ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Κομισιόν θέτει τον εμβολιαστικό στόχο πολύ ψηλά

Πολιτική Υγείας
Η Κομισιόν θέτει τον εμβολιαστικό στόχο πολύ ψηλά
Η Κομισιόν καλεί τα κράτη μέλη να επιταχύνουν τη διενέργεια εμβολιασμών σε ολόκληρη την ΕΕ και έχει θέσει ως στόχο έως το καλοκαίρι του 2021 να έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το 70 % του ενήλικου πληθυσμού.
Τετάρτη, 20/01/2021 - 14:55
News4Health Team News4Health Team

Δύο ημέρες πριν από τη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών για τη συντονισμένη αντιμετώπιση της κρίσης λόγω της νόσου COVID-19, η Επιτροπή καθόρισε ορισμένες δράσεις που απαιτούνται για την ενίσχυση της καταπολέμησης της πανδημίας.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες, καλεί τα κράτη μέλη να επιταχύνουν τη διενέργεια εμβολιασμών σε ολόκληρη την ΕΕ: Έως τον Μάρτιο του 2021 θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 80 % των ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών και το 80 % των επαγγελματιών του τομέα της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας σε κάθε κράτος μέλος. Επίσης έως το καλοκαίρι του 2021 τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το 70 % του ενήλικου πληθυσμού.

Η Επιτροπή καλεί επίσης τα κράτη μέλη να εξακολουθήσουν να εφαρμόζουν την τήρηση φυσικής απόστασης, να περιορίζουν τις κοινωνικές επαφές, να καταπολεμούν την παραπληροφόρηση, να συντονίζουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς, να διενεργούν περισσότερα τεστ και να αυξήσουν την ιχνηλάτηση επαφών και την αλληλούχηση γονιδιώματος, ώστε να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο από νέες παραλλαγές του ιού. Καθώς τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται ανοδική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων, πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για τη στήριξη των συστημάτων υγείας και την αντιμετώπιση της «κόπωσης λόγω της νόσου COVID-19» τους επόμενους μήνες, μεταξύ άλλων με την επιτάχυνση του εμβολιασμού συνολικά και την παροχή βοήθειας στους εταίρους μας στα Δυτικά Βαλκάνια, στις νότιες και ανατολικές γειτονικές χώρες και την Αφρική.

Η χθεσινή ανακοίνωση καθορίζει βασικές δράσεις για τα κράτη μέλη, την Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), οι οποίες θα συμβάλουν στη μείωση των κινδύνων και στη διατήρηση του ιού υπό έλεγχο:

Επιτάχυνση της διενέργειας εμβολιασμών σε ολόκληρη την ΕΕ

  1. Έως τον Μάρτιο του 2021 θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 80 % των ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών και το 80 % των επαγγελματιών του τομέα της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας σε κάθε κράτος μέλος.
  2. Έως το καλοκαίρι του 2021 τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν εμβολιάσει το 70 % του συνολικού ενήλικου πληθυσμού.
  3. Η Επιτροπή, τα κράτη μέλη και ο EMA θα συνεργαστούν με τις εταιρείες με σκοπό την αξιοποίηση του δυναμικού της ΕΕ για την αύξηση της ικανότητας παρασκευής εμβολίων στο μέγιστο.
  4. Η Επιτροπή συνεργάζεται με τα κράτη μέλη για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, σε πλήρη συμμόρφωση με την νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων, που μπορούν να στηρίξουν τη συνέχεια της περίθαλψης. Μια κοινή προσέγγιση πρόκειται να συμφωνηθεί έως το τέλος του Ιανουαρίου του 2021, ώστε να καταστεί δυνατή η ταχεία χρήση των πιστοποιητικών των κρατών μελών στα συστήματα υγείας σε ολόκληρη την ΕΕ και πέραν αυτής.

Τεστ και αλληλούχηση γονιδιώματος

  • Τα κράτη μέλη θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τις διαγνωστικές στρατηγικές τους, ώστε να λαμβάνουν υπόψη τις νέες παραλλαγές και να επεκτείνουν τη χρήση ταχειών δοκιμών αντιγόνων.
  • Τα κράτη μέλη θα πρέπει επειγόντως να αυξήσουν την αλληλούχηση γονιδιώματος τουλάχιστον στο 5 % και κατά προτίμηση στο 10 % των θετικών αποτελεσμάτων των τεστ. Επί του παρόντος, πολλά κράτη μέλη διενεργούν τεστ σε λιγότερο από το 1 % των δειγμάτων, ποσοστό που δεν επαρκεί για τον προσδιορισμό της εξάπλωσης των παραλλαγών ή την ανίχνευση τυχόν νέων.

Διατήρηση της ενιαίας αγοράς και της ελεύθερης κυκλοφορίας με παράλληλη ενίσχυση των μέτρων μετριασμού

  1. Θα πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα για την περαιτέρω μείωση του κινδύνου μετάδοσης που συνδέεται με τα μέσα μετακίνησης, όπως μέτρα υγιεινής και τήρησης αποστάσεων στα οχήματα και τους τερματικούς σταθμούς.
  2. Όλες οι μη ουσιώδεις μετακινήσεις θα πρέπει να αποθαρρύνονται έντονα έως ότου βελτιωθεί σημαντικά η επιδημιολογική κατάσταση.
  3. Θα πρέπει να διατηρηθούν αναλογικοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένης της διενέργειας τεστ σε ταξιδιώτες, για όσους ταξιδεύουν από περιοχές με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης ανησυχητικών παραλλαγών.

Διασφάλιση ηγετικού ρόλου της Ευρώπης και διεθνούς αλληλεγγύης

Η Επιτροπή, για να διασφαλίσει έγκαιρη πρόσβαση στα εμβόλια, θα δημιουργήσει τον μηχανισμό «Ομάδα Ευρώπη» για τη διάρθρωση της παροχής εμβολίων που μοιράζονται τα κράτη μέλη με τις χώρες εταίρους. Ο μηχανισμός αυτός θα επιτρέψει τον επιμερισμό με τις χώρες εταίρους της πρόσβασης σε μέρος των 2,3 δισ. δόσεων που εξασφαλίστηκαν μέσω της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα Δυτικά Βαλκάνια, στις ανατολικές και νότιες γειτονικές μας χώρες και την Αφρική.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξακολουθήσουν να στηρίζουν τον μηχανισμό COVAX, μεταξύ άλλων, μέσω της έγκαιρης πρόσβασης σε εμβόλια. Η «Ομάδα Ευρώπη» έχει ήδη κινητοποιήσει 853 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του COVAX, καθιστώντας την ΕΕ έναν από τους μεγαλύτερους χορηγούς του COVAX.

Μέλη της Επιτροπής προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε τα εξής: «Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος για την έξοδο από αυτήν την κρίση. Έχουμε ήδη εξασφαλίσει επαρκή εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα πρέπει να επιταχύνουμε την παράδοση και να επισπεύσουμε τον εμβολιασμό. Στόχος μας είναι να έχει εμβολιαστεί το 70 % του ενήλικου πληθυσμού μας έως το καλοκαίρι. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής στην καταπολέμηση του ιού αυτού. Ωστόσο, θα τερματίσουμε αυτήν την πανδημία μόνον όταν οι πάντες στον κόσμο έχουν πρόσβαση σε εμβόλια. Θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας να βοηθήσουμε στην εξασφάλιση εμβολίων για τους γείτονές μας και τους εταίρους μας σε όλον τον κόσμο.»

Ο Αντιπρόεδρος κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, δήλωσε: «Η εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού και η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων δεν μας αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Σήμερα [σ.σ. χθες], περισσότερο από ποτέ, πρέπει να υπάρξει μια ανανεωμένη αποφασιστικότητα ώστε η Ευρώπη να ενεργήσει συλλογικά με ενότητα, συντονισμό και επαγρύπνηση. Οι προτάσεις μας σήμερα [σ.σ. χθες] αποσκοπούν στην προστασία περισσότερων ζωών και μέσων διαβίωσης αργότερα και στην ελάφρυνση του φόρτου για τα ήδη επιβαρυμένα συστήματα υγείας και τους εργαζομένους του τομέα της υγείας. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η ΕΕ θα ξεπεράσει την κρίση. Το τέλος της πανδημίας είναι ορατό, αν και δεν είναι ακόμη κοντά.»

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε τα εξής: «Αν συνεργαστούμε με ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα, μπορούμε σύντομα να αρχίσουμε να βλέπουμε την αρχή του τέλους της πανδημίας. Ειδικά τώρα χρειαζόμαστε ταχεία και συντονισμένη δράση κατά των νέων παραλλαγών του ιού. Οι εμβολιασμοί θα χρειαστούν ακόμη χρόνο έως ότου φτάσουν σε όλους τους Ευρωπαίους και, μέχρι τότε, πρέπει να λάβουμε άμεσα, συντονισμένα και προδραστικά μέτρα από κοινού. Οι εμβολιασμοί πρέπει να επιταχυνθούν σε ολόκληρη την ΕΕ, ενώ πρέπει να αυξηθούν τα τεστ και η αλληλούχηση — μόνο έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι θα ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση το συντομότερο δυνατόν.»

  • ΚΟΜΙΣΙΟΝ
  • ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
  • ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
  • ΤΕΣΤ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σύψα για εμβολιασμό: «Η ενδεδειγμένη στρατηγική είναι η προτεραιοποίηση των ηλικιωμένων»
Σύψα για εμβολιασμό: «Η ενδεδειγμένη στρατηγική είναι η προτεραιοποίηση των ηλικιωμένων» 20 Ιανουαρίου 2021
Τσιόδρας: Η φυσική ανοσία κρατάει τουλάχιστον ένα 8μηνο 20 Ιανουαρίου 2021
Τσιόδρας: Η φυσική ανοσία κρατάει τουλάχιστον ένα 8μηνο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει τα δικαιώματα των θυμάτων εγκλήματος με νέα εργαλεία
Επικαιρότητα
21/05/2026 - 23:34

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει τα δικαιώματα των θυμάτων εγκλήματος με νέα εργαλεία

Κομισιόν: Πολύ χαμηλός ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό Έμπολα στην Ευρωπαική Ένωση
Υγεία
20/05/2026 - 20:28

Κομισιόν: Πολύ χαμηλός ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό Έμπολα στην Ευρωπαική Ένωση

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ συμμετέχει σε «White Paper» για την όραση των καρδιομεταβολικών ασθενειών
Patient Talk
20/05/2026 - 07:26

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ συμμετέχει σε «White Paper» για την όραση των καρδιομεταβολικών ασθενειών

Ενιαίες απαιτήσεις για την αξιολόγηση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 15:34

Ενιαίες απαιτήσεις για την αξιολόγηση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων

N.Παπανδρέου: Τα γεωπολιτικά παιχνίδια με τα φάρμακα κοστίζουν ζωές – Έμφαση στην ευρωπαϊκή φαρμακευτική αυτονομία
Pharma Policy
19/05/2026 - 13:15

N.Παπανδρέου: Τα γεωπολιτικά παιχνίδια με τα φάρμακα κοστίζουν ζωές – Έμφαση στην ευρωπαϊκή φαρμακευτική αυτονομία

Το ECDC ενεργοποιεί την task force της ΕΕ για την αντιμετώπιση του Έμπολα
Πολιτική Υγείας
18/05/2026 - 17:29

Το ECDC ενεργοποιεί την task force της ΕΕ για την αντιμετώπιση του Έμπολα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Λάρισα γίνεται «πιλότος» για την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ με το πρόγραμμα «Rethink Drink 360°»
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 20:14
«Καμπανάκι» από την ΕΙΝΑΠ για τις προσλήψεις γιατρών στα νοσοκομεία: «Οι ανάγκες παραμένουν ακάλυπτες»
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 19:48
«Ιπποκράτειο Ίδρυμα Έρευνας για τον Καρκίνο»: Sold out το πρώτο φιλανθρωπικό Gala
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 19:27
Ο ΙΣΑ ζητεί τροποποίηση του πλαισίου που αφορά τους ιατρούς που αλλάζουν ειδικότητα
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 19:11
OEE και ΟΔΙΠΥ παρουσίασαν το Εθνικό Πλαίσιο Προτύπων Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 18:56
Ποιες δερματικές παθήσεις βελτιώνονται και ποιες επιδεινώνονται το καλοκαίρι
Health Talk
22/05/2026 - 18:34
Διατροφή και κατάθλιψη: Τα θρεπτικά συστατικά που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισής της
Διατροφή
22/05/2026 - 18:11
Αφιερωμένος στη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου ο Μάιος
Υγεία
22/05/2026 - 17:44
Ο ΠΟΥ αναβαθμίζει σε «πολύ υψηλό» τον επιδημιολογικό κίνδυνο από την έξαρση του Έμπολα στο Κονγκό
Υγεία
22/05/2026 - 17:21
Εργαζόμενοι στο Θριάσιο: «Η αναγνώριση δεν είναι χειροκροτήματα αλλά αυξήσεις και μόνιμες προσλήψεις»
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 17:03
Στον «Ευαγγελισμό» με ξαφνική αδιαθεσία η Αγαπηδάκη, κανένας λόγος ανησυχίας για την υγεία της
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 16:39
Εντοπίστηκε πιθανή σχέση μεταξύ του καρκίνου του παχέος εντέρου και των δρομέων αντοχής
Υγεία
22/05/2026 - 16:08
Άτμισμα και καρκίνος: Τα νέα επιστημονικά δεδομένα επαναφέρουν τις ανησυχίες
Υγεία
22/05/2026 - 15:46
Στο πλευρό των παιδιών που ζουν με αιμορροφιλία και των οικογενειών τους η Sobi
Pharma News
22/05/2026 - 15:13
O "ροζ θόρυβος" μπορεί να μειώσει την ποσότητα του αναισθητικού που απαιτείται στη νάρκωση
Υγεία
22/05/2026 - 15:01
ΙΣΑ: Ξεκινούν οι πληρωμές ιατρών για το πρόγραμμα μαστογραφίας «Δοξιάδη»
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 14:39
Λιποίδημα: η επώδυνη πάθηση που συγχέεται συχνά με την παχυσαρκία
Υγεία
22/05/2026 - 14:00
Μ. Βρετανία: Σχεδόν το 50% θα χώριζε αν το κατοικίδιο δεν συμπαθούσε τον ερωτικό τους σύντροφο
Pet
22/05/2026 - 13:00
Έμπολα: Ο ΟΗΕ αποδέσμευσε 60 εκατ. δολάρια στη μάχη για τον περιορισμό της επιδημίας
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 12:28
Γεωργιάδης για τον γιατρό που ζήτησε φακελάκι: Θα είμαι αμείλικτος σε τέτοιες συμπεριφορές
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 12:00
Νέο πειραματικό φάρμακο οδηγεί σε απώλεια του 30% του σωματικού βάρους
Pharma News
22/05/2026 - 11:00
Διπλασιασμός της εμφάνισης ψυχικών διαταραχών παγκοσμίως από το 1990 ως σήμερα- Αύξηση και στην Ελλάδα
Ψυχική Υγεία
22/05/2026 - 10:00
Έμπολα: Αυξάνονται τα κρούσματα – Εικόνες χάους στη ΛΔ του Κονγκό
Υγεία
22/05/2026 - 09:00
Κέντρο ημέρας ολικής φροντίδας και υποστήριξης ατόμων με άνοια από την ΑΜΚΕ ΜΙΤΟΣ
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 07:58
Η Haleon Platinum Χορηγός στο Dental Run 2026 για την προώθηση της στοματικής υγείας
Pharma News
22/05/2026 - 03:42
Η Affidea αναλαμβάνει την πρόληψη και τη φροντίδα των εργαζομένων που δίνουν ζωή στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
Υπηρεσίες Υγείας
22/05/2026 - 00:11
Καθολική απαγόρευση λιανικής πώλησης προϊόντων κάνναβης με μορφή ξηρού άνθου από τον ΕΟΦ
Pharma Policy
21/05/2026 - 23:57
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει τα δικαιώματα των θυμάτων εγκλήματος με νέα εργαλεία
Επικαιρότητα
21/05/2026 - 23:34
Νέα θεραπευτική αντιμετώπιση για τον καρκίνο των ωοθηκών με ουσιαστικό όφελος στη συνολική επιβίωση
Υγεία
21/05/2026 - 23:08
Η φυσική δύναμη των βιολογικών προϊόντων είναι η «ασπίδα» προστασίας απέναντι στον καύσωνα
Διατροφή
21/05/2026 - 22:23

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης στο Regional Growth Conference 2026: «Οι αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας για την ανάπτυξη της περιφέρειας»
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 20:56
Υπουργείο Υγείας για κλινικές μελέτες: Στόχος η ποιοτική αναβάθμιση και η προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 11:58
ΕΚΑΒ: Παραλαβή δωρεάς ασθενοφόρου για την ενίσχυση του Τομέα Βόρειας Εύβοιας
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 12:15
Θάνατος 59χρονου ασθενή στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο στο Δαφνί– Σε εξέλιξη ΕΔΕ και ιατροδικαστική διερεύνηση
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 14:19
ΠΟΥ για Έμπολα: "Χαμηλός" ο επιδημιολογικός κίνδυνος σε διεθνές επίπεδο - Διαρκείας η επιδημία στη ΛΔ Κονγκό
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 14:36
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo