ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκή Ένωση: Τα νέα κίνητρα για την επένδυση σε νέα αντιβιοτικά

Πολιτική Υγείας
Ευρωπαϊκή Ένωση: Τα νέα κίνητρα για την επένδυση σε νέα αντιβιοτικά
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ καλούνται να εξετάσουν νέες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής (AMR), συμπεριλαμβανομένων των συνδρομητικών υπηρεσιών τύπου Netflix.
Τρίτη, 03/08/2021 - 19:47
News4Health Team News4Health Team

Η κατάχρηση και η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει ορισμένους μικροοργανισμούς, που ονομάζονται επίσης superbugs, να αναπτύξουν μικροβιακή αντοχή, πράγμα που σημαίνει ότι τα φάρμακα γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά και οι λοιμώξεις παραμένουν στο σώμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης σε άλλους. Η ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών θεωρείται μία λύση για την αντιμετώπιση αυτής της «σιωπηλής πανδημίας» που μειώνει την ικανότητα θεραπείας μολυσματικών ασθενειών και απειλεί την ικανότητα εκτέλεσης χειρουργικής επέμβασης ρουτίνας.

Ωστόσο, η διαθεσιμότητα νέων αντιβιοτικών σε πολλές χώρες σε ολόκληρη την ΕΕ έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα προβληματική, καθώς ορισμένα από αυτά δεν έχουν ξεκινήσει να κυκλοφορούν στο εμπόριο ακόμα και μετά την έγκρισή τους από τις αρχές.

Έλλειιψη κινήτρων για την επένδυση σε νέα αντιβιότικά

Ο Remko van Leeuwen, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας βιοτεχνολογίας Madam Therapeutics, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της AMR, ξεκίνησε την εταιρεία του το 2011, όταν ο συγκεκριμένος τομέας ανάπτυξης δεν ήταν εμπορικά προσοδοφόρος. «Ξεκίνησα επειδή η ιατρική ανάγκη [για την καταπολέμηση της AMR], αλλά ο κόσμος έχει αλλάξει από το 2011 και [... Η AMR] είναι πολύ λιγότερο ελκυστική από ό, τι πριν από 10 χρόνια», δήλωσε σε πρόσφατη εκδήλωση.

Ο Van Leeuwen, ο οποίος είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Συμμαχίας BEAM (εταιρείες βιοτεχνολογίας στην Ευρώπη για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής), δήλωσε ότι η καταπολέμηση αυτής της νέας πιθανής πανδημίας πρέπει να υποστηριχθεί καθώς η επιστροφή των επενδύσεων μόνο από τις πωλήσεις δεν θα λειτουργήσει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κόστος της εισαγωγής και διατήρησης αντιμικροβιακών ουσιών στην αγορά είναι πολύ υψηλό για να προσφέρει κίνητρο σε μια ιδιωτική εταιρεία να επενδύσει. Πριν από ένα χρόνο, η παγκόσμια φαρμακευτική βιομηχανία επένδυσε σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο Ταμείο Δράσης για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής με στόχο να φέρει δύο στα τέσσερα νέα αντιβιοτικά για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μέχρι το 2030.

Οι παγκόσμιες φιλανθρωπικές οργανώσεις και οι αναπτυξιακές τράπεζες ήταν επίσης πίσω από την πρωτοβουλία και συνέβαλαν. Αλλά τα προβλήματα δεν σταματούν με κόστος για την ανάπτυξη, εξήγησε ο Kevin Outterson,e xecutive διευθυντής στο CARB-X και καθηγητής δικαίου. Επεσήμανε ότι υπάρχουν φάρμακα εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει να κυκλοφορούν σε άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς το πρόσθετο κόστος εκκίνησης δεν αξίζει τον κόπο, σε σύγκριση με την επιστροφή χρημάτων που λαμβάνουν.

«Παρατηρήσαμε επίσης δραματικά χαμηλότερο αριθμός κυκλοφορίας τους στην Ιαπωνία και τον Καναδά, ο οποίος θα πρέπει να αποτελεί σοβαρό ζήτημα ανησυχίας: Εάν αυτό είναι δύσκολο σε χώρες με υψηλό εισόδημα φανταστείτε τι θα συμβεί σε μέρη όπως η Νιγηρία, η Νότια Αφρική ή η Ινδία», πρόσθεσε.

Όχι μόνο ένα μοντέλο

Η αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής αποτελεί μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες τόσο στην πρόσφατα προτεινόμενη φαρμακευτική στρατηγική όσο και στο πρόγραμμα EU4Health που έχει σχεδιαστεί για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας.

Η εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ που κατέχει επί του παρόντος η Σλοβενία έχει επίσης απαριθμήσει τη βελτίωση της προσβασιμότητας και της διαθεσιμότητας φαρμάκων, ιδίως όταν ενδέχεται να υπάρχει έλλειψη εμπορικού ενδιαφέροντος – όπως στην περίπτωση των αντιμικροβιακών – ως μία από τις προτεραιότητές τους για την υγεία. Ειδικότερα, η εκτελεστική επιτροπή της ΕΕ επιθυμεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μειώνοντας τη χρήση αντιβιοτικών και παρέχοντας κίνητρα για την ανάπτυξη καινοτόμων αντιμικροβιακών ουσιών.

Η προώθηση των επενδύσεων και ο συντονισμός της έρευνας και της παρασκευής νέων αντιβιοτικών θα είναι επίσης εντολή της νεοσυσταθείσας Αρχής Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ (ΕΕΑΑ), επιφορτισμένης με την ενίσχυση του συντονισμού των δράσεων σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της υγείας. Δεδομένου ότι η προσέγγιση One Health που ξεκίνησε το 2017 θεωρείται σημείο αναφοράς, καθώς αναδεικνύει τις διασυνδέσεις μεταξύ των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος όπου ζουν, οι ελπίδες για θετική εξέλιξη στον τομέα αυτό εξαρτώνται επίσης από την εφαρμογή κτηνιατρικών φαρμάκων και κανονισμών φαρμακούμενων ζωοτροφών από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους.

Νέες προσεγγίσεις

Μια συνδρομητική υπηρεσία «τύπου Netflix», η οποία καταβάλλεται τακτικά από τις κυβερνήσεις στη φαρμακευτική βιομηχανία, προτάθηκε πρόσφατα και πειραματίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο για να βοηθήσει στην παροχή κινήτρων για τη δημιουργία νέων αντιβιοτικών. Για τον van Leeuwen της BEAM, το συνδρομητικό σύστημα φέρνει το πλεονέκτημα που καθιστά τις επενδύσεις ελκυστικές για άτομα που ασχολούνται με την ανάπτυξη προϊόντων επειδή έχουν εγγυημένα έσοδα.

Ωστόσο, το σύστημα συνδρομών από μόνο του δεν είναι αρκετά προβλέψιμο για τους επενδυτές, σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια της εμπορικής ένωσης της φαρμακευτικής ΕΕ Nathalie Moll. «Χρειαζόμαστε επίσης αυτό το γενικό ευρωπαϊκό κίνητρο έλξης, το οποίο πραγματικά καθησυχάζει τους επενδυτές», ανέφερε.

Ο μηχανισμός «έλξης» πληρώνει για τα αποτελέσματα και όχι για την προσπάθεια των ερευνητών, δημιουργώντας κίνητρα για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα δημιουργώντας βιώσιμη ζήτηση στην αγορά. Με στόχο την παροχή αυτών των κινήτρων «έλξης» για νέα αντιμικροβιακά έως το τέλος του 2021, η Επιτροπή εξετάζει κατά πόσον μπορεί να ξεκινήσει πιλοτικά καινοτόμες προσεγγίσεις για την έρευνα και την ανάπτυξη (Ε&Α) και τις δημόσιες συμβάσεις για αντιμικροβιακά και τις εναλλακτικές λύσεις τους.

ΠΗΓΗ: EURACTIV

  • ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
  • ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ
  • ΚΙΝΗΤΡΑ
  • ΕΠΕΝΔΥΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο χάρτης του κορονοϊού: Σε 11 περιφέρειες εντοπίστηκαν πάνω από 50 κρούσματα
Ο χάρτης του κορονοϊού: Σε 11 περιφέρειες εντοπίστηκαν πάνω από 50 κρούσματα 03 Αυγούστου 2021
Φωτιές Ελλάδα: Άμεση ψυχολογική υποστήριξη στους πληγέντες των πυρκαγιών 04 Αυγούστου 2021
Φωτιές Ελλάδα: Άμεση ψυχολογική υποστήριξη στους πληγέντες των πυρκαγιών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κομισιόν: Πολύ χαμηλός ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό Έμπολα στην Ευρωπαική Ένωση
Υγεία
20/05/2026 - 20:28

Κομισιόν: Πολύ χαμηλός ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό Έμπολα στην Ευρωπαική Ένωση

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ συμμετέχει σε «White Paper» για την όραση των καρδιομεταβολικών ασθενειών
Patient Talk
20/05/2026 - 07:26

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ συμμετέχει σε «White Paper» για την όραση των καρδιομεταβολικών ασθενειών

Ενιαίες απαιτήσεις για την αξιολόγηση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 15:34

Ενιαίες απαιτήσεις για την αξιολόγηση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων

N.Παπανδρέου: Τα γεωπολιτικά παιχνίδια με τα φάρμακα κοστίζουν ζωές – Έμφαση στην ευρωπαϊκή φαρμακευτική αυτονομία
Pharma Policy
19/05/2026 - 13:15

N.Παπανδρέου: Τα γεωπολιτικά παιχνίδια με τα φάρμακα κοστίζουν ζωές – Έμφαση στην ευρωπαϊκή φαρμακευτική αυτονομία

Το ECDC ενεργοποιεί την task force της ΕΕ για την αντιμετώπιση του Έμπολα
Πολιτική Υγείας
18/05/2026 - 17:29

Το ECDC ενεργοποιεί την task force της ΕΕ για την αντιμετώπιση του Έμπολα

ECDC: Χαμηλός προς το παρόν ο κίνδυνος μόλυνσης κατοίκων της ΕΕ από τον ιό Έμπολα
Υγεία
15/05/2026 - 19:28

ECDC: Χαμηλός προς το παρόν ο κίνδυνος μόλυνσης κατοίκων της ΕΕ από τον ιό Έμπολα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η διακοπή καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο άνοιας αρκεί να μην ανέβει πολύ η ζυγαριά!
Υγεία
21/05/2026 - 11:00
Συντηρητικά τροφίμων συνδέονται με υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις
Διατροφή
21/05/2026 - 10:00
Έμπολα: Οι ΗΠΑ συνεργάζονται με μια μικρή εταιρεία βιοτεχνολογίας για μια πειραματική θεραπεία
Pharma News
21/05/2026 - 09:00
Ο ΕΕΣ εκπαίδευσε στις Πρώτες Βοήθειες 260 στελέχη της Optima bank
Επικαιρότητα
21/05/2026 - 07:21
Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού 2026: Συμπονετική φροντίδα και προσαρμογή της ΠΦΥ στα νέα δεδομένα
Υγεία
21/05/2026 - 03:36
Εθελοντική αιμοδοσία τη Δευτέρα 25 Μαΐου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, στην ιστορική έδρα του Παναθηναϊκού
Επικαιρότητα
21/05/2026 - 00:07
ΕΙΝΑΠ: «Μόλις 12 θέσεις γιατρών προκηρύχθηκαν για το Νοσοκομείο Νίκαιας – Κίνδυνος λειτουργικής κατάρρευσης»
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 23:28
Η πρώτη τριμηνιαία έκθεση προόδου προς τους στόχους των κλινικών δοκιμών της ΕΕ για το 2030
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 23:02
«Άλμα Ζωής»: Ο καρκίνος του μαστού και η διαχείρισή του στην Ελλάδα σήμερα
Patient Talk
20/05/2026 - 22:28
Χανταϊοί: Επιδημιολογία, μετάδοση και σύγχρονες προκλήσεις δημόσιας υγείας
Health Talk
20/05/2026 - 21:44
Εργαζόμενοι στο Δαφνί: «Ο θάνατος του ασθενούς αναδεικνύει τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού»
Ψυχική Υγεία
20/05/2026 - 20:51
Κομισιόν: Πολύ χαμηλός ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό Έμπολα στην Ευρωπαική Ένωση
Υγεία
20/05/2026 - 20:28
Νέα στοχευμένο φάρμακο για τον καρκίνο του παγκρέατος δημιουργεί προσδοκίες
Υγεία
20/05/2026 - 19:54
Σοκαριστική μελέτη: 20 εκατ. τόνοι πλαστικών αποβλήτων πέφτουν στο περιβάλλον κάθε χρόνο
Επικαιρότητα
20/05/2026 - 19:32
Γεωργιάδης από Θεσσαλονίκη: «Σύντομα η τροπολογία για την ένταξη των νοσηλευτών στα ΒΑΕ»
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 19:09
ΙΑΣΩ Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική: Διαδραστική ομιλία για τη δύναμη του ασθενούς και τη ζωή μετά τον καρκίνο του μαστού
Υπηρεσίες Υγείας
20/05/2026 - 18:47
Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ συμμετείχε στο REBRAIN GREECE στο Λονδίνο
Pharma News
20/05/2026 - 18:23
Η αόρατη συνέπεια πίσω από το άτμισμα: Όταν η νικοτίνη γίνεται «δίαιτα» για τους έφηβους
Διατροφή
20/05/2026 - 17:58
Στo τρίπτυχο «γνώση-όφελος-εμπιστοσύνη» βασίζεται η εκστρατεία ενημέρωσης για την αξία των κλινικών μελετών
Patient Talk
20/05/2026 - 17:23
Med School: Μαθητές με σημαντικά κενά γνώσης και λανθασμένες αντιλήψεις για την υγεία και τις εξαρτήσεις
Ψυχική Υγεία
20/05/2026 - 16:49
Νέο εμβόλιο κατά της πνευμονίας δείχνει ισχυρή προστασία σε βρέφη
Pharma News
20/05/2026 - 16:12
Bayer Ελλάς: Πυρήνας της φαρμακευτικής καινοτομίας οι κλινικές μελέτες
Pharma News
20/05/2026 - 15:47
Είτε ως τροφή είτε ως...ταξιτζής οι μέλισσες είναι απαραίτητες για την επιβίωση του ζωικού βασιλείου
Pet
20/05/2026 - 15:00
ΠΟΥ για Έμπολα: "Χαμηλός" ο επιδημιολογικός κίνδυνος σε διεθνές επίπεδο - Διαρκείας η επιδημία στη ΛΔ Κονγκό
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 14:36
Θάνατος 59χρονου ασθενή στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο στο Δαφνί– Σε εξέλιξη ΕΔΕ και ιατροδικαστική διερεύνηση
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 14:19
H ζωή μετά τον Έμπολα: Ο "Γολγοθάς" των επιζώντων σε Σιέρα Λεόνε και Λιβερία
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 14:00
Καφές και ιβουπροφαίνη: Αποτελεσματικός συνδυασμός κατά του πόνου αλλά με κινδύνους
Υγεία
20/05/2026 - 13:00
ΕΚΑΒ: Παραλαβή δωρεάς ασθενοφόρου για την ενίσχυση του Τομέα Βόρειας Εύβοιας
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 12:15
Υπουργείο Υγείας για κλινικές μελέτες: Στόχος η ποιοτική αναβάθμιση και η προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 11:58
Επισκέψεις Πατούλη σε νοσοκομεία της Αττικής - Προτεραιότητα η αναβάθμιση του συστήματος υγείας
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 11:15

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πράσινο φως από τον FDA σε αντιυπερτασικό που "δαμάζει" την αρρύθμιστη πίεση
Pharma News
18/05/2026 - 12:00
Αγαπάτε το καρπούζι; Τι δείχνει αυτό για τις διατροφικές συνήθειες σας αλλά και για τον οργανισμό σας
Διατροφή
18/05/2026 - 14:00
Εγκρίθηκε νέα μονοθεραπεία για παιδιά με σπάνιους όγκους εγκεφάλου
Pharma News
18/05/2026 - 15:36
Θεσσαλονίκη: ΑΠΘ και Pfizer υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας
Pharma News
18/05/2026 - 16:21
Γεωργιάδης: «Απόλυτα νόμιμος ο διαγωνισμός του ΕΚΑΠΥ 1/23 αξίας 145.000.000 ευρώ»
Πολιτική Υγείας
18/05/2026 - 21:13
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo