ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αίτημα για να υποβληθούν σε δωρεάν τεστ κορονοϊού από τον ΕΟΔΥ θα μπορούν να υποβάλλουν οι πολίτες (Σχέδιο Νόμου)

Πολιτική Υγείας
Eurokinissi
Κατεπείγον σχέδιο νόμου κατέθεσε το Υπουργείο Υγείας. Μεταξύ των διατάξεων ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να αιτηθούν να υποβληθούν σε δωρεάν τεστ κορονοϊού από τον ΕΟΔΥ. Άλλες ρυθμίσεις αφορούν στους οικογενειακούς γιατρούς, τον ΕΟΠΥΥ, του εργαζόμενους στο ΕΣΥ και στις ΤΟΜΥ, τις ΜΗΝ και δομές Ψυχικής Υγείας.
Παρασκευή, 18/12/2020 - 16:18
— Photo: Eurokinissi
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Συνολικά 50 άρθρα με τα οποία ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στο Υπουργείο Υγείας, περιλαμβάνει το κατεπείγον σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή και το οποίο επεξεργάζονται οι αρμόδιες Επιτροπές. Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των άρθρων αφορά στην παράταση διατάξεων, καθοριστικών για την διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, όπως οι μετατροπές κλινών, η εξυπηρέτηση ανασφάλιστων και άπορων νεφροπαθών από συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ φορείς κλπ, το σχέδιο νόμου εισάγει και κάποιες νέες ρυθμίσεις.

Ειδικότερα, τα άρθρα 2, 3 και 4 του νομοσχεδίου φαίνεται πως παρέχουν τη δυνατότητα στον ΕΟΔΥ να πραγματοποιεί δωρεάν τεστ κορονοϊού σε πολίτες, που θα έχουν δηλώσει σχετική πρόθεση. Παράλληλα, βέβαια, ξεκαθαρίζεται εκ νέου πως σημαντικό συστατικό στο έργο επιδημιολογικής επιτήρησης της πανδημίας από τον ΕΟΔΥ είναι και η επεξεργασία του συνόλου των διαθέσιμων δεδομένων. «ΕΟΔΥ για την επίτευξη των σκοπών του μεταξύ των οποίων είναι και η επιδημιολογική επιτήρηση, επεξεργάζεται το σύνολο των διαθέσιμων δεδομένων, που είναι απαραίτητα για την εκπλήρωση του σκοπού αυτού», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Αν και η διάταξη δεν δίνει πολλές πληροφορίες αναφέρεται πως ο φορέας που θα συνδράμει τον ΕΟΔΥ στη διαχείριση και επεξεργασία των δεδομένων είναι το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ), ενώ σαφής γίνεται και ο ρόλος των ενόπλων δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι διατάξεις, ο ΕΟΔΥ θα καθορίζει ημερησίως συγκεκριμένο αριθμό φυσικών προσώπων που θα μπορούν να υποβάλλονται σε δωρεάν έλεγχο ανίχνευσης του κορονοϊού.

«Τα φυσικά πρόσωπα, που επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή για να υποβληθούν σε έλεγχο ανίχνευσης κορονοϊού, θα καταχωρούν σε προσωρινή βάση δεδομένων τα ακόλουθα στοιχεία: ονοματεπώνυμο, ηλικία, επιλογή από προκαθορισμένο κατάλογο επαγγελματικής ομάδας, κρίσιμης για την διαχείριση της πανδημίας, κινητό τηλέφωνο επικοινωνίας και ταχυδρομικό κώδικα τόπου διαμονής».

Υπογραμμίζεται πως η επιλογή μεταξύ των προσώπων για την διενέργεια δωρεάν έλεγχο κορονοϊού θα διενεργείται τυχαία, «στη βάση της αρχής της τυχαιοποιημένης επιδημιολογικής παρατηρήσεις, λαμβάνοντας υπόψη την διαθεσιμότητα των πλησιέστερων Κέντρων Υγείας, Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) και των υγειονομικών μονάδων των ενόπλων δυνάμεων.

Επιπλέον, τονίζεται ότι η καταχώρηση από τα φυσικά πρόσωπα των στοιχείων τους στην εν λόγω βάση δεδομένων και υποβολή τους σε τεστ κορονοϊού έχουν προαιρετικό χαρακτήρα.

Μάλιστα, «ύστερα από την διενέργεια των σχετικών ελέγχων το σύνολο των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, διαγράφεται οριστικά από την προσωρινή βάση δεδομένων».

Τα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού διεξάγονται από τις ΚΟΜΥ, από επιλεγμένα Κέντρα Υγείας ανά την επικράτεια και από τις υγειονομικές μονάδες των ενόπλων δυνάμεων.

«Το σύνολο των αποτελεσμάτων τους καταχωρίζονται στο Εθνικό Μητρώο. Ο ΕΟΔΥ επεξεργάζεται μεταξύ άλλων ποιοτικά και ποσοτικά, πλήρως ανωνυμοποιημένα στατιστικά δεδομένα. Το σύνολο των αποτελεσμάτων των τεστ κορονοϊού, τα οποία διενεργούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, τυγχάνουν επεξεργασίας από τον ΕΟΔΥ μόνο ως πλήρως ανωνυμοποιημένα στατιστικά δεδομένα, από τα οποία δεν μπορεί να προκύψει άμεση ή έμμεση ταυτοποίηση των ενδιαφερομένων υποκειμένων υποκειμένων και συνεκτιμώνται για την αξιολόγηση της επιδημιολογικής καταστάσεις της χώρας, την λήψη απόφασης περί διενέργειας επιπρόσθετων ελέγχων ανά περιφερειακή ενότητα και την εν γένει διενέργεια στατιστικών και επιστημονικών μελετών σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας και την αντιμετώπιση της».

Στο τρίτο άρθρο ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στο ΕΔΥΤΕ, που θα αναλάβει να εκτελέσει την επεξεργασία των δεδομένων και ο οποίος θα συνάψει μνημόνιο συνεργασίας με τον ΕΟΔΥ. Με το τέταρτο άρθρο διευκρινίζονται ζητήματα που αφορούν στην επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την προστασία αυτών.

Οικογενειακοί γιατροί, ΤΟΜΥ, ΕΚΑΒ και επίταξη αεροσκαφών

Ενδεικτικά ακόμα να αναφέρουμε πως το άρθρο 12 προβλέπει την παράταση των συμβάσεων των Οικογενειακών Ιατρών, προσδιορίζοντας την αμοιβή τους στις 2.000 ευρώ, ενώ το άρθρο 16 προβλέπει τη δυνατότητα μετακίνησης προσωπικού των ΤΟΜΥ. Το άρθρο 25 σχετίζεται με τις δωρεές του ΙΣΝ και προβλέπει, μεταξύ άλλων, την επίταξη ιδιωτικού αεροσκάφους (από σχετικό κατάλογο που δημιουργείται) για τη μεταφορά ασθενών. Λεπτομέρειες θα ρυθμιστούν με ΚΥΑ των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών.

Το άρθρο 34 αφορά στη ρύθμιση θεμάτων δαπανών υπαλλήλων της ΑΕΜΥ, ενώ το άρθρο 41 που αφορά ρυθμίσεις θεμάτων ΕΚΑΒ, προβλέπει τη δημιουργία Κέντρων Επιχειρήσεων Υγείας στα Παραρτήματα του ΕΚΑΒ.

Μεταφορά ημερών άδειας και υπέρβαση 48ωρου ιατρών

Το άρθρο 43 παρατείνει τη θητεία των οργάνων της διοίκησης τη Ένωσης Νοσηλευτών-Νοσηλευτριών Ελλάδας (ΕΝΕ) έως τις εκλογές του φορέα τον Ιούνιο του 2021, ενώ με το άρθρο 46 δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς του υπολοίπου ημερών κανονικής άδειας προσωπικού της Κεντρικής Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας αλλά και των εποπτευόμενων φορέων, στο επόμενο έτος.

Ακόμη προβλέπεται η παράταση της δυνατότητας υπέρβασης του 48ωρου για τους ιατρούς του ΕΣΥ έως και τις 30 Νοεμβρίου 2022.

ΕΟΠΥΥ και Μονάδες Ψυχικής Υγείας

Το άρθρο 47 αφορά σε θέματα που σχετίζονται με τον ΕΟΠΥΥ και ειδικότερα προβλέπει τη σύσταση 4 θέσεων ειδικών συμβούλων και 1 δημοσιογράφου για την κάλυψη των αναγκών του Διοικητή.

Τα άρθρα 48 και 49 προβλέπουν την ένταξη των Μονάδων Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας που μπορούν να λειτουργούν ως ΝΠΙΔ, ενώ ρυθμίζονται και θέματα που αφορούν στα Κέντρα Εξειδικευμένης Περίθαλψης.

Τελευταία τροποποίηση στις 18/12/2020 - 18:16
  • ΤΕΣΤ
  • ΕΟΔΥ
  • ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κομισιόν: Αύξησε την παραγγελία της για ακόμα 80 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Moderna
Κομισιόν: Αύξησε την παραγγελία της για ακόμα 80 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Moderna 18 Δεκεμβρίου 2020
Ο χάρτης του κορονοϊού: Σε αυστηρό lockdown και η Κοζάνη, πρώτες σε κρούσματα Αττική και Θεσσαλονίκη 18 Δεκεμβρίου 2020
Ο χάρτης του κορονοϊού: Σε αυστηρό lockdown και η Κοζάνη, πρώτες σε κρούσματα Αττική και Θεσσαλονίκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΟΔΥ: 21 συνολικά κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου- Οι περιοχές υψηλού κινδύνου
Πολιτική Υγείας
23/07/2026 - 11:00

ΕΟΔΥ: 21 συνολικά κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου- Οι περιοχές υψηλού κινδύνου

Νέο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στα νότια προάστια - Συνεχίζονται οι ψεκασμοί στην περιοχή
Υγεία
22/07/2026 - 16:42

Νέο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στα νότια προάστια - Συνεχίζονται οι ψεκασμοί στην περιοχή

Προ των πυλών ο καύσωνας με τα πρώτα 40άρια - Ομάδες υψηλού κινδύνου και οδηγίες προστασίας
Επικαιρότητα
17/07/2026 - 18:24

Προ των πυλών ο καύσωνας με τα πρώτα 40άρια - Ομάδες υψηλού κινδύνου και οδηγίες προστασίας

Οκτώ χρήσιμες οδηγίες από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για ασφαλή κολύμβηση
Fitness
17/07/2026 - 16:53

Οκτώ χρήσιμες οδηγίες από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για ασφαλή κολύμβηση

Ιός Δυτικού Νείλου: Καταγράφηκε κρούσμα στη Γλυφάδα - Ψεκασμοί και οδηγίες στους πολίτες
Πολιτική Υγείας
16/07/2026 - 08:44

Ιός Δυτικού Νείλου: Καταγράφηκε κρούσμα στη Γλυφάδα - Ψεκασμοί και οδηγίες στους πολίτες

Συρροή κρουσμάτων σαλμονέλας στη Λαμία- Βασιλακόπουλος: "Μην τρώτε κοτόπουλο για δυο μέρες"
Υγεία
14/07/2026 - 08:50

Συρροή κρουσμάτων σαλμονέλας στη Λαμία- Βασιλακόπουλος: "Μην τρώτε κοτόπουλο για δυο μέρες"

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συνάντηση Αγαπηδάκη με εργαζομένους στην ΠΦΥ για στελέχωση, προσλήψεις και αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας
Πολιτική Υγείας
24/07/2026 - 03:46
ΕΣΚ Τυφλών: «Καμία δέσμευση, καμία απάντηση από τον πρωθυπουργό στα μεγάλα προβλήματά μας»
Patient Talk
24/07/2026 - 00:13
Σύρος: Συνελήφθη ζευγάρι για τη θανάσιμη μαχαιριά στην 42χρονη διασώστρια του ΕΚΑΒ
Επικαιρότητα
23/07/2026 - 23:34
Με... προσωρινό μέτρο η προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση στο διαδίκτυο
Ψυχική Υγεία
23/07/2026 - 23:19
Συγκλονιστικές στιγμές στην τελετή μνήμης για τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι
Επικαιρότητα
23/07/2026 - 22:12
ΕΛΔΕ: Κίνδυνοι, πρόληψη και σύγχρονες λύσεις αντιμετώπισης της παχυσαρκίας - Η εικόνα στην Ελλάδα
Health Talk
23/07/2026 - 21:08
Πένθος στο ΕΚΑΒ Αττικής: Νεκρή διασώστρια από μαχαίρωμα στη Σύρο
Επικαιρότητα
23/07/2026 - 20:52
Νέος CEO της AstraZeneca Ελλάδας & Κύπρου στη θέση της Έλενας Χουλιάρα ο Σταύρος Ντογιάκος
Pharma News
23/07/2026 - 20:17
Ναυαγοσώστης έσωσε από τον θάνατο κοριτσάκι δυόμιση ετών με ΚΑΡΠΑ
Επικαιρότητα
23/07/2026 - 19:51
Θεμιστοκλέους: «Το ΕΣΥ διαθέτει πλέον διπλάσιες ΜΕΘ και το περισσότερο προσωπικό που είχε ποτέ»
Πολιτική Υγείας
23/07/2026 - 19:34
Περιεμμηνόπαυση και καρδιά: Πότε τα συμπτώματα από το στήθος χρειάζονται επείγουσα αντιμετώπιση
Υγεία
23/07/2026 - 19:07
ΠΦΣ: Με κρατική χρηματοδότηση θα συνεχιστεί το πρόγραμμα πρόληψης της παχυσαρκίας
Pharma Policy
23/07/2026 - 17:38
Μνημόσυνο στο Κόκκινο Λιμανάκι για τους 104 νεκρούς της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι
Επικαιρότητα
23/07/2026 - 16:52
Hashimoto: Η «αόρατη» πάθηση πίσω από την κόπωση και την έλλειψη ενέργειας
Health Talk
23/07/2026 - 16:33
Γεωργιάδης: «Μεγάλο στοίχημα η συνολική απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης»
Πολιτική Υγείας
23/07/2026 - 16:16
Κλιματιστικό: Οι 5 τρόποι που μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας – Τι συμβουλεύουν οι γιατροί
Υγεία
23/07/2026 - 16:00
Νέος Διευθύνων Σύμβουλος στον όμιλο FAMAR ο Bruce Vielle - Η επαγγελματική διαδρομή του
Pharma News
23/07/2026 - 15:36
Ιωάννινα: Δώρα ζωής από 32χρονο θύμα τροχαίου
Επικαιρότητα
23/07/2026 - 15:13
Νέα συσκευή ανιχνεύει από την αναπνοή πότε ο οργανισμός καίει λίπος
Digital Health
23/07/2026 - 15:01
Επιστημονικό καμπανάκι για την ξηρασία στην Ευρώπη και τα αποθέματα νερού στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
23/07/2026 - 14:21
Οι "ενισχυτές" αντιβιοτικών, απάντηση στην μικροβιακή αντοχή; Το παράδειγμα της βανκομυκίνης
Υγεία
23/07/2026 - 14:00
Πρώτη στην Ιατρική Αθηνών η Μαρία – Μιχαέλα Χαιρέτη:«Η αξία του καθενός δεν μετριέται μόνο με τα μόρια»
Επικαιρότητα
23/07/2026 - 13:12
«Δίαιτα με διάρροια»: Η επικίνδυνη τάση του Τik Tok που ανησυχεί τους ειδικούς
Υγεία
23/07/2026 - 13:00
«Αγία Σοφία»: Το 85,3% των παιδιών φτάνει στα επείγοντα χωρίς παραπομπή γιατρού
Υγεία
23/07/2026 - 12:00
ΕΟΔΥ: 21 συνολικά κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου- Οι περιοχές υψηλού κινδύνου
Πολιτική Υγείας
23/07/2026 - 11:00
Έμπολα: Πάνω από 1.000 νεκροί στη ΛΔ Κονγκό - Η παραπληροφόρηση "σκοτώνει" τον πληθυσμό
Επικαιρότητα
23/07/2026 - 10:00
Ιπποκράτειο: Αρνήθηκαν να δώσουν αναπηρικό αμαξίδιο σε 87χρονο – Συγγνώμη από τον Άδωνι Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
23/07/2026 - 09:52
Τα φάρμακα GLP-1 συνδέονται με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο τριχόπτωσης
Υγεία
23/07/2026 - 09:00
Οδηγίες του ΕΕΣ για την αντιμετώπιση της θερμοπληξίας
Υγεία
23/07/2026 - 07:22
ΙΣΘ: Έντονες αντιδράσεις για το clawback στις επισκέψεις των συμβεβλημένων γιατρών
Πολιτική Υγείας
23/07/2026 - 03:41

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Pfizer: Κορυφαία διάκριση για τις καλύτερες πρακτικές συμπερίληψης στον φαρμακευτικό κλάδο
Pharma News
21/07/2026 - 10:47
Σρι Λάνκα: Η χειρότερη έξαρση δάγκειου πυρετού της δεκαετίας – Στη μάχη και οι Ένοπλες Δυνάμεις
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 13:00
Βουλή: Εγκρίθηκε η διάταξη για τον ορισμό προσωρινής διοίκησης του ΠΙΣ
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 13:56
Πυρ ομαδόν κατά της τροπολογίας για τη διοίκηση του ΠΙΣ – Παρέμβαση και από την ευρωπαϊκή ιατρική κοινότητα
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 12:30
ΠΟΥ: 1,16 εκατομμύρια νεκροί κάθε χρόνο από τροχαία – Μειώθηκαν οι θάνατοι, παραμένουν οι προκλήσεις
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 16:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo