ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αίτημα για να υποβληθούν σε δωρεάν τεστ κορονοϊού από τον ΕΟΔΥ θα μπορούν να υποβάλλουν οι πολίτες (Σχέδιο Νόμου)

Πολιτική Υγείας
Eurokinissi
Κατεπείγον σχέδιο νόμου κατέθεσε το Υπουργείο Υγείας. Μεταξύ των διατάξεων ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να αιτηθούν να υποβληθούν σε δωρεάν τεστ κορονοϊού από τον ΕΟΔΥ. Άλλες ρυθμίσεις αφορούν στους οικογενειακούς γιατρούς, τον ΕΟΠΥΥ, του εργαζόμενους στο ΕΣΥ και στις ΤΟΜΥ, τις ΜΗΝ και δομές Ψυχικής Υγείας.
Παρασκευή, 18/12/2020 - 16:18
— Photo: Eurokinissi
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Συνολικά 50 άρθρα με τα οποία ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στο Υπουργείο Υγείας, περιλαμβάνει το κατεπείγον σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή και το οποίο επεξεργάζονται οι αρμόδιες Επιτροπές. Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των άρθρων αφορά στην παράταση διατάξεων, καθοριστικών για την διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, όπως οι μετατροπές κλινών, η εξυπηρέτηση ανασφάλιστων και άπορων νεφροπαθών από συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ φορείς κλπ, το σχέδιο νόμου εισάγει και κάποιες νέες ρυθμίσεις.

Ειδικότερα, τα άρθρα 2, 3 και 4 του νομοσχεδίου φαίνεται πως παρέχουν τη δυνατότητα στον ΕΟΔΥ να πραγματοποιεί δωρεάν τεστ κορονοϊού σε πολίτες, που θα έχουν δηλώσει σχετική πρόθεση. Παράλληλα, βέβαια, ξεκαθαρίζεται εκ νέου πως σημαντικό συστατικό στο έργο επιδημιολογικής επιτήρησης της πανδημίας από τον ΕΟΔΥ είναι και η επεξεργασία του συνόλου των διαθέσιμων δεδομένων. «ΕΟΔΥ για την επίτευξη των σκοπών του μεταξύ των οποίων είναι και η επιδημιολογική επιτήρηση, επεξεργάζεται το σύνολο των διαθέσιμων δεδομένων, που είναι απαραίτητα για την εκπλήρωση του σκοπού αυτού», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Αν και η διάταξη δεν δίνει πολλές πληροφορίες αναφέρεται πως ο φορέας που θα συνδράμει τον ΕΟΔΥ στη διαχείριση και επεξεργασία των δεδομένων είναι το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ), ενώ σαφής γίνεται και ο ρόλος των ενόπλων δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι διατάξεις, ο ΕΟΔΥ θα καθορίζει ημερησίως συγκεκριμένο αριθμό φυσικών προσώπων που θα μπορούν να υποβάλλονται σε δωρεάν έλεγχο ανίχνευσης του κορονοϊού.

«Τα φυσικά πρόσωπα, που επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή για να υποβληθούν σε έλεγχο ανίχνευσης κορονοϊού, θα καταχωρούν σε προσωρινή βάση δεδομένων τα ακόλουθα στοιχεία: ονοματεπώνυμο, ηλικία, επιλογή από προκαθορισμένο κατάλογο επαγγελματικής ομάδας, κρίσιμης για την διαχείριση της πανδημίας, κινητό τηλέφωνο επικοινωνίας και ταχυδρομικό κώδικα τόπου διαμονής».

Υπογραμμίζεται πως η επιλογή μεταξύ των προσώπων για την διενέργεια δωρεάν έλεγχο κορονοϊού θα διενεργείται τυχαία, «στη βάση της αρχής της τυχαιοποιημένης επιδημιολογικής παρατηρήσεις, λαμβάνοντας υπόψη την διαθεσιμότητα των πλησιέστερων Κέντρων Υγείας, Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) και των υγειονομικών μονάδων των ενόπλων δυνάμεων.

Επιπλέον, τονίζεται ότι η καταχώρηση από τα φυσικά πρόσωπα των στοιχείων τους στην εν λόγω βάση δεδομένων και υποβολή τους σε τεστ κορονοϊού έχουν προαιρετικό χαρακτήρα.

Μάλιστα, «ύστερα από την διενέργεια των σχετικών ελέγχων το σύνολο των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, διαγράφεται οριστικά από την προσωρινή βάση δεδομένων».

Τα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού διεξάγονται από τις ΚΟΜΥ, από επιλεγμένα Κέντρα Υγείας ανά την επικράτεια και από τις υγειονομικές μονάδες των ενόπλων δυνάμεων.

«Το σύνολο των αποτελεσμάτων τους καταχωρίζονται στο Εθνικό Μητρώο. Ο ΕΟΔΥ επεξεργάζεται μεταξύ άλλων ποιοτικά και ποσοτικά, πλήρως ανωνυμοποιημένα στατιστικά δεδομένα. Το σύνολο των αποτελεσμάτων των τεστ κορονοϊού, τα οποία διενεργούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, τυγχάνουν επεξεργασίας από τον ΕΟΔΥ μόνο ως πλήρως ανωνυμοποιημένα στατιστικά δεδομένα, από τα οποία δεν μπορεί να προκύψει άμεση ή έμμεση ταυτοποίηση των ενδιαφερομένων υποκειμένων υποκειμένων και συνεκτιμώνται για την αξιολόγηση της επιδημιολογικής καταστάσεις της χώρας, την λήψη απόφασης περί διενέργειας επιπρόσθετων ελέγχων ανά περιφερειακή ενότητα και την εν γένει διενέργεια στατιστικών και επιστημονικών μελετών σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας και την αντιμετώπιση της».

Στο τρίτο άρθρο ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στο ΕΔΥΤΕ, που θα αναλάβει να εκτελέσει την επεξεργασία των δεδομένων και ο οποίος θα συνάψει μνημόνιο συνεργασίας με τον ΕΟΔΥ. Με το τέταρτο άρθρο διευκρινίζονται ζητήματα που αφορούν στην επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την προστασία αυτών.

Οικογενειακοί γιατροί, ΤΟΜΥ, ΕΚΑΒ και επίταξη αεροσκαφών

Ενδεικτικά ακόμα να αναφέρουμε πως το άρθρο 12 προβλέπει την παράταση των συμβάσεων των Οικογενειακών Ιατρών, προσδιορίζοντας την αμοιβή τους στις 2.000 ευρώ, ενώ το άρθρο 16 προβλέπει τη δυνατότητα μετακίνησης προσωπικού των ΤΟΜΥ. Το άρθρο 25 σχετίζεται με τις δωρεές του ΙΣΝ και προβλέπει, μεταξύ άλλων, την επίταξη ιδιωτικού αεροσκάφους (από σχετικό κατάλογο που δημιουργείται) για τη μεταφορά ασθενών. Λεπτομέρειες θα ρυθμιστούν με ΚΥΑ των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών.

Το άρθρο 34 αφορά στη ρύθμιση θεμάτων δαπανών υπαλλήλων της ΑΕΜΥ, ενώ το άρθρο 41 που αφορά ρυθμίσεις θεμάτων ΕΚΑΒ, προβλέπει τη δημιουργία Κέντρων Επιχειρήσεων Υγείας στα Παραρτήματα του ΕΚΑΒ.

Μεταφορά ημερών άδειας και υπέρβαση 48ωρου ιατρών

Το άρθρο 43 παρατείνει τη θητεία των οργάνων της διοίκησης τη Ένωσης Νοσηλευτών-Νοσηλευτριών Ελλάδας (ΕΝΕ) έως τις εκλογές του φορέα τον Ιούνιο του 2021, ενώ με το άρθρο 46 δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς του υπολοίπου ημερών κανονικής άδειας προσωπικού της Κεντρικής Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας αλλά και των εποπτευόμενων φορέων, στο επόμενο έτος.

Ακόμη προβλέπεται η παράταση της δυνατότητας υπέρβασης του 48ωρου για τους ιατρούς του ΕΣΥ έως και τις 30 Νοεμβρίου 2022.

ΕΟΠΥΥ και Μονάδες Ψυχικής Υγείας

Το άρθρο 47 αφορά σε θέματα που σχετίζονται με τον ΕΟΠΥΥ και ειδικότερα προβλέπει τη σύσταση 4 θέσεων ειδικών συμβούλων και 1 δημοσιογράφου για την κάλυψη των αναγκών του Διοικητή.

Τα άρθρα 48 και 49 προβλέπουν την ένταξη των Μονάδων Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας που μπορούν να λειτουργούν ως ΝΠΙΔ, ενώ ρυθμίζονται και θέματα που αφορούν στα Κέντρα Εξειδικευμένης Περίθαλψης.

Τελευταία τροποποίηση στις 18/12/2020 - 18:16
  • ΤΕΣΤ
  • ΕΟΔΥ
  • ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κομισιόν: Αύξησε την παραγγελία της για ακόμα 80 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Moderna
Κομισιόν: Αύξησε την παραγγελία της για ακόμα 80 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Moderna 18 Δεκεμβρίου 2020
Ο χάρτης του κορονοϊού: Σε αυστηρό lockdown και η Κοζάνη, πρώτες σε κρούσματα Αττική και Θεσσαλονίκη 18 Δεκεμβρίου 2020
Ο χάρτης του κορονοϊού: Σε αυστηρό lockdown και η Κοζάνη, πρώτες σε κρούσματα Αττική και Θεσσαλονίκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΟΔΥ: Πέντε νέοι θάνατοι από COVID-19 και γρίπη - Μειωμένη η θετικότητα στον RSV
Υγεία
19/03/2026 - 19:47

ΕΟΔΥ: Πέντε νέοι θάνατοι από COVID-19 και γρίπη - Μειωμένη η θετικότητα στον RSV

Συστάσεις του ΕΟΔΥ για ταξιδιώτες προς την Ινδία - Προσοχή σε συγκεκριμένο αντιλυσσικό εμβόλιο
Υγεία
19/03/2026 - 07:21

Συστάσεις του ΕΟΔΥ για ταξιδιώτες προς την Ινδία - Προσοχή σε συγκεκριμένο αντιλυσσικό εμβόλιο

Στοχευμένες δράσεις του ΕΟΔΥ σε καταυλισμούς Ρομά - Εμβολιάστηκαν περισσότερα από 480 παιδιά!
Υγεία
17/03/2026 - 22:11

Στοχευμένες δράσεις του ΕΟΔΥ σε καταυλισμούς Ρομά - Εμβολιάστηκαν περισσότερα από 480 παιδιά!

ΕΟΔΥ: Ο εμβολιασμός παραμένει κρίσιμος παράγοντας για την αντιμετώπιση της ιλαράς στην Ευρώπη
Υγεία
16/03/2026 - 21:44

ΕΟΔΥ: Ο εμβολιασμός παραμένει κρίσιμος παράγοντας για την αντιμετώπιση της ιλαράς στην Ευρώπη

ΕΟΔΥ: Η ιλαρά συνεχίζει να προκαλεί σοβαρές επιπλοκές και θανάτους - Κρίσιμος ο εμβολιασμός
Υγεία
13/03/2026 - 13:00

ΕΟΔΥ: Η ιλαρά συνεχίζει να προκαλεί σοβαρές επιπλοκές και θανάτους - Κρίσιμος ο εμβολιασμός

Ημερίδα του ΕΟΔΥ για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του μηχανισμού επιδημιολογικής επιτήρησης
Πολιτική Υγείας
12/03/2026 - 20:18

Ημερίδα του ΕΟΔΥ για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του μηχανισμού επιδημιολογικής επιτήρησης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στις κάλπες 5.500 οδοντίατροι της Αττικής στις 29 και 30 Μαρτίου
Επικαιρότητα
25/03/2026 - 00:09
Καρκίνος του μαστού: Τα αποτελέσματα της μελέτης WISDOM για μια πιο εξατομικευμένη πρόληψη
Υγεία
24/03/2026 - 21:42
Συντονιστικό ΠΦΥ: «Δεν υφίσταται διαθέσιμο υπόλοιπο για την αποπληρωμή του clawback του 2023»
Πολιτική Υγείας
24/03/2026 - 21:17
Ο Γκουτέρες καταδίκασε την επίθεση σε νοσοκομείο στο Νταρφούρ του Σουδάν
Επικαιρότητα
24/03/2026 - 20:49
Προειδοποιήσεις ειδικών για την ανεξέλεγκτη λήψη βιταμινών D και B12 - Γιατί είναι επικίνδυνη
Υγεία
24/03/2026 - 20:24
Υβριδική ημερίδα από το σωματείο MDA Ελλάς για τους ασθενείς με ALS
Patient Talk
24/03/2026 - 19:52
Θεμιστοκλέους: «Τις επόμενες μέρες η προκήρυξη για 850 θέσεις ιατρών σε όλη τη χώρα»
Πολιτική Υγείας
24/03/2026 - 19:29
Κομισιόν: Μείωση κατά 22% των θανάτων από τροχαία στην Ελλάδα το 2025
Επικαιρότητα
24/03/2026 - 18:52
Κονδύλι 12.299 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για νέες ενεργειακές αναβαθμίσεις δύο νοσοκομείων στην Περιφέρεια
Επικαιρότητα
24/03/2026 - 18:18
Γεωργιάδης: «Έχουν εξυπηρετηθεί 294.648 δικαιούχοι του προγράμματος διανομής κατ' οίκον των ΦΥΚ»
Πολιτική Υγείας
24/03/2026 - 17:43
Τρία νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο – Τα μέτρα που εφαρμόζονται στις μολυσμένες εκμεταλλεύσεις
Επικαιρότητα
24/03/2026 - 17:11
Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Η διατροφική αξία του πατροπαράδοτου πιάτου της 25ης Μαρτίου
Διατροφή
24/03/2026 - 16:27
Λεύκανση δοντιών: Νέα σκόνη υπόσχεται άμεσα αποτελέσματα προστατεύοντας το σμάλτο
Υγεία
24/03/2026 - 16:02
Το Metropolitan Hospital στην καρδιά της ιατρικής καινοτομίας
Υπηρεσίες Υγείας
24/03/2026 - 15:38
Γιατί οι άνδρες πρέπει να σκουπίζονται μετά την ούρηση
Υγεία
24/03/2026 - 15:12
Σύμπραξη ΕΣΑΕ-AstraZeneca για τη διάδοση του Ελληνικού Χάρτη Σπανίων Παθήσεων
Patient Talk
24/03/2026 - 14:47
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Οι τρεις παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο θανάτου
Υγεία
24/03/2026 - 14:00
Εντυπωσιακή μείωση του κινδύνου άνοιας σε μεσήλικες που καταναλώνουν περισσότερο κρέας
Διατροφή
24/03/2026 - 13:00
Έρευνα στις ΗΠΑ εντόπισε μόλυβδο σε παιδικά ρούχα από αλυσίδες low cost ρούχων - Οι κίνδυνοι
Υγεία
24/03/2026 - 12:00
Kατάσχεση 3,5 τόνων ακατάλληλων κρεάτων στον Πειραιά- Προορίζονταν και για νοσοκομεία
Επικαιρότητα
24/03/2026 - 11:19
Και έσονται οι δύο εις μικροβίωμα ένα! Γιατί τα ζευγάρια έχουν κοινά εντερικά βακτήρια κατά 30%
Υγεία
24/03/2026 - 11:00
Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Σύνδεση με προβλήματα γονιμότητας και ανάπτυξης του εμβρύου
Διατροφή
24/03/2026 - 10:00
Οι πολύ μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής
Υγεία
24/03/2026 - 09:00
ΚΕΤΕΚΝΥ: Μνημόνιο συνεργασίας με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και εκπαιδευτικό σεμινάριο για τα DRG
Digital Health
24/03/2026 - 07:26
2ο Οδοντιατρικό Forum: Πρόληψη, ενημέρωση και πολιτικές υγείας απέναντι στην υπερκατανάλωση ζάχαρης
Health Talk
24/03/2026 - 03:41
«Run to Stop Alzheimer»: Αγώνας δρόμου για την πρόληψη της άνοιας στη Θεσσαλονίκη
Patient Talk
24/03/2026 - 00:04
ΕΙΝΑΠ: Απλήρωτοι για τις εφημερίες Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου οι νοσοκομειακοί γιατροί
Επικαιρότητα
23/03/2026 - 23:23
ΠΟΕΡΓΙ: «Διαχρονικό πρόβλημα της ΠΦΥ το σύστημα συνταγογράφησης»
Pharma Policy
23/03/2026 - 22:46
Νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού σε δύο κτηνοτροφικές μονάδες, στη Λέσβο
Επικαιρότητα
23/03/2026 - 22:09
Εργαζόμενες στο ΑΧΕΠΑ παρουσίασαν μουσικοχορευτικό δρώμενο βασισμένο σε βιωματικά κείμενά τους
Επικαιρότητα
23/03/2026 - 21:18

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένα στα πέντε κρούσματα φυματίωσης στην Ευρώπη δεν εντοπίζεται - Η χαμένη ευκαιρία θεραπείας
Πολιτική Υγείας
23/03/2026 - 12:00
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Ο πρώτος στην Ελλάδα με δύο νοσοκομεία διαπιστευμένα από την JCI
Υπηρεσίες Υγείας
23/03/2026 - 12:08
Αγαπηδάκη για ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων: Νέα δωρεάν προγράμματα και κέντρο για τις νευροεπιστήμες στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
23/03/2026 - 12:56
Γιατί το ξέσπασμα της μηνιγγίτιδας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ προετοιμαζόταν εδώ και χρόνια
Πολιτική Υγείας
23/03/2026 - 16:17
Θεμιστοκλέους στο Action 24: «Το MyHealthApp συμβάλλει σημαντικά στη διευκόλυνση των πολιτών»
Πολιτική Υγείας
23/03/2026 - 15:58
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo