ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νοσοκομειακοί Γιατροί: Υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση «πληγώνουν» τα δημόσια νοσοκομεία, το προσωπικό και τους ασθενείς

Πολιτική Υγείας
Photo by Vas.Ang
Ελλείψεις, προβλήματα και αναμονές στα δημόσια νοσοκομεία κάνει λόγο η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), καταγγέλλοντας την κυβέρνηση πως στηρίζει τον ιδιωτικό τομέα, αφήνοντας το δημόσιο να καταρρέει.
Τρίτη, 21/02/2023 - 07:29
— Photo: Photo by Vas.Ang
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Τα προβλήματα που ταλανίζουν τα δημόσια νοσοκομεία εξέθεσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ, παρουσιάζοντας τις ελλείψεις σε 14 νοσοκομεία και Κέντρα Υγεία της Αττικής.

Στο σύνολό τους οι γιατροί ζητούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίησή των επικουρικών γιατρών, αλλά και άμεσες προκηρύξεις θέσεων. Παράλληλα, θεωρούν απαραίτητη την λειτουργία του νοσοκομείου Αγία Βαρβάρα, εκφράζοντας την άποψη ότι θα μπορέσει να συμβάλλει στην αντιμετώπιση αναμονών και ράντζων στα νοσοκομεία και παράλληλα ζητούν να μη μεταφερθεί το Παιδοψυχιατρικό τμήμα του τζαμιού στο νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα. Μάλιστα, καταγγέλλουν πως τα ράντζα «κρύβονται» με τη μεταφορά ασθενών σε όποια κλινική έχει διαθέσιμες κλίνες.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Μ. Παγώνη, πάγια θέση των νοσοκομειακών γιατρών είναι η αύξηση της χρηματοδότησης για όλα τα δημόσια νοσοκομεία. Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη επανεξέτασης του μισθολογίου των νοσοκομειακών γιατρών από την αρχή, ειδικά μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και τις αναπροσαρμογές των μισθών.

Η κα Παγώνη τόνισε πως είναι απαραίτητη η μονιμοποίησή του επικουρικού προσωπικού, αλλά κι η πρόσληψη μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών εργαζομένων, επιταχύνοντας τις διαδικασίες προκηρύξεων και προσλήψεων.

Όπως δήλωσε ο Ταμίας, Κ. Λιβαδάς χρειάζονται τουλάχιστον 5 χιλιάδες γιατροί και συνολικά 30 χιλιάδες εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. «Αυτή δεν είναι περίθαλψη είναι πολεμική ιατρική», ανέφερε με νόημα.

Παράλληλα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης της εκπαίδευσης των νέων γιατρών, καθώς τα δυόμιση χρόνια της πανδημίας περιορίστηκαν στην αντιμετώπιση περιστατικών Covid, ενώ μειώθηκαν δραστικά και τα τακτικά χειρουργεία.

Για την κυρία Παγώνη, ζητούμενο αποτελεί και οι πληρωμές των γιατρών, καθώς υπάρχουν χρήματα που θα έπρεπε να είχαν λάβει και δεν τους έχουν καταβληθεί, με βασικότερο το ποσό των 250 ευρώ για την κάλυψη έκτακτων αναγκών. «Τα 250 ευρώ δεν τα έλαβαν οι επικουρικοί γιατροί παρότι δούλεψαν κανονικά», συμπλήρωσε η Όλγα Κοσμοπούλου, μέλος του ΔΣ.

Οι ελλείψεις που αναδεικνύουν οι ιατροί των νοσοκομείων (5μελείς)

  1. Παίδων Αγ. Σοφία: ζητούν προσλήψεις προσωπικού σε Νευροχειρουργικό (όπου λόγω υποστελέχωσης συνεφημερεύει με το Αγλαΐα Κυριακού), Τμήμα Ανοσολογίας, Τμήμα Μεσογειακής Αναιμίας, Αναισθησιολογικό, Μικροβιολογικό, Παιδιατρίκό, Νευρολογικό, Ακτινολογικό, Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής και Βιοπαθολόγους. Επίσης ζητάνε νοσηλευτικό προσωπικό, βιολόγους και τεχνολόγος (τελευταία ενημέρωση 9.2.2023).
  2. Παμμακάριστος: Ζητούν 3 Παθολόγους, Ακτινολόγους. Επίσης, στελέχωση του Αναισθησιολογικού και Χειρουργικού (τελευταία ενημέρωση 24.1.2023).
  3. Σισμανόγλειο: Άμεση πρόσληψη 2 Θωρακοχειρουργών (έχει μείνει μόνο ένας), 6 Παθολόγων, 5 Χειρουργών και Πνευμονολόγων (τελευταία ενημέρωση 18.1.2023).
  4. Γεννηματάς: Ζητούν Παθολόγους και άμεσες προσλήψεις από λίστες άλλων νοσοκομείων (τελευταία ενημέρωση 20.1.2023)
  5. Μεταξά: Ζητούν την πρόσληψη 8 Ακτινολόγων (ώστε να είναι πάλι 14 όπως παλαιότερα) και φαρμακοποιών (τελευταία ενημέρωση 10.1.2023).
  6. ΨΝΑ: Ζητούν προσλήψεις προσωπικού και 24ωρη κάλυψη των ειδικοτήτων πρώτης γραμμής (τελευταία ενημέρωση 9.1.2023).
  7. Αττικόν: Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Σοβαρό πρόβλημα με τα ράντζα (τελευταία ενημέρωση 10.2.2023).
  8. ΓΟΝΚ: Ζητούν πρόσληψη πνευμονολόγων (τελευταία ενημέρωση 7.2.2023).
  9. Άγιος Σάββας: Ζητούν προσλήψεις τεχνολόγων ακτινολόγων (τελευταία ενημέρωση 5.1.2023).
  10. Κ.Υ. Μαρκοπούλου: Ζητούν προσλήψεις 2 Γενικών Ιατρών, Παιδιάτρων και 3 Εργαστηριακών (τελευταία ενημέρωση 3.2.2023).
  11. Κ.Υ. Λαυρίου: Ζητούν προσλήψεις 6 μόνιμων γιατρών (τελευταία ενημέρωση 3.2.2023).
  12. Κ.Υ. Καπανδριτίου: Ζητούν προσλήψεις 4 Γενικών Γιατρών, 1 Καρδιολόγου, 1 Πνευμονολόγου και Οφθαλμίατρους (τελευταία ενημέρωση 3.2.2023).
  13. Κ.Υ. Σπάτων: Ζητούν προσλήψεις 6 μόνιμων γιατρών (τελευταία ενημέρωση 3.2.2023).
  14. Κ.Υ. Νέας Μάκρης: Ζητούν προσλήψεις 3 μόνιμων γιατρών (τελευταία ενημέρωση 3.2.2023).

Υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση, υποβάθμιση

Καθημερινές είναι οι καταγγελίες για υποστελεχωμένα νοσοκομεία και τα προβλήματα που συνεπάγονται οι ελλείψεις προσωπικού, σύμφωνα με την Γενική Γραμματέα της ΕΙΝΑΠ, Μαρία Αγρογιάννη, η οποία ανέδειξε και τις αναμονές για χειρουργεία.

Η κα Αγρογιάννη υποστήριξε πως νόμος για το νέο ΕΣΥ οδηγεί ουσιαστικά σε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση, με αύξηση των πληρωμών από ασθενείς.

«Στο νοσοκομείο της Νίκαιας όπου εργάζομαι έχουμε τραυματίες από τροχαία που αναγκάζονται να στέκονται όρθιοι στην αναμονή, ενώ πρέπει να είναι ξαπλωμένοι και ακίνητοι», ανέφερε.

Η Γ.Γ. της ΕΙΝΑΠ αναφέρθηκε στο τρίπτυχο «υποχρηματοδότηση- υποστελέχωση- υποβάθμιση», ενώ σε ό,τι αφορά τα ράντζα υποστήριξε ότι επιλέγεται να χρηματοδοτούνται ιδιωτικά νοσοκομεία για λίγα κρεβάτια, «αντί να χρηματοδοτούνται γενναία τα δημόσια νοσοκομεία».

Η κα Κοσμοπούλου αναφέρθηκε στο θέμα των κενών σε ιατρικό προσωπικό, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως στην κλινική που εργάζεται στο Νοσοκομείο της Νίκαιας, εργάζονται 5 ειδικοί γιατροί, ενώ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 10 και αυτοί οι 5 είναι άνω των 55 ετών.

Σε ό,τι αφορά τα ράντζα, τόνισε πως θα έπρεπε να ανοίξουν οι κλειστές κλίνες στην Αττική. «Θα μπορούσε να λυθεί το θέμα των ράντζων αν άνοιγαν το Αγ. Βαρβάρα στη Δ. Αττική, η Παμμακάριστος και στο Αμ. Φλέμινγκ», ανέφερε.

«Από τις 20 χειρουργικές θέσεις που μπορούμε να αναπτύξουμε, λειτουργούν περίπου οι μισές», τόνισε ο Φ. Καλοκάθης, μέλος της ΕΙΝΑΠ, γιατρός στο Αττικόν.

«Μας έχουν κλέψει περίπου το 50% του μισθού από το 2009 και μας δίνουν πίσω ένα 10%, που έχει ήδη εξαλειφθεί από τον πληθωρισμό», ανέφερε ο κ. Λιβαδάς, ενώ οι αυξήσεις δεν έχουν καν εφαρμοστεί ακόμα.

Κατά τον κ. Λιβαδά δεν έχει προκηρυχθεί θέση εδώ και 3,5 χρόνια. Όπως υποστήριξε δε, όποτε προκηρύχθηκαν θέσεις οι γιατροί ανταποκρίνονταν, ακόμη και «με αυτούς τους μισθούς, τους χαμηλότερους στην Ευρώπη, που μόνο η Βουλγαρία και η Ρουμανία ήταν χαμηλότερα, αλλά και η Ρουμανία τους αύξησε σημαντικά».

«Δεν πάει άλλο η κατάσταση στα νοσοκομεία», ξεκαθάρισε η Γ. Φίλιππα από το Γεννηματάς και προειδοποίησε πως «κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς».

«Δεν είναι όλα καλά στα νοσοκομεία, παρότι λέει η κυβέρνηση», τόνισε.

Διαβάστε ακόμη=> Παρελθόν οι εικόνες με διαδρόμους γεμάτους ράντζα στα νοσοκομεία της Αττικής; Τι αλλαγές έχουν επιφέρει τα μέτρα σε Αττικόν και Ευαγγελισμό

Τελευταία τροποποίηση στις 21/02/2023 - 11:12
  • ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
  • ΕΣΥ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
  • ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ
  • ΡΑΝΤΖΑ
  • ΑΤΤΙΚΟΝ
  • ΝΙΚΑΙΑ
  • ΠΑΓΩΝΗ
  • ΓΙΑΤΡΟΙ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΟΠΥΥ: Επετειακή εκδήλωση 10 ετών με απουσίες και κινητοποιήσεις
ΕΟΠΥΥ: Επετειακή εκδήλωση 10 ετών με απουσίες και κινητοποιήσεις 20 Φεβρουαρίου 2023
Φάρμακα: Που «έκλεισε» η φαρμακευτική δαπάνη από το κανάλι των ιδιωτικών φαρμακείων το 2022 21 Φεβρουαρίου 2023
Φάρμακα: Που «έκλεισε» η φαρμακευτική δαπάνη από το κανάλι των ιδιωτικών φαρμακείων το 2022

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνατος Μαζωνάκη: Στο προσκήνιο οι «αναγεννητικές» θεραπείες – Οι προειδοποιήσεις των ειδικών
Υγεία
10/09/2026 - 12:59

Θάνατος Μαζωνάκη: Στο προσκήνιο οι «αναγεννητικές» θεραπείες – Οι προειδοποιήσεις των ειδικών

Θεμιστοκλέους: 1.000 νοσηλευτές θα έχουν πιάσει δουλειά στο ΕΣΥ έως τα μέσα Νοεμβρίου
Πολιτική Υγείας
09/09/2026 - 15:00

Θεμιστοκλέους: 1.000 νοσηλευτές θα έχουν πιάσει δουλειά στο ΕΣΥ έως τα μέσα Νοεμβρίου

ΠΟΕΔΗΝ: Άδειο το καλάθι της ΔΕΘ για τους υγειονομικούς - Τι απάντησε ο πρωθυπουργός για την κριτική στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
07/09/2026 - 08:27

ΠΟΕΔΗΝ: Άδειο το καλάθι της ΔΕΘ για τους υγειονομικούς - Τι απάντησε ο πρωθυπουργός για την κριτική στο ΕΣΥ

Ψυχιατρική και Παιδοψυχιατρική Εταιρεία: «Τα νοσοκομεία δεν είναι χώροι φιλοξενίας και φύλαξης παιδιών»
Πολιτική Υγείας
07/09/2026 - 09:30

Ψυχιατρική και Παιδοψυχιατρική Εταιρεία: «Τα νοσοκομεία δεν είναι χώροι φιλοξενίας και φύλαξης παιδιών»

Απολογισμός πεπραγμένων του Υπουργείου Υγείας στη 90ή ΔΕΘ - Οι αριθμοί
Πολιτική Υγείας
06/09/2026 - 09:52

Απολογισμός πεπραγμένων του Υπουργείου Υγείας στη 90ή ΔΕΘ - Οι αριθμοί

Υπουργείο Υγείας: Στο επίκεντρο η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και οι ακριτικές περιοχές
Πολιτική Υγείας
03/09/2026 - 11:08

Υπουργείο Υγείας: Στο επίκεντρο η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και οι ακριτικές περιοχές

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα «ναι» και τα «όχι» της αντιγήρανσης
Υγεία
10/09/2026 - 18:00
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Μεγάλες ελλείψεις εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης
Patient Talk
10/09/2026 - 17:00
Botox: Ποιοι γιατροί πρέπει να το κάνουν για να είναι ασφαλές
Ομορφιά
10/09/2026 - 16:00
Καρκίνος του προστάτη: 8 γενετικά «αποτυπώματα» αποκαλύπτουν εγκαίρως το 85% των περιπτώσεων
Υγεία
10/09/2026 - 15:00
Δήμος Αθηναίων: Εγκαινιάστηκε το πρώτο Κοινωνικό Κέντρο Ακοής στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
10/09/2026 - 14:28
Κακά νέα για όσους προτιμούν το ρόφημα τους καυτό
Υγεία
10/09/2026 - 14:00
Νέο Ιατρείο Διαβητικού Ποδιού στο «Κοργιαλένειο – Μπενάκειο»
Πολιτική Υγείας
10/09/2026 - 13:59
Σύνδρομο του "φρυγανισμένου δέρματος": Αυξημένος ο κίνδυνος στα παιδιά - Ο ρόλος των συσκευών τεχνολογίας
Υγεία
10/09/2026 - 13:00
Θάνατος Μαζωνάκη: Στο προσκήνιο οι «αναγεννητικές» θεραπείες – Οι προειδοποιήσεις των ειδικών
Υγεία
10/09/2026 - 12:59
Σύνδρομο Rett : Εγκρίθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση η πρώτη και μοναδική θεραπεία
Pharma Policy
10/09/2026 - 12:15
Όταν το παιδί δεν θέλει να πάει σχολείο: Οδηγός διαχείρισης
Ψυχική Υγεία
10/09/2026 - 12:00
Ιός του Δυτικού Νείλου: 34 νέα κρούσματα – 6 νέοι θάνατοι
Υγεία
10/09/2026 - 11:17
Σχολικά κυλικεία: Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται
Πολιτική Υγείας
10/09/2026 - 09:57
Αύξηση 5 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τους φυσικοθεραπευτές από το 2027
Πολιτική Υγείας
10/09/2026 - 09:00
Alzheimer: Ψήφισμα για έγκαιρη διάγνωση και ισότιμη πρόσβαση στις σύγχρονες θεραπείες
Patient Talk
10/09/2026 - 08:10
Θάνατος Γιώργου Μαζωνάκη: Έκτακτος έλεγχος του ΙΣΑ στο ιατρείο - Τι κατέθεσε ο γιατρός
Πολιτική Υγείας
10/09/2026 - 07:22
Πλασμαφαίρεση: Η σημαντική ιατρική θεραπεία και οι «υποσχέσεις» αντιγήρανσης
Υγεία
09/09/2026 - 22:36
Πέθανε o Γιώργος Μαζωνάκης από ανακοπή - Τι αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου
Επικαιρότητα
09/09/2026 - 17:55
Νέα θεραπεία για την αληθή πολυκυτταραιμία εγκρίθηκε από τον FDA- Γιατί είναι σημαντική για τους ασθενείς
Υγεία
09/09/2026 - 17:00
Συνεχίζονται οι ελλείψεις αίματος: Νέα έκκληση για αιμοδοσία
Patient Talk
09/09/2026 - 16:50
Βρέφος υποβλήθηκε στην πρώτη στον κόσμο θεραπεία με «υπερελαστικά» ελατήρια για σπάνια κρανιακή πάθηση
Υγεία
09/09/2026 - 16:00
Θεμιστοκλέους: 1.000 νοσηλευτές θα έχουν πιάσει δουλειά στο ΕΣΥ έως τα μέσα Νοεμβρίου
Πολιτική Υγείας
09/09/2026 - 15:00
Ιός Δυτικού Νείλου: Τέταρτο κρούσμα στην Κρήτη- 34χρονος νοσηλεύεται στο ΠΑΓΝΗ
Υγεία
09/09/2026 - 14:01
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου τίμησε τον Δρ. Γεώργιο Β. Αποστολόπουλο για τη διαχρονική προσφορά του στα ακριτικά νησιά
Επικαιρότητα
09/09/2026 - 13:23
To καζανάκι λειτουργεί ως σπρέι μικροβίων και το κλειστό καπάκι δεν προστατεύει πάντα
Υγεία
09/09/2026 - 13:00
Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού: Μπορεί να συνδέεται με περισσότερους από 1 στους 5 καρκίνους του παχέος εντέρου
Υγεία
09/09/2026 - 12:00
Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας: 579 θάνατοι το 2025 στη χώρα μας
Ψυχική Υγεία
09/09/2026 - 11:30
Γέννηση παιδιού από έμβρυο που είχε κρυοσυντηρηθεί πριν από 22 χρόνια
Υγεία
09/09/2026 - 11:11
Το ΑΙ θα μπορούσε να βρει θεραπεία για τον καρκίνο μέσα στις επόμενες δεκαετίες ή...να μάς σκοτώσει!
Digital Health
09/09/2026 - 11:00
Εξαγγελίες ΔΕΘ: "Άνθρακες ο θησαυρός" καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί
Πολιτική Υγείας
09/09/2026 - 10:13

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αγαπηδάκη: Νέα τρόφιμα στα σχολικά κυλικεία - Ο ρόλος των ΚΟΜΥ στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος
Πολιτική Υγείας
08/09/2026 - 13:00
Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν γονείς και εκπαιδευτικοί
Πολιτική Υγείας
09/09/2026 - 08:06
Εξαγγελίες ΔΕΘ: "Άνθρακες ο θησαυρός" καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί
Πολιτική Υγείας
09/09/2026 - 10:13
Θεμιστοκλέους: 1.000 νοσηλευτές θα έχουν πιάσει δουλειά στο ΕΣΥ έως τα μέσα Νοεμβρίου
Πολιτική Υγείας
09/09/2026 - 15:00
Θάνατος Γιώργου Μαζωνάκη: Έκτακτος έλεγχος του ΙΣΑ στο ιατρείο - Τι κατέθεσε ο γιατρός
Πολιτική Υγείας
10/09/2026 - 07:22
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo