ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αίτημα για να υποβληθούν σε δωρεάν τεστ κορονοϊού από τον ΕΟΔΥ θα μπορούν να υποβάλλουν οι πολίτες (Σχέδιο Νόμου)

Πολιτική Υγείας
Eurokinissi
Κατεπείγον σχέδιο νόμου κατέθεσε το Υπουργείο Υγείας. Μεταξύ των διατάξεων ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να αιτηθούν να υποβληθούν σε δωρεάν τεστ κορονοϊού από τον ΕΟΔΥ. Άλλες ρυθμίσεις αφορούν στους οικογενειακούς γιατρούς, τον ΕΟΠΥΥ, του εργαζόμενους στο ΕΣΥ και στις ΤΟΜΥ, τις ΜΗΝ και δομές Ψυχικής Υγείας.
Παρασκευή, 18/12/2020 - 16:18
— Photo: Eurokinissi
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Συνολικά 50 άρθρα με τα οποία ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στο Υπουργείο Υγείας, περιλαμβάνει το κατεπείγον σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή και το οποίο επεξεργάζονται οι αρμόδιες Επιτροπές. Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των άρθρων αφορά στην παράταση διατάξεων, καθοριστικών για την διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, όπως οι μετατροπές κλινών, η εξυπηρέτηση ανασφάλιστων και άπορων νεφροπαθών από συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ φορείς κλπ, το σχέδιο νόμου εισάγει και κάποιες νέες ρυθμίσεις.

Ειδικότερα, τα άρθρα 2, 3 και 4 του νομοσχεδίου φαίνεται πως παρέχουν τη δυνατότητα στον ΕΟΔΥ να πραγματοποιεί δωρεάν τεστ κορονοϊού σε πολίτες, που θα έχουν δηλώσει σχετική πρόθεση. Παράλληλα, βέβαια, ξεκαθαρίζεται εκ νέου πως σημαντικό συστατικό στο έργο επιδημιολογικής επιτήρησης της πανδημίας από τον ΕΟΔΥ είναι και η επεξεργασία του συνόλου των διαθέσιμων δεδομένων. «ΕΟΔΥ για την επίτευξη των σκοπών του μεταξύ των οποίων είναι και η επιδημιολογική επιτήρηση, επεξεργάζεται το σύνολο των διαθέσιμων δεδομένων, που είναι απαραίτητα για την εκπλήρωση του σκοπού αυτού», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Αν και η διάταξη δεν δίνει πολλές πληροφορίες αναφέρεται πως ο φορέας που θα συνδράμει τον ΕΟΔΥ στη διαχείριση και επεξεργασία των δεδομένων είναι το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ), ενώ σαφής γίνεται και ο ρόλος των ενόπλων δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι διατάξεις, ο ΕΟΔΥ θα καθορίζει ημερησίως συγκεκριμένο αριθμό φυσικών προσώπων που θα μπορούν να υποβάλλονται σε δωρεάν έλεγχο ανίχνευσης του κορονοϊού.

«Τα φυσικά πρόσωπα, που επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή για να υποβληθούν σε έλεγχο ανίχνευσης κορονοϊού, θα καταχωρούν σε προσωρινή βάση δεδομένων τα ακόλουθα στοιχεία: ονοματεπώνυμο, ηλικία, επιλογή από προκαθορισμένο κατάλογο επαγγελματικής ομάδας, κρίσιμης για την διαχείριση της πανδημίας, κινητό τηλέφωνο επικοινωνίας και ταχυδρομικό κώδικα τόπου διαμονής».

Υπογραμμίζεται πως η επιλογή μεταξύ των προσώπων για την διενέργεια δωρεάν έλεγχο κορονοϊού θα διενεργείται τυχαία, «στη βάση της αρχής της τυχαιοποιημένης επιδημιολογικής παρατηρήσεις, λαμβάνοντας υπόψη την διαθεσιμότητα των πλησιέστερων Κέντρων Υγείας, Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) και των υγειονομικών μονάδων των ενόπλων δυνάμεων.

Επιπλέον, τονίζεται ότι η καταχώρηση από τα φυσικά πρόσωπα των στοιχείων τους στην εν λόγω βάση δεδομένων και υποβολή τους σε τεστ κορονοϊού έχουν προαιρετικό χαρακτήρα.

Μάλιστα, «ύστερα από την διενέργεια των σχετικών ελέγχων το σύνολο των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, διαγράφεται οριστικά από την προσωρινή βάση δεδομένων».

Τα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού διεξάγονται από τις ΚΟΜΥ, από επιλεγμένα Κέντρα Υγείας ανά την επικράτεια και από τις υγειονομικές μονάδες των ενόπλων δυνάμεων.

«Το σύνολο των αποτελεσμάτων τους καταχωρίζονται στο Εθνικό Μητρώο. Ο ΕΟΔΥ επεξεργάζεται μεταξύ άλλων ποιοτικά και ποσοτικά, πλήρως ανωνυμοποιημένα στατιστικά δεδομένα. Το σύνολο των αποτελεσμάτων των τεστ κορονοϊού, τα οποία διενεργούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, τυγχάνουν επεξεργασίας από τον ΕΟΔΥ μόνο ως πλήρως ανωνυμοποιημένα στατιστικά δεδομένα, από τα οποία δεν μπορεί να προκύψει άμεση ή έμμεση ταυτοποίηση των ενδιαφερομένων υποκειμένων υποκειμένων και συνεκτιμώνται για την αξιολόγηση της επιδημιολογικής καταστάσεις της χώρας, την λήψη απόφασης περί διενέργειας επιπρόσθετων ελέγχων ανά περιφερειακή ενότητα και την εν γένει διενέργεια στατιστικών και επιστημονικών μελετών σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας και την αντιμετώπιση της».

Στο τρίτο άρθρο ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στο ΕΔΥΤΕ, που θα αναλάβει να εκτελέσει την επεξεργασία των δεδομένων και ο οποίος θα συνάψει μνημόνιο συνεργασίας με τον ΕΟΔΥ. Με το τέταρτο άρθρο διευκρινίζονται ζητήματα που αφορούν στην επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την προστασία αυτών.

Οικογενειακοί γιατροί, ΤΟΜΥ, ΕΚΑΒ και επίταξη αεροσκαφών

Ενδεικτικά ακόμα να αναφέρουμε πως το άρθρο 12 προβλέπει την παράταση των συμβάσεων των Οικογενειακών Ιατρών, προσδιορίζοντας την αμοιβή τους στις 2.000 ευρώ, ενώ το άρθρο 16 προβλέπει τη δυνατότητα μετακίνησης προσωπικού των ΤΟΜΥ. Το άρθρο 25 σχετίζεται με τις δωρεές του ΙΣΝ και προβλέπει, μεταξύ άλλων, την επίταξη ιδιωτικού αεροσκάφους (από σχετικό κατάλογο που δημιουργείται) για τη μεταφορά ασθενών. Λεπτομέρειες θα ρυθμιστούν με ΚΥΑ των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών.

Το άρθρο 34 αφορά στη ρύθμιση θεμάτων δαπανών υπαλλήλων της ΑΕΜΥ, ενώ το άρθρο 41 που αφορά ρυθμίσεις θεμάτων ΕΚΑΒ, προβλέπει τη δημιουργία Κέντρων Επιχειρήσεων Υγείας στα Παραρτήματα του ΕΚΑΒ.

Μεταφορά ημερών άδειας και υπέρβαση 48ωρου ιατρών

Το άρθρο 43 παρατείνει τη θητεία των οργάνων της διοίκησης τη Ένωσης Νοσηλευτών-Νοσηλευτριών Ελλάδας (ΕΝΕ) έως τις εκλογές του φορέα τον Ιούνιο του 2021, ενώ με το άρθρο 46 δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς του υπολοίπου ημερών κανονικής άδειας προσωπικού της Κεντρικής Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας αλλά και των εποπτευόμενων φορέων, στο επόμενο έτος.

Ακόμη προβλέπεται η παράταση της δυνατότητας υπέρβασης του 48ωρου για τους ιατρούς του ΕΣΥ έως και τις 30 Νοεμβρίου 2022.

ΕΟΠΥΥ και Μονάδες Ψυχικής Υγείας

Το άρθρο 47 αφορά σε θέματα που σχετίζονται με τον ΕΟΠΥΥ και ειδικότερα προβλέπει τη σύσταση 4 θέσεων ειδικών συμβούλων και 1 δημοσιογράφου για την κάλυψη των αναγκών του Διοικητή.

Τα άρθρα 48 και 49 προβλέπουν την ένταξη των Μονάδων Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας που μπορούν να λειτουργούν ως ΝΠΙΔ, ενώ ρυθμίζονται και θέματα που αφορούν στα Κέντρα Εξειδικευμένης Περίθαλψης.

Τελευταία τροποποίηση στις 18/12/2020 - 18:16
  • ΤΕΣΤ
  • ΕΟΔΥ
  • ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κομισιόν: Αύξησε την παραγγελία της για ακόμα 80 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Moderna
Κομισιόν: Αύξησε την παραγγελία της για ακόμα 80 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Moderna 18 Δεκεμβρίου 2020
Ο χάρτης του κορονοϊού: Σε αυστηρό lockdown και η Κοζάνη, πρώτες σε κρούσματα Αττική και Θεσσαλονίκη 18 Δεκεμβρίου 2020
Ο χάρτης του κορονοϊού: Σε αυστηρό lockdown και η Κοζάνη, πρώτες σε κρούσματα Αττική και Θεσσαλονίκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιός του Δυτικού Νείλου: Η φετινή περίοδος από τις πιο δύσκολες - 12 άμεσα μέτρα πρόληψης
Πολιτική Υγείας
17/08/2026 - 08:05

Ιός του Δυτικού Νείλου: Η φετινή περίοδος από τις πιο δύσκολες - 12 άμεσα μέτρα πρόληψης

Νόσος των Λεγεωνάριων: Διαχρονική απειλή για τη δημόσια υγεία – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Υγεία
13/08/2026 - 16:01

Νόσος των Λεγεωνάριων: Διαχρονική απειλή για τη δημόσια υγεία – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

ΕΟΔΥ: 45 νέα κρούσματα λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου και 9 θάνατοι
Υγεία
13/08/2026 - 10:19

ΕΟΔΥ: 45 νέα κρούσματα λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου και 9 θάνατοι

Βασιλακόπουλος για ιό Δυτικού Νείλου: Στο «κόκκινο» η Αττική – Τι πρέπει να προσέχουν οι παραθεριστές
Υγεία
07/08/2026 - 11:57

Βασιλακόπουλος για ιό Δυτικού Νείλου: Στο «κόκκινο» η Αττική – Τι πρέπει να προσέχουν οι παραθεριστές

ΕΟΔΥ: Σε ύφεση κορονοϊός, γρίπη και RSV με μόλις επτά νέες εισαγωγές για κάθε ιό
Υγεία
06/08/2026 - 21:22

ΕΟΔΥ: Σε ύφεση κορονοϊός, γρίπη και RSV με μόλις επτά νέες εισαγωγές για κάθε ιό

Ηπατίτιδα Β: Ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας που μπορεί να εξαλειφθεί
Υγεία
04/08/2026 - 07:58

Ηπατίτιδα Β: Ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας που μπορεί να εξαλειφθεί

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αποκαλυπτικό ηχητικό: Υπερβολική δόση «σκότωσε» την Hayden Panettiere!
Επικαιρότητα
17/08/2026 - 19:57
Ιός Δυτικού Νείλου: Έξαρση κρουσμάτων στην Αττική - Στα νότια προάστια τα πιο βαριά περιστατικά
Υγεία
17/08/2026 - 19:13
Ο Δημήτρης Σταρόβας αποκαλύπτει πως ανέβηκε στην Χοζοβιώτισσα μετά την περιπέτεια με την υγεία του
Επικαιρότητα
17/08/2026 - 18:41
11 εύκολοι τρόποι για να πίνετε περισσότερο νερό μέσα στη μέρα
Διατροφή
17/08/2026 - 17:57
Κλιματική αλλαγή και καύσωνες: Οι επιστήμονες προβληματίζονται από τη συχνότητά τους
Επικαιρότητα
17/08/2026 - 17:02
Γίνεται σχέση χωρίς σεξουαλική επαφή; - Η απάντηση δεν είναι ίδια για όλα τα ζευγάρια
Ψυχική Υγεία
17/08/2026 - 16:18
Τι κρύβουν οι πάνες των μωρών; Νόμος στην Καλιφόρνια επιβάλλει τη δημοσίευση των υλικών τους
Πολιτική Υγείας
17/08/2026 - 15:30
"Πρόσωπο φερριτίνης": Τι είναι αυτός ο νέος όρος των social media και γιατί μπορεί να σάς αφορά
Υγεία
17/08/2026 - 14:30
Νέα πειραματική εξέταση αίματος εντοπίζει προκαρκινικές αλλοιώσεις του παχέος εντέρου
Υγεία
17/08/2026 - 13:30
Κοριοί: Γιατί αυξάνονται το καλοκαίρι και τι πρέπει να κάνουμε αν εμφανιστούν στο σπίτι
Υγεία
17/08/2026 - 12:29
Ιός Δυτικού Νείλου: Κρούσμα και στην Ολλανδία
Υγεία
17/08/2026 - 12:20
Πώς να γυρίσετε από τις διακοπές πραγματικά ανανεωμένοι – 4 προτάσεις των ειδικών
Ψυχική Υγεία
17/08/2026 - 11:30
Πέθανε αιφνίδια στα 36 της η ηθοποιός Hayden Panettiere
Επικαιρότητα
17/08/2026 - 10:30
Έμπολα : Η φονικότερη επιδημία στην ιστορία της ΛΔ του Κονγκό – Πάνω από 2.300 νεκροί
Υγεία
17/08/2026 - 09:30
Πυρκαγιά στη Σαλαμίνα: Τα νεότερα για την κατάσταση των εγκαυματιών
Επικαιρότητα
17/08/2026 - 08:13
Ιός του Δυτικού Νείλου: Η φετινή περίοδος από τις πιο δύσκολες - 12 άμεσα μέτρα πρόληψης
Πολιτική Υγείας
17/08/2026 - 08:05
Οκτώ τραυματίες, οι δύο ανήλικα παιδιά, σε τροχαίο με τρία ΙΧ και μια νταλίκα στο Άκτιο
Επικαιρότητα
14/08/2026 - 16:37
Πρόωρη εκσπερμάτιση και καλοκαίρι: Γιατί συμβαίνει και πως θα την αποφύγετε
Health Talk
14/08/2026 - 16:24
Οκτώ στους δέκα ενήλικες ελέγχουν συστηματικά την υγεία τους από το σπίτι
Υγεία
14/08/2026 - 15:53
Ρόμπι Γουίλιαμς: «Έχω και λίγο αυτισμό και πραγματικά το αγαπώ...»
Επικαιρότητα
14/08/2026 - 15:08
ΠΟΥ: Αυξήθηκαν και το 2026 οι επιθέσεις σε δομές υγείας και υγειονομικούς σε Γάζα και Ουκρανία
Επικαιρότητα
14/08/2026 - 14:23
Ο ΕΕΣ στην πρώτη γραμμή της φωτιάς στη Σίβηρη της Χαλκιδικής
Επικαιρότητα
14/08/2026 - 13:08
Η «ερωτική βαλίτσα» κάθε ζευγαριού που πάει διακοπές - Μικρά αντικείμενα που μπορούν να ανανεώσουν μια σχέση
Ψυχική Υγεία
14/08/2026 - 12:42
Οι ακραίες θερμοκρασίες δυσχεραίνουν τις συνθήκες εργασίας - Η περίπτωση της Βρετανίας
Υγεία
14/08/2026 - 11:48
ΕΟΠΥΥ: Χωρίς οικονομική συμμετοχή η περίθαλψη των εγκαυματιών
Πολιτική Υγείας
14/08/2026 - 10:58
Γεωργιάδης: Υποχρεωτική η ηλεκτρονική καταχώρηση διαγνωστικών εξετάσεων από την 1η Σεπτεμβρίου
Πολιτική Υγείας
14/08/2026 - 10:17
ΕΚΑΒ: Σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την πυρκαγιά στη Χαλκιδική
Επικαιρότητα
13/08/2026 - 18:02
Το αίσθημα της αδικίας και η συσχέτισή του με τις θεωρίες συνομωσίας
Ψυχική Υγεία
13/08/2026 - 17:46
Βουλωμένα αυτιά από τις καλοκαιρινές βουτιές: Πως συμβαίνει και ποια η αντιμετώπιση
Υγεία
13/08/2026 - 16:39
Νόσος των Λεγεωνάριων: Διαχρονική απειλή για τη δημόσια υγεία – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Υγεία
13/08/2026 - 16:01

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιός του Δυτικού Νείλου: Η φετινή περίοδος από τις πιο δύσκολες - 12 άμεσα μέτρα πρόληψης
Πολιτική Υγείας
17/08/2026 - 08:05
Πέθανε αιφνίδια στα 36 της η ηθοποιός Hayden Panettiere
Επικαιρότητα
17/08/2026 - 10:30
Τι κρύβουν οι πάνες των μωρών; Νόμος στην Καλιφόρνια επιβάλλει τη δημοσίευση των υλικών τους
Πολιτική Υγείας
17/08/2026 - 15:30
Κοριοί: Γιατί αυξάνονται το καλοκαίρι και τι πρέπει να κάνουμε αν εμφανιστούν στο σπίτι
Υγεία
17/08/2026 - 12:29
Πυρκαγιά στη Σαλαμίνα: Τα νεότερα για την κατάσταση των εγκαυματιών
Επικαιρότητα
17/08/2026 - 08:13
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo