστερημένες διαγνώσεις
Digital Health
30/01/2026 - 09:34
Προεγχειρητική βιοψία μαστού - Μύθοι που επιμένουν, αλήθειες που σώζουν
Health Talk
30/01/2026 - 08:11
Υβριδική Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη: «Αντιπαραθέσεις στη γηροψυχολογική εκτίμηση»
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 03:41
Η Affidea στη νέα φάση του «Προλαμβάνω» με εξετάσεις για τη νεφρική δυσλειτουργία
Υπηρεσίες Υγείας
30/01/2026 - 00:08
Ιός Nipah: Η νόσος των καρποφάγων νυχτερίδων και ο κίνδυνος για τους Ευρωπαίους
Υγεία
29/01/2026 - 23:36

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: Πρόθεση της κυβέρνησης η αύξηση του επιδόματος οδοιπορικών για τους νεφροπαθείς
Πολιτική Υγείας
28/01/2026 - 12:00
Θεμιστοκλέους: «Ήδη 2,8 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί για τη γρίπη, αριθμός αυξημένος σε σχέση με πέρυσι».
Πολιτική Υγείας
28/01/2026 - 14:11
Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Αττικόν: Για τα ράντζα στους διαδρόμους δεν φταίει η γρίπη
Πολιτική Υγείας
28/01/2026 - 17:00
Γιατί πρέπει να απολαμβάνουμε αυτό που τρώμε
Διατροφή
28/01/2026 - 18:00
108 νέοι γιατροί στο ΕΣΥ μέσω του οικονομικού κινήτρου των 40.000 ευρώ
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 11:20
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo