ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκή Ένωση: Τα νέα κίνητρα για την επένδυση σε νέα αντιβιοτικά

Πολιτική Υγείας
Ευρωπαϊκή Ένωση: Τα νέα κίνητρα για την επένδυση σε νέα αντιβιοτικά
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ καλούνται να εξετάσουν νέες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής (AMR), συμπεριλαμβανομένων των συνδρομητικών υπηρεσιών τύπου Netflix.
Τρίτη, 03/08/2021 - 19:47
News4Health Team News4Health Team

Η κατάχρηση και η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει ορισμένους μικροοργανισμούς, που ονομάζονται επίσης superbugs, να αναπτύξουν μικροβιακή αντοχή, πράγμα που σημαίνει ότι τα φάρμακα γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά και οι λοιμώξεις παραμένουν στο σώμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης σε άλλους. Η ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών θεωρείται μία λύση για την αντιμετώπιση αυτής της «σιωπηλής πανδημίας» που μειώνει την ικανότητα θεραπείας μολυσματικών ασθενειών και απειλεί την ικανότητα εκτέλεσης χειρουργικής επέμβασης ρουτίνας.

Ωστόσο, η διαθεσιμότητα νέων αντιβιοτικών σε πολλές χώρες σε ολόκληρη την ΕΕ έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα προβληματική, καθώς ορισμένα από αυτά δεν έχουν ξεκινήσει να κυκλοφορούν στο εμπόριο ακόμα και μετά την έγκρισή τους από τις αρχές.

Έλλειιψη κινήτρων για την επένδυση σε νέα αντιβιότικά

Ο Remko van Leeuwen, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας βιοτεχνολογίας Madam Therapeutics, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της AMR, ξεκίνησε την εταιρεία του το 2011, όταν ο συγκεκριμένος τομέας ανάπτυξης δεν ήταν εμπορικά προσοδοφόρος. «Ξεκίνησα επειδή η ιατρική ανάγκη [για την καταπολέμηση της AMR], αλλά ο κόσμος έχει αλλάξει από το 2011 και [... Η AMR] είναι πολύ λιγότερο ελκυστική από ό, τι πριν από 10 χρόνια», δήλωσε σε πρόσφατη εκδήλωση.

Ο Van Leeuwen, ο οποίος είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Συμμαχίας BEAM (εταιρείες βιοτεχνολογίας στην Ευρώπη για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής), δήλωσε ότι η καταπολέμηση αυτής της νέας πιθανής πανδημίας πρέπει να υποστηριχθεί καθώς η επιστροφή των επενδύσεων μόνο από τις πωλήσεις δεν θα λειτουργήσει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κόστος της εισαγωγής και διατήρησης αντιμικροβιακών ουσιών στην αγορά είναι πολύ υψηλό για να προσφέρει κίνητρο σε μια ιδιωτική εταιρεία να επενδύσει. Πριν από ένα χρόνο, η παγκόσμια φαρμακευτική βιομηχανία επένδυσε σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο Ταμείο Δράσης για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής με στόχο να φέρει δύο στα τέσσερα νέα αντιβιοτικά για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μέχρι το 2030.

Οι παγκόσμιες φιλανθρωπικές οργανώσεις και οι αναπτυξιακές τράπεζες ήταν επίσης πίσω από την πρωτοβουλία και συνέβαλαν. Αλλά τα προβλήματα δεν σταματούν με κόστος για την ανάπτυξη, εξήγησε ο Kevin Outterson,e xecutive διευθυντής στο CARB-X και καθηγητής δικαίου. Επεσήμανε ότι υπάρχουν φάρμακα εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει να κυκλοφορούν σε άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς το πρόσθετο κόστος εκκίνησης δεν αξίζει τον κόπο, σε σύγκριση με την επιστροφή χρημάτων που λαμβάνουν.

«Παρατηρήσαμε επίσης δραματικά χαμηλότερο αριθμός κυκλοφορίας τους στην Ιαπωνία και τον Καναδά, ο οποίος θα πρέπει να αποτελεί σοβαρό ζήτημα ανησυχίας: Εάν αυτό είναι δύσκολο σε χώρες με υψηλό εισόδημα φανταστείτε τι θα συμβεί σε μέρη όπως η Νιγηρία, η Νότια Αφρική ή η Ινδία», πρόσθεσε.

Όχι μόνο ένα μοντέλο

Η αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής αποτελεί μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες τόσο στην πρόσφατα προτεινόμενη φαρμακευτική στρατηγική όσο και στο πρόγραμμα EU4Health που έχει σχεδιαστεί για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας.

Η εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ που κατέχει επί του παρόντος η Σλοβενία έχει επίσης απαριθμήσει τη βελτίωση της προσβασιμότητας και της διαθεσιμότητας φαρμάκων, ιδίως όταν ενδέχεται να υπάρχει έλλειψη εμπορικού ενδιαφέροντος – όπως στην περίπτωση των αντιμικροβιακών – ως μία από τις προτεραιότητές τους για την υγεία. Ειδικότερα, η εκτελεστική επιτροπή της ΕΕ επιθυμεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μειώνοντας τη χρήση αντιβιοτικών και παρέχοντας κίνητρα για την ανάπτυξη καινοτόμων αντιμικροβιακών ουσιών.

Η προώθηση των επενδύσεων και ο συντονισμός της έρευνας και της παρασκευής νέων αντιβιοτικών θα είναι επίσης εντολή της νεοσυσταθείσας Αρχής Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ (ΕΕΑΑ), επιφορτισμένης με την ενίσχυση του συντονισμού των δράσεων σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της υγείας. Δεδομένου ότι η προσέγγιση One Health που ξεκίνησε το 2017 θεωρείται σημείο αναφοράς, καθώς αναδεικνύει τις διασυνδέσεις μεταξύ των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος όπου ζουν, οι ελπίδες για θετική εξέλιξη στον τομέα αυτό εξαρτώνται επίσης από την εφαρμογή κτηνιατρικών φαρμάκων και κανονισμών φαρμακούμενων ζωοτροφών από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους.

Νέες προσεγγίσεις

Μια συνδρομητική υπηρεσία «τύπου Netflix», η οποία καταβάλλεται τακτικά από τις κυβερνήσεις στη φαρμακευτική βιομηχανία, προτάθηκε πρόσφατα και πειραματίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο για να βοηθήσει στην παροχή κινήτρων για τη δημιουργία νέων αντιβιοτικών. Για τον van Leeuwen της BEAM, το συνδρομητικό σύστημα φέρνει το πλεονέκτημα που καθιστά τις επενδύσεις ελκυστικές για άτομα που ασχολούνται με την ανάπτυξη προϊόντων επειδή έχουν εγγυημένα έσοδα.

Ωστόσο, το σύστημα συνδρομών από μόνο του δεν είναι αρκετά προβλέψιμο για τους επενδυτές, σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια της εμπορικής ένωσης της φαρμακευτικής ΕΕ Nathalie Moll. «Χρειαζόμαστε επίσης αυτό το γενικό ευρωπαϊκό κίνητρο έλξης, το οποίο πραγματικά καθησυχάζει τους επενδυτές», ανέφερε.

Ο μηχανισμός «έλξης» πληρώνει για τα αποτελέσματα και όχι για την προσπάθεια των ερευνητών, δημιουργώντας κίνητρα για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα δημιουργώντας βιώσιμη ζήτηση στην αγορά. Με στόχο την παροχή αυτών των κινήτρων «έλξης» για νέα αντιμικροβιακά έως το τέλος του 2021, η Επιτροπή εξετάζει κατά πόσον μπορεί να ξεκινήσει πιλοτικά καινοτόμες προσεγγίσεις για την έρευνα και την ανάπτυξη (Ε&Α) και τις δημόσιες συμβάσεις για αντιμικροβιακά και τις εναλλακτικές λύσεις τους.

ΠΗΓΗ: EURACTIV

  • ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
  • ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ
  • ΚΙΝΗΤΡΑ
  • ΕΠΕΝΔΥΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο χάρτης του κορονοϊού: Σε 11 περιφέρειες εντοπίστηκαν πάνω από 50 κρούσματα
Ο χάρτης του κορονοϊού: Σε 11 περιφέρειες εντοπίστηκαν πάνω από 50 κρούσματα 03 Αυγούστου 2021
Φωτιές Ελλάδα: Άμεση ψυχολογική υποστήριξη στους πληγέντες των πυρκαγιών 04 Αυγούστου 2021
Φωτιές Ελλάδα: Άμεση ψυχολογική υποστήριξη στους πληγέντες των πυρκαγιών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βοήθεια 2 εκατ. ευρώ από την ΕΕ στη σεισμόπληκτη Κολομβία
Επικαιρότητα
12/08/2026 - 11:34

Βοήθεια 2 εκατ. ευρώ από την ΕΕ στη σεισμόπληκτη Κολομβία

Νέο πρόγραμμα της ΕΕ για την έγκαιρη ανίχνευση της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης
Υγεία
03/08/2026 - 23:11

Νέο πρόγραμμα της ΕΕ για την έγκαιρη ανίχνευση της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης

Καύσωνες: Πάνω από 16.000 επιπλέον θάνατοι στην Ευρώπη τον Ιούνιο – Οι νέες συστάσεις
Πολιτική Υγείας
31/07/2026 - 12:00

Καύσωνες: Πάνω από 16.000 επιπλέον θάνατοι στην Ευρώπη τον Ιούνιο – Οι νέες συστάσεις

Παγκόσμια μελέτη: Σχεδόν όλες οι χώρες κάνουν υπερβολική χρήση ισχυρών αντιβιοτικών
Πολιτική Υγείας
24/07/2026 - 14:05

Παγκόσμια μελέτη: Σχεδόν όλες οι χώρες κάνουν υπερβολική χρήση ισχυρών αντιβιοτικών

Οι "ενισχυτές" αντιβιοτικών, απάντηση στην μικροβιακή αντοχή; Το παράδειγμα της βανκομυκίνης
Υγεία
23/07/2026 - 14:00

Οι "ενισχυτές" αντιβιοτικών, απάντηση στην μικροβιακή αντοχή; Το παράδειγμα της βανκομυκίνης

Η μικροβιακή αντοχή απειλεί όλο και περισσότερο με κοινές λοιμώξεις τα παιδιά
Υγεία
21/07/2026 - 19:53

Η μικροβιακή αντοχή απειλεί όλο και περισσότερο με κοινές λοιμώξεις τα παιδιά

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καιρός: Θερμή εισβολή και 40άρια για τις επόμενες επτά με οκτώ ημέρες
Επικαιρότητα
19/08/2026 - 22:51
ΕΚΕΑ: Τριήμερη εθελοντική αιμοδοσία στις 25, 26 και 27 Αυγούστου στο Σύνταγμα
Υγεία
19/08/2026 - 22:23
Πρόληψη και προστασία από τους κινδύνους που κρύβει το καλοκαίρι
Health Talk
19/08/2026 - 21:57
Ερευνητές δημιούργησαν παγκόσμιο χάρτη με 55.000 αλληλουχίες ιών RNA
Υγεία
19/08/2026 - 21:32
Η βασίλισσα Καμίλα μίλησε για την φροντίδα της στον «καημένο» τον Κάρολο
Επικαιρότητα
19/08/2026 - 20:59
Τραγωδία στη Λάρισα: Νεκρός εργαζόμενος από τσίμπημα μέλισσας
Επικαιρότητα
19/08/2026 - 20:33
Σπάνια έξαρση ιλαράς στη Σουηδία έπειτα από φεστιβάλ μουσικής
Επικαιρότητα
19/08/2026 - 20:09
Γαλλία: 1.243 επιπλέον θάνατοι από τους καύσωνες μέσε 20 μέρες
Επικαιρότητα
19/08/2026 - 19:43
ΙΣΠ: Θετική εξέλιξη η μεταβατική προσαρμογή του Ψηφιακού Αποθετηρίου
Πολιτική Υγείας
19/08/2026 - 19:17
Πέντε τροφές και σπιτικές παρασκευές που μπορούν να κρατήσουν ενυδατωμένα τα παιδιά εν μέσω καύσωνα
Διατροφή
19/08/2026 - 18:34
Πράσινο φως από τον FDA για τη λειτουργία ακουστικού βαρηκοΐας στα Samsung Galaxy Buds
Digital Health
19/08/2026 - 17:49
Υπέρταση: Νέα θεραπευτική προσέγγιση στοχεύει τη φλεγμονή και τις βλάβες σε αγγεία και νεφρούς
Υγεία
19/08/2026 - 17:11
Μελέτη τελικού σταδίου από τη Novo Nordisk για τη μίνιμουμ αποτελεσματική δόση του χαπιού κατά της παχυσαρκίας
Pharma News
19/08/2026 - 16:46
Πώς θα προστατευτείτε από τους μύκητες όταν φοράτε αθλητικά ρούχα
Health Talk
19/08/2026 - 16:21
Σοκάρουν τα στοιχεία για την κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους το 2026 - Ανεξέλεγκτη η κατάσταση
Υγεία
19/08/2026 - 15:44
Ποια επαγγέλματα έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο – Στην κορυφή πιλότοι και αεροσυνοδοί
Υγεία
19/08/2026 - 15:00
Καρκίνος στομάχου: Η καθημερινή κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο
Υγεία
19/08/2026 - 14:00
Γιατί οι οδηγοί ταξί και ασθενοφόρων είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν Αλτσχάιμερ
Υγεία
19/08/2026 - 13:00
Gel νυχιών: Ποια ουσία απαγορεύτηκε στη Βρετανία και τι προβλέπει η νέα νομοθεσία
Ομορφιά
19/08/2026 - 12:00
Ο κακός ύπνος μετά τα 50 πλήττει σοβαρά τη συνέπεια στην εργασία
Υγεία
19/08/2026 - 11:00
Έμπολα: Πάνω από 5.000 κρούσματα στο Κονγκό
Πολιτική Υγείας
19/08/2026 - 10:00
Ιός Δυτικού Νείλου: Τέσσερις νεκροί και 35 κρούσματα στη Βόρεια Μακεδονία
Υγεία
19/08/2026 - 09:13
Τραβάτε screenshots για να θυμηθείτε κάτι; Γιατί είναι καλύτερο να το σημειώνετε σε χαρτί
Υγεία
19/08/2026 - 09:00
Αλκοόλ και ανήλικοι: «Αρνητικές επιδράσεις και εξάρτηση από την πρώτη σταγόνα»
Ψυχική Υγεία
18/08/2026 - 20:52
Θριάσιο: «Επικίνδυνη η υποστελέχωση σε ΜΕΘ και ΜΑΦ»
Πολιτική Υγείας
18/08/2026 - 20:19
ΠΟΕΡΓΙ για Ψηφιακό Αποθετήριο: «Ναι στην εφαρμογή, αλλά με σαφείς όρους και χωρίς άδικες περικοπές»
Πολιτική Υγείας
18/08/2026 - 19:43
Γιατί «παγώνει» ο εγκέφαλός μας όταν τρώμε παγωτό - Η πιο απλή συμβουλή για να μην συμβαίνει
Υγεία
18/08/2026 - 18:58
Κλιματική αλλαγή: Αυξανόμενη απειλή για τους ηλικιωμένους οι όλο και πιο ακραίες ζέστες
Υγεία
18/08/2026 - 18:21
Άνω των 9,5 δισ. δολαρίων οι ζημιές από τον φονικό σεισμό στην Κολομβία
Επικαιρότητα
18/08/2026 - 17:57
Σύνδρομο των Κυκλάδων: Πώς τα σοκάκια των γραφικών νησιών φθείρουν γόνατα και ισχία
Health Talk
18/08/2026 - 17:29

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιός του Δυτικού Νείλου: Η φετινή περίοδος από τις πιο δύσκολες - 12 άμεσα μέτρα πρόληψης
Πολιτική Υγείας
17/08/2026 - 08:05
Τι κρύβουν οι πάνες των μωρών; Νόμος στην Καλιφόρνια επιβάλλει τη δημοσίευση των υλικών τους
Πολιτική Υγείας
17/08/2026 - 15:30
11 εύκολοι τρόποι για να πίνετε περισσότερο νερό μέσα στη μέρα
Διατροφή
17/08/2026 - 17:57
ΟΗΕ: Μόνο το 40% των υγειονομικών μονάδων παγκοσμίως διαθέτουν βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής
Πολιτική Υγείας
18/08/2026 - 12:00
ΙΣΑ: Ζητά άμεση συνάντηση με τη νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για clawback και Ψηφιακό Αποθετήριο
Πολιτική Υγείας
18/08/2026 - 13:25
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo