ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αίτημα για να υποβληθούν σε δωρεάν τεστ κορονοϊού από τον ΕΟΔΥ θα μπορούν να υποβάλλουν οι πολίτες (Σχέδιο Νόμου)

Πολιτική Υγείας
Eurokinissi
Κατεπείγον σχέδιο νόμου κατέθεσε το Υπουργείο Υγείας. Μεταξύ των διατάξεων ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να αιτηθούν να υποβληθούν σε δωρεάν τεστ κορονοϊού από τον ΕΟΔΥ. Άλλες ρυθμίσεις αφορούν στους οικογενειακούς γιατρούς, τον ΕΟΠΥΥ, του εργαζόμενους στο ΕΣΥ και στις ΤΟΜΥ, τις ΜΗΝ και δομές Ψυχικής Υγείας.
Παρασκευή, 18/12/2020 - 16:18
— Photo: Eurokinissi
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Συνολικά 50 άρθρα με τα οποία ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στο Υπουργείο Υγείας, περιλαμβάνει το κατεπείγον σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή και το οποίο επεξεργάζονται οι αρμόδιες Επιτροπές. Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των άρθρων αφορά στην παράταση διατάξεων, καθοριστικών για την διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, όπως οι μετατροπές κλινών, η εξυπηρέτηση ανασφάλιστων και άπορων νεφροπαθών από συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ φορείς κλπ, το σχέδιο νόμου εισάγει και κάποιες νέες ρυθμίσεις.

Ειδικότερα, τα άρθρα 2, 3 και 4 του νομοσχεδίου φαίνεται πως παρέχουν τη δυνατότητα στον ΕΟΔΥ να πραγματοποιεί δωρεάν τεστ κορονοϊού σε πολίτες, που θα έχουν δηλώσει σχετική πρόθεση. Παράλληλα, βέβαια, ξεκαθαρίζεται εκ νέου πως σημαντικό συστατικό στο έργο επιδημιολογικής επιτήρησης της πανδημίας από τον ΕΟΔΥ είναι και η επεξεργασία του συνόλου των διαθέσιμων δεδομένων. «ΕΟΔΥ για την επίτευξη των σκοπών του μεταξύ των οποίων είναι και η επιδημιολογική επιτήρηση, επεξεργάζεται το σύνολο των διαθέσιμων δεδομένων, που είναι απαραίτητα για την εκπλήρωση του σκοπού αυτού», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Αν και η διάταξη δεν δίνει πολλές πληροφορίες αναφέρεται πως ο φορέας που θα συνδράμει τον ΕΟΔΥ στη διαχείριση και επεξεργασία των δεδομένων είναι το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ), ενώ σαφής γίνεται και ο ρόλος των ενόπλων δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι διατάξεις, ο ΕΟΔΥ θα καθορίζει ημερησίως συγκεκριμένο αριθμό φυσικών προσώπων που θα μπορούν να υποβάλλονται σε δωρεάν έλεγχο ανίχνευσης του κορονοϊού.

«Τα φυσικά πρόσωπα, που επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή για να υποβληθούν σε έλεγχο ανίχνευσης κορονοϊού, θα καταχωρούν σε προσωρινή βάση δεδομένων τα ακόλουθα στοιχεία: ονοματεπώνυμο, ηλικία, επιλογή από προκαθορισμένο κατάλογο επαγγελματικής ομάδας, κρίσιμης για την διαχείριση της πανδημίας, κινητό τηλέφωνο επικοινωνίας και ταχυδρομικό κώδικα τόπου διαμονής».

Υπογραμμίζεται πως η επιλογή μεταξύ των προσώπων για την διενέργεια δωρεάν έλεγχο κορονοϊού θα διενεργείται τυχαία, «στη βάση της αρχής της τυχαιοποιημένης επιδημιολογικής παρατηρήσεις, λαμβάνοντας υπόψη την διαθεσιμότητα των πλησιέστερων Κέντρων Υγείας, Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) και των υγειονομικών μονάδων των ενόπλων δυνάμεων.

Επιπλέον, τονίζεται ότι η καταχώρηση από τα φυσικά πρόσωπα των στοιχείων τους στην εν λόγω βάση δεδομένων και υποβολή τους σε τεστ κορονοϊού έχουν προαιρετικό χαρακτήρα.

Μάλιστα, «ύστερα από την διενέργεια των σχετικών ελέγχων το σύνολο των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, διαγράφεται οριστικά από την προσωρινή βάση δεδομένων».

Τα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού διεξάγονται από τις ΚΟΜΥ, από επιλεγμένα Κέντρα Υγείας ανά την επικράτεια και από τις υγειονομικές μονάδες των ενόπλων δυνάμεων.

«Το σύνολο των αποτελεσμάτων τους καταχωρίζονται στο Εθνικό Μητρώο. Ο ΕΟΔΥ επεξεργάζεται μεταξύ άλλων ποιοτικά και ποσοτικά, πλήρως ανωνυμοποιημένα στατιστικά δεδομένα. Το σύνολο των αποτελεσμάτων των τεστ κορονοϊού, τα οποία διενεργούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, τυγχάνουν επεξεργασίας από τον ΕΟΔΥ μόνο ως πλήρως ανωνυμοποιημένα στατιστικά δεδομένα, από τα οποία δεν μπορεί να προκύψει άμεση ή έμμεση ταυτοποίηση των ενδιαφερομένων υποκειμένων υποκειμένων και συνεκτιμώνται για την αξιολόγηση της επιδημιολογικής καταστάσεις της χώρας, την λήψη απόφασης περί διενέργειας επιπρόσθετων ελέγχων ανά περιφερειακή ενότητα και την εν γένει διενέργεια στατιστικών και επιστημονικών μελετών σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας και την αντιμετώπιση της».

Στο τρίτο άρθρο ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στο ΕΔΥΤΕ, που θα αναλάβει να εκτελέσει την επεξεργασία των δεδομένων και ο οποίος θα συνάψει μνημόνιο συνεργασίας με τον ΕΟΔΥ. Με το τέταρτο άρθρο διευκρινίζονται ζητήματα που αφορούν στην επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την προστασία αυτών.

Οικογενειακοί γιατροί, ΤΟΜΥ, ΕΚΑΒ και επίταξη αεροσκαφών

Ενδεικτικά ακόμα να αναφέρουμε πως το άρθρο 12 προβλέπει την παράταση των συμβάσεων των Οικογενειακών Ιατρών, προσδιορίζοντας την αμοιβή τους στις 2.000 ευρώ, ενώ το άρθρο 16 προβλέπει τη δυνατότητα μετακίνησης προσωπικού των ΤΟΜΥ. Το άρθρο 25 σχετίζεται με τις δωρεές του ΙΣΝ και προβλέπει, μεταξύ άλλων, την επίταξη ιδιωτικού αεροσκάφους (από σχετικό κατάλογο που δημιουργείται) για τη μεταφορά ασθενών. Λεπτομέρειες θα ρυθμιστούν με ΚΥΑ των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών.

Το άρθρο 34 αφορά στη ρύθμιση θεμάτων δαπανών υπαλλήλων της ΑΕΜΥ, ενώ το άρθρο 41 που αφορά ρυθμίσεις θεμάτων ΕΚΑΒ, προβλέπει τη δημιουργία Κέντρων Επιχειρήσεων Υγείας στα Παραρτήματα του ΕΚΑΒ.

Μεταφορά ημερών άδειας και υπέρβαση 48ωρου ιατρών

Το άρθρο 43 παρατείνει τη θητεία των οργάνων της διοίκησης τη Ένωσης Νοσηλευτών-Νοσηλευτριών Ελλάδας (ΕΝΕ) έως τις εκλογές του φορέα τον Ιούνιο του 2021, ενώ με το άρθρο 46 δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς του υπολοίπου ημερών κανονικής άδειας προσωπικού της Κεντρικής Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας αλλά και των εποπτευόμενων φορέων, στο επόμενο έτος.

Ακόμη προβλέπεται η παράταση της δυνατότητας υπέρβασης του 48ωρου για τους ιατρούς του ΕΣΥ έως και τις 30 Νοεμβρίου 2022.

ΕΟΠΥΥ και Μονάδες Ψυχικής Υγείας

Το άρθρο 47 αφορά σε θέματα που σχετίζονται με τον ΕΟΠΥΥ και ειδικότερα προβλέπει τη σύσταση 4 θέσεων ειδικών συμβούλων και 1 δημοσιογράφου για την κάλυψη των αναγκών του Διοικητή.

Τα άρθρα 48 και 49 προβλέπουν την ένταξη των Μονάδων Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας που μπορούν να λειτουργούν ως ΝΠΙΔ, ενώ ρυθμίζονται και θέματα που αφορούν στα Κέντρα Εξειδικευμένης Περίθαλψης.

Τελευταία τροποποίηση στις 18/12/2020 - 18:16
  • ΤΕΣΤ
  • ΕΟΔΥ
  • ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κομισιόν: Αύξησε την παραγγελία της για ακόμα 80 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Moderna
Κομισιόν: Αύξησε την παραγγελία της για ακόμα 80 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Moderna 18 Δεκεμβρίου 2020
Ο χάρτης του κορονοϊού: Σε αυστηρό lockdown και η Κοζάνη, πρώτες σε κρούσματα Αττική και Θεσσαλονίκη 18 Δεκεμβρίου 2020
Ο χάρτης του κορονοϊού: Σε αυστηρό lockdown και η Κοζάνη, πρώτες σε κρούσματα Αττική και Θεσσαλονίκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιός Δυτικού Νείλου: Τα πρώτα rapid test από τον Δήμο Βάρης- Βούλας-Βουλιαγμένης
Πολιτική Υγείας
17/09/2026 - 13:25

Ιός Δυτικού Νείλου: Τα πρώτα rapid test από τον Δήμο Βάρης- Βούλας-Βουλιαγμένης

Ιός του Δυτικού Νείλου: 34 νέα κρούσματα – 6 νέοι θάνατοι
Υγεία
10/09/2026 - 11:17

Ιός του Δυτικού Νείλου: 34 νέα κρούσματα – 6 νέοι θάνατοι

Βασιλακόπουλος για ιό του Δυτικού Νείλου: Καμία ανησυχία για τα παιδιά που πάνε στο σχολείο
Υγεία
08/09/2026 - 11:45

Βασιλακόπουλος για ιό του Δυτικού Νείλου: Καμία ανησυχία για τα παιδιά που πάνε στο σχολείο

Ιός Δυτικού Νείλου: 24 νεκροί και 290 κρούσματα στην Ελλάδα – 58 νέα περιστατικά σε μία εβδομάδα
Υγεία
03/09/2026 - 09:00

Ιός Δυτικού Νείλου: 24 νεκροί και 290 κρούσματα στην Ελλάδα – 58 νέα περιστατικά σε μία εβδομάδα

Ιός Δυτικού Νείλου: Δύο τα κρούσματα που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Ηρακλείου
Επικαιρότητα
01/09/2026 - 12:45

Ιός Δυτικού Νείλου: Δύο τα κρούσματα που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Ηρακλείου

Ιός Δυτικού Νείλου: Εκτόξευση κρουσμάτων – Μεταξύ των νοσούντων και 13χρονο παιδί
Υγεία
27/08/2026 - 10:10

Ιός Δυτικού Νείλου: Εκτόξευση κρουσμάτων – Μεταξύ των νοσούντων και 13χρονο παιδί

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επίσκεψη ευρωβουλευτών της επιτροπής SANT στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
30/09/2026 - 00:12
Πουλής: «Αποτελεσματικά τα νέα ψηφιακά εργαλεία για τους ελέγχους στον χώρο της Υγείας»
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 23:34
ΕΚΕ: Μεγάλη πανελλήνια έρευνα για τη γνώση των πολιτών σχετικά με τα καρδιαγγειακά νοσήματα
Υγεία
29/09/2026 - 22:48
Μέτωπο ΠΙΣ-ΟΕΝΓΕ: Σφοδρή επίθεση σε Γεωργιάδη, Παγώνη και Πατούλη
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 22:24
Γιατί είναι απαραίτητος ο ετήσιος έλεγχος της όρασης μετά την ηλικία των 60
Health Talk
29/09/2026 - 22:02
Novartis Hellas: Άνω των 4,3 δισ. ευρώ ετησίως το αποτύπωμα των καρδιαγγειακών νοσημάτων στην Ελλάδα
Pharma News
29/09/2026 - 21:41
Δέκα μέρες «Medwatch»: Υπό έλεγχο 12.137 δομές και 37.216 καταχωρήσεις - Τα «κόκκινα» που εντοπίστηκαν
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 20:57
Ο ΙΣΑ ζητεί από τον ΕΟΠΥΥ την άμεση αναστολή είσπραξης του clawback για το 2024 και το 2025
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 20:34
Η φορολόγηση της νοσηλείας στις ιδιωτικές κλινικές - Πως φτάσαμε από την απαλλαγή στο 24%
Υπηρεσίες Υγείας
29/09/2026 - 20:17
Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Το πρόγραμμα των κοινών δράσεων ΕΝΑΣΕΛ και ΠΕΦ για την πρόληψη
Patient Talk
29/09/2026 - 19:44
ΠΟΥ: Αύξηση κατά 30% των θανάτων από χολέρα το 2025 - Ανησυχία για το πραγματικό φορτίο της νόσου
Υγεία
29/09/2026 - 19:19
Κέντρο πρόληψης ζωονόσων δημιουργείται στην Ορεστιάδα με χρηματοδότηση 300.000 ευρώ
Επικαιρότητα
29/09/2026 - 19:02
Παραδόθηκαν προς χρήση 24 νέες βιβλιοθήκες στους χώρους αναμονής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία»
Επικαιρότητα
29/09/2026 - 18:37
Οκτώ προτάσεις της ΠΟΜΕΠ για ενίσχυση των ελέγχων σε ιδιωτικούς παρόχους υγείας που απευθύνονται σε παιδιά
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 18:21
Πατούλης: «Ορθή θεσμικά η παραπομπή των εις βάρος μου καταγγελιών στην ΕΑΔ»
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 18:04
Θάνατος Μαζωνάκη: Κατέθεσε η νοσηλεύτρια του ιατρείου - Ο πανικός που επικράτησε τις μοιραίες στιγμές
Επικαιρότητα
29/09/2026 - 17:29
Κολπική μαρμαρυγή: Όταν η θεραπεία γίνεται μαζί με το χειρουργείο καρδιάς
Health Talk
29/09/2026 - 16:00
Απολογισμός των πρώτων 10 ημερών λειτουργίας του Medwatch -Γεωργιάδης: Μείωση 91% στις παραπλανητικές διαφημίσεις
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 15:30
Ελλείψεις βασικών φαρμάκων στα νοσοκομεία της Αγγλίας – Ποια σκευάσματα επηρεάζονται
Pharma Policy
29/09/2026 - 15:00
Novo Nordisk: Συμφωνία έως 2,6 δισ. δολάρια με κινεζική φαρμακευτική για χάπι κατά της παχυσαρκίας
Pharma News
29/09/2026 - 14:00
Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Ενημέρωση, πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση στο επίκεντρο
Patient Talk
29/09/2026 - 13:30
Καρκίνος του προστάτη: Στοχευμένη ακτινοθεραπεία παρουσιάζει συγκρίσιμα αποτελέσματα με τη χειρουργική επέμβαση
Υγεία
29/09/2026 - 13:00
Ημέρα Καινοτομίας Pfizer - ΕΚΕΒΕ «Αλέξανδρος Φλέμιγκ»: Όταν η ψηφιακή καινοτομία συναντά τη βιοϊατρική έρευνα
Pharma News
29/09/2026 - 12:32
Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας: Τι πρέπει να διαθέτει μια ογκολογική μονάδα
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 12:10
Σπάνιες παθήσεις: Μηχανισμό για να είναι εφικτή η διάγνωση μέσα σ' έναν χρόνο ζητούν οι ευρωβουλευτές
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 12:00
Παράνομη ογκολογική κλινική: Προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε ο εισαγγελέας
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 11:35
Smartphone από τα 12: Αυξημένος κίνδυνος για συμπτώματα διατροφικών διαταραχών
Υγεία
29/09/2026 - 11:00
Μπορεί το λάδι να εξασφαλίσει καλύτερο ύπνο;
Διατροφή
29/09/2026 - 09:01
EFPIA: Οι εξετάσεις σημαντικό πρώτο βήμα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 09:00
Γιατί το Φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για το ετήσιο check-up
Health Talk
29/09/2026 - 08:34

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Chiesi λαμβάνει Ευρωπαϊκή Άδεια Κυκλοφορίας για θεραπεία συντήρησης του άσθματος
Pharma News
28/09/2026 - 10:00
ΠΟΥ: Η σύνθεση των εμβολίων γρίπης για το 2027 στο Νότιο Ημισφαίριο
Πολιτική Υγείας
28/09/2026 - 11:30
Εξετάσεις ιατρικών ειδικοτήτων: Αναρτήθηκε το πρόγραμμα μετά από πόλεμο δηλώσεων
Πολιτική Υγείας
28/09/2026 - 12:38
Βολές Πολάκη κατά του νομοσχεδίου Γεωργιάδη για ψυχολόγους, ψυχιατροδικαστική και ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
28/09/2026 - 15:19
Νέο περιστατικό αποκόλλησης οροφής στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο
Πολιτική Υγείας
28/09/2026 - 13:54
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo