ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Κομισιόν θέτει τον εμβολιαστικό στόχο πολύ ψηλά

Πολιτική Υγείας
Η Κομισιόν θέτει τον εμβολιαστικό στόχο πολύ ψηλά
Η Κομισιόν καλεί τα κράτη μέλη να επιταχύνουν τη διενέργεια εμβολιασμών σε ολόκληρη την ΕΕ και έχει θέσει ως στόχο έως το καλοκαίρι του 2021 να έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το 70 % του ενήλικου πληθυσμού.
Τετάρτη, 20/01/2021 - 14:55
News4Health Team News4Health Team

Δύο ημέρες πριν από τη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών για τη συντονισμένη αντιμετώπιση της κρίσης λόγω της νόσου COVID-19, η Επιτροπή καθόρισε ορισμένες δράσεις που απαιτούνται για την ενίσχυση της καταπολέμησης της πανδημίας.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες, καλεί τα κράτη μέλη να επιταχύνουν τη διενέργεια εμβολιασμών σε ολόκληρη την ΕΕ: Έως τον Μάρτιο του 2021 θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 80 % των ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών και το 80 % των επαγγελματιών του τομέα της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας σε κάθε κράτος μέλος. Επίσης έως το καλοκαίρι του 2021 τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το 70 % του ενήλικου πληθυσμού.

Η Επιτροπή καλεί επίσης τα κράτη μέλη να εξακολουθήσουν να εφαρμόζουν την τήρηση φυσικής απόστασης, να περιορίζουν τις κοινωνικές επαφές, να καταπολεμούν την παραπληροφόρηση, να συντονίζουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς, να διενεργούν περισσότερα τεστ και να αυξήσουν την ιχνηλάτηση επαφών και την αλληλούχηση γονιδιώματος, ώστε να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο από νέες παραλλαγές του ιού. Καθώς τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται ανοδική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων, πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για τη στήριξη των συστημάτων υγείας και την αντιμετώπιση της «κόπωσης λόγω της νόσου COVID-19» τους επόμενους μήνες, μεταξύ άλλων με την επιτάχυνση του εμβολιασμού συνολικά και την παροχή βοήθειας στους εταίρους μας στα Δυτικά Βαλκάνια, στις νότιες και ανατολικές γειτονικές χώρες και την Αφρική.

Η χθεσινή ανακοίνωση καθορίζει βασικές δράσεις για τα κράτη μέλη, την Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), οι οποίες θα συμβάλουν στη μείωση των κινδύνων και στη διατήρηση του ιού υπό έλεγχο:

Επιτάχυνση της διενέργειας εμβολιασμών σε ολόκληρη την ΕΕ

  1. Έως τον Μάρτιο του 2021 θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 80 % των ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών και το 80 % των επαγγελματιών του τομέα της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας σε κάθε κράτος μέλος.
  2. Έως το καλοκαίρι του 2021 τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν εμβολιάσει το 70 % του συνολικού ενήλικου πληθυσμού.
  3. Η Επιτροπή, τα κράτη μέλη και ο EMA θα συνεργαστούν με τις εταιρείες με σκοπό την αξιοποίηση του δυναμικού της ΕΕ για την αύξηση της ικανότητας παρασκευής εμβολίων στο μέγιστο.
  4. Η Επιτροπή συνεργάζεται με τα κράτη μέλη για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, σε πλήρη συμμόρφωση με την νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων, που μπορούν να στηρίξουν τη συνέχεια της περίθαλψης. Μια κοινή προσέγγιση πρόκειται να συμφωνηθεί έως το τέλος του Ιανουαρίου του 2021, ώστε να καταστεί δυνατή η ταχεία χρήση των πιστοποιητικών των κρατών μελών στα συστήματα υγείας σε ολόκληρη την ΕΕ και πέραν αυτής.

Τεστ και αλληλούχηση γονιδιώματος

  • Τα κράτη μέλη θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τις διαγνωστικές στρατηγικές τους, ώστε να λαμβάνουν υπόψη τις νέες παραλλαγές και να επεκτείνουν τη χρήση ταχειών δοκιμών αντιγόνων.
  • Τα κράτη μέλη θα πρέπει επειγόντως να αυξήσουν την αλληλούχηση γονιδιώματος τουλάχιστον στο 5 % και κατά προτίμηση στο 10 % των θετικών αποτελεσμάτων των τεστ. Επί του παρόντος, πολλά κράτη μέλη διενεργούν τεστ σε λιγότερο από το 1 % των δειγμάτων, ποσοστό που δεν επαρκεί για τον προσδιορισμό της εξάπλωσης των παραλλαγών ή την ανίχνευση τυχόν νέων.

Διατήρηση της ενιαίας αγοράς και της ελεύθερης κυκλοφορίας με παράλληλη ενίσχυση των μέτρων μετριασμού

  1. Θα πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα για την περαιτέρω μείωση του κινδύνου μετάδοσης που συνδέεται με τα μέσα μετακίνησης, όπως μέτρα υγιεινής και τήρησης αποστάσεων στα οχήματα και τους τερματικούς σταθμούς.
  2. Όλες οι μη ουσιώδεις μετακινήσεις θα πρέπει να αποθαρρύνονται έντονα έως ότου βελτιωθεί σημαντικά η επιδημιολογική κατάσταση.
  3. Θα πρέπει να διατηρηθούν αναλογικοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένης της διενέργειας τεστ σε ταξιδιώτες, για όσους ταξιδεύουν από περιοχές με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης ανησυχητικών παραλλαγών.

Διασφάλιση ηγετικού ρόλου της Ευρώπης και διεθνούς αλληλεγγύης

Η Επιτροπή, για να διασφαλίσει έγκαιρη πρόσβαση στα εμβόλια, θα δημιουργήσει τον μηχανισμό «Ομάδα Ευρώπη» για τη διάρθρωση της παροχής εμβολίων που μοιράζονται τα κράτη μέλη με τις χώρες εταίρους. Ο μηχανισμός αυτός θα επιτρέψει τον επιμερισμό με τις χώρες εταίρους της πρόσβασης σε μέρος των 2,3 δισ. δόσεων που εξασφαλίστηκαν μέσω της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα Δυτικά Βαλκάνια, στις ανατολικές και νότιες γειτονικές μας χώρες και την Αφρική.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξακολουθήσουν να στηρίζουν τον μηχανισμό COVAX, μεταξύ άλλων, μέσω της έγκαιρης πρόσβασης σε εμβόλια. Η «Ομάδα Ευρώπη» έχει ήδη κινητοποιήσει 853 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του COVAX, καθιστώντας την ΕΕ έναν από τους μεγαλύτερους χορηγούς του COVAX.

Μέλη της Επιτροπής προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε τα εξής: «Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος για την έξοδο από αυτήν την κρίση. Έχουμε ήδη εξασφαλίσει επαρκή εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα πρέπει να επιταχύνουμε την παράδοση και να επισπεύσουμε τον εμβολιασμό. Στόχος μας είναι να έχει εμβολιαστεί το 70 % του ενήλικου πληθυσμού μας έως το καλοκαίρι. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής στην καταπολέμηση του ιού αυτού. Ωστόσο, θα τερματίσουμε αυτήν την πανδημία μόνον όταν οι πάντες στον κόσμο έχουν πρόσβαση σε εμβόλια. Θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας να βοηθήσουμε στην εξασφάλιση εμβολίων για τους γείτονές μας και τους εταίρους μας σε όλον τον κόσμο.»

Ο Αντιπρόεδρος κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, δήλωσε: «Η εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού και η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων δεν μας αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Σήμερα [σ.σ. χθες], περισσότερο από ποτέ, πρέπει να υπάρξει μια ανανεωμένη αποφασιστικότητα ώστε η Ευρώπη να ενεργήσει συλλογικά με ενότητα, συντονισμό και επαγρύπνηση. Οι προτάσεις μας σήμερα [σ.σ. χθες] αποσκοπούν στην προστασία περισσότερων ζωών και μέσων διαβίωσης αργότερα και στην ελάφρυνση του φόρτου για τα ήδη επιβαρυμένα συστήματα υγείας και τους εργαζομένους του τομέα της υγείας. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η ΕΕ θα ξεπεράσει την κρίση. Το τέλος της πανδημίας είναι ορατό, αν και δεν είναι ακόμη κοντά.»

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε τα εξής: «Αν συνεργαστούμε με ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα, μπορούμε σύντομα να αρχίσουμε να βλέπουμε την αρχή του τέλους της πανδημίας. Ειδικά τώρα χρειαζόμαστε ταχεία και συντονισμένη δράση κατά των νέων παραλλαγών του ιού. Οι εμβολιασμοί θα χρειαστούν ακόμη χρόνο έως ότου φτάσουν σε όλους τους Ευρωπαίους και, μέχρι τότε, πρέπει να λάβουμε άμεσα, συντονισμένα και προδραστικά μέτρα από κοινού. Οι εμβολιασμοί πρέπει να επιταχυνθούν σε ολόκληρη την ΕΕ, ενώ πρέπει να αυξηθούν τα τεστ και η αλληλούχηση — μόνο έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι θα ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση το συντομότερο δυνατόν.»

  • ΚΟΜΙΣΙΟΝ
  • ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
  • ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
  • ΤΕΣΤ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σύψα για εμβολιασμό: «Η ενδεδειγμένη στρατηγική είναι η προτεραιοποίηση των ηλικιωμένων»
Σύψα για εμβολιασμό: «Η ενδεδειγμένη στρατηγική είναι η προτεραιοποίηση των ηλικιωμένων» 20 Ιανουαρίου 2021
Τσιόδρας: Η φυσική ανοσία κρατάει τουλάχιστον ένα 8μηνο 20 Ιανουαρίου 2021
Τσιόδρας: Η φυσική ανοσία κρατάει τουλάχιστον ένα 8μηνο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέο πρόγραμμα της ΕΕ για την έγκαιρη ανίχνευση της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης
Υγεία
03/08/2026 - 23:11

Νέο πρόγραμμα της ΕΕ για την έγκαιρη ανίχνευση της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης

Καύσωνες: Πάνω από 16.000 επιπλέον θάνατοι στην Ευρώπη τον Ιούνιο – Οι νέες συστάσεις
Πολιτική Υγείας
31/07/2026 - 12:00

Καύσωνες: Πάνω από 16.000 επιπλέον θάνατοι στην Ευρώπη τον Ιούνιο – Οι νέες συστάσεις

Η Κομισιόν απαίτησε από την Meta να αλλάξει «εθιστικά» χαρακτηριστικά του Instagram και του Facebook
Ψυχική Υγεία
10/07/2026 - 15:23

Η Κομισιόν απαίτησε από την Meta να αλλάξει «εθιστικά» χαρακτηριστικά του Instagram και του Facebook

Εγκρίθηκε νέα συνδυαστική θεραπεία από την ΕΕ για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης
Pharma Policy
08/07/2026 - 16:26

Εγκρίθηκε νέα συνδυαστική θεραπεία από την ΕΕ για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης

Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Η ψυχική υγεία των νέων μπορεί να κοστίσει στην ΕΕ 1,68 τρισ. ευρώ έως το 2033
Ψυχική Υγεία
08/07/2026 - 12:00

Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Η ψυχική υγεία των νέων μπορεί να κοστίσει στην ΕΕ 1,68 τρισ. ευρώ έως το 2033

The Lancet: Το εμβόλιο κατά του HPV μηδένισε τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις νέες γυναίκες
Υγεία
03/07/2026 - 18:06

The Lancet: Το εμβόλιο κατά του HPV μηδένισε τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις νέες γυναίκες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιατί ξαναπαίρνουμε το χαμένο βάρος; Ο ρόλος του βιολογικού προγραμματισμού μας
Διατροφή
06/08/2026 - 13:00
ΠΙΣ: Η διορισμένη από το Υπουργείο Υγείας Διοικούσα Επιτροπή δεσμεύεται για νέες εκλογές
Πολιτική Υγείας
06/08/2026 - 12:32
Eli Lilly: Εκρηκτική άνοδος στις πωλήσεις των ενέσιμων φαρμάκων της για την απώλεια βάρους
Pharma Policy
06/08/2026 - 12:00
Καυτερές πιπεριές και μαρούλια οι πηγές του υγειονομικού τρόμου στις ΗΠΑ
Υγεία
06/08/2026 - 11:00
FDA: Πράσινο φως στο πρώτο εμβόλιο γρίπης mRNA της Moderna – Τι δείχνουν οι μελέτες»
Pharma News
06/08/2026 - 10:00
Ιός Δυτικού Νείλου: 23 νέα κρούσματα μέσα σε μία εβδομάδα, έξι θάνατοι
Επικαιρότητα
06/08/2026 - 09:00
Μεγαλώνει πραγματικά η μυωπία μετά την ενηλικίωση; - Τι δείχνουν νέες μελέτες
Health Talk
06/08/2026 - 08:19
Στον σταθμό φιλοξενίας πυρόπληκτων ζώων στα Μέγαρα ο Νίκος Ανδρουλάκης
Επικαιρότητα
06/08/2026 - 03:46
Το Πανεπιστήμιο Keele υπέβαλε φάκελο προπτυχιακού προγράμματος Ιατρικής
Επικαιρότητα
06/08/2026 - 00:04
Binge-Watching και φαγητό: Τα επιστημονικά δεδομένα αποκαλύπτουν πολλά για την ψυχική υγεία
Ψυχική Υγεία
05/08/2026 - 23:17
Γεωργιάδης: «Δεν έπεσε η ψευδοροφή στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Κορίνθου, την ξήλωσαν»
Πολιτική Υγείας
05/08/2026 - 21:53
Ιαπωνικό θαύμα κατά της περιοδοντίτιδας: Καινοτόμος θεραπεία στοχεύει μόνο το βακτήριο-«κλειδί»
Υγεία
05/08/2026 - 21:17
Τύποι, συμπτώματα και αντιμετώπιση της φωτοευαισθησίας - Χρήσιμες ερωταπαντήσεις
Υγεία
05/08/2026 - 20:42
WWF Ελλάς: Περισσότερα από 180.000 στρέμματα δάσους κάηκαν σε λίγες μόνο μέρες
Επικαιρότητα
05/08/2026 - 20:16
Γεωργιάδης: «Αλλάζει ο υγειονομικός χάρτης των διακομιδών στη Στερεά Ελλάδα με τα νέα ασθενοφόρα»
Πολιτική Υγείας
05/08/2026 - 19:49
Οι πέντε λόγοι για τους οποίους η διατροφή πρέπει να καθοδηγείται από κλινικό διαιτολόγο
Health Talk
05/08/2026 - 18:59
Ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους πυρόπληκτους της Δυτικής Αττικής από τον ΕΕΣ
Επικαιρότητα
05/08/2026 - 18:34
Νέα μελέτη: Η μοναξιά και οι επιπτώσεις της στην γενική υγεία σε σύγκριση με την κοινωνική απομόνωση
Ψυχική Υγεία
05/08/2026 - 18:21
Χαλκιδική: Εντός ορίων τα αποτελέσματα από τις πρώτες μικροβιολογικές αναλύσεις στο πόσιμο νερό
Επικαιρότητα
05/08/2026 - 17:39
Χαμηλά τα ποσοστά αποκλειστικού θηλασμού μέχρι τον 6ο μήνα στην Ελλάδα
Υγεία
05/08/2026 - 17:14
ΠΟΕΡΓΙ: Η πρόληψη δεν μπορεί να χρηματοδοτείται από τους παρόχους μέσω clawback
Πολιτική Υγείας
05/08/2026 - 16:46
Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε από τα ράφια καραμέλες-ζελέ
Επικαιρότητα
05/08/2026 - 16:28
Κατέρρευσε κομμάτι της ψευδοροφής στα ανακαινισμένα ΤΕΠ του Νοσοκομείου της Κορίνθου
Πολιτική Υγείας
05/08/2026 - 16:16
Γιατί κοκκινίζουμε όταν ντρεπόμαστε; Οι ειδικοί εξηγούν γιατί είναι ωφέλιμο
Ψυχική Υγεία
05/08/2026 - 16:00
Καλοκαιρινές διακοπές: Γιατί ο ελεύθερος χρόνος είναι απαραίτητος για την ψυχική υγεία των παιδιών
Digital Health
05/08/2026 - 15:00
Προϊόντα για τα χείλη: Τα "τυφλά σημεία" στους ελέγχους της ασφάλειας τους για την υγεία
Ομορφιά
05/08/2026 - 14:00
Ποια σκευάσματα οδήγησαν στα κέρδη και ποια «πλήγωσαν» τους φαρμακευτικούς κολοσσούς
Pharma Policy
05/08/2026 - 13:00
Μέτρα προστασίας του πληθυσμού από τις εκτεταμένες πυρκαγιές
Υγεία
05/08/2026 - 12:00
Νέο εμφύτευμα για τον καρκίνο των ωοθηκών χορηγεί θεραπεία και "κατασκοπεύει" τον όγκο
Υγεία
05/08/2026 - 11:00
Φάρμακο για τη στυτική δυσλειτουργία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο γλαυκώματος
Υγεία
05/08/2026 - 10:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρωτεΐνη: Η μικρότερη κατανάλωση μπορεί να συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
Διατροφή
03/08/2026 - 14:00
Tο Ίδρυμα ΑΜΚΕ ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ δώρισε δύο απινιδωτές στο Λιμεναρχείο Μυκόνου
Pharma News
03/08/2026 - 15:31
«Η φωτιά στο Ποικίλο Όρος έθεσε σε κίνδυνο εργαζόμενους και ασθενείς στο πρώην ΨΝΑ»
Πολιτική Υγείας
03/08/2026 - 20:04
Θεσσαλονίκη: Αναβάθμιση εξοπλισμού στο Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» με χρηματοδότηση 68.000 ευρώ
Πολιτική Υγείας
04/08/2026 - 00:11
Τι προκαλεί πρήξιμο στην κοιλιά και πότε κρύβει υποκείμενο νόσημα - Τα «ναι» και τα «όχι» στη διατροφή
Διατροφή
04/08/2026 - 11:04
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo