ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγαπηδάκη: Δεν υπάρχουν αναμονές για εξετάσεις μέσω των προγραμμάτων πρόληψης - Πως θα κλείσετε ραντεβού

Πολιτική Υγείας
ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ
Άμεσα βρίσκουν οι πολίτες ραντεβού για εξετάσεις που περιλαμβάνονται στα προγράμματα προσυμπωματικού ελέγχου, ανέφερε η Ειρ. Αγαπηδάκη και περιγράφει τη διαδικασία για να προγραμματίσουν οι δικαιούχοι τεστ.
Τρίτη, 30/04/2024 - 17:11
— Photo: ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Με τη διαδικασία που ακολουθείται για τις εξετάσεις στο πλαίσιο των προγραμμάτων συμπτωματικού ελέγχου δεν υπάρχουν αναμονές, όπως όταν κάποιος κάνει μια εξέταση μέσω ΕΟΠΥΥ, τόνισε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις».

Με αφορμή το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου «Προλαμβάνω», που παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή, παρόντος του Πρωθυπουγού, η κα Αγαπηδάκη εξήγησε πως «σκοπός του συστήματος υγείας και του Υπουργείου Υγείας δεν είναι να αποφύγουμε το θάνατο, είναι να αποφύγουμε τη νόσο», ανέφερε η κα Αγαπηδάκη. Όπως ανέφερε είναι ένα πρόγραμμα που λείπει πάρα πολλά χρόνια από τη χώρα.

Όπως έγραψε και το News4Health, το πρόγραμμα αρχικά περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν στην επέκταση του προγράμματος για τον καρκίνο του Μαστού, στον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας, στον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου και στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αναμένεται να ακολουθήσουν καρκίνος του δέρματος και καρκίνος του πνεύμονα.

«Είτε μιλάμε για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, είτε μιλάμε για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του μαστού, είτε τα καρδιαγγειακά ξέρετε η έγκαιρη πρόληψη σημαίνει σε συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων θεραπεία», σημείωσε.

Πως θα κλείσετε ραντεβού

«Δεν υπάρχει αναμονή, το είδαμε και με το Πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά, τη μία μέρα παίρνανε τηλέφωνο οι γυναίκες και ακόμα και την επόμενη ή και την ίδια βρίσκανε ραντεβού», ανέφερε η Αναπληρώτρια Υπουργός, περιγράφοντας τη διαδικασία για συμμετοχή στα προγράμματα.

Έτσι, όσες και όσοι έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν sms, καλώντας τους να μπουν στις ιστοσελίδες των προγραμμάτων -όπως mastografia.gov.gr και paptest.gov.gr - και να βρουν τα συνεργαζόμενα κέντρα, δημόσια και ιδιωτικά, στην περιοχή τους, όπου θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για την αντίστοιχη εξέταση χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

«Εάν δεν έχουμε άυλη συνταγογράφηση, μπαίνουμε στα site, βλέπουμε τα συνεργαζόμενα κέντρα στην περιοχή μας, παίρνουμε τηλέφωνο, δίνουμε απλά το ΑΜΚΑ μας, δε χρειάζεται τίποτε άλλο και κλείνουμε ραντεβού», διευκρίνισε η κα Αγαπηδάκη.

Κατά την Αναπληρώτρια, ήδη πάνω από 300 χιλιάδες γυναίκες έχουν αξιοποίηση το πρόγραμμα, ενώ διευρύνονται τα ηλικιακά όρια, σε γυναίκες 45 έως 74 ετών, οι οποίες θα λάβουν το μήνυμα αμέσως μετά το Πάσχα.

Καρκίνος τραχήλου της μήτρας

Στις 13 Μαΐου ξεκινάει η αποστολή των SMS για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και αφορά γυναίκες 21 έως 69 ετών.

«Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχει διαφορετικό επιστημονικό πρωτόκολλο για τις νεότερες γυναίκες και διαφορετικό για τις 30+», ανέφερε η κ. Αγαπηδάκη προσθέτοντας πως στις νεότερες ηλικίες η αρχή γίνεται με τεστ Παπανικολάου, βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας.

Στις γυναίκες 30-65 ετών το τεστ πρώτης γραμμής είναι το HPV DNA.

Με το εν λόγω πρόγραμμα και τον εμβολιασμό «θα μπορέσουμε σε 10 χρόνια να μηδενίσουμε τα νέα περιστατικά καρκίνου τραχήλου της μήτρας που οφείλονται στον ιό HPV», εκτίμησε η Αναπληρώτρια Υπουργός.

Καρκίνος του παχέος εντέρου

Στην περίπτωση της πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου, ενός καρκίνου που καταγράφει διεθνώς αύξηση νέων περιστατικών, το σημαντικό κατά την κα Αγαπηδάκη είναι να σπάσουμε τα ταμπού.

«Με το SMS πάμε στο φαρμακείο, όπου θα πάρουμε ένα self test, το οποίο ανιχνεύει την παρουσία αιμορραγίας στα κόπρανα. Είναι μια διαδικασία πάρα πολύ εύκολη», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Θα καλέσουμε τους πολίτες 50 έως 70 ετών όπως καλούμε σε όλα τα προγράμματα με το SMS, με το ΑΜΚΑ τους να πάρουν δωρεάν αυτό το τεστ από τα φαρμακεία, να συμπληρώσουν ένα μικρό ερωτηματολόγιο και με βάση αυτά τα αποτελέσματα, το ερωτηματολόγιο και το self test προχωράμε στην επόμενη εξέταση για αυτούς που χρειάζεται που είναι η διαγνωστική κολονοσκόπηση».

Όπως αναγνώρισε βέβαια η κα Αγαπηδάκη η κολονοσκόπηση είναι μια εξέταση που αποτελεί ταμπού για άνδρες και γυναίκες.

«Είναι μια εξέταση όπως όλες οι άλλες», είπε και αναφέρθηκε στην απώλεια μιας φίλης της πριν από λίγους μήνες από καρκίνο του παχέος εντέρου.

«Σώθηκε η αδερφή της ακριβώς γιατί διαγνώστηκε εκείνη και έτσι αντιλήφθηκαν ότι υπάρχει πρόβλημα στην οικογένεια. Θέλω να το πω σε όλους τους τόνους, μην ντρεπόμαστε, μην φοβόμαστε. Στην άκρη ο φόβος, στην άκρη όλα αυτά», πρόσθεσε η κα Αγαπηδάκη.

Καρδιαγγειακά νοσήματα

Στη χώρα μας τα καρδιαγγειακά είναι πρώτη αιτία θανάτου, ευθύνονται για πάνω από το 50% των θανάτων που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

«Είναι ο σιωπηλός δολοφόνος», ανέφερε η Αναπληρώτρια, εξηγώντας πως «έχουμε εξοικειωθεί να έχουμε τσιμπημένη χοληστερίνη, να έχουμε ενοχλήσεις, αν έχουμε υπέρταση και κάπως έτσι, ξέρετε, ζούμε με τη νόσο, συνηθίζουμε να ζούμε με τις επιπτώσεις της νόσου και δεν σκεφτόμαστε».

Για την κα Αγαπηδάκη αυτό είναι ίσως από τα πιο σημαντικά προγράμματα. «Έχουμε 1,5 εκατομμύριο αδιάγνωστους ανθρώπους με υπέρταση στη χώρα. Ανθρώπους δηλαδή που έχουν υπέρταση και δεν το γνωρίζουν», εξήγησε.

Παραδέχθηκε όμως ότι δεν υπήρχαν τα εργαλεία. «Εδώ που τα λέμε δεν φταίνε ο πολίτες. Όλοι έχουμε γαλουχηθεί σε ένα νοσοκομειοκεντρικό σύστημα υγείας, το οποίο δεν έδινε ποτέ σημασία στην υγεία, πάρα μόνο στην αρρώστια. Τι θα κάνουμε αφότου αρρωστήσουμε. Ήρθε η ώρα να πάμε να καλύψουμε αυτό το τεράστιο κενό και να δώσουμε σημασία στην υγεία. Αν θέλουμε τα επόμενα 10 – 20 χρόνια, το είπε και ο Πρωθυπουργός εξαιρετικά, “το τι θα κάνουμε στο μέλλον, το πως θα ζήσουμε τα γεράματά μας χτίζεται τώρα, σήμερα”», τόνισε.

Η δράση θα έχει τρεις άξονες:

  • παχυσαρκία παίδων και ενηλίκων, έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση, καθώς συνδέεται με τα καρδιαγγειακά.
  • μεταβολικό σύνδρομο, Έγκαιρη διάγνωση καθώς σχετίζεται με την ανάπτυξη διαβήτη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
  • υπέρταση, να διαγνωστούν όσοι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, ώστε να γνωρίζουν αν κινδυνεύουν από κάποιας μορφής στεφανιαίας νόσου.

Καρκίνος του δέρματος και καρκίνος του πνεύμονα:

Το δεύτερο εξάμηνο του έτος δρομολογείται και ο καρκίνος του δέρματος και του πνεύμονα.

Ειδικά για τον καρκίνο του δέρματος η κα Αγαπηδάκη αναφέρθηκε σε γεωργούς, αλιείς και κτηνοτρόφους, «που δεν έχουν συνηθίσει να παίρνουν μέτρα προστασίας. Πάμε εκεί να κάνουμε ένα πρόγραμμα έγκαιρης πρόληψης – παρέμβασης για να έχουμε πρόληψη κάποια αλλοίωσης στο δέρμα που μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο του δέρματος και βέβαια πολύ μεγάλη αιτία θανάτου στη χώρα, πολύ σοβαρή, ο καρκίνος του πνεύμονα».

Η εξέταση αναμένεται να είναι αξονική τομογραφία χαμηλής ακτινοβολίας για άτομα υψηλού κινδύνου.

Τελευταία τροποποίηση στις 30/04/2024 - 17:15
  • ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα νοσοκομεία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο σύστημα κοστολόγησης DRG
Τα νοσοκομεία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο σύστημα κοστολόγησης DRG 29 Απριλίου 2024
Εμμένουν τα προβλήματα από την έλλειψη αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία Παίδων 30 Απριλίου 2024
Εμμένουν τα προβλήματα από την έλλειψη αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία Παίδων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγαπηδάκη: «Οι δικαιούχοι του "Προλαμβάνω" για την παχυσαρκία θα λάβουν έως και οκτώ δόσεις φαρμάκων»
Πολιτική Υγείας
30/06/2026 - 16:27

Αγαπηδάκη: «Οι δικαιούχοι του "Προλαμβάνω" για την παχυσαρκία θα λάβουν έως και οκτώ δόσεις φαρμάκων»

Καρκίνος παχέος εντέρου και ορθού: Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και ο ρόλος της πρόληψης
Health Talk
25/06/2026 - 20:53

Καρκίνος παχέος εντέρου και ορθού: Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και ο ρόλος της πρόληψης

Αγαπηδάκη: «Τα SMS του "Προλαμβάνω" θα αποστέλλονται κάθε χρόνο στους πολίτες»
Πολιτική Υγείας
24/06/2026 - 20:59

Αγαπηδάκη: «Τα SMS του "Προλαμβάνω" θα αποστέλλονται κάθε χρόνο στους πολίτες»

Screening καρκίνου πνεύμονα: Από τις εξαγγελίες στην ανάγκη για σαφές επιχειρησιακό σχέδιο
Πολιτική Υγείας
24/06/2026 - 11:00

Screening καρκίνου πνεύμονα: Από τις εξαγγελίες στην ανάγκη για σαφές επιχειρησιακό σχέδιο

Ικανοποίηση στον ΙΣΑ για τη συνέχιση του προγράμματος «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 21:18

Ικανοποίηση στον ΙΣΑ για τη συνέχιση του προγράμματος «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στο 3ο SFEE SUMMIT: «Σημαντικό βήμα προόδου το "Προλαμβάνω" αλλά πρέπει να συνεχίσουμε»
Patient Talk
12/06/2026 - 14:37

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στο 3ο SFEE SUMMIT: «Σημαντικό βήμα προόδου το "Προλαμβάνω" αλλά πρέπει να συνεχίσουμε»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ίδρυμα «Θεοτόκος»: Επιτυχημένο το Δείπνο Υποστήριξης «An Evening of Purpose»
Επικαιρότητα
15/07/2026 - 00:12
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΕΕΣ και Υπουργείου Τουρισμού για την εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες
Επικαιρότητα
14/07/2026 - 21:42
Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει τη μετατροπή εφημερίας χειρουργού στο Νοσοκομείο Ρόδου
Πολιτική Υγείας
14/07/2026 - 21:01
Το επενδυτικό Ταμείο SMERC δημιουργεί το πανελλαδικό δίκτυο κτηνιατρικών κλινικών στην Ελλάδα
Pet
14/07/2026 - 20:42
Τι είναι το μικροβίωμα του εντέρου, ποια η συμβολή του στην υγεία και πως επηρεάζεται από τη διατροφή
Health Talk
14/07/2026 - 19:33
Λαμία: Εκτόνωση στα κρούσματα σαλμονέλας - Συνεχίζονται οι εργαστηριακοί έλεγχοι για την προέλευση της μόλυνσης
Υγεία
14/07/2026 - 19:01
MedTech Conference: Οι καθυστερήσεις στην αποζημίωση νέων ιατροτεχνολογικών προϊόντων και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Υγείας
Digital Health
14/07/2026 - 18:36
Νέα μελέτη για την καθυστερημένη διάγνωση του καρκίνου στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες
Υγεία
14/07/2026 - 17:47
Θεσσαλονίκη: Αθωώθηκαν οι οκτώ κατηγορούμενοι για τους τραυματισμούς 21χρονου σε δομή ΑΜΕΑ
Επικαιρότητα
14/07/2026 - 17:12
Η Αθήνα αποκτά το πρώτο Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας με δυνατότητα φιλοξενίας 60 ΑμεΑ
Πολιτική Υγείας
14/07/2026 - 16:41
Νέα προειδοποίηση ΠΟΥ για το μέγεθος της επιδημίας Έμπολα στο Κονγκό: «Ξεπερνά κατά πολύ τις επίσημες εκτιμήσεις
Υγεία
14/07/2026 - 16:14
Καμπανάκι ειδικού εντομολόγου: «Η Ευρώπη πρέπει να πάρει πιο σοβαρά τα κουνούπια»
Πολιτική Υγείας
14/07/2026 - 15:58
Ο ΕΕΣ απέστειλε επτά νοσηλευτές στις σεισμόπληκτες περιοχές της Βενεζουέλας
Επικαιρότητα
14/07/2026 - 15:36
Ποια ρούχα μάς κρατούν πραγματικά δροσερούς – Τι λένε οι ειδικοί για χρώμα, ύφασμα και εφαρμογή
Υγεία
14/07/2026 - 15:13
Το 50% των θανάτων ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη οφείλεται σε στεφανιαία νόσο
Health Talk
14/07/2026 - 14:51
Θεμιστοκλέους: «Οι γιατροί που μετακινούνται σε νησιά και τουριστικές περιοχές λαμβάνουν επιπλέον 2.100 ευρώ»
Πολιτική Υγείας
14/07/2026 - 14:24
«Τυφλότητα χρόνου»: Όταν ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να συγχρονιστεί με το ρολόι
Ψυχική Υγεία
14/07/2026 - 14:00
Τα «likes» στα social media φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο σε άτομα με κατάθλιψη
Ψυχική Υγεία
14/07/2026 - 13:00
Η παρουσία νιτρικού άλατος στο πόσιμο νερό φαίνεται να ευθύνεται για τις πρόωρες γεννήσεις
Υγεία
14/07/2026 - 12:15
Ισπανική πρόταση ευρωπαϊκής προχρηματοδότησης για ταχύτερη πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα
Pharma Policy
14/07/2026 - 12:13
Οι καθημερινές συνήθειες που μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στα αυτιά
Υγεία
14/07/2026 - 12:00
Μίσιγκαν: Πάνω από 2.600 κρούσματα εντερικής λοίμωξης – Στο μικροσκόπιο τα φυλλώδη λαχανικά
Επικαιρότητα
14/07/2026 - 11:00
Τι πρέπει να τρώμε όταν η ζέστη «κόβει» την όρεξη – Οι συμβουλές των ειδικών
Διατροφή
14/07/2026 - 10:00
Συρροή κρουσμάτων σαλμονέλας στη Λαμία- Βασιλακόπουλος: "Μην τρώτε κοτόπουλο για δυο μέρες"
Υγεία
14/07/2026 - 08:50
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και Kaizen Gaming μαζί για το περιβάλλον και τον εθελοντισμό
Επικαιρότητα
14/07/2026 - 07:26
ΚΚΕ: Ερώτηση στην ευρωβουλή για τις απολύσεις εργαζομένων που έληξαν οι συμβάσεις τους με τον ΕΟΔΥ
Επικαιρότητα
14/07/2026 - 03:38
Σωματείο ΚΑΛΥΨΩ: Περισσότερες από 1.150 συμμετοχές στις δράσεις ψυχολογικής υποστήριξης ασθενών με ψωρίαση
Patient Talk
14/07/2026 - 00:07
Η Παγκρητική Ένωση Αμερικής συμμετέχει στην ανακαίνιση του Κέντρου Υποστήριξης Ανοϊκών Ασθενών Alzheimer Χανίων
Επικαιρότητα
13/07/2026 - 22:47
Σύλλογος ασθενών καταγγέλλει το Υπουργείο Υγείας για τα προβλήματα των ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα
Patient Talk
13/07/2026 - 21:53
Τι κρύβει η βραχνάδα στη φωνή και πότε χρειάζεται περαιτέρω έλεγχο
Health Talk
13/07/2026 - 21:09

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γερμανία: Τι αλλάζει στην υγεία μετά το μεγάλο «ψαλίδι» στις δαπάνες
Πολιτική Υγείας
13/07/2026 - 11:52
Υγιεινή διατροφή: Τα 3 "ναι" και τα 3 "όχι" για μακροχρόνια συμμόρφωση
Διατροφή
13/07/2026 - 16:00
Γεωργιάδης από ΚΥ Ζωγράφου: «Την άλλη εβδομάδα ξεκινούν οι προσλήψεις νοσηλευτών
Πολιτική Υγείας
13/07/2026 - 16:27
Η Siemens Healthineers Ελλάς πιστοποιείται για τρίτη φορά ως Great Place to Work
Υπηρεσίες Υγείας
13/07/2026 - 18:34
Θεμιστοκλέους: «Στα 532 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων»
Πολιτική Υγείας
13/07/2026 - 19:57
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo