ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νοσοκομειακοί Γιατροί: Υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση «πληγώνουν» τα δημόσια νοσοκομεία, το προσωπικό και τους ασθενείς

Πολιτική Υγείας
Photo by Vas.Ang
Ελλείψεις, προβλήματα και αναμονές στα δημόσια νοσοκομεία κάνει λόγο η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), καταγγέλλοντας την κυβέρνηση πως στηρίζει τον ιδιωτικό τομέα, αφήνοντας το δημόσιο να καταρρέει.
Τρίτη, 21/02/2023 - 07:29
— Photo: Photo by Vas.Ang
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Τα προβλήματα που ταλανίζουν τα δημόσια νοσοκομεία εξέθεσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ, παρουσιάζοντας τις ελλείψεις σε 14 νοσοκομεία και Κέντρα Υγεία της Αττικής.

Στο σύνολό τους οι γιατροί ζητούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίησή των επικουρικών γιατρών, αλλά και άμεσες προκηρύξεις θέσεων. Παράλληλα, θεωρούν απαραίτητη την λειτουργία του νοσοκομείου Αγία Βαρβάρα, εκφράζοντας την άποψη ότι θα μπορέσει να συμβάλλει στην αντιμετώπιση αναμονών και ράντζων στα νοσοκομεία και παράλληλα ζητούν να μη μεταφερθεί το Παιδοψυχιατρικό τμήμα του τζαμιού στο νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα. Μάλιστα, καταγγέλλουν πως τα ράντζα «κρύβονται» με τη μεταφορά ασθενών σε όποια κλινική έχει διαθέσιμες κλίνες.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Μ. Παγώνη, πάγια θέση των νοσοκομειακών γιατρών είναι η αύξηση της χρηματοδότησης για όλα τα δημόσια νοσοκομεία. Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη επανεξέτασης του μισθολογίου των νοσοκομειακών γιατρών από την αρχή, ειδικά μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και τις αναπροσαρμογές των μισθών.

Η κα Παγώνη τόνισε πως είναι απαραίτητη η μονιμοποίησή του επικουρικού προσωπικού, αλλά κι η πρόσληψη μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών εργαζομένων, επιταχύνοντας τις διαδικασίες προκηρύξεων και προσλήψεων.

Όπως δήλωσε ο Ταμίας, Κ. Λιβαδάς χρειάζονται τουλάχιστον 5 χιλιάδες γιατροί και συνολικά 30 χιλιάδες εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. «Αυτή δεν είναι περίθαλψη είναι πολεμική ιατρική», ανέφερε με νόημα.

Παράλληλα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης της εκπαίδευσης των νέων γιατρών, καθώς τα δυόμιση χρόνια της πανδημίας περιορίστηκαν στην αντιμετώπιση περιστατικών Covid, ενώ μειώθηκαν δραστικά και τα τακτικά χειρουργεία.

Για την κυρία Παγώνη, ζητούμενο αποτελεί και οι πληρωμές των γιατρών, καθώς υπάρχουν χρήματα που θα έπρεπε να είχαν λάβει και δεν τους έχουν καταβληθεί, με βασικότερο το ποσό των 250 ευρώ για την κάλυψη έκτακτων αναγκών. «Τα 250 ευρώ δεν τα έλαβαν οι επικουρικοί γιατροί παρότι δούλεψαν κανονικά», συμπλήρωσε η Όλγα Κοσμοπούλου, μέλος του ΔΣ.

Οι ελλείψεις που αναδεικνύουν οι ιατροί των νοσοκομείων (5μελείς)

  1. Παίδων Αγ. Σοφία: ζητούν προσλήψεις προσωπικού σε Νευροχειρουργικό (όπου λόγω υποστελέχωσης συνεφημερεύει με το Αγλαΐα Κυριακού), Τμήμα Ανοσολογίας, Τμήμα Μεσογειακής Αναιμίας, Αναισθησιολογικό, Μικροβιολογικό, Παιδιατρίκό, Νευρολογικό, Ακτινολογικό, Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής και Βιοπαθολόγους. Επίσης ζητάνε νοσηλευτικό προσωπικό, βιολόγους και τεχνολόγος (τελευταία ενημέρωση 9.2.2023).
  2. Παμμακάριστος: Ζητούν 3 Παθολόγους, Ακτινολόγους. Επίσης, στελέχωση του Αναισθησιολογικού και Χειρουργικού (τελευταία ενημέρωση 24.1.2023).
  3. Σισμανόγλειο: Άμεση πρόσληψη 2 Θωρακοχειρουργών (έχει μείνει μόνο ένας), 6 Παθολόγων, 5 Χειρουργών και Πνευμονολόγων (τελευταία ενημέρωση 18.1.2023).
  4. Γεννηματάς: Ζητούν Παθολόγους και άμεσες προσλήψεις από λίστες άλλων νοσοκομείων (τελευταία ενημέρωση 20.1.2023)
  5. Μεταξά: Ζητούν την πρόσληψη 8 Ακτινολόγων (ώστε να είναι πάλι 14 όπως παλαιότερα) και φαρμακοποιών (τελευταία ενημέρωση 10.1.2023).
  6. ΨΝΑ: Ζητούν προσλήψεις προσωπικού και 24ωρη κάλυψη των ειδικοτήτων πρώτης γραμμής (τελευταία ενημέρωση 9.1.2023).
  7. Αττικόν: Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Σοβαρό πρόβλημα με τα ράντζα (τελευταία ενημέρωση 10.2.2023).
  8. ΓΟΝΚ: Ζητούν πρόσληψη πνευμονολόγων (τελευταία ενημέρωση 7.2.2023).
  9. Άγιος Σάββας: Ζητούν προσλήψεις τεχνολόγων ακτινολόγων (τελευταία ενημέρωση 5.1.2023).
  10. Κ.Υ. Μαρκοπούλου: Ζητούν προσλήψεις 2 Γενικών Ιατρών, Παιδιάτρων και 3 Εργαστηριακών (τελευταία ενημέρωση 3.2.2023).
  11. Κ.Υ. Λαυρίου: Ζητούν προσλήψεις 6 μόνιμων γιατρών (τελευταία ενημέρωση 3.2.2023).
  12. Κ.Υ. Καπανδριτίου: Ζητούν προσλήψεις 4 Γενικών Γιατρών, 1 Καρδιολόγου, 1 Πνευμονολόγου και Οφθαλμίατρους (τελευταία ενημέρωση 3.2.2023).
  13. Κ.Υ. Σπάτων: Ζητούν προσλήψεις 6 μόνιμων γιατρών (τελευταία ενημέρωση 3.2.2023).
  14. Κ.Υ. Νέας Μάκρης: Ζητούν προσλήψεις 3 μόνιμων γιατρών (τελευταία ενημέρωση 3.2.2023).

Υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση, υποβάθμιση

Καθημερινές είναι οι καταγγελίες για υποστελεχωμένα νοσοκομεία και τα προβλήματα που συνεπάγονται οι ελλείψεις προσωπικού, σύμφωνα με την Γενική Γραμματέα της ΕΙΝΑΠ, Μαρία Αγρογιάννη, η οποία ανέδειξε και τις αναμονές για χειρουργεία.

Η κα Αγρογιάννη υποστήριξε πως νόμος για το νέο ΕΣΥ οδηγεί ουσιαστικά σε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση, με αύξηση των πληρωμών από ασθενείς.

«Στο νοσοκομείο της Νίκαιας όπου εργάζομαι έχουμε τραυματίες από τροχαία που αναγκάζονται να στέκονται όρθιοι στην αναμονή, ενώ πρέπει να είναι ξαπλωμένοι και ακίνητοι», ανέφερε.

Η Γ.Γ. της ΕΙΝΑΠ αναφέρθηκε στο τρίπτυχο «υποχρηματοδότηση- υποστελέχωση- υποβάθμιση», ενώ σε ό,τι αφορά τα ράντζα υποστήριξε ότι επιλέγεται να χρηματοδοτούνται ιδιωτικά νοσοκομεία για λίγα κρεβάτια, «αντί να χρηματοδοτούνται γενναία τα δημόσια νοσοκομεία».

Η κα Κοσμοπούλου αναφέρθηκε στο θέμα των κενών σε ιατρικό προσωπικό, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως στην κλινική που εργάζεται στο Νοσοκομείο της Νίκαιας, εργάζονται 5 ειδικοί γιατροί, ενώ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 10 και αυτοί οι 5 είναι άνω των 55 ετών.

Σε ό,τι αφορά τα ράντζα, τόνισε πως θα έπρεπε να ανοίξουν οι κλειστές κλίνες στην Αττική. «Θα μπορούσε να λυθεί το θέμα των ράντζων αν άνοιγαν το Αγ. Βαρβάρα στη Δ. Αττική, η Παμμακάριστος και στο Αμ. Φλέμινγκ», ανέφερε.

«Από τις 20 χειρουργικές θέσεις που μπορούμε να αναπτύξουμε, λειτουργούν περίπου οι μισές», τόνισε ο Φ. Καλοκάθης, μέλος της ΕΙΝΑΠ, γιατρός στο Αττικόν.

«Μας έχουν κλέψει περίπου το 50% του μισθού από το 2009 και μας δίνουν πίσω ένα 10%, που έχει ήδη εξαλειφθεί από τον πληθωρισμό», ανέφερε ο κ. Λιβαδάς, ενώ οι αυξήσεις δεν έχουν καν εφαρμοστεί ακόμα.

Κατά τον κ. Λιβαδά δεν έχει προκηρυχθεί θέση εδώ και 3,5 χρόνια. Όπως υποστήριξε δε, όποτε προκηρύχθηκαν θέσεις οι γιατροί ανταποκρίνονταν, ακόμη και «με αυτούς τους μισθούς, τους χαμηλότερους στην Ευρώπη, που μόνο η Βουλγαρία και η Ρουμανία ήταν χαμηλότερα, αλλά και η Ρουμανία τους αύξησε σημαντικά».

«Δεν πάει άλλο η κατάσταση στα νοσοκομεία», ξεκαθάρισε η Γ. Φίλιππα από το Γεννηματάς και προειδοποίησε πως «κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς».

«Δεν είναι όλα καλά στα νοσοκομεία, παρότι λέει η κυβέρνηση», τόνισε.

Διαβάστε ακόμη=> Παρελθόν οι εικόνες με διαδρόμους γεμάτους ράντζα στα νοσοκομεία της Αττικής; Τι αλλαγές έχουν επιφέρει τα μέτρα σε Αττικόν και Ευαγγελισμό

Τελευταία τροποποίηση στις 21/02/2023 - 11:12
  • ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
  • ΕΣΥ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
  • ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ
  • ΡΑΝΤΖΑ
  • ΑΤΤΙΚΟΝ
  • ΝΙΚΑΙΑ
  • ΠΑΓΩΝΗ
  • ΓΙΑΤΡΟΙ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΟΠΥΥ: Επετειακή εκδήλωση 10 ετών με απουσίες και κινητοποιήσεις
ΕΟΠΥΥ: Επετειακή εκδήλωση 10 ετών με απουσίες και κινητοποιήσεις 20 Φεβρουαρίου 2023
Φάρμακα: Που «έκλεισε» η φαρμακευτική δαπάνη από το κανάλι των ιδιωτικών φαρμακείων το 2022 21 Φεβρουαρίου 2023
Φάρμακα: Που «έκλεισε» η φαρμακευτική δαπάνη από το κανάλι των ιδιωτικών φαρμακείων το 2022

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεμιστοκλέους: Δεν χρειάζεται πανικός για τη γρίπη - Το ΕΣΥ είναι προετοιμασμένο
Πολιτική Υγείας
07/01/2026 - 13:25

Θεμιστοκλέους: Δεν χρειάζεται πανικός για τη γρίπη - Το ΕΣΥ είναι προετοιμασμένο

«Η εφαρμογή των DRGs στο ΕΣΥ είναι υποταγή της υγειονομικής πράξης στον οικονομικό δείκτη»
Επικαιρότητα
05/01/2026 - 18:07

«Η εφαρμογή των DRGs στο ΕΣΥ είναι υποταγή της υγειονομικής πράξης στον οικονομικό δείκτη»

Μητσοτάκης: «Στα ορόσημα του 2025 η ανακαίνιση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας»
Επικαιρότητα
31/12/2025 - 19:33

Μητσοτάκης: «Στα ορόσημα του 2025 η ανακαίνιση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας»

«Η απορρόφηση κονδυλίων δεν ισοδυναμεί με λειτουργικό ΕΣΥ – Η πραγματικότητα διαψεύδει τον Υπουργό Υγείας»
Πολιτική Υγείας
31/12/2025 - 20:12

«Η απορρόφηση κονδυλίων δεν ισοδυναμεί με λειτουργικό ΕΣΥ – Η πραγματικότητα διαψεύδει τον Υπουργό Υγείας»

Θεμιστοκλέους: «Έρχονται 5.000 μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ το 2026»
Πολιτική Υγείας
30/12/2025 - 16:47

Θεμιστοκλέους: «Έρχονται 5.000 μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ το 2026»

Ιώσεις και κρυολογήματα: Τι κάνουν οι γιατροί όταν αρρωσταίνουν
Υγεία
30/12/2025 - 11:00

Ιώσεις και κρυολογήματα: Τι κάνουν οι γιατροί όταν αρρωσταίνουν

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ιατρική κοινωνιολογία: Όπου φτωχός και η (κακή) υγεία του
Πολιτική Υγείας
09/01/2026 - 18:00
Έρευνα ανέδειξε το γονίδιο στο οποίο πρέπει να στοχεύουν οι θεραπείες για το Αλτσχάιμερ
Υγεία
09/01/2026 - 17:00
Πως μια γυναίκα μπορεί να έχει ποιότητα ζωής στην ώριμη ηλικία
Υγεία
09/01/2026 - 16:00
Οι ιοί που προκαλούν αυξημένο συναγερμό στους ειδικούς για το 2026
Υγεία
09/01/2026 - 15:00
Θεμιστοκλέους: «Στόχος μας η ένταξη των νοσηλευτών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά μέσα στους επόμενους μήνες»
Πολιτική Υγείας
09/01/2026 - 14:00
Γρίπη: Αύξηση εισαγωγών κατά 45% και επανέναρξη σχολείων - Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς
Υγεία
09/01/2026 - 13:00
Το "πρόσωπο της κεντρικής θέρμανσης": Πώς να θωρακίσετε την επιδερμίδα σας από την ξηρότητα
Ομορφιά
09/01/2026 - 12:00
Γρίπη: Γιατί η μάσκα και ο καθαρισμός του αέρα είναι οι καλύτερες συνταγές προστασίας
Υγεία
09/01/2026 - 11:00
Βουλωμένη μύτη: Πότε τα ρινικά σπρέι μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα
Υγεία
09/01/2026 - 10:00
Συμπληρώματα και βιταμίνες: Οι κίνδυνοι υπερδοσολογίας και αλληλεπιδράσεων
Υγεία
09/01/2026 - 08:51
Όμιλος Τσέτη: Η InterMed «Innovative Company» στα Diamonds of the Greek Economy
Pharma News
08/01/2026 - 20:44
Υδατάνθρακες στην «πυρά»: Είναι τελικά τόσο επιζήμιοι για την υγεία μας;
Διατροφή
08/01/2026 - 20:19
Το «ταξίδι» μιας ασθενούς με μηνιγγίωμα: Από τη διάγνωση έως την ανάρρωση
Patient Talk
08/01/2026 - 18:58
Άγιος Σάββας: Στα εγκαίνια εννέα ανακαινισμένων χειρουργικών κλινών ο Μητσοτάκης
Πολιτική Υγείας
08/01/2026 - 18:16
Ο ΕΜΑ ενέκρινε νέα δόση 7,2 mg σεμαγλουτίδης για απώλεια βάρους 20,7% κατά μέσο όρο
Pharma News
08/01/2026 - 16:48
ΠΦΣ: Περισσότερα από 5.000 φαρμακεία στη δράση πρόληψης κατά της παχυσαρκίας
Pharma Policy
08/01/2026 - 16:26
Τα συντηρητικά των τροφίμων αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνων και διαβήτη τύπου 2
Διατροφή
08/01/2026 - 16:00
Η άσκηση είναι εξίσου καλή με την ψυχοθεραπεία στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης
Ψυχική Υγεία
08/01/2026 - 15:00
Ένεση με νανοπεπτίδια μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο μετά από ισχαιμικό επεισόδιο
Υγεία
08/01/2026 - 14:00
Καρκινικοί όγκοι ενός αιώνα μπορεί να αποκαλύψουν γιατί ο καρκίνος του εντέρου είναι πλέον πιο συχνός στους νέους
Υγεία
08/01/2026 - 13:00
Εγκαινιάστηκαν οι ανακαινισμένες χειρουργικές αίθουσες στον «Άγιο Σάββα»
Πολιτική Υγείας
08/01/2026 - 12:11
Δρ. ChatGPT; Η OpenAI λανσάρει έναν ψηφιακό βοηθό υγείας - Τι θα γίνει με τα προσωπικά δεδομένα
Digital Health
08/01/2026 - 12:00
Παραβατικότητα των νέων στην Ελλάδα: Η τιμωρία και τα φόβητρα δεν αποδίδουν - Τι προτείνουν οι ειδικοί
Health Talk
08/01/2026 - 11:00
Φάτε πρωτεΐνη, κόψτε το τηγάνισμα: Οι νέες διατροφικές οδηγίες της κυβέρνησης Τραμπ
Διατροφή
08/01/2026 - 10:00
Όσοι διακόπτουν τις ενέσεις απώλειας βάρους ανακτούν τα κιλά 4 φορές πιο γρήγορα
Υγεία
08/01/2026 - 09:00
Νέες οδηγίες για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
Υγεία
07/01/2026 - 21:06
Να συμπεριληφθούν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ Προσωπικοί Ιατροί στην εξέταση για την παχυσαρκία
Πολιτική Υγείας
07/01/2026 - 19:58
Θεοχάρης: «Οι δημόσιες αναφορές για την χρήση ουσιών δεν είναι θέμα μαγκιάς, επίδειξης ή influence»
Ψυχική Υγεία
07/01/2026 - 19:03
Ηράκλειο: Παράταση έως και τις 22 Ιανουαρίου στα προληπτικά μέτρα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
07/01/2026 - 17:51
Μπορεί η ευτυχία να μας προστατεύσει από χρόνιες παθήσεις;
Υγεία
07/01/2026 - 16:58

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δρ. ChatGPT; Η OpenAI λανσάρει έναν ψηφιακό βοηθό υγείας - Τι θα γίνει με τα προσωπικά δεδομένα
Digital Health
08/01/2026 - 12:00
Καρκινικοί όγκοι ενός αιώνα μπορεί να αποκαλύψουν γιατί ο καρκίνος του εντέρου είναι πλέον πιο συχνός στους νέους
Υγεία
08/01/2026 - 13:00
Παραβατικότητα των νέων στην Ελλάδα: Η τιμωρία και τα φόβητρα δεν αποδίδουν - Τι προτείνουν οι ειδικοί
Health Talk
08/01/2026 - 11:00
Ο ΕΜΑ ενέκρινε νέα δόση 7,2 mg σεμαγλουτίδης για απώλεια βάρους 20,7% κατά μέσο όρο
Pharma News
08/01/2026 - 16:48
Να συμπεριληφθούν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ Προσωπικοί Ιατροί στην εξέταση για την παχυσαρκία
Πολιτική Υγείας
07/01/2026 - 19:58
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo